Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Margarettás kosár
  2014-05-25 13:00:44, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Margaretták
  2014-05-25 12:58:57, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Kövirózsa
  2014-05-25 12:54:58, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Kínai szegfű
  2014-05-25 12:53:42, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Quadros Lytton
  2014-05-25 07:14:27, vasárnap
 
 



Péliföldszentkereszten május 24-én a 11 órakor kezdődő szentmisében Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök pappá szenteli Quadros Lytton Ervanto szalézi diakónust.

Quadros Lytton az indiai Bombayban született 1983-ban, de kilenc éves koráig Ugandában (Afrika) élt szüleivel és öccsével, ahol mérnök édesapja állást vállalt. Amikor visszatértek Indiába, édesapja, aki maga is szalézi iskolába járt, fiát is szalézi iskolába adta, ahol megismerkedett Don Boscóval és a szalézi lelkiséggel. 1996-ban határozta el, hogy szalézi lesz és jelentkezett a noviciátusba. Minden bizonnyal a gyermekkori afrikai tapasztalatok segítették hozzá az elhatározáshoz, hogy misszionárius legyen. Nem azért ment szalézinak, hogy csak és kizárólag Indiában tevékenykedjen, hanem hogy azt tegye, amit Isten akaratából tennie kell.

2007-ben jött Magyarországra. Örökfogadalmát 2009-ben Péliföldszentkereszten tette le. Volt a péliföldszentkereszti és a kazincbarcikai szalézi közösség tagja, jelenleg az óbudai tanulmányi ház lakója, a Sapientián végzi tanulmányait, hétvégenként pedig a nyergesújfalui oratóriumban segédkezik.

Különösen nagy öröm egy papszentelés a Szalézi Család ünnepén, ezért sokan készülnek rá, hogy együtt ünnepeljenek a szaléziakkal.
Lytton sok időt töltött Péliföldszentkereszten és örül, hogy a szentelése is itt lesz. Szülei az ünnepi alkalomra Magyarországra látogattak, hogy jelen lehessenek fiatalabbik gyermekük pappá szentelésén.
Annak ellenére, hogy Péliföldszentkereszten nincs plébánia, mégis sokan ismerik és szeretik Lyttont, hiszen sok időt töltött a nyergesújfalui oratóriumban.
A szentelés előtt, május 23-án este a fiatalok Péliföldszentkereszten közös virrasztás keretében imádkoznak érte.

Quadros Lytton primíciája május 25-én, vasárnap lesz az óbudai Segítő Szűz Mária kápolnában (1032 Budapest, Bécsi út 175.) 18 órai kezdettel.

Forrás:szaleziak.hu/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Szaléziak
  2014-05-25 06:48:27, vasárnap
 
 


Az alapító jelszava:
Da mihi animas, cetera tolle! - Adj nekem lelkeket, végy el minden mást!


(Salesiani di Don Bosco, Societas S. Francisci Salesii)

1841. december 8-án Giovanni Bosco Torino egy külvárosában otthonába fogadott egy munka nélkül lézengő kőművesinast. Az elsőt sok fiatal követte. Don Bosco senkit sem utasított el. Így született meg az a mű, amely azóta több százezer fiatalnak lett családi, szellemi és lelki otthona.

Don Bosconak hamarosan akadtak segítőtársai (az első édesanyja volt), így rövidesen kettős szerzetescsalád jött létre. Az elsőt, akik az elhagyott, szegény, veszélyeztetett fiúkkal foglalkoztak, Szalézi Szent Ferencről nevezte el. A másodikat a lányok megmentésére és nevelésére Mazzarello Máriával együtt alapította; ez lett a Segítő Szűz Mária leányai kongregáció.
A szaléziak és a szalézi nővérek mellett létrejött a szalézi munkatársak széles hálózata is. Don Bosco e hármas hadseregének ma több tízezer tagja van.

A Szalézi Társaság apostoli célja: az ifjúság oktatása és nevelése iskolákban, szakiskolákban és különféle ifjúsági intézményekben; nem hívők evangelizálása.

Don Bosco maga szervezte meg az első otthonokat, vasárnapi iskolákat (oratóriumokat), közben - a nincstelen káplán - gondoskodott élelemről, ruháról, házról, iskolaszerekről. Fiaiért mindenre hajlandó volt, szeretete nem ismert lehetetlent.
Azt sem titkolta: teljes értékű keresztényeket, szenteket akar nevelni belőlük. Szent élete ragadós volt: egyik 15 éves korában meghalt tanítványát, Savio Domonkost (142-1857) már a szentek sorában tiszteljük.

Don Bosco első munkatársainak Társasága hivatalosan 1859-ben alakult meg, 1869-ben elnyerte az ideiglenes, 1874-ben pedig a végleges pápai jóváhagyást.

Don Bosco 1875-ben küldte a szaléziakat Dél-Amerikába, Tűzföldre. Az első csapatot azóta több ezren követték. Ma a szeléziak megtalálhatók mind az öt világrészben: 1536 intézményen 17 000 szalézi neveli a kenyérre, szellemi és lelki táplálékra éhező fiatalok százezreit.

A szalézi családot papok és testvérek alkotják. 1572 házban 17 180 szerzetes. A közösségek életét az egyszerűség, derűs légkör, evangéliumi merészség, az alkotókedv, a mély lelki élet és az ebből fakadó öröm jellemzi.
Megelőzés, szilárd világnézet, biztos értékrend kibontakoztatása alkotják a szalézi nevelés módszerét és célját.

Magyar földre a századfordulón jutott el a Társaság. Az első tag 1901-ben tette le a hármas fogadalmat. Az első szalézi intézet 1913-ban az Esztergom megyei Bajót mellett Péliföldszentkereszten nyílt meg. A további alapítások: Nyergesújfalu, gimnázium (1919), Óbuda, árvaház (1920), Rákospalota, fiúnevelő intézet, nyomda (1924), Esztergomtábor, rendi tanulmányi ház, fiúnevelő intézet, ipariskola (1925), Újpest és Visegrád, fiúnevelő otthonok (1927), Gyula, középiskolai otthon (1932) és még néhány plébánia. A magyar szaléziek 1926 óta alkotnak önálló tartományt. Az elszakított területeken 6 szalézi intézmény működött.
A magyar szaléziek is a szegény sorsú fúknak igyekeztek otthont nyújtani, lehetőséget adtak a tanulásra, illetve szakmai képesítésre. Az oratóriumok hitbeli továbbképzését, kulturális rendezvényeket, szórakozási lehetőséget, meleg emberi kapcsolatokat biztosítottak. A szalézi diákokat, öregdiákokat, munkatársakat a Szalézi Értesítő tartotta egységben. A rákospalotai Don Bosco Nyomda olcsó és színvonalas kiadványok ezreivel szolgálta a fiatalok és a többi korosztály szellemi-lelki életét.

1950-ben a magyar rendtartománynak 250 tagja volt. Többen működtek külföldi missziókban is: Ecuadorban, Hongkongban, Indiában, Japánban, Kubában, Kínában és Venezuelában.

Az alapító Don Boscot (1815-1888) 1934-ben avatta szentté az Egyház. Tanítványát és lelki gyermekét, Savio Domonkost 1954-ben. Don Bosco tanítványát és első utódát, Don Michele Ruát (1837-1910) VI. Pál 1973-ban avatta boldoggá.
Folyamatban van egy egyetemi hallgató boldoggá avatási ügye is. A Társaság szentjei között tiszteli két püspök vértanúját, valamint azokat a szaléziakat, akik a leprások szolgálatában adták életüket Krisztusért.

A Társaság központi háza;
Via della Pisana, 1111
I-00163 Róma
Tel: 06-693-1341

1989 őszén a szalézi szerzetesek Orosházán, Balassagyarmaton, Szombathelyen és Újpesten kezdték meg újra működésüket. Megnyílt noviciátusuk is.
Forrás:http://www.keresztenymagyarorszag.hu/tortenelem/szerzetesrendek/Szal%E9zia k+S.D.B.

A magyar szaléziak honlapja : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Hasznos szempontok
  2014-05-25 05:48:35, vasárnap
 
  Hasznos szempontok
1. A türelem, kedvesség, szeretet, jóakarat, öröm, boldogság, bölcsesség és megértés olyan minőségek, amelyek sohasem öregszenek meg. Ápold és fejleszd őket, és maradj fiatal testben és lélekben!
2. Kutatóorvosok szerint a múló idő hatásai miatti neurotikus félelem nagy valószínűséggel kiválthatja a korai öregedést.
3. A kor nem azonos a szálló évek múlásával; a kor a bölcsesség hajnala az ember elméjében.
4. A 65-95 év közötti kor könnyen lehet életed legtermékenyebb időszaka.
5. Örömmel köszöntsd éveid számának gyarapodását. Növekvő életkorod azt jelenti, hogy egyre magasabbra hágsz az élet végtelen ösvényén.
6. Isten az Élet - a te életed. Az Élet mindig megújítja önmagát, örökké tart és elpusztíthatatlan - az élet mindannyiunk realitása. Örökké élsz, mivel életed Isten élete.
7. Lenyűgöző bizonyítékok szórnak a halál utáni életről. Tanulmányozd városod közkönyvtáraiban a nagy-britanniai és amerikai Pszichikai Kutatások Társasága Közleményeit. A munka kiemelkedő szakemberek szakadatlanul (több mint 75 éven át) folytatott tevékenységének eredményein alapszik.
8. Elmédet nem láthatod, mégis tudod, hogy van elméd. Szellemedet sem látod, de tudod, hogy a küzdőszellem, az alkotóművész szelleme, a zenész szelleme, a szónok szelleme valóság. Ugyanilyen valóság a szívedben és elmédben létező jóság, igazság, szépség szelleme is. Nem láthatod az életet, de tudod, hogy élsz.
9. Az öregkor valójában nem más, mint a legemelkedettebb szempontok szerinti elmélkedés Isten igazságairól. Az öregkor teljesebb örömöket kínál, mint a fiatalság. Elmédet szellemi és lelki atlétika foglalkoztatja. A természet lelassította testedet, így alkalmad nyílik, hogy az isteni dolgok felől elmélkedj.
10. Csak akkor számítgatjuk egy ember éveit, ha már semmi másra sem számíthatunk tőle. Hited, meggyőződésed sosem pusztul el.
11. Annyi idős vagy, amennyinek érzed magad. Olyan erős vagy, amilyennek hiszed magad. Olyan hasznos vagy, amilyennek tartod magad. Annyira vagy fiatal, amennyire gondolataid fiatalok.
12. Őszülő hajad - érték. Nem ősz hajszálaidat bocsátod áruba. A hosszú évek során felhalmozott tehetségedet, képességeidet, bölcsességedet kínálod.
13. Sem a diéta, sem tornagyakorlatok nem őrzik meg fiatalságodat. Ahogy az ember az ő szívében gondolkodik, olyan ő.
14. A megöregedéstől való félelem fizikai és szellemi leromláshoz vezethet. Amitől legjobban féltem, íme, bekövetkezett.
15. Akkor öregszel meg, ha megszűnnek álmaid, ha elveszíted érdeklődésed az élet iránt. Akkor öregedtél meg, ha ingerlékeny, bogaras, zsémbes, kötözködő vagy. Töltsd meg elmédet Isten igazságaival, és sugározd az Ő szeretetének napfényét - ez a fiatalság.
16. Tekints előre, hiszen mindenkor az élet végtelenjét fürkészed.
17. Nyugdíjazásod új vállalkozás. Kezdj friss tanulmányokat, érdeklődj új dolgok iránt! Megteheted mindazt, amire nem értél rá, mert idődet lekötötték mindennapi megélhetésed gondjai. Szenteld figyelmedet az élet élésének!
18. A társadalom hasznos tagja légy, ne a foglya. Ne rejtsd véka alá tehetségedet!
19. A fiatalság titka a szeretet, öröm, belső béke és nevetés. Teljes öröm van Őnála. És nincsen Őbenne semmi sötétség.
20. Szükség van rád. A legnagyobb filozófusok, művészek, tudósok, írók és más hírességek 80 éves koruk után is alkottak, dolgoztak.
21. Az öregkor gyümölcse a szeretet, béke, türelem, gyengédség, jóság, hit, szelídség és mértékletesség.
22. A határt nem ismerő Végtelen Élet fia, az Örökkévalóság gyermeke vagy. Csodálatos vagy!
Forrás:egészségsuli
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 349 db bejegyzés
e év: 5813 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3628
  • e Hét: 12410
  • e Hónap: 43896
  • e Év: 248597
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.