Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Mit tegyünk egyedül a szívrohammal?
  2014-04-28 19:00:37, hétfő
 
 




MIT TEGYÜNK, EGYEDÜL A SZÍVROHAMMAL?

Mindkettő tuti tanács-orvosok figyelemfelhívása

Mit tegyél, ha egyedül vagy, és hirtelen erős mellkasi fájdalmat érzel, mely a karodba és az állkapcsodba sugárzik? Lehet, hogy vettél már részt, újraélesztő tanfolyamon, gyakoroltad másokon, de az oktató nem mondta el, hogyan kell ezt saját magadon alkalmazni. Nem tudni, miért?- ez gyakran kimarad.

Itt megtudhatod, hogyan élheted túl a szívrohamot, ha egyedül vagy. Ha rendetlen szívverést és elgyengülést érzel, 10 másodperced van, míg elveszted az eszméleted. Nos, addig kell cselekedned, de ne ess pánikba. Kezdj el folyamatosan köhögni, a köhögés mély és erős legyen, mintha köpetet akarnál felköhögni. Minden egyes köhögés előtt vegyél mély lélegzetet.

A mély lélegzetvételek oxigént juttatnak a tüdőbe, a köhögéssel járó mozgás pedig összenyomja a szívet, így tartva fenn a vérkeringést, esetleg a normális szívritmus visszatérését. Ezzel a módszerrel, a saját életed mentheted meg.

Tehát a légzést és a köhögést megállás nélkül ismételd, amíg segítséget nem kapsz, vagy a szíved újra nem kezd el normálisan dobogni. Amennyibe nem remélheted, hogy segítség érkezik, anélkül, hogy lélegzést, köhögést abbahagynád, telefonon hívd a mentőket. Ha bármit kérdeznek (ez a gyakorlat), te csak azt mond, ami a legfontosabb: neved, címed és hogy szívrohamod van, azonnal jöjjenek. Az is lehet, hogy nem tudsz többet mondani, a bejelentés után elájulsz, azonban a mentő már megérkezik.

A leírt gyakorlatot, akkor is tanácsos alkalmazni, ha van segítség a közelben.

Forrás: JOURNAL OF GENERAL HOSPITAL ROCHESTER







EGY KARDIOLÓGUS FIGYELEMFELHÍVÁSA:

Nem tudtad? Tudd meg, ha szívproblémád van, hogyan segíthetsz magadon.

Új aszpirin van forgalomban, a kristályos aszpirinkirály. Vásárolj egy dobozzal, mindig ott legyen a táskádban, tarts belőle a kocsiban is, és mindig legyen néhány az éjjeliszekrényen. Mért ajánlatos, hogy ott legyen az éjjeliszekrényen? Éjjeli szívroham esetén az életedet mentheti meg.

A szívroham tünetei: Bal kari fájdalom és az állkapocsban jelentkező nagy fájdalom. A rosszulléthez járulhat hányinger és erős izzadás. Fontos tudni: a mellkasi fájdalom felébreszti az alvó embert, de előfordulhat, hogy a mellkasban nincs fájdalom: Ez a veszélyesebb állapot.

Akár éjjel, akár nappal következik be a szívroham, az eljárás ugyanaz: Vegyél be két darab kristályos aszpirint, várd meg, míg feloldódik, aztán nyeld le egy kis vízzel. Ezt követően ne várd meg, míg jobban leszel, azonnal hívd a mentőket: közöld, hogy szívrohamod van és bevettél kettő darab aszpirin (ez fontos), nagyon rosszul vagy, jöjjenek azonnal! Felesleges szöveggel ne húzd az időt. Mialatt vársz, zárd ki az ajtót, telefonálj a szomszédnak, vagy a közelben lakó rokonnak. Amikor ez megtörtént, le ne feküdj!!! Ülj le egy székre, minél közelebb az ajtóhoz. Ha távolabb van a mentőállomás, vagy késik egy keveset, ne idegesítsd fel magad, mert ront az állapotodon. A kristályos aszpirinnek éppen az a célt szolgálja, hogy a köztes időszakot átvészelje a beteg.

FIGYELEM!!! STROKE, AGYVÉRZÉS, SZÉLÜTÉS FELISMERÉSE

Bárkit, bármikor érhet nem várt meglepetés; például nyilvános helyen, vagy utcán, vagy közös összejövetelen, valaki rosszul lesz, összeesik. Ilyenkor érthetően összezavarodunk, nem tudjuk, mit csináljuk. Nem tudjuk, mert megeshet, hogy csak átmeneti rosszullét. Nagy valószínűséggel lehet, hogy agyvérzésről van szó, és ilyenkor minden perc késlekedés a beteg életébe kerülhet.

A szakorvosok állítják, ha a stroke (agyvérzés) áldozatát időben:3 órán belül elkezdik kezelni, valószínűsíthető, hogy teljesen, hogy teljesen visszafordítható az állapot. TELJESEN!

Amennyiben a környezete nem ismeri fel a stroke jeleit, a beteg
súlyos agykárosodást szenvedhet. Ne kezeljük senki rosszullétét úgy, főleg, ha javulást észlelünk, hogy majd elmúlik. Gondoljuk el! -bárki, bármikor kerülhet hasonló helyzetbe.

Tehát, ha nincs orvos a közelben, MIT TEHETÜNK, HOGY HELYESEN CSELEKEDJÜNK?: A stroke felismerésének (diagnosztizálásának) egyszerű a trükkje, és ha azt bárki azonnal alkalmazza, a beteg 3 órán belül szakorvosok keze alá kerülhet, és el lehet kezdeni a kezelését.

A SZROKE felismerésének érdekében, három egyszerű kérdést kell feltenni a rosszul lett betegnek:

1. Kérjük meg a beteget, hogy MOSOLYOGJON.

2. Kérjük meg a beteget, hogy BESZÉLJEN, mondassunk egy egyszerű,
összefüggő mondatot (Pl. szép napunk van.).

3. Kérjük meg a beteget, hogy EMELJE FEL mindkét karját.

Ha a rosszul lett betegnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége akad, azonnal mentőt kell hívni, és a mentőorvosnak érthetően elmondani az észlelt tüneteket!

Még egy intő jel: Kérni kell a beteget, hogy ÖLTSE KI A NYELVÉT. Ha a nyelv kicsavarodott, ha a nyelv egyik vagy másik oldalra megy, ez is a stroke jele lehet, vagy más súlyos állapot jele. Ha a nyelv, már eleve oldalra kilóg, minden kísérlet felesleges, azonnal mentőt kell hívni.


Szívroham esetén ne feküdjünk le?

Link






 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 42 db bejegyzés
e év: 308 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1253
  • e Hét: 9490
  • e Hónap: 36113
  • e Év: 173485
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.