Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
bodzavirág felhasználása
  2014-05-14 22:15:04, szerda
 
  ÍNYENCSÉGEK BODZAVIRÁGBÓL

A bodza Európa-szerte ismert és elterjedt növény, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy gyógyhatása miatt szinte az egész világon ismerik és használják.

A május számomra mindig azt jelenti, hogy közeleg a bodzavirágzás ideje. Nálunk a bodza (Sambucus nigra) igen elterjedt, úton-útfélen nő, sok helyen termesztik is, így gyakorlatilag bárki számára könnyen hozzáférhető.





A bodza természetes antioxidáns, antibiotikum, hatását a gyógyászat régóta ismeri. Tartalmaz folsavat, pantoténsavat, A-, B-és C-vitaminokat, vasat, magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, illóolajat, antociánokat.

Enyhe hashajtó, izzasztó, immunerősítő, fájdalomcsillapító, homeopátiás szer is készül belőle. Izzasztó hatása miatt tisztítja a szervezetet, tehát reuma ellenes teakeverékek alkotórésze is.

Régen a növénynek valamennyi részét felhasználták, ma már csak fehér bogernyős virágait és érett bogyóit gyűjtjük és hasznosítjuk.
A bodzavirágból szörpöt, teát, gyógymézet és még rengeteg mindent készíthetünk. Szárítva, vászonzsákokba téve egész télen élvezhetjük a belőle készült teát. Gyógymézet is egyszerűen készíthetünk: jó minőségű vegyes virágmézbe frissen szedett virágokat teszünk és lezárva sötét, hűvös helyre tesszük. Télen megfázás esetén, vagy akár tea ízesítésére is hasznos.

A sternenfelsi füvesboszorkány (saját magát nevezi így), Gabriele Bickel bodzavirágból likőrt készít, a következő képpen:

4 darab frissen szedett, megmosott és leszárított tenyérnyi nagyságú bodzavirágot egy széles szájú üvegbe rétegezünk 2 felszeletelt citrommal. 2,5 dl vízben 400 gr cukrot melegítéssel feloldunk, 2 citrom levét belecsavarjuk és ráöntjük a citromos bodzavirágokra. Lefóliázva 2-3 napig érleljük. Átszűrve, jól záródó üvegbe (üvegekbe) töltjük, az üveg(ek)be 1-1 bodzavirágot helyezünk, felöntjük 1 liter gyümölcspálinkával és további 4-6 hétig érleljük. 4-6 hét elteltével 100 ml bodzaszirupot öntünk az érlelődő likőrhöz és további 4 hétig pihentetjük.
(G. Bickel: Likőrök, pálinkák, gyógyitalok, Sziget Kiadó 2003)

Bodzavirágleves
1 liter friss tejet felforralunk és 6 db megmosott, leszárított bodzavirágot 15 percre beleteszünk. Utána leszűrjük a tejet, 1 evőkanál gyümölcscukorral ízesítjük, majd 4 kikevert tojássárgáját keverünk bele. Óvatosan forrósítsuk fel újra, lassan kevergetve. A tojások fehérjét felverjük kemény habbá, és ahogy a madártejhez szoktuk, kifőzzük őket. Tálaláskor a habgombócokat kevés citromfűvel megszórjuk.

Bodzakrémes kétszersült vagy piskóta
1 liter friss tejet felforralunk és a még forró tejhez adunk 1 ernyőnyi lecsipegetett bodzavirágot. 75 gr gyümölcscukorral ízesítjük. Tojássárgájával krémsűrűségűre főzzük és még forrón kétszersülttel vagy piskótával rétegezve tálba tesszük. A tetejére krém kerüljön. Jól behűtve, ízlés szerinti gyümölcsökkel tálaljuk.



Bodza bundában
250gr lisztet, 1 teáskanál sütőport, 1 egész tojást, 1/8 liter tejet (vagy fehérbort), 3 evőkanál rumot vagy sherryt összekeverünk és lefedve 1 órán át pihentetjük. Közben 8 darab, frissen szedett tenyérnyi bodzavirágot óvatosan megmosunk és lecsepegtetünk, megszárítunk. Serpenyőben zsiradékot forrósítunk és a bodzaernyőket egyenként a tésztába mártva kisütjük. Fahéjas vagy vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

Bodzavirágzselé
9 darab frissen szedett bodzavirágot 1,5 liter vízben 3 napig áztatunk, lefedve. Leszűrjük, hozzáadjuk 1 citrom frissen facsart levét és 1,5 kg zselésítő cukrot (természetesen a cukor pótlására vannak egészséges alternatívák már). 5-7 percig lassú tűzön főzzük és jól záródó üvegekbe töltjük.

A friss virágok áztatásakor pedig ügyeljünk arra, hogy hűvös helyen tároljuk, egyébként a növény belerothad a vízbe.

Kenyérre, péksüteményre kenve igen ízletes, különleges finomság a bodzazselé, próbálják ki. Sütemények, piskóták töltésére is kiváló.
Bodzavirág ecet
10 gr frissen szedett bodzavirágot ½ liter fehérbor- vagy vörösborecetben áztatunk légmentesen lezárt üvegben, sötét, hűvös helyen. 2-3 nap alatt beérik, leszűrve, hűtőszekrényben tárolható. Friss saláták ízesítésére kiváló, különleges zamatot ad a zöldségeknek. Reumás panaszok esetén éhgyomorra ajánlott fogyasztani belőle naponta 2 evőkanálnyit.

Láthatják, milyen sokoldalúan és változatosan készíthetünk szokatlan finomságokat bodzavirágból. A bodzának egy évben kétszer is szezonja van, egyszer tavasz végén-nyár elején, amikor az illatos virágernyőket gyűjthetjük, másodszor szeptemberben, amikor a bogyókat szedjük. Szeptemberben visszatérünk a bodzabogyó felhasználási lehetőségeire.

FORRÁS: SOKSZINUVIDEK.HU
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
szép
  2014-05-14 22:00:44, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
paleo almáspite
  2014-05-14 21:36:00, szerda
 
 



Tészta:
- 20 dkg kókuszolaj
- 8 ek xilit
- 6 tojás
- 10 dkg kókuszliszt
- citromlé, só, szódabikarbóna

Töltelék:
- 60 dkg reszelt alma
- 8 dkg eritrit
- őrölt fahéj

Első lépésként az almát összekeverjük az eritrittel és félretesszük pihenni, olvadni és összeérni.
Elkészítjük a tésztát:
20 dkg olvasztott ghee - ben elkeverünk 8 dkg eritritet, 6 db tojást, csipet só, szódabikarbónát, egy kis citromlevet és 10 dkg kókuszlisztet.


Egy könnyen gyúrható, de semmiképpen nem folyós állagú tésztát kapunk, aminek a felét szépen belenyomkodjuk egy kb 25 x 35 cm - es tepsibe.
Az édesített almából óvatosan kinyomkodjuk a nedvességet és egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. A tetejét tetszés szerint megszórjuk fahéjjal vagy vaníliával, utolsó lépésként pedig beborítjuk a maradék tésztával.
170 fokon 1 órát sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
citrom és szódabikarbóna
  2014-05-14 20:12:23, szerda
 
 


Citrom és szódabikarbóna csodálatos gyógyító kombináció.
Csodálatos gyógyulás: egy hatás, ami 10.000-szer erősebb, mint a kemoterápia.Miért keressük annyit és annyiszor a gyógyuláshoz vezető utat, és miért nem próbálunk meg sokszor alternatív gyógymódot? Most, a tudasfaja.com egy egyszerű, és nagyon jól bevált gyógymódot szeretne az olvasók elé tárni, ez pedig nem más, mint a citrom és a szódabikarbóna kombinációja.


Sok ember hal meg úgy, hogy abszolút esélyük sincs az életben maradásra. Ennek esélye abban az arányban változik, hogy betegségünk milyen fázisban jár, azaz, mennyire erős a szervezetre gyakorolt hatása.
A citrom erős anti-karcinogén tulajdonságokkal rendelkezik. Erős hatást gyakorol a tumorokra és a cisztákra, amellett, hogy a rák minden típusúval erőteljesen veszi fel a harcot. Szódabikarbónával vegyítve pedig normalizálja a PH- értéket a szervezetben.
A citrom szintén nagyon erős antimikrobiális hatást fejt ki a gombás, és bakteriális fertőzések ellen. Hatékony a férgek, és szervezetben élő belső élősködők felett. Antidepresszáns, normalizálja a vérnyomást, valamint csökkenti a stresszt és nyugtatja az idegeket.
Érdekes tény, hogy 1970 óta 20 laboratóriumi vizsgálat is bizonyította, hogy a citrom elpusztítja a rákos sejtek több, mint felét. Megakadályozzák a rák továbbterjedését, és 10.000-szer erősebb intenzitással hatnak azok ellen, mint a gyógyszerek, a kemoterápia és a narkotikus termékek. További gyógyhatásuk része, hogy 12-féle daganatos betegséggel szemben pozitívan hatnak. Mialatt felveszik a harcot a rákkal, addig nem károsítják az egészséges sejteket, ezáltal mondhatjuk dupla hatást érnek el.
A készítmény nagyon egyszerű: 2 dl citromlevet (vagy fél citrom levét) keverjük össze egy teáskanál szódabikarbónával egy pohárban, amit hígítsunk fel desztillált vízzel, és a csodálatos ital már is kész! ezt fogyasszuk reggeli előtt, éhgyomorra minden nap. Ha még ennél is intenzívebb hatást szeretnénk elérni, használjunk szerves citromot. A szerves citrom ugyanis 100 %-kal hatékonyabb, mint a citrom, ugyanis mentes a káros, permetezett vegyszerektől.
Szintén pozitívum, hogy ez a gyógymód nem rendelkezik a gyógyszerek káros mellékhatásaival, vagy a kemoterápia utólagos következményeivel.

A fentiek kipróbálásából vagy ki nem próbálásából adódó következményekért a cikk publikálója semmilyen felelősséget nem vállal! Azt javaslom, hogy olvass utána a interneten a hatásoknak és mindenképpen konzultálj orvosoddal.

Szerző:tudasfaja.com
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
bodza és akácszörp
  2014-05-14 20:08:14, szerda
 
 



Hozzávalók:

egy nagy tál bodza vagy akácvirág
5 literes befőttes üveg
3 liter (tisztított) víz
1 kg (nyírfa)cukor
1/2 kg akácméz (elhagyható)
3-4 db citrom
30 gr citromsav
Elkészítés:

A virágokat szedegesd a szárról, az üvegbe felváltva rétegezd a citromkarikákkal. A vizet a (nyírfa)cukorral melegítsd össze - ne forrald, csak melegítsd - majd amikor már langyosra hűlt, akkor öntsd hozzá a mézet és a citromsavat, olvadásig kevergesd el. Ezt a szirupot öntsd a virágokra. 4 napon át minden nap egyszer keverd össze az üveg tartalmát egy fakanál nyelével, majd 4 nap eltelte után szűrd le és töltsd az elkészült szörpöt üvegekbe. Fogyasztásig hűvös helyen tárold. - mivel nincs benne tartósító.

Aki télire szeretné eltenni, annak azt javaslom, hogy az üveg tetejére két celofán közé helyezzen egy kevés tartósítószert, így nem érintkezik a tartósító a szörppel.
További tanácsok a szörp elkészítéséhez a tavalyi tapasztalataim alapján.

1./ Az üvegeket fedd le folpack-kal és így tárold 4 napig amíg kevergetni kell, lehetőleg 10-15 fokos hőmérsékleten. A szobahőmérséklet túl meleg a hűtőszekrény pedig túl hideg a szörp előállításához. Tavaly több alkalommal készítettem nagyobb mennyiséget belőle, de akkoriban elég meleg volt, és később a szörpöm felpezsdült. Beletöltöttem ugyan üvegekbe és a hűtőben tároltam, de egy idő után elkezdett pezsegni, az üveg teteje ekkor úgy repül le, akár egy pezsgős dugó. A szörp pezsgőként is remek ital, de vigyázz az üveg nyitásakor a kezedre!

2./ Ha nem pezsgőt, hanem szörpöt szeretnél készíteni, akkor vagy tegyél bele egy kevés tartósítót, vagy az elkészült szörpöt fagyaszd le jégkockatartó zacskókba, így sokáig eltartható. Nyáron a nagy melegben csak ki kell venni belőle egy pár kockát, felönteni vízzel és kész is a hűsítő üdítő! Ha nem akarsz nagyon hideget inni, akkor langyos vizet önts a kockákra, melytől az gyorsan felolvad és az italod sem lesz annyira hideg.
Akácszörp, ahogyan én készítettem.



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
megtermékenyités
  2014-05-14 12:48:18, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  tudomány  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 85 db bejegyzés
e év: 909 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 658
  • e Hét: 823
  • e Hónap: 5227
  • e Év: 36956
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.