Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A rezsicsökkentés valódi költsége
  2014-02-12 19:21:59, szerda
 
  Az idén folytatódik a rezsicsökkentési diktátum, amely további törvényes megalapozását szolgálhatja az energiaszektor egészének vagy egy részének nonprofit működésére.

A válság után egyre nyomasztóbbá váltak az EU számára a magas energiaárak, amelyek Magyarországon különösen súlyos teherként jelentkeznek. Az EU energiaszektorában kialakult árak az Egyesült Államok árainak két-háromszorosa, ami nehezen ellentételezhető versenyképességi hátrányt jelent.

Az üzleti szféra romló versenyképessége a várt növekedés beindulását kérdőjelezi meg és mérsékli a lakosság szabadon felhasználható jövedelmének bővülését. A verseny által leginkább érintett nagykereskedelmi árak ugyan enyhén mérséklődtek, a lakossági fogyasztói árak azonban az átlagos inflációnál is gyorsabban emelkedtek.
A hálózati szolgáltatások költségeiben az elmúlt években az állami elvonások - adók, illetékek, egyéb elvonások - nőttek leginkább. Az EU és az USA energiaárai között hatalmasra nőtt szakadék abból adódik, hogy az EU egyre inkább importra szorul, az USA viszont a berobbanó nem hagyományos energiahordozók miatt hamarosan exportpozícióba kerülhet.

A viszonylag magas nemzetközi energiaárak és az EU romló versenyképessége az energiaköltségeket magas szinten tartja. Az energiaforrásoknál az USA komparatív előnye tartósnak és behozhatatlannak tűnik, és csak az EU exportjának látványos hatékonyságjavulása hozhat némi enyhülést. Fokozottabban érvényes ez Magyarországra, ahol a belső energiaforrások gazdasági feltételei az EU-átlag alattiak, exportunk versenyképessége pedig messze elmarad az EU átlagától.

Talán az eddigiek is sejtetik, hogy az a politikai, kormányzati kiindulópont, amely szerint a nehezen elviselhető hazai energiaárak az irreálisan magas profitokból adódik, hibás feltételezés. Ez az EU-ban is tarthatatlan, a mi esetünkben pedig képtelenség. A válság óta az energiaágazat tőzsdei teljesítménye látványosan elmarad a gazdaság egészéhez képest, másrészt az energiaszektor egységnyi tőkére számított hozama 10-15 százalékkal csökkent, és negatív tartományba került; végül 2007-2012 között a villamosenergia-szektor tőzsdei értéke a könyv szerinti érték majdnem harmadára esett a korábbi, közel háromszoros értékről.

Bár a közreadott vizsgálatok eredménye vitatható, az aligha, hogy az USA és az EU közötti, különösen pedig a Magyarország energiaszektorában kialakult két-háromszoros árkülönbség nem a profitok eltéréseiből adódik. Úgy tűnik, az EU hálózati energiaszolgáltatása ma inkább veszteséget, mintsem irreális profitokat realizálna. Miután a befektetések megtérülését sem fedező jelenlegi árak aligha tekinthetők tartósnak, a kialakult árkülönbségek rövidtávon inkább nőhetnek, mintsem csökkenhetnek.

A nehezen módosítható árarányok a növekedésre és a versenyképességre gyakorolt negatív hatása, különösen az erősen importra utalt és gyenge versenyképességű uniós országokra, így Magyarországra is drámai hatású. Nem nehéz belátni, ha az EU és a magyar hálózati energiaszolgáltatásban jelenleg nincs profit, akkor a nonprofit működés törvényi előírása sem hozhat az árak mérséklődésében érdemi változásokat, azt viszont biztosan előidézi, hogy gazdaságunk ezen szektorában hazai és külföldi tőkére nem számíthatunk. Ez azonban csak a kisebbik rossz.

A rezsicsökkentés és a nonprofit működtetés ugyanis csak látszólagosan csökkenti az árakat, a nemzetgazdasági szintű kiadásokat azonban nem érinti. A valós nemzetgazdasági költségeket nem tükröző árak érvényesítése félreorientálja mind az üzleti szféra, mind a lakosság gazdasági döntéseit.
A várt hatás ellenkezőjére fordul: az energiatakarékos gazdálkodás és életvitel háttérbe szorul a fogyasztási döntésekben, és az energiaigényesebb megoldások előnyösebbnek tűnnek. Az energiaigények növekedésének beindulását a nemzetgazdasági szintű költségek növekedése követi, és a számlát valakinek ki kell fizetnie. És a kör bezárul
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Scheiring: Duplájára fog nőni a rezsi
  2014-02-12 09:29:39, szerda
 
  A paksi erőmű bővítése után kétszer annyiba kerül majd az áram, mintha azt a szabadpiaci áron vennénk - állítja a nemzetgazdasági tárcától kiszivárgott számítások alapján az Együtt-PM.
Lejátszás
Járulékos költségek nélkül 3000 milliárd forintba kerül a beruházás, amely családonként 1 millió forint devizahitelnek felel meg Scheiring Gábor számítása szerint. Ez csak adóemelésből fizethető ki, a költségek, ha beépülnek az áram árába - ahogy, erről Fónagy János államtitkár beszélt - 100 %-os rezsinövekedést okoznak. A politikus szerint cinikus átverés, hogy az erőmű bővítésével csökkenthető az áram ára. Egy ilyen döntést nem lehet társadalmi vita nélkül, néhány órás parlamenti vita után meghozni. Ehhez háttérszámítások kellenek. Ezek viszont - ha egyáltalán készültek - nem ismertek.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 46 db bejegyzés
e év: 310 db bejegyzés
Összes: 8997 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 919
  • e Hét: 5551
  • e Hónap: 8645
  • e Év: 76410
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.