Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Soha ne kételkedj...
  2014-03-24 16:24:08, hétfő
 
  Margaret Mead:

"Soha ne kételkedj abban, hogy egy kis csoport gondolkodó, céltudatos, elkötelezett ember képes megváltoztatni az egész világ történelmét. Valójában ez mindig is így történt."
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Míg a kevés tudás...
  2014-03-24 16:23:19, hétfő
 
  Charlotte Bingham:

"Míg a kevés tudás veszélyes, kétélű dolog,
addig az elmélyült tudásnál nincs biztosabb fegyver a világon"
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
"Sose mondd...
  2014-03-24 16:22:32, hétfő
 
  Quentin Tarantino:

"Sose mondd, hogy gondolod, amikor tudod,
és sose mondd, hogy tudod, amikor csak gondolod"
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Hasznos gyomnövények 3.
  2014-03-24 16:12:40, hétfő
 
  Mezei kakukkfű





A vad kakukkfű, mint termesztett rokona, a kerti kakukkfű igen aromás, jellegzetes illatú, földön elterülő, 5-20 centiméterre növő, apró, kerek levelű növény. Kavicsos, sziklás talajokon, legelőkön, tisztásokon nő Európa nagy részén, Észak-Afrikában és Ázsiában egészen 3000 méter tengerszint feletti magasságig. A meszes talajt kedveli leginkább, ezért bőven terem a Bükk hegységben is. Halvány rózsaszínű, fehér vagy lilás virága júliustól októberig nyílik. A virág illata nagyban függ a termőhelytől: vagy a szurokfűére emlékeztető, vagy friss citromillatú, kámforos, még akár gombaszagú is lehet. Leveles hajtásait a virágzás elején, májustól júliusig szár nélkül gyűjtjük. Ha hajtásait a fás részek fölött vágják le, akkor egy évben többször is szedhető.
Óvatosan szedjék, mert könnyen kifordul a gyökere.

A kakukkfűnek számos változata van. A kerti kakukkfű termesztett változat, illóolaj tartalma jóval magasabb, mint a vad kakukkfűé. A kettőt nem könnyű megkülönböztetni: a vad kakukkfű levelei nagyobbak, egyenesek. A kerti változat levelei felhajlók, fonákjuk fehéres és molyhos.

Latin neve (thymus) azt jelenti: bátorság, erő. Az egyiptomiak és az etruszkok a testek bebalzsamozásánál használták. A görögök a templomok oltárán égették, így tisztelegve az isteneknek. A szlávoknál szent növény volt, a Szentanya növénye, ukrán neve (mala materinka, anyácska) is erre utal.

Hatóanyagai illóolajok (timol, karvakrol), tannin, szaponin, kávésav, flavonoidok.

Nagyon jó fertőtlenítő gyógytea készíthető belőle, mely megvéd a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti immunrendszerünket. Vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén kiváló. Kezelhető vele köhögés, hörgő- és szájüregi gyulladások, orrdugulásra inhalálni kell vele. Nyálkaoldó, köptető hatása is van. Újabban vírusos betegségekre javasolják. A nők növényének is nevezik, mert vérzési rendellenességeket és görcsöket szüntet. Dioszkoridész, a híres görög orvos májbetegségekre, bélgörcsökre, agyi keringési panaszokra és vízhajtóként használta. Linné, a neves botanikus, akiknek a növények rendszertani besorolását köszönhetjük, migrénes fejfájását kúrálta vele. Ki tudja, hogyan fedezte fel a jeles botanikus, hogy a másnaposság tüneteit is enyhíti...

Éjszakai alvópárnában könnyíti álmunkat, megszünteti az alvási panaszokat. Depresszióra, fáradtságra tonizáló hatása miatt javallt. Étvágyjavító, puffadást szüntet, segíti az emésztést. Féreghajtásra is használják.

Külsőleg bőrfertőtlenítő, sebgyógyító hatású. Kisgyermekek fürdővizében enyhíti a hasi görcsöket, erősíti az immunrendszert.

Fűszernövényként húsokhoz, szószokba ajánlják. A legvégén adjuk az ételhez, különben elveszíti aromás illóolaját. Az illatszeripar parfümökbe és fogkrémekbe használja.

Felhasználása gyógyteaként:

Belsőleg:

Köhögés, torokfájás, vérszegénység, májbetegség, depresszió esetén napi 3 csésze tea étkezés előtt.
Emésztésre, puffadásra esetenként étkezés után 20 perccel egy csészével.
Étvágyjavításra étkezés előtt egy félórával egy csészével.
Keringési panaszokra úgyszintén napi 3 csészével étkezés előtt.

Külsőleg:

Szájüregi gyulladásra, torokfájásra gargarizálni, öblögetni kell a teájával, majd azt kiköpni.
Gyerekkád fürdővizébe egy gézbe kötött adag (3 gramm vagy egy evőkanál) teát lógatunk a fürdés megkezdésekor. Nagyobb mennyiségű (felnőtt fürdőkád) vizébe 3 liter elkészített teát önthetünk. Hetente legfeljebb háromszor használjuk így. Felnőttek fürdővizében is jó hatást fejt ki, tágítja az ereket, nyugtat,

Frissítő fürdő: mentával, rozmaringgal és levendulával egyenlő arányban keverve, 30 gramm keveréket használva 3 liter teát készítünk és a fürdővízbe öntjük.

Felhasználása olajként:

Egy maréknyi friss kakukkfű virágot egy liter olívaolajban 3 napig érlelünk a napon, leszűrjük. Idegfájdalmak, isiász esetén fájdalomcsillapításra használjuk külsőleg.

Forrás: Szabó Gyuri Bácsi

Forrás:tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Hasznos gyomnövények 3.
  2014-03-24 16:09:38, hétfő
 
  Csalán
Nagy csalán
Urtica dioica L.

Egyike azon növényeknek, melyet szívesen nyilvánítunk haszontalan gyomnövénynek, haragszunk rá, mert összecsípi kezünket, lábunk szárát kirándulás közben. A veteményes kertben is szívesen megtelepszik, elágazó gyökere szívósan kapaszkodik a földbe, ki sem lehet irtani, mérgelődünk. Pedig ez a növény évezredek óta gyógyít is bennünket.





A csalánnak kb. 80 faja ismert szerte a világon, Magyarországon a legismertebb a nagycsalán. Méter magasra is megnő, lágyszárú, évelő, a csalánfélék (Urticaceae) családjába tartozó növény. A leveleken és a száron sajátos mirigyszőr, az ún. csalánszőr fejlődik. Ennek feji része törik le és fúródik a bőrbe és okoz égető, csípő fájdalmat, bőrpírt, hólyagokat.

Hatóanyagai

A levél hatóanyagai a hisztamin, vitaminok, szerves savak, flavonoid, kálcium, kálium, vas, cserzőanyagok, illóolaj, nyálka, szénhidrátok, ásványi anyagok. A gyökér fitoszterolban gazdag.

Története

Neve az “urere" égni latin szóból származik, a bátorság és az erő szimbóluma.
Dioszkoridész az i.e. I. században ajánlotta fertőzött sebekre, levét orrvérzésre, teáját menstruáció megindítására. Tápláló eledel már az antikvitásban is készült belőle. A II. világháborúban más zöldféle híján a csalánból erőt adó levest főztek, mely növelte a túlélés esélyét.

Gyűjtése

Levele (Urticae folium) tavasztól őszig gyűjthető, a hajtásokról frissen lefosztott leveleket szárítjuk.Gyökereit (Urticae radix) októbertől áprilisig gyűjtjük.

5 kg friss levélből, 3 kg friss gyökérből kapunk 1 kg száraz drogot.

Gyógyhatásai

Felsorolni is sok számos gyógyhatását. Egyik legjobb vértisztító növény, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. A régi módszert, hogy a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák. Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használjuk.

A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.

A gyökeréből készült tea megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését, növeli a vizelet mennyiségét, felére csökkenti a vizelési ingert, gyorsítja a vizeletáramlást. Vércukor szintet csökkentő tulajdonsága is van. Fokozza a szervezet ellenálló képességét. Allergiás betegségeknél is hatásos.

Felhasználása

Gyógyteát forrázással készítünk a levélből, főzéssel a gyökérből.

Tavasszal és ősszel végezzenek 6 hetes vértisztító csalántea kúrát napi egy csészével reggel. Vese- és hólyaghomok hajtásra egy liter csalánteát egy óra alatt meg kell inni (egy liter víz + egy púpozott evőkanál teafű). Vízhajtásra reggel igyanak egy csészével, ha intenzívebb kúrára van szükség, egy hétig minden délelőtt igyanak meg egy fél liter teát. Az első csészével reggel, étkezés előtt egyszerre, a második csészével a délelőtt folyamán elkortyolgatva.

Nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására. 6 hétnél tovább ne igyák, utána iktassanak be egy szintén hat hetes szünetet. Kovasav hatóanyaga lerakódik a vesében és homokot, követ okozhat, ezért ne igyák folyamatosan. Húgyúti tisztításra 10 napon keresztül napi 2 csészével étkezések között. Lázcsillapításra naponta 3 csészével étkezések között. Gyomor-és bélhurut esetén, gyulladáscsökkentésre naponta egy csészével 3-4 napon keresztül. Vérképzésre naponta egy csészével éhgyomorra. Prosztata megnagyobbodásra napi egy csészével a reggeli órákban. Székrekedésre este egy csészével. Emésztésjavításra egy hónapig minden reggel egy csészével. Máj és epebántalmakra reggel éhgyomorra minden másnap egy csészével egy hónapon keresztül. A lép betegségeire egy hétig minden nap egy csészével.

Csalánlé

Gyümölcscentrifugában préseljék ki egy tálkányi friss csalánhajtás levét, keverjék össze egy pohár vízzel. Naponta kétszerre igyák meg étkezés előtt. Ekcéma, pikkelysömör gyógyítható vele. Ezekre még ihatják a csalán, orvosi veronika, zsálya, zsurló egyenlő arányú keverékéből készült teát napi egy csészével.

Külsőleg

Torokgyulladás esetén gargarizálásra (fél liter víz, egy púpos evőkanál szárított csalánlevél és egy evőkanálnyi szederlevél) többször a nap folyamán. Igen jó köptető is.

Ülőfürdőként aranyérre vagy reumára, borogatóként pedig bőrkiütésekre használhatják. Lemosókénthajhullás és korpásodás megelőzésére, valamint hajzsírosodás ellen. Kovasav tartalma erősíti a hajhagymákat, a kötőszöveteket, a körmöket. A fiatal leveleit pattanásos arcgőzöléséhez használják. Friss leve csillapítja a viszketést, rovarcsípésre csaláncsípést.

Kutatások

Tudományos tények: a levél reumára, húgyúti panaszokra ajánlott. Csökkenti a reumás fájdalmakat.

Kivonat Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember nyomában című könyvéből

Forrás: Szabó Gyuri Bácsi

Forrás:tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Hasznos gyomnövények 2.
  2014-03-24 16:05:04, hétfő
 
  Hasznos gyomnövények 2.

Apróbojtorján (párlófű)

Bokros helyeken, tisztásokon, erdők szélén, réteken található.
Hasonló hazai faj a szagos párlófű az Agrimonia procera Wallr. (A. odorata Auct.), mely ugyanúgy felhasználható.





A sárga virágok nyúlánk, vékony fürtöt alkotnak, a szár csúcsán a virágok közötti távolság kisebb, mint az alsó szakaszokon. Júniustól késő őszig virágzik. Virágzás után a magház lefelé hajlik, csúcsán a horgas serték merevekké válnak, ezekkel a termés az állatok szőrzetéhez, az ember ruhájához tapad.

A virágzás kezdetén gyűjtött földfeletti részek (Agrimoniae herba) cserzőanyagokat (polifenolokat), flavonoidokat és viszonylag sok kovasavszármazékot tartalmaznak. Könnyen termeszthető.
A cserzőanyag-tartalom a termesztett növények esetében 3-5-szörösére nő.

A népi gyógyászatban régebben tüdőtuberkulózis esetében használták. Egyes vidékeken ma is “tüdőfűnek" nevezik, de ez a név az érdeslevelűek családjába (Boraginaceae) tartozó, piros-lila-kék virágú Pulmonaria officinalis jelölésére szolgál.

A párlófüvet az epehólyag és az epeutak gyulladásainak (cholecystitis, colangitis) kezelésére, valamint hasmenéses állapotok megszüntetésére használják.

Vizes kivonatai jól meghatározott antibiotikus hatással rendelkeznek, a normális bélflórát nem befolyásolják, az emberi szervezetre teljesen ártalmatlanok. Gyógytea készítésére két kávéskanál-nyi aprított drogot negyed liter vízzel 5 percig főzünk, majd negyedóra múlva szűrjük. Vastagbélgyulladásban (colitis) cukor nélkül kell fogyasztani, mégpedig a fenti adagot naponta 3-5-ször. Társítható libapimpóval (Potentilla anserina), füzénnyel (Lythrum salicaria), cickafarkkóróval (Achillea millefoliumy, ilyenkor egyenlő arányú keverékből használjuk a fenti adagot.

Forrás:tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Hasznos gyomnövények 2.
  2014-03-24 16:02:43, hétfő
 
  Fehér üröm

A fehér üröm, (Artemisia absinthium), hazánkban már a középkorban is elterjedt fűszer, és gyógynövény, magyar népi elnevezései: bárányüröm, hegyi üröm, patikai üröm, pusztai üröm, kálvinista tapló, mesétfű, tárkony.





Az elterjedtebb fekete ürömhöz hasonlóan fűszernövényként használatos, elterjedési területe Európa és Észak-Afrika.
Minden része illatos, és keserű ízű.

Napos, száraz helyeken gyakori, főleg a dombvidékeken, utak mentén, kerítések mellett, emberi települések közelében, köves területeken.

A jobb minőségű drog nem tartalmaz alsó, vastagabb, fás szárrészeket. Ezért a tőleveleket a virágzó szárcsúcsokkal együtt gyűjtik, a szárleveleket lefosztják, a szárakat eldobják (Absinthii herba).

Ebből a növényből készült az ismert abszint.





A gyűjtést a virágzás kezdetén végzik délben vagy kora délután, napos időben.
Árnyékban szárítják vagy kb. 35 °C-on.
A száradási arány 3-5:1. Illóolajat (kb. 0,5%-ot), proazuléneket és egyéb keserűanyagokat (kb. 0,3%-ot) tartalmaz. Keserű ízét jórészt a proazulének és más szeszkviterpénlaktonok okozzák. Vízgőz-desztillációval, főleg enyhén savas közegben, a proazulének kék színű azulénekké alakulnak, jelenlétük miatt az illóolaj zöldes színű.

Aromás, keserűanyag-tartalmú drogként étvágytalanságban (anorexia) használják, felnőtteknél. A forrázatot cukor hozzáadása nélkül a főétkezések előtt félórával kell használni. Kávéskanálnyi aprított drogot adagolunk egy csésze fövő vízhez, tíz perc múlva szűrjük. A teát hidegen, kortyonként kell fogyasztani. Epekiválasztást fokozó (choleretikus) és az epehólyag összehúzódását kiváltó (cholecystokinetikus) hatással is rendelkezik, az epeürítést 3-4-szeresére is növelheti. Előnyösen társítható orbáncfűvel (Hypericum perforatum), gyulladásos folyamatokban cickafarkkóróval (Achillea millefolium). Az ürömnek csak vizes vagy híg (legföljebb 21 °C-os) szesszel készített kivonatai használható. A töményebb szesz a tujont is kivonja, ez fejfájást, átmeneti tudatzavart, érzékcsalódásokat okozhat.

A belőle nyert illóolaj görcsoldó, bélféregűző, gyógyszerek egyik alapanyaga. Külsőleg reuma elleni készítményekben használják.
Gyomor-, és bélfekélyben szenvedő betegeknél káros hatású.

A népi gyógyászatban a fehér üröm mellett egyéb rokon fajok is szerepelnek. Ezek közé tartozik a fekete üröm (Artemisia vulgáris L.). A gyomnövényként terjedő, erős illatú egyéves üröm (Artemisia annua L.) fő hatóanyagát, az artemizinint, maláriaellenes szerként vezették be Kínában, más gyógyszerekkel szemben ellenállóvá vált, maláriakórokozókra is hat.
A termesztett, istenfa néven ismert Artemisia abrotanum L. illóolaját euka-liptoltartalma miatt használják a gyógyszer- és illatszeriparban.

A bárányüröm (Artemisia pontica L.) felhasználása gyakran szerepel hazai orvosi szövegekben a XVI. századtól kezdve, ma főleg földrészünk déli vidékein használják ürmös szeszipari termékek előállítására. Illóolaja nem tartalmaz tujont.
Pollenje az egyik legerősebb allergén. Kevesebb pollent termel, mint a parlagfű, és azzal ellentétben nem képes kaszálás után további virágzásra.

Forrás:tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Hasznos gyomnövények 1.
  2014-03-24 15:57:46, hétfő
 
  Pásztortáska

A gyógynövény ismertebb neve pásztortáska, amely kiváló vérzéscsillapító.

Táska formájú terméséről kapta nevét ez a gyógyító hatású növény, mely a világon sokfelé megtalálható. Magunk is gyakran találkozhatunk vele, útszélek, vasúti töltések mellett, mezőkön és természetesen a kertekben. Leginkább vérzéscsillapító hatása miatt ismert.





Európában őshonos a pásztortáska vagy gezemice, melynek ezeken kívül számos elnevezése van:
a palackfű, istentáskája, csapka és pásztorerszény is ezek közé tartozik, de itt nem ér véget a sor.
A keresztesvirágúak családjából való. Igénytelen növény, elegendő számára, ha süt a nap, és nem túl száraz a talaj. Nyaranta bőségesen szedhetünk belőle, tömegesen terem. Virágos, leveles szárának felső részét szokás gyűjteni - leginkább áprilisban és májusban virágzik a pásztortáska. Fontos azonban, hogy lehetőleg ne piszkos helyeken szedjünk belőle, kerüljük az utak mentét!

A pásztortáska igen hasznos egyes bogarak, rovarok elleni védekezésben. Mivel a nedves környezetben viszkózus anyagot bocsát ki a magva, a rászálló, víz közelében élő rovarok hozzáragadnak és elpusztulnak. A szúnyog lárváival is ez történik, ezért alkalmas szúnyogirtásra. Egyfajta proto-húsevő növénynek is tekintik.

Az embereknek ellenben nagy segítséget nyújt a kezdetek óta. Legismertebb vérzéscsillapító hatása. Tartalmaz flavonoidokat, vérzéscsillapító peptidet, kálium- és kalciumsókat valamint kolint és tiramint.

Orrvérzéskor célszerű teát készíteni a növényből, és belemártott tampont az orrlyukba helyezni, ezzel nagy eséllyel csökkentjük a vérzést. Kiegészítő kezelésként alkalmazzák belső vérzés, tehát a méh, a gyomor, a bél vérzése esetén. Túl erős menstruációs vérzés esetén napi két csésze pásztortáska-tea elfogyasztása ajánlott.

Mire jó még a híres gezemice, avagy pásztortáska?
Használják magas és alacsony vérnyomás normalizálására. Alkalmazhatjuk alkoholos tinktúraként: tíz-harminc cseppet téve csalánteába vagy vízbe. Vérző sebeket moshatunk le pásztortáskával.

A sérv, illetve belső szervek előreesésének gyógyítására, valamint az izmok és a tartószalagok erősítésére a pásztortáska-tinktúrás bedörzsölést ajánlják. A gyógyítandó szerv feletti bőrfelületet napi két-három alkalommal kell bedörzsölni a tinktúrával.
A pásztortáska-tinktúrát készen is lehet kapni.

A növénynek gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatása is van, utóbbi a magas kálium-tartalom miatt.

Mit készíthetünk belőle?

A pásztortáska levele, a gyökere és a magvai is ehetők. Nálunk kevésbé népszerűek a belőle készült étkek, de Kínában például úgynevezett hirtelensütött pásztortáska-levél is létezik, mint finom csemege.
Hazánkban gyógyteaként használatos.
A tea elkészítési módja a többi gyógynövényteához hasonló, a pásztortáska szárítva van apróra vágva, ebből 2 teáskanálnyit érdemes leforrázni 2 deci vízzel, majd állni hagyni nagyjából negyed óráig. Leszűrés után fogyasztható. Érdemes naponta kétszer-háromszor inni belőle, egy-egy csészével, lassan és édesítés nélkül.

Zöldsalátába is keverhetjük a növény fiatal, friss hajtásait.

Ki ne fogyassza?
Ahogyan a gyógynövények egy részének, a pásztortáskának is megvannak az ellenjavallatai, fogyasztása várandósság és szoptatás ideje alatt nem ajánlott. Ha a vérzés elhúzódik, és a pásztortáska nem segít, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Forrás: webbeteg.hu, astronet.hu

Forrás:tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Hasznos gyomnövények 1.
  2014-03-24 15:54:40, hétfő
 
  Kék búzavirág
A búzatáblák jellegzetes gyomnövénye, dísze volt még a vegyszeres gyomirtás megjelenése előtt.

Gyomnövénynek tartják, de égszínkék virágainak festéke számos gyógyító anyagot hordoz.
Tulajdonképpen az egész növényből csak a virágot hasznosítjuk. Egész Európában igen elterjedt növény, szürkés színű szálas, néha hasogatott levelekkel, melyek fonákja pókhálósan molyhos.





Júniustól augusztus végéig gyűjthetjük be a kék színű virágot, amely annál értékesebb, minél jobban sikerült a szárítás során kék színét megőrizni. A gömbös fészkes virágzatot letörjük, és kosárba szedve hazaszállítjuk. Otthon a gombocskákból kitépjük a kék virágokat, és a lehető legrövidebb idő alatt megszárítjuk. (Napra ne tegyük ki, mert fakítja a színét!)

Jótékony hatásai:

A búzavirág enyhén antibiotikus és frissítő hatású főzete jótékonyan hat a bőrre, a hajra és a fáradt szemre.
Teája serkenti az emésztést, szívnyugtató, vérnyomást csökkentő és vértisztító teákba keverve a teakaverék tetszetőségét is fokozza. A keserűanyag, cseranyag, ásványi sók, és antocián festék keverékét kivonat, tea vagy az összezúzott szirmok formájában régen szemkötőhártya-gyulladásra használták borogatásként, de szívnyugtató, vérnyomáscsökkentő szert is nyertek belőle, és torokgyulladás elleni öblögetésre is ajánlották. Köhögést, bronchitist, májbetegséget kezelnek vele, láz ellen is használják.

Forrás: webbeteg.hu, astronet.hu

Forrás:tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Az F-vitamin egyik leggazdagabb természetes forrása
  2014-03-24 15:47:27, hétfő
 
  Az F-vitamin egyik leggazdagabb természetes forrása

BIOLÓGIAILAG AKTÍV F-VITAMIN EGYIK LEGGAZDAGABB FORRÁSA!

Népies nevei: csészekürt, kecsketubák, ligetéke, rapontikagyökér, idegen sárgaviola





LIGETSZÉPE

Észak-amerikai eredetű, Magyarországon meghonosodott növény.
A XVII. században jutott el Angliába, ahol “a király mindent gyógyító szere"-ként csodálták. A modern élelmiszeripar a múlt század hetvenes évei óta használja, a nyolcvanas évek óta az Egyesült Államokban, Japánban és Nyugat-Európában is kedvelt gyógynövény.

Megtalálható töltések mellett, ugarokon. Többnyire évelő, 1,5-2 m-re is megnövő lágyszárú növény. Levelei átellenesek, pálhásak, füzérszerű virágzata 2-3 cm-es vajsárga vagy aranysárga virágokból áll. Virágzás: június-szeptember. Termése 4 kopácsú tok, apró, szögletes, barnás-fekete magvakkal.
A virágzása pontosan akkor történik, amikor a Nap utolsó sugarai is eltűnnek a horizonton. Érdemes a néhány percig tartó nyílási folyamatot megnézni. Először a csészecimpák csapódnak hirtelen hátra, majd a szirmok többszöri hirtelen, gyors szaggatott mozdulatokkal kicsavarodnak és kiterülnek. A virág csak 1 napig “él", majd elhervad.

A ligetszépe gyógyító titka a növény érett magvaiból nyert olajban rejlik.
Két létfontosságú, többszörösen telített zsírsav található benne: a linolsav és a gamma-linolénsav.
A linolsav, az esszenciális zsírsavak közé tartozik, F-vitaminként is emlegetjük. A szervezet önmaga nem képes előállítani, csak táplálék révén jut hozzá. A gamma-linolénsavat viszont a szervezet is létre tudja hozni, ha jelen vonnak a hozzávalók.
A ligetszépéből nyert olajnak 72%-a linolsav, és 9%-a gamma-linolénsav, így ez a növény a biológiailag aktív F-vitamin leggazdagabb forrása.

A gamma-linolénsav egészségügyi haszna, hogy hozzásegíti a szervezetet a helyi hormonoknak tekinthető prosztaglandinok előállításához, mivel ezeknek forrása. A prosztaglandinok sok emberben nem képződnek kielégítő módon. Ennek oka lehet genetikai adottság, tápanyag hiány, illetve egyéb más tényező.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata szerint, felnőtteknél a naponta bevitt kalória 3 %-át, szoptatós anyák és gyermekek esetében 5%-át telítetlen zsírsavaknak kell kitenniük. Például olyanoknak, mint ami a ligetszépében található.
A telítetlen zsírsavak antioxidáns tulajdonságúak, semlegesítik a test számára káros szabadgyököket, illetve gátolják azok keletkezését.

A parlagi ligetszépe hatóanyagai:

linolsav (72%)
gamma-linolénsav (GLA) (9%)
olajsav- és palmitinsav-trigliceridek
Felhasználható részei:
levele (Oenotherae herba),
magból kinyert zsíros olaj (Oenotherae biennis oleum),
ritkábban a virágos hajtás (Oenotherae herba),
gyökere (Oenotherae radix)
Felhasználásának módjai:

hidegen sajtolt magolaj
szirup
élelmiszer
Olaj: A ligetszépe magból nyert olajnak mintegy 72%-a esszenciális linolsav, 9%-a pedig gamma-linolénsav. Belsőleg: naponta 2 ml (1 mokkáskanálnyi). Külsőleg: Test és arcápoló krémekbe keverve vagy vizes kézzel töményen a bőrbe masszírozva a ligetszépe olaj rendkívül hamar beszívódik, bőrünk bársonyosan selymes és friss lesz a használat után.
Szirup: Gyökeréből erősítő, roboráló, hurutoldó, köhögés elleni szirup készíthető a következő módon: 2-3 megmosott és hámozott gyökeret 1 cm-es darabokban, pár szegfűszeggel kevés vízben puhára főzünk. Fatörővel jól áttörjük, majd leszűrjük. Mézzel ízesítve kortyonként fogyasztjuk el. Az indiánok a vaskos karógyökerét télen szárítva ették.
Élelmiszerként: Magját a szezámmaghoz hasonlóan péksüteményre süthetjük, desszertekben keverhetjük. Levest, salátát készíthetünk belőle.

A ligetszépe élettani- és gyógyhatásai:

Nőgyógyászati problémák:
Enyhíti a PMS (premenstruációs szindróma), menstruáció, endometriózis okozta kellemetlen tüneteket.
A ligetszépe olajban található GLA enyhíti a menstruációs görcsöket, mivel gátolja a menstruáció alatt a prosztaglandinok termelését.
Segít továbbá a menstruáció előtt jelentkező kellemetlen tünetek enyhítésében (pl. ingerültség, puffadás, mellfeszülés, szénhidrátéhség, stb.) és az endometriózis okozta gyulladások mérséklésében.
A mellek szöveteinek megóvására is kitűnő szer, mivel a ligetszépe olaj tartalmaz olyan esszenciális zsírsavakat, melyek támogatják a jód felszívódását, ami igen alacsony lehet a cisztás mellű nőknél.
Csökkenti a mellben, méhben, valamint a petefészekben beindult rendellenes sejtszaporulatot.

Ízületi panaszok:
Csökkenti az ízületi fájdalmat és az ízületi gyulladást. Számtalan tanulmány mutatta ki már, hogy a GLA tartalmú táplálék kiegészítők hatásosan csökkentik az ízületi fájdalmakat és megbetegedéseket.
Reumás fájdalom csillapítására. Egyes betegeknél a ligetszépe olaj enyhíti a reumás ízületi gyulladással járó fájdalmat. A legjobb Omega-3 zsírsavakkal együtt alkalmazni (olajos húsú ha­lak, lenmag és kiegészítők fogyasztásával juthatunk hozzájuk).

Csökkenti a cukorbetegség okozta stresszt:
Kutatások igazolták, hogy a ligetszépe magolaj megakadályozza, vagy egyes esetekben akár vissza is fordíthatja a stressz okozta kellemetlen tüneteket, amelyek gyakori velejárói a cukorbetegségnek.

Bőrproblémák:
Enyhíti az ekcémás tüneteket. Egyes esetekben az ekcéma akkor fejlődik ki, mikor a szervezet nem képes az étkezéssel bevitt zsírokat GLA-vá alakítani. Ezért ha táplálék-kiegészítő formájában juttatjuk szervezetünkbe a GLA-t, az sokat segíthet a viszketés, húzódás, hámlás enyhítésében. Sok ekcémában szenvedő beteg számolt be arról, hogy a ligetszépe olaj rendszeres szedésével 3-4 hónap alatt enyhíthet a viszketésen, csökkenteni tudta szteroidos krémeknek alkalmazását (melyek gyakran kellemetlen mellékhatásokkal járnak).
Kiváló az akne és a rozácea kezelésére. Azáltal, hogy leoldja a szébumot (ami az aknés betegek esetében megvastagodott olajos réteget jelent), a ligetszépe olajban található zsírsavak megakadályozzák a pórusok eltömődését. Az olajban található esszenciális zsírsavak pedig csökkentik a rozáceával járó gyulladásos tüneteket, kontrollálják a sejtek tápanyag felhasználását, és a prosztaglandin termeléssel pedig stimulálják a vérerek összehúzódását.

További alkalmazások:

Hatásos a Scelorsis multiplex okozta károsodások enyhítésében. A ligetszépe olajban található hatalmas mennyiségű zsírsav hatásos a Sclerosis multiplexel járó gyulladások csökkentésében. A zsírsavak továbbá hosszú távon alkalmazva támogatják az idegek egészséges fejlődését.

Enyhíti az Alzheimer-kórral kapcsolatos memóriazavarokat. Azáltal, hogy serkenti az idegimpulzusok átadását, a ligetszépe olaj hatékonyan alkalmazható az Alzheimer-kór gyógyításában.

Táplálja a körmöket, fejbőrt és a hajat. A ligetszépe olajban található számtalan fajta zsírsav nem csak azt akadályozza meg, hogy körmünk betörjön, vagy repedezzen, hanem általános állapotukat is nagyban javítja. Ráadásul ezek a zsírsavak a fejbőrt és a hajat is táplálják, így sokféle haj- és fejbőrprobléma kezelésére is alkalmas.

Blokkolja az alkoholelvonási tüneteket. Hasznos lehet az alkoholisták ivásról való leszoktatásában is. Mivel az alkohol megakadályozza a linolsav átalakítását gamma-linolénsavvá, az alkoholisták esetében a prosztaglandin El szintje csökken a szervezetben, ami pedig depresszióhoz vezet. A depresszió viszont ismét az ivás folytatására ösztönöz. Azzal, hogy a ligetszépe olaj csökkenti a depressziót, közvetve az ivás iránt érzett vágyat is mérsékli. Ismert tény továbbá, hogy az alkohol a májat és a vesét is károsítja, a ligetszépe olaj viszont az alkohol okozta enzimblokádot megakadályozva, bizonyos fokú védelmet jelent ezeknek a szerveknek.

Gátolja a vérlemezkék összetapadását, javítja a koszorúér keringését.Szerepet játszik a vér koleszterinszintjének csökkentésében. véd a szívbetegségek, az agyvérzés, a magas vérnyomás kialakulása ellen, mérsékli a vérrögök képződésének esélyét.
Krónikus kandidázis (gombás fertőzés) esetén a hüvelyt belülről bekenni olajjal, naponta vagy minden másnap megismételni legalább 10-szer. Méhszájsebnél átitatott tampont helyezzük fel éjszakára 20 napig.

A ligetszépe, mint gyógynövény szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása):

levendula (Lavandula angustifolia)
palástfű (Alchimilla vulgaris)
kukorica (csíra) (Zea mays)
cickafarkfű (Achillea millefolium)
kakukkfű (Thymus vulgaris)
Érdekesség:

Laboratóriumi állatkísérletek során a kutatások a következőket állapították meg:

csökkentette a mellrák növekedésének ütemét,
csökkentette a trombózis veszélyét,
megakadályozta az ízületi gyulladások kifejlődését.
Figyelem:
A ligetszépe olaj alkalmazása általában biztonságos. Időnként azonban enyhe mellékhatásokkal, például fejfájással, mérsékelt gyomorpanaszokkal vagy puffadással járhat. Ezek előfordulási valószínűsége terhesség alatt fokozódik, ezért ne használjuk eb­ben az időszakban, sőt még a szoptatás alatt sem.

A ligetszépe­ olaj gátolhatja a véralvadást - ne szedjük olyan gyógyszerekkel együtt, amelyek rendelkeznek ugyanezzel a hatással, nehogy megnöveljük a véraláfutások kialakulásának vagy a nehezen csillapítható vérzésnek a kockázatát.

A ligetszépe gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!

Forrás: timcsi-gyogykert.net
.Az F-vitamin és hiánya

Az F-vitamin telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Az F-vitamin hiánya többek között száraz bőrt, ekcémát, szemszárazságot, vérnyomás emelkedést okoz, és az immunrendszer gyengeségéhez vezet.

Az F-vitamin zsírban oldódó vitamin, olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz melyeket a szervezet nem képes előállítani. Két csoportja az omega - 3 és az omega - 6 zsírsavak.

Az F-vitamin több szerepet is betölt a szervezetben. Segíti a test szöveteinek létrehozását, regenerálódását, így a bőrre is jó hatással van. Felgyorsul a sebgyógyulás, egészséges lesz a haj.

Segíti az anyagcserét, megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalra. Minél több szénhidrátot fogyasztunk, annál több telítetlen zsírsavra van szüksége a szervezetnek. A telített zsírsavat elégeti. Feszívódását az E-vitamin segíti elő.

Az F-vitamin hiánya
Az F-vitamin hiányát leginkább a bőrön megjelenő elváltozások jelzik: száraz bőr, ekcéma, pattanásos bőr.
Az alacsony F-vitaminszint hozzájárul a könnycsatorna kiszáradásához és szemszárazságot okoz. Az F-vitamin megfelelő mennyisége a vér koleszterinszintjét csökkenti. Ellenkező esetben a koleszterin lerakódik az ér falára, az erek rugalmatlanok lesznek, szűkülnek, és szív-, és érrendszeri betegség kialakulásához vezetnek.

A magas és alacsony vérnyomásnak is okozója lehet. Hiányában előfordulhat még vérrögképződés. Az immunrendszer működéséhez is megfelelő mennyiségű F-vitaminra van szükség. Hiánya a szervezet védekezőképességét csökkenti, gyakoribb lehet a felső légúti megbetegedés. A horzsolások, sebek is lassabban gyógyulnak.

(WEBBeteg)

Forrás:tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2014.03 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 504 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 892
  • e Hét: 3697
  • e Hónap: 11963
  • e Év: 128616
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.