Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Gyümölcs és C-vitamin – a teljes körű védelem télre
  2014-05-23 09:48:51, péntek
 
  A téli hónapokban a szervezetünk a hideg, meleg állandó váltakozása és a fűtés okozta száraz levegő miatt állandóan azzal foglalkozik, hogy mindenféle baktérium és vírus ellen védekezzen. Hogy a szervezetünket lehetőleg támogassuk ebben, segít nekünk a napi megfelelő adag C-vitamin. De honnan juthatunk hozzá ehhez a fontos vitaminhoz?

Jól felkészülve a télre
A kórokozók elleni harcban a legfontosabb szövetségesnek számít a C-vitamin. Semelyik más vitamin nem olyan fontos a szervezetünk számára, és egyikre sincs szükségünk ilyen nagymértékben. A C-vitaminnál kémiailag nézve tiszta aszkorbinsavról van szó, amelyből a hivatalos ajánlás szerint naponta kereken 100 mg-ra van szükségünk. A dohányosoknak kicsit többre van szükségük, 150 mg-ra. A C-vitaminnal való helyes és kielégítő ellátás sokaknak bonyolultnak tűnik, pedig szerencsére egyszerű.

A rendszeres és szükségszerű aszkorbinsav-készlet természetes eszközökkel játszva elérhető. Télen sem probléma a napi adag biztosítása, amikor a vitaminra különösen szükségünk van. A szükséges mennyiség kényelmesen elérhető egy megfelelően összeállított étkezéssel: két kis kivi, pár szem párolt brokkoli vagy burgonya, néhány mélyhűtött eper máris tartalmazza az elegendő mennyiséget.

Jó közérzet C-vitaminnal
Egy biztos: a C-vitamin jó és elegendő adagolása valóságos áldás a szervezetnek és segít az immunrendszerünknek. Képes megvédeni bennünket a sejtkárosító szabad gyökök túlzott képződésétől, és ráadásul felerősíti az E-vitamin és a vas jó tulajdonságait. A vitamin gondoskodik az egyes testi sejtek jó oxigénellátásáról, erősíti a bőrt, a porcokat és a csontokat.

A megfázások elleni védelemként elsősorban azoknak segít, akik nehéz fizikai munkát végeznek, sokat sportolnak vagy a téli hónapokban sokat tartózkodnak a szabadban. A védelem érdekében ekkor napi mintegy 200 mg C-vitamin szükséges.

A téli hónapokban a szervezetünk a hideg, meleg állandó váltakozása és a fűtés okozta száraz levegő miatt állandóan azzal foglalkozik, hogy mindenféle baktérium és vírus ellen védekezzen. Hogy a szervezetünket lehetőleg támogassuk ebben, segít nekünk a napi megfelelő adag C-vitamin. De honnan juthatunk hozzá ehhez a fontos vitaminhoz?

Jól felkészülve a télre
A kórokozók elleni harcban a legfontosabb szövetségesnek számít a C-vitamin. Semelyik más vitamin nem olyan fontos a szervezetünk számára, és egyikre sincs szükségünk ilyen nagymértékben. A C-vitaminnál kémiailag nézve tiszta aszkorbinsavról van szó, amelyből a hivatalos ajánlás szerint naponta kereken 100 mg-ra van szükségünk. A dohányosoknak kicsit többre van szükségük, 150 mg-ra. A C-vitaminnal való helyes és kielégítő ellátás sokaknak bonyolultnak tűnik, pedig szerencsére egyszerű.

A rendszeres és szükségszerű aszkorbinsav-készlet természetes eszközökkel játszva elérhető. Télen sem probléma a napi adag biztosítása, amikor a vitaminra különösen szükségünk van. A szükséges mennyiség kényelmesen elérhető egy megfelelően összeállított étkezéssel: két kis kivi, pár szem párolt brokkoli vagy burgonya, néhány mélyhűtött eper máris tartalmazza az elegendő mennyiséget.

Jó közérzet C-vitaminnal
Egy biztos: a C-vitamin jó és elegendő adagolása valóságos áldás a szervezetnek és segít az immunrendszerünknek. Képes megvédeni bennünket a sejtkárosító szabad gyökök túlzott képződésétől, és ráadásul felerősíti az E-vitamin és a vas jó tulajdonságait. A vitamin gondoskodik az egyes testi sejtek jó oxigénellátásáról, erősíti a bőrt, a porcokat és a csontokat.

A megfázások elleni védelemként elsősorban azoknak segít, akik nehéz fizikai munkát végeznek, sokat sportolnak vagy a téli hónapokban sokat tartózkodnak a szabadban. A védelem érdekében ekkor napi mintegy 200 mg C-vitamin szükséges.
I-M
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Annyit ér, mint a C-vitamin
  2014-05-23 09:47:17, péntek
 
  Hányszor lehet ezt a mondatot hallani! Vajon tényleg lényegtelen, fölösleges dologról van szó?
A Szent-Györgyi Albert által 1928-ban megtalált vegyület jelenléte a szervezetben több szempontból is az egyik legfontosabb feltétele az egészséges életnek. Mit is tud a C6H8O6, az aszkorbinsav, vagyis a C-vitamin?
Lényeges, hogy a C-vitamint az emberi szervezet nem képes előállítani, kizárólag külső forrásból pótolható. A veszteség viszont folyamatos, hiszen vízben oldódó vitaminról van szó, így állandó utánpótlást igényel. Ha már itt tartunk: mennyi C-vitaminra van szüksége a szervezetünknek? A pillanatnyi szükséglet nagy határok között mozoghat, életmódtól, egészségi állapottól, terheléstől függően változik az éppen elégséges mennyiség.

Van egy jó régen, a II. világháború idején meghatározott minimum, ami 60 mg-ban határozza meg a napi ajánlott bevitelt, ami a C-vitamin-hiány miatt kialakuló skorbut megelőzését szolgálja. Szent-Györgyi szerint az ajánlott mennyiség egy egészséges felnőtt esetében 1000 mg/nap, viszont egy influenza esetén szervezetünk ennek a többszörösét, napi 5000-8000 mg-ot is igényel a gyógyuláshoz.

Hogyan működik?
Érdemes tudni, hogy a bevitt C-vitaminnak mintegy 80%-a szívódik fel. Szerepe leginkább az, hogy a sejtek biokémiai folyamatait segítse, hatékony antioxidáns. C-vitamin nélkül számos egyéb vitamin és nyomelem sem tud működni. Így például a vas sem képes felszívódni a bélrendszerből C-vitamin jelenléte nélkül, vagyis vérszegénységnél mindig együtt a vassal adandó.

Az érfalak rugalmasságának megőrzésében is nagy szerepe van, így belső vérzések, infarktusok (szív és agy) megelőzésében is segít, illetve a tartósan alacsony C-vitamin-szint közvetlen okozója is lehet érelmeszesedésnek, szívinfarktusnak. Ugyanígy a bőr rugalmasságáért is többek között a C-vitamin a felelős, ugyanis E-vitamin-védő hatása van.

P-vitamin (rutin vagy citrin) jelenlétében a leghatékonyabb a C-vitamin felszívódása.
A napi bevitelt egyre nehezebb az élelmiszerekből pótolni, hiszen folyamatosan csökken a zöldségek, gyümölcsök vitamintartalma. Ráadásul a főzéssel-sütéssel a C-vitamin-tartalom 80%-kal is csökkenhet az ételekben, így más forrásból kell pótolni a hiányt. Érdekes adat, hogy 1000 mg C-vitamin beviteléhez 4-5 kg zöldpaprikát kellene megennünk - naponta.

A Nobel-díjas tudósunk szerint az aszkorbinsavat ugyanúgy kellene árusítani a boltokban, mint a sót vagy a lisztet, hogy mindenki könnyen hozzá tudjon jutni. Túladagolni szinte lehetetlen, hiszen vízben oldódó vitaminról beszélünk. Kutatások szerint napi 18 dekagramm C-vitamin sem okozott semmilyen mellékhatást - viszont a HIV-fertőzöttek állapota jelentősen javult. Ezek után mindenki döntse el, hogy mennyit is ér a C-vitamin!
I-M
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Miért fogyasszunk cseresznyét?
  2014-05-23 09:45:04, péntek
 
 

Aprók, pirosak és ízletesek - a cseresznyét már évszázadok óta fogyasztják nemcsak azért, mert aromájuk egyedi, hanem azért is, mert rengeteg vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst rejtegetnek magukban, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre és a hosszú életre.


MIT TARTALMAZ A CSERESZNYE?

Vitamintartalma jelentős, ami a béta-karotént, C-vitamint, K-vitamint, A-vitamint, E- vitamint, B komplexet és PP-vitamint illeti. Ásványi anyagok közül rengeteg benne a kálium, foszfor, kalcium, vas és magnézium. Antioxidánsban is gazdag, ugyanakkor sok egyéb hatóanyagot is tartalmaz.

A legtöbb vitamin és hatóanyag a jól megérett gyümölcsökben található. Továbbá azt sem szabad elfelednünk, hogy 100 grammnyi cseresznye alig tartalmaz 48 kalóriát!

A CSERESZNYE JÓTÉKONY HATÁSAI:

* Megelőzi a rákos betegségek kialakulását - antioxidáns- és hatóanyag-tartalmának köszönhetően méregteleníti a szervezetet, ezáltal segít a sejtek egészségének a megőrzésében, és megelőzi a sejtmutációk kialakulását.
* Természetes fájdalomcsillapító - kiváló orvosság a fájdalomra, főként az izom- és csontfájdalmakra. Ezért kimondottan ajánlott azoknak, akik huzamosabb ideig nehéz fizikai munkát végeznek, sportolnak vagy ellenkezőleg, ülőmunkát végeznek és ezáltal lesz fájdalmuk.
* Csökkenti a koleszterinszintet - a vérben lévő koleszterin visszatartása által csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, valamint a szívinfarktusok és agyvérzések esélyét. Érési ideje alatt naponta fogyasztva segít megelőzni a meleg időszakra jellemző betegségek fellépését.
* Elűzi a fáradtságot - pozitív hatással van az alvásra, így javítja az álmatlanságot, és segít a pihenésben. Azoknak is ajánlott, akik rémálmokra, nyugtalan éjszakákra panaszkodnak. A cseresznye ugyanis javít az alvás minőségén is.
* Májbarát - a májbántalmak orvoslásában is kiváló a cseresznye, amennyiben üres gyomorra naponta két csésze gyümölcsöt elfogyasztunk. Többet nem ajánlanak a szakemberek, jelentős cukortartalma által ugyanis megnövelheti a vércukorszintet, ezáltal pedig súlygyarapodáshoz vezethet.
* Vesetisztító - a cseresznyeszárakból készített tea mindennapos fogyasztása kitisztítja a veséket a kőtől és homoktól, továbbá a betegségektől is megvédi azokat. 250 milliliter vízbe egy teáskanál aprított cseresznyeszárat kell megfőzni, a készítményt végül mézzel is lehet fogyasztani.
* Növeli az élettartamot - antioxidáns-, vitamin- és ásványi anyag-tartalmának köszönhetően a testünk sejtjeit egészségesnek tartja, így azok élettartama meghosszabbodik és tovább őrizhetik meg alapvető funkcióikat.
* Megelőzi a dehidratációt - a cseresznyéből készített ital megfelelően hidratálja a szervezetet, és biztosítja számára a kellő mennyiségű tápanyagértéket még a legmelegebb napokon is, azok esetében is, akik sokáig tartózkodnak a szabad levegőn. Két csészényi gyümölcs vagy 250 milliliter cseresznyelé elegendő a kiszáradás ellen, ha naponta fogyasztjuk.
* Gyulladáscsökkentő hatású - krónikus betegségekben, bőrallergia esetén vagy pattanások ellen is kiváló a cseresznye fogyasztása. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően, a cseresznye megnyugtatja az irritált területet, és rendbe hozza azt.
* Fehéríti a fogakat - az eperhez és almához hasonlóan, a cseresznye is fehéríti a fogakat. Ennek érdekében ajánlott nyersen fogyasztani, és nem ital vagy befőtt formájában, étkezések után.

Mindezek mellett, a cseresznye megőrzi a bőr fiatalságát, erősíti az immunrendszert, ezáltal pedig az ellenállóképességet. Szabályozza a bélműködést, ugyanakkor serkenti a sejtek regenerálódását. Jó gyógyszer a vérnyomás-gondok orvoslására is.

És nem utolsó sorban, tökéletes szépségápoló: a cseresznyéből készített pépek, házi maszkok nyugtatják, hidratálják és bársonyossá teszik a fáradt, kiszolgáltatott bőrt. Megelőzik a ráncok kialakulását vagy elmélyülését, és fiatalon őrzik meg a bőrt. A celulítisz elleni harcban pedig győztes fegyver a (fent is említett) cseresznyeszárból készülő tea.

Forrás: filantropikum.com
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 174 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 196
  • e Hét: 3706
  • e Hónap: 5601
  • e Év: 56392
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.