Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Döbbenetes összefüggés
  2014-03-11 18:41:26, kedd
 
  Döbbenetes összefüggés:A magány még az elhízásnál is veszélyesebb!

2014. február 23., 19:54 , szerző: Pálffy Renáta
A magány még az elhízásnál is veszélyesebb

Az egyedüllét veszélyeire hívják fel a figyelmet a chicagói kutatók. A Psychology Today beszámolója szerint az embereknek tudatosan kell tenniük a magány ellen, hogy ezzel is védjék magukat annak egészségkárosító hatásaitól. Az egészséges szociális kapcsolatok növelik az egyén jóllétét.

A Chicagói Egyetem kutatói szerint a túlzott magány nagyban növeli az egyén esélyét a korai halálozásra. A magányosság és az élethossz összefüggése közel olyan jelentős, mint a hátrányos társadalmi és gazdasági helyzet befolyása erre a területre - olvasható a Psychology Today cikkében.
Sokkal veszélyesebb, mint az elhízás?

John Cacioppo professzor eredményeiket úgy foglalta össze: a sikeres társadalmi kapcsolatok elősegítik a szép öregkort. Ismertetése szerint a magányérzésnek drámai következményei vannak az egészségre nézve. A kutatók azt találták, hogy a másoktól való elszigeteltség nyugtalan alvást, magas vérnyomást okoz, növeli a reggeli ébredéseknél a stresszhormon szintjét, a depressziót és csökkenti a jóllétérzetet. A kutatókat is meglepte az a váratlan felfedezés, hogy a magány kétszer akkora mértékben járul hozzá a korai halálozáshoz, mint az elhízás.

Cacioppo szerint jó példaként állhatnak előttünk az idősebb generáció azon tagjai, akik képesek az egyedüllét következményeit kivédeni: kapcsolatban maradnak korábbi munkatársakkal, továbbviszik a családi szokásokat, és szabadidejüket családjukkal és a barátaikkal töltik, illetve tartják a kapcsolatot mindazokkal, akiken keresztül olyan emberekhez juthatnak el, akikkel törődhetnek és akik velük törődnek. Floridába költözni - hogy egy melegebb éghajlaton éljünk, de idegenek között - nem feltétlenül jó ötlet, ha ez azt jelenti, hogy elszakadunk azoktól az emberektől, akik a legtöbbet jelentik nekünk - véli a szakember.
Az X-faktor

A kutató már korábban is írt arról, hogy gyakran megfeledkezünk annak a fontosságáról, hogy fizikailag fittek maradjunk. Ez egy X-faktort jelent, ami ahhoz kell, hogy fenntarthassuk a társadalmi kapcsolatainkat, és így elkerüljük a magányt, ahogy öregszünk. Finnországi kutatók arra jutottak, hogy azok a finn emberek, akik elveszítik a mobilitási képességüket, egy lefelé tartó spirálba kerülnek, ami elszigeteltséghez, depresszióhoz és súlyos magányhoz vezet.

Cacioppo hangsúlyozza, a generációk változásával felértékelődik a magány szerepe, az egészség pedig fontosabb, mint valaha. Demográfiailag az ezüstkor cunamiját éljük meg. 2011 és 2030 között minden nap átlagosan tízezer ember fogja betölteni a 65. életévét. Az embereknek megoldást kell találni arra, hogy miként védhetik meg magukat a depressziótól, az alacsony jóllétérzéstől és a korai halálozástól.
A megoldás kulcsa

A szakemberek azonosították azt a három dimenziót, amelyek az egészséges kapcsolatokhoz köthetők, és amelyekre minden korban összpontosítani kell, hogy javítsanak társadalmi kapcsolataikon és leszámoljanak a magány érzésével. Az első dimenzió, melyet a szakemberek intim összekapcsoltságnak hívnak, olyan kapcsolatokat jelent, melyekben nap mint nap visszacsatolást kapunk saját magunkkal kapcsolatban. A második csoportba az olyan viszonyokat sorolják, melyek kölcsönösen kifizetődőek a felek számára. A kollektív összekapcsoltság dimenziója alatt pedig azt értik, hogy kapcsolataink által átélhetjük a valahova tartozás érzését.

Cacioppo úgy összegez, hogy nem a fizikai értelemben vett magány az, amely a legveszélyesebb, hanem a magányosság érzése. Sok ember él ugyanis egyedül, de mégsem magányosan. A szakember szerint bárki csökkentheti a magány érzését, ha elkötelezett marad a társadalom iránt, és tudatosan keresi a szociális kapcsolatok fent említett dimenzióit, valamint naponta tesz erőfeszítést azért, hogy táplálja egészséges kapcsolatait.
 
 
0 komment , kategória:  Napi hírek  
Eljött az ideje a Csillagok háborújában látott
  2014-03-11 18:35:27, kedd
 
  Eljött az ideje a Csillagok háborújában látott haditechnikának? Igen.

Azt se tudják majd, honnan jött a lövés

Nem újdonság, hogy az amerikai haditengerészet és a lézeripari cégek igen bensőséges kapcsolatokat ápolnak.

Már három éve is fejlesztették a szuperlézert, de akkor még problémásnak tűnt az energiaellátás kérdése.
Azóta megoldották a dolgot, a kísérleti példányok repülés közben szétlőhetnek egy drónt.

Nemcsak a haditengerészetet érdekli a dolog, a harckocsikra szerelhető lézerfegyverek az aknavetőből kilőtt gránátokat is kilőhetik.
A Free Electron Laser kutatói már hat méter vastag acélt is átégető lézert fejlesztettek.
Hogy van, amire ez sem elég? Minden másra ott a Boeing és a BAE Systems hagyományos gépágyúval kombinált fedélzeti lézere.

Pokoli rezsicsökkentés

A fejlesztések célja nem az, hogy halálra rémítsék az ellenfeleket a csúcstechnológiával, és nem is pusztításra szánják. Ezt a feladatot egy irányított rakéta is elláthatja, a védelemről pedig elhárító rakétákkal is gondoskodhatnak.

A lézer bevezetésének fő oka a takarékosság. A rakétákkal az a baj, hogy véges mennyiségben lehet őket tárolni egy hadihajón, ráadásul igen drágák. Egy látványosabb tűzijáték 1,5 millió dollárba is kerülhet, ezt a luxust viszont még az USA haditengerészete sem engedheti meg magának.

Marad a lézer. Leszedi a repülőt, a drónt, a gránátot, és egy lövés csak pár dollárba kerül. És ez már nem sci-fi: a haditengerészet nyáron kezdi el tesztelni a LaWS (Laser Weapon System) fegyverrendszert a Perzsa-öbölben állomásozó hadihajókon.
Csak azt veszik észre, hogy porrá égtek

Egy lézertámadást nem úgy kell elképzelni, mint egy akciódús snittet a Star Warsból: a rakétákat, hajókat és repülőgépeket is elpusztító lézersugár az emberi szemnek láthatatlan.Videó a linkre kattintvaLinkA célzórendszer azonosítja és megsemmisíti az ellenséges behatolókat: átégeti magát a hajók vagy repülőgépek burkolatán, és megsüti az érzékeny fedélzeti elektronikát. A 30 kilowatt energiaigényű lövések leadásához elég egy tengerész is, a rendszer üzemeltetése egyszerű. Látják, ebből a drónból se maradt sok a felületkezelés után:
Csak ne essen az eső

A rendszernek megvannak az árnyoldalai is. Bármilyen erős a lézer, a hatékonyságukat erősen csökkenti a magas portartalom a levegőben, vagy az eső. A felhőtakaró is csökkentheti a hatótávolságát.

A haditengerészet még nem jött rá, hogy használhatnák a lézereket rossz időben, de kétségtelen, hogy a fegyver hatótávolságát a felhők, a por és a csapadék is ronthatja - mondta Loren Thompson védelmi szakértő.

Ha a prototípus tesztje sikeres lesz, a lézerágyú valószínűleg a flotta többi hajójára is felkerül
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Az illegális agancsgyűjtők
  2014-03-11 18:22:33, kedd
 
  Az illegális agancsgyűjtők végkimerülésig hajszolhatják a szarvasokat. Videofelvétel is

A szarvasok már nagyon várják a tavaszt, hiszen a téli hideg alaposan legyengíti a vadon élő állatokat. Az illegális agancsgyűjtők azonban csak erre az időszakra várnak, és csatárláncban járva zavarják fel az állatokat, amelyek gyakran a végkimerülésig menekülnek előlük. Eközben elhullajtják, letörik fejdíszüket, amit a tolvajok a feketepiacon próbálnak eladni. A haszon reményében a drasztikus, állatkínzással felérő eszközöktől sem riadnak vissza.
Februárban elcsendesül az erdő, az állatok már az utódok tavaszi érkezésére készülnek, és ekkor zajlik a természet egyik legérdekesebb jelensége, a szarvasok agancsváltása is. A szarvasfélék sajátossága, hogy minden évben új agancsot növesztenek, majd kb. fél év múlva elhullatják azt. Az agancs, amely a 10-12 kilós súlyt is elérheti, a szarvasbika legszebb dísze, és egyben fegyvere a riválisok ellen. Az agancs naponta 2-2,5 centimétert nő, és 4-5 hónap alatt éri el végleges méretét. Az agancshullatás az időjárástól függően január végétől március végéig, április elejéig tart, és előbb az idősebb, később a fiatal egyedek szabadulnak meg fejdíszeiktől. A vadgazdálkodónak az elhullott agancs rengeteg információval szolgál, képet ad az állomány létszámáról, kondíciójáról, fő mozgási irányáról, és korbecslésre is remekül alkalmas.
LinkEbben az időszakban járják az erdőt az úgynevezett “agancsozók" is. Az illegális agancsgyűjtők a talált agancsokat nem a vadgazdálkodónak adják át, hanem kilónkénti áron a feketepiacon értékesítik, a viszonteladók aztán továbbadják különböző díszek készítéséhez. Ez jogilag lopásnak, illetve orgazdaságnak minősül, hiszen a lehullott agancs a törvény szerint az adott területen vadászatra jogosult szervezetet, így a Budapest környéki erdők nagy részében a Pilisi Parkerdő Zrt.-t illeti meg.

Az erdőgazdaság anyagi káránál is súlyosabb következmény, hogy az agancsgyűjtők az állatokat a nappali pihenőhelyükön zavarják, űzik, ami miatt a tél végére legyengült vad gyakran megbetegszik és elpusztul. Fennáll a veszélye annak is, hogy a szarvas olyan irányba menekül, amerre egyébként nem menne, és így fennakadhat kerítéseken, kiszaladhat az országútra, lakott területre is, ahol súlyos közlekedési balesetet okozhat.

A Pilisi Parkerdő Zrt. turistaútjain ilyenkor télutón is nyugodtan lehet sétálni, kirándulni, de fontos, hogy a túrázók a kijelölt úton járjanak, és ne menjenek be a sűrűbe, ahol megzavarhatják a pihenő szarvasokat és egyéb vadon élő állatokat.
 
 
0 komment , kategória:  Napi hírek  
Halálra isszák magukat!
  2014-03-11 18:13:00, kedd
 
  Halálra isszák magukat!Összesen 5 halálos áldozata már van a legújabb tiniőrületnek!



Egy 19 és egy 22 éves fiú halt bele az interneten terjedő legújabb őrületbe a hétvégén. A ,,Neknominations" lényege, hogy a fiatalok leisszák magukat valamilyen mutatvány közben, majd kijelölik egy barátjukat, akinek folytatnia kell a játékot, különben szégyenben marad.

A két új haláleset Írországban történt. Ross Cummins-t (22), az ismert helyi DJ-t eszméletlenül találták egy dublini házban szombat reggel; kórházba szállították, de nem sokkal később belehalt az alkoholmérgezésbe. Jonny Byrne (19) holttestére egy folyóban lebegve bukkantak rá Carlow megyében, miután a versengés részeként beugrott a folyóba. A végtelen ivászat része ugyanis egy csíny, amit az alkoholizálás közben kell elkövetni, a szabályok szerint.

Hagyták megégni gyerekeiket a részeges szülők
Byrne családja hétfőn felhívást tett közzé, amelyben arra kérte a fiatalokat, hogy ne vegyenek részt az eszement játékban. - A fiamnak az életébe került ez az egész, és a miénk sem lesz már soha ugyanaz. Könyörgök minden tininek: gondolják meg, mit tesznek - mondta az elkeseredett apa, Joe. A fiú bátyja, Patrick is figyelmeztetést tett közzé a Twitteren: - A Neknominations nevű butaságnak azonnal véget kell vetni. Az öcsém az éjjel halt bele, csak mert ő akart lenni a legvagányabb - írta a fiú.

Írország gyermek-és ifjúsági ügyekért felelős minisztere hétfőn nyilvánosan is elítélte az őrült hóbortot. - Ez nem játék. Egy életveszélyes jelenségről van szó, amibe egymást kergetik a fiatalok, csak hogy felvágjanak társaik előtt - fogalmazott Frances Fitzgerald.

A Neknominateion egyébként az ausztráliai Perth városából indult, de a közösségi médiának köszönhetően hamar globális méreteket öltött. Az egyik népszerű netes videón például egy doboz sört öntenek egy vécécsészébe, amit egy feje tetejére állított fiúnak kell meginnia a csészéből, miközben haverjai a két lábánál fogva tartják - írja a Daily Mail.
 
 
0 komment , kategória:  Napi hírek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 311 db bejegyzés
e év: 3482 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 120
  • e Hét: 1127
  • e Hónap: 8995
  • e Év: 50940
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.