|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2014-05-14 22:15:04, szerda
|
|
|
ÍNYENCSÉGEK BODZAVIRÁGBÓL
A bodza Európa-szerte ismert és elterjedt növény, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy gyógyhatása miatt szinte az egész világon ismerik és használják.
A május számomra mindig azt jelenti, hogy közeleg a bodzavirágzás ideje. Nálunk a bodza (Sambucus nigra) igen elterjedt, úton-útfélen nő, sok helyen termesztik is, így gyakorlatilag bárki számára könnyen hozzáférhető.
A bodza természetes antioxidáns, antibiotikum, hatását a gyógyászat régóta ismeri. Tartalmaz folsavat, pantoténsavat, A-, B-és C-vitaminokat, vasat, magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, illóolajat, antociánokat.
Enyhe hashajtó, izzasztó, immunerősítő, fájdalomcsillapító, homeopátiás szer is készül belőle. Izzasztó hatása miatt tisztítja a szervezetet, tehát reuma ellenes teakeverékek alkotórésze is.
Régen a növénynek valamennyi részét felhasználták, ma már csak fehér bogernyős virágait és érett bogyóit gyűjtjük és hasznosítjuk.
A bodzavirágból szörpöt, teát, gyógymézet és még rengeteg mindent készíthetünk. Szárítva, vászonzsákokba téve egész télen élvezhetjük a belőle készült teát. Gyógymézet is egyszerűen készíthetünk: jó minőségű vegyes virágmézbe frissen szedett virágokat teszünk és lezárva sötét, hűvös helyre tesszük. Télen megfázás esetén, vagy akár tea ízesítésére is hasznos.
A sternenfelsi füvesboszorkány (saját magát nevezi így), Gabriele Bickel bodzavirágból likőrt készít, a következő képpen:
4 darab frissen szedett, megmosott és leszárított tenyérnyi nagyságú bodzavirágot egy széles szájú üvegbe rétegezünk 2 felszeletelt citrommal. 2,5 dl vízben 400 gr cukrot melegítéssel feloldunk, 2 citrom levét belecsavarjuk és ráöntjük a citromos bodzavirágokra. Lefóliázva 2-3 napig érleljük. Átszűrve, jól záródó üvegbe (üvegekbe) töltjük, az üveg(ek)be 1-1 bodzavirágot helyezünk, felöntjük 1 liter gyümölcspálinkával és további 4-6 hétig érleljük. 4-6 hét elteltével 100 ml bodzaszirupot öntünk az érlelődő likőrhöz és további 4 hétig pihentetjük.
(G. Bickel: Likőrök, pálinkák, gyógyitalok, Sziget Kiadó 2003)
Bodzavirágleves
1 liter friss tejet felforralunk és 6 db megmosott, leszárított bodzavirágot 15 percre beleteszünk. Utána leszűrjük a tejet, 1 evőkanál gyümölcscukorral ízesítjük, majd 4 kikevert tojássárgáját keverünk bele. Óvatosan forrósítsuk fel újra, lassan kevergetve. A tojások fehérjét felverjük kemény habbá, és ahogy a madártejhez szoktuk, kifőzzük őket. Tálaláskor a habgombócokat kevés citromfűvel megszórjuk.
Bodzakrémes kétszersült vagy piskóta
1 liter friss tejet felforralunk és a még forró tejhez adunk 1 ernyőnyi lecsipegetett bodzavirágot. 75 gr gyümölcscukorral ízesítjük. Tojássárgájával krémsűrűségűre főzzük és még forrón kétszersülttel vagy piskótával rétegezve tálba tesszük. A tetejére krém kerüljön. Jól behűtve, ízlés szerinti gyümölcsökkel tálaljuk.
Bodza bundában
250gr lisztet, 1 teáskanál sütőport, 1 egész tojást, 1/8 liter tejet (vagy fehérbort), 3 evőkanál rumot vagy sherryt összekeverünk és lefedve 1 órán át pihentetjük. Közben 8 darab, frissen szedett tenyérnyi bodzavirágot óvatosan megmosunk és lecsepegtetünk, megszárítunk. Serpenyőben zsiradékot forrósítunk és a bodzaernyőket egyenként a tésztába mártva kisütjük. Fahéjas vagy vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Bodzavirágzselé
9 darab frissen szedett bodzavirágot 1,5 liter vízben 3 napig áztatunk, lefedve. Leszűrjük, hozzáadjuk 1 citrom frissen facsart levét és 1,5 kg zselésítő cukrot (természetesen a cukor pótlására vannak egészséges alternatívák már). 5-7 percig lassú tűzön főzzük és jól záródó üvegekbe töltjük.
A friss virágok áztatásakor pedig ügyeljünk arra, hogy hűvös helyen tároljuk, egyébként a növény belerothad a vízbe.
Kenyérre, péksüteményre kenve igen ízletes, különleges finomság a bodzazselé, próbálják ki. Sütemények, piskóták töltésére is kiváló.
Bodzavirág ecet
10 gr frissen szedett bodzavirágot ½ liter fehérbor- vagy vörösborecetben áztatunk légmentesen lezárt üvegben, sötét, hűvös helyen. 2-3 nap alatt beérik, leszűrve, hűtőszekrényben tárolható. Friss saláták ízesítésére kiváló, különleges zamatot ad a zöldségeknek. Reumás panaszok esetén éhgyomorra ajánlott fogyasztani belőle naponta 2 evőkanálnyit.
Láthatják, milyen sokoldalúan és változatosan készíthetünk szokatlan finomságokat bodzavirágból. A bodzának egy évben kétszer is szezonja van, egyszer tavasz végén-nyár elején, amikor az illatos virágernyőket gyűjthetjük, másodszor szeptemberben, amikor a bogyókat szedjük. Szeptemberben visszatérünk a bodzabogyó felhasználási lehetőségeire.
FORRÁS: SOKSZINUVIDEK.HU |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2014-05-14 21:36:00, szerda
|
|
|
Tészta:
- 20 dkg kókuszolaj
- 8 ek xilit
- 6 tojás
- 10 dkg kókuszliszt
- citromlé, só, szódabikarbóna
Töltelék:
- 60 dkg reszelt alma
- 8 dkg eritrit
- őrölt fahéj
Első lépésként az almát összekeverjük az eritrittel és félretesszük pihenni, olvadni és összeérni.
Elkészítjük a tésztát:
20 dkg olvasztott ghee - ben elkeverünk 8 dkg eritritet, 6 db tojást, csipet só, szódabikarbónát, egy kis citromlevet és 10 dkg kókuszlisztet.
Egy könnyen gyúrható, de semmiképpen nem folyós állagú tésztát kapunk, aminek a felét szépen belenyomkodjuk egy kb 25 x 35 cm - es tepsibe.
Az édesített almából óvatosan kinyomkodjuk a nedvességet és egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. A tetejét tetszés szerint megszórjuk fahéjjal vagy vaníliával, utolsó lépésként pedig beborítjuk a maradék tésztával.
170 fokon 1 órát sütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2014-05-14 20:12:23, szerda
|
|
|
Citrom és szódabikarbóna csodálatos gyógyító kombináció.
Csodálatos gyógyulás: egy hatás, ami 10.000-szer erősebb, mint a kemoterápia.Miért keressük annyit és annyiszor a gyógyuláshoz vezető utat, és miért nem próbálunk meg sokszor alternatív gyógymódot? Most, a tudasfaja.com egy egyszerű, és nagyon jól bevált gyógymódot szeretne az olvasók elé tárni, ez pedig nem más, mint a citrom és a szódabikarbóna kombinációja.
Sok ember hal meg úgy, hogy abszolút esélyük sincs az életben maradásra. Ennek esélye abban az arányban változik, hogy betegségünk milyen fázisban jár, azaz, mennyire erős a szervezetre gyakorolt hatása.
A citrom erős anti-karcinogén tulajdonságokkal rendelkezik. Erős hatást gyakorol a tumorokra és a cisztákra, amellett, hogy a rák minden típusúval erőteljesen veszi fel a harcot. Szódabikarbónával vegyítve pedig normalizálja a PH- értéket a szervezetben.
A citrom szintén nagyon erős antimikrobiális hatást fejt ki a gombás, és bakteriális fertőzések ellen. Hatékony a férgek, és szervezetben élő belső élősködők felett. Antidepresszáns, normalizálja a vérnyomást, valamint csökkenti a stresszt és nyugtatja az idegeket.
Érdekes tény, hogy 1970 óta 20 laboratóriumi vizsgálat is bizonyította, hogy a citrom elpusztítja a rákos sejtek több, mint felét. Megakadályozzák a rák továbbterjedését, és 10.000-szer erősebb intenzitással hatnak azok ellen, mint a gyógyszerek, a kemoterápia és a narkotikus termékek. További gyógyhatásuk része, hogy 12-féle daganatos betegséggel szemben pozitívan hatnak. Mialatt felveszik a harcot a rákkal, addig nem károsítják az egészséges sejteket, ezáltal mondhatjuk dupla hatást érnek el.
A készítmény nagyon egyszerű: 2 dl citromlevet (vagy fél citrom levét) keverjük össze egy teáskanál szódabikarbónával egy pohárban, amit hígítsunk fel desztillált vízzel, és a csodálatos ital már is kész! ezt fogyasszuk reggeli előtt, éhgyomorra minden nap. Ha még ennél is intenzívebb hatást szeretnénk elérni, használjunk szerves citromot. A szerves citrom ugyanis 100 %-kal hatékonyabb, mint a citrom, ugyanis mentes a káros, permetezett vegyszerektől.
Szintén pozitívum, hogy ez a gyógymód nem rendelkezik a gyógyszerek káros mellékhatásaival, vagy a kemoterápia utólagos következményeivel.
A fentiek kipróbálásából vagy ki nem próbálásából adódó következményekért a cikk publikálója semmilyen felelősséget nem vállal! Azt javaslom, hogy olvass utána a interneten a hatásoknak és mindenképpen konzultálj orvosoddal.
Szerző:tudasfaja.com |
|
|
0 komment
, kategória: egészség |
|
|
|
|
|
2014-05-14 20:08:14, szerda
|
|
|
Hozzávalók:
egy nagy tál bodza vagy akácvirág
5 literes befőttes üveg
3 liter (tisztított) víz
1 kg (nyírfa)cukor
1/2 kg akácméz (elhagyható)
3-4 db citrom
30 gr citromsav
Elkészítés:
A virágokat szedegesd a szárról, az üvegbe felváltva rétegezd a citromkarikákkal. A vizet a (nyírfa)cukorral melegítsd össze - ne forrald, csak melegítsd - majd amikor már langyosra hűlt, akkor öntsd hozzá a mézet és a citromsavat, olvadásig kevergesd el. Ezt a szirupot öntsd a virágokra. 4 napon át minden nap egyszer keverd össze az üveg tartalmát egy fakanál nyelével, majd 4 nap eltelte után szűrd le és töltsd az elkészült szörpöt üvegekbe. Fogyasztásig hűvös helyen tárold. - mivel nincs benne tartósító.
Aki télire szeretné eltenni, annak azt javaslom, hogy az üveg tetejére két celofán közé helyezzen egy kevés tartósítószert, így nem érintkezik a tartósító a szörppel.
További tanácsok a szörp elkészítéséhez a tavalyi tapasztalataim alapján.
1./ Az üvegeket fedd le folpack-kal és így tárold 4 napig amíg kevergetni kell, lehetőleg 10-15 fokos hőmérsékleten. A szobahőmérséklet túl meleg a hűtőszekrény pedig túl hideg a szörp előállításához. Tavaly több alkalommal készítettem nagyobb mennyiséget belőle, de akkoriban elég meleg volt, és később a szörpöm felpezsdült. Beletöltöttem ugyan üvegekbe és a hűtőben tároltam, de egy idő után elkezdett pezsegni, az üveg teteje ekkor úgy repül le, akár egy pezsgős dugó. A szörp pezsgőként is remek ital, de vigyázz az üveg nyitásakor a kezedre!
2./ Ha nem pezsgőt, hanem szörpöt szeretnél készíteni, akkor vagy tegyél bele egy kevés tartósítót, vagy az elkészült szörpöt fagyaszd le jégkockatartó zacskókba, így sokáig eltartható. Nyáron a nagy melegben csak ki kell venni belőle egy pár kockát, felönteni vízzel és kész is a hűsítő üdítő! Ha nem akarsz nagyon hideget inni, akkor langyos vizet önts a kockákra, melytől az gyorsan felolvad és az italod sem lesz annyira hideg.
Akácszörp, ahogyan én készítettem.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2014. Május
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
85 db bejegyzés |
e év: |
909 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 658
- e Hét: 823
- e Hónap: 5227
- e Év: 36956
|
|
|