|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2014-05-23 09:48:51, péntek
|
|
|
A téli hónapokban a szervezetünk a hideg, meleg állandó váltakozása és a fűtés okozta száraz levegő miatt állandóan azzal foglalkozik, hogy mindenféle baktérium és vírus ellen védekezzen. Hogy a szervezetünket lehetőleg támogassuk ebben, segít nekünk a napi megfelelő adag C-vitamin. De honnan juthatunk hozzá ehhez a fontos vitaminhoz?
Jól felkészülve a télre
A kórokozók elleni harcban a legfontosabb szövetségesnek számít a C-vitamin. Semelyik más vitamin nem olyan fontos a szervezetünk számára, és egyikre sincs szükségünk ilyen nagymértékben. A C-vitaminnál kémiailag nézve tiszta aszkorbinsavról van szó, amelyből a hivatalos ajánlás szerint naponta kereken 100 mg-ra van szükségünk. A dohányosoknak kicsit többre van szükségük, 150 mg-ra. A C-vitaminnal való helyes és kielégítő ellátás sokaknak bonyolultnak tűnik, pedig szerencsére egyszerű.
A rendszeres és szükségszerű aszkorbinsav-készlet természetes eszközökkel játszva elérhető. Télen sem probléma a napi adag biztosítása, amikor a vitaminra különösen szükségünk van. A szükséges mennyiség kényelmesen elérhető egy megfelelően összeállított étkezéssel: két kis kivi, pár szem párolt brokkoli vagy burgonya, néhány mélyhűtött eper máris tartalmazza az elegendő mennyiséget.
Jó közérzet C-vitaminnal
Egy biztos: a C-vitamin jó és elegendő adagolása valóságos áldás a szervezetnek és segít az immunrendszerünknek. Képes megvédeni bennünket a sejtkárosító szabad gyökök túlzott képződésétől, és ráadásul felerősíti az E-vitamin és a vas jó tulajdonságait. A vitamin gondoskodik az egyes testi sejtek jó oxigénellátásáról, erősíti a bőrt, a porcokat és a csontokat.
A megfázások elleni védelemként elsősorban azoknak segít, akik nehéz fizikai munkát végeznek, sokat sportolnak vagy a téli hónapokban sokat tartózkodnak a szabadban. A védelem érdekében ekkor napi mintegy 200 mg C-vitamin szükséges.
A téli hónapokban a szervezetünk a hideg, meleg állandó váltakozása és a fűtés okozta száraz levegő miatt állandóan azzal foglalkozik, hogy mindenféle baktérium és vírus ellen védekezzen. Hogy a szervezetünket lehetőleg támogassuk ebben, segít nekünk a napi megfelelő adag C-vitamin. De honnan juthatunk hozzá ehhez a fontos vitaminhoz?
Jól felkészülve a télre
A kórokozók elleni harcban a legfontosabb szövetségesnek számít a C-vitamin. Semelyik más vitamin nem olyan fontos a szervezetünk számára, és egyikre sincs szükségünk ilyen nagymértékben. A C-vitaminnál kémiailag nézve tiszta aszkorbinsavról van szó, amelyből a hivatalos ajánlás szerint naponta kereken 100 mg-ra van szükségünk. A dohányosoknak kicsit többre van szükségük, 150 mg-ra. A C-vitaminnal való helyes és kielégítő ellátás sokaknak bonyolultnak tűnik, pedig szerencsére egyszerű.
A rendszeres és szükségszerű aszkorbinsav-készlet természetes eszközökkel játszva elérhető. Télen sem probléma a napi adag biztosítása, amikor a vitaminra különösen szükségünk van. A szükséges mennyiség kényelmesen elérhető egy megfelelően összeállított étkezéssel: két kis kivi, pár szem párolt brokkoli vagy burgonya, néhány mélyhűtött eper máris tartalmazza az elegendő mennyiséget.
Jó közérzet C-vitaminnal
Egy biztos: a C-vitamin jó és elegendő adagolása valóságos áldás a szervezetnek és segít az immunrendszerünknek. Képes megvédeni bennünket a sejtkárosító szabad gyökök túlzott képződésétől, és ráadásul felerősíti az E-vitamin és a vas jó tulajdonságait. A vitamin gondoskodik az egyes testi sejtek jó oxigénellátásáról, erősíti a bőrt, a porcokat és a csontokat.
A megfázások elleni védelemként elsősorban azoknak segít, akik nehéz fizikai munkát végeznek, sokat sportolnak vagy a téli hónapokban sokat tartózkodnak a szabadban. A védelem érdekében ekkor napi mintegy 200 mg C-vitamin szükséges.
I-M
|
|
|
0 komment
, kategória: Egészség,életmód |
|
|
|
|
|
2014-05-23 09:47:17, péntek
|
|
|
Hányszor lehet ezt a mondatot hallani! Vajon tényleg lényegtelen, fölösleges dologról van szó?
A Szent-Györgyi Albert által 1928-ban megtalált vegyület jelenléte a szervezetben több szempontból is az egyik legfontosabb feltétele az egészséges életnek. Mit is tud a C6H8O6, az aszkorbinsav, vagyis a C-vitamin?
Lényeges, hogy a C-vitamint az emberi szervezet nem képes előállítani, kizárólag külső forrásból pótolható. A veszteség viszont folyamatos, hiszen vízben oldódó vitaminról van szó, így állandó utánpótlást igényel. Ha már itt tartunk: mennyi C-vitaminra van szüksége a szervezetünknek? A pillanatnyi szükséglet nagy határok között mozoghat, életmódtól, egészségi állapottól, terheléstől függően változik az éppen elégséges mennyiség.
Van egy jó régen, a II. világháború idején meghatározott minimum, ami 60 mg-ban határozza meg a napi ajánlott bevitelt, ami a C-vitamin-hiány miatt kialakuló skorbut megelőzését szolgálja. Szent-Györgyi szerint az ajánlott mennyiség egy egészséges felnőtt esetében 1000 mg/nap, viszont egy influenza esetén szervezetünk ennek a többszörösét, napi 5000-8000 mg-ot is igényel a gyógyuláshoz.
Hogyan működik?
Érdemes tudni, hogy a bevitt C-vitaminnak mintegy 80%-a szívódik fel. Szerepe leginkább az, hogy a sejtek biokémiai folyamatait segítse, hatékony antioxidáns. C-vitamin nélkül számos egyéb vitamin és nyomelem sem tud működni. Így például a vas sem képes felszívódni a bélrendszerből C-vitamin jelenléte nélkül, vagyis vérszegénységnél mindig együtt a vassal adandó.
Az érfalak rugalmasságának megőrzésében is nagy szerepe van, így belső vérzések, infarktusok (szív és agy) megelőzésében is segít, illetve a tartósan alacsony C-vitamin-szint közvetlen okozója is lehet érelmeszesedésnek, szívinfarktusnak. Ugyanígy a bőr rugalmasságáért is többek között a C-vitamin a felelős, ugyanis E-vitamin-védő hatása van.
P-vitamin (rutin vagy citrin) jelenlétében a leghatékonyabb a C-vitamin felszívódása.
A napi bevitelt egyre nehezebb az élelmiszerekből pótolni, hiszen folyamatosan csökken a zöldségek, gyümölcsök vitamintartalma. Ráadásul a főzéssel-sütéssel a C-vitamin-tartalom 80%-kal is csökkenhet az ételekben, így más forrásból kell pótolni a hiányt. Érdekes adat, hogy 1000 mg C-vitamin beviteléhez 4-5 kg zöldpaprikát kellene megennünk - naponta.
A Nobel-díjas tudósunk szerint az aszkorbinsavat ugyanúgy kellene árusítani a boltokban, mint a sót vagy a lisztet, hogy mindenki könnyen hozzá tudjon jutni. Túladagolni szinte lehetetlen, hiszen vízben oldódó vitaminról beszélünk. Kutatások szerint napi 18 dekagramm C-vitamin sem okozott semmilyen mellékhatást - viszont a HIV-fertőzöttek állapota jelentősen javult. Ezek után mindenki döntse el, hogy mennyit is ér a C-vitamin!
I-M |
|
|
0 komment
, kategória: Egészség,életmód |
|
|
|
|
|
2014-05-23 09:45:04, péntek
|
|
|
Aprók, pirosak és ízletesek - a cseresznyét már évszázadok óta fogyasztják nemcsak azért, mert aromájuk egyedi, hanem azért is, mert rengeteg vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst rejtegetnek magukban, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre és a hosszú életre.
MIT TARTALMAZ A CSERESZNYE?
Vitamintartalma jelentős, ami a béta-karotént, C-vitamint, K-vitamint, A-vitamint, E- vitamint, B komplexet és PP-vitamint illeti. Ásványi anyagok közül rengeteg benne a kálium, foszfor, kalcium, vas és magnézium. Antioxidánsban is gazdag, ugyanakkor sok egyéb hatóanyagot is tartalmaz.
A legtöbb vitamin és hatóanyag a jól megérett gyümölcsökben található. Továbbá azt sem szabad elfelednünk, hogy 100 grammnyi cseresznye alig tartalmaz 48 kalóriát!
A CSERESZNYE JÓTÉKONY HATÁSAI:
* Megelőzi a rákos betegségek kialakulását - antioxidáns- és hatóanyag-tartalmának köszönhetően méregteleníti a szervezetet, ezáltal segít a sejtek egészségének a megőrzésében, és megelőzi a sejtmutációk kialakulását.
* Természetes fájdalomcsillapító - kiváló orvosság a fájdalomra, főként az izom- és csontfájdalmakra. Ezért kimondottan ajánlott azoknak, akik huzamosabb ideig nehéz fizikai munkát végeznek, sportolnak vagy ellenkezőleg, ülőmunkát végeznek és ezáltal lesz fájdalmuk.
* Csökkenti a koleszterinszintet - a vérben lévő koleszterin visszatartása által csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, valamint a szívinfarktusok és agyvérzések esélyét. Érési ideje alatt naponta fogyasztva segít megelőzni a meleg időszakra jellemző betegségek fellépését.
* Elűzi a fáradtságot - pozitív hatással van az alvásra, így javítja az álmatlanságot, és segít a pihenésben. Azoknak is ajánlott, akik rémálmokra, nyugtalan éjszakákra panaszkodnak. A cseresznye ugyanis javít az alvás minőségén is.
* Májbarát - a májbántalmak orvoslásában is kiváló a cseresznye, amennyiben üres gyomorra naponta két csésze gyümölcsöt elfogyasztunk. Többet nem ajánlanak a szakemberek, jelentős cukortartalma által ugyanis megnövelheti a vércukorszintet, ezáltal pedig súlygyarapodáshoz vezethet.
* Vesetisztító - a cseresznyeszárakból készített tea mindennapos fogyasztása kitisztítja a veséket a kőtől és homoktól, továbbá a betegségektől is megvédi azokat. 250 milliliter vízbe egy teáskanál aprított cseresznyeszárat kell megfőzni, a készítményt végül mézzel is lehet fogyasztani.
* Növeli az élettartamot - antioxidáns-, vitamin- és ásványi anyag-tartalmának köszönhetően a testünk sejtjeit egészségesnek tartja, így azok élettartama meghosszabbodik és tovább őrizhetik meg alapvető funkcióikat.
* Megelőzi a dehidratációt - a cseresznyéből készített ital megfelelően hidratálja a szervezetet, és biztosítja számára a kellő mennyiségű tápanyagértéket még a legmelegebb napokon is, azok esetében is, akik sokáig tartózkodnak a szabad levegőn. Két csészényi gyümölcs vagy 250 milliliter cseresznyelé elegendő a kiszáradás ellen, ha naponta fogyasztjuk.
* Gyulladáscsökkentő hatású - krónikus betegségekben, bőrallergia esetén vagy pattanások ellen is kiváló a cseresznye fogyasztása. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően, a cseresznye megnyugtatja az irritált területet, és rendbe hozza azt.
* Fehéríti a fogakat - az eperhez és almához hasonlóan, a cseresznye is fehéríti a fogakat. Ennek érdekében ajánlott nyersen fogyasztani, és nem ital vagy befőtt formájában, étkezések után.
Mindezek mellett, a cseresznye megőrzi a bőr fiatalságát, erősíti az immunrendszert, ezáltal pedig az ellenállóképességet. Szabályozza a bélműködést, ugyanakkor serkenti a sejtek regenerálódását. Jó gyógyszer a vérnyomás-gondok orvoslására is.
És nem utolsó sorban, tökéletes szépségápoló: a cseresznyéből készített pépek, házi maszkok nyugtatják, hidratálják és bársonyossá teszik a fáradt, kiszolgáltatott bőrt. Megelőzik a ráncok kialakulását vagy elmélyülését, és fiatalon őrzik meg a bőrt. A celulítisz elleni harcban pedig győztes fegyver a (fent is említett) cseresznyeszárból készülő tea.
Forrás: filantropikum.com
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2014. Május
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
174 db bejegyzés |
e év: |
1742 db bejegyzés |
Összes: |
8743 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (20)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (72)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 196
- e Hét: 3706
- e Hónap: 5601
- e Év: 56392
|
|
|