Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
A csalánról
  2014-03-05 19:16:19, szerda
 
 


Csalán (Nagy csalán - Urtica dioica L.)
Eredet, botanikai leírás:

Egyike azon növényeknek, melyet szívesen nyilvánítunk haszontalan gyomnövénynek, haragszunk rá, mert összecsípi kezünket, lábunk szárát kirándulás közben. A veteményes kertben is szívesen megtelepszik, elágazó gyökere szívósan kapaszkodik a földbe, ki sem lehet irtani,
mérgelődünk. Pedig ez a növény évezredek óta gyógyít is bennünket.
A csalánnak kb. 80 faja ismert szerte a világon, Magyarországon a legismertebb a nagycsalán. Méter magasra is megnő, lágyszárú, évelő, a csalánfélék (Urticaceae) családjába tartozó növény. A leveleken és a száron sajátos mirigyszőr, az ún. csalánszőr fejlődik. Ennek feji része törik le és fúródik a bőrbe és okoz égető, csípő fájdalmat, bőrpírt, hólyagokat.
Hatóanyagai:
A levél hatóanyagai a hisztamin, vitaminok, szerves savak, flavonoid, kálcium, kálium, vas, cserzőanyagok, illóolaj, nyálka, szénhidrátok, ásványi anyagok. A gyökér fitoszterolban gazdag.
Története:
Neve az “urere" égni latin szóból származik, a bátorság és az erő szimbóluma. Ovidius a Szeretet művészete című munkájában egy olyan szerelmi bájitalról beszél, melyben a csalán is szerepel. Dioszkoridész az i.e. I. században ajánlotta fertőzött sebekre, levét orrvérzésre, teáját menstruáció megindítására. Tápláló eledel már az antikvitásban is készült belőle. A II. világháborúban más zöldféle híján a csalánból erőt adó levest főztek, mely növelte a túlélés esélyét.
Gyűjtése:
Levele (Urticae folium) tavasztól őszig gyűjthető, a hajtásokról frissen lefosztott leveleket szárítjuk. Gyökereit (Urticae radix) októbertől áprilisig gyűjtjük.
5 kg friss levélből, 3 kg friss gyökérből kapunk 1 kg száraz drogot.
Gyógyhatásai:
Felsorolni is sok számos gyógyhatását. Egyik legjobb vértisztító növény, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. A régi módszert, hogy a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák. Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használjuk.
A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.
A gyökeréből készült tea megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését, növeli a vizelet mennyiségét, felére csökkenti a vizelési ingert, gyorsítja a vizeletáramlást. Vércukor szintet csökkentő tulajdonsága is van. Fokozza a szervezet ellenálló képességét. Allergiás betegségeknél is hatásos.
Felhasználása:
Gyógyteát forrázással készítünk a levélből, főzéssel a gyökérből.
Tavasszal és ősszel végezzenek 6 hetes vértisztító csalántea kúrát napi egy csészével reggel. Vese- és hólyaghomok hajtásra egy liter csalánteát egy óra alatt meg kell inni (egy liter víz + egy púpozott evőkanál teafű). Vízhajtásra reggel igyanak egy csészével, ha intenzívebb kúrára van szükség, egy hétig minden délelőtt igyanak meg egy fél liter teát. Az első csészével reggel, étkezés előtt egyszerre, a második csészével a délelőtt folyamán elkortyolgatva.
Nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására. 6 hétnél tovább ne igyák, utána iktassanak be egy szintén hathetes szünetet. Kovasav hatóanyaga lerakódik a vesében és homokot, követ okozhat, ezért ne igyák folyamatosan. Húgyúti tisztításra 10 napon keresztül napi 2 csészével étkezések között. Lázcsillapításra naponta 3 csészével étkezések között. Gyomor-és bélhurut esetén, gyulladáscsökkentésre naponta egy csészével 3-4 napon keresztül. Vérképzésre naponta egy csészével éhgyomorra. Prosztata megnagyobbodásra napi egy csészével a reggeli órákban. Székrekedésre este egy csészével. Emésztésjavításra egy hónapig minden reggel egy csészével. Máj és epebántalmakra reggel éhgyomorra minden másnap egy csészével egy hónapon keresztül. A lép betegségeire egy hétig minden nap egy csészével.
Csalánlé:
Gyümölcscentrifugában préseljék ki egy tálkányi friss csalánhajtás levét, keverjék össze egy pohár vízzel. Naponta kétszerre igyák meg étkezés előtt. Ekcéma, pikkelysömör gyógyítható vele. Ezekre még ihatják a csalán, orvosi veronika, zsálya, zsurló egyenlő arányú keverékéből készült teát napi egy csészével.
Külsőleg:
Torokgyulladás esetén gargarizálásra (fél liter víz, egy púpos evőkanál szárított csalánlevél és egy evőkanálnyi szederlevél) többször a nap folyamán. Igen jó köptető is.
Ülőfürdőként aranyérre vagy reumára, borogatóként pedig bőrkiütésekre használhatják. Lemosóként hajhullás és korpásodás megelőzésére, valamint hajzsírosodás ellen. Kovasav tartalma erősíti a hajhagymákat, a kötőszöveteket, a körmöket. A fiatal leveleit pattanásos arcgőzöléséhez használják. Friss leve csillapítja a viszketést, rovarcsípésre csaláncsípést.
Kutatások:
Tudományos tények: a levél reumára, húgyúti panaszokra ajánlott. Csökkenti a reumás fájdalmakat.
Forrás:györgytea
 
 
0 komment , kategória:  Gyuri bácsi füvesmester  
Rozsdafarkú madár
  2014-03-05 09:16:37, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Gyógyulj a belső órád szerint!
  2014-03-05 04:51:08, szerda
 
  Vajon miért ébredek fel mindennap hajnali kettőkor? És miért tör rám hajnali négykor a köhögés? A hagyományos kínai orvoslás szerint a magyarázat: először a máj lép működésbe, másodjára pedig a tüdő. Amit a nyugati orvoslás "belső órának" nevez, azt a kínaiak "szervórának". Mindkét rendszer azt tanítja, hogy a belső szerveink a nap egy bizonyos szakaszában igazán aktívak.

A kínai orvoslás szerint testünkben a meridiánokon keresztül áramlik az energia, a csí. Minden második órában egy meridiánt és ezzel együtt egy belső szervet jár át intenzíven az energia. Ha mindennap ugyanabban az órában lépnek fel bizonyos testi vagy lelki panaszok, ez arra utal, hogy valami nincs rendben az energiaáramlással.

Figyeld meg, hogy a problémáid a nap melyik szakaszában jelentkeznek. A szervóra segítségével megtudhatod, melyik belső szerved érintett. Ha komolyan veszed az intő jeleket, megelőzheted a betegségek kialakulását. A kínai orvoslás különböző gyógymódokat ismer (pl. táplálkozás, akupresszúra, légzőgyakorlatok) az energia harmonizálására. Ezeket otthon is bátran alkalmazhatod.

Máj: 1-3 óra

A megzavart májműködés jele, hogy az illető felébred a szerv aktív óráiban. De más tünetek is utalhatnak májproblémákra: pl. hideg kezek és lábak, hányinger és erős idegesség.
Javaslat: A hagyományos kínai orvoslásban az élelmiszerek gyógyhatással bírnak. A savanyú élelmiszerek (pl. gyümölcsök, citromlé, ecet) ellazítják a májat. A csirkehúsleves, a tönkölybúza és a rizs szintén jót tesz a méregtelenítő szervnek. Kerülni kell viszont a füstölt és az olajban sült ételeket, a tejszínt, a kávét és a fokhagymát.

Tüdő: 3-5 óra
Köhögés, légszomj, szorító érzés a mellkasban, hajnali horkolás - ezek a jelei annak, hogy valami nincs rendjén a tüdőben. Mivel a tüdő oxigénnel látja el a szervezetünket, nagyon fontos, hogy tökéletesen működjön.
Javaslat: A tüdőre jó hatással van, ha naponta háromszor-négyszer megmasszírozod a hüvelykujjad alatt, a csuklóráncban lévő akupresszúrás pontot. Két-három percig masszírozd először a bal kezedet a jobb hüvelykujjal, majd a jobb kezeden lévő pontot a ballal.

Vastagbél: 5-7 óra
Rendszeresen arra ébredsz, hogy sürgősen vécére kell menned? A kora reggeli hasmenés, illetve rendellenes széklet vastagbélproblémákra utal. Mivel a bélrendszer befolyásolja az immunrendszer működését is, érdemes időben kezelni a panaszokat.
Javaslat: Az erős ételek erősítik a bélrendszert. A fehér színű zöldségek, a rizs és a friss gyömbér nagyon jó hatással vannak a bélműködésre. Szintén jót tesz a sípcsont külső oldalának akupresszúrás masszírozása. Ehhez szorítsd ökölbe a kezedet, és dörzsöld végig a sípcsontodat a térd alól kiindulva a lábszárad közepéig, majd újra felfelé, nagyjából két percen keresztül, naponta tízszer.

Gyomor: 7-9 óra
Aki reggelenként nem tud lenyelni egy falatot sem, annak gyenge a gyomorműködése. A lehetséges következmények: rossz emésztés, hányinger, hasfájás, puffadás.
Javaslat: Fogyassz el a nap folyamán két liter langyos gyógyteát, például hársfát, csipkebogyót vagy édesköményt. Kerüld a túlságosan zsíros, fűszeres és nehéz ételeket.

Lép: 9-11 óra
Nem tudsz délelőtt döntéseket hozni? A gyenge lépműködés megnyilvánulhat határozatlanságban, illetve a hasfájásban és emésztési problémákban is.
Javaslat: A kínai orvoslás szerint a lépműködésre jó hatással van a főtt sárgarépa, az édesburgonya, a póréhagyma, a bárányhús, a csirkehús és a méz. Kerülni kell viszont a zöld salátákat, a citrusféléket, a sót, a tejtermékeket és az étkezések alkalmával a túlzott folyadékfogyasztást.

Szív: 11-13 óra
Dél körül nyugtalan és szétszórt vagy, nem tudsz semmire odafigyelni? Sokszor alszol rosszul, és egyre feledékenyebbnek érzed magad? Ha ilyen panaszaid vannak, vedd alaposan szemügyre az arcbőrödet. Gyenge szívműködés esetén az arc sápadt, esetleg túlságosan vörös.
Javaslat: A szív nyugodtabbá válik, ha naponta kétszer két-három percig nyomva tartod a bal középső ujjaddal a jobb kéz kisujja alatt lévő kis mélyedést, majd utána a bal hüvelykujjal megmasszírozod a jobb kisujj belső oldalát.
Forrás:kiskegyed.hu
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Vasban gazdag ételek
  2014-03-05 03:59:35, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Házi természetgyógyász  
Eperről
  2014-03-05 03:52:10, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Házi természetgyógyász  
Májtisztítás természetes módon
  2014-03-05 03:48:36, szerda
 
 




 
 
0 komment , kategória:  Házi természetgyógyász  
Koleszterincsökkentők
  2014-03-05 03:41:53, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Házi természetgyógyász  
A cseresznyéről
  2014-03-05 03:40:51, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Házi természetgyógyász  
Bőrfiatalító turmix
  2014-03-05 03:39:56, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Uborka felhasználásáról
  2014-03-05 03:32:29, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Házi természetgyógyász  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 418 db bejegyzés
e év: 5813 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1186
  • e Hét: 4764
  • e Hónap: 24626
  • e Év: 200501
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.