Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Március 15
  2014-03-14 22:17:35, péntek
 
 




 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Katalin hercegnő
  2014-03-14 22:15:50, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
A paleo története
  2014-03-14 21:55:51, péntek
 
  Kevesen tudják, de már majdnem negyven éves múltra tekinthet vissza a paleolit táplálkozás elmélete.



Walter L. Voegtlin-nek hívták azt az USA-ban élő orvos doktort, aki elsősorban gyomor és bélbetegségekkel foglalkozott és 1975.ben egy könyvet írt ,,The Stone Age Diet" címmel (A kőkorszaki étrend).

Az ősember azon kevés ragadozók egyike volt, aki képes volt arra, hogy a zsákmányállat agyvelejét is elfogyassza. Erre talán csak a hiénák képesek és az embernél sokkal erősebb ragadozók, pl. oroszlán, tigris, nem. Ezen elméletet tovább fejlesztve egyes kutatók azt állították, az emberi agy gyors növekedése az evolúció során éppen annak volt betudható, hogy képessé vált viszonylag korán arra, hogy a zsákmányállat (ember) agyvelejét is elfogyassza.
Ebben az írásban azt az álláspontot fejtette ki, miszerint a kőkorszaki ember még nem foglalkozott földműveléssel, következésképpen csak azt ehette, amit a vadászat során elejtett, illetve, amit vándorlása során gyűjtögetett.
Így édességekhez szinte soha nem juthatott hozzá, tekintettel arra, hogy a vadon termő gyümölcsök, és ehető növények meglehetősen fanyarak, a méz ritka és nehezen megszerezhető kincs volt. Az elejtett állatokat pedig a leletek alapján szinte majdnem tejes egészében felfalta, még a csontokat is gondosan széthasította, hogy a zsírokban dús velőhöz hozzájusson. Az elejtett állat koponya csontját is mindig feltörte, hogy az agyvelő legkisebb darabjait is elfogyaszthassa. A tápláléka tehát zsírokba relatíve dús volt, valamint állati fehérjékből és összetett szénhidrátokból állt.

Voegtlin elképzelését arra alapozta, hogy a viszonylag szerény régészeti bizonyítékok azt mutatták, hogy amennyi a csiszolt kőkorszak emberi foszíliáiból megmaradt, az arra utalt, hogy kőkorszaki elődeink igen erőteljes felépítésű, jó fizikumú egyedek voltak.

Ezzel szemben a földművelés és az állattartás, valamint a civilizáció hajnalán már sokkal több emberi maradványok azt igazolták, hogy ezek az elődeink egyáltalán nem voltak erősek és egészségesek sem. Számtalan súlyos foghiány és senyvesztő betegség nyomait őrizték meg csontvázaik.

Olyan betegségek tucatjait találták meg náluk nagy számban, mint pl. az epekövesség, érelmeszesedés, csontritkulás, fogszuvasodás, TBC, amit korábban civilizációs betegségnek tartottunk és azt gondoltuk, csak pár száz, pár ezer éve jellemzik fajunkat.

Voegtlin úgy gondolta, ha étrendünket közelítjük a csiszoltkőkorszak emberének a feltételezett étrendjéhez, akkor betegségeink többségét ennek következtében megelőzhetjük.

A könyv viszonylag hamar feledésbe merült, de az évezred fordulót követően újra felfedezték és mára elmélete sokkal sikeresebb, mint amikor könyvét megjelentette.

Mára divat lett, minden komolyabb étterem már kínál a menüjében "paleo" fogásokat. Sokan már az egészséges táplálkozás fogalmával azonosítják.

Biztos, hogy sokkal egészségesebb, mint a sok finomított szénhidrát, az alkohol, a kávé, a tartósítószerekkel zsúfolt műkaják (hamburgerek, tészták, sütemények, krémek), főleg ha annyit is mozognánk, mint egykori őseink tették ezt nap, mint nap. De az is tény, hogy a csiszolt kőkorszak embere mai tudásunk szerint nem volt hosszú életű, minden esetre a napjainkban várható átlagos élettartamot meg sem közelítette. Akkor az emberi populáció lélekszáma egy-kétszáz ezer főből állt, mára már több mint hétmilliárdan vagyunk. Ahhoz a Föld forrásai már régen kimerültek, hogy paleo módon éljünk hét milliárdnyian.

De közben a litorális (tagolt tengerparti) területeken kialakult kultúrák olyan kultúr kincset hagytak ránk, mint a mediterrán étrend, a Csendes-óceán szigetvilágainak étrendje, és valóban ma az itt élő emberek számíthatnak a leghosszabb és a legtöbb egészségben eltöltött életévekre (Szicília, Szardínia, Olaszország, Japán, Polinéz szigetvilág államai, Karib szigetvilág, kivéve Haitit). Nekünk Európában a mediterrán étrend lehet jó iránymutató, amit tömegesen követhetünk. Ez az út járható, miként ezt több százmillió embertársunk példája mutatja.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Mi teszi egészségessé a kuszkuszt?
  2014-03-14 21:46:23, péntek
 
  Hogy eldöntsük, egészséges-e a kuszkusz, azt kell megnéznünk, mitől lesz egészséges egy étel, és hogy milyen tápanyagokat tartalmaz a kuszkusz.

Az elkészítés a kulcs

Sokszor egy egészséges étel egészségtelenné válhat az elkészítésnek ,,köszönhetően", mint pl. az olajban vagy serpenyőben sütött és rántott ételek. Egy jó étel is rosszá válhat, ha fehér lisztet, fehér cukrot vagy túl sok finomított fehér sót tartalmaz. A kuszkusz főtt vagy sült (grillezett) csirkével vagy hallal jó választás, a kuszkusz olajban sült csirkével már egészségtelen.

A kuszkusz értékes antioxidáns vegyületeket és tápanyagokat tartalmaz.
A táplálékpiramis szolgáltatja az alapot, ez megmutatja, hogy az egyes ételcsoportokból mennyire van szükség napi szinten. Ha valaki ehhez alkalmazkodik, biztosan megfelelő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és tápanyagot visz be és így egészségesebb lesz. Nem szabad túlfőzni a zöldségeket és magvakat, mert így a tápanyagok elpusztulnak, a kuszkuszt is tehát a megfelelő módon kell elkészíteni.

Olyan ételkészítési eljárásokat alkalmazzunk, mint a roston sütés, a főzés, a grillezés és a párolás, hogy ne pusztítsuk el az alapvető fontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat. Teljes kiőrlésű gabonaféléket használjunk a fehér változat helyett. Friss vagy lefagyasztott ételeket együnk és próbáljuk elkerülni a konzervek fogyasztását a rejtett cukor és nátrium tartalom miatt. A piramis legalsó részén vannak a legegészségesebb ételek, amelyeket a legnagyobb mennyiségben lehet bevinni, e felett egyre csökken a szintek nagysága, tehát olyan ételek vannak ott, amelyeket meg lehet enni, de nem nagy mennyiségben, ide tartoznak pl. bizonyos zsírok is.

A kuszkusz egy olyan étel, amelyet sokan még nem próbáltak ki, három különböző mérete van attól függően, hogy honnan származik. A kisebbfajta kuszkusz gabonából készül, rizsre hasonlít, de tésztának tekintik. A kuszkuszt búzadarával készítik, amely rendkívül egészséges. Gyakran teljes kiőrlésű liszt a kuszkusz alapja, amely jó tápértékűvé teszi és rostban gazdaggá. A kuszkusz egy speciális kulturális fogás, főként Afrikában, a Közel-Keleten és a mediterrán területeken lehet vele találkozni.

Táplálkozási szempontból a kuszkusz egészséges anyagokat tartalmaz, mint a rostok és a teljes kiőrlésű gabonafélék, jót tesz a szervezetnek és segíti a fogyást, teltség érzetet ad, ezáltal csökkentve az éhséget.

Mi teszi a kuszkuszt ilyen egészségessé?

Az értékes antioxidánsok, a jó minőségű tápanyagok:

- Rost (legalább 5 gramm rost/csésze)
- Segíti az egészséges szívműködést
- Segíti csökkenteni a diabétesz kockázatát
- Nem tartalmaz zsírt, sem cukrot
- Egy csésze kuszkusz tartalmazza a napi ajánlott szelén mennyiséget


Ne forraljuk el a kuszkuszban található tápanyagokat

A kuszkuszt sokféleképpen el lehet készíteni. Használjuk köretnek fehér rizs helyett, keverjük friss salátával. A forralástól ragadós lesz. Az ideális elkészítési mód a párolás, amely különválasztja a szemeket. Az elkészítési mód természetesen függ a kuszkusz fajtájától is. Egyesek a kedvenc ízükkel ízesítik a kuszkuszt, például zöldséggel vagy hússal. A kuszkusz le is fagyasztható, három hónapig eláll a fagyasztóban. Összességében tehát a kuszkusz egy rendkívül egészséges étel, a megfelelő elkészítési mód azonban fontos.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A tojás 10 gyógyhatása
  2014-03-14 21:42:16, péntek
 
  A tojás - főzve, lágyan vagy rántottában - remek indítása a napnak.



A tojás manapság rossz hírében áll a tojássárgája magas koleszterinszintje miatt, habár a fogyasztása az alacsony sűrűségű lipoproteinek, a ,,rossz fehérjék" szintjét nem emeli látványosan.

A tojás gazdag fehérje- és aminosav-forrás: sőt, azon kevés ételek egyike, amelyek teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, vagyis mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható benne, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Ezen kívül tele van számos vitaminnal és ásványi anyaggal, többek között tartalmaz A, B12, D és E-vitamint, folsavat, szelént és kolint.
Nem is a koleszterin, inkább a hosszú láncú telített zsírok azok, amelyek leginkább emelik a koleszterinszintet és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ha mértékkel fogyasztják, a tojás nem egészségtelen. Azok, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, heti legfeljebb két vagy három tojássárgáját fogyasszanak!

A tojás 10 legfőbb gyógyhatása:

1, Javítja az agy működését

Mivel gazdag Omega-3 zsírsavakban, kolinban, lecithinben és B12 és D-vitaminban, a tojás kiváló étel az agy karbantartásához. A kolin egy alapvető tápanyag, amely fontos szerepet játszik több anyagcsere folyamatban, valamint ingerületátvivő anyagként is működik. Javítja a memóriát és a kognitív funkciókat.

A B12-vitamin is fontos az agy megfelelő működéséhez és a vérképzéshez. Kutatások kimutatták, hogy a hiánya agysorvadáshoz vezethet, amely az Alzheimer-kór és az elmezavar előfutára.

Az USDA Nemzetközi Tápanyag Adatbázis szerint egy keményre főzött tojásban kb. 1.11 mikrogramm B12-vitamin található, amely a napi ajánlott B12-bevitel 18.5 százaléka.

Az Omega-3 zsírsavak is segítenek az agy megfelelő működésében. A D-vitamin, amely igen kevés ételben található meg, szintén javítja az agyműködést.

2, Segít az egészséges testsúly megtartásában

Ősidők óta népszerű a tojásos reggelik fogyasztása. Ez a hagyomány segít megőrizni a testsúlyt, mert amellett, hogy ellát energiával, a tojás jobban eltelít. A tojásban található fehérje fokozatosan biztosítja számunkra az energiát, mert nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

Ezen kívül a Network Health Dietetian folyóirat tanulmánya szerint a tojásban található néhány speciális fehérje, amely elnyomja az éhséget, így a tojás lecsökkentheti a napi kalóriabevitelt és elősegíti a fogyást.

3, Védi a szem egészségét

A tojás jó lutein- és zeaxantin-forrás. Ezek a karotinoidok hatékonyan védnek a sárgafolt sorvadás és a hályogok kialakulása ellen.

Ezeknek a vegyületeknek az antioxidáns hatásai erősítik a retinát és védik a szemet a nap UV-sugárzásától. Lutein található a leveles zöldségekben is, de a kutatók szerint a szervezet jobban felszívja a tojásból.

4, Segíti az izomépítést

A tojás kiváló választás izomépítéshez, mivel magas fehérjetartalma van, amely az izmok építőköve. A tojásfehérje tartalmaz egy albumin nevű fehérjét, amely több fehérje felszívódását segíti elő a szervezetben és gyorsítja az izmok növekedését.

A tojás nyersen vagy félig nyersen történő fogyasztása nem ajánlott, mert ételmérgezést, szalmonellát okozhat.

Ehelyett válasszuk a pasztörizált vagy főtt tojásokat! A kemény tojásban ugyanúgy megtalálhatók a gyógyhatások, mint a nyers tojásban.

5, Javít a közérzeten

A tojás a magas B12-vitamin-tartalmának köszönhetően javít a hangulaton és féken tartja a stresszt. A többi B-vitamin, amely a tojásban található, szintén segít a szellem frissen tartásában.

Ráadásul a tojássárgájában lecitin is van, amely stabilizálja a közérzetet. Sokan úgy tartják, a tojás segít a depresszió kezelésében is a benne található sok metionin és cisztein miatt. Érdekes módon a rántottát tartják az egyik legjobb hangulatjavító ételnek.

6, Javítja a haj és a körmök egészségét

A haj és a körmök fehérjékből épülnek fel, így a tojás magas fehérjetartalma egészségesen tartja őket. Tojásos hajpakolást is szoktak alkalmazni a haj gyorsabb növekedése érdekében.

Keverjünk össze egy nyers tojást egy evőkanál olajjal és kenjük be vele a hajunkat! 30 perc után alaposan mossuk le, majd samponozzuk be, hogy puha, selymes és egészséges legyen a hajunk! Használata havi 2-3 alkalommal ajánlott.

7, Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

Az Alberta Egyetem kutatói kimutatták, hogy a tojás antioxidáns hatásai csökkentik a rák kialakulásának kockázatát és megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket is.

A tojássárgájában két aminosav van, a triptofán és a tirozin, amelyeknek antioxidáns hatásaik vannak, ezek azonban csak a nyers tojásban érvényesülnek igazán.

A The Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology folyóirat egy tanulmánya szerint a tojás fogyasztása 24 százalékkal csökkenti a mellrák kialakulását, mert a benne lévő kolin segíti a sejtek normális működését.

8, Segít egészségesnek maradni terhesség alatt

A tojás, amellett, hogy ellátja a megfelelő mennyiségű tápanyaggal, csökkenti a még meg nem született gyermek mentális egészségét és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Ezek főleg a kolin hatásának köszönhetőek: ez a tápanyag megtalálható a tojásban, a húsokban, a babban, a csonthéjas gyümölcsökben és más fehérjében gazdag ételekben.

A kolinnak alapvető szerepe van a magzat agyának fejlődben, és a szülési rendellenességeket is megelőzi. A várandós és a szoptató nők számára napi két tojás majdnem a napi ajánlott bevitel felét biztosítja - de vigyázzunk, hogy ne fogyasszunk nyers vagy félig átsült tojást!

9, Erősíti a csontokat

A tojás erősen tartja a csontokat és a fogakat a benne lévő foszfornak, D-vitaminnak és kalciumnak köszönhetően. Köztudott tény, hogy a kalcium jót tesz a csontoknak. Ám tudta-e, hogy a D-vitamin segíti a kalcium felszívódását a belekben?

A D-vitamin gyorsítja a csontok növekedését, ráadásul a hiánya a csontok korai elöregedéséhez vezethet. A foszfor szintén a kalciummal együtt segíti a csontok erősítését és szabályozza a csontok sűrűségét is.

10, Tisztítja az arcbőrt

A tojásfehérjét arcpakolásként is használhatjuk, hogy felszívja a bőrben található felesleges olajat, feszesebbé tegye a bőrt és összehúzza a pórusokat. Segít a pattanások kezelésében és a bőrhibák gyógyításában is. Keverjünk fel egy tojásfehérjét, kenjük be vele az arcunkat és fedjük le papírzsebkendőkkel! Hagyjuk a bőrön 10-20 percig, majd távolítsuk el a zsebkendőket és mossuk le langyos vízzel a maradék tojást!
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Tápláljuk pajzsmirigyünket cinkkel!
  2014-03-14 20:35:36, péntek
 
  Friss kutatások szerint azonban a megfelelő cinkellátás drámaian csökkentheti a pajzsmirigy által termelt hormonok abnormális szintjének kialakulását.

A pajzsmirigy a triiodothyronine (T3) és a thyroxine (T4) hormonok termeléséért felelős, melyek alapvető fontosságúak a test számtalan területe számára, így az anyagcserétől a kalciumszint egyensúlyának fenntartásáig, a reproduktív rendszer szabályozásától a sejtek oxigénfelvételéig.

A cink fontos szerepet játszik a pajzsmirigy egészséges működésében.
A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy szabályozza, mely a pajzsmirigyet működtető hormont (TSH) választja ki.

A pajzsmirigy a nyak elülső oldalán található, a gége alatt. Ha a pajzsmirigy megnagyobbodik, az általában arra utal, hogy nem képes elég hormont termelni, ezért addig növekszik, amíg nem tudja ellátni a megfelelő hormontermelést.

A cink és a pajzsmirigy

Egy, a Clinical Nutrition nevű folyóiratban (2009) publikált kutatás szerint a cink alapvető fontosságú a megfelelő pajzsmirigyműködésben, hiszen nélküle nem tudja az inaktív T4-hormont aktív T3-hormonná alakítani; illetve a cink a sejtekben lévő pajzsmirigy hormon receptorok tevékenységének előmozdításáért is felelős. Mindezek alapján a cinkhiányban szenvedő emberek esélyesebbek a pajzsmirigy rendellenességekre.

A cink a vas után a második legfontosabb ásványi anyag a szervezet számára, mely alapvető szerepet játszik az immunrendszer, a sebgyógyulás, véralvadás, reprodukció, növekedés és a szaglás, vagyis a pajzsmirigy által ellátott területek nagy részében. A cinkhiány tünetei a nehéz sebképződés, étvágytalanság, súlyvesztés és a körmön látható kis fehér foltok megjelenése.

A University of Pennsylvania kutatói által 2007-ben végzett, és a Annals of Nutrition and Metabolism című lapban publikált kutatás kimutatta, hogy a cinkhiányban szenvedő, fizikailag aktív egyetemista korú nőknél a 4 hónapon keresztül, cink glutonát formájában adagolt, napi 26 mg cink normalizálta a T3 és T4-hormon szintet és javította a pajzsmirigy működését.

Azonban a cink szedésével vérükben csökkent a vas szintje, mely hosszútávon magában hordozza a vashiány kialakulásának veszélyét, ami pedig szintén komoly egészségügyi problémákat okozhat, mint például a T4-hormon túlzott felszívódásából adódó pajzsmirigy túlműködés. Mindezt elkerülendő alapvető a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag táplálkozás, illetve bármilyen fajta fémtartalmú (pl. cink, vas) étrend-kiegészítő orvosi felügyelet melletti szedése.

Célszerű még a cink mellett gondoskodni megfelelő szelén bevitelről is (napi 200 mikrogramm, pl. 4 szem brazil dió, 12 szem mandula) és a jód pótlásáról sem szabad megfeledkezni (napi 6 szem dió, tengeri hal).

Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A prosztata egészsége és a cink
  2014-03-14 20:32:34, péntek
 
  A prosztata mirigy nagyjából diónyi méretű és rengeteg feladata van. Legfőként az, hogy növelje a spermiumok életrevalóságát és működőképességét. Emellett azonban a szervezet első védelmi vonalának részét is képezi, véd a betegségekkel és genitális-urinális fertőzésekkel szemben.

Működésének elengedhetetlen feltétele a cink, ez a szerv tartalmazza a legtöbb cinket a szervezetben.

Ezen felül egyre több a bizonyíték van arra, hogy a természetes vagy étrend-kiegészítőként történő cinkfogyasztás erősen korrelál a prosztatarák általi halálozás esélyének csökkenésével.

A cinkhiány a prosztata elégtelen működéséhez vezet (emellett egyéb problémákhoz is, mint pl. a glükóz szabályozás problémái vagy a progresszív hallásromlás). A cink önmagában egy ismert antioxidáns és antimikrobális anyag, amely jó eséllyel segíti a prosztatát abban, hogy legyőzze a gyulladásokat és fertőzéseket.
Természetes források és kiegészítők

A cink természetes formájában megtalálható a marhamájban, bárányban, szardíniában, gyömbér gyökérben, osztrigában, pekándióban, teljes kiőrlésű gabonában, rozsban, zabban, csirkében, mogyoróban és lima babban, hogy csak egy párat említsünk. Ezek az ételek általában fehérjében gazadagok. Amikor valaki étrend-kiegészítővel pótolja a cinket, érdemes figyelni a cink fajtájára. Sok kisebb gyártó cink-oxidot használ, ezek az oxidok kerülendők, mivel szabad gyököket képezhetnek, ezzel csökkentve a cink antioxidáns hatását. Ehelyett a cink citrát vagy picolinát típusa keresendő. Ezek sokkal könnyebben felszívódnak, feles szabad gyökök keletkezése nélkül.

Napi 4-5mg cink az optimális mennyiség, főleg napi 2 mg réz mellett. A cink és a réz arány nagyon fontos, mert szervezetünk leghatékonyabb antioxidáns enzimje, a superoxid dismutáz (SOD) működéséhez mindkettőre egyaránt szükség van. A cink túladagolható és 40mg/nap felett már számolnunk kell a káros mellékhatásokkal. A túl sok cink rézhiányt okozhat, ami pedig így is fenyeget minket. USA adatok szerint az elmúlt 60 évben a tej réztartalma 90%-kal, zöldségeké 75%-kal, a húsoké pedig 55%-kal csökkent! A rézhiányban a verőerek fala szakadékonnyá válik, korai őszülés, pajzsmirigy alulműködés, szívizom elfajulás lehet a következménye.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A a vesekő kialakulásának megelőzése
  2014-03-14 20:12:22, péntek
 
  A vesekő okozta görcs az egyik, ha nem a legfájdalmasabb dolog a világon. Emberek egész serege kerül be minden évben a sürgősségi osztályokra ennek a kínzó állapotnak a következtében. Pedig egy friss kutatás szerint a megelőzés nagyon egyszerű lenne.

A vesekő által okozott fájdalom szinte elképzelhetetlen azok számra, akik még nem élték át. Azon nők szerint, akik korábban már szültek és a vesekő okozta fájdalmat is megtapasztalták, a vesekő sokkal fájdalmasabb tud lenni. Ráadásul a vesekő nagyon ijesztő is tud lenni, hiszen a tünetek hirtelen jelentkeznek, mindenféle előjel nélkül. Aki nem jön rá, hogy mi is okozza valójában a fájdalmat, nagyon meg tud ijedni, szabályos halálfélelem lehet úrrá rajtunk.

Egy friss kutatás szerint a vesekő természetes módon megelőzhető.
A vesekő általában egy homokszem nagyságú vagy kisebb, tűhegyes kristályokból felépülő konglomerátum, mely a húgyutakban helyezkedik el és okozza a borzalmas fájdalmat. A kövek többsége beavatkozás nélkül távozik a szervezetből. Akiben már volt vesekő, 50% eséllyel újra kialakulhat benne, egyes embereknek több kővel is meg kell birkózniuk életük során. A legtöbben a betegeknek azt tanácsolják, hogy fogyasszanak sok folyadékot és kerüljék a kalcium tartalmú ételeket, mivel a vesekövek egyik alkotóelem a kalcium. Mégis a kalcium kiiktatása étrendünkből, nem mindig előzi meg az újabb vesekő kialakulását, azonban utat nyithat a csontritkulásnak.

Egy friss kutatás szerint a vesekő megelőzésének legjobb és legolcsóbb módja, ha minden nap elfogyasztunk egy pohár friss citrus dzsúszt, pl. egy pohár citromos vizet.

A vesekövek a vérben lévő kalcium feleslegből képződnek. A feloldódni nem képes kalcium kristályokká alakul, áthalad a vesén és bejut a húgyutakba, ahol a fájdalmat okozza. A citrusfélékből készített frissítő levek citromsavat tartalmaznak, ami segíti a kalcium oldódását a vérben, így az az emésztőrendszeren keresztül távozhat szervezetünkből.

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a vesekő megelőzésére a legjobb a citromlé, illetve a narancslé, kevésbé hatásos a grapefruitlé és a tőzegáfonya kivonat. Ez utóbbiak bizonyos esetekben még növelték is a vesekő előfordulását. A citrom és narancslén felül még szóba jöhet az almalé is, mely szintén tartalmaz olyan vegyületeket, melyek jótékony hatással vannak a vesekő megelőzésére.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Mesefigurás torta
  2014-03-14 20:03:02, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tortaművészet  
Hajós torta / Házikó torta
  2014-03-14 20:00:39, péntek
 
 




 
 
0 komment , kategória:  Tortaművészet  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 418 db bejegyzés
e év: 5813 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1186
  • e Hét: 4764
  • e Hónap: 24626
  • e Év: 200501
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.