|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2014-02-01 22:40:17, szombat
|
|
|
Szilvalekváros gőzgombóc mákkal
Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dkg élesztő
10 dkg cukor
kevés tej
1 nagy pohár tejföl
1 mokkáskanál só
2 tojássárgája
szilvalekvár
vaj
cukros darált mák vagy dió
Elkészítés:
Kevés langyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt, hozzáadom a szobahőmérsékletű liszthez, beleöntöm a tejfölt, a tojást, a cukrot és a sót. Vagyis kelt tésztát gyúrok ki.
1 órát pihentetem, kis gombócokat formázok, aminek a belsejébe szilvalekvárt rakok.
Egy fazekat félig öntök vízzel, lekötöm
konyharuhával, amikor a víz forr, a konyharuhára rakom a gombócokat, és lefedem egy tállal. Akinek van párolóedénye, még jobb, azt használni. 20 percig főzöm a gőzben gombócokat, majd olvasztott vajba, utána darált cukros mákba forgatom.
Megjegyzés:
A receptet Szlafkainé Irénke küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
1 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2014-02-01 22:37:35, szombat
|
|
|
Három sajt saláta
Hozzávalók:
20 dkg trappista vagy edami sajt
10 dkg emmentáli sajt
10 dkg füstölt sajt
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
2 dl tejföl
1 dl majonéz
2 kávéskanál mustár
ételízesítő
pár csepp balzsamecet
Elkészítés:
A tejfölt, a majonézt, a mustárt a cukorral, sóval, balzsamecettel összekeverem. Az apróra vágott hagymát, a fokhagymanyomón átpasszírozott fokhagymát hozzáadom.
Apró kockákra vágom a sajtokat, és belekeverem a mártásba. Ha szükséges, ízlés szerint még tehetünk bele cukrot, illetve ételízesítőt.
Hűtőben másnapig érleljük.
Megjegyzés:
A receptet Tonomár István küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2014-02-01 22:35:10, szombat
|
|
|
Almás pite Habliliom módra
Hozzávalók:
egy 25X35 cm-es tepsihez:
A tésztához:
20 dkg rétesliszt (+ valamennyi a nyújtáshoz)
10 dkg kemény vaj, forgácsokra reszelve
1 tojás sárgája
8 dkg finom szemű kristálycukor
1 teáskanál tejföl
1 csipet só
A töltelékhez:
75-80 dkg porhanyós, kissé savanykás alma (tisztán mérve, hámozás után)
1 evőkanál méz
2 evőkanál kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 kávéskanál vanília
Továbbá:
kb. 5 dkg enyhén pirított, darált mandula/dió
leheletnyi fahéj
A kész sütemény tetejére:
vaníliával kevert porcukor
Elkészítés:
A tésztához a lisztet tálba szitálom, belereszelem a vajat, gyors mozdulatokkal zsemlemorzsa állagúra dolgozom. Hozzáadom a sót és a cukrot. Egy tálban összekeverem a tojás sárgáját a tejföllel, majd hozzáadom a lisztes keverékhez. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom, majd fóliába csomagolva legalább fél, de inkább 1 órára pihenni küldöm a frizsiderbe.
Közben az almákat meghámozom, eltávolítom magházukat, nagyjából 1-1,5 cm-es kockákra vágom, azonnal meglocsolom a citromlével, hogy ne oxidálódjanak. Serpenyőbe szórom, meghintem cukorral, majd mézzel, fedő nélkül párolni kezdem, mikor még roppanósak, de már kiengedték levüket (ennél a mennyiségnél, közepes tűzön kb. 6-8 perc után), hozzáadom a vaníliát és a citromhéjat. Megvárom, míg kihűl. Ezalatt zsiradék nélkül megpirítom, majd megőrlöm a mandulát.
A tésztát 2 részre osztom úgy, hogy az alsó lapnak szánt rész egy gondolatnyival nagyobb legyen, mint a felső. Fátyolnyi liszttel meghintett munkalapon kb. 2-3 mm vékonyságúra nyújtom a nagyobb tésztadarabot. Akkorára, hogy a tepsi peremére is jusson belőle. Nyújtófa segítségével beleterítem a sütőpapírral bélelt tepsibe. Megszórom a mandula nagy részével, majd egyenletesen eloszlatom rajta az almatölteléket. Tetejére hintek kevés fahéjat, valamint a maradék mandulát.
Kinyújtom a másik tésztalapot is, ezzel fedem be a pitét. Villával megszurkálom, hogy a sütés közben keletkező gőz könnyedén elillanjon, majd 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt világos pirosra sütöm.
A forró pitét meghintem vaníliás porcukorral. Ekkor fegyelmezetten várok legalább 10 percet, felszeletelem, sütőrácsra helyezem, hogy az alja ne puhuljon meg.
Megjegyzés:
Szinte konyhánként változik az elkészítése, az biztos, hogy az őszi-téli időszak egyik legnépszerűbb süteménye!
Magam a tölteléket képező almát kockára vagdosom és enyhén párolom, mert ezzel az eljárással jobban megőrizhető az alma zamata. A párolással csak a nedvességtartalom egy része távozik, az alma majdnem roppanós és világos színű marad, a zamatos ízek koncentrálódnak. A tésztát pedig olyan vékonyra nyújtom, amilyenre csak képes vagyok, hogy épp csak szegélyezze a csodás almatölteléket. Az ízek intenzitását pedig kevés pirított, darált mandulával vagy dióval fokozom...
Egyéni ízlés kérdése, hogy kinek miért, mely változat a legközelebbi.
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2014-02-01 22:31:56, szombat
|
|
|
Bakonyi csirkepaprikás erdei gombával
Hozzávalók:
1 kg csirkecomb (vagy egész csirke darabolva)
fél citrom leve
10-15 dkg füstölt szalonna - vékonyan aprítva
1 evőkanál Vénusz olaj
5 dkg szárított erdei gomba - langyos vízbe áztatva, kinyomkodva
1 nagyobb fej vöröshagyma - finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma - zúzva aprítva
1 bő evőkanál házi lecsóalap, vagy 1-1 zöldpaprika és paradicsom darabolva
1 evőkanál őrölt pirospaprika
3 dl tejföl + 2 dl tej
1 bő evőkanál liszt
1 teáskanál kakukkfű
őrölt feketebors
só
Elkészítés:
A combokat kettévágom a forgójánál, besózom, borssal meghintem és rálocsolom a citromlevet, összeforgatom, a hűtőben kb. 1 órát pihentetem (nem baj, ha egész éjszaka is pácolódik).
A szalonnát kevés olajon kisütöm, benne megpirítom a vöröshagymát, majd a fokhagymát is. Meghintem pirospaprikával, hozzákeverem a lecsóalapot, zsírjára pirítom, majd a húsdarabokat is erős hőfokon folytonosan keverve fehéredésig pirítom. Lefedve, közepes hőfokon párolom a húst saját levében.
Amikor már majdnem puha, hozzáadom a gombát, és kb. 10 percig együtt főzöm, amíg a gomba összeesik.
Közben a tejfölben elkeverem a lisztet, tejjel hígítom, és óvatosan a mártásba keverem, meghintem kakukkfűvel. Lassú forralással pár perc alatt együtt készre főzöm, ha szükséges, utána fűszerezem.
Megjegyzés:
Nem mondhatnám, hogy dekoratív étel, de annál finomabb!
A csirkecombok bőrét le szoktam húzni mielőtt darabolom, természetesen ez egyéni ízlés dolga.
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-02-01 22:29:28, szombat
|
|
|
Almás sütőtökkrémleves a mézeskalács ízeivel
Hozzávalók:
1 sütőtök (1,3-1,4 kg, a héj és a magok nélkül kb. 60 dkg)
40 dkg illatos alma (tisztítva mérve)
1 l víz
2 dl tejszín
6 dkg diabetikus méz
5 dkg nyírfacukor
3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (cukrozatlan!)
1 kávéskanál vaníliavelő
2 teáskanál fahéj
4-5 szem szegfűszeg
A tálaláshoz:
rengeteg fahéj!!! :-)
Elkészítés:
A sütőtököt vágjuk félbe. Távolítsuk el a magjait, daraboljuk fel, és sorakoztassuk alufóliával bélelt tepsibe. Süssük meg.
Az almákat hámozzuk meg, vágjuk cikkekre, a magházat távolítsuk el, és tegyük egy lábasba.Öntsük fel 1 liter vízzel, dobjuk bele a szegfűszeget, szórjuk bele a vaníliát és 2 teáskanál fahéjat, és
főzzük puhára. A megsült sütőtököt (a héját eltávolítva) tegyük az alma mellé, öntsük hozzá a tejszínt, és merülőmixerrel pürésítsük.
Keverjük bele a többi fűszert és a nyírfacukrot, tegyük vissza a tűzre, és melengessük össze, amíg egyet rottyan.
Fahéjjal megszórva forrón tálaljuk.
Jó étvágyat :)
Megjegyzés:
Erre a karácsony-illatú levesre igazán büszke vagyok! A sütőtököt megsütöttem, mielőtt a fahéjas-vaníliás-szegfűszeges alma mellé került volna a fazékba. A tejszíntől selymessé, a méztől (diabetikus) édessé, a mézeskalács fűszerkeveréktől pedig igazán ünnepivé válik. Már készíteni is öröm: olyan illatok lengedeznek tőle a lakásban, hogy az ember lánya mosolyogva forgatja a fakanalat. Lepjétek meg vele a családot, garantált a siker! :-)
A receptet és a fotót Hortobagyianna küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2014-02-01 22:25:58, szombat
|
|
|
22 órai időjárási helyzet:
Piros riasztás van érvényben az Alpokalján és a Duna vonalában (így Budapesten is) a várhatóan tartós ónos eső miatt.
Éjfélig 9 megyében érvényes a piros figyelmeztetés: Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala, Somogy, Fejér, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megye is megkapta a legerősebb fokozatot.
Az M7-es somogy megyei szakaszán 60 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be. Fejér, Somogy, Zala és Tolna megyében kamionstop van, ill. Ausztriából nem léphetnek be hazánkba 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművek.
Pécsett a Széchenyi tér 21 órakor:
A fotót Orosz Csaba készítette és töltötte fel az Időképre.
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2014-02-01 13:15:45, szombat
|
|
|
Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak
További szép napot!
és
|
|
|
0 komment
, kategória: Hétvégét |
|
|
|
|
|
2014-02-01 11:37:03, szombat
|
|
|
Február
Február (régiesen Februárius) az év második hónapja a Gergely-naptárban, szabályos években 28 napos, szökőévekben pedig 29 napos. Háromszor fordult elő a történelemben február 30-a. A 18. századi nyelvújítók a februárt az enyheges névre keresztelték át. Az Arvisurák szerint Jégbontó hava. A népi kalendáriumban böjt előhava (vagy másképpen böjtelő hava) néven szerepel.
Február Berry hercegének hóráskönyvében (1410 körül)
A január és a február volt az utolsó két hónap, amit hozzáadtak a római naptárhoz, mivel az ókori rómaiaknál ez a téli időszak eredetileg nem kapott hónapot. Február a nevét Februusról, a megtisztulás római istenéről kapta, illetve a hozzá kapcsolódó Februa ünnepről, amely február 15-én zajlott.
Hagyományosan februárra esik a farsang időszakán belül a legtöbb bál, mulatság, lakoma.
Forrás:A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
|
|
|
0 komment
, kategória: Hónapok, hónapokról versek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2014. Február
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
521 db bejegyzés |
e év: |
4790 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 3181
- e Hét: 7762
- e Hónap: 21667
- e Év: 151374
|
|
|