Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Szilvalekváros gőzgombóc mákkal
  2014-02-01 22:40:17, szombat
 
  Szilvalekváros gőzgombóc mákkal

Hozzávalók:

1 kg liszt
5 dkg élesztő
10 dkg cukor
kevés tej
1 nagy pohár tejföl
1 mokkáskanál só
2 tojássárgája
szilvalekvár
vaj
cukros darált mák vagy dió

Elkészítés:

Kevés langyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt, hozzáadom a szobahőmérsékletű liszthez, beleöntöm a tejfölt, a tojást, a cukrot és a sót. Vagyis kelt tésztát gyúrok ki.

1 órát pihentetem, kis gombócokat formázok, aminek a belsejébe szilvalekvárt rakok.

Egy fazekat félig öntök vízzel, lekötöm
konyharuhával, amikor a víz forr, a konyharuhára rakom a gombócokat, és lefedem egy tállal. Akinek van párolóedénye, még jobb, azt használni. 20 percig főzöm a gőzben gombócokat, majd olvasztott vajba, utána darált cukros mákba forgatom.





Megjegyzés:

A receptet Szlafkainé Irénke küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
1 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Három sajt saláta
  2014-02-01 22:37:35, szombat
 
  Három sajt saláta

Hozzávalók:

20 dkg trappista vagy edami sajt
10 dkg emmentáli sajt
10 dkg füstölt sajt
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
2 dl tejföl
1 dl majonéz
2 kávéskanál mustár
ételízesítő
pár csepp balzsamecet

Elkészítés:

A tejfölt, a majonézt, a mustárt a cukorral, sóval, balzsamecettel összekeverem. Az apróra vágott hagymát, a fokhagymanyomón átpasszírozott fokhagymát hozzáadom.

Apró kockákra vágom a sajtokat, és belekeverem a mártásba. Ha szükséges, ízlés szerint még tehetünk bele cukrot, illetve ételízesítőt.

Hűtőben másnapig érleljük.





Megjegyzés:

A receptet Tonomár István küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Almás pite Habliliom módra
  2014-02-01 22:35:10, szombat
 
  Almás pite Habliliom módra

Hozzávalók:

egy 25X35 cm-es tepsihez:
A tésztához:
20 dkg rétesliszt (+ valamennyi a nyújtáshoz)
10 dkg kemény vaj, forgácsokra reszelve
1 tojás sárgája
8 dkg finom szemű kristálycukor
1 teáskanál tejföl
1 csipet só
A töltelékhez:
75-80 dkg porhanyós, kissé savanykás alma (tisztán mérve, hámozás után)
1 evőkanál méz
2 evőkanál kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 kávéskanál vanília
Továbbá:
kb. 5 dkg enyhén pirított, darált mandula/dió
leheletnyi fahéj
A kész sütemény tetejére:
vaníliával kevert porcukor

Elkészítés:

A tésztához a lisztet tálba szitálom, belereszelem a vajat, gyors mozdulatokkal zsemlemorzsa állagúra dolgozom. Hozzáadom a sót és a cukrot. Egy tálban összekeverem a tojás sárgáját a tejföllel, majd hozzáadom a lisztes keverékhez. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom, majd fóliába csomagolva legalább fél, de inkább 1 órára pihenni küldöm a frizsiderbe.

Közben az almákat meghámozom, eltávolítom magházukat, nagyjából 1-1,5 cm-es kockákra vágom, azonnal meglocsolom a citromlével, hogy ne oxidálódjanak. Serpenyőbe szórom, meghintem cukorral, majd mézzel, fedő nélkül párolni kezdem, mikor még roppanósak, de már kiengedték levüket (ennél a mennyiségnél, közepes tűzön kb. 6-8 perc után), hozzáadom a vaníliát és a citromhéjat. Megvárom, míg kihűl. Ezalatt zsiradék nélkül megpirítom, majd megőrlöm a mandulát.

A tésztát 2 részre osztom úgy, hogy az alsó lapnak szánt rész egy gondolatnyival nagyobb legyen, mint a felső. Fátyolnyi liszttel meghintett munkalapon kb. 2-3 mm vékonyságúra nyújtom a nagyobb tésztadarabot. Akkorára, hogy a tepsi peremére is jusson belőle. Nyújtófa segítségével beleterítem a sütőpapírral bélelt tepsibe. Megszórom a mandula nagy részével, majd egyenletesen eloszlatom rajta az almatölteléket. Tetejére hintek kevés fahéjat, valamint a maradék mandulát.

Kinyújtom a másik tésztalapot is, ezzel fedem be a pitét. Villával megszurkálom, hogy a sütés közben keletkező gőz könnyedén elillanjon, majd 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt világos pirosra sütöm.

A forró pitét meghintem vaníliás porcukorral. Ekkor fegyelmezetten várok legalább 10 percet, felszeletelem, sütőrácsra helyezem, hogy az alja ne puhuljon meg.





Megjegyzés:

Szinte konyhánként változik az elkészítése, az biztos, hogy az őszi-téli időszak egyik legnépszerűbb süteménye!

Magam a tölteléket képező almát kockára vagdosom és enyhén párolom, mert ezzel az eljárással jobban megőrizhető az alma zamata. A párolással csak a nedvességtartalom egy része távozik, az alma majdnem roppanós és világos színű marad, a zamatos ízek koncentrálódnak. A tésztát pedig olyan vékonyra nyújtom, amilyenre csak képes vagyok, hogy épp csak szegélyezze a csodás almatölteléket. Az ízek intenzitását pedig kevés pirított, darált mandulával vagy dióval fokozom...

Egyéni ízlés kérdése, hogy kinek miért, mely változat a legközelebbi.

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Bakonyi csirkepaprikás erdei gombával
  2014-02-01 22:31:56, szombat
 
  Bakonyi csirkepaprikás erdei gombával

Hozzávalók:

1 kg csirkecomb (vagy egész csirke darabolva)
fél citrom leve
10-15 dkg füstölt szalonna - vékonyan aprítva
1 evőkanál Vénusz olaj
5 dkg szárított erdei gomba - langyos vízbe áztatva, kinyomkodva
1 nagyobb fej vöröshagyma - finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma - zúzva aprítva
1 bő evőkanál házi lecsóalap, vagy 1-1 zöldpaprika és paradicsom darabolva
1 evőkanál őrölt pirospaprika
3 dl tejföl + 2 dl tej
1 bő evőkanál liszt
1 teáskanál kakukkfű
őrölt feketebors


Elkészítés:

A combokat kettévágom a forgójánál, besózom, borssal meghintem és rálocsolom a citromlevet, összeforgatom, a hűtőben kb. 1 órát pihentetem (nem baj, ha egész éjszaka is pácolódik).

A szalonnát kevés olajon kisütöm, benne megpirítom a vöröshagymát, majd a fokhagymát is. Meghintem pirospaprikával, hozzákeverem a lecsóalapot, zsírjára pirítom, majd a húsdarabokat is erős hőfokon folytonosan keverve fehéredésig pirítom. Lefedve, közepes hőfokon párolom a húst saját levében.

Amikor már majdnem puha, hozzáadom a gombát, és kb. 10 percig együtt főzöm, amíg a gomba összeesik.

Közben a tejfölben elkeverem a lisztet, tejjel hígítom, és óvatosan a mártásba keverem, meghintem kakukkfűvel. Lassú forralással pár perc alatt együtt készre főzöm, ha szükséges, utána fűszerezem.





Megjegyzés:

Nem mondhatnám, hogy dekoratív étel, de annál finomabb!

A csirkecombok bőrét le szoktam húzni mielőtt darabolom, természetesen ez egyéni ízlés dolga.

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Almás sütőtökkrémleves a mézeskalács ízeivel
  2014-02-01 22:29:28, szombat
 
  Almás sütőtökkrémleves a mézeskalács ízeivel

Hozzávalók:

1 sütőtök (1,3-1,4 kg, a héj és a magok nélkül kb. 60 dkg)
40 dkg illatos alma (tisztítva mérve)
1 l víz
2 dl tejszín
6 dkg diabetikus méz
5 dkg nyírfacukor
3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (cukrozatlan!)
1 kávéskanál vaníliavelő
2 teáskanál fahéj
4-5 szem szegfűszeg
A tálaláshoz:
rengeteg fahéj!!! :-)

Elkészítés:

A sütőtököt vágjuk félbe. Távolítsuk el a magjait, daraboljuk fel, és sorakoztassuk alufóliával bélelt tepsibe. Süssük meg.

Az almákat hámozzuk meg, vágjuk cikkekre, a magházat távolítsuk el, és tegyük egy lábasba.Öntsük fel 1 liter vízzel, dobjuk bele a szegfűszeget, szórjuk bele a vaníliát és 2 teáskanál fahéjat, és
főzzük puhára. A megsült sütőtököt (a héját eltávolítva) tegyük az alma mellé, öntsük hozzá a tejszínt, és merülőmixerrel pürésítsük.

Keverjük bele a többi fűszert és a nyírfacukrot, tegyük vissza a tűzre, és melengessük össze, amíg egyet rottyan.

Fahéjjal megszórva forrón tálaljuk.





Jó étvágyat :)

Megjegyzés:

Erre a karácsony-illatú levesre igazán büszke vagyok! A sütőtököt megsütöttem, mielőtt a fahéjas-vaníliás-szegfűszeges alma mellé került volna a fazékba. A tejszíntől selymessé, a méztől (diabetikus) édessé, a mézeskalács fűszerkeveréktől pedig igazán ünnepivé válik. Már készíteni is öröm: olyan illatok lengedeznek tőle a lakásban, hogy az ember lánya mosolyogva forgatja a fakanalat. Lepjétek meg vele a családot, garantált a siker! :-)

A receptet és a fotót Hortobagyianna küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Ónos eső
  2014-02-01 22:25:58, szombat
 
  22 órai időjárási helyzet:
Piros riasztás van érvényben az Alpokalján és a Duna vonalában (így Budapesten is) a várhatóan tartós ónos eső miatt.

Éjfélig 9 megyében érvényes a piros figyelmeztetés: Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala, Somogy, Fejér, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megye is megkapta a legerősebb fokozatot.

Az M7-es somogy megyei szakaszán 60 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be. Fejér, Somogy, Zala és Tolna megyében kamionstop van, ill. Ausztriából nem léphetnek be hazánkba 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművek.

Pécsett a Széchenyi tér 21 órakor:
A fotót Orosz Csaba készítette és töltötte fel az Időképre.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egészségben eltöltendő hétvégét!
  2014-02-01 13:15:45, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További szép napot!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
Február
  2014-02-01 11:41:01, szombat
 
 





 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Február
  2014-02-01 11:37:03, szombat
 
  Február

Február (régiesen Februárius) az év második hónapja a Gergely-naptárban, szabályos években 28 napos, szökőévekben pedig 29 napos. Háromszor fordult elő a történelemben február 30-a. A 18. századi nyelvújítók a februárt az enyheges névre keresztelték át. Az Arvisurák szerint Jégbontó hava. A népi kalendáriumban böjt előhava (vagy másképpen böjtelő hava) néven szerepel.




Február Berry hercegének hóráskönyvében (1410 körül)

A január és a február volt az utolsó két hónap, amit hozzáadtak a római naptárhoz, mivel az ókori rómaiaknál ez a téli időszak eredetileg nem kapott hónapot. Február a nevét Februusról, a megtisztulás római istenéről kapta, illetve a hozzá kapcsolódó Februa ünnepről, amely február 15-én zajlott.

Hagyományosan februárra esik a farsang időszakán belül a legtöbb bál, mulatság, lakoma.

Forrás:A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 521 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3181
  • e Hét: 7762
  • e Hónap: 21667
  • e Év: 151374
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.