Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
csokis mákos paleo krémes
  2014-03-29 18:52:44, szombat
 
 



Hozzávalók egy 19×32 cm-es tepsihez:
A tésztához:
3 tojás
8 dkg erythritol por alakú
0,25 dl kókusztej
10 dkg darált mák
5 dkg nyílgyökérpor
3/4 cs sütőpor

A krémhez:
2 dl kókusztej
2 tk. szentjánoskenyérmag liszt, amit a paleo tejbegríznél használok, nem karobpor
1 tk. vanília kivonat
10 dkg darált mák
3 ek. kókuszvaj
8 dkg erythritol por alakú
+
2,5 dl kókuszkrém felverve
+ 2-3 dl áfonya lekvár (cukormentes)

A csokimázhoz:
5 dkg étcsoki (tej és cukormentes)
5 dkg kókuszvaj
1 ek.. evőkanál kakaópor
kevés erythritol (ízlés szerint, de el is maradhat)

A tojásokat külön választottam, a sárgákat habosra kevertem a por alakú erythritollal, majd hozzáadtam a kókusztejet is, elkevertem. A száraz hozzávalókat elvegyítettem. A tojás fehérjéket kemény habbá vertem, ezt összeforgattam a habos masszával, beleforgattam a száraz hozzávalókat. Egy 18 x 28-as tepsit használtam, kibéleltem sütőpapírral, belesimítottam a masszát. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt megsült. Valamiért egy kis tojássárgája kivált a tésztában, de ez csak esztétikai hiba, az íze nagyon finom volt így is. Legközelebb csak úgy készítem majd, ahogyan én szoktam a piskótát, a tojásokat egyben keverem habosra. A krémhez a szentjánoskenyérmag lisztet és a mákot simára kevertem a kókusztejjel, felforraltam, folyamatos keverés közben besűrítettem, hűlés közben még keményedik az állaga. Amikor készen volt, belekevertem a vanília kivonatot, az édesítőt és kókuszvajat, simára kevertem, hagytam kihűlni, de közben többször átkevertem. A kókuszkrémet, amit előtte egy éjszakára kinyitva a hűtőbe tettem, felvertem, majd lazán összeforgattam a mákos krémmel. A kihűlt tészta tetejére kentem az áfonyalekvárt, erre simítottam rá a mákos krémet, ez lehetett volna több is, legközelebb ebből is többet fogok készíteni. A szentjánoskenyérmag liszt kapható Magyarországon is, nem azonos a karobporral, én ebből készítem a paleo tejbegrízt, itt meg lehet nézni hogyan. Talán útifűmaghéj is használható helyette, de szerintem ez sokkal finomabb így, érdemes beszerezni, mert nagyon kevés kell belőle egyszerre, iszonyú nagy a folyadékfelvevő képessége. A megkent tésztát a hűtőbe tettem, hogy a krém teljesen megszilárduljon, majd elkészítettem a bevonatot. A csokit felolvasztottam a kókuszvajjal, belekevertem a kakaóport és kevés édesítőt, habverővel simára kevertem és ezt simítottam a krém tetejére. Visszatettem a hűtőbe megdermedni, teljes dermedés után szinte lehetetlen volt törés nélkül felvágni, pedig melegített kést használtam, ezért még mielőtt a máz teljesen megdermed, érdemes felvágni a mázat szeletekre, így könnyebb lesz majd szépen szeletelni. Szerintünk nagyon finom és nagyon mákos.
 
 
0 komment , kategória:  paleolit táplálkozás  
bölcsességek
  2014-03-29 18:40:28, szombat
 
 
ROSSZ SZÓ
Minden, amit mondasz, rólad szól: kivált, amikor másvalakiről beszélsz.
(Paul Valéery)


TÖKÉLETESSÉG
Semmiben sem vagyunk tökéletesek, még a rosszban sem.
(Fontenelle)


A TUDOMÁNY KORLÁTAI
Mégiscsak érdekes, hogy egy rágcsáló többet tud arról, mikor lesz elemi csapás, földrengés, mint a legragyogóbb tudós a gépeivel.
(Szepes Mária)


A DOLGOK LÉNYEGE
Semmiféle dolgot nem lehet sem szeretni, sem gyűlölni, míg meg nem ismertük.
Leonardo da Vinci


ÍTÉLKEZÉS
Gondolkodni nehéz, ezért legtöbben ítélnek.
(Márai Sándor)

A FÉLELEM EREJE
Aki fél, legalább olyan veszedelmes, mint aki gyűlöl.
(Márai Sándor)
 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
csokoládé mousse
  2014-03-29 18:36:52, szombat
 
 



154.2 g csokoládé - ét (53%-os)
82.2 g vaj
2 db tojássárgája
3 db tojásfehérje
25.7 g porcukor

Leírás

A csokoládékrémek legnemesebbike a csokoládé mousse. A tojásfehérje habos lazításnak köszönhetően a csokoládé íze nem torzul, és légiesen könnyű, stabil krémet kapunk. Tortába töltve, vagy önmagában fogyasztva desszertként is felhasználható, zselés kötőanyag nélkül!

A csokoládét vízgőz fölött olvasszuk 45 C-ra, majd tegyük bele a felkockázott vajat, és olvasszuk fel benne. Ügyeljünk, hogy a keverék hőmérséklete ne emelkedjen 50 C fölé!
Míg a csokoládé olvad, a tojásfehérjét verjük habbá a porcukorral. Itt arra kel figyelnünk, hogy ne legyen törősen kemény a hab.
Ha mindezekkel megvagyunk, a tojássárgákat egyenletesen keverjük el a vajas csokoládéban.
Végül a felvert habot egy fakanállal, három részletben keverjük hozzá a csokoládéhoz.
A teljesen simára kevert mousse-t tegyük fél órára hűtőbe, majd evőkanállal galuskázzuk tálba, csokiforgáccsal díszíthetjük.
 
 
0 komment , kategória:  paleolit táplálkozás  
sonkás kalács
  2014-03-29 18:16:24, szombat
 
  Hozzávalók 4 személyre:
50 deka liszt,
3 dl tej,
1 tojás sárgája,
5 deka vaj, csapott kiskanál só, 1
kanál cukor,
1 csomag száraz élesztő.
A töltelék 10-15 deka puhára főzött sonka,
3-4 evőkanál tejszínes torma
A kenegetéshez 1 tojás

Elkészítés:
A tejet meglangyosítottam és belekevertem a cukrot, élesztőt. A liszttel összedolgoztam az összes hozzávalót, jól meggyúrtam, gyömöszöltem. Letakarva 1 órát kelesztettem. Újra átgyúrtam. 2 felé osztottam és mindkét tésztaadagot még 2 felé vágtam. A így kapott bucikat téglalap alakúra nyújtottam, megkentem tormakrémmel és apróra vágott főtt sonkával..... feltekertem,összefontam és kerek tortaformába raktam. A sütőt jól előmelegítettem, 220 fokra amíg még egy fél órát kelt a kalács. A tojással csak akkor kentem le a tetejét, mielőtt betettem a sütőbe. Körülbelül 35 percig sült.



 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 909 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 71
  • e Hét: 236
  • e Hónap: 4640
  • e Év: 36369
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.