Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Diós-mézes csavart kalács
  2014-04-17 21:58:16, csütörtök
 
  Diós-mézes csavart kalács

Hozzávalók:

A tésztához:
40 dkg liszt
1 tojás
3 dl tej
2 dkg élesztő
5 dkg vaj
csipet só
2 evőkanál cukor

A töltelékhez:
11 dkg cukor
1-2 teáskanál fahéj
15 dkg dió durvára vágva
2 evőkanál méz
3 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

40 dkg lisztből, 1 tojásból, 3 dl tejből, 2 dkg élesztőből, 5 dkg vajból, csipet sóból és 2 evőkanál cukorból kelt tésztát készítünk. Duplájára kelesztjük.

Amikor a tészta megkelt, deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és 3 részre osztjuk. Egy nagy tepsit kikenünk zsiradékkal vagy kibéleljük sütőpapírral. Az első tésztát szép vékonyra kinyújtjuk, és a tepsibe tesszük. Kb. 30 cm átmérőjű lesz, igyekezzünk kerekre nyújtani. Megkenjük vajjal, és megszórjuk az összekevert fahéjas-cukros dió harmadával. Meglocsoljuk mézzel. A második tésztát ráhelyezzük, és ugyanígy folytatjuk, majd a harmadik lap következik ugyanígy, a tetejére is kell dió!

Ha mindhárom tészta egymás tetején van, akkor a széleit körben kicsit összenyomkodjuk. A tészta közepére teszünk egy poharat,





és szépen, mint egy tortánál, a szélét 16 szeletre vágjuk. Ezután mind a 16 szeletet megcsavarjuk négyszer vagy ötször. Mind a 16-ot szép sorban.





Így újra kelesztjük 30-40 percet, majd megsütjük. Szép barnára kell sülnie.

Mikor már majdnem kész van, 2 kanál mézet tejjel megforrósítunk, és bekenjük vele a kalács végeit. Még pár percig hagyjuk sülni, majd kivesszük.





Megjegyzés:

Citrommázzal vagy csokival lehet díszíteni. Olyan, mint egy virág.

A receptet és a fotót Kismacs01 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu



 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Húsvéti fonott kalács II.
  2014-04-17 21:51:40, csütörtök
 
  Húsvéti fonott kalács II.

Hozzávalók:

3 dl langyos tej
6 dkg kristálycukor
1 csomag szárított élesztő
6 dkg vaj
50 dkg liszt
1 egész tojás
1 tojás sárgája

Elkészítés:

Az átszitált lisztbe belekeverem a langyos cukros tejben megfuttatott élesztőt, hozzáadom a vajat és a tojás sárgáját, jól átdolgozom, majd meleg helyen megkelesztem. A megkelt tésztát három részre osztom, lisztezett deszkán hosszú hengereket formálok belőle, majd összefonom a három hosszú tésztahengert. Kivajazott tepsibe helyezem koszorú alakban, négy helyre tojás alakúra formált alufófia galacsinokat rakok. Meleg helyen 15 percig pihentetem, ezután a felvert tojással megkenem, jégcukorral megszórom. 180 fokon kb. fél óráig sütöm. Amikor kihűlt hímes tojásokat rakok a mélyedésekbe.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Szabados Alida küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Mandulás-almás rózsa
  2014-04-17 21:44:33, csütörtök
 
  Mandulás-almás rózsa

Hozzávalók:

50 dkg leveles tészta
2 db közepes méretű alma
a tészta szórásához barna cukor
őrölt fahéj ízlés szerint
mandulaszirom
1 db citrom

Elkészítés:

Az almákat megmossuk, szárazra töröljük, magházukat kiszúróval eltávolítjuk. A héjas almákat nagyon vékony körszeletekre vágjuk, majd felezzük, és citromlével meglocsoljuk. Pároló edényben kevés vízzel pár percig puhítjuk, hogy a tésztával együtt hajlítható legyen, majd hagyjuk kihűlni.

A leveles tésztát felengedés után kinyújtjuk, kiszúrunk cakkos szélű kiszúróval 12 db-ot, ez lesz a kosárka, majd muffinforma mélyedéseibe helyezzük. A tészta többi részét 1,5-2 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkokat megszórjuk cukorral és fahéjjal, ráhelyezzük a félkörös almaszeleteket, megszórjuk mandulaszirommal, és rózsaformára feltekerjük. 1-1 rózsa elkészülte után a kosárkaformákba tesszük. Az almás tésztarózsákat megszórjuk
fahéjjas cukorral, ami sütés közben karamellizálódik.

Előmelegített 180-190 °C sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Ropogósságát 2-3 napig megtartja, de fagyasztható is.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Meggyes-mandulás palacsinta
  2014-04-17 21:41:38, csütörtök
 
  Meggyes-mandulás palacsinta

Hozzávalók:

20 dkg finomliszt
10 dkg mandulaliszt
1 tojás
csipetnyi só
1 teáskanál porcukor
1 evőkanál napraforgó Vénusz olaj
20-25 szem friss vagy fagyasztott meggy aprítva
kb. 0,5 dl szénsavas ásványvíz

A szóráshoz:
fahéjas porcukor
pirított mandulalapocskák

A palacsinta kisütéséhez:
kb. 1 dl napraforgó Vénusz olaj

Elkészítés:

A kétfajta lisztet, a porcukrot és a sót tálba szitáljuk, beleöntjük az egész tojást, hozzáadjuk az olajat, kevés ásványvizet, és a masszát csomómentesre keverjük az ásványvíz fokozatos adagolásával, végül annyi ásványvízzel hígítjuk, amíg a sütéshez kellő sűrűségűvé nem válik. Pihentetjük legalább 30 percig, de 1 óra is lehet.

A meggyet kimagvaljuk, aprítjuk, leöblítjük, hogy a leve ne színezze el a palacsintatésztát, majd lecsöpögtetjük, és papírtörlőn kissé leszárítjuk. Közvetlenül sütés előtt keverjük a palacsintatésztához, majd a szokásos módon palacsintákat sütünk.

Különböző formákra hajtva, fahéjas porcukorral, pirított mandulával megszórva tálaljuk.





Megjegyzés:

Pikánsabbá tehetjük, ha a palacsintát kevés mandulalikőrrel /Amaretto/ meglocsoljuk, de kínálkatjuk pl. fagylalttal, olvasztott csokival leöntve is.

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Burgonyás lángos sósan és édesen
  2014-04-17 21:38:25, csütörtök
 
  Burgonyás lángos sósan és édesen

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg burgonya
2,5 dkg élesztő
3 evőkanál tejföl
1 evőkanál margarin vagy 0,5 dl olaj
1 db tojás

1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál almaecet
olaj a sütéshez

Valamint:
tejföl
medvehagyma
gyümölcs
csokoládészósz

Elkészítés:

Feloldjuk az élesztőt 3 evőkanál tejfölben. A burgonyát almaecetes, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd áttörjük. Hozzáadjuk a margarint, a tojást, az élesztős tejfölt, sózzuk, ízesítjük a szerecsendióval. Kisebb mennyiségben adagoljuk a lisztet, mert félkemény tésztát kell kapnunk, amit jól kidolgozunk lágy tésztává. Meleg helyen, ruhával letakarva kelesztjük legalább a kétszeresére.

A megkelt tésztát ujjnyi vastagságura nyújtjuk, fánkszaggatóval
kiszaggatjuk, kissé elnyújtjuk, kb. kétujjnyi felhevített olajban mindkét oldalán aranysárgára sütjük, majd az olajat lecsepegtetjük.

A leeső tésztát ismét cipóra formáljuk, melyből gombócokat formálunk és kisütjük.

Medvehagymás tejföllel kínáljuk. Jól illik pl. spenóthoz, sóskamártáshoz.

A gombóckákat gyümölccsel töltve, csokimártással, pálcikára tűzve mártogatóval partifalatként is kínálhatjuk.





Megjegyzés:

A liszt mennyisége függ a burgonyától és a folyékony anyagok felvevőképességétől.

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Gombával töltött paprika
  2014-04-17 21:35:21, csütörtök
 
  Gombával töltött paprika

Hozzávalók:

4-5 tv paprika
30 dkg gomba (vagy 1 konzerv gomba)
1 zsemle
2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1-2 dl tej (amennyit a zsemle felvesz)
kevés olaj

fehérbors
szerecsendió

Elkészítés:

A paprikákat megmossuk, a magházat kivágjuk, a paprikákat félretesszük egy konyharuhára száradni, amíg a tölteléket elkészítjük.

A felaprított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a fűszereket és a fokhagymát. Ha friss gombából készítjük a tölteléket, akkor a gombákat alaposan megmossuk vagy megpucoljuk, a tönköket kivesszük. A gombafejeket felszeleteljük, a tönköket apróra vágva szintén felhasználhatjuk. Ezt hozzáadjuk a hagymához és megpároljuk. Ha konzervből készítjük, akkor leöntjük a konzerv levét, és hozzáadjuk a hagymához. Ebben az esetben elég csak kicsit összemelegíteni őket. A konzerv gombát felhasználás előtt szeretem átmosni kicsit, hogy enyhítsem a *konzerv ízt*.

Amikor ez elkészült, a zsemlét kevés tejbe áztatjuk rövid ideig, alaposan kinyomkodjuk, és hozzáadjuk a gombához. Az egészet jól összekeverjük, és megtöltjük vele a paprikákat, amelyeket egy vékonyan kiolajozott/vajazott tepsibe helyezzük, ha marad töltelék, azt szintén a tepsibe rakjuk.

Előmelegített sütébe toljuk, és kb. 20-30 perc alatt megsütjük 180 fokon. (Amíg a paprikák szépen megsülnek.)





Megjegyzés:

A töltelék variálható: egyéb zöldségekkel, reszelt sajttal, sajtkrémmel, apróra kockázott bacon-nel, stb..

A receptet és a fotót Aesztiti küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Gombás-krumplis tészta tejföllel
  2014-04-17 21:32:50, csütörtök
 
  Gombás-krumplis tészta tejföllel

Hozzávalók:

40 dkg száraztészta
60 dkg burgonya
1 doboz gomba
1 fej vöröshagyma
olaj
pirospaprika
pirosarany
majoranna
1 nagy pohár tejföl
bors


Elkészítés:

A krumplit főzd meg héjában, hámozd meg, törd össze. A vöröshagymát kevés olajon pirítsd halványsárgára, majd add hozzá a gombát és a majorannát, szórd meg pirospaprikával, és keverd bele a burgonyát, sózd, borsozd is. A tésztát főzd meg és keverd össze a forró hagymás-gombás krumplival. Végül locsold meg a tejföllel.

Megjegyzés:

A receptet Péke küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Krumplis tészta
  2014-04-17 21:31:17, csütörtök
 
  Krumplis tészta

Hozzávalók:

1 csomag kockatészta
4 közepes krumpli
2 közepes fej hagyma
1 evőkanál pirospaprika
6 evőkanál Vénusz olaj

őrölt feketebors

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, apró kockára vágva sós vízben feltesszük főni. Ha megpuhult, leszűrjük (a levét ne öntsük ki, leveshez jó még!). Közben kifőzzük a tésztát. A hagymát kockára vágjuk, az olajon világosra pirítjuk, beleszórjuk a pirospaprikát, és hozzátesszük az összetört krumplit. Alaposan összekeverjük, megborsozzuk, ha nagyon száraznak tűnik, öntünk még hozzá olajat, majd a leszűrt tésztával alaposan összekeverjük. Lehet még egy kicsit serpenyőben pirítani, ropogósan is nagyon finom.





Megjegyzés:

A receptet Ribizli, a fotót Puszizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Fokhagymaleves gazdagon
  2014-04-17 21:29:25, csütörtök
 
  Fokhagymaleves gazdagon

Hozzávalók:

fél zellergumó
1 szál sárgarépa
fél szál póréhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
kevés "Vénusz sütőmargarin
csipetnyi egész köménymag
1 csapott evőkanál liszt
2 szem szegfűbors
petrezselyemzöld
őrölt gyömbér


Elkészítés:

A felforrósított margarinban kipattogtatjuk a köménymagot, majd beletesszük a kockára vágott vöröshagymát és a felkarikázott póréhagymát.

Ha félig megpárolódott, belereszeljük a megtisztított sárgarépát és a zellert. Ezután meghintjük a liszttel, s 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük 1 liter vízzel.

Ekkor beletesszük az összezúzott fokhagymákat, majd sóval, szegfűborssal és gyömbérrel ízesítjük. Fedő alatt készre főzzük.

Összevágott petrezselyemzölddel megszórva adjuk asztalra.





Megjegyzés:

A receptet Horváthné Szabó Rita küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Liliomok
  2014-04-17 21:26:39, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 395 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 355
  • e Hét: 7156
  • e Hónap: 12194
  • e Év: 141901
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.