Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Jó éjszakát, szép álmokat!
  2014-02-20 23:20:11, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Feldmár András: "A boldogság egy mellékhatás"
  2014-02-20 23:13:33, csütörtök
 
  Szily Nóra interjúja:Feldmár András: "A boldogság egy mellékhatás"






Évek óta gyűjtöm a könyveit, a gondolatait. Úgy vélem és remélem, hogy egy vele készült beszélgetés méltó módja annak, hogy olyan új évet kívánjak mindenkinek, amelyben a boldogság egyszer csak megérkezik mint mellékhatás!

Közeledik 2013 vége. Ilyentájt sokan megcsinálják az elmúlt év leltárját, és fogadalmakat tesznek az újévre. Szerinted van értelme a fogadalomnak? Megvalósulhat? Létezhet?

Nemcsak hogy létezhet, létezik is, csak az embernek komolyan kell gondolnia.





Mindenki komolyan gondolja... Hogy leteszi a cigarettát, abbahagyja a csokizabálást, az ivást, a tunyulást - hogy minden más lesz.

Mondok egy példát. R. D. Laing, a tanítómesterem nagyon sokat ivott. Mint a skótok általában. Másfél évvel a halála előtt felvetettem neki, hogy csináljunk egy csoportot azoknak, akik mindenféle függőségben élnek. Tetszett neki az ötlet, és átjött Londonból Vancouverbe. Elvittem egy étterembe, ahol két nagy Coca-Colát kért és egy nagy kanna kávét. Mondom: Mi történt? Azt válaszolta: "Amikor megegyeztem veled, hogy jövök, akkor fel kellett adnom a függőségemet. Azok, akik a csoportba jönnek, mind olyanok lesznek, mint én. Hogyha én nem tudom abbahagyni, akkor hogy tudnám elmondani másoknak, hogyan kell csinálni?" Ő egyébként soha nem gondolta magát alkoholistának, mások mondták rá, hogy az volt. De szerintem alkoholista nincs, csak léteznek olyan emberek, akik inkább isznak, mint hogy mást csináljanak. Ez nem függőség. Laing egy évvel a jövetele előtt a következőképpen búcsúzott el az ivástól: egy pohárba betöltötte a kedvenc whiskyjét és megígérte magának, hogy ez lesz az utolsó alkohol, ami az ajkain keresztül a szájába fog ömleni addig, ameddig él. Kiélvezte minden cseppjét, hogy emlékezzen rá, milyen jó a whisky. Az utolsó kortyig élvezte és aztán soha többé nem ivott.





De min múlik, András, hogy a január elsején tett fogadalomba pár nap vagy hét után a legtöbben belebukunk?

Nem buksz. Csak nem gondoltad komolyan. Én tudom, hol történik az a bizonyos változás, ami miatt nem sikerül. Mindig ugyanarról van szó. Legyen szó cigarettáról, alkoholról, csokiról, szexről - bármiről. Ott van a választási pont, amikor újra jön a vágy, hogy nagyon szeretném csinálni... És akkor az ember azt mondja magának: "Nem érdekel, hogy megígértem magamnak, soha többé nem csinálom." Mi van a háttérben? Az, hogy tulajdonképpen nem határoztam el igazán, csak úgy tettem, mintha elhatároztam volna. A valódi elhatározás ugyanis az, hogy akárhogy érzem magam, tényleg soha többé nem teszem. Nem pedig az, hogy addig nem csinálom, amíg rám nem tör a vágy. A herointól is meg lehet szabadulni, hogyha az ember komolyan veszi és fontosnak tartja önmagát. Aki azt mondja, hogy tulajdonképpen nem akarok rágyújtani, de mégis cigarettázom, az hazudik. Nem mond igazat. Ha őszinte lenne, akkor ha valaki rászól, hogy "Ne csináld!", akkor azt válaszolná: "Menj a francba, még ha 20 évvel kevesebbet élek is, nekem így a jó, mert szerintem nem érdemes cigi nélkül élni!". Akkor látom az igazat, a valóst, és nem hazudok. Cigarettázom, mert szeretek cigarettázni. Iszom, mert jobban szeretek inni, mint veled lenni. Inkább megölöm magam azzal, amit csinálok. Ennyi. Úgyis meg fogok halni, és nem akarok füst vagy alkohol, vagy bármi más nélkül élni. Ez egyfajta igazság. Mint ahogy az is, ha valaki nem akar csinálni valamit és tényleg nem teszi. Ez is kongruens, az is kongruens. A lényeg az, hogy igazán mit akarok.

Tudod, létezik az a mondat: Akarok én, de nem bírok...

Ez egy hazugság. Akarok akarni, de nem akarok. Az, aki csak akar akarni - igazából nem akar.





Azt mondtad az előadásodon, hogy amikor egy szokást meg akarunk változtatni, akkor a cselekvést le kell lassítani. Hogy ne tegyük ugyanazt reflexből, hanem észrevegyük a választási pontot.

Igen. Mint amikor egy útelágazáshoz érsz, ahol eddig mindig automatikusan balra mentél. Ha lelassulsz, észreveheted a másik irányt - kapcsolhatsz, hogy na, most mégis jobbra megyek, nem pedig arra, amerre mindig is szoktam. Így ki lehet építeni egy másik szokást. De egy pillanatig se higgyük, hogy minden szokás rossz! Amikor 35 éves koromban terápiában voltam, készítettem egy hosszú listát a szokásaimról. Kipipáltam azt, amit meg akarok tartani, és egy X-et tettem azok mellé, amiktől meg akartam szabadulni. Megcsináltam. Tegyél így! De ne várj! Tedd meg ma.

A fogadalom általában úgy szól: "Holnaptól nem..." Semmit sem szabad holnaptól csinálni?

Dehogynem, csak tudd, hogy meghalhatsz ma. Ez a buddhisták legfontosabb koanja. Az egyetlen dolog, ami biztos, az a halál. Az időpontja nem biztos. Nem tudhatod sem a sajátodét, sem azokét, akiket szeretsz. Ezek tudatában fel kell tenni a kérdést: Hogyan éljek? Az én magamnak adott válaszom erre az, hogyha valamit csinálni akarok, azt MOST csináljam, ha valamit mondani akarok neked, azt MOST mondjam, mert tíz perc múlva már lehet, hogy egyikünk nincs itt.





Te is szoktál leltárt csinálni? Számít valamit, hogy egyik év után jön a másik?

Nem. Nekem nem kell semmit sem végiggondolni, én igyekszem jelen lenni a mostban. Ha pedig bajban vagyok, akkor másfelé kormányozok.

Hogy tesztelhetném, kellene-e másfelé kormányozni? Sokszor hangsúlyozod, hogy legyünk önazonosak.

Nem kell annak lenni. De szerintem hülyeség, ha valaki nem az.

Milyen kérdéseket kéne feltennem magamnak, hogy rájöjjek, mi az, ami pusztán szerep, megfelelni akarás, és ami nem is én vagyok igazán? Ha szeretném levetni a kényszereket, amiket talán magam sem ismerek fel, érzem inkább, mint tudom.

Csak metaforában tudok neked válaszolni. Az embernek oda kell figyelnie a saját szívére. Hallgasd meg, hogy mit mond a szíved. Vannak olyan vágyaink, amiket belénk injekcióztak. Amiket más akart, hogy mi vágyjunk. Sok olyan vágyunk volt, amire valaki azt mondta, nem jók, és száműztük őket valahova messzire. A szívünk pontosan tudja, hogy mit akarunk, és mit nem akarunk. Ha az egysejtű organizmusok tudják, mit akarnak, akkor te is tudod! Vannak olyan egyszerű lények, amelyek az egész életüket úgy élik, hogy több fényt akarnak. És mindig a fény után mennek. Vannak mások, akiket nem érdekel a fény, hanem a nedvességre vágynak. Ők állandóan abban az irányba mennek, ahol több a víz. Ha elkezded hallgatni, mi van a szívedben, először lehet, hogy a szívedben csend lesz, egy szót sem fog hozzád szólni. Miért? Mert mérges rád. Mert elárultad, mert nem vetted komolyan, mert soha nem hallgattál rá, már évek óta nem figyeltél a szavára. Én azt tanácsolnám, hogy minden nap hallgass a szívedre, még akkor is, ha semmit se mond! Teréz anya legkedvencebb imája az volt, hogy "Figyelj oda, még akkor is, ha a szívedben csend van!" És lehet, hogy három éven át kell hallgatnod a szíved csendjét. Lehet, hogy a szíved csak akkor hiszi el neked, hogy most már komolyan fogod venni, és akkor mondja meg neked, hogy mit akar. De egyszer csak megszólal. Hidd el, figyelj és várj!





Az egysejtűek közül van, aki a fény felé törekszik, van, aki a nedvesség felé, általában azt szoktuk mondani, hogy az ember a boldogság felé törekszik.

A boldogság felé nem lehet menni. A boldogság egy mellékhatás. Akkor jön el, amikor úgy dolgozom, és úgy létezem egy adott pillanatban, hogy még időm sincs másról gondolkodni. Mint amikor olyan gyorsan vezetek egy autót, hogyha egy picit is gyorsabban mennék, akkor karamboloznék, ha pedig lassabban mennék, akkor gondolkozhatnék arról, hogy mit ettem tegnap vacsorára. De létezik egy sebesség, aminél se egyik, se a másik nem történhet meg. Amikor minden talentumomat, erőmet, figyelmemet beleteszem abba, amit épp csinálok. A munkámba, vagy valakivel való együttlétbe, egy beszélgetésbe - bármibe. Ezt nevezi Csíkszentmihályi flow-nak. A flow mellékhatása a boldogság.

Vagyis a flow megtalálása a feladat?

Igen. Addig ne nyugodj, míg meg nem találod. Figyeld magad egy adott szituációban. Ha nincs flow, akkor gyorsan lépj tovább egy másikba. Ha ott sincs, menj tovább! Egészen addig, amíg egyszer csak érzed, hogy megvan. A flow az, amikor az ember nem unatkozik. Ha túl nagy feladat az, amit meg kell tennem önmagamhoz képest, akkor szorongok. Ha túl kevés, akkor unatkozom. A flow a szorongás és az unalom között az a pici út, ahol se nem szorongok, se nem unatkozom - ez a boldogság.

Megjegyzésem: Igaz, hogy 2013. 12. 29-én készült a riport, de tanulságos és mindenkor aktuális.

Forrás:www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Szily Nóra riportjai  
Heti útravaló Müller Pétertől - 113. rész.
  2014-02-20 22:56:53, csütörtök
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 113. rész.

"A boldogság titka az adni tudás"

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is.

Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.

"A fösvény, szűkmarkú embert onnan lehet megismerni,
hogy gyakran beszél a bőkezűségéről és a nagylelkűségéről."






Hogy ő milyen jószívű! Hogy kinek mennyit adott! Hogy számolatlanul szórja másokra a pénzét... Akik rendszerint hálátlanok hozzá.

Ugye, milyen ismerős? Ne hidd, hogy hazudik. Ő ezt valóban így éli meg. Ötszáz forint elvesztése olyan fájdalmat okoz neki, mint egy érzéstelenítés nélküli foghúzás. Üvölteni tudna kínjában. És sebe lassan gyógyul. Még évek múlva is emlékszik rá, és szívesen felemlegeti, egyrészt azért, hogy szabaduljon a kellemetlen emléktől, és erősítse magát azzal, hogy az emberek milyen hálátlanok. Akinek adott ugyanis, rég elfelejtette.

A pénzhez való kicsinyes ragaszkodás a léleknek abban a rétegében gyökerezik, ahol az önbizalom is van. Az ilyen ember önátélése azt mondja: "Az vagyok, amim van, és annyit érek, amennyim van!" Minden veszteség: önvesztés. Neked ötszáz forint csak pénz, de neki lényének egy darabja. A húsa.

Jézus azt mondja, ha adsz, ne tudja a jobb kezed, mit tesz a bal. Aki igazán ad, nem tudja, hogy ad. Nincs igazán tudatában annak, mit tesz, mert amit ad, azt nem önmagából tépi ki.

És ez minden adással így van. Egy anya nem tudja, hogy ő szüntelenül csak ad. Akkor boldog, ha adhat. Mintha nem is az övéből adna. Ezt még akkor is érzi - boldogan -, ha olyasmit ad, ami aztán valóban csak az övé: a tejét. Milyen csodálatosan találta ki a Teremtő, hogy az anyukák élvezik is a szoptatást. És szenvednek, ha nem adhatnak, s a gyerek nem szopik.





Forrás:www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
Heti útravaló Müller Pétertől - 112. rész
  2014-02-20 22:50:36, csütörtök
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 112. rész

"A nevetés legyőzi a halált"

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is.

Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.

"Minden igazi nevetés a halálon való nevetés."





Egyszerre nem lehet félni és nevetni is. Amikor nevetsz, nem félsz. S azt érzed, valamitől megszabadulsz. Minden öröm "felszabadult" öröm. A félelemtől szabadulsz meg ilyenkor.

Kilépsz a sötétből. A bánatból. És azt érzed, lebegsz. Hogy fölénybe kerültél valamivel, ami rossz és baj és lesújtó. Ilyenkor hirtelen összeáll a törött kép. Eloszlik a szorongás. Nem tudatosul benned, de azért nevetsz, mert rájössz, hogy az élet győzött a halál felett. És a halhatatlanság a mulandóság felett.

Minden kacaj az ösztönös halhatatlanság-érzetből ered. Ha már nevetni tudsz valamin, tudod, hogy nincs baj. Győztél. Lelkileg mindenképp. Már nem zuhansz, hanem repülsz.

Ezért van az, hogy minden igazi Mester derűs. A dalai lámára gondolj. Vagy bárkire, akit Mesternek vélsz. Ha nincs derűje: nem igazi mester. Minden Buddha szobor mosolyog. Nem tűnt fel? Egyetlen komor, lesújtott, szomorú vagy kétségbeesett Buddha arcot nem ismersz. Mert a hívei tudták, mit élt át: derűt. Hogy nincs halál. Nincs félelem. Minden homokzsákot kidobott a lelkéből, és most nevet. A kínai mesterek pedig kifejezetten röhögnek.

Ami nem fölfelé repül, az lefelé zuhan. És az emberi lélek, ha ráébred önmagára: repül. Ha rossz kedvem van, ne figyelj rám, mert tévedésben élek. Csak azokat a szavaimat fogadd el, amiket örömmel mondok.





Forrás:www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
Két szent is rá szavazott: a Kankalin
  2014-02-20 22:19:29, csütörtök
 
  Két szent is rá szavazott: a Kankalin

A legenda szerint mikor Szent Péter leejtette a mennyország kulcsát, az gyökeret verve kankalinná változott. Erre bizonyságul szolgálhat a kankalin virágzata, mely valóban egy kis kulcscsomóra emlékeztet.

Épp formája miatt adta neki a Hymelslossel (égi kulcs) nevet Hildegard von Bingen, a rupertsbergi zárda főnöknője a XII. században, mely név aztán számos nyelvben tovább élt.

A Szigetközben például a kankalin ma is péterke, szentpéter kulcsa, illetve kulcsvirág, mennyország kulcsa, vagy aranykulcsocska néven ismeretes. Persze mivel György nap táján nyílik, nevezik a kankalint még szentgyörgyvirágnak is. Akárhogy is, akire két szent is vigyáz, arra érdemes odafigyelni.






Annál is inkább, mivel a túlszedés következtében ez az egyébként dísznövényként is tartott virágnemzetség (latin neve Primula) több faja immáron a kipusztulás szélére került. A védett és fokozottan védett növényekről és állatfajokról szóló 13/2001. (V. 9.) KÖM RENDELET szerint a védett növények gyűjtése, eltávolítása, életfeltételeik rontása vagy megszüntetése szabálysértés, amelynek szankciója a természetvédelmi bírság.

A kankalin bizonyos fajainak esetében ez súlyos összegeket jelent, hiszen míg a sugárkankalin (Primula elatior) egy-egy letépett példányáért 10 000, a szártalan kankalinért (Primula vulgaris) ,,csak" 2000 forint bírsággal illethetnek minket, addig a cifra kankalin (Primula auricula), vagy a lisztes kankalin (Primula farinosa) ,,rongálásáért" már kerek 100 000 forintot kell letennünk az asztalra.

Remélhetőleg azonban, senkinek sem célja egy növényfaj szándékos kipusztítása. Ha külleme nem is túl figyelemfelkeltő (bár egy csinos, de visszafogott tavaszi kisasszonyról van szó), csodálatos gyógyhatása miatt törekednünk kell megőrzésére.

A gyógynövénytúrákon bárki megtanulhatja, hogy miként kell helyesen gyűjteni a virágzatot és a gyökeret, természetesen a nem védett fajok esetében. A kankalint bárki termesztheti otthoni virágoskertjében, egyszerre élvezve a látványt (választhatunk kék, ibolyakék, fehér, piros, ciklámen, rózsaszín vagy épp narancsos árnyalatban) és jótékony hatásait is.


Gutaütésfű és köszvényfű

Az orvosi, vagy tavaszi kankalint (Primula officinalis, vagy Primula veris), mely az egyetlen hazánkban nem védett, tehát gyűjthető kankalinféle, régebben varázserejű gyógynövényként tartották számon, ami kinyitja az összes zárat és megtalálja a kincseket. Aranysárga virágzata mézszerű, kellemes illatot áraszt. A levélrózsa közepéből kiemelkedő virágzati kocsány 10-20 cm magas, rajta a virágok ernyőbe csoportosulva állnak. A sárga virágok torkában öt narancsszínű folt van, és természetes élőhelyei főként a lomblevelű erdők, vagy a hegyi kaszálók.


A középkorban a vallásos elnevezések mellett teret kaptak a kankalin népi gyógyászattal összefüggő nevei is. Így lehetett ez a növény gutaütésfű és köszvényfű is egyben. Dr. Zelenyák János 1908-as könyvében is megtalálható tanács, hogy a ,,gutaütött" (agyvérzést, stroke-ot elszenvedett) embereknek az e fűből készült fürdőt javasolják, míg a kankalin teája kiváló köszvényellenes szer.





Ezt támasztja alá a mai fitoterápia is, hiszen a tőkocsányról lecsipegetett virágja számos vértisztító (ezáltal köszvény- és izületi betegségek elleni) teakeverék* fő alkotóeleme. A szártalan kankalin bedörzsölő szer vagy ülőfürdő formájában is csökkenti a reumatikus fájdalmakat. Kiválaszt a vérből minden mérgező anyagot, így azok nem tudnak az ízületekben lerakódni, számos fájdalmas órától megkímélve azokat, akik inkább a természetes gyógymódokat részesítik előnyben a fájdalomcsillapító tablettákkal szemben.


Varró Aladár Béla modern füveskönyvében hasonlókról számol be, hozzátéve, hogy a tavaszi kankalint ideg- és szíverősítőként* használhatjuk ideges gyöngeségnél, vitustáncnál, migrén esetében pedig fájdalomcsillapító vagy nyugtatószerként. A sugárkankalinból készített tea kifejezetten egy lágy nyugtatóként volt ismert századokon át, hurutoldó hatása mellett.


Mivel a kankalinfélék (Primulacae) szinte minden tagja tartalmaz szaponint, gyökérzetük kivonata majdnem minden köptetőszerben és köhögéscsillapító teakeverékben* is megtalálható. Krónikus és akut felső légúti megbetegedésekre, tüdőbetegségekre kiválóan alkalmazható a kakukkfűvel együtt, megint mások álmatlanság elleni csodaszerként* élnek vele, mely egy Maria Treben által leírt eset tanúsága szerint a hosszú időn át hasztalanul szedett erős altatók ellenére is működhet.


Angolszász területeken a tavaszi kankalinból kozmetikumokat is készítenek. Egy tizenhetedik századi angol gyógyfűkereskedő, Nicholas Culpeper például váltig állította, hogy a tavaszi kankalin desztillált vizes kivonata, vagy az abból készült kenőcs a hölgyeket még gyönyörűbbé varázsolja, így a kankalinból a mai napig készül arctisztító tej és testápoló is.


Mindazonáltal meg kell jegyezzük, a kankalin az arra érzékenyeknél allergiás reakciót, pl. kiütéseket válthat ki. Ha ez megesik, alkoholos lemosással enyhíthetők a tünetek. Belsőleg alkalmazva is okozhat gondot: ha túlzásba visszük fogyasztását, émelygést, hányást vagy hasmenést okozhat.


-Tavaszi vértisztító keverék:
Hozzávalók: 50 g kankalin, 50 g bodzahajtás (ha lehet, frissen kipattant rügy), 15 g csalánlevél, 15 g pitypanggyökér.

A keverékből 1 púpozott teáskanálnyit leforázzunk 1/4 l vízzel, három percig állatjuk. Napi két csészényit kortyolgassunk.


-Szíverősítő bor: friss kankalinvirággal lazán megtöltünk egy 2 literes üveget és jó minőségű fehérbort öntünk rá, hogy a virágokat ellepje. Az üveget, bedugaszolva két hétig a napon tartjuk. Szívpanaszok esetén egy-egy kortyot iszunk a borból, amikor szükséges. Szívbetegek naponta 3 evőkanállal is megihatnak belőle.


-Hurutoldó tea, köptető: 2 dl hideg vízbe tegyünk 1 fél-teáskanálnyi szárított kankalingyökeret vagy 1 teáskanálnyi virágot, forraljuk fel, majd 5-10 perc elteltével szűrjük le. Köhögés esetén naponta 3-4 csészényit fogyasszunk belőle.


-Álmatlanság elleni keverék:
Hozzávalók: 50 g kankalin, 25 g levendulavirág, 10 g orbáncfű, 15 g komlóbarka, 5 g macskagyökér

A keverékből 1 púpozott teáskanálnyit leforázunk 1/4 l vízzel, három percig állni hagyjuk, majd elalvás előtt kortyolgassuk, amilyen forrón csak lehet.


Konyhakertbe vagy virágágyásba?

A kankalin levele nagy mennyiségű (akár 1%-ot) aszkorbinsavat tartalmaz, így kiváló C vitamin-adagoló. Értékes tulajdonsága, hogy a szárított levelekből tört porban akár egy éven keresztül is megőrződik az aszkorbinsav.





Mivel számos ásványi anyagot tartalmaz, ezért használható a konyhában is, egzotikus saláta alkotórészként. A spanyol konyha például salátát készít leveleiből, az angolok pedig tradicionális boraikat, vagy eceteiket ízesítik vele, sőt, magából a kankalinból is készítenek bort. Dr. Zelenyák könyvéből azt is megtudhatjuk, hogy Magyarországon is készítettek kankalinbort: ,,Az egyes vidéken ismeretes kankalinbor nem egyéb, mint cukorral és citromsavval vegyített és erjesztett kankalin. Úgy készül, mint a ribizkebor."


Sokféle alkalmazhatósága miatt felmerül a kérdés, ,,a konyhakertbe, vagy a dísznövények közé ültessünk kankalint?" Utóbb divatossá vált a kankalint Valentin-napra, vagy nőnapra ajándékozni. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy megajándékoznak minket ezzel a virággal, cserépben semmiképp se tartsuk hosszú távon, ha tehetjük, mielőbb ültessük ki a szabadba!


Ültetési és gondozási tippek

Mivel a kankalinok többsége a humuszban bővelkedő, nedves talajt kedveli, és félárnyékos vagy árnyékos helyet kíván, úgy válasszuk meg a helyét, hogy tavasszal kicsit több nap érje, míg nyáron már árnyékban legyen. Magasabb fák, bokrok alá például ideális növény. Tavasszal kiültetett kankalinunk június végéig virágozni fog és jövőre már ő értesít minket a tavasz megérkeztéről. A biztonságos áttelelés miatt azonban az első télen takarjuk be lombbal, vagy papírral, tartósabb fagyok esetén pedig cserépben vigyük be a ház hideg részére.


Ha mégsincs lehetőségünk a kiültetésre, akkor helyezzük hűvös de napfényes helyre, és földjét tavasztól őszig tartsuk állandóan nyirkosan (ne öntözzük túl és ne is hagyjuk teljesen kiszáradni). A hosszabb virágzás érdekében az elnyílt virágokat folyamatosan, tőből távolítsuk el, így elég ereje marad a tőnek újabb virágok nevelésére.


Tudtad, hogy...

-a kankalin a vadnyúl egyik kedvenc eledele?
-a kankalinfélék neve, a Primula a ,,primus" (jelentése: első) latin szó kicsinyítőképzős alakja, és arra utal, hogy a virág az elsők között nyílik tavasszal?
-Angliában a kankalin négy megyének is (Essex, Northamptonshire, Surrey, és Worcestershire) hivatalos virága?
-a kankalin sok helyütt szerepel az észak-európai legendákban: sellők, tündérek és más mesebeli lények védelmezték?
-a norvég költő, John Paulsen verset írt a kankalinról (Med en Primula veris), melyet aztán a híres zeneszerző, Edvard Grieg zenésített meg?
-Benjamin Disraeli kedvenc virága a kankalin volt?
-Magyarországon több szépségszalon és gyógyszertár is a kankalin (Primula) nevet viseli?

Forrás: Gyógynövénytúrák.hu

Illetve:/www.vitaminsziget.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Ami aranyat ér: a Salátaboglárka
  2014-02-20 22:09:46, csütörtök
 
  Ami aranyat ér: a Salátaboglárka





Az arannyal versengő, aranyverselő, vagy aranyfű a ma salátaboglárkaként (latinul: Ranunculus ficaria) ismert sárgás szirmú virágot jelölő népi elnevezések. Bár nem túl nagyigényű, egyszerű virág, mégis kincset ér a gyógyászatban, hiszen olyan kellemetlen betegségek kiváló gyógyszere, mint az aranyér, vagy a skorbut.

Az érdekes a salátaboglárkával kapcsolatos népetimológiában, hogy egyrészt a növény formai tulajdonságai alapján vont le következtetéseket - például a gumós-göcsörtös gyökérzet miatt, melyek az aranyeres duzzanatokra emlékeztetnek, úgy vélték, ez a növény ennek a betegségnek a gyógyítására való. És valóban!

A mai fitoterápiás könyvek is a salátaboglárka gyökérzetéből készült kenőcsöket ajánlják a kellemetlen panaszok enyhítésére. Másrészt, a virágok sárga színe - és a napfénnyel kapcsolatos asszociációk miatt ennek a növénynek a nevében több helyütt szerepel az arany szó is. Még a régi kelta elnevezés is, a grian, napot jelent.


Számtalan más szóalkotás is emlékeztet minket arra, hogy a Ranunculus ficaria igazán csodás növény. A ligeterdőkben, dús aljnövényzetű lomberdőkben, nedves réteken, és parkokban egész Eurázsiában, Észak-Afrikában elterjedt kisvirág egyik neve például a golyvarontófű, mely arra utal, hogy a nagy strumás duzzanatokat, golyvákat, szemölcsöket gyógyították a salátaboglárka leveleivel, frissen préselt levével, teájával is (természetesen csak külsőleg alkalmazva).


Nagyon fontos azonban, hogy a leveleket még virágzás előtt gyűjtsük, mivel ekkor még nem tartalmaz bőr- és nyálkahártya-izgató protoanemonint. Ha ezután gyűjtjük, komoly hólyagokat okozhat a bőrön. Plinius, az ókori természettudós ezeket a hólyagokat az égési sérülésekhez hasonlítja, tehát nem árt komolyan venni a figyelmeztetést, arról nem szólva, hogy hozzá nem értők könnyen összekeverhetik a salátaboglárkát a mocsári gólyahírrel is, mely szintén erősen mérgező alkaloidát tartalmaz.


Forró vizet a kopaszra, boglárkát a bibircsókra!
A salátaboglárka hatóanyagainak köszönhetően (kis mennyiségű protoanemonint, alkaloidokat, szaponinokat, cserzőanyagokat, és sok C-vitamint tartalmaz) értékes gyógynövény, de nem árt, ha tudjuk, hogy melyik részét pontosan mire lehet felhasználni.

A népi gyógyászatban például elsősorban a már említett skorbut ellen* (a friss levelek magas C-vitamin tartalma, és vértisztító hatása miatt), illetve krónikus bőrpanaszok esetén alkalmazták frissen préselt levét.


Megvastagodott gyökerének nedvét szemölcs és aranyér ellen hasznosítja a fitoterápia és a homeopátia is. A latin névben szereplő ficaria erre utal (a ficus többjelentésű szó, jelentése füge, illetve 'valamilyen golyvaféle'), az általánosan elfogadott nézettel szemben, mely szerint a ficaria jelzőt a fügeformájú levelek miatt kapta a növény.


Teáját elégtelen veseműködés esetén is isszák, magas vérnyomás elleni gyógyteákhoz szintén keverik érfal erősítő tulajdonsága miatt (épp ezért ajánlatos az aranyér esetében is egyébként). A tavaszi megújhodás jegyében azonban ne csak belülről tisztítsuk meg szervezetünket e fantasztikus virággal, alkalmazzuk bátran (persze mértékkel) a reggeli arcmosáshoz is!

A középkori angol gyógyászat a leveleket kiütések és hólyagos bőr ellen javallotta, sőt odáig ment, hogy bármilyen duzzanatra, daganatra ajánlani merte, borban főzve mézzel pedig még száraz torokra is ezt használták.

*C-vitaminhiány esetén a friss leveleket fogyasszuk salátaként. Vértisztító tea: A leveleket főzzük meg és teájukból naponta 2-3 csészével igyunk.


A sokoldalú saláta






Amint előbújnak az első hóvirágok tavasszal, a salátaboglárka rögtön beindul, és elkezdi hajtani C-vitamintól kicsattanó leveleit. Ezeket a leveleket még virágzás előtt begyűjtve értékes méregtelenítő és vértisztító saláta-alapanyaghoz juthatunk (ld. fent), nem hiába kapta ez a virág a saláta-előnevet a boglárkafélék (Ranunculacae) családjában.


Főzhetünk belőlük levest is, mint ahogy ezt Svédországban teszik, de itthoni receptek is akadnak, hiszen ezt a virágot a bábakalács (latinul: Carlina acaulis), és a réti bakszakáll (latinul: Tragopogon pratensis) mellett már a tizenhatodik századi herbáriumaink is tápláléknövényként említik.

Virágbimbóit a kapribogyóhoz hasonlóan tehetjük el* ecetben, a sarjgumókat a virágzás után, zöldségként megfőzve fogyaszthatjuk. Készíthetünk belőle főzeléket is a spenóthoz hasonlóan, de még süteményként is megállja a helyét!*


*Kapribogyó módjára: A ki nem nyílt bimbókat ecetbe rakjuk, felfőzzük, majd legalább egy hétig érni hagyjuk.

*Süteményrecept: 1/4 kg liszt, 1 csomag sütőpor, 125 g cukor, 1,5 dl tej, 2 db tojás felhasználásával tésztát gyúrunk. Megfelezzük a tésztát. Az egyik felébe 200 g olyan főtt, áttört salátaboglárka levelet keverünk, amit előzőleg liszttel és 1 evőkanál cukorral elegyítettünk. A zöld és a fehér tésztát váltakozva előre kikent tepsibe töltjük, és kb. 1 óra hosszat sütjük.


Tudtad, hogy...
-a híres angol költőnek, William Wordsworthnek a salátaboglárka a kedvenc virága volt, de sajnos a Grasmere-i Szent Oszvald templomban található síremlékére tévedésből a vérehulló fecskefű (angolul: Greater Calendine) nevét vésték rá a salátaboglárkáé (angolul: Lesser Calendine) helyett?
-számos szépirodalmi műben a salátaboglárka a tavaszi hangulatot kifejezendő jelenik meg, mint például J.R.R. Tolkien ,,A Gyűrűk Ura" című, vagy C.S. Lewis ,,Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény" című könyvében?
-Oroszországban e növény majdnem minden patikában kapható és a fürdőkben is használják a dermatitisz és egyéb bőrirritációt okozó betegségek kezelésére?
-a salátaboglárka virága eső előtt mindig összecsukódik, és még szép időben sem nyílik ki reggel kilenc előtt, de délután ötkor már össze is záródik?
-néhány könyvben ezt a virágot közönséges boglárka néven illetik, holott az egy pillangófaj (latinul a Polyommatus icarus)?

Forrás: Gyógnövénytúrák.hu

Illetve:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Krémes
  2014-02-20 21:59:48, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Kolbászos-almás savanyú káposzta csőben sütve
  2014-02-20 21:54:31, csütörtök
 
  Kolbászos-almás savanyú káposzta csőben sütve

Hozzávalók:

2 evőkanál olívaolaj
1 hagyma, felszeletelve
1,5 teáskanál köménymag
1 nagyobb alma
2 dl száraz fehérbor
30 dkg kolbász, szeletelve
50 dkg savanyú káposzta, átmosva, lecsöpögtetve
3 evőkanál fehérborecet
1 evőkanál mustár
1 kávéskanál őrölt bors
2 nagyobb szem burgonya
1 evőkanál vaj


Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Egy vastag falú edényben melegítsünk fel 1 evőkanál olívaolajat, adjuk hozzá a szálasra vágott hagymát, és kb. 5 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a köménymagot, alaposan keverjük el, kb. 30 másodperc után már érezzük a fűszer illatát.





Ekkor adjuk hozzá a cikkekre vágott almát és a bort is, az edény alatt a lángot felemelhetjük. Folyamatosan kevergessük, amíg a bor nagy része elpárolog, kb. 5 perc.





Ezután keverjük hozzá a kolbászt,





a savanyú káposztát, az ecetet, a mustárt és a borsot, keverjük össze,





majd öntsük egy sütésálló edénybe.





A vékonyra szelt burgonyát keverjük össze a maradék olívaolajjal és az olvasztott vajjal, sózzuk ízlés szerint. A káposztás tálat fedjük be ezekkel a burgonyaszeletekkel.





Toljuk előmelegített sütőbe, és süssük addig, míg a burgonyaszeletek ropogósra sülnek (kb. 50 perc).





Megjegyzés:

Péter András receptje, fotó: Tóth András

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Spenótos tekercs paradicsomos-krémsajtos töltelékkel
  2014-02-20 21:45:37, csütörtök
 
  Spenótos tekercs paradicsomos-krémsajtos töltelékkel

Hozzávalók:

40 dkg friss spenót
5 tojás
5 evőkanál liszt
1 kávéskanál sütőpor
20 dkg krémsajt
10 dkg kecskesajt
10 dkg szárított paradicsom

bors
tárkony
metélőhagyma

Elkészítés:

A spenótot pár perc alatt leforrázzuk, majd szűrőben alaposan lecsepegtetjük.





Egy turmixgépbe tesszük a lecsepegtetett spenótot, a tojássárgáját, a lisztet, a sütőport és 1 evőkanál sajtkrémet, sózzuk, borsozzuk, alaposan összeturmixoljuk.





Egy másik tálban a tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a spenótos keverékkel.





Egy spatulával sütőpapírral bélelt tepsiben eloszlatjuk a spenótos masszánkat. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük, amikor hozzáérünk, szilárdnak kell lennie.

Közben egy tálban összedolgozzuk a sajtkrémet, a lereszelt vagy elmorzsolt kecskesajtot, a felaprított szárított paradicsomot, illetve a fűszereket.









A kihűlt spenótos omlettre kenjük a sajtos krémünket, és szorosan feltekerjük, akárcsak egy piskótatekercset.





Kb. 1 óráig hagyjuk hűtőben, hogy megdermedjen.

Friss salátával tálaljuk szép szeletekre vágva.





Megjegyzés:

Péter András receptje, fotó: Tóth András

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Ropogós hasaalja narancsos póréhagymával
  2014-02-20 21:35:58, csütörtök
 
  Ropogós hasaalja narancsos póréhagymával

Hozzávalók:

70 dkg hasaalja
3 evőkanál koriandermag
2 teáskanál köménymag

frissen őrölt bors
2 dkg vaj
2 nagy szál póréhagyma
2 narancs
1 evőkanál méz
3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A sütőt 220 fokra előmelegítjük.

A húst a bőrös oldalán kb. 1 cm-enként beirdaljuk.





Sóval, borssal alaposan bedörzsöljük. A fűszermagokat egy mozsárban összetörjük, és kevés vajjal összekeverjük, az így kapott fűszervajból apró halmokat teszünk a hús tetejére.





Bőrével felfelé tesszük a sütőbe először kb. 30 percre, ezután a sütőt visszavesszük 180 fokra, és további kb. 20 perc alatt sütjük készre. Akkor van kész, ha bőre már ropogós, de egy kést beleszúrva a hús szaftos, lédús.

A póréhagymát kb. arasznyi darabokra vágjuk, majd hosszanti irányban félbe. Grillserpenyőben a vágott felével lefelé sütjük meg.





A narancsok héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, összekeverjük a mézzel és az olívaolajjal, és ezt csurgatjuk a póréhagymára, kellemes ragacsos, illatos máz sül rá, kb. negyedóra alatt készre sütjük.





A ropogós húshoz tálaljuk köretként.





Megjegyzés:

Péter András receptje, fotó: Tóth András

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 521 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 101
  • e Hét: 4682
  • e Hónap: 18587
  • e Év: 148294
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.