Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Tizmilliószoros napok
  2014-02-15 20:06:21, szombat
 
  Ha gondolod, küld el a hozzád közelálló embernek, hogy ők is tudatosak lehessenek ezeken a napokon.



Tízmilliószoros napok 2014-ben
2014. február 14. péntek
2014. június 13. péntek
2014. július 31. csütörtök
2014, november 13. csütörtök

Tízmilliószoros napok 2015-ben:
Március 5. csütörtök
Június 2. kedd
Július 20. hétfő
November 3. kedd.

Tízmilliószoros napok 2016-ban:
Február 22. hétfő
Május 21. szombat
Július 8. péntek
Október 22. szombat.
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
K2 vitaminról - a csontritkulással kapcsolatban
  2014-02-15 16:01:00, szombat
 
  Csontrendszerünk épségének megőrzésében számos biológiai anyag, köztük hormonok, ásványi anyagok vesznek részt. Mindezen bonyolult rendszer működése ellenére, az osteoporozis az egyik leggyakoribb oka a főként idősebb korban bekövetkező csonttöréseknek. Mit tehetünk ellene? A K2-vitaminnal megelőzhető a csontritkulás?

Az úgynevezett postmenopauzális csontvesztés a nőket fenyegető egyik igencsak alattomos kórkép: a menstruáció elmaradtával bekövetkező hormonális változások hatására a csonttömeg fokozatosan megfogyatkozik, sűrűsége csökken, és sokszor a legkisebb trauma hatására (esetleg anélkül is) roppan, törik, sérül. Ennek kivédésére intenzív kutatómunkák folynak, így került reflektorfénybe a K-vitaminok egyik típusa, nevezetesen a K2-vitamin. Mire jó a K2-vitamin? Ez a forma a K1-vitaminnál biológiailag hatékonyabbnak tűnik, hosszabb ideig jelen van a keringésben, és hatáserőssége is nagyobb. A K-vitaminok sok más mellett részt vesznek olyan fehérjék enzimatikus átalakításában is, amelyek a csontok anyagcseréjében játszanak szerepet. Tartós K-vitamin hiányos állapotban éppen ezért a csontok károsodása, csontritkulás is az egyik vezető tünet lehet. Bár a K2-vitamin több tejtermékünkben (túró, fermentált sajtok) is jelen van, a feltételezések szerint ez csekély mennyiség ahhoz, hogy az igazán jótékony csont-hatását kifejthesse.

K2-vitaminnal megelőzhető a csontritkulás?
Annak bizonyítására, hogy a rendszeresen, alacsony dózisban, kvázi ,,étrend-kiegészítőként" szedett K2-vitamin valóban képes a csontritkulás tüneteinek, és magának a folyamatnak a mérséklésére, egy 3 évig tartó, több mint 200, egészséges, postmenopauzális korban levő hölgy bevonásával készült ún. kettős vak próbát (amikor sem a beteg, sem az orvos nem tudja, vajon aktív hatóanyagot, vagy csak placebót kap a beteg) végeztek. Ennek során induláskor, valamint minden évben egy-egy alkalommal vérvizsgálatot végeztek, valamint alaposan áttekintették bizonyos, az osteoporozis által leginkább sújtott csontterületek sűrűségét, tömegét, épségét. Az eredményeket tekintve, az első év mérési eredményei még nem hozták meg a nagy áttörést: azon túl, hogy a szervezet nyilván feltöltötte K-vitamin raktárait, nem volt igazán meggyőző a vitamin pótlásának előnye. Ezután azonban, a hónapok múlásával, egyre jobban karakterizálódott a K2-vitamin mindennapos, alacsony dózisú fogyasztásának jótékony hatása: a csontok minőségének alakulása, a hatóanyagot kapott nők csontozatának csontritkulással szembeni ellenállósága egyre szignifikánsabban mutatkozott a kontroll, azaz placebót kapó asszonyoknál mért eredményekhez képest.

Szükséges-e az étrend-kiegészítő?
Mindezek alapján végül igazolódott a tény, hogy a K2-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztásának igenis van létjogosultsága a postmenopauzális csontritkulás megelőzésében, illetve a kialakult formák mérséklésében. Ehhez azonban tartós, legalább egy évet meghaladó vitaminpótlás szükséges. Az, hogy más szervezetek számára hogyan jelentkezik ez a jótékony hatás (ld: nem postmenopauzális), jelenleg is kutatások tárgyát képezi.

Forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/csontritkulas/15478/k2-vitamin-hatasa-a-csontritkul as-kezeleseben
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Anyagcsere javító táplálékok
  2014-02-15 12:33:04, szombat
 
  Mungóbab


Aki folyamatosan fáradtnak, ingerültnek depressziósnak vagy általánosan rosszkedvűnek és nyugtalannak érzi magát, figyelje meg az étrendjét! A mai rohanó világban a legtöbb dolgozó ember nem eszik rendesen. Az egészségtelen nassolás, a gyorséttermi ételek, a túl sok üdítőital és a mozgáshiány nagyon rossz hatással van a testre, és depressziót, dühöt, frusztrációt és különböző szívproblémákat vált ki. Ennek megelőzésére elkezdhetünk mozogni, sok vizet inni, kiegyensúlyozottan étkezni és méregtelenítő ételeket enni. Egy ilyen diéta segít megnövelni az energiaszinteket a testben, méregteleníteni a szervezetet, megerősíteni az immunrendszert, megtisztítani a bőrt és egészségesebb és frissebb érzést biztosítani számunkra.

Hínár
Ez a nem megszokott növény izgalmassá teszi az ételeket. Adjunk belőle egy keveset turmixokhoz vagy ivólevekhez, hogy megtisztítsuk a testet az olyan méreganyagoktól, mint a kadmium, az ólom vagy a stroncium. A hínár rengeteg jódot tartalmaz, ez pedig egy természetes anyagcsere-javító anyag.

Cékla
Ha törődünk a testünkkel, ő is törődik velünk. Erre az egyik legjobb módszer a cékla. Ez az élénk színű gyökérzöldség nem csak jól mutat a tányéron, de tele van béta-cianinnal is, amely egy rákellenes hatású vegyület. A céklában ezen kívül található vas, cink, magnézium és kalcium is, mind-mind nélkülözhetetlenek a szervezet számára. A cékla sok B3-, B6- és C-vitamint, valamint béta-karotint is tartalmaz: ezek a tápanyagok jót tesznek a májnak és a húgyhólyagnak, elősegítik az epetermelést, amely része a szervezet méregtelenítési folyamatának.

Gyömbér
A gyömbér javítja az anyagcserét és kimossa a méreganyagokat a testből. Gingerolt és shogaolt tartalmaz, amelyek elősegítik a jobb emésztést és felgyorsítják a táplálék útját a bélrendszerben. A gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, így megszünteti a hányingert és csillapítja a torokfájást is. Fájó torokra finom és hatékony orvosság a gyömbéres citromtea.

Brokkoli
A brokkoli, a gyerekek ellensége, egy kiváló méregtelenítő növény. A keresztes virágúak egy fontos tagjaként - a többi kereszteshez hasonlóan - olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek ellensúlyozzák a testben felgyülemlett felesleges ösztrogén hatásait. A túl sok ösztrogén hízáshoz, premenstruációs szindrómához és rákhoz vezethet. A brokkoli az egyik legegészségesebb étel, amihez diétázáskor fordulhatunk a test méregtelenítéséért vagy egy egyszerű harapnivalóért az egészségesebb életstílus felé vezető úton.

Hagyma
A hagymák rendkívüli hatással vannak a májra. A nyers hagyma gazdag forrása a kénalapú aminosavaknak, és glutationnal, egy gyorsan ható méregtelenítővel látja el a testet. A hagymákban található egy természetes vérrög-gátló anyag, amely csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. A hagymát általában nyersen, salátában vagy főtt ételek részeként fogyasztják. Mivel gyakran használjuk ezt a zöldséget, sokan folyamatosan érezhetik a jótékony hatásait. Akik még nem, kezdjenek minél előbb hagymát fogyasztani az erős ízéért és a rengeteg gyógyhatásáért!

Ananász
Mindenki kedvenc trópusi gyümölcse a méregtelenítésre is kitűnő. Az ananász jó sok bromelaint tartalmaz - ez egy emésztőenzim, amely segít megtisztítani a vastagbelet és javítja az emésztési folyamatokat. A bromelain segít a fehérjék megemésztésében, csökkenti a test gyulladásait és hozzájárul a zsírok lebontásához is. Az ananászban lévő mangán nyugtatja az idegeket PMS idején. Szürcsölhetünk hideg ananászlevet, vagy ehetjük magában a gyümölcsöt, de hozzáadhatjuk főtt ételekhez vagy salátákhoz is. Az ananász mindenféle formájában finom!

Káposzta
A káposztát nem mindenki szereti, de mindig jó, ha van belőle az asztalon. Remek kénforrás, amely nagyon fontos a vegyületek egyszerű elemekre való bontásában. A kén segít megtisztítani a testet a méreganyagoktól. A káposzta rengeteg vizet tartalmaz, így természetes vízhajtóként is működik, amely kihajtja a felesleges folyadékokat a testből.

A zöldség emellett glükozinolátokat is tartalmaz - ezek organikus vegyületek, amelyek szintén hozzájárulnak a méregtelenítéshez. A káposztában A-, C-, E- és K-vitamin, valamint folát is található. Nem véletlen, hogy az egyik legjobb méregtelenítő étel, amit csak ehetünk.

Alma
Az alma egy rendkívül hatékony méregtelenítő gyümölcs, amely javítja az anyagcserét. Tápanyagokban gazdag és pektint is tartalmaz - egy oldható rostot, amely megtisztítja a testet az adalékanyagoktól és fémektől. Az almában kálium is található, amely segít visszaállítani a folyadékok és elektrolitok egyensúlyát a testben.

Mungóbab
A mungóbab nem csak egészséges, de a fogyást is elősegíti. Tele van fehérjékkel és más tápanyagokkal. Nyersen és főzve is fogyaszthatjuk. Ez a bab is remek méregtelenítő, megtisztítja a testet a magas zsír- és cukortartalmú ételek miatt felgyülemlett toxinoktól.

Búzafű
A búzafű csökkenti a vércukorszintet, így javítja az anyagcserét. Lúgos természetű, és segít fenntartani a vér pH-értékét. A búzafű egy gyorsan ható és igen hatékony méregtelenítő növény, amelyet különböző receptekben használhatunk ínycsiklandó ételek készítéséhez és a gyógyhatásainak kiaknázásához.

Fahéj
A fahéj rengeteg mangánt tartalmaz, amely nem csak a PMS tüneteinek kezelésére jó, de méregtelenít is. Segít a testnek feldolgozni a zsírsavakat és megtartani a vércukorszinteket. Mangán mellett kalciumot is tartalmaz, amely megtisztítja a vért a toxinoktól. A Ceylon fahéj kumarin tartalma alacsony, így gyerekek is azt bátran fogyaszthatják.

Spárga
A spárga sok nemzet számára igazi ínyencfalat. Kevésbé ismert tény, hogy természetes vízhajtó, amely kimossa a szervezetből a méreganyagokat. A káposztához hasonlóan segít megtartani az egyensúlyt a folyadékok és az elektrolitok között a testben. A spárga ritka és nagyon finom kiegészítője lehet az ételeinknek, nem beszélve a gyógyhatásairól.

Avokádó
Az avokádó tele van egyszeresen telítetlen zsírokkal, amelyek megakadályozzák az egészségtelen zsírok felszívódását, ezzel megelőzve az elhízást és a szívbetegségeket. Az avokádó csökkenti a koleszterinszintet és tágítja az ereket. A gyümölcsben található glutation nevű vegyület segít a májnak méregteleníteni a szintetikus vegyületeket és kb. 30 féle karcinogént mos ki a testből. Az avokádó olaját gyakran használják samponok és balzsamok készítéséhez, mert dúsítja a hajat és erősíti a hajtöveket.

Kurkuma
A kurkuma vasat, mangánt és rostokat tartalmaz, rendkívül jót tesz az emésztőrendszernek. A magas kurkumintartalma miatt a kurkuma természetes antioxidáns, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő fűszer. Segít megelőzni az ízületi gyulladást, a szívbetegségeket és a rákot. A fantasztikus méregtelenítő hatásai mellett a kurkuma megelőzi az érfalak megkeményedését; csökkenti a sejtekben lerakódott koleszterint és bizonyos enzimek termelésével megelőzi a gyulladásokat. A kurkuma hasonlóan működik a COX-2 gátló szerekhez, amelyeket az ízületi gyulladás okozta duzzanatok és fájdalom csökkentésére használnak. A kurkumát Indiában nagyon régóta használják nap, mint nap az ételek fűszerezéséhez, méregtelenítéshez, a köhögés és a megfázás megelőzéséhez, és aktív hatóanyagként szépségápolásban is a ragyogó bőrért.

Retek
A retek természetes méregtelenítő, amely növeli az epe áramlását a testben, így egészségesen tartja az epehólyagot és a májat. Javítja az emésztést és megtisztítja a testet a méreganyagoktól. A csípős íze és a jótékony hatásai kárpótolják a kellemetlen szagokat, amelyeket főzés közben áraszt.

Koriander
A koriander magjai segítik az emésztést és fenntartják a test egészséges koleszterinszintjeit. A levelei segítenek a méregtelenítésben, megtisztítják a szervezetet az olyan nehézfémektől, mint az ólom és a higany. A koriander leveleit salátaöntetekhez is fel szokták használni. Emellett adhatjuk turmixokhoz, vagy húsos ételekhez is díszítésként.

Gránátalma
A gránátalma az egyik legjobb anyagcsere javító étel. Tele van antocianinnal, amely védelmet nyújt a test számára a gyulladások, a szívbetegségek és a cukorbetegség ellen. Ez a zamatos gyümölcs magában, gabonapehelyhez adva, főtt ételek hozzávalójaként vagy ivólé formájában is fogyasztható. Pár tanulmány szerint a gránátalma lelassítja az öregedés folyamatát, így meggátolja a ráncok kialakulását a bőrön. A gránátalma szabályozza a kollagén termelés gyengülése okozta károkat is a bőrben.

Lenmag
A lenmag is a méregtelenítő- és gyógyhatásairól ismert. Rengeteg tápanyagot tartalmaz, amely elősegíti a belső tisztogatást. A lenmag tele van oldható és oldhatatlan rostokkal, amelyek segítik az egészséges bélmozgást. A magok a koleszterin újra felszívását is meggátolják a vastagbélben.

Citrom
A citrom, amellett, hogy gazdag C-vitaminforrás, méregtelenítő gyümölcs is. Stimulálja az enzimek kiválasztását a jobb emésztés érdekében, és úgy segít a méregtelenítési folyamatokban, hogy a toxinokat vízben oldódó anyagokká alakítja, így azok könnyen kimosódnak a szervezetből. Reggelente egy pohár citromlé az antibakteriális hatóanyagainak köszönhetően máris segít megtisztítani a vért és helyreállítani a vastagbél pH-értékét. A citrom C-vitamintartalma támogatja az immunrendszert is. A citromot többféleképpen fogyaszthatjuk: ihatjuk ivóléként, készíthetünk belőle salátaöntetet, páclevet, de adhatjuk turmixokhoz is. Ez a sokoldalú gyümölcs remek ízt kölcsönöz az ételeknek, és rendkívül egészséges.

Áfonya
Az áfonya, amellett, hogy isteni íze van és kiváló összetevője vagy díszítője mindenféle ételnek, tele van antioxidánsokkal. Az áfonya antocianidin-forrás: ellagsavat és reszveratrolt tartalmaz. Az ellagsav blokkolja azokat az anyagcsere útvonalakat, amelyek rák kialakulásához vezethetnek. Ez a gyümölcs természetes aszpirinként hat: megelőzi a szövetkárosodást krónikus gyulladások esetén, és csillapítja a fájdalmat is. Az áfonya antibiotikus hatóanyagai segítségével megakadályozza, hogy a kártékony baktériumok akadályt képezzenek a húgyutakban, ezzel megelőzve a fertőzéseket. Antivirális tulajdonságai, valamint a proantocianidin nevű fitonutriensek segítségével méregteleníti a testet.

Fokhagyma
A fokhagyma az egyik leghatékonyabb természetesen előforduló méregtelenítő. Erős antivirális, antibiotikus és fertőtlenítő hatásai vannak. A fokhagyma nyersen vagy főzve fogyasztva megvédi a szervezetet a megfázás és más baktériumok ellen, valamint megszabadítja a testet a kórokozó mikróbáktól és megelőzi az endogén méreganyagok termelődését. A fokhygama rengeteg ként tartalmaz; ez is egy fontos méregtelenítő anyag.

Goji bogyó
A goji bogyó gazdag tápanyagokban, C-vitaminban és béta-karotinban, amelyek méregtelenítik a szervezetet. A C-vitamin könnyíti az emésztési és a kiválasztási folyamatokat, a béta-karotin pedig javítja a máj működését.

Leveles kel
A leveles kel hatékony rákellenes tápanyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megtisztítják a testet a veszélyes anyagoktól. Rostban gazdag növény, így a bélrendszer tisztításához is hozzájárul. A kel semlegesíti a cigarettafüstben található vegyületeket és méregtelenítő enzimek termelésére stimulálja a májat.

Barnarizs
Az egészségesebb életvitel érdekében váltsunk barnarizsre! Tele van B-vitaminnal, magnéziummal, foszforral és mangánnal, egyéb méregtelenítő tápanyagok mellett. A barnarizs rostot is tartalmaz, amely tisztítja a vastagbelet. A benne lévő szelén védi a májat és javítja az arcszínt.

Grapefruit
Ez a gyümölcs rostokban és tápanyagokban gazdag, és mivel segíti a zsír lebontását a májban, a fogyást is elősegíti. A grapefruitot ivóléként vagy salátában is fogyaszthatjuk.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A méhpempő és a mozgásszervi betegségek
  2014-02-15 11:41:32, szombat
 
 


Mire jó a méhpempő?

A méhpempő olyan anyagokat tartalmaz, amelyekből a szervezet könnyen épít hormonokat. Éppen olyat, amilyenre a szervezetnek szüksége van. Ha kell ösztrogént, ha kell tesztoszteront, ha kell akkor progeszteront vagy éppen inzulint. A méhpempő egyedüli forrása az acetilkolinnak és a 10-HDA savnak, továbbá tele van B-vitaminokkal, melyek mind döntő szerepet játszanak az idegrendszer működésében.

A következő tényt tudományos megalapozottsággal ki lehet jelenteni: a méhpempő a jelenleg ismert egyik leghatékonyabb idegrendszer-vitalizáló anyag a földön. A méhpempő erősíti az immunrendszert, jelentősen képes csökkenti a koleszterinszintet, csont- és ízületi problémáknál igen jó hatásokat produkál, fiatalítólag hat a bőrre és a hajra is. A méhpempő egy életelixír, melyet megfelelően alkalmazva jelentősen hozzájárulhatunk egészségi állapotunk javulásához, vagy a már meglévő jó egészség fenntartásához.

A méhpempő szuperélelmiszer, az egészsége iránt tudatos ember étrendjének kihagyhatatlan összetevője!

Reuma
Csontritkulás
Porckopás
Ízületi problémák

A méhpempő elősegíti a porcszövetek regenerálódását. Mivel gyulladáscsökkentő, emiatt felgyorsítja a reuma vagy a gyulladásban lévő ízület gyógyulását.

Az ízületi gyulladás, a porckopás vagy az artritisz esetén a méhpempő serkenti a mellékvesében a gyulladásgátló kortizol hormon termelődését, ami lassítja az ízületi degeneratív folyamatokat, és elősegíti a porcszövetek regenerálódását. Mivel gyulladáscsökkentő, emiatt felgyorsítja a reuma vagy a gyulladásban lévő ízület gyógyulását. 40-45 napos kúra ajánlott, napi 1-3 gramm, évente 2-3-szor.

A méhpempő serkenti az ösztrogén hormon termelését, melynek hiánya okozza a csontritkulást.

45 év felett a nőknél az ösztrogén hormon termelése lecsökken. A méhpempő segíti a petefészek működését, serkenti az ösztrogén hormon termelését, melynek hiánya okozza a csontritkulást. Ezért ajánlott évente kétszer 7-8 hetes kúrát tartani, napi 1 grammos adagolással.

A méhpempő csökkenti a fájdalmat, és felgyorsítja a gyógyulást.

A kutatók jó eredményeket értek el ízületi gyulladásnál, reumatikus artritisznél és köszvénynél is. A méhpempő csökkenti a fájdalmat, és felgyorsítja a gyógyulást. Serkenti a gyulladásgátló kortizol hormon termelődését a mellékvesében. A méhpempőben található kollagén is, amely felelős a rugalmasságért. Ajánlott adagolása: 1-3 gramm 30-60 napig.

7 fontos tudnivaló méhpempő fogyasztóknak:

- A méhpempőt 0-5 Celzius fokon tároljuk hűtőben, vagy télen hideg kamrában. A hűtőben - vagy optimális körülmények között - 2 évig tárolható, ez idő alatt jó tulajdonságait megtartja.
- A méhpempő ne érintkezzen fémmel, csak műanyagból vagy fából készült eszköz használata javasolt. A fémek ronthatják a méhpempő hatékonyságát.
- A méhpempőt érdemes nyelv alatt tartani pár percig, addig amíg el nem olvad, amíg felszívódik. - - Ha lenyeljük vagy nyelv alatt tartjuk, hatékonysága ugyanúgy érvényesül. Nyelv alatti felszívódás esetén csupán gyorsabban kerül be a szervezetbe.
-Méhpempő fogyasztása előtt és után 30 percig ne étkezzünk. Erre azért van szükség, hogy a méhpempő felszívódása során ne keveredjen méreganyagokkal.
- A méhpempő nem finom, tehát ha finomnak érzi az anyagot, amit vett, akkor becsapták. A méhpempő nem édes, inkább savas az íze, és kásásnak tűnik.
- A méhpempő nagyobb dózisban sem káros. A méhpempő felerősíti más anyagok, tápanyagok és gyógyszerek hatékonyságát, hatását. Gyomorbajok esetén mézzel együk.
- A tiszta méhpempő rendelkezik a legnagyobb hatékonysággal. Sokan keverik a méhpempőt például alkohollal, így hatékonysága csökken.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Energetizáló gyógynövények
  2014-02-15 09:48:13, szombat
 
 


Fáradt és lehangolt? Sajnos nem léteznek varázslatok, amelyektől egy pillanat alatt felfrissülünk. Léteznek azonban természetes gyógynövények, amelyek fellendítik az energiaszintjeinket. Adjunk erőt a testünknek ezzel a tíz növénnyel, hogy leküzdhesse az ilyen lehangolt pillanatokat!

Panax ginseng
Ennek a gyökérnek a fogyasztása azonnal javítja az energiaszintünket. Nem véletlen, hogy a ginzeng az energiaitalok egyik leggyakrabban használt összetevője. Bizonyítottan adaptogén, élénkítő, ráadásul vágykeltő hatásai is vannak. Az ázsiai ginzenget világszerte tanulmányozzák; az eredmények azt mutatják, hogy ez a növény a memóriát is javítja, valamint nyugtatólag hat a szervezetre.

Legközelebb, amikor fáradtnak érzi magát, próbáljon ki párat ezek közül az energetizáló növények közül! Még jobban jár, ha be is építi őket a mindennapos étrendjébe, így az energiaszintjei sosem hagyják majd cserben!

Zöld tea
A zöld tea igen népszerű a fogyókúrázók között, de kevesen tudják róla, hogy a korai öregedést is meggátolja, mert rengeteg energiával lát el minket. Habár tartalmaz koffeint, a kávéval ellentétben a zöld tea antibakteriális anyagokat is tartalmaz, amely segít leküzdeni a fertőzéseket. Napi két csészével reggeltől estig biztosíthatjuk magunknak a megfelelő energiaadagot. Ez a kesernyés ital antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek kiiktatják az energiát elszívó szabadgyököket, ezzel is szinten tartva a test energiáját.

Maca
Ez az Andok lábánál honos egzotikus növény azonnali energiával lát el minket. Olyan, mintha egy varázskapszulát vennénk be. Növeli az erőt és a kitartást, ráadásul adaptogén tulajdonságai vannak. Emeli a libidót, csökkenti a szorongást, és mérsékli az antidepresszáns szerek okozta szexuális működészavarokat. A maca tápanyagprofilja miatt ideális arra, hogy a testünk endokrin rendszere felhasználhassa.

Ashwagandha
Ez a téli cseresznye és indiai ginzeng neveken is ismert energetizáló indiai növény egy mindenhol ismert ayurvédikus orvosság a stressz csökkentésére. Amellett, hogy jó közérzetet és hangulatot biztosít, a fizikai tevékenységek végzését is segíti. Az ashwagandha bizonyítottan javítja a memóriát, a koncentrációs készségeket és a teherbírást.

Ginkgo
Előfordul, hogy habár a testünk nincs kifáradva, szellemileg fáradtak és lusták vagyunk dolgozni. Az ilyen helyzetekben a Ginkgo biloba csodákat művel a szervezetünkkel. Memória javító hatása is van.

Cordyceps
A Cordyceps növeli az állóképességet és a teherbírást. Az inzulinrezisztenciától szenvedő betegek számára hasznos lehet a Cordyceps poliszacharid-tartalma, amely a vércukor csökkentő hatásaival előzi meg a fáradtságot. A légúti betegségekben, vagy alacsony libidóban szenvedők is fogyaszthatják a lehangoltság és a fáradtság kordában tartására.

Bazsalikom
A bazsalikom is egy ayurvédikus orvosság az alacsony energiaszintek ellen. Oldja a stresszt és segít fenntartani a vér glükóz- és koleszterinszintjét. Ezt a növényt évszázadok óta használják Indiában fejfájás, megfázás, gyomorbántalmak és gyulladások kezelésére.

Reishi
Kínában életelixírnek nevezik, és joggal: a reishi egy tápanyagdús és ritkán előforduló gomba, amely visszaállítja az energiaszintünket. Fellendíti az immunrendszer működését és oldja a stresszt is. A reishit főzet vagy tea, szirup vagy kapszula formájában is fogyaszthatjuk. Remek alternatívája a kávénak, ha meg szeretnénk szabadulni az álmosságtól.

Astragalus
Az egyik legfőbb oka a fáradtságnak és álmosságnak a lassú anyagcsere. Az astragalus segít felgyorsítani ezeket a folyamatokat, ezzel növelve az energiaszinteket. Ihatjuk tea vagy főzet formájában, vagy beszerezhetünk belőle készített szirupokat vagy kapszulákat. Ez a növény mindenki számára biztonságosan fogyasztható, ha azonban béta-blokkoló vagy vérhígító gyógyszereket szedünk, a növény alkalmazása előtt konzultáljunk háziorvosunkkal!

Kakaó
A kakaó talán a legfinomabb módja az energiaszintjeink fenntartásának. A csokoládé sok kakaót tartalmaz, amelyben teobromin van - ez egy, a központi idegrendszert élénkítő vegyület. Az étcsokoládé a legjobb erre a célra: minél sötétebb, annál jobb.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Hasi hízás leggyakoribb okai
  2014-02-15 09:07:58, szombat
 
  A hasi hízás vagy kövérség a viszcerális zsírokra vonatkozik, amik növelik a derék méretét. A viszcerális zsír tulajdonsága, hogy a hasfal és a belső szervek közé rakódik le.

A hasi hízás okai :

Szegényes étrend
A szegényes étrend a leggyakoribb okok közé tartozik. Az egészségtelen gyorskaják lassítják az anyagcserét és hozzájárulnak a nagyobb derékméret kialakulásához. A finomított ételek, a fehér kenyér és a gyorséttermi ételek, mint pl. a tészta, szintén megkönnyítik a hasra történő hízást (intenzív inzulin választ provokálnak, mert a glikémiás indexük magas). Továbbá, a sok kalóriát tartalmazó étrend közvetlenül hozzájárul az elhízáshoz.

A felső hasi zsír lerakódását kiváltó tényezők között lehet a testmozgás hiánya, a szegényes étrend, a stressz, és a genetikai hajlam.

Testmozgás hiánya
Az ülő életmód az egyik fő oka a megmagyarázhatatlan súlygyarapodásnak. A testmozgás egy nélkülözhetetlen összetevője az egészséges életmódnak és hiánya hozzájárul a hízáshoz.

Stressz
A stressz szintén az egyik leggyakoribb kiváltó oka az extra kilók lerakódásának. Gyakran nem is vesszük észre, hogy a felszaladt kilók a stressz számlájára írhatóak. A stressz továbbá a szervezet kortizol kiválasztásában is szerepet játszik, ami serkenti a májat a túlzott cukor kiválasztására, amit viszont nem indokolt, így a szervezet nem képes lebontani azt.

A túlzott cukornak köszönhetően a szervezet éhesebbnek érzi magát és arra kényszerít, hogy többet együnk, különösen azokat, amiknek magas a nátrium szintje. Mindez azt eredményezi, hogy az egészségtelen zsír könnyen lerakódik a has tájékán.

Egészségügyi problémák
A hasi zsír kialakulását okozhatják még különböző egészségügyi problémák is. Az emésztéssel kapcsolatos betegségek, a kardiovaszkuláris betegségek, a hormonzavar, mint a Cushing szindróma, mind okozhatják a hasi elhízást. Néha bizonyos gyógyszerek, mint a szteroidok, amiket bizonyos speciális kezelések során használnak, szintén eredményezhetnek hasi elhízást.

Genetikai hajlam
Egy személy öröklött elhízásának kórtörténete szintén fő oka lehet a hasi elhízásnak. Sokaknak genetikai hajlama van az e fajta elhízásra.

Számos életmód változtatást kell eszközölni és követni a szigorú javallatokat, hogy a hasi zsír el tudjon égni.

A hasi zsírégetés lépcsőfokai

Állandó testmozgás
A napi szintű edzés felgyorsítja az anyagcserét és égeti a zsírt. Egy órányi gyaloglás, vagy a kondizás, az aerobik és a jóga mind-mind olyan egyszerű technikákat használó mozgásformák, amik égetik a zsírt, csökkentik a belső szervekre rakódott zsírt, amik a bőr és a hasfal közé rakódtak le. A gyaloglás tehát kiváló zsírégető, míg az intenzív sportolás során elsősorban keményítőt, illetve cukrot égetünk.

Étkezzen úgy, hogy vékonyabb legyen
Az étrend meghatározó. A megfelelő étrend hosszadalmas folyamaton át hozhatja meg a karcsúságot és az egészséget. Egyen sűrűn, de kisebb adagokat fogyasszon a teljes, emésztőrendszert megterhelő, nagy adagok helyett.

A magas kalóriatartalmú ételeket helyettesítse tápanyagban gazdag ételekkel, amik egészségesek, energiát adnak. Kerülje az olajos és egészségtelen gyorsételeket, mint a chips, sütik, édességek és helyettesítse inkább őket salátával, vagy friss zöldséggel és gyümölccsel.

Igyon sok vizet
A víz a legjobb gyógyszer. Ahelyett, hogy szénsavas üdítőket vagy energiaitalokat fogyasztana, helyettesítse őket vízzel. A víz tisztítja a szervezetet és kihajtja az összes méreganyagot, illetve karcsún és hidratáltan tartja szervezetünket.

Küzdjön meg a stresszel
A stresszel való megküzdés tanulható és segít a kóros elhízás gyógyításában. A stressz só és cukor utáni sóvárgást idéz elő. Ha megtanuljuk kezelni a szorongást és relaxálunk, akkor a nyugalmunk megszünteti a kiváltó okokat és segít megtartani az egészséges életmódot.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Vércukorszint szabályozására 5 gyógynövény
  2014-02-15 08:21:19, szombat
 
 


Manapság a cukorbetegség a világ minden részén égető probléma. A folyamatos stressz és az egyre romló étkezési szokások mindig magasan tartják a vércukorszintet. Mindennek a tetejébe az ülő életstílusunk miatt kevesebbet mozgunk, mint valaha.

Szerencsére nincs hiány a vércukor szabályzására felírható modern gyógyszerekből. Ezek az orvosságok azonban, csakúgy, mint bármely más allopatikus készítmény, komoly mellékhatásokkal rendelkeznek.

A gyógynövényeket és a természetes orvosságokat nem csak évszázadok óta használják, de ráadásul nagyon csekély mellékhatásaik vannak, ha vannak egyáltalán. Fedezze fel ön is ezeket a bevált, régi módszereket, amelyek csodákat művelnek a szervezetünkkel!

Gymnema Sylvestre
Ezt a növényt hindiül ,,cukorgyilkosnak" nevezik, nem nehéz tehát elképzelni, hogy tele van a cukorbetegség ellenszereivel. Gymnemic savat tartalmaz - ez egyfajta glikozid, amely csökkenti az ízlelőbimbók érzékenységét az édes dolgokra, ezzel redukálva az elő-cukorbetegek cukoréhségét. A 2-es típusú cukorbetegek is szabályozhatják a vércukrukat ezzel a növénnyel: növeli a sejtekben az enzimek aktivitását, így azok felhasználják a testben lévő felesleges glükózt. Emellett a növény gyorsítja az inzulintermelést is (kell is, mert Indiában van a legtöbb cukorbeteg a világon).

Ginzeng
A ginzeng évszázadok óta az immunerősítő és gyógyító hatásairól ismert, ám nemrég kimutatták, hogy bizonyos antidiabetikus tulajdonságokkal is rendelkezik. A ginzeng fogyasztásával lelassul a szénhidrátok felszívódása, a sejtek pedig aktívabban hasznosítják a glükózt. Emellett a hasnyálmirigy inzulintermelése is megnő. Mindez hozzájárul a test egészségéhez és a cukorbetegségre való hajlam csökkentéséhez. A cukorbetegek esetében a ginzeng 15-20%-kal csökkentheti a vércukorszintet - a Torontói Egyetem kutatói szerint.

Zsálya
Egy német tanulmány során kimutatták, hogy az éhgyomorra fogyasztott zsályakivonat jelentős mértékben csökkenti a vércukorszinteket. Fokozza az inzulin-kiválasztást és annak hatását, mely segít mérsékelni a vércukrot az diabéteszt megelőző állapotokban, és szabályozni azt a 2-es típusú cukorbetegek szervezetében. A zsálya ezen felül a máj működését is pozitívan befolyásolja; az egészséges máj pedig erősíti az immunrendszert. Habár előszeretettel használják húsos ételek ízesítésére, a zsálya tea formájában a leghatékonyabb.

Áfonya
Egy újabb növény, amelynek jelentős cukorbetegség elleni gyógyhatásait szintén elérhetjük egy csésze tea fogyasztásával. Az áfonyában található egy glükokinin nevű vegyület, amely a vércukorszint csökkentéséért felelős.

Ez a gyümölcs azokon is segít, akiknek a betegség miatt leromlott a látásuk. Vigyáznunk kell azonban az áfonyakivonat és a cukorbetegségre szedett gyógyszerek egyidejű alkalmazásával, mert a vércukorszint hirtelen veszélyesen alacsony szintre eshet. A vércukorszintet ajánlott rendszeresen mérni.

Oregánó
Ez a spanyol és mediterrán eredetű egzotikus fűszer glikozidokat tartalmaz, amelyek csökkentik a test vércukorszintjét. Az oregánó vizes kivonata glükozidáz-gátló tevékenységet mutat. A kivonatból kiválasztott rozmaringsav növeli a hasnyálmirigy amiláz-aktivitását, valamint erősíti az immunrendszert. Segít növelni az inzulin aktivitását, és mozgósítja a sejtekben a glükózt, ezzel lassítva a szénhidrátok kialakulását.

A cukorbetegség javarészt az életstílusból adódó betegség: ez az első dolog tehát, amin változtatnunk kell a megelőzéséhez. Étkezzünk egészségesen, kapcsoljuk ki a tévét és sétáljunk egyet! Eleget terheltük már a testünket, vegyük most kézbe az egészségünket!
Forrás: drtihanyi
 
 
1 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Vahiányról
  2014-02-15 08:14:40, szombat
 
 

Alattomosan alakul ki, és amikor a vérszegénység is kimutatható, akkor már súlyos vashiányról beszélünk.

A vashiány legkorábban jelentkező tünetei bizonyos ételek utáni fokozott vágyakozás.

Szervezetünkben az oxigént a sejtekhez a vörösvértestek szállítják. Ezek a sejtek hemoglobin molekulával kitömött zsákok. A hemoglobin molekula közepén egy vasatom található. Mivel másodpercenként kb. 2 millió vörösvértestünk pusztul el és ugyanannyi is keletkezik, belátható, hogy ez a gyakorlatban úgy történik, hogy a szervezetünk az elhalt vörösvértestekből kiszabadult vasat használja fel az új vörösvértestek szintéziséhez.

Persze ez mechanizmus sem lehet 100%-os hatékonyságú, ezért testünknek naponta kb. 1-2 mg vasat kell felszívnia a táplálékunkból. Ez nem is olyan kevés, főleg vegetáriánus étrend mellett, ha az étrend nincs gondosan összeválogatva.

Ha étrendi vagy egyéb okokból nem jutunk hozzá a napi 1-2 mg vashoz, akkor fokozatosan kialakul a vashiány betegség.

Igen érdekes tünetei vannak és nem azok, amikre leginkább gondolnánk. A hajhullás, a fáradtság, a szájzug berepedései, a nyelv gyulladása igen kései tünetek. Sokkal hamarabb gondolhatunk rá akkor, ha azt észleljük saját magunkon vagy ismerősünkön, hogy hirtelen vonzódni kezd bizonyos furcsa ételekhez, pl. feltűnően sok sós ropit eszik, ellenállhatatlan vágyat érez a nyers, gyakran még mosatlan répa, paradicsom, zeller elfogyasztására, sőt, néha úgy érzi, még a föld is igen jó csemege lenne. De a legérdekesebb és leggyakoribb tünet mégsem ezek közül kerül ki, hanem a betegek közel felénél megfigyelhető a jég iránti fokozott vágyakozás. Ezek a betegek úgy ropogtatják a jégkockákat, mint versenyló a kockacukrot, évszaktól függetlenül. A jelenségnek külön neve is van: pagophagia. A jégevés bizony a vashiány legkorábbi tünete. Ilyenkor egyszerű laborvizsgálatokkal ki lehet már mutatni a vashiányt, és ha annak az okát tisztáztuk, akkor szájon át történő vaspótlással a tünetek néhány hónapon belül elmulaszthatók. Persze csak ha gondolunk rá!
Forrás:dr tihanyi
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Vérnyomáscsökkentés természetes módon
  2014-02-15 07:54:14, szombat
 
 


A magas vérnyomás nem csak az időseket sújtó betegség! A 16 és 34 év közötti fiataloknak az egy harmada szenved a hipertónia egyes formáitól.

Az alábbiakban 6 ilyen természetes és gyors ellenszert olvashatunk, amik segíthetnek a vérnyomást kordában tartani és megóvnak a hosszútávú egészségkárosodásoktól.

A hagyományos megoldás erre a növekvő járványszerű betegségre egyszerűen csak annyi, hogy az orvosok még több vérnyomás csökkentő gyógyszert írnak fel. Az alternatív módot követve több olyan ételt kell enni, amik természetes úton csökkentik a vérnyomást anélkül, hogy bármilyen veszélyes mellékhatásuk lenne.
Nyers mandula

Minden nap egy marék nyers mandula fogyasztása jelentős változást hozhat a vérnyomás értékekben. A nyers mandula gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amik tudományosan is bizonyítottan segítik a vér koleszterinszintjének csökkentését, csökkentik az artériás gyulladásokat és magát a vérnyomást is csökkentik. Annak ellenére, hogy magas a zsír és kalóriatartalma, a mandula segíti a fogyást és az izomtömeg építését, ami így természetes módon segíti elő az egészséges keringést. Amikor más vérnyomáscsökkentő diófélékkel fogyasztjuk együtt, mint a dió, a mandula az egyik leghatékonyabb kardiovaszkuláris szupertáplálékká válik.

Cayenne-i bors
Vitathatatlanul az egyik leggyorsabb vérnyomáscsökkentő, emellett a cayenne-i bors erőteljes értágító hatással is rendelkezik, aminek következtében tágítja a vérereket és elősegíti a vérkeringést. Ha egy vagy két teáskanál cayenne-i borsot meleg vízzel vagy teával keverünk össze és mézet vagy aloe verát adunk hozzá, akkor egy igen hatékony házilag elkészíthető magas vérnyomást megszüntető orvosságot kapunk. Ha ez az ital túl fűszeres az ízlésének, akkor cayenne-i bors kapszulát is szedhet, ami egy másik remek alternatíva lehet a vérnyomás csökkentésére.

Kókuszvíz
Káliumban, elektrolitokban és más fontos tápanyagokban gazdag. A kókuszvízről is kimutatták, hogy jelentősen képes csökkenteni a vérnyomást. Egy nem régiben, a West Indian Medical Journal -ban publikált tanulmány kimutatta, hogy a kókuszvíz fogyasztásával a résztvevők 71%-ánál jelentős vérnyomás csökkentést sikerült produkálnia és 29%-uknál jelentős csökkenés következett be a diasztolés vérnyomásban. Az eredmények még inkább hitelesebbek lettek, amikor a résztvevők kókuszvizet és maubit (egy trópusi ital varjútövis fa kérgéből) is fogyasztottak.

Nyers kakaó
Flavonidokban és más gyulladáscsökkentő anyagokban gazdag, a másik nagy fegyver a magas vérnyomás ellen, aminek kötelezően ott kell sorakoznia a polcon. A flavonidok nem csak adaptogénként funkcionálnak, hogy segítsék a testet megbirkózni a stresszel, ami nagyrészt a hipertónia okozója, hanem segítik a stressz hormon szint szabályozását is, ami kritikus szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kakaóban található flavonidok jelentősen csökkentik a vérnyomást, ezzel egy átlagos, 4.7/2.8 Hgmm (higanymilliméter) vérnyomáscsökkenést okozva. A flavonidok elősegítik a szervezet védekezőképességét a stroke és szívbetegségek ellen, amik köztudottan kötődnek a magas vérnyomáshoz.

Kurkuma
Ismert, hogy a kurkuma az egyik legjobb gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező gyógynövény. A krónikus gyulladás az elsődleges okozója a magas koleszterinszintnek és a magas vérnyomásnak. Azzal, hogy aktívan csökkenti a gyulladást, a kurkuma elősegíti a kardiovaszkuláris funkciók normál működését és fenntartja az egészséges véráramlást.

Amikor a fekete borssal kerül összehasonlításra, aminek elsődleges összetevője a piperin, a kurkuma erősebb hatású az erek ellazításában és hatékonyabban pucolja ki a felgyülemlett anyagokat, amik gyakran vezetnek a magas vérnyomás kialakulásához. A kurkuma egy természetes vérhígító is, ami egy másik hatékony mód a hipertenzióval való küzdelemben.

Fokhagyma
Egy 2010-es ausztrál tanulmány azt állítja, hogy a fokhagyma egy igen hatékony természetes alapú gyógyszer, ami természetes módon csökkenti a koleszterinszintet és csökkenti a vérnyomást. A fokhagyma tabletták vagy kapszulák szedése jó kiegészítő, ami arra sarkall minket, hogy ezt a gyógynövényt olyan nagy mennyiségben fogyasszunk, hogy áldásos hatásait kifejtse.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.02 2014. Február 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 260 db bejegyzés
e év: 5813 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 803
  • e Hét: 6044
  • e Hónap: 25906
  • e Év: 201781
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.