Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Nyírvíz
  2014-05-16 11:08:51, péntek
 
  Nyáron a nyírfák elraktározzák a napfényből származó energiát és egyéb tápanyagokat, hogy a növekedéshez a következő évben felhasználják, így télen az energiaraktáraik biztonságban vannak a gyökerekben. Tavasszal a nyírfák felébrednek és a tárolt energia által készen állnak az új növekedési időszakra.
A nyírfaerdő tavaszi ébredését jelzi, ha letörünk egy ágat és az a törésnél csöpögni kezd, még hallani is lehet a nyírfavíz áramlását a fában. Manapság a csapolás úgy történik, hogy a nyírfát 5-8 cm mélyen meglékelik és csöveket raknak bele, amin keresztül kifolyhat a nyírfalé, ami a természet által jön létre. A nyírfanedvet frissen, üdítőitalként vagy erjesztve, szeszesitalként fogyasztható, olykor bort is ízesítenek vele.
Mit tartalmaz a nyírfanedv?
A nyírfanedv színtelen folyadék, amely ásványi anyagokat, fruktózt, glükózt, aminosavakat, vitaminokat, proteineket, növényi fitovegyületeket és fitoncidokat tartalmaz jelentős mennyiségben. A nyírfanedv évente egyszer gyűjthető és mindössze 3 hét áll rendelkezésre a csapolásra. A nyírfalé kitűnő minőségű bio és organikus termék, kiemelkedően értékes biológiai szempontból, megkötések nélkül javallott a test teljes egyensúlyának visszaállításához. A gyógyító nyírfanedv összetevői baktériumölő hatásának köszönhetően sebek, bőrirritációk gyógyítására alkalmas külsőleg-belsőleg egyaránt. A nyírfanedv a sejtek viszonylatában jelentős erősítő és kiegyensúlyozó képességgel bír.
A nyírvíz hatásai
A nyírvíz a szervezetben a belső egyensúly visszaállításában vesz részt. A nyírfanedv vizeletkiválasztó rendszer és az emésztőszervrendszer támogatója, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír. Vesebántalmak ellen is fogyasztják, vértisztító hatású. Ízületi kopások és reumás fájdalmak enyhítésére is alkalmazzák.
A szervezetnek extra vitalitást nyújt, erősíti az immunrendszert, tisztítja a nyirokrendszert, méregtelenítő és lúgosító hatást fejt ki. Felgyorsítja az anyagcserét, ezért a testsúlykontroll során sikerrel alkalmazható. Csökkenti a hisztamin termelést, így az asztmás, allergiás tünetek ellen is hatásos, egyes összetevői antioxidánsként szolgálnak. A nyírvizet szeplő elleni elixírként is használják.
A nyírfanedv hasonlít a friss víz ízéhez, némi édeskés mellékízzel, valamint a fa aromájával. Frissüljünk fel nyírvízkoktéllal az alábbi módon:
Nyírvízkoktél
Hozzávalók: nyírvíz, méz, narancs, citrom és uborka.
A hozzávalókat turmixoljuk össze, frissítőként - főként nyáron - adhatunk hozzá jeget.
Figyelem!
Hazánk jogszabályai alapján állami / önkormányzati tulajdonú erdőben / telken / területen tilos a fák csapolása, mert természetkárosításnak minősül.
Kizárólag magántulajdonú erdőben / telken lehet fát csapolni a tulajdonos engedélyével.
I-M
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Láz ellen természetesen
  2014-05-16 11:07:02, péntek
 
  Ahhoz, hogy a szervezet hatékonyan felvegye a harcot a betegséget okozó vírusokkal, baktériumokkal szemben, lázzal védekezik, és ezzel egyidejűleg fokozódik a szervezet védelmét biztosító immunanyagok termelése is. Vitatott ugyan, hogy a láz hasznos vagy káros a szervezetre, minden esetre annyi bizonyos, hogy az agresszív lázcsillapítás

vagy épp ellenkezőleg, annak teljes hiánya veszélyes lehet. Krónikus betegségben nem szenvedők esetében a lázat 38 °C fok alatt nem szükséges csillapítani. Számos esetben
gyógyszerek helyett inkább természetes, mellékhatásmentes megoldások közül érdemes, vagy szükséges választani.

Lázat kísérő tünetek
Hidegrázás akkor lép fel, amikor a láz emelkedik, ilyenkor remegést is tapasztalhatunk. Bőrelváltozások is kísérhetik a lázat, mert beindítja a szervezet védekező mechanizmusát, és gyulladáscsökkentő anyagokat termel. Mivel lázas állapotban fokozott hőtermelés lép fel, a szervezet oxigén utáni igénye szintén megnő, így szaporábban lélegzünk. Ez a keringést is megterheli, a pulzus is megemelkedik. A felnőtt szervezetet nagyon megviseli a lázas állapot, jelentős folyadék-,só veszteséggel is jár, amit minden esetben pótolni kell.

Természetes lázcsillapítás
A legjobb hatású illóolaj a levendula és citrom, amelyek nem csak lázat csillapítanak, hanem fertőtlenítenek is.Tehetjük fürdővízbe, illóolajos borogatást is készíthetünk, masszírozhatjuk a talpunkba, csuklónkra vagy akár a bokánkra is.

A fehér fűz kérge a természet lázcsillapítója, igen gazdag - az egyébként aszpirinben is megtalálható - szalicilátokban. A fekete bodza szintén régóta ismert lázcsökkentő hatással rendelkezik.A fűzfakéreggel szembeni előnye, hogy a szalicilátokra érzékenyek is bátran fogyaszthatják.

A láz ellen izzadással is segítjük szervezetünk védekezését a korokozók ellen. A gyógynövényteák nem csak izzasztanak, hanem az elvesztett folyadékot is pótolják. A hársfavirág nagyon jó hatású önmagában is,a gyömbéres korianderteát az erőteljes íze miatt nem mindenki képes meginni. Izzasztó hatású a mustármagos lábfürdő, illetve az emelkedő hőmérsékletű fürdő, gyógynövényekkel kiegészítve.

Nagyanyáink módszere
A népi gyógyászat is számos megoldást kínál természetes
lázcsillapításra vonatkozóan. A talpra kötözött nyers, reszelt burgonya az egyik leghatásosabb ilyen gyógyszer. Az izzasztó, láz- és fájdalomcsillapító hatású növények természetes szalicilsav-származék tartalmuknál fogva tekinthetőek természetes aszpirinnek is.

A panaszok mielőbbi megszűnése érdekében a gyógyteák fogyasztása mellé természetesen minden esetben ágynyugalom ajánlott, hiszen ilyenkor a szervek pihenése is zajlik. Nem csak este jön el az ideje annak, hogy megadjuk magunknak azt a segítséget, amire szükségünk van. Egy igazán pihentető alvás sokat jelenthet a gyógyulás érdekében.
I-M
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Gyógyító finomságok rózsából
  2014-05-16 11:02:30, péntek
 
  Illata egyedülálló és felülmúlhatatlan, de kevesen tudják róla, hogy gyógyhatással is rendelkezik: a rózsának összehúzó, szíverősítő, bőr- és nyálkahártya-stabilizáló hatása van. Virágzási ideje júniusban van, ami minden évben ünnep az érzékszerveknek. Napos időben gyengéden vágjuk le a frissen kinyílt virágokat. A virágszirmokat megszáríthatjuk teákhoz és teakeverékekhez, vagy készíthetünk belőle mézes kivonatot, rózsazselét vagy rózsaecetet.

Felhasználása:

a szárított szirmokat potpourriban vagy teakeverékekben,
a rózsamézet afta és ajakherpesz ecsetelésére,
a rózsazselét kenyérre kenve vagy desszertekben,
a rózsaecetet leveles salátákhoz vagy testápolásra.

Rózsaméz készítése

Hozzávalók: kb. 4 dl-es lekvárosüveg, kb. 20 tömött rózsavirág, folyékony virágméz vagy akácméz.

Elkészítése: A rózsaszirmokat töltsük az üvegbe, nyomkodjuk le, míg legalább az üveg háromnegyedéig nem ér. Mézzel töltsük fel, az üveget jól zárjuk le, esetleg két nap múlva újra töltsük fel mézzel. Napos helyen körülbelül egy hónapig érleljük, amíg a méz nyúlóssá válik és pompásan illatozik. Az üveget az érési idő alatt időnként állítsuk fejtetőre és forgassuk. Szitán átszűrjük (a visszamaradt résszel teát édesíthetünk), kis üvegcsékbe töltjük, és hűvös helyen tároljuk.

Felhasználása: afták, szájsérülések és ajakherpesz ecsetelésére, bogyós gyümölcsök, gyümölcssaláta, desszertek édesítésére.

Rózsaecet készítése

Válasszunk ki 5-6 szép tömött rózsát, és szedjük le az illatos szirmokat. Széles nyakú üvegbe töltjük, és felöntjük 1 liter almaecettel vagy vörösborecettel, jól lezárjuk. Hagyjuk állni 1 hetet árnyékban vagy félárnyékban, majd átszűrjük. Néhány friss rózsaszirommal szép üvegekbe töltjük, lezárjuk. Hűvös helyen tároljuk, 6 hónapon belül felhasználjuk.

Rózsazselé készítése

Hozzávalók: 7 dl víz, 3 dl fehér vagy piros szőlőlé, kb. 20 tömött rózsavirág (legszebb, ha vörös vagy rózsaszín), 600-800 gramm zselésítő cukor(???), fél csapott teáskanál étkezési citromsav.

Na de mire jó a befőzőcukor? Ha gyorsan akarom összefoglalni, akkor csak pénzkidobásra...
Nézzünk egy zacskó befőzőcukor anyagot:
Egy fordítás, nézzük az összetevőket: Finomított kristálycukor, gyümölcspektin, citromsav, némi tartósító, és egy kis hordozóanyag. Kiderül a befőzőcukor nem más, mint fél kiló cukor, és egy zacskó dzsemfixáló egybecsomagolva.

De akkor mi az értelme?
A befőzőcukor egyetlen értelme: átlagosan 100 forint körüli extraprofit a gyártónak.
Sajnos a gyártó itt is az emberi hülyeségre apellál, hogy úgysem olvassák el az emberek, nem néznek utána, a reklám majd eladja.

Mivel a cukor sem egy egészséges anyag, ezért inkább maradjunk a természetes anyagoknál:

Ismét kezdjük felfedezni a házi befőtteket, lekvárokat. Sokan nyűgként élik meg, hogy órákat kell főzni a gyümölcshúst, mire eléri a kellő sűrűséget.
Könnyen lerövidíthetjük a lekvárfőzés idejét, ha az előkészületekre rászánunk egy kis időt.

A bolti zselésítő anyagoknak egyik fő alkotóeleme a pektin, de ezek tartalmaznak még egyéb adalékanyagokat is, ami miatt sokan nem szívesen használják. Nem kell lemondani azonban a sűrűsítő anyagokról, készítsünk saját pektint a saját gyümölcshulladékunkból!

Almafa majd minden családi háznál található. Sok kert végében még fellelhető egy-egy birsalmafa is. E két növény tartalmazza a legtöbb, a sűrítésért felelős pektint. A leggondosabb gyümölcsápolás mellett is van mindig hullott gyümölcsünk. A hámozásnál, magházkiemelésnél sok hulladék keletkezik, amit eddig a kukába dobtunk, jobb esetben ment a komposztra. A hullott, férges gyümölcsök sorsa szintén hasonló. Ne dobjuk el ezután, hanem használjuk fel. Sőt a szél, az eső vagy csak simán lehullott birset, almát is nyugodtan gyűjtsük össze. Az éretlen több pektint tartalmaz, mint az érett!

A magházak, héjak azonmód mehetnek a befőző fazékba. Az egész gyümölcsöket féregtelenítsük, majd aprítsuk fel nagyobb kockákra. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. A lehető legnagyobb hőfokon vagy lángon főzzük legalább háromnegyed órát. Ekkor hagyjuk kicsit hűlni, majd amikor már nem áll fenn a forrázás veszélye, tegyük sűrű szövésű csepegtetős zacskóba és hagyjuk másnapig csepegni. A gyakorlott háziasszonyok szerint egy tetrapelenka félbehajtva és szélei levarrva a legjobb csepegtetőzsák alapanyagnak számít. Ebben egyébként csepegtethetjük a szörpjeinket is.

Másnapra nyomkodás nélkül is remekül lecsepeg saját súlyánál fogva. Ekkor az így kapott levet feltesszük főni, és addig főzzük, míg a felére le nem fő. Ekkor dermedési próbát teszünk, vagyis kistányérra cseppentünk belőle, és amikor meghűlt, ellenőrizzük, hogy elég sűrű-e már. Addig főzzük, míg a próba eredménye egy gyorsan kocsonyásodó anyag lesz. Nem érdemes tovább forralni, mert karamellizálódni kezd, és megváltozik az íze.

Úgy tegyük üvegekbe, ahogy a lekvárt szoktuk, zárjuk le, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Sokáig eláll, akár a lekvárok. Felhasználható minden alacsony pektintartalmú és savtartalmú gyümölcsből készült lekvár sűrítésére. Az arányokat mindenkinek magának kell kikísérleteznie, nincs rá aranyszabály. Savas gyümölcsöknél kevesebb, alacsony savtartalmúaknál többet kell hozzáadni.

Elkészítése: A rózsákat a forrásban lévő folyadékba csúsztatjuk, és lefedve 15 percig állni hagyjuk (nem főzzük), majd leszűrjük, hűlni hagyjuk. Ezután a zselésítő cukorral előírás szerint felfőzzük, előmelegített üvegekbe öntjük, ezeket előtte tetszés szerint kevés rózsavirággal díszítjük. Azonnal lezárjuk.

Felhasználása: kenyérre kenve vagy desszertekbe...

Források: gyogyszernelkul.com, sokszinuvidek.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Vegyszermentes tartósítás
  2014-05-16 11:00:10, péntek
 
  ÖREGANYÁINK FORTÉLYAI

Az utóbbi években egyre több háziasszony érzi fontosnak, hogy a család asztalára vegyszer- és adalékmentes élelmiszer kerüljön.
Ez leginkább az ételek házi tartósításával valósítható meg, hiszen a boltok polcait még mindig vegyszeres élelmiszerek, lekvárok, szörpök töltik meg...
Azoknak érdemes elolvasni cikkünket, akik képesek nemet mondani a kálium-szorbáttól, nátrium-benzoáttól hemzsegő termékeknek, de nem ismerik az ősi, jól bevált vegyszermentes tartósítás fogásait.

Sok adalék, kevés gyümölcs
A termékek vegyszeres tartósítása a modern élelmiszeripar vívmánya - 200 éve még biztosan nem használtak mérgező csodaszereket, hogy az áru hosszú távon eladható maradhasson.
A vegyszeres tartósítás nem a vevő, hanem a kereskedő érdekét szolgálja!
A hagyományos tartósítást legjobb a házilekvárokkal, -befőttekkel kezdeni.
Ösztönző lehet egy-egy bolti dzsem címkéjének elolvasása, majd a termék megkóstolása és ízének összehasonlítása egy házilekváréval.

A gyári termékek fő alkotóeleme a cukor, jó esetben tartalmaz még gyümölcsöt, de étkezési savat (E330), zselésítőanyagot (E440) és természetazonos aromát feltétlenül. Egy bolti szörp összetevői között megtalálhatjuk a kálium-szorbátot (E202) és a nátrium-ben-zoátot (E211) és még különféle színezékeket is - tisztelet a kivételnek. Az általában lehullott, értéktelen, beteg gyümölcsből készülő gyári termékek meg is kívánják a ,,különleges kezelést", tartósító-szer nélkül megromlanának, s aroma nélkül ízetlenek lennének.

Befőzési tippek
A házi befőzéshez mindig jó minőségű árut vásároljunk, a legjobb, ha személyesen keressük fel az őstermelőket.
Málnát, ribizlit s más gurulós gyümölcsöket leginkább Nógrád megyében szerezhetünk be.
Bármelyik házba bekopoghatunk, s vagy máris vásárolhatunk, vagy eligazítanak a falu legjobb termelőjéhez.
,,Szedd magad!" telepeken, hajdani termelőszövetkezeti gazdaságokban más gyümölcsökhöz juthatunk, fontos, hogy itt saját kezűleg szedhetünk meggyet, cseresznyét, barackot, szilvát, almát s az eperföldeken természetesen epret is.
Ha már beszereztük a megfelelő gyümölcsöt, maga az eltevés, a tartósítás a legegyszerűbb feladat.
Háromféle módszer közül választhatunk:

- betesszük a gyümölcsöt mosottan, szárazon a fagyasztóba
- lekvárt főzünk belőle
- befőttet készítünk.
A tartósításhoz cukor egyik esetben sem szükséges, a figyelmet elsősorban az üvegek és a kupak fertőtlenítésére fordítsuk!
Legjobb, ha az üvegeket mosás után sütőben vagy mikróban fertőtlenítjük.
Ötlet: lezáráshoz csak új kupakot használjunk, a régi, feszegetett fedők nem alkalmasak az újbóli felhasználásra!
Ha felfőztük a gyümölcsöt, kész a lekvár, ügyesen merjük bele az üvegekbe, majd zárjuk le kupakkal!
A forró lekváros üvegeket fejjel lefelé fordítsuk meg, a forró lekvár így tökéletesen fertőtlenítheti az egész benti részt.
Kis idő múlva az üveget ismét talpra állítjuk, majd mehet a kamrába.

Hasznos tudnivaló: e tartósító módszer előnye, hogy cukorbetegek is hasznosíthatják, a lekvár cukor nélkül is eláll, felbontása után pedig tetszés szerint ízesíthető.
Ha kemény lekvárt szeretnénk, az üveg tetejét celofánnal kell lezárnunk.
Sajnos a celofán nem steril, a ,,celofános lekvárt" kénytelenek vagyunk cukorral készíteni.
Ráadásul itt a forgatásos tartósítás sem célravezető, marad a száraz dunszt.
Tehát a forró, lezárt üvegeket burkoljuk a ruhásszekrény aljába tett paplanba, s hagyjuk egy napig állni!

A lekvár akkor nem romlik meg, ha az üvegek a kiszedéskor még melegek.
Cukkini, padlizsán üvegben
Olajas tartósítással más zöldségeket is eltehetünk, például cukkinit vagy padlizsánt, természetesen akkor, ha előzőleg a lecsóhoz hasonlóan hőkezeltük.

Paradicsom karácsonyra
Ha a nem túl érett, pirosodó paradicsomokat újságpapírba csomagoljuk, s egymástól megfelelő távolságra feltesszük a szekrény tetejére, karácsonykor friss zöldséget fogyaszthatunk!

A nagyi befőttje...
A befőttek esetében az egészséges, megtisztított gyümölcsdarabokat fertőtlenített üvegekbe tesszük, felöntjük forró cukros-vizes oldattal, majd az oldatot leöntjük róla, felforraljuk, s ismét felöntjük vele a gyümölcsöt.
Összesen háromszor ismételjük, a végén az oldatot rajta hagyjuk, s az üveget csavaros kupakkal lezárjuk.
Az üveg felfordítása ebben az esetben is a tartósság záloga.
Szárítás, aszalás

A természetes tartósítási eljárások talán legősibb fajtája a szárítás, illetve az aszalás.
Ehhez felesleges drága, nagy fogyasztású aszalógépet vásárolni, a vékonyra szeletelt gyümölcsöt a résnyire nyitva hagyott sütőben kis lángon, avagy alacsony fokozaton alaposan ki tudjuk szárítani.

Ha kellőképpen kiszáradtak, a kamrában függő vászonzsákban, szatyorban sokáig tárolhatók.
Jó tudni! Az érett, hibátlan szőlőfürtök felfüggesztve szintén elállnak a kamrában; fontos, hogy a fürtök ne érjenek össze, s átjárhassa őket a levegő.
A szőlőn kívül nyersen a paradicsom is jól eltartható.
Felfőzéses és olajos tartósítás
A paradicsom csodálatos zöldség, savtartalma miatt felfőzés után gond nélkül eláll kupakos üvegben; adalékként, ízesítés gyanánt legfeljebb sót és borsot tegyünk hozzá!
Befőzéshez legalkalmasabb a nagy, lédús, érettebb befőzőparadicsom.
A hosszú távú eltartást itt is az üvegek csírátlanításával biztosíthatjuk, de ha az üveg lezárásához celofánt használunk, nem ússzuk meg a száraz dunsztolást sem.

A lecsó tartósításához már muszáj olajat is használnunk.
Miután forrón üvegekbe adagoltuk, s tiszta ronggyal az üveg száját lecsómentesre töröltük, 1 centi vastagon töltsünk rá étolajat, majd kupakkal vagy celofánnal zárjuk le az üveget!
Utóbbi esetben ügyeljünk arra, hogy mozgatáskor az olaj ne áztathassa el a celofánt!
Nyers zöldségek, húsok tartósítása
A sózás is régi tartósítóeljárás, segítségével remek tartósítószer- és adalékmentes ételízesítőket készíthetünk.
Fontos! A bolti ételízesítők tartalmazzák a legtöbb adalékanyagot, ezért kiváltásuk a legfontosabb feladat.

Legalkalmasabb a célra a pritaminpaprika, hiszen ez nem csak remek ízt, de élénkpiros színt is kölcsönöz az ételnek.
Az eltevés sikerének záloga, hogy mag ne kerüljön a darálóba!
A megtisztított, ,,csumátlanított" paprikát legjobb húsdarálón ledarálni egy tálba, majd sót keverni hozzá.

Négy rész paprikához egyrésznyi sót keverjünk!
A keveréket két órára állni hagyjuk, majd üvegekbe merjük, s a tetejét celofánnal lezárjuk.
A házi vegetához sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, illetve egyéb leveszöldséget darálunk le, s tartósítunk hasonló módon sóval.

Jegyezzük meg!
Egy másik régi tartósító módszert, a füstölést senkinek sem ajánljuk, sőt kerülni kell ezt a módszert, ugyanis rákkeltő anyagok kerülnek a füstölt áruba!
A hús tartósításának legjobb módja a fagyasztás, de ekkor is ügyelni kell arra, hogy csak friss árut hőkezeljünk!
A már kiengedett húst, mirelit árut visszafagyasztani tilos!
Forrás: szeretetrehangoltan.blogspot.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Fontos a diófélék fogyasztása!
  2014-05-16 10:56:40, péntek
 
 
Ha Te is úgy gondolod, hogy annak a tudományos felfedezésnek a híre, miszerint a mindennapi friss, nyers dió, mogyoró, mandula mag napi fogyasztása 20 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát lökéshullámként kellett volna elterjednie orvosi körökben, a TV-ben és rádióban, akkor jó helyen vagy. Főleg azért, mert ennek az új tudományos felfedezének a híre szinte sehová sem jutott el. Ez pedig azért nagyon furcsa, mert ez a tény sok gyermek, felnőtt férfi és nő életét változtathatná meg és lehetne komoly élethossz növelő is egyben.


A diófélék tehát tagadhatatlanul potenciálisan élet- meghosszabbító élelmiszerek. Azonban azért mert nem egy feldolgozott, finomított vagy előre csomagolt élelmiszerről van szó, vagyis ezek nem olyan termékek amelyeket annak gyártói súlyosan obszcén nyereség fejében manipulálni tudnának, nem is nagyon reklámozzák őket egészséges alternatívaként. Sőt, a diófélék pörkölése és egyéb kémiai módon történő feldolgozása kapcsán az is kiderült, hogy azok egészségre gyakorolt ​​jótékony hatása semlegesítődik.

A Dana-Farber Cancer Institute kutatócsoportja Brighamben, valamint a Harvard School of Public Health tanulmányának eredményeit a tekintélyes “New England Journal of Medicine" publikálta, amely elmagyarázta, hogy azok az emberek, akik napi egy marék diót ettek, 20 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg bármely okból kifolyólag a mért több mint 30 év alatt, mint azok, akik nem fogyasztanak dióféleségeket. Mellesleg, a rendszeres csonthéjas termések fogyasztóiról azt találták, hogy karcsúbbak mint azok, akik nem esznek dióféléket. Ez pedig ellentmond az eddig széles körben elterjedt tévhitnek, miszerint a sok olajos mag fogyasztása túlzott súlygyarapodáshoz vezet.

A napi diófélék, csonthéjasok fogyasztása eredményeképp a szívbetegségek okozta halálesetek száma 30 százalékkal csökkent.

Ahhoz, hogy a kutatók ezt a kutatást elvégezhessék, két nagy és jól dokumentálható csoportot vizsgáltak, összesen 76.464 nő és 42.498 férfi esetét 1980 és 2010, valamint 1986 és 2010 között. A résztvevők a vizsgálatban részletes élelmiszer kérdőívet töltöttek ki minden 2. és 4. évben. A résztvevőket arra kérték, hogy írják le milyen gyakran fogyasztanak dió-és mogyoróféleségeket.

Ajánlott írás:
A DIÓ A MAGYAROK SZENT FÁJA, ÉS GYÓGYÍTÓ SZERE

A kutatók azt találták, hogy azon egyéneknek, akik egy adag (fél bögre) csonthéjas termést fogyasztottak kevesebbszer vagy legalább egyszer egy héten, halálozásuk aránya 7 százalékkal csökkent (csonthéjasok közé tartozik: a dió, mogyoró, mandula, brazil dió, kesudió, macadamias, pekándió, kesudió, pisztácia és fenyőmag). A hetente egyszer fogyasztók körében 11 százalékos csökkenést; 2-4 alkalommal hetente fogyasztóknál 13 százalékos csökkenést; 5-6 alkalommal hetente 15 százalékos csökkenést figyeltek meg; aki pedig 7 vagy több alkalommal fogyasztott belőlük egy héten 20 százalékkal csökkentette halálozási arányát.



A potenciálisan végzetes krónikus betegségek esetében ( beleértendő: a rák, a szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség) történt kockázati csökkenések magyarázatát a tudósok a koleszterin arány javulásában, az oxidatív stressz csökkenésében, a magok gyulladásgátló hatásában, az elhízás csökkenésében és az inzulin rezisztenciában látják. A tanulmány vezető szerzője: Dr. Charles Fuchs arra a következtetésre jutott, hogy: “A legnyilvánvalóbb előny a szivbetegségekbőli elhalálozás 29 százalékos csökkenése volt, de egy elég szignifikáns 11%-os redukciót láttunk a rák okozta elhalálozás csökkentésében is."

FORRÁS: NATURAHIREK.H
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 174 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 5690
  • e Hónap: 12062
  • e Év: 62853
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.