Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Május a Szűzanya hónapja
  2014-05-01 15:56:30, csütörtök
 
 

Május hónap a római katolikus Egyházban a Szűz Mária hónapja. Ennek eredete a XIII. századra vezethetőek vissza. Május hónap természeti szépsége - a rügyező fák, a fakadó virágok csodálata indította a Szűzanya tisztelőit imádságra. "A Boldogságos Szűz Isten legcsodálatosabb teremtménye, és legszebb az asszonyok között, méltó arra, hogy tisztelet övezze, és szeretettel forduljanak felé."
Néri Szent Fülöp (XVI. század) örömmel buzdította a fiatalokat, hogy a májusi virágokból koszorút fonva fejezzék ki szeretetüket a Szűzanya felé, és énekekkel köszöntsék Jézus Édesanyját, és mindannyiunk Égi Édesanyját.
Május napjaiban katolikus templomainkban felhangzik a rózsafüzér imádság és lorettoi litánia Szűz Máriát megszólító és dicsőítő szép szavai - Égi Édesanyánkhoz imádkozunk, hogy anyai szeretetével vezessen
minket Szent Fiához, Krisztushoz.
Boldog vagy Mária, mert hitted, hogy beteljesedik benned mindaz, amit az Úr mondott neked. (Magnifiákát-antifóna)
Anyai szeretetével gondoskodik Fiának testvéreiről, akik még zarándokúton vannak, sok veszedelemben és bajban, amíg el nem érkeznek a boldog hazába. Ezért nevezik a Boldogságos Szüzet az Egyházban Szószólónak, Segítőnek, Oltalmazónak, Közvetítőnek. (Lumen gen.)
Mária tehát, aki Krisztus anyja, egyben a mi bölcsességünk anyja, megigazolásunk anyja, megszentelődésünk anyja, megváltásunk anyja is. (Szent Elréd apát)
Tengernek csillaga, Isten édesanyja / Üdvöz légy, mindig szűz, menny boldog kapuja! (Himnusz)
Add meg, kérünk, mindenható Istenünk, hogy mi, a te híveid, akik a Boldogságos Szűz Mária oltalmában örvendezve bízunk, anyai közbenjárására minden rossztól megszabaduljunk itt a földön, és az örök élet örömére eljussunk a mennybe. Amen.
 
 
0 komment , kategória:   Hit és vallás- versek,idézete  
Majomkenyér
  2014-05-01 15:13:01, csütörtök
 
  Hozzávalók:
a tésztához: 40 dkg liszt, 5 dkg cukor, 4 dkg olvasztott vaj, 2 dl tej, 1 tojás, csipetnyi só, 2.5 dkg élesztő;
a hempergetéshez: 10 dkg vaj, 10 dkg barna cukor, 2 teáskanál fahéj;
a forma kenéséhez: 4 dkg vaj, 5 dkg barna cukor

Elkészítése: a langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a felvert tojást, a vajat, a sót és a tejet, majd jól megdagasztjuk. Letakarjuk és 40 percig kelni hagyjuk. Míg a tészta kel, a cukrot összekeverjük a fahéjjal, a vajat pedig megolvasztjuk. A kuglófformát kikenjük vajjal és vastagon megszórjuk cukorral. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk és négy részre osztjuk. Mindegyik részt rúddá sodorjuk és 14-be vágjuk, így 56 tésztadarabot kapunk. A tésztákat golyókká formázzuk, olvasztott vajba majd fahéjas cukorba hempergetjük és a kuglófformába tesszük. 30 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 30 perc alatt megsütjük. Sütés után azonnal tányérra borítjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Spenótos virágkenyér
  2014-05-01 15:07:35, csütörtök
 
  Hozzávalók:
30 dkg liszt, 2 dl víz, 20 dkg spenót,
5 dkg vaj, csipetnyi cukor, 1/2 teáskanál só,
2 dkg élesztő;

a tetejére: 1 tojássárgája, 1 teáskanál olaj,
1 evőkanál víz, 1 evőkanál szezámmag

Elkészítése:
A langyos vízbe belekeverjük a cukrot meg az elmorzsolt élesztőt és hagyjuk felfutni. A spenótot megmossuk és enyhén sós vízben, 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük és mikor kihűlt összevágjuk.

A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a spenótot, a sót meg az olvasztott vajat és megdagasztjuk. Letakarjuk és 40 percig kelni hagyjuk. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk és átgyúrjuk, majd 3 részre, majd mindegyik részt újabb 2 részre osztjuk.

Egy virágkenyérhez 2 rész tésztát 12x25 cm-es csíkokra nyújtjuk, hosszában kettőbe hajtjuk és
1 cm-ként bevagdossuk. Az egyik tésztacsíknak a két végét kör alakban összeillesztjük,
a másik tésztacsíkot pedig feltekerjük és a kör közepébe tesszük.

A többi tésztával ugyanúgy járunk el. Az így kapott 3 virágkenyeret sütőpapírral bélel tepsibe tesszük, és a szirmokat lekenjük az olajjal és vízzel elkevert tojássárgájával, majd megszórjuk a szezámmaggal. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25 perc alatt megsütjük.
Erdélyi Konyha
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Halgolyók epres salsával
  2014-05-01 15:01:36, csütörtök
 
  Hozzávalók:
50 dkg halfilé, 15 dkg füstölt halkonzerv,
2 tojás, 1 csokor medvehagyma,
2-3 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, chilipehely;

a sütéshez: 4 dl olaj;

a salátához:
35 dkg eper, 1 uborka, 1 hagyma,
1 csokor menta, 2 evőkanál olívaolaj,
1-2 evőkanál balzsamecet, só, bors

Elkészítése:
A füstölt halkonzervet lecsöpögtetjük, a benne lévő halhúst a halfilével együtt ledaráljuk vagy késes aprítóban összevágjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a megmosott és apróra vágott medvehagymát, megsózzuk, borssal meg chilipehelyel ízesítjük és összedolgozzuk annyi zsemlemorzsával, hogy formázható masszát kapjunk. Olajos kézzel diónyi nagyságú golyókat formázunk és forró olajban, lassú tűzön, aranybarnára sütjük. A salátához az epret megmossuk, kicsumázzuk és kisebb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a megmosott és szintén kisebb darabokra vágott uborkát, az apróra vágott hagymát és mentát. Meglocsoljuk az olajjal, a balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk és összekavarjuk. A halgolyókat citrommal és az epres salátával tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Hal ételek  
Gyógyúszás, gyógytorna
  2014-05-01 13:18:07, csütörtök
 
  A megfelelő mennyiségű nyújtás rendkívül fontos, hiszen a sok ülés, az egyoldalú tevékenységek rossz hatással vannak a gerincre, ízületekre és izmokra egyaránt. A tartós ülés következtében a csípő is merevvé válik, egyre gyakoribbá válnak az ebből fakadó derékpanaszok, térd- illetve lábfájdalmak.

A sok ülés következtében a medence előre billen, a megváltozott rossz terhelési viszonyok pedig degeneratív gerinc és ízületi betegségekhez vezethetnek. Gyaloglás vagy futás során, ha a csípőízület merev, akkor automatikusan a térd kompenzálja a mozgást, ennek pedig az lesz a következménye, hogy a térdszalagok megfeszülnek és sérülékenyebbé válnak. Az óvatos nyújtás tehát mindenképpen szükséges, ellenkező esetben csak tovább fokozzuk az ízületi kopás rizikóját.

Víz alatti torna
Közismert és népszerű a gyógyúszás vagy víz alatti torna, hiszen a mozgásszervi betegségeket kedvezően befolyásolja és az izmok erősítésére is rendkívül alkalmas. Többek között tehermentesíti az ízületeket, csökkenti a fájdalomérzetet,fokozza a vizelet kiválasztást, szabályozza a légzést, ami által javul a keringés is. Az aktuális egészségi állapotunknak megfelelően fokozatos terheléssel javíthatjuk a fizikai erőnlétet, kondíciót.A gyógyúszás a vérnyomást kezdetben emeli, utána normalizálja, az anyagcserét javítja. A vizes sportok eredményeként abőr rugalmassá válik, izomgörcsök a feszültséggel együtt oldódnak,a mozgásfunkcióban pedig kifejezett javulás érhető el.

Gyógyúszás
Nem minden úszás előnyös. A klasszikus mellúszás, a merev fejtartás miatt például a gerincbántalmakban szenvedők esetén nem túl előnyös, mert fokozza az izmok merevségét, görcsösségét. A bizonyos terápiás jellegű úszómozdulatok, amelyek az egyes izomcsoportok nyújtására szolgálnak, erősítése is kiválóan alkalmasak, különösen, hogy a víz felhajtó ereje miatt ezeket a mozgásformákat eleve könnyebb végrehajtani. Néhány keringési, valamint légzőszervi betegség esetén a szervezet terhelhetőségének a fokozatos, de kíméletes javítására használják a gyógyúszást, illetve központi és perifériás idegrendszeri károsodások esetén is.

Gyógyfürdők
A gyógyfürdők olyan létesítmények, ahol természetes gyógytényező felhasználásával nyújtanak szakorvos irányításával különböző gyógyászati szolgáltatásokat vagy rehabilitációs tevékenységeket. Magyarországi gyógyvizeink nemzetközi szinten is kiemelkedő minőségűek. Hazánk gyógyvizekben, hévízi forrásokban bővelkedő ország, számos betegség esetén, különböző típusú gyógyvíz vagy fizioterápiás gyógymód nyújthat segítséget. A hőforrások gyógyító, szépítő hatásai elérhetők többek között Budapesten, Bük-Bükfürdőn, Gyulán, Hajdúszoboszlón, Hévízen, Sárváron vagy Zalakaroson.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Császár, király, koldus
  2014-05-01 12:58:53, csütörtök
 
  A három főétkezés között lehetőleg teljen el legalább öt óra, így történhet meg az étkezések között a zsírégetés. A mennyiségi felosztásra érvényes: reggel együnk úgy, mint egy császár, délben mint egy király, este mint egy koldus.

Reggelizzünk, mint egy császár
Óriási hibát követnek el azok, akik kihagyják vagy elkapkodják az első főétkezést, ugyanis vitalitásuk és anyagcseréjük csökken. A reggeli túlnyomórészt komplex szénhidrátokból és vitaminokból álljon, azonban ne tartalmazzon cukrot és fehérlisztet. A reggeli után valóban jóllakottnak kell érezni magunkat, mert a reggeli képezi a nap alapját.

A következő variációk különösen ajánlottak reggelire:
Müzli: tej vagy natúr joghurt gyümölcsökkel és teljes kiőrlésű müzlivel (lenmag, diófélék, zabkorpa, zabpehely).
Shake: friss vagy mélyhűtött (pl. bogyós) gyümölcs tejjel vagy szójatejjel, plusz egy teáskanál lenmaggal.

2-3 szelet teljes kiőrlésű kenyér egy könnyű feltéttel (sovány túró, pulykamell) és paradicsom- vagy uborkaszeletekkel.
Egy tojás is megengedett hozzá, hétvégén kényeztethetjük magunkat egy rántottával is paradicsommal és friss fűszerekkel.

Ebédeljünk, mint egy király
Az ebéd komplex szénhidrátokból és fehérjéből álljon. Az étkezés legnagyobb része zöldségekből tevődjön össze. Köretként választhatunk tésztát, rizst vagy burgonyát. Tökéletes lenne ehhez egy adag hal, tofu vagy zsírszegény szelet hús (pulyka, marha).

Vacsorázzunk, mint egy koldus
A vacsora képviseli a legkisebb étkezést. Legkésőbb lefekvés előtt négy órával fogyasszuk el. Ideális a fehérjében és vitaminban gazdag vacsora, hogy az anyagcserénk éjjel igazán lendületbe jöjjön. A fehérje és a vitaminok felelősek azért, hogy a sejtek éjjel regenerálódjanak és újak képződjenek. Ezáltal a zsírégetést is elősegítjük. A fehérje jobb tolerálása érdekében ajánlatos a gyomorsavképződést almalé ivásával vagy citromlé hozzáadásával serkenteni. Egy optimális vacsora például így nézhet ki:

Hüvelyes (lencse vagy borsó) zöldséggel - pl. leves formájában.
Főtt burgonya fűszeres túróval és salátával.

Rántotta zöldséggel.
Egy darab hal vagy zsírszegény hús (pulyka, marha vagy bárány) zöldséggel.
Saláta pulykamellel vagy tonhallal.
ImpulserMagazin
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Tippek az ideális testsúlyhoz
  2014-05-01 12:57:03, csütörtök
 
  Étrend az ideális testsúly eléréséhez vagy tartásához
Az étrendünk legnagyobb része álljon természetes, friss zöldségekből. Ezekből nyugodtan teleehetjük magunkat.

Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű termékeket.
Kombináljuk a zöldségeket fehérjékkel (pl. héjában sült burgonya fűszeres túróval, lencse zöldségekkel, saláta pulykacsíkokkal stb.)
Részesítsük előnyben a kevés állati zsiradékot tartalmazó húsokat és sajtokat, mint a pulyka- vagy marhahús, zsírszegény sajt.
Részesítsük előnyben az alacsony glikémiás indexű ételeket.

Fontos: igyunk naponta legalább 2,5 liter vizet, gyógynövényteát, rooibos teát vagy magas víztartalmú gyümölcsleveket.
Mely ételeket kerüljük feltétlenül?
Ha lehet, mindig mondjunk le a következő ételekről: zsiradékban sült és rántott ételek (halrudacska, rántott hús, rántott sajt, sült krumpli...), hús látható zsírral (pl. szalonna), belsőségek, fehér lisztből készült termékek, cukortartalmú italok és ételek.

Ételek és italok elkészítése
Használjunk a főzéshez, sütéshez olíva-, repce- vagy lenolajat.
Fűszerezzünk természetes fűszerekkel (a legjobb, ha a kertből). Ezzel a zsírt, mint ízfokozót redukálhatjuk (pl. mártásokban).

Tapadásgátló serpenyőben süssünk. Egy jó serpenyőben semmi nem ég oda, akkor sem, ha nem használunk zsiradékot.
Élvezzük az ételeket és italokat természetesen, hozzáadott cukor és ízfokozó nélkül. A tea és kávé édesítéséhez kis mennyiségű gyümölcscukor megengedett.

Az étkezések eloszlása
Koncentráljunk a 3 főétkezésre a nap folyamán elosztva. A reggelit - mint a nap alapját - semmiképp ne hagyjuk ki.
A vacsora legyen a legkisebb főétkezés.
Az étkezések között teljen el mintegy 5 óra. Így a szervezetnek megvan a lehetősége, hogy az étkezések között pihenjen, és a zsírégetés akadálytalanul megtörténhet.

Köztes étkezések
Az optimális, ha a főétkezések között semmit nem eszünk, hanem sokat iszunk. Néhány helyzetben azonban megkívánunk valamit. Olykor egy nagy pohár víz már segíthet. Szükséghelyzetben azonban megengedettek a következő köztes étkezések:
egy maréknyi dióféle,
egy darab alacsony cukortartalmú gyümölcs vagy zöldség (különösen alkalmas a savanykás alma, körte, sárgarépa, karalábé),
egy darabka keserű étcsokoládé (legalább 70%-os kakaótartalom),
egy natúr joghurt vagy sovány túró (esetleg édesítetlen bogyós gyümölccsel).
ImpulserMagazin
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Egészséges táplálkozás
  2014-05-01 12:41:11, csütörtök
 
  Az alacsony zsírtartalmú recept a divat,egyre több fogyasztó állítja át a táplálkozását zsírszegény kosztra. Miért nem spóroljuk meg automatikusan a zsírral a kalóriákat, és mely receptek ajánlatosak az egészséges táplálkozásra?

Előzetesben: A legtöbb zsírszegény élelmiszer és recept egy csalóka álca. Miközben az ételek zsírtartalma a marketingre alkalmas ,,zsírszegény", ,,zsírmentes" vagy ,,csökkentett zsírtartalmú" jelzők szerint egyértelműen csökkentett, pont ezek az állítólagos karcsúsító termékek többszörös mennyiségű cukrot tartalmaznak. És ez a cukor éppúgy a csípőre vándorol, mint a zsír.

A kiegyensúlyozott táplálkozás szemszögéből a különböző táplálékösszetevőket, mint a szénhidrát, zsírok és fehérjék, az evéssel egyenletesen kell felvenni. A zsírokról való lemondás a szénhidrátok (cukor) javára tehát táplálkozás-pszichológiai szempontból kevéssé javasolt, és durván fogalmazva teljes badarság. Ugyanakkor nagyon jól lehet csökkenteni a zsír hozzáadását a főzésnél, és a zsírban gazdag finomságokkal való átgondoltabb bánásmód is ajánlatos. De miért is érdemes átállni zsírszegény receptekre, ha nem is a zsír a táplálkozás Fekete Pétere?

Az ok a mértéktelenségünk: a készételek és a finomságok sokkal több zsírt tartalmaznak, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van. Főzés közben is gyakran sokkal több zsírt vagy olajat használunk, mint amennyire a fogáshoz és az energiafelhasználásunkhoz szükséges lenne. A zsírban gazdag élelmiszerekkel és főzéskor a zsírral való átgondoltabb bánásmód gondoskodik arról, hogy az étkezéssel csak annyi zsírt vegyünk fel, amennyire a testnek az energiafelhasználáshoz szüksége van.

A zsírszegény receptek ebben az értelemben a lehetőleg kevés zsír és olaj felhasználására, valamint a sovány hozzávalókra koncentrálódnak. A sovány hús és sovány hal elősegítik az egészséges életmódot, és a bőséges zöldségfogyasztás nemcsak karcsúsít, hanem fitté is tesz.

A kímélő elkészítési módokat, mint a gőzölés vagy párolás, részesítsük előnyben a bő zsírban sütéssel szemben. Számos zsírszegény receptet találhatunk az interneten, ahol mindjárt ingyen le is tölthetjük őket. Ha tényleg komolyan vesszük az egészséges és zsírszegény táplálkozást, figyeljünk arra, hogy a receptekben a zsír ne legyen szénhidrátokkal kompenzálva.
Impulser Magazin
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Pesztó az év gyógynövényéből
  2014-05-01 12:37:49, csütörtök
 
 

Az idei év gyógynövénye, a citromfű megállíthatatlan gyorsasággal hódítja meg a kerteket, így jól jön egy izgalmas recept - a limonádén és a teán túl.

Íme, így készül a citromfüves pesztó. Halakra, csirkékre, tésztára, grillezett zöldségekre, szendvicsekbe is izgalmas lehet a citromfű-alapú pesztó.

Hozzávalók
20 dkg friss citromfű, 10 dkg friss petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg kesudió, 10 dkg reszelt parmezán, olívaolaj a felöntéshez, 1 citrom leve, tengeri só, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítése
1. lépés: A petrezselymet, a citromfüvet, a kesudiót és a fokhagymát tegyük bele a konyhai aprítóba!

2. lépés: Adagoljunk hozzá egy kevéske olívaolajat!

3. lépés: Adjuk hozzá a citromlevet, a sajtot, és indítsuk el pár másodpercre az aprítót!

4. lépés: Tetszés szerint ízesítsük sóval és borssal, ha pedig hígítani szeretnénk az állagán, adjunk hozzá olívaolajat!

5. lépés: Tegyük dunsztosüvegbe, a pesztó tetejét fedjük le még egy kis olívaolajjal, és tegyük be a hűtőbe.

A pesztó a hűtőszekrényben körülbelül egy hétig áll el, aki azonban fagyasztani szeretné, a pesztó elkészítésekor hagyja ki a parmezánt, és azt csak olvasztás után adja a zöld masszához.

Forrás: nlcafe.hu
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Ínyenc grépfrútsaláta
  2014-05-01 11:54:17, csütörtök
 
  Érdemes tudni: Az egészséges táplálkozásban a cukor és az édesítőszerek használatát meg kell fontolnunk. A cukor nagyon sok kalóriát tartalmaz, tehát hizlal, rongálja a fogzománcot, és elsavasítja a szervezetet. Felboríthatja a vércukorszintet, és elvonja a B-vitaminokat, illetve a kalciumot. Sok esetben azonban kiválthatjuk természetes, egészséges, mégis ízletesen édes gyümölcsökkel, juharsziruppal vagy mézzel.


Hozzávalók:
2 nagy rózsaszín grépfrút
3 evőkanál juharszirup vagy méz
10 dkg natúr, tisztított pisztácia

A grépfrútot éles késsel kifilézzük, a gyümölcshúst a kemény hártyákról lefejtjük. A juharsziruppal vagy a mézzel meglocsoljuk, lazán összeforgatjuk, majd hűtőszekrényben hagyjuk, hogy az édes íz átjárja. Tálalás előtt a pisztáciával megszórjuk.
Korpádi Péter foodstylist
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 174 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 184
  • e Hét: 1668
  • e Hónap: 8040
  • e Év: 58831
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.