Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Soirukina
  2014-02-08 10:15:51, szombat
 
 



9 ok, miért szedjünk naponta spirulinát

A spirulina algát a ,,szuperételek" kategóriába sorolják, és nem érdemtelenül. Ez a jelző olyan élelmiszereket jelöl, amelyek teli vannak tápanyagokkal, számos enzimet tartalmaznak, magas a klorofilltartalmuk, és összességében bázikus hatást mutatnak a szervezetre. Mindezeknek a feltételeknek megfelel a spirulina alga, így máris sejthetjük sokoldalú pozitív hatásait a szervezetre nézve.

A spirulina aktiválja az öngyógyító erőket
A spirulina tápanyag-összetétele, valamint az egyes tápanyagok magas biohasznosulása révén az alga rendkívül gyorsan és átfogóan ellátja a szervezetet mindazzal, amire szüksége van. Az alga rendszeres fogyasztása újra aktiválja a szervezet öngyógyító erőit. Ezzel magyarázható a spirulina széles körű hatása a legkülönbözőbb megbetegedésekkel kapcsolatban. Alighogy a spirulina ellátta a szervezetet elegendő energiával, mozgósítja a szabályozó rendszereket, és máris kezdődhet a regenerációs folyamat. Ennek során egyáltalán nem játszik szerepet, hogy milyen panaszokban vagy betegségben szenved az érintett, mert a szervezet mindig csak arra törekszik, hogy a lehető leggyorsabban újra egyensúlyba kerüljön. Miért is együnk spirulinát?

1. A spirulina hat a fertőzések ellen
A spirulina beszedése után jelentősen megnő a makrofágok (falósejtek) aktivitása. Ilyen módon a spirulina alga támogatja az immunrendszert mindenféle fertőzés leküzdésében.

2. A spirulina véd a vírusoktól
A spirulinában lévő káliumsók megakadályozzák a vírusok behatolását a sejtekbe, mivel azok a sókhoz ragadnak. Ebben a helyzetben könnyű zsákmányul szolgálnak az immunrendszer védősejtjei számára.

3. A spirulina képes csökkenteni az allergiás reakciókat
Nagy dózisban a spirulina akár erős allergiáknál is jelentősen hozzájárulhat az allergiás tünetek csökkentéséhez, mivel olyan anyagokat tartalmaz, amelyek gátolják a hisztamin kibocsátását.

4. A spirulina javítja a vérértékeket
Napi 2 gramm spirulina képes csökkenteni a vércukor koncentrációját. Az alga szedésével csökken az összkoleszterin szintje és a magas vérnyomás kockázata is.

5. A spirulina gyulladásgátló hatású
Erős antioxidatív tulajdonságával a spirulina gátolja az oxidációs folyamatokat, amelyek a sejtfalak károsodásához vezetnek. A sérült sejtfalak gyulladásos folyamatokat váltanak ki. Jó tudni, hogy nagyon sok betegség kialakulása ezekre a megelőző gyulladásos folyamatokra vezethető vissza.

6. A spirulina nagy mennyiségű klorofill forrása
Az éltető klorofill az algákban általánosságban nagy mennyiségben van jelen - így a spirulinában is. Mivel kémiai felépítését tekintve szinte azonos a mi hemoglobinunkkal, a klorofillt ,,zöld vérnek" is nevezik. A hemoglobin létfontosságú feladatokat lát el a szervezetben.

7. A klorofillnak rákellenes hatása van

Ennek az algának a fogyasztása történhet rákmegelőzés vagy kiegészítő terápia keretében is, mert a klorofillnek - sok más egészségre gyakorolt pozitív tulajdonsága mellett - rákellenes hatását is bizonyították. A klorofill blokkol bizonyos enzim-komplexeket, amelyek sejtváltozást váltanak ki, és így kontrollálatlan sejtnövekedéshez vezetnek. Ez a rákos megbetegedés kezdete.

8. A spirulina lassítja az öregedési folyamatot
A spirulina algában lévő nagy mennyiségű klorofill stimulálja a vörösvértestek termelődését is. Minél több vörösvértest van jelen, annál több oxigén szállítódik a testi sejtekbe. Minél jobb a sejtek oxigénellátása, annál erősebben serkentődik az anyagcsere, és annál jobban működik a sejtlégzés. Ezek a faktorok biztosítják minden egyes testi sejt egészségének megőrzését, és elősegítik a meggyengült sejtek regenerációját. Összességében a szervezetben lévő megfelelő klorofillszint megnöveli az összes sejt élettartamát, így mind a fizikai, mind a pszichikai öregedés lelassul.

9. A spirulina javítja az agyteljesítményt
Az alga kitűnő szer hangulatfokozásra, az emlékezőképesség javítására és idegnyugtatásra. Hatóanyagai támogatják az agyi aktivitást, így a szellemi kimerültség és a koncentrációs zavarok rendszeres spirulinaszedéssel érezhetően csökkennek. Ez a hatása a spirulinát gyermekek és fiatalok számára is ideális étrend-kiegészítővé teszi.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Búzafűlé – gyógyulás tápanyagokkal
  2014-02-08 08:52:19, szombat
 
 



Tudományos vizsgálatok igazolják a búza fiatal hajtásainak rendkívül magas tápanyagtartalmát. Léként integrálva a táplálkozásba a búzafű sejtszinten lúgosítja a szervezetet, erősíti az immunrendszert a kórokozók ellen, és ugyanakkor nem tartalmazza a búzamag savképző, nyákosító gluténjét. A búzafűben lévő igen magas antioxidáns-tartalom felkelti a rákkutatók és a civilizációs betegségek ellen küzdő alternatív gyógyászok érdeklődését is.

Gazdag összetétel
A búzafű rendkívül gazdag klorofillban, vitaminokban, ásványi anyagokban és enzimekben. Néhány grammnyi búzafű tápértékben háttérbe szorít több kilogramm biozöldséget. 100 g búzafű

60-szor több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs;
50-szer több E-vitamint, mint a spenót;
30-szor több B1-vitamint, mint a tehéntej;
11-szer több kalciumot, mint a nyers tej;
5-ször több vasat, mint a spenót;
5-ször több magnéziumot, mint a banán.
Nem hagyható figyelmen kívül a búzafű magas fehérjetartalma sem, ami megmagyarázza a legelésző vadállatok izomtömegét. Összehasonlításképp a búzafű kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a tyúktojás, és nyolcszor annyit, mint a tehéntej. Ez a növényi fehérje ráadásul számunkra ideális összetételben tartalmazza az esszenciális aminosavakat.

Búzafű nevelése otthon
A búzafű gyógyító potenciáljára való tekintettel jól tesszük, ha megörvendeztetjük magunkat ezzel a zöld energiaforrással. Akinek kedve van, maga is egyszerűen nevelhet búzafüvet. Ehhez például cserépalátétet töltsünk meg kb. 5 cm-nyi biovirágfölddel. Az alátétnek legyenek lyukak az alján, ami lehetővé teszi a megfelelő szellőzést, és hogy a fölösleges víz távozni tudjon. Szórjunk bio minőségű búzamagot a földre. Legjobb, ha a magokat két nappal előtte egy pohárban csíráztatjuk, és már kis gyökerük van. A magokat szobahőmérsékleten takarjuk le egy nedves kendővel, és naponta 1-2-szer nedvesítsük be egy szórófejes flakonnal. Ha a fű eléri a 10-15 cm-es magasságot, talajközelben vágjuk le egy ollóval. Ezt a füvet légmentes edényben a hűtőszekrényben 5 napig tarthatjuk el.

Búzafűlé készítése
Mivel nem vagyunk kérődzők, hogy egész nap a mezőn legelésszünk, leginkább az vált be, hogy a tápanyagok leghatékonyabb felszívódása érdekében a búzafűből a levet kipréseljük. Legjobb, ha ehhez speciális búzafűprést használunk, amelynek alacsonyabb a fordulatszáma, hogy az oxidációt elkerüljük. Kezdőknek ajánlatos egy almát is kipréselni vele, hogy a fű ízét kissé édesítsük, amíg hozzászokunk. A búzafűlevet 10 percen belül igyuk meg, lehetőleg éhgyomorra és kis kortyokban, hogy a szervezetünk az összetevőket egymás után magához vehesse. Kis adaggal kezdjük, hogy elkerüljük a túl erős méregtelenítést. Néhány hét után a mennyiséget növelhetjük, és rendszeresen profitálhatunk a búzafű salaktalanító, vitalizáló hatásából
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Fitoterápia – növénygyógyászat
  2014-02-08 08:44:39, szombat
 
 



Fitoterápia alatt a betegségek növényekkel és növényrészekkel történő kezelését és megelőzését értjük. A növényi hatóanyagok széles gyógyászati spektrummal rendelkeznek, és általában kevesebb mellékhatást mutatnak fel, mint a szintetikusan előállított gyógyszerek. A fitoterápia eredete a természetgyógyászatban van, azonban napjainkban szerves részét képezi a modern orvostudománynak is. Világszerte több mint 20.000 növényfajt használnak fel gyógyszerek gyártására. A fitoterápia a Föld minden kultúrájában a mindenkori gyógyászati rendszer egyik alapmódszerét képviseli.

Öngyógyítás a fitoterápiában
A fitoterápiát gyakran alkalmazzák öngyógyításra, leginkább teák formájában. A gyógynövényteák teljes hatóerejének kibontakoztatásához döntő jelentőségű a megfelelő begyűjtés, tárolás, elkészítés és alkalmazás. A hatóanyag-összetétel a származási hely szerint is ingadozik. A gyógynövényteákat maximum egy évig, sötét és száraz helyen, zárható üvegekben vagy dobozokban tároljuk.

Teák belső alkalmazásra
A gyógynövényteákat reggel éhgyomorra és este lefekvés előtt igyuk, napközben esetleg ebéd után 1-2 órával. A hatóanyagok jobban felszívódnak az üres gyomorból a nyálkahártyán keresztül. A növény adagolása általában csészénként 1-2 teáskanálnyi, 6 évesnél fiatalabb gyerekeknél ennek a fele. A köhögés elleni teákat édesíthetjük mézzel, a legtöbb egyéb teát édesítetlenül igyuk. A gyógynövényteát legjobb, ha kortyonként, nyugodtan fogyasztjuk el.

Felöntések a fitoterápiában
A zsenge növényi részeket - mint a virágokat, leveleket és magvakat -, valamint egyes gyökereket, amelyek illóolajokat tartalmaznak, legjobb forró vízzel felönteni, 5-10 percig állni hagyni, és aztán leszűrni. Ajánlatos a teát lefedni, hogy az illóolajok ne párologjanak el. Ha a teafiltert forró vízbe lógatjuk, az másfajta hatóanyagoldást eredményez, mint ha vízzel felöntjük.

Gyógynövények főzése a fitoterápiában
Egyes gyógynövényeket és gyökereket (például hibiszkuszgyökér) hideg vízzel kell felönteni, és aztán felforralni.

Főzet
Egyes növényeket és a legtöbb gyökeret, kérget - elsősorban a tannin- és kovasavtartalmúakat - 10-15 percig kell főzni, majd leszűrni. A kemény növényrészekből nehezebben oldódnak ki a hatóanyagok.

Hideg kivonat a fitoterápiában
A hőérzékeny és vízben jól oldódó hatóanyagok, mint amelyek például a fagyöngyteában vagy a macskagyökérben találhatók, hideg vízben is kioldhatók. Ehhez a gyógynövényt legalább 30 percre áztassuk be.

Gargalizáló oldatok
Gargalizálásra és szájöblítésre édesítetlen gyógynövényteát - például zsályateát - alkalmazunk. A gargalizálás ideje legalább 1-5 percig tartson.

Inhalációk a fitoterápiában
4-6 evőkanálnyi gyógynövényt felöntünk 1 liter forró vízzel. A felszálló gőzt belélegezzük, miközben a fejünket lefedjük egy törülközővel.

Fürdők a fitoterápiában
A teljes vagy részfürdőkhöz a fitoterápiában nagyobb mennyiségű teát készítünk, és a fürdővízhez adjuk, illetve csupán a sérült végtag fürdetéséhez használjuk.

Lemosások, borogatások
Bőrproblémáknál használhatunk meleg gyógynövényteába itatott gézdarabot vagy kendőt lemosásra, körkörös mozdulatokkal. A szem lemosását kívülről befelé végezzük. A nedves borogatásokat néhány órán keresztül hagyjuk a bőrön, és időnként itassuk át újra friss gyógynövényteával.

Alkalmazási területek
A gyógynövényteák mindig is a kisebb panaszok kezelésére vagy megelőzésére alkalmazható házi gyógymódnak számítottak, például kezdődő megfázásoknál, légúti betegségeknél, kimerültségnél, alvászavaroknál, enyhe szív- és érrendszeri betegségeknél, gyomorbántalmaknál, emésztési problémáknál, hólyagpanaszoknál, menstruációs nehézségeknél és enyhe bőrbetegségeknél, sérüléseknél.
Forrás: gyógyszernélkül


 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Gyógyböjt a bélfunkció megőrzéséért
  2014-02-08 08:38:39, szombat
 
 



Talán már mindenki hallott a gyógyböjtről. A böjt az a természetes emberi képesség, hogy egy bizonyos ideig szilárd táplálék nélkül is kibírjuk. Az emberiség történelmének korábbi évszázadaiban az emberek a rossz termés miatt gyakran éhezésre kényszerültek. Ma bőségesen rendelkezünk táplálékkal, és tetszőlegesen tömjük magunkba az ételeket. Az eredmény sok esetben nemcsak komoly túlsúly lehet, hanem saját mozgáslehetőségeink és ezzel életminőségünk nyilvánvaló korlátozása is. Ez az érem egyik oldala, másrészt a túlsúly számos betegség - és ezzel együtt kiadás - okozója, amit az egész közösségnek viselnie kell.

A böjt során csak folyékony táplálékot veszünk magunkhoz, hogy pontosan mit, az függ a választott böjtkúrától. A hatás minden esetben a belek alapos kitisztítása és úgynevezett salaktalanítása. A procedúra alatt serkentődik a szervek és a testfunkciók regenerációja, amit öngyógyítási folyamatnak is nevezünk. Mivel ezáltal bizonyítottan számos betegség gyógyítható, fennmaradt a gyógyböjt fogalma.

A gyógyböjtnek a következő pozitív hatásai vannak:

Csökkennek a hangulatzavarok.
Fokozódik a jó közérzet és a teljesítőképesség.
Enyhülnek vagy akár meggyógyulhatnak olyan panaszok, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint (főleg koleszterin), a cukorbetegség, a székrekedés, a puffadás, a hasmenés, az aranyér, a gyomor-bélbetegségek, a máj- és epehólyag-gyulladás, az immungyengeség, a migrén, az allergia, a bőrbetegségek, az asztma, a reuma, a köszvény, a térdízület, lábak és porckorongok panaszai, a pszichovegetatív kimerültség, a túlsúly.
A tartós egészségmegőrző hatás érdekében ajánlatos évente kétszer böjtölni. Mindjárt több legyet is ütünk egy csapásra: pénzt spórolunk, mivel teával, levekkel, ásványvízzel stb. táplálkozunk, és közben utazást teszünk belső rejtett énünkhöz. Meg fogunk lepődni, hogy mi mindenre derül fény. A gyógyböjt ugyanis nem korlátozódik csak a táplálékról való lemondásra. Ez az elmélkedés ideje is, és tudatos érzékelése mindannak, ami a saját testünkkel történik. Mivel a hormonháztartás is érintett a tisztulási folyamatban, ez megváltozott tudatállapothoz és élesebb észleléshez, kreativitáshoz és boldogsághoz vezethet. Próbálja ki!
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Ájurvéda – az ősi holisztikus gyógymód
  2014-02-08 08:35:20, szombat
 
 



Az egyre népszerűbb ájurvéda különösen a krónikus betegségeknél vezet gyakran bámulatos gyógyulási sikerhez, de egy egyszerű, 2-3 hetes fiatalító és tisztítókúraként is jó hatással lehet a szervezetre. Megszabadít a mindennapi stressztől, és kijelöli az utat vissza a belső harmóniához és az egészséghez.

Az ájurvéda és a klasszikus indiai természetgyógyászat a legrégibb, holisztikus gyógyászati rendszernek számít a világon. Az ájurvédában három működési elvet különböztetünk meg, ezek pedig a kapha, a pitta és a vata. Ezek minden egyes ember minden egyes sejtjében hatnak. Ha csak a három elv egyikében is zavar lép fel, ez rossz közérzethez és betegséghez vezethet. Csak a kapha, a pitta és a vata optimális és kiegyensúlyozott együttműködése vezet belső harmóniához, egészséghez és elégedettséghez az ájurvéda szerint.

Meleget és béltisztítást kíván a jól működő vata

A vata elve szabályoz például minden mozgásfolyamatot a szervezetben, valamint az idegi folyamatokat. Ha a vata nem működik, a szervezet túl ,,száraz" és túl ,,hideg" lesz, és ebből a mozgásrendszer zavarai, valamint mindenféle fájdalom és idegzavarok adódnak. Gyakran hidegek a kezek és a lábak, a bőr száraz, hajlamos a feszülésre és a viszketésre, a széklet is száraz, könnyen alakul ki székrekedés. A vata központja a bélrendszerben van. Az ájurvéda szerint éppen itt van a legtöbb betegség eredete. A vata egyensúlyba hozásához először a belső ,,szárazságot" és ,,hideget" kell megszüntetni, pl. rendszeres meleg és könnyen emészthető étellel, amely bőven tartalmaz jó minőségű zsírokat, mint amilyen a ghee (tisztított vaj) vagy a szezámolaj. Ezen kívül a bélrendszer és annak tisztítása áll a középpontban.

Az ájurvéda mint gyógymód

Az ájurvédikus gyógyászatban nem egyes diagnózisokat kezelnek, mint a nyugati orvoslásban, hanem egy mindent magába foglaló holisztikus gyógymódról van szó. Abból kiindulva, hogy a szervezetnek egyensúlyi állapotban kell lennie az egészséghez, először a szervezet belső egyensúlyát vizsgálják pulzusdiagnosztikával. A belső egyensúly helyreállításával a betegségeket pozitív irányban befolyásolhatjuk, de meg is előzhetjük azokat. Aktiválódnak az öngyógyító erők, enyhülnek a fájdalmak, és javul az anyagcsere. Nagyon jó hatást lehet ezért elérni a zavart anyagcsere-reakciókon alapuló krónikus betegségeknél.

Az ájurvédával jól kezelhető betegségek:

cukorbetegség;
krónikus fáradtság;
álmatlanság;
krónikus fájdalmak;
szklerózis multiplex;
pajzsmirigybetegségek;
migrén és depresszió;
súlyproblémák;
reumatikus panaszok;
menstruációs zavarok, meddőség és impotencia;
bőrbetegségek és allergiák;
magas vérnyomás és érelmeszesedés;
krónikus gyulladások;
polineuropátia.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Feketemag NIGELLA SATÍVA
  2014-02-08 08:25:58, szombat
 
 


Elnevezése nem egyértelmű néha fekete köménynek,( ebben a cikkben is)- néha fekete szezámmagnak néha fekete magnak nevezik . Latin elnevezése NIGELLA SATÍVA - így célszerű keresni
Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy van egy fűszer, amely annyira tele van gyógyító hatóanyagokkal, hogy a daganatnak, baktériumoknak, vírusoknak, fekélyeknek, cukorbetegségnek, krónikus gyulladásoknak és sok egyéb egészségügyi panasznak nincs esélye a túlélésre? A feketekömény, amelyről itt szó van, nem összekeverendő a szezámmal, amelyre valóban hasonlít. A feketeköménynek az a híre, hogy csodaszer szinte minden egészségügyi probléma ellen - kivéve a halált.

A feketekömény-olajat 2000 éve használják

Ha Ön még sohasem hallott a feketeköményről, akkor ennek valószínűleg az az oka, hogy ez a fűszer a nyugati világban viszonylag ismeretlen. Még ha a feketeköményt már több mint 2000 éve is alkalmazzák fűszerként és természetes orvosságként, az ipari országokban inkább a gyógyszerészeti termékeket részesítik előnyben, amelyek sokkal kevésbé hatékonyak, és ráadásul veszélyes mellékhatásaik lehetnek. Ha az egészségügyi problémáit természetes szerekkel akarja orvosolni, gondolja át, milyen haszna lehet az Ön számára a feketeköménynek.

A feketekömény-olaj tulajdonságai

A feketekömény pozitív tulajdonságait, amelyeket 2000 éve tulajdonítanak neki, azóta tudományosan is alátámasztották. A feketekömény ugyanis

fájdalomcsillapító,
gyulladásgátló,
antibakteriális,
antivirális,
gombaellenes,
vérnyomáscsökkentő,
antioxidatív,
görcsoldó,
antidiabetikus,
inzulin-szenzibilizáló,
interferon-indukáló,
májvédő és
vesevédő hatású.
A feketekömény-olaj sokoldalú alkalmazási lehetőségei

A feketekömény fájdalomcsillapító hatásúnak bizonyult az akut torokgyulladás miatt kezelt betegeknél. Ezen kívül a fűszer megelőzésként segíthet olyan betegségek ellen, amelyek vegyi anyagokkal történő érintkezés után törhetnek ki. A feketekömény segít az ópiumfüggők hosszú távú kezelésében, enyhíti az allergiás rinitisz (az orrnyálkahártya gyulladása) tüneteit, legyőzi a Helicobacter pylori által kiváltott fertőzéseket, segít a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, enyhíti az asztmás tüneteket, csökkenti a vérnyomást, megelőzi az epilepsziás rohamokat és megszünteti a gombás fertőzéseket.

Alkalmazása
Mivel nagyon fűszeres, enyhén diószerű íze van, a feketeköményt őrölve vagy egészben különböző ételekre szórhatjuk. A feketekömény-olajat használhatjuk saláták és más fogások ízesítésére. A feketeköménypor vízzel keverve egy ragadós-nyálkás anyagot eredményez, amelyet megihatunk, vagy tojás helyett használhatjuk tésztafélék készítésénél. Az immunrendszer erősítésére ajánlatos naponta a reggeli előtt kb. 1 órával egy teáskanál feketekömény-olajat bevinni a szervezetbe.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 260 db bejegyzés
e év: 5813 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 833
  • e Hét: 5678
  • e Hónap: 37164
  • e Év: 241865
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.