Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
Dakota közmondás: a kutya ugat, Felcsút halad - Orbán építhe
  2014-02-01 17:26:26, szombat
 
  2014-02-01. 14:34
Dakota közmondás: a kutya ugat, Felcsút halad - Orbán építheti a piramisait

A kormány a támadások ellenére is építeni fogja az országot - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a felcsúti faluház avatásán, amelyről a kormányzati honlapon tettek közzé videót.
,,Akárhogy gúnyolódnak, akárhogy támadnak is, az országot építeni fogjuk. Itt Felcsúton és az ország minden pontján" - mondta avató beszédében a miniszterelnök, aki szerint azon dolgozik a kormány, hogy magyarnak lenni továbbra is felemelő érzés legyen.

Szerinte Magyarországon ma még nem igaz az a mondás, hogy minőségi életet igazán csak vidéken lehet élni. Nagyon sok településen kell még faluházakat, közösségi tereket kialakítani ahhoz, hogy az emberek úgy érezhessék, bár falun élnek, mindenhez hozzáférnek, amihez a fővárosiak.
Orbán Viktor azt mondta, Magyarország olyan ország, ahol, ha a miniszterelnök falujában történik valami, abból politikai ügy lesz. De "sok minden fog még történni Felcsúton, üzenem a politikai ellenfeleinknek, mert hiába csinálnak ezekből a kérdésekből politikai ügyet, az élet már csak olyan mifelénk, hogy a karaván halad, és haladni fog a jövőben is".

Mészáros Lőrinc Felcsút fideszes polgármesterére utalva úgy fogalmazott: "még úttörőnyakkendőt sem tudtak a nyakába kötni Lőrincnek, nem csoda, hogy most ugyanazok kötelet emlegetnek, de az sem lesz sikeres". A miniszterelnök végül megemlítette azt is, hogy a kormány negyvenmillió forintnyi adósságot vállalt át Felcsúttól.
(MTI)

http://kuruc.info/r/2/123415/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gáz van! Az MVM meglopta a családokat az elmúlt három évben
  2014-02-01 17:04:29, szombat
 
 


2014-01-31 16:38:25
Gáz van! Az MVM meglopta a családokat az elmúlt három évben



Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az elmúlt három évben meglopta a magyar családokat. Több mint hárommillió fogyasztót károsított meg az állam felügyelete mellett, egy magáncéggel együttműködve úgy, hogy az olcsón beszerzett gázt az európainál magasabb áron értékesítette - ezt Varju László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója mondta pénteki sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a magyar háztartásoknak szükséges hárommilliárd köbméter olcsó gázt beszerzési áron kellene átadni az embereknek.



A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy 2010 és 2013 között Európában csökkent a gáz ára, de az MVM és az orosz Panruszgaz közötti szerződés 2015 végéig él, ennek értelmében pedig az MVM-nek a vállalt gázmennyiséget akkor is ki kell fizetnie, ha nem veszi át. Az orosz szerződéses árak pedig ma már 30-50%-kal magasabbak, mint a nyugati piaci ár. Ha a nyugati gáz olcsón érkezne a magyar piacra, akkor az MVM nyakán maradna az orosz gáz. Ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy rendelettel az MVM-nek adta a nyugatról érkező gázvezeték kapacitásának jelentős részét, az MVM pedig ezen keresztül nyugati gázt hoz be az országba. Ezt a gázt azonban nem a szabad gázpiacon, hanem egy MET nevű magyar cég svájci leányvállalatától, a MET Internationaltól vásárolja, köbméterenként 12,7 forinttal drágábban, mint amennyiért az a szabad piacon beszerzi. A behozott gázt aztán haszon nélkül továbbadja a MET-nek, amely viszont már az orosz gázzal azonos áron árulja azt a belföldi piacon. Az állami tulajdonú MVM ezzel köbméterenként 32, évente összesen 26 milliárdnyi haszonszerzési lehetőséget enged át a MET-nek.



Varju szerint a keleti és nyugati gázár közötti különbség lehetőséget adna arra, hogy

a.) az MVM az olcsó gázt haszon nélkül adja tovább a fogyasztóknak, és így csökkenjen a gázár (ez lenne az igazi rezsicsökkentés);

b.) az MVM a továbbértékesítési árat felhúzza az orosz gáz szintjére és ezzel óriási állami bevételt termeljen.



Egyiket sem teszi azonban, hanem a világon egyedülálló módon, monopolhelyzetű (állami) cég létére átengedi a monopolhelyzetből adódó extraprofitot egy másik (magán) cégnek. Ez a magáncég, a MET 40%-ban a MOL tulajdona, a többi 60% tulajdonosi háttere ismeretlen, ,,de sejtéseink azért vannak" - tette hozzá. Magyarán ,,azért drága a gáz, mert csak haveroktól veszik meg. Most nem kevesektől lopnak sokat, mint a föld- vagy trafikmutyinál, hanem mindenkitől, a nyugdíjasoktól is. Egy család spórol havi 3-4 ezer forintot a rezsicsökkentésen, a csókosok meg keresnek óránként 4 milliót." - fogalmazott Varju.



A DK szerint tehát az állam, egy állami vállalat és egy magáncég működik együtt a fogyasztók megkárosítására, és a haszon haveri zsebekbe juttatására. Az állam korlátozza a versenyt, nem engedi az olcsóbb gázt a fogyasztókhoz, az MVM pedig átjátssza az így keletkező profitot a MOL és a többi (ismeretlen) tulajdonos zsebébe. A MOL pedig nemzeti vállalatként átláthatatlan, offshore struktúrákat működtet, és ezt a legnyereségesebbnek tűnő üzletágat 60%-ban kiszervezte - így becsapta a részvényeseit is, mert a profit nagy része most nem az övék lesz.



Varju László követelte az MVM teljes vezetésének menesztését, mondván, pontosan tudták, hogy mi történik. Szerinte azonnali hatállyal fel kell menteni Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert is, mert nemcsak eltűrte, ami történt, de részt vett a szabályozás kialakításában is. Követelte, hogy azonnal állítsák le az MVM és az érintett cég, a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt. között folyó, a szerződés meghosszabbításáról szóló tárgyalásokat. Véleménye szerint nincs szükség ügynökökre, az MVM-nek saját magának kell végeznie ezt a tevékenységet.



-óZ-

http://www.hirhatar.hu/hir/gaz-van-az-mvm-meglopta-a-csaladokat-az-elmult-harom-e vben
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Balog Zoltán, az anti-Klebelsberg
  2014-02-01 16:20:09, szombat
 
 
Balog Zoltán, az anti-Klebelsberg

Népszava|2014. febr 01. 08:20


A politika felfalja saját gyermekeit. Lehet valaki ifjú korában lázadó, liberális - ha az Orbán-kormány minisztere, akkor csak vaskalapos konzervatív üzemmódban működhet. Hátha még nemcsak miniszter, hanem a kedves vezető kebelbarátja!

"Engem baráti hűség köt Orbán Viktorhoz. És én az ilyen bizalmi kapcsolatokat fontos, stabilizáló politikai tényezőnek is tartom a közéletben, legyenek akár a jobb- vagy a baloldalon, mert azt sugallják, hogy még akkor sem árulom el, akivel szövetséget kötöttem, ha pillanatnyi vagy középtávú érdekem esetleg úgy kívánná." S miután most úgy pillanatnyi, mint középtávú érdekei is úgy kívánják, hogy barát maradhasson - képzelhetjük, milyen szoros lehet ez a kapcsolat, amely a miniszterelnökhöz köti.
És, hogy ifjú éveiben Balog még sok dolgot másként gondolt?

"Átigazolt" a pápistákhoz

A városi legenda szerint éppen Balog volt az, aki az egyház, a vallásosság felé fordította Orbán figyelmét. "Orbán Viktor szerint tekintélyes részben Balog Zoltánnak köszönhető, hogy a keresztény értékrend megjelent a polgári oldalon" - természetesen, ez azért afféle orbáni keresztény értékrend, amelyhez, hogy egy efféle képzavarral érjünk, Balog adja a kósersági pecsétet. Ma, csak hogy mást ne mondjunk, Balog minisztériuma alá tartozik az oktatásügy, az elmúlt évek legnagyobb dúlása itt történt, a végletekig centralizált rendszer pedig korszerűtlen, pedagógiailag elavult, ideológiailag erősen befolyásolt lett.

A legutóbbi, úgynevezett PISA jelentés, amely összehasonlíthatóvá teszi a különféle országokban tanuló gyerekek fejlődését, 2013-ban lesújtó képet mutatott a magyar oktatásügy helyzetéről. Tulajdonképpen ennyi elég is lenne. Az egészségügyben, vagy épen a roma felzárkóztatásban történő dolgokról, már nem is kell szólni ahhoz, hogy levonhassuk a tanulságot: Balog egy anti-Klebersberg.

Az 1958-ban Ózdon született Zoltán gyerekkorát egy ezer lelkes borsodi bányászfaluban, Nekézsenyben töltötte, ahol édesapja református lelkészként szolgált - derül ki egy Balog ifjú éveit alaposan feldolgozó Magyar Narancsban megjelent cikkből. Balog az általános iskola után a debreceni református kollégiumba járt. A gimnáziumi évek alatt többször is konfrontálódott a tanárokkal, a kollégium vezetőségével. Az érettségijét csaknem elbukta, ugyanis barátaival a pártház előtt kezdték el énekelni a "Székely Himnuszt", amiért feljelentették őket, s ez kis híján az érettségitől való eltiltást is jelentette.

Diákéveiben bekapcsolódott a német evangélikus felekezethez kötődő Engesztelési Mozgalomba (Aktion Sühnezeichen, ASZ), a szervezet táborában nyaralt, nyelvet tanult. Lenyűgözte az ASZ-ben uralkodó szabadság, a koedukáció, a tekintélytisztelet hiánya: mindez nagyban különbözött a hazai, "nagyon szigorú törvényekkel körülírt egyházi világtól".

Az érettségi után először nem tanult tovább. Talán lázadásból 1976-ban jelentkezett egy diósgyőri esztergályos-tanfolyamra. Mindez nem tartott soká, 1978-ban beiratkozott a debreceni teológiára. A már idézett Narancs cikk így ír erről a korszakról: "Ám hiába lett megértőbb, később sem ússza meg a konfliktusokat. Kapcsolatba kerül ugyanis egy Magyarországon tanuló holland protestáns házaspárral. A biztonsági szervek ezért kémnek nézik, és megpróbálják rávenni, jelentsen nekik is, legyen "kettős ügynök". Mivel nem megy bele a játékba, folyamatosan fúrják a püspöknél, akinek kezd kényelmetlenné válni a "furcsa" viselkedésű fiatalember. Amikor Balog az engedélye nélkül feleségül vesz egy Debrecenben tanuló kelet-német lányt, kirúgja a teológiáról. Búcsúzóul figyelmezteti: amíg ő él, Balogból nem lesz lelkész.

A másodszorra elcsapott debreceni diák bosszúból "átigazol" a pápistákhoz. 1980-ban bekopogtat a katolikusokhoz, munkát kér: egy rövid ideig a püspökszentlászlói szociális otthon gondnokaként keresi a betevőt - közben a felesége hazaköltözik az NDK-ba. Egy röpke év sem telik el, a tiszántúli egyházfővel rivalizáló dunamelléki püspök felveszi a budapesti teológiára, majd kiküldi Berlinbe és Halléba "peregrinálni", így együtt lehet a családjával.

Inkább hallgatott

Ebben az időszakban kapcsolódik be a Dialógus csoport szervezésébe, és próbálja feleleveníteni régi ASZ-kapcsolatait. Összeismerkedik a demokratikus ellenzék, illetve a SZETA meghatározó figuráival, így későbbi - második - felesége barátnőjével, Hodosán Rózával, valamint Donáth Lászlóval, Szent-Iványi Istvánnal, Tamás Gáspár Miklóssal és a népi ellenzékhez sorolt Csengey Dénessel.

1983-1987 között református lelkészként szolgált Maglódon és öt szórvány-gyülekezetben. 1987-1989 között az Egyházak Világtanácsa posztgraduális ösztöndíjasa Tübingenben. És lassan elértünk a politizáló Baloghoz, aki korábban tehát maga is komoly küzdelmeket vívott egyháza hatalommal kiegyező vezetői ellen.

Többek szerint a fideszesek már 1989-ben felfigyeltek egy, a Beszélőben és a Hitelben publikált írása miatt Balogra. A Vitairat a református egyházról Magyarországon című tanulmány - nagyrészt mestere Vályi Nagy Ervin szellemében - élesen bírálta a hazai kálvinista egyházat. "A református lelkészi családból származó Németh Zsolt keresett meg, hogy elkelne némi evangelizáció a pártban" - emlékezett a Narancsnak Balog. Hamarosan Fodor Gábor munkatársa lett, alapvetően egyházi ügyekkel foglalkozott, de Fodor Gábor visszaemlékezései szerint, éppen NDK-s tapasztalatai alapján, az amúgy azóta is megoldatlan, ügynökkérdésben is szakértőnek számított.

A rendszerváltás idején a Fidesz még meglehetősen kritikusan viszonyult az egyházakhoz. Többször kérdezték azóta is Balogtól, hogy ő, mint református lelkész, hogyan tudott akkor beilleszkedni egy ilyen antiklerikális csapatba. "Az akkori fideszes egyházkritikával részben egyetértettem, ma is látok benne igazságot, legfeljebb nem mondom olyan hangosan" - mondta a 2006-ban vele készült interjúkötetben. "Sok képmutatást éreztem abban, ahogy a kereszténység akkoriban megjelent a közéletben. Sok volt a sallang, a visszafelé mutogatás. A Fidesz viszont tetszett. Az más kérdés, hogy volt bennük jó adag antiklerikalizmus is. De akiben ilyesmi nincs huszonévesen, azzal szerintem baj van. Az bizonyára túlságosan jól nevelt." - fogalmazott máshol.

Amikor 1993-ban Fodorék elhagyták a mind inkább jobbra igazodó, elorbánosodó Fideszt, Balog nem tartott a kilépőkkel, maradt. Két évet Bonnban húzott ki egy protestáns intézetben. Aztán, amikor barátja 1998-ban miniszterelnök lett, Balog főtanácsadóként segítette a magát polgárinak nevező kormány áldásos tevékenységét. Orbán bukása után egy évet még Mádl Ferenc hivatalában dolgozott.

Százmilliók ura

2003-tól a "Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány" kurátora és főigazgatója, amely megbízatása 2007. április 16-ával megszűnt. Azóta az Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Ne ítéljünk elhamarkodottan, ez bizony nem egy olyan lényegtelen gittegylet, mint aminek az első pillanatban látszik! Ugyanis ez a Fidesz pártalapítványa, amely jelentős részben állami támogatásból gazdálkodik. Komoly háttérintézmény, százmilliók ura, fontos kapcsolatok eredője. Aki az élén van, az ott van a sűrűjében a dolognak - az nemcsak egy egyszerű, "kétkezi" miniszter, hanem messziről virítóan a pártelnök bizalmasa is.

Balog egyébként 2006-ban országos listáról jutott mandátumhoz. A 2006-os októberi "sajnálatos események" után nagy erővel kezdett bele Gyurcsány terroristázásába, jelentős részt az ő lelkén szárad, hogy ma már tényleg sokan úgy emlékeznek, hogy a békés embereket "lőtték halomra" a feldühödött rendőrök. Morvay Krisztinával és Gaudi-Nagy Tamással működött együtt, mindezzel szalonképesebbé téve azt a szélsőjobbot, amely mostanra meglehetősen elszemtelenedett. Érdemes felidézni ma, amikor a baloldalt előszeretettel vádolják fidesznyikek azzal, hogy Magyarországot külföldön feljelentik, Balog és társai például Brüsszelben vettek részt hatásosan megkomponált néppárti "meghallgatásokon", ahol a nemcsak Magyarország, hanem egész Európa szégyenének is nevezték, azt, ami történt.

Az Orbán kormány 2010-es megalakulása után felzárkózásért felelős államtitkár lett. Nagy vihart kavart már korábban egy, a Heti Válaszban megjelent írásának érvelése amellett, hogy "cigánybűnözés" létezik. Most már jelentős pozíciót birtokolva is megismételte mindezt: "A szegénység közös, de van roma arca. Vannak olyan bűncselekmények is, amelyek inkább e csoport bizonyos tagjaira jellemzőek. Persze, ha egy népcsoportot megbélyegző módon beszélünk egy bajról, az legfeljebb rövid távú kielégülést okoz frusztrált, dühös embereknek, de a kiutat nem mutatja meg."

A szélsőjobb megértette, hogy miről beszél Balog. A barikad.hu például azt fejtegette némiképpen aggódva, hogy csak azért beszél efféléket, hogy a szélsőjobb, anticiganista szavazókat eképpen orozza el az autentikus cigánygyűlölő párttól. Mint gyakorló politikus nyilván pontosan tudta, hogy "árnyaltabb" elemzése már nem ér célba, az csak arra jó, hogy magyarázkodásként funkcionáljon a nagyvilágban.

Kétségtelen, hogy Balog ugyanakkor a cigányok ellen elkövetett rasszista gyilkosságok életben maradt áldozatainak a megsegítését szorgalmazta, még ha sokáig nem is különösebben hatékonyan. Bár korábban az általa vezetett emberi jogi bizottság határozatban ítélte el a nagycsécsi gyilkosságot, de messze nem követelte olyan határozottsággal és olyan kitartóan a cigányok elleni támadások kivizsgálását, mint a rendőri túlkapásokét - amibe hála Istennek - mégsem halt bele senki. Egy a Magyar Nemzet címen megjelenő lapban közölt interjújában a rasszista gyilkosságok idején azt fejtegette, "a cigányságra leselkedő legnagyobb veszély azonban nem a rasszizmus, hanem a kilátástalanság".

Hová lett a szelíd szó?

2012 óta az Emberi Erőforrások Minisztérium minisztere - kétségtelen a név felettébb hülye, de elemzők szerint azt tessék észrevenni, hogy nem szerepel benne a "nemzeti" szó, amely pedig manapság egy olyan generálszósz, amellyel mindent le kell önteni. A "nemzeti" akkor esett ki belőle, amikor Balog átvette a tárcát Réthelyi Miklóstól. Amúgy, azért kellett felkérni a Nemzeti Hülye Nevek Minisztériumát, hogy alkosson egy nevet e konglomerátumnak, mert ez a korábbi Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, valamint az Önkormányzati Minisztérium sportpolitikáért felelős részlegének összevonásából jött létre az orbáni centralizáció nagyobb dicsőségére - és ezt nehéz lett volna egyetlen szóval kifejezni.

Az e területeken történt dúlásokról tetszenek értesülni a még megmaradt nem fideszizált sajtóból nap mint nap. Ezért erről nem szólunk bővebben, de felidézzük Balog néhány jellegzetesnek tűnő megnyilvánulását. 2013. márciusában az újságíróknak adható legmagasabb állami szakmai kitüntetést, a Táncsics-díjat, annak a Szaniszló Ferencnek adta, akiről közismert, hogy szélsőjobbos, kirekesztő, idegengyűlölő nézeteit propagálja. A jelentős felháborodás után Balog azzal védekezett, hogy ő nem ismerte Szaniszló efféle tevékenységét. Azt a kérdést viszont úgy látszik senki nem tette fel neki, miután az elmúlt években más tevékenysége nincsen, akkor mégis, miért adott kitüntetést az Echo tévé műsorvezetőjének? És egyébként is, hogyhogy nem volt neki gyanús már maga az Echó tévés munkahely, amely bölcsője az efféle nézeteknek?

Ráadásul, amikor néhány tisztességes újságíró tiltakozásul visszaadta a Táncsics-díját Balog azt felelte erre: "Örömmel tölt el, hogy Németh Péter és Bolgár György példáját követve több, önmagát arra érdemtelennek tartó újságíró adta vissza Táncsics-díját". És ez már nem az egykor szelíd szavú lelkészé, hanem a szélsőjobb felé kacsingató fideszes politikus hangja. Hát, ha még hozzávesszük, hogy a szélsőjobb kultzenekarának, a művészileg értékelhetetlen színvonalú a Kárpátiának a frontemberét is kitüntette.

Aztán, felemlíthetnénk az új egyházügyi törvényt, amely többek között ellehetetlenítette a számtalan szociális intézményt, iskolát fenntartó Iványi Gábor fémjelezte Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget. Balog miniszter és lelkész, megtagadva múltját, készségesen asszisztál az egyik legkeresztényibb közösség jogfosztásához. Iványi - aki egykor a liberális Orbán nagyobb gyerekeit keresztelte -, levélben sérelmezte volt kollegájánál, hogy a minisztérium azt kívánja szakértővel vizsgáltatni, hogy valóban vallási tevékenységet végeznek-e. Valamint - idézzük Iványi levelét: "Szakértőjük vizsgálni fogja azt is, hogy rendelkezünk-e tanításaink <<lényegét tartalmazó hitvallással és rítussal>>. Itt azt javasoljuk, kérdezze meg azoktól a kormányzati vagy törvényalkotási főméltóságoktól, akik hajdan keresztelési, esketési vagy temetési szertartásra kértek, tapasztalták-e, hogy rendelkezünk felismerhető istentiszteleti rítusokkal."

Amikor a Nemzeti Színház élén nem hosszabbították meg az addig sikeres Alföldi Róbert igazgatóságát, a mértékadó szakmai véleményekkel szemben Balog kiállt Vidnyánszky Attila mellett. Kínos helyzetbe került a tekintélyes bécsi Burgtheater vezetőjével is, aki nyílt levelében ezt írta: "Tapasztalataink a jelenlegi magyar kormány kultúrpolitikusaival, többek között Balog Zoltán miniszterrel, továbbá Vidnyánszky Attilával azt mutatják, hogy ezek a személyek találkozóinkat utóbb gyakran más színben tüntetik fel, mint ahogyan azok valójában lezajlottak. Nem akarjuk hagyni, hogy a Burgtheater kiváló renoméját veszélyeztessék azzal, ahogyan a magyarországi kultúrpolitika hírnevén igyekeznek kiköszörülni a csorbákat. Ezért meghívásukat nem fogadjuk el."

Aztán Balog Zoltán saját miniszteri keretéből 15 millió forintot adott a Dörner György féle szélsőjobbos Újszínháznak. Ráadásul, teszik hozzá, akik ismerősek a világban, e keretből produkció létrehozására félmillió-kétmillió forint támogatást szoktak adni. Mint közismert, amikor Dörnerék megkapták a színházat, a nézők jelentős részben elfogytak, ez okozza részben az anyagi nehézségeket. De akkor sem remegett meg a keze, amikor Fidesz barát kiérdemesült rockerek koncertjeit kellett megtámogatnia néhány tízmilliócskával.

Vagy egy lakossági fórumon azt mondta: a szocialista EP képviselőket megvásárolták idegen hatalmak, sőt, a politikusokat "magyarnak nevezett képviselők"-nek aposztrofálta.

És az is furcsa, ha egy világi állam minisztere efféléket mond: "A keresztények nem próbálják meg lejjebb venni az erkölcsi lécet még akkor sem, ha nem tudják átugrani, szemben a nem keresztényekkel."

De hát furcsa egy világban élünk.

(Előtanulmány a szerzőnek A magyar szürke 48 árnyalata címmel rövidesen megjelenő kötetéhez)

Dési János

http://nepszava.hu/cikk/1009491-balog-zoltan-az-anti-klebelsberg
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vajon fog most hörögni Washington?
  2014-02-01 16:15:05, szombat
 
  Vajon fog most hörögni Washington?


Posted on 2014/02/01 Szerző: Admin
Foglyul ejtették és a kijevi városi tanács pincéjében kegyetlenül megverték az ukrán rendőrség egyik őrnagyát az ellenzéki tüntetők-közölte Szergej Burlakov, az ukrán belügyminisztérium szóvivőj.

&#8220;A rendfenntartó erők őrnagyi rangú munkatársát még pénteken fogták el a tüntetők" - mondta a szóvivő, aki szerint a rendőrtisztet azóta sikerült kiszabadítani. &#8220;A férfinál koponyasérülést és vesezúzódást diagnosztizáltak, s az orrát is eltörték" - tette hozzá.

A kiszabadított tiszt a szóvivő szerint azonosított néhány személyt azok közül, akik jelen voltak megverésekor.

Burlakov azt is elmondta, hogy a hatóságoknak sikerült elfogniuk egy embert, aki autókat gyújtott fel Kijevben, köztük a Függetlenség téri zavargók ügyében eljáró egyik bíró gépkocsiját. Így feltételezhető, hogy kapcsolatban állt a tüntetőkkel - mondta.

Várjuk a washingtoni külügy mély és őszinte felháborodását, és az esetet keményen elitélő nyilatkozatot.


http://balrad.wordpress.com/2014/02/01/vajon-fog-most-horogni-washington/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szánalmas, kiégett emberek a bizonytalan szavazók egy friss
  2014-02-01 16:13:03, szombat
 
  Szánalmas, kiégett emberek a bizonytalan szavazók egy friss felmérés szerint
2014.01.30. 12:13 Mária

.

A tipikus bizonytalanok ötvenes pasik, az anyjukkal élnek, neccpólóban isszák a sört a vasárnapi fusimunka végén. Legalábbis ezt mondja Beke Sándor szociálpszichológus, a Fidesz kampányának egyik állítólagos kulcsembere az Origo szerint.

Íme az átlagos bizonytalan szavazó leírása a fent linkelt cikkben:

http://farm8.staticflickr.com/7357/12219337954_eb126a8570_o.jpg

atlagos_magyar_bizonytalan_valaszto_leirasa


(Forrás: origo.hu)


Beke Sándornak a választásra jogosult magyar emberek összességéről sem igazán hízelgő a véleménye.

Beke szerint:

- a választásra jogosultak 51 százaléka azt se tudja, eszik-e vagy isszák a demokráciát

- fogalmuk sincs, hány embernek adnak munkát a magyar kis- és középvállalkozások

- 100-ból 98 bután néz, ha valaki megkérdezi tőle, hány százalékkal csökkent a rezsi

- még butábban néznek, ha azt kérdezik tőlük, mennyi van még hátra az IMF-hitelünkből

- zabálják a populista, demagóg közhelyeket

- ösztönlények, akik képtelenek logikusan, összefüggésekben gondolkodni


Azért azt el kell ismerni, hogy a lesújtó elemzésben lehet valami.

A teljes lakosság, és azon belül az ún. midlife crisis acélos markában összeroppant bizonytalan ötvenesek mellett a biztos pártválasztók élete se lehet egy rózsaszínű lányregény. Ennek kielemzésétől a szociálpszichológus a linkelt cikk szerint hálistennek megkímélte az érdeklődőket.

Igaza is van, milyen lenne már, ha a választás előtt két hónappal lesújtó, megalázó szavakkal vázolná fel a fejéből bután kibámuló MSZP-s, az agyhalott PM-es, a zombi Bajnaista, a gyökéragyú jobbikos, vagy éppen a kétbites fideszes karakterét.


http://maria.blog.hu/2014/01/30/szanalmas_az_elete_a_bizonytalan_szavazoknak_egy_ friss_felmeres_szerint
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyugdijasok rezsifórum rohama
  2014-02-01 16:07:02, szombat
 
  Nyugdijasok rezsifórum rohama

Posted on 2014/02/01 Szerző: Admin
A sajtó szerencsére számos &#8220;rezsifórumról" számol be, ahol a Fidesz a szendvicsek mellett nagyon kínos érvekkel próbálja tüzelni hallgatóságát.

A szegedi fórumról számolunk most be. Az írás jól visszaadja a rezsifórumok hangulatát ezért lentebb közöljük is, de egy részt kiemelnénk.

&#8220;Megtudtuk, hogy Szájer külföldi bankban tartja a pénzét, mert az olcsóbb. Itt a bankok trükköznek!"

Valóban a bankok trükközése miatt olcsóbb külföldön a bankolás? Nem lehet, hogy a kormány bankadója, tranzakciós adója, kamatadója és a kamat EHO-kötelessége miatt?
bankado_hatasa_tranzakcios_ado_banki_koltsegek_novekedese_magasabb_maginflacio_dr agabb_bankolas_szamok_matolcsy_varga_csomag_hatasai_nem_megszoritas.png

A banki költségek növekedését főként a kormány bankadója és tranzakciós adója okozza

Az ábra világosan mutatja, hogy Szájer József nem annyira a banki trükközéseket kerüli ki, hanem a kormány &#8220;nem-ortodox" gazdaságpolitikájának támaszát, a bankadót.

Varga Mihály júniusi &#8220;nem-megszorító" csomagja például a következőkkel növelte a bankolás terheit:

&#8220;duplájára nő a készpénzfelvételi illeték és eltörlik a 6 ezer forintos maximumot
0,2%-ról 0,3%-ra nő a nem készpénzfelvételhez kötött tranzakciók adója
EHO kiegészítés kerül a kamatadó mellé a kamatjövedelmekre"

Szájer reakciója érthető: az Orbánék miatt megnövelt banki költségek miatt nem akarja itthon tartani a pénzét. Csak kissé félrevezető, hogy ezt teljesen a bankok nyakába akarja varrni.
Banki_koltsegek_novekedese_2013_bank_bankado_tranzakcios_ado.png
És akkor most következzen egy olvasmányos, kemény beszámoló a múlt szombati szegedi rezsifórumról :

&#8220;Gondoltuk, ilyet nem mindennap lát az ember, bár most egyre sűrűbb lesz. A megyeházán volt a buli, előtte negyed órával egyszer csak megkezdődött az intenzív befelé rajzás. Nagyjából mindenki hetven és a halál közt. Megjött Josef Fritzl is, meg állt kint egy elég érdekesen felöltözött faszi, akin röhögtem is magamban,hogy Pampalini, erre ráköszöntek, hogy szervusz, fővadász úr. Esztékászemüveg, sildes sapka, hitlerbajusz, ez a 2014-es rezsidivat. Én is készültem, vittem magammal egy CÖF-ös zászlót, az mindig jól jöhet. Jöttek ismerős újságírók, lengettem nekik meg köszöntem jó hangosan, hogy dícsértessék a rezsicsökkentés, közben érkeztek Gyimesi meg Bohács képviselők, kissé feszültnek tűntek. B. Nagy kormánymegbízott nem idegeskedett, de hát az nem sokat tud a világról, illetve egyet igen, üzembiztosan vigyorogni.
szegedi_rezsiforum_rezsiharc_rezsi_kormany_propaganda_gyules_Fidesz_Szeged.jpg

No, kerüljünk beljebb. Hát mit tesz isten, töltették ki az emberekkel az aulában a jelenléti ívet, elérhetőséggel, mindennel, frissítették a Kubatov-listát. Bent a tanácsterem zsúfolásig tömve, 98 százalékban öregekkel, a maradék főleg olyan alsó tagozatos tanító néniknek tűnt, akik hobbiból aláznak gyereket. Később az egyik újságíró kolléga mesélte, hogy egy ilyen lebaszta őket, mert épp azon kacarásztak, hogy rezsikuponokat kéne osztani, hogy jöjjenek az emberek. Jönnek azok anélkül is! - hördült fel tanítónéni. Szétnéztem, mindenki olyan búval baszott volt, hát örüljetek már, rezsiünnep van. Meglengettem a CÖF-ös zászlót, erre a balfasz B. Nagy mosolyogva visszaintegetett.

Szájer József volt a sztárvendég. - Azt mondták nekem, hogy sokan nem fognak eljönni a rossz idő miatt, hát mi lett volna, ha süt a nap? - viccelődött. Hehehe, derült a közönség. Felrakták Bohácsot is a színpadra biodíszletnek. - Három lépcsőben fog csökkenni a rezsi! - ejtett ámulatba Szájer. - Először a villany - mondta, mire a felkészült közönség egyszerre: ,,A GÁÁÁZ!" Ménem ti mentek ki, ha jobban tudjátok, gondoltam. - Ez az első kormány, ami csökkentette az emberek megélhetési költségeit! - tudtuk meg. - Így leírni szegény Kádárt - mondták mellettem. - Visszaadtuk, amit a cocilisták, a Bajnai, a Gyúrcsány meg a Meggyesi elvettek az emberektől! - mondta Szájer. - Arohattak - tettük hozzá. Gondoltam, ez megérdemel egy tapsot, el is kezdtem, de egyedül maradtam. - Az Orbán-kormány a rezsicsökkentésért hajlandó volt konfliktusokat is vállalni - folytatta Szájer, ekkor végre sikerült megtapsoltatnom a nyuggereket.

- És micsináltak a bankok? - kérdezte. Fölrobbantak a gecibe, vágtam rá. Megtudtuk, hogy Szájer külföldi bankban tartja a pénzét, mert az olcsóbb. Itt a bankok TRÜKKÖZNEK! Akurvaannyukat. Megtudtuk, hogy van ám rezsimunkacsoport, annak meg egy zöld száma, ahol lehet feljelentést tenni, ha visszaélést tapasztalunk. A feljelentés jó, azt szereti a magyar. Közben mi meg megbeszéltük, hogy a végén majd jelentkezek és megkérdem, hogy fel lehet-e jelenteni a közös képviselőt, ha kiteszi ugyan a rezsicsökkentést, de gúnyolódik?
szegedi_rezsiforum_rezsiharc_rezsi_kormany_propaganda_gyules_Fidesz_Szeged_jelent kezes.jpg

De még egyelőre folytatódott a műsor. - Vannak olyanok az országban, akik nem tartják kívánatosnak a rezsicsökkentést. TUDJUKKIK ezek! - mondta Szájer. Összenéztünk bólogattunk, hát nyilván hogy a zsidók. persze. - Amelyik cégnek nem tetszik ez a folyamat, azt az állam nagyon szívesen hajlandó visszavenni - tett visszautasíthatatlan ajánlatot a doktor úr. - Az állami kézben lévő monopólium bevett forma, ebben vannak tapasztalatok - mondta. Ja, vannak, vagy negyven év. - De folytatódik-e a folyamat, amit ez a kormány elkezdett, vagy visszatérünk az ELMÚTNYÓCÉVHEZ? - kérdezte. Itt egy kicsit lapozgatnom kellett a fejemben, hogy milyen évet is írunk. - Vannak olyan pártok, amik visszatérnének a piacgazdasághoz - mondta Freud, illetve Szájer.

- Nemrég együtt ebédeltem Szamarasz görög miniszterelnökkel - került elő a remek példa. Megtudtuk, hogy Szamarasz irigykedik Orbán Viktorra, hogy milyen erős hatalma van. De Görögországból nézve gondolom, mindenkire lehet irigykedni.

Szóba került a munka világa, hát ez roppantul érinti a jelenlévő nyugdíjas közönséget. - Kétszázötvenezer új munkahelyet hoztunk létre! Azt szokta mondani erre az ellenzék, hogy de hát ebbe beleszámoljuk a közmunkát meg a külföldön dolgozókat is. Hát és aki külföldön dolgozik, az nem dolgozik? Hádehogynem! - Itt majdnem ki kellett mennem, mert már könnyezve röhögtem. - Egész végig a röhögést fogjuk hallgatni? Nem kéne ám kiröhögni! - szólalt meg mögülem egy gestapós tanítónéni. - A rezsicsökkentéstől nőttek a jövedelmek - tárta elénk Szájer a feltehetően Matolcsy által kiszámolt gazdasági mutatókat. Szóba került a feltétel nélküli alapjövedelem. - Háhogy? Há munka nélkül pénzt kapni? Há kifogakkor dóóógozni? - hangzott el a kérdés. Hööööj, hördült fel a nyugdíjas közönség. - Há ki termeli meg azt az ingyenpénzt? Obama? Netán Putyin úr? - kérdezte Szájer.

Na, egy bácsi elkezdett fészkelődni, sapkában, napszemüvegben ült bent, majd kiállt a terem szélére jelentkezni, ott nyújtózkodott vagy negyed órát, nagyon izgult. - Mit csináltak Gyurcsány Ferencék? - hangzott el a színpadról a kérdés. A közönség rá is vágta, LOPTAK!
szegedi_rezsiforum_rezsiharc_rezsi_kormany_propaganda_gyules_Fidesz_Szeged_jelent kezes_hozzaszolasra.jpg Hiába jelentkezett negyedórán át, senki sem kérdezhetett

- Mondják el mindenkinek az igazságot! - szólított fel Szájer, én meg most épp azt csinálom. - Nem is csinálnak abból titkot, hogy Gyúrcsány bábozik az ellenzékkel! - mondta el az igazságot. Majd felszólította a jelenlévőket, hogy csatlakozzon mindenki a Magyar Csapathoz, akinek van ideje, az aktivistáskodjon, akinek nincs, az adjon pénzt. A Szájer-show végén a tömeg egykedvűen tapsolt, megint nekem kellett hangulatot teremteni egy hajrámagyarok bekiabálással. A balfasz B. Nagynak ez is nagyon tetszett, vigyorgott.

Na, kérdések! Aha, azt hitted. Kiállt B. Nagy, hogy kérdezni saaaaaajnos már nem maradt idő, mert akkor nagyon sokáig itt ülnénk, és sajnos le is járt a terembérlet. Abban az épületben, aminek ő a gazdája. Mondták azután ismerősök, hogy más városokban pont ugyanígy volt.

Kifelé menet egy nénike elalélt a kezemben lévő CÖF-zászlótól, meg is kérdezte, hogy mikor lesz békemenet. Mondtam, a választások előtt, de menni kell ám nagyon, mert verik az ukránok szegény oroszokat, meg különben is mindenki nagyon el van már kanászodva. - Hehejj, ez a beszéd, ott leszünk! - mondta.

Mi meg elfelé menet azon csodálkoztunk, hogy ha valaki tíz éve azt mondja nekünk, hogy ez lesz a Fidesz közönsége, azt körberöhögjük."

http://balrad.wordpress.com/2014/02/01/nyugdijasok-rezsiforum-rohama/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma Felcsúffon avatott a Nemzet Patkánya
  2014-02-01 16:06:27, szombat
 
  Ma Felcsúffon avatott a Nemzet Patkánya

Posted on 2014/02/01 Szerző: Admin
Hordám a támadások ellenére is építtetni fog szerte-széjjel az országban-hőbörgött Döbrögi ma a felcsúti faluház avatásán, amelyről a horda honlapján tettek közzé videót.
,,Akárhogy gúnyolódnak, akárhogy támadnak is, az országot építeni fogjuk. Itt Felcsúton és az ország minden pontján" - károgta a Nemzet Patkánya avató beszédében, aki szerint azon dolgozik a horda, hogy a Közgépnek újabb százmilliárdjai legyenek, és magyarnak lenni továbbra is felemelő érzés legyen.
Szerinte Magyarországon ma még nem igaz az a mondás, hogy minőségi életet igazán csak vidéken lehet élni. Nagyon sok településen kell még faluházakat, közösségi tereket kialakítani ahhoz, hogy az emberek úgy érezhessék, bár falun élnek, mindenhez hozzáférnek, amihez a fővárosiak.
Hőbörgésében kitért arra is, hogy Magyarország olyan ország, ahol, ha az ő falujában történik valami, abból politikai ügy lesz. De &#8220;sok minden fog még történni Felcsúton, üzenem az ellnmaffiáknak, mert hiába csinálnak ezekből a kérdésekből politikai ügyet, az élet már csak olyan mifelénk, hogy a karaván halad, és haladni fog a jövőben is".
Lőrinc barátra-Felcsút döbrögista helytartójára utalva úgy fogalmazott: &#8220;még úttörőnyakkendőt sem tudtak a nyakába kötni Lőrincnek, nem csoda, hogy most ugyanazok kötelet emlegetnek, de az sem lesz sikeres". A hordavezér károgott még rengeteg baromságot ezen kivül, de ami még emlitésre méltó: elámitotta falubélijeit azzal, hogy a horda negyvenmillió forintnyi adósságot vállalt át Felcsúttól. (Arról persze mindig bőszen hallgat, hogy ezeket az &#8220;átvállalásokat" kik is fizetik ki valójában?)
Aki meg kiváncsi a futballbolond felcsúffy hőbörgésére, meg is nézheti az alábbi videon.
(De csak óvatosan, mert könnyen hányás lehet a vége!)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bPgqYm-l420


http://balrad.wordpress.com/2014/02/01/ma-felcsuffon-avatott-a-nemzet-patkanya/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán Viktor alighanem téved
  2014-02-01 15:59:04, szombat
 
 
Tényleg a nonprofit energiaszolgáltatás volna a versenyképesség kulcsa?

gazdaság
ma 15:36

Orbán Viktor szerint az európai versenyképesség kulcsa az olcsó energia és így a nonprofit energiaszolgáltatás volna.
Orbán Viktor alighanem téved.
Ugyan a világban léteznek versenyképes országok, ahol a belföldi energiaszolgáltatás nem termel profitot. De ezek az országok tele vannak olajjal és gázzal.
Vagyis, versenyképességük kulcsa nem az olcsó, hanem a bőségesen rendelkezésre álló energia.

Már abból gyanút foghattam volna, hogy a non profit utility company keresésre az inkognitóablakban megnyitott Google első tíz találatából hét Magyarországról szól. Orbánnak egyben igaza van: a nonprofit energia ötlete saját agyszüleménye, már-már példanélküli a világban.

Orbán szerint a nonprofit energia a versenyképesség kulcsa. Megnéztem hát, hogy a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában (.pdf) szereplő országokban mi a helyzet az energetikai piacon.

A 2013-14-es ranglistát Svájc vezeti. Svájcban még csak állami vagy köztulajdonban sincs energetikai vagy közműcég.

A második helyezett Szingapúrban a tulajdonlás jellemző formája az állami tulajdon, a GDP 60 százalékát kormányzathoz kötődő cégek állítják elő. Jelentős kivétel ez alól az energetika, amiben

mindössze hat százalékos az állami tulajdon.

A harmadik helyezett Németország, de itt sincs állami tulajdonban nagy energetikai cég. Ahogy a negyedik helyezett Egyesült Államokban sem.

A versenyképességi lista ötödik helyezettje, Svédország az első, ahol a helyi elektromos művek kizárólagosan állami tulajdonban van. De az állami tulajdonlás nem jelenti azt, hogy a cég nonprofit volna, 2012-ben 17,2 milliárd korona (605,5 milliárd forint) nettó profitot termelt. A versenyképességi rangsor alapján a következő ország, ahol állami tulajdonban van energetikai cég a 11. Norvégia, de a Statkraft is elég nyereséges, 2008-ban például 16,6 milliárd norvég korona (610,5 milliárd forint) volt a profitja.

Az első masszívan veszteséges - ilyen értelemben kvázi nonprofit - állami tulajdonú energetikai cég a versenyképességi rangsorban 12. Tajvanon működik. Itt 1995-ben részben liberalizálták az árampiacot, de a fogyasztók 80 százalékát még mindig a Taipower szolgálja ki. Mivel az ország 98 százalékban energiaimportra szorul és az energiaszükséglet 49 százalékát kőolajból fedezik, itt nehéz profitot termelni.
Létezik egyáltalán nonprofit energiaszolgáltatás versenyképes országokban?

Létezik. Magyarországot több öbölmenti olajmonarchia is megelőzi a versenyképességi rangsorban. Itt az állampolgárok átláthatatlan kedvezmények tömegét kapják, így ezekben megvalósult az orbáni értelemben vett nonprofit közműszolgáltatás is. Ezt persze van miből finanszírozni, végülis ezek az országok termelik a világ olajának több mint 20 százalékát.

Ugyanez áll a versenyképességi rangsorban Magyarországot 13 hellyel megelőző Kazahsztánra, a világ 17. legnagyobb olaj- és 30. legnagyobb gáztermelőjére is. Itt, ahogy az öbölmenti olajmonarchiákban, az államilag garantált alacsony energiaárak a társadalmi stabilitás, vagyis az uralkodó hatalom fentartásának eszközei.

Vagyis a világban valóban léteznek versenyképes, vagy legalábbis Magyarországnál versenyképesebb országok, ahol a belföldi szolgáltatók nem termelnek profitot. Ezek közös jellemzője azonban az, hogy rendelkeznek is elég nyersanyaggal ahhoz, hogy a belföldi fogyasztást, legalábbis saját állampolgáraiknak dotálni tudják. Jellemzően abból a pénzből, amit a nyersanyag nemzetközi kereskedelmével szereznek. Versenyképességüknek pedig nem a nonprofit energetikai szektor, hanem a nyersanyagbőség a kulcsa.


http://444.hu/2014/02/01/tenyleg-a-nonprofit-energiaszolgaltatas-volna-a-versenyk epesseg-kulcsa/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Páger Antal : Levél Makóra Gerzanits Elemérhez
  2014-02-01 15:35:37, szombat
 
  Páger Antal : Levél Makóra Gerzanits Elemérhez
2014-01-19 07:08:16, vasárnap

Buenos Aires 1955. December 28-tól 1956 jan 3-ig

Kedves Elemér!

Tudom, hogy mennyire várod már a három leveledre a választ. Hidd el, leg­nagyobb örömmel írtam volna már az első leveled után, de az ügy annyira kényes, hogy minden szót meg kell fontolni, amit ebben a dologban kimondok vagy leírok. Az itteni magyar követség első titkára már kétszer látogatott meg lakásomon a hazatérésemmel kapcsolatos kérdések megbeszélése miatt. Ezeknek a megbeszéléseknek az anyagát, tudtommal, az otthoni illetékesek már ismerik. Gallai titkár úr második látogatása alkalmával, ami kb. két héttel ezelőtt volt, -(a fehér borítékban lévő leveledet is ekkor adta át nekem)-, elmondta, hogy közölte kormányával az előző megbeszélésünkkor elhangzott aggodalmaimat és nemleges válaszomat. Újólag igyekezett meggyőzni. Válaszom újra nemleges volt.

Abból, amit itt majd leírok, látni fogod, hogy mik azok az aggályok, amelyek miatt nem tudom elhatározni magam (egyelőre) a hazatérésre. Hidd el, kedves Elemérkém, hogy nagyon nehéz nekem, a már tizenegy éve felgyülemlett vágyódásomat legyőzni. De vannak realitások is. És ezek a döntőek. A világ forrás állapotában van. Senki sem láthat tisztán. Az én megítélésem szerint, -ami természetesen nem csalhatatlan-, sok veszélynek tenném ki családomat, ha most hirtelen, engedve a mérhetetlen honvágyamnak, hazarohannék. Te, Elemérkém, nagyon szépen elképzelted és leírtad mindazt, amit meggyőződésem szerint hiszel is. Te belülről látod a dolgokat, én kívülről. Ki tudja, hogy ez a kétféle "látás" helyes-e?

Bizonytalan a tied is és lehetséges, hogy helytelen az enyém is. A hitem igen gyenge lábon áll. És ehhez a gyenge hitemhez meg is van minden okom. Én, a magyar nép ellenségeként, a bűnösök listájára kerültem ádáz és becstelen film-szerepléseim miatt. Mezítlábas korom óta bennem élő szociális érzékemmel, oda merészeltem állni a társadalmi mélységekben maradt paraszt és munkásosztály, vagyis a fajtám mellé. Művészetemmel, izzó felkiáltójeleket akartam mutatni... és (ki hitte volna?) - a nép ellensége lettem... A Harmincadik, az Első, a Doktor Kovács István, Bors István, András, Szerető fia Péter, stb... stb. Ezek miatt kaptam a nagy "kitüntetést", a megbélyegző címet: Páger Antal "Népellenes". Hogy már az akkori kormányzatokban többeknek nem tetszettek ezek a "kényes", sőt "forradalmi" törekvések; azzal, Te tudod legjobban, nem sokat törődtem.

Emlékezzél csak az akkori makói polgármesteri vacsorára és a másnapi hirtelen elhatározásból történt fellépésemre, mikor a mezítlábasokról tartottam, mi tagadás, eléggé forradalmi színű előadást. Persze, akkor más ideológiák dúltak. Sokan voltak mellette, de nem kevesen ellene is. Egy bizonyos: akikért annyiszor felöltöttem magamra a munkás és napszámosparaszt gúnyáját, azok őszintén lelkesedtek munkámért, és azok sohasem helyeztek volna a "bűnösök" listájára. Tizenegy esztendeje, hogy ezt a rám rakott "púpot" viselem.Már nagyon megszoktam. Talán kicsit meg is szerettem... hiszen az enyém...hozzám tartozik. Most aztán jön a nagy fordulat? Megbocsájtás! Amnesztia!! A "púp" le lesz operálva! A "púp" meg lesz bocsájtva! Itt van, kedves Elemér, a nagy bökkenő. Azt írod leveleidben, hogy nekem nem kellett volna menekülnöm, hogy nem volt rá semmi ok, hogy elhagyjam az országot. Kedves Elemér, úgy látszik, hogy a te emlékezetedből is kitörölt néhány motívumot az elmúlt tizenegy esztendő. Gondolj csak vissza egy kicsit és rá fogsz jönni, hogy mi történt volna velem, ha ott maradok és a mendemondákkal felheccelt zsidók kezére kerülök!!?? Mert hiszen ők voltak talán az egyedüli ellenségeim. És azóta is azok. Ők rakták rám a "púpot", őmiattuk nem teszek itt kint sem egyetlen lépést sem a színpad és film felé, mert ők a hatalmasok, mert az történik, amit ők akarnak. Ne gondolja senki sem, hogy ennyi idő alatt nem tudtam volna megvetni a lábamat a művészetemben, itt, ahol a színjátszás sokkal mögötte jár a miénknek. Nem tettem ezirányban semmit, mert meddő harcra én már nem vállalkozom. Sokszor megtörtént, hogy egy-egy újság vagy képes revista munkatárs interjúra jött hozzám. így született meg például két évvel ezelőtt a "Duna­part Buenos-Airesben" című cikk, másfél oldalas terjedelemben.

Másnap az itt megjelenő Hatikva című magyar nyelvű cionista lapban nagy támadás és rágalmak halmaza jelent meg ellenem. Képben, hatalmas tömegsírt mutattak és a teljes oldalon megjelenő cikk elején egy, az Őrségváltásból való képem, az a jelenet, amikor a munkásokat visszatartom, hogy a gépeket összetörjék. A kép alá ezt írták: "Páger Antal a zsidók legyilkolására szólítja fel a munkásokat". Azt hiszem, hogy ide nem kell sok magyarázat. A tömegsírt ábárázoló kép alá pedig ez a felirat került: "Az eredmény". Na? Most aztán próbálj valamit is tenni. Meddő! Mivel az itteni színi és filmvilág, mint mindenütt a világon tökéletesen át van szőve a zsidósággal, hozzám hasonló meg se próbáljon oda közel menni. És mindez a hazug és aljas rágalmaknak a következménye, amit otthonról röpítettek állandóan a tájékozatlan, a nyomtatott betűben hívők felé. Az igazságot azt hiszem nem szükséges itt leírnom, hiszen Te, aki annyira beleláttál a legmélyebbre ásott érzéseimbe is, pontosan tudod* hogy milyen emberségesen gondolkodtam és vélekedtem a zsidókat ért dolgokról Talán arról is tudsz, hogy a környezetünkben; élő zsidó barátainkon is segítettem. Persze ez az akkori helyzetben csak nagy titokban mehetett. Hagy Juliska az időben többet ült Jaross belügyminiszter előszobájában, mint otthon. Hogy Zágon András doktorról, aki két kislányunkat segítette a világra, a megbélyegző sárga csillagot mi szedtük le. Amikor a rágalmak özönét szórták reánk, miért nem állt ki egy is ezek közül a zsidók közül? Azért, kedves Elemér, mert ők ilyenek, ők nem állanak ki. Ne érts félre, én nem vagyok antiszemita. Sőt semmiféle izmusista sem. De ezek azok a realitások, amelyeket nagyon is számba kell venni, akkor is, ha ittmaradnék, akkor is, ha egyszer mégis hazamennék.

Ismerem jól az otthoni színivilág összetételét. Nem merném hinni, hogy lelkendezve fogadnák a hazatérésemet. Leveleid megírásánál ezeket a tényezőket nemigen vizsgálgattad. Gondolkozz talán ezeken is. Nem a kommunizmustól kell nekem félnem, hanem a felheccelt zsidóságtól. Tudom, hogy Te abban a kis körben, amelyben élsz, mindent elkövetsz, hogy az igazságra fényt deríts, de ez semmi. Talán Makón sikerülhet, de országos viszonylatban nem jelent sokat. Azt írod, hogy véleményed szerint itt a tehetségemet megillető módon nem tudok érvényesülni. Ehhez én csak azt fűzhetem hozzá, hogy ugyanezen okok miatt az otthoni érvényesülésben sem tudok hinni.

Csak úgy mellékesen idevetem még: Négy év előtt történt. Uruguayban vol­tunk vendégjátékon. Montevideoban. Az egyik előadás után, vasdorongokkal felszerelt zsidó fiatalemberek csoportja lincselésre készült. Eltévesztették az autót és két kolleganőm, Vaszary Piri és Eszenyi Olga kocsiját követték és támadták meg. A két hölgy megmenekült, mert közben odaérkeztek a védelmünkre összeállt magyarok. Véres verekedés, rendőrség, egy leszakított fülű zsidó fiatalember és egy betört orr lett az eredmény. A dologról csak másnap értesültem. Ez is az ellenem írott rágalmaknak az eredménye. Nem csodálkoztam, de meg sem ütköztem nagyon, mert mit várhat mást az ember. Az idén Caracasban (Venezuelában) voltunk. Az ottani magyar zsidók feljelentettek a hatóságoknál, mint gyilkosokat. Természetesen megbuktak nagyon, mert miután ennyire felhívták a vezérek figyelmét ránk, azok informálódtak egyéb úton, és a legnagyobb becsben tartottak minket. Sőt a megnyitó előadás előtt (Gárdonyi: Bor), a kultuszállamtitkáruk tartott beszédet és méltatást a mi nagy művészetünkről. Bár nem kértem, a venezuelai titkosrendőrség főnöke, akit személyesen nem is ismertem, detektívet rendelt ki a lakásunkra és a színházhoz védelmünkre. Amint ezekből a dolgokból látod, a rágalmazások eredménye mindenütt jelentkezik. De azt is láthatod, hogy az itteni kormányzatok meg is tudnak védeni. Természetesen sok józanul gondolkodó zsidóval is összejöttünk, akik mélységesen elítélik ezeket a dolgokat. Olyan azonban még egy sem akadt, aki;tollat vett volna a kezébe és valamelyik lapban egy tiltakozást vagy ilyesféle igazságot fedő cikkecskét jelentetett volna meg. Csak azzal kívánták kifejezni ellenvéleményüket, hogy eljöttek a színházba. Ilyen lehetett vagy ötven. Ezeket csak azért írom itt le, hogy lássál világosabban. Ezeket a dolgokat természetesen mind elmondtam a nálam járt megbízottnak is. Tehát a végeredmény ez: A zsidók tettek a bűnösök listájára és ők sohasem lennének hajlandók elismerni, hogy rágalmaik a szerkesztőségi szobákban születtek és (amint jól értesült helyről, még ausztriai tartózkodásom idején hallottam), valósággal versenyt rendeztek, hogy ki tud jobbat kitalálni Páger ellen. Olvastam én mindent. Hogy tehenészetem volt Bajorban zsidó vagyonból. Hogy Alfa Rómeó kocsimon pendlizek Sweitz és Ausztria között és zsidóktól rabolt ékszerekkel seftelek. Hogy Rózsahegyi Kálmánt kizavartam a Nemzeti Színházból, hogy ugyanannak a színháznak az erkélyéről ordítottam, hogy zsidó ide többé be nem teszi a lábát... (Mellesleg megjegyzem, hogy én valóban sohasem tettem be a lábamat a Nemzetibe és ma sem tudom, hogy van-e erkélye nemzetünk eme dicső színházának). Na és hol volt már akkortájt az Alfa! Buick kocsimat éppen akkor rabolta el tőlem a badgasteini C.I.C. főnöke, egy délceg amerikai kapitány. így ám, kedves Elemér, még sok minden mást is írtak, amiket eddig még senki sem mert megcáfolni. Pedig milyen egyszerű és emberséges cselekedet lett volna.

Most, hogy megbolygattam ezt a tizenegy esztendőt, szinte mozaikokban ugrálnak előttem a képek... Bemutatok közülük egyet, mert igen tanulságos. Színhely: egy óceánjáró bárja. ("Julio Cesare"). Útban voltunk "haza" felé Santos és Montevideo között. Én a bárpultnál ültem egy whisky mellett. Fekete szemüveg volt rajtam, mint legtöbbször. Mellettem egy fiatal hölgy, attól jobbra egy negyvenesnek látszó férfi. Magyarul beszéltek. Nem volt nagy kunszt kitalálni, hogy zsidók voltak. (Ez egy évvel a fentebb leírt montevideoi kaland után történt.) Ezen az úton a gyerekek is velünk voltak, ugyanis amíg mi a színházzal voltunk (Sao-Pauloban) elfoglalva, ők a világ egyik legszebb tengerpartján, a Santos melletti Guarujában üdültek egy gazdag családnál, akiknek ott gyönyörű villájuk van. Tehát.... amint ott ülök a bárban, a kis Juliska belibben és mellémtelepszik. Egy narancsszörpöt kér és az ő szokott kedves modorában elkezd csevegni velem. A nő felfigyel rá és mosolyogva hallgatja. Meg kell jegyeznem, hogy a kis Juliska valóban annyira vonzó és kedves, hogy szinte mindenki felfigyel, ha valahol megjelenik. Akkor is, valami ellenállhatatlan humorral tett megjegyzést a nyugtalan tengerre és a whiskyzőkre... A nő elkacagta magát, és kedvesen megsimogatta a kislány fejét. "Magyar kislány vagy?" -, kérdezte.

-"Igen".
-Hová utazol?
-Buenos-Airesbe.
Nem akartam, hogy a gyerek tovább beszélgessen, azt mondtam neki, hogy igya meg a narancsát és menjen le a mamijához a kabinba, aki a kis Judittal volt. Mikor lement, a nő velem kezdett beszélgetést:

-Szintén magyar?
-Miután a kislány édesapja vagyok, igen.
A következőkben kiderült, hogy a férfi a bátyja, aki Rio de Janeiroig eléje utazott, mert ő most Izraelből jön a Montevideoban élő rokonaihoz véglegesen. Gondoltam, hogy miután ilyen alkalmam van rá, megkérdezek egyetmást, ha már úgysem ismertek fel, ki vagyok. Kérdeztem, miért hagyta el Izraelt, és általában erről az új országról. Rettenetesen ócsárolta. Hogy,.. az arabok miatt sem lehet nyugtuk... hogy, .. ott keményen kell dolgozni... egyáltalán amiket Izraelről mondott, annak nemigen örültek volna Izrael vezetői. Szó mi szó... hogy most mennyire boldog, hogy Uruguayban fog élni... stb. Kérdeztem még arról, hogy milyen a dolga az ott lévő magyar zsidóknak és, hogy vannak-e ott a régi filmesek közül. Valahogy úgy irányítottam a beszélgetést, hogy végülis Pásztor Bélára tereltem a szót.

Ugyanis néhány héttel előbb ez a Pásztor Béla írt onnan egy utálatos, hazug förmedvényt ellenem a már említett "Hatikva" számára. Ennek a Pásztor Bélának, mondanom se kell, soha nem ártottam, de soha nem is kerültem össze vele annak idején, mint munkatárs. Elmondta, hogy ott van és éppen elutazása előtti időben tartott előadást a filmről valami klubban. Ez az úr engem csak annyiban érdekelt, mert a 45-ös év elején, úgy tudom, az ő sugallatára írta valamelyik lapban Balassa János azt a felejthetetlen cikket, amelyben engem akasztófával fenyegetett meg. Balassa kollegámnak, aki.... bár zsidó és házamnak többször szívesen látott vendége volt, az adott okot a vérszomjra, hogy Szálasi felkeresett az öltözőmben és gratulált nekem. Ez igaz is volt. Akkor láttam először. Másodszor és utoljára pedig akkor, amikor Pornóapátiból felrendeltek a királyi várba, ahol előadást tartott hungarizmusból. Akkor vele lefotografáltak a híradó részére. Amint később, ausztriai tartózkodásom alatt hallottam, ezek a felvételek igen nagy szerepet játszottak az ellenem felsorakoztatott kitalácíók között. Hallottam, hogy az újból elővett felvételek mellé, vagy alá ilyen feliratok kerültek az ostrom utáni időkben, hogy: a nyilas Págert kitünteti Szálasi... stb. Pedig az igazság az volt, hogy mialatt a filmfelvevők forogtak, Szálasi megköszönte, hogy eljöttem és említést tett az annak idején öltözőmben tett látogatása alkalmából mennyire tiltakoztam és elhárítottam a közös képen való szereplést. És hogy most filmre kerülök vele, zavar-e engem. Mondhatlam-e mást, mint hogy nem zavar. Azt mindenki tudta, hogy soha a pártjának még a közelébe sem jártam. Azt is, hogy augusztus huszadikán elhagytam Budapestet és Pornóapátiban voltam egészen a kővetkező év húsvét szerdájáig. Akkor léptem át a határt, amikor az oroszok már a szomszéd falvakban voltak. A nyilas uralom alatt csak ezen a novemberi várbeli beszéden voltam fenn és másnap reggel végleg elhagytam szép otthonunkat.

Aztán később olvastam róla, hogy miként dúlták fel... hogy a falakat is bontogatták a "rabolt zsidó kincsek" keresése miatt. Igazad van abban, hogy tévedésből menekültem el. De ez a tévedés nem az én tévedésem volt, hanem azok tévedése, akik miatt menekültem. - Na de kissé elkanyarodtam a hajó bárjától... A megafon megszólalt és bemondta, hogy a montevideoi utasok jelentkezzenek a komisszáriátuson. Nem akartam őket feltartani, felálltam, hogy távozzam. Ők is felálltak és á kezüket nyújtották. Mikor a nő is kezelt velem, levettem a szemüvegemet, és ezt mondtam: Nem akarom, hogy utóbb tudják meg, hogy kivel beszéltek, én Páger Antal vagyok... A nő hirtelen hátra ugrott, a szemei tele lettek könnyel... dadogva, szemeit rám meresztve csak ennyit mondott: ".... a... mű....vész....úr?..." -" Igen, én vagyok és nem hiszem, hogy kezet fogott volna velem, ha tudja,... kivel fog kezet."!? -"Igaza van, művész úr, nem fogtam volna kezet". Aztán megeredt belőle a szó. Közben a könnyei folytak, mialatt elmondta, mennyi mindent bolygat fel benne ez a váratlanul jött találkozás...hogy a legkedvesebb művésze voltam, mennyi darab... mennyi film... és most így kell megismernie.

És hogy ne haragudjak, hogy azt mondta, hogy nem fogott volna velem kezet, de annyi mindent olvasott rólam... Kedves Elemeikéin, ez a történet csak egy kis, példa akar lenni. Nem akarlak én itt most unalmas regényrészletekkel untatni, de szeretném veled megértetni, hogy milyen áthidalhatatlan ellentétet szült az a sok nyomtatott rágalom, amit évek óta rám szórtak. A védekezés pedig undok lenne. Nem is védekezem. Ha véletlenül ilyenekkel összehoz a sors, akkor keményen odamondom, nem szépítgetek. Ezekkel a Montevideoba utazókkal sikerült megértetnem, hogy mennyire vitte őket a mesterségesen szított rágalomhadjárat. Megkértem a nőt, hogy mondjon egy pár történetet, amit rólam olvasott. Mondott!!

Gyerekjáték volt mindazt megcáfolnom. Természetesen, a legemberibb hangon folyt le a hátralevő beszélgetés. A férfi kijelentette, hogy a montevideoi támadást ő már akkor is elítélte és hogy ő soha nem azonosította magát azokkal, akik ezt a minősíthetetlen hadjáratot ellenünk vezették. A képtelenség tetejeként megemlítem még, hogy a montevideoi magyar nyelvű rádióadásban (állítólag) bemondták, hogy én zsidóbőrből csináltattam lámpaernyőt. Szép mi?? Miért kellett volna nekem ernyős lámpa? És hdnnét szereztem volna be hozzá zsidóbőrt? Tudtommal, építészem, aki otthonomat berendezte, elég jól megcsináltatta az én lámpáimat. Hacsak ő nem használt fel titokban ilyesmit. Nem valószínű. Egy biztos: az árát az én bőrömből húzta le. Ezt csak rossz viccnek szántam, mert ezt komolyan venni ökörség lenne. Sajnos, a primitíveknél még az ilyen is valószínűvé válik, hiszen "voltak, akik lattá k"... Amikor a hajón végleg elváltam a montevieoiaktól, kezüket nyújtották. A férfi, szinte teátrálisan mondta a húgának: "Irén, most egy igaz emberrel fogtunk kezet." -Sajnos az összes zsidósággal nem tudok összetalálkozni egy hajóbárban, mondottam én. így végződött ez a találkozás. Meggyőződésem szerint, szó eshetett erről a találkozásról a köreikben, mert azóta már enyhültek a rágalmak.

Most aztán, Elemérkém, állítsuk fel a tételt. Mondjuk én hajlandó lennék hazamenni. A hivatalos részről szépen fogadnának, - mondjuk, megadnának mindent, ami a művésznek kijár. Mondjuk, nagy sikereket érnék el. Tudom, a közönségnek is tetszene, hogy újra láthat színpadon és filmen. De vájjon azoknak, akik egy életre gyűlölnek, tetszene-e. Ezen ne is gondolkozz sokat. Nem tetszene. De nem is tetszhetne.

Néhány hónap kellene csak és vádakat koholnának ki ellenem. Tárgyi bizonyítékok megszerzésétől sem riadnának vissza. Vájjon tudnék-e ez ellen védekezni? Nem hiszem. Milyen hitele lehet egy amnesztiásnak? Ki hisz egy olyan embernek, egy kommunista államban, akiről köztudomású, hogy soha sem volt kommunista? Tudom jól, hogy a népi vonal, amelyen állottam, nem jár elvileg nagyon messze a kommunizmustól. De én soha sem voltam kommunista. Igaz, hogy más izmusista sem. A pártok nem érdekeltek, de igenis érdekelt a fajtám, akik, közül a karrier kiemelt. Ez volt az egyetlen politikám, hogy kemény vonásokkal megmutassam a lenthagyottakat, akik közül való vagyok. Hogy a kisemmizettek lássák bennem, és alakításaimban, hogy Ők is valakik, hogy Ővelük is, Őbennük is lehet hősöket állítani a magyar színpadra és filmre. Ez volt az én "nagyravágyásom". Mert azt te is tudhattad rólam, hogy a nagy fenejómódomban is a kis örömök embere maradtam, - hogy a körém kiépüli: pompából talán az új cipőfűzőmnek örültem legjobban, mert amikor megkötöttem a cipőmben, akkor a makói kis mezítlábas fiú jutott az eszembe. Ez volt az én titkos mértékem... ez ébresztette fel bennem azt a lelkiismeretet, ami a népi vonalon való szerepléseimre elindított. Nem én éltem a pártokból, a pártok igyekeztek az én e téren elért sikereimet kihasználni, és sajtójukban mellém állni, amikor a rágalmak kezdődtek. Ki állna oda tiltakozni, hogy : ...engem ne védjetek... engem ne dicsérjetek..." , amikor a másik tábor sajtójában csak akasztófa fenyegetéseket közöltek már rólam. Kényesebben ember még nem került "két malomkő" közé, mint én akkoriban. Pedig hányan tudták akkor, hogy mi az igazság velem kapcsolatban. De mit számított egy jobb és baloldal közé szorult színész?!

Elemérkém, nem tagadom el, hogy leveleid megbolygattak. Sok mindent eszembe juttattak. Szinte ott élek újra. Látom magam nálatok, amikor mint kisemberke, a cséplőgép mellől hazajöttem.... Amikor hencegtem, hogy a nagyokkal én is meghúztam a pálinkásbutykost. Te nem hitted, hogy bírtam az italt...,,Kipróbáltál... és....betört a Kossuth utcai ház néhány ablaka. Mennyi közös élmény....mennyi szép emlék... Persze, hogy bennem él a vágy, hogy egyszer ott állhassak megint a házatokban, ahol drága jó Anyádtól és fehér Édesapádtól annyi szépet kaptam... Sajnos az idő még nem jött el. Ha majd a világ jobban megnyugszik...ha majd nem lesznek aggályaim...ha majd nem, csak odautazni lehet, hanem, ha kedvem úgy tartja, néha el-elutazni is... ha majd annyira erős lesz a helyzet a magyar földön, hogy az én igazságom is számítani fog - nemcsak a másoké....ha majd nem lesznek többé olyan atrocitások, amilyenek eddig voltak... Szóval... ha majd a dolgok jobban lehiggadnak. Tudom jól, hogy a régi világ többé nem jön vissza, de kinek kell az! Tudom, hogy a világ forrásban van, és valami épül. Egy űj világrend van készülőben. Nagy megrendüléssel jár ez, tudom jól. Már - már azt hittem, hogy valami jobb van kifejlődőben Genf­ben és íme a dolgok ismét visszakanyarodtak. Ezt nyugodtan ideírhatom, hiszen ezt Ti is láthatjátok. Senki sem tudhatja, mi jön. Én nem tehetem ki családomat sem ilyen, sem más veszélynek. Bár téged felkértek a levelek megírására, mégis érzem, hogy őszinte voltál. De Te sem láthatsz biztosan... Nagyon alaposan átbeszéltem én ezeket a kérdéseket a nálam járt megbízottal. Ő hivatalosan járt el... én az érzéseimre hallgatok... és az érzéseim még nem engedték meg, hogy a hazatérésre szánjam rá magamat. Egy emigráns, aki eddig bűnösként volt kezelve, nem tud ilyen hirtelen hinni ekkora fordulatban. A táblát nem lehet ilyen pillanat alatt letörölni, mikor a krétát annyira rányomták... Még ki-kivillanhat a régi írás, ha ferdén kapja a tábla a fényt,..Itt, kedves Elemér, be is fejezem ezt a témát.

Most pedig áttérek a személyesebb részre. Nagyon örültem, hogy végre 11 év után írhattál nekem. Örülök, hogy jól megvagytok, hogy szép családi élet vesz körül. Két kisfiádnak szeretném megsímogatni a fejecskéjét és kedves feleségednek megcsókolni a kezét. Veled valahogyan úgy vagyok, mintha nem is lett volna ez a 11 esztendő. Szinte várom, hogy belépsz ide és azt mondod, hogy Téni, hagyd most a fenébe ezt a gépelést és gyere le velem a sarki kávéházba, ott várnak Jankóék Szegedről... /Ölelem őket!/

A mi életünk itt eléggé nyugalmas. Dacára a forradalomnak. Miután én itt sem politzáiok, semmi közöm hozzá. Négy év óta argentin állampolgárságunk van, ami annyiban előny, hogy utazásnál nem kell már a hazátlanokkal sorba állni. Dipinek lenni nem nagy előny! Az idén újból Venezuelába megyünk. Sajnos a két kislány elég soká marad itt. Ők magyar intézeti bennlakók az iskola szezon alatt. Onnan járnak La Platá-ra argentin iskolába. A mi gimnáziumunk­nak megfelelő iskola ez. A két kislány nagyon szép és jó. A kis Juliska ördögien tehetséges mindenben. Judit nagy lány már. Szép vékony magas alak. /172 cm/ Ő júliusban lesz 16 éves. A kis Juliska áprilisban 14. Egyébként a kicsi holnap utazik Uruguayba nyaralni.

Juditnak sajnos nem lehet, mert most van gyógyulóban. Képzeld, nyombélfekélye volt. Ilyen még nem fordult elő gyereknél. Most szigorú diétán él és így nem mozdulhat az anyai godosság mellől. Nagy Juliska sokkal szebb, mint volt. Senki sem hiszi el a korát. A színpadon fiatal leányokat játszhat nyugodtan. Ő az emigrációnk igazi meglepetése. Ragyogó színésznő. Olyan változás, hogy a magyar közönség otthon elámulna, ha láthatná. Én lassan de biztosan öreg­szem, de a velem egykorúakat nyugodtan bátyámozhatom. Gondolörn.én is jobb színész és rendező vagyok, mint otthon voltam. Azt hiszem én is tudnék még meglepetést okozni. Mint festő?... Nem merem azt mondani, hogy "jaj de nagy vagyok", de abban biztos vagyok, hogy ezen a téren is megcsináltam volna a nagy karriert. Képeimet főleg a magyar kolóniák gazdagabbjai vásárolják. Caracasban állítottam ki legutóbb. Az eredmény: minden kép elkelt és a bevételből egy évi megélhetés telik ki. Ez jól is jött, mert amikor ide visszaékeztünk éppen dúlt a forradalom. Azóta a gazdasági helyzet reménytelen lett. Ha ez a Caracas nem lett volna, most komoly bajba jutottunk volna. Ha közben valami más nem történik, úgy az idei újabb caracasi kirándulást egy canadai fogja követni. Ha azonban a világhelyzet az idei évben javul, úgy nincs kizárva egy Európába való utazás sem. Idei év alatt az 1956-ot értem. Ezt a levelet is ebben az évben fejezem be. Ma január 3. van. Közben a levelet félretettem néhány napra.

Hivatalosak voltunk a tenger mellé egy baráti házaspárhoz. Gyönyörű volt. Egy eukaliptusz erdőrész közepén szép villa, közel a tengerhez. Az újévi malac elfogyasztása után, kitűnő francia pezsgővel telt pohárral a kezünkben, pont éjfélkor ittunk arra, amit ki ki szeretne elérni ebben a 12. esztendőben. Ha van még annyi erőd, hosszú levelem olvasása után, hogy gondolkozni tudsz, kitalálhatod mire ittam. A forradalom sok változást okozott. Mindenfelé személyek cserélődtek ki, ahogyan az lenni szokott egy diktatúra után. Sajnos nekem is elvitt egy nagy lehetőséget. A caracasi utazásom előtt felkeresett egy úr a legelőkelőbb itteni színháztól, a Teatro Versailles-től, hogy vállalnám e visszajövetélem után egy darab rendezését. Vállaltam. Egy olyan darabról volt szó, amit én két évvel ezelőtt a mi magyar színházunkban játszottam és rendeztem. Kiderült, hogy a női sztárjuk és a vezetőségükből valakik ott voltak és el voltak ragadtatva a rendezésemtől. Megvették a darabot és most szerették volna műsorra tűzni.

Mire hazajöttem, ezeket is elsöpörte a forradalom. Újak kerültek be ebbe a színházba is. Természetesen ezek más programmal nyitottak. Itt egyébként véget vetettem a magyar színháznak. Most csak vendéjétékokra járunk, mint azt fenntebb is írtam. így kifizetődőbb. Meg aztán, Elemérkém, ez a világ olyan gyönyörű, hogy ökör lennék, ha nem használnám ki az utazási lehetőségeket. Legutóbb egy argentin luxushajón utaztunk Caracasba. Felejthetetlenül szép volt. Ezen a hajón csak luxus-osztály van. Remek koszt, kitűnő italok, fürdőmedence, és minden ami ezeknek a kapitalistáknak kell. Mi kényszerűségből kerültünk rá, mert más hajó oda nem megy. A sok dúskákó milliomos között mégis azt mondhatom, hogy mi hárman: Vaszary Piri, Juliska és én voltunk a kedvencek. Ezt szerény és náluk finomabb viselkedésünk eredményezte. A kapitány, egy rokonszenves argentin és egy tábornok voltak a társaságunkban, -már a harmadik naptól. A bosszantó csak az, hogy eleinte mindenki azt hitte, hogy Juliska, a Piri és az én lányom. A fene egye meg! -Juliskát választották meg az Egyenlítőn lezajlott ünnepségen királynővé és a brazil elnök unokaöccse lett a király. Közben kiszálltunk Rioban és Trinidadban. Ez az utóbbi angol gyarmat. Azt leírni nem lehet, milyen szépségeket láttunk. Közben a kapitány megtudta, hogy én milyen nagy horgász vagyok és a nyilt tengeren leállította a hajót másfél órára cápahalászatot rendezni az örömömre.

Remek látvány volt végignézni a három és félméteres dögöt, ahogyan a vezető halával megjelent a hatalmas horogra akasztott mintegy háromkilónyi hús körül. A vezető kis hal ott félre úszott, a cápa elegánsan alácsavarta magát a horognak és bekapta. A legénységből vagy húsz ember húzta fel. Ilyent még moziban sem láttam. És mégis csak az otthoni emlékek élnek bennem. Ezt sem a luxushajó, sem egyebek nem tudják elhalványítani. Igaz, horgászni szoktam. Ezt az eddig unalmasnak hitt sportágat űzöm és mit tagadjam nagyon megszerettem. Remek felszerelésem van hozzá. Sok botom, rillem és egyéb. Messze bedobom a horgaimat az ólommal a Rio de la Platába... de nem tagadom, legtöbbször a Marosba... a Dunába... a Tiszába esik....Ki tudhatja, ha most a Dunába dobnám, nem esne a Rio de la Platába....Hanem azt hiszem, ideje lesz már befejeznem ezt a kissé hosszúra nyújtott levelet. Kedves Elemérkém, remélem, hogy nem kell újra 11 évig várnunk. Ha nem kerülnék újra a bűnösök listájára és ha tovább is írhatsz nekem, úgy rajta, ülj neki. Ha Rózsikát meglátogatnád, nagyon szívesen venném Tőled. Add át neki szerető üdvözletünket és csókjainkat tolmácsold. Most én kérdezem meg tőle, miért nem írt utolsó levelemre? Vagy talán elveszett? Abban a levélben írtam neki, hogy hívnak haza.

Sanyiéknak külön akkor nem írtam. Tudod, hogy van az...hiszen te sem írtál nekem soha....pedig tudom, hogy baráti érzéseid nem változtak. Ismerem jól magunkat....Mi nem olyan fából valók vagyunk, akik a velünk hordozott érzéseiket csak úgy egyszerűen kivessék magukból.

Még arra kérlek meg, hogy az összes jó ismerőseimet üdvözöld nevemben és mindenkinek add át a legjobb kívánságaimat az új esztendőre!

Várom hosszú leveledet. Ezzel zárom le hosszúra nyúlt levelemet. Kedves családoddal együtt meleg baráti szeretettel ölel

Téni

Juliska és két kislányom hasonlóképpen üdvözöl és csókol Benneteket.

http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=lambert&pid=136844&blog_cim=P%E1ger+Ant al+%3A+Lev%E9l+Mak%F3ra+Gerzanits+Elem%E9rhez
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sunyi módon tartja távol a külföldön dolgozó szavazókat a ko
  2014-02-01 15:32:28, szombat
 
  Sunyi módon tartja távol a külföldön dolgozó szavazókat a kormány
2014, február 1 - 12:59

A Jobbik szerint a kormány alantas módszerekkel, országonként egy-egy szavazóhellyel igyekszik távol tartani a Nyugat-Európában kényszerből munkát vállaló magyarokat, mert fél tőle, hogy ítéletet mondanak a teljesítményükről.

A választási iroda nyilvánosságra hozta, hol lesznek a külföldi szavazóhelyek a 2014-es választásokon. Már most borítékolható, hogy botrányos lesz az április 6-i országgyűlési választás - mondta Farkas Gergely szombati sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint a szavazóhelyek listájában 2010-hez képest semmi változás nincs, pedig már akkor is voltak városok, ahol fennakadások voltak, a fő probléma pedig, hogy azóta - elsősorban a kormány politikájának köszönhetően - drasztikusan nőtt a külföldre kényszerült honfitársaink száma - emlékeztetett a képviselő.

Olyan abszurd helyzetet kell elképzelni, hogy az egész Egyesült Királyságban, Észak-Írországtól Skócián át egészen Walesig és Angliáig egyetlen szavazóhely lesz, mégpedig Londonban. A politikus szerint ezzel két baj van: több mint százezer potenciális választópolgárt nem fognak tudni kezelni (már négy éve is órákat kellett sorban állni), ráadásul sokaknak több száz kilométert kell saját költségükre utazniuk, ha élni akarnak alkotmányos jogukkal. Ez az eljárás súlyosan diszkriminatív és méltánytalan a külföldön élő magyarokkal szemben - mondta.

Farkas Gergely emlékeztetett, hogy nemcsak Nagy-Britanniában rossz a helyzet, hiszen Ausztriában és Franciaországban egy, Németországban pedig mindössze két konzulátus fog működni április 6-án.

A Gyurcsány-, Bajnai- és Orbán-kormányok életképtelen gazdaság- és foglalkoztatáspolitikája miatt mára több százezer magyar munkavállaló él tartósan külföldön, jórészt Nyugat-Európában. Ezek az emberek nem jókedvükből mentek el, gazdasági emigránsnak kell tekinteni őket.

A Jobbik szerint ezt a több százezer választópolgárt most már sorozatos diszkrimináció éri, nem elég, hogy a kormány nem biztosítja számukra a levélben szavazás lehetőségét (ami a határon túli magyarokat egyébként jogosan megilleti) úgy is megpróbálják elvenni a kedvüket a voksolástól, hogy nevetségesen kevés külföldi szavazóhelyet biztosítanak.

A nemzeti párt szerint, ha a levélben való szavazás a határon túli magyarok esetén működőképes, akkor az ő esetükben is az. A Jobbik által felvetett kérdésre a kormány érdemi választ azonban egyszer sem adott, ezért politikai okokat kell keresni a háttérben - mondta.

Farkas Gergely szerint nyilvánvaló, hogy a Fidesz-kormány fél attól, hogy a hazájukból ideiglenesen távolra kényszerült emberek ítéletet mondanak teljesítményük felett, ezért nem átallnak a lehető legsunyibb módon megakadályozni ezen embereket abban, hogy szavazhassanak.

A Jobbik kormányra kerülése esetén fel fogja számolni ezt az értelmetlen és megalázó diszkriminációt, valamint biztosítani fogja a szavazás jogát minden magyarnak, Kárpát-medencén innen és túl. Megvalósítjuk a Hét Vezér tervben lefektetett gazdaságpolitikai és munkahelyteremtő programunkat, bízva abban, hogy egy erős Magyarország képes lesz visszacsábítani azokat a fiatalokat és időseket, aki most már országok fejlődésének motorjai - zárta sajtótájékoztatóját Farkas Gergely.

alfahir.hu

http://alfahir.hu/sunyi_modon_tartja_tavol_a_kulfoldon_dolgozo_szavazokat_a_korma ny
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 629 db bejegyzés
e év: 6200 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 477
  • e Hét: 2135
  • e Hónap: 18928
  • e Év: 151845
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.