Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Az Úr, és a lélek akarata szerint
  2014-05-28 19:43:07, szerda
 
  Az asszony ágya fölött negyedik napja konzultáltak. Szakorvosi vélemények sorjázik a dossziéban. Három, három lett az eredmény. A labda a professzornál maradt
.- Műtét szerdán! - jelentette ki a professzor.
Homlokára a gond mély barázdát szántott, miután analizálta a szakvéleményt. A bejelentést döbbent csend fogadta. Nem úgy ismerték a mestert, mint aki kockáztat. A professzor távozása után az orvosi szobában a beteg kórlap fülé hajoltak.
- Kevés az esély - szólt az egyik.
- De, ha sikerül, élhet - folytatja a másik.
- A főnök nem kockáztat - fejezte be a harmadik, az élet-halál harc latolgatását.
Az asszonyt három hónapja mentő szállította a körzet egyik kisvárosából. Nyolc éve rabja az áldatlan állapotnak. A diagnosztikai tárházat végigjárva sem sikerült pontos diagnózist felállítani. Egyetlen biztos pont az anamnézis volt, és az észlelt krízisek alatti kimagasló hormonértékek, melyek igazolni látszanak a daganat jelenlétét. Nyugalmi állapotban, az értékek visszatérnek a normális szintre. A képérzékelők mégsem mutatják a szervekben az elváltozást. Ritka betegség ez, az orvosok rémálma, a patológia legnagyobb színésze. Túlélési esély műtét nélkül pár év, azonban a krízisek alatt létrejövő szövődmények, szervkárosodások miatt kevesen élték meg a szakirodalom szerinti előjelzést.A professzor nehezen aludt el ezen az estén. Kételkedett a döntése helyességében, félt. A műtőben eddig nem halt meg senki a keze alatt, amit számon is tart a szakma.
Büszke volt az eredményeire. Amikor szóba kerül, soha nem felejti el, közölni, nem csak a saját érdeme, fentről segítik. A műtét előkészülete imával kezdődik. Szobájának egyik sarkában kecses lábú asztalkán, a feszület alatt, herendi porcelán szobor áll. Krisztus Pilátus előtt. Azt beszélik, ha valaki megkérdezi tőle, kit ábrázol, és ismeri az illető világnézetét, tréfálkozva annyit mond, ,,neked Marxot", ,,neked Mózest", majd hozzáteszi, nekem Jézust. Ebből soha nem lett sértődés, a kérdezőnek vált kellemetlenné, hogy nem ismerte fel kit ábrázol a szobor.

Későre járt, a professzor még mindig olvasott. Pillái nem akartak elnehezedni, pedig siettette volna álommanó érkezését, hiszen másnap pihenten kell az asztalhoz állni. Mikroszkópos műtét vár rá, orron át, agyalapi mirigyet operál. Nem nagy műtét, de ha megremeg a keze, visszafordíthatatlan következményei lehetnek, a beteg lebénulhat. Felkelt az ágyából és egy CD-t helyezett a lejátszóba. Gregorián csendült fel. Szemét lecsukva csendben hallgatta. Nem sokára elszenderedett. Reggel sikertelenül próbált visszaemlékezni merre járt az álmok birodalmában, semmire nem emlékezett. Az osztályra szokása szerint elsőként érkezett. Bevackolta magát az egyszerűen berendezett szobájába, komótosan átnézte az ügyeleti történéseket. Kezébe vette az operálandó beteg kórlapját és a sarokban lévő kicsi házi oltár felé indult.

A beteget betolták az előkészítőbe. Pár perc múlva megkezdődött az operáció. A háttérben nyugalmat árasztó klasszikus zene szólt. A csendet az altató orvos időnkénti bejelentése szakította meg. A műtét komplikációmentesen fejeződött be, jöhetett az osztályos munka.Lehangolt volt az osztály, a reform szétverte a team pontos és szakszerű programját. Egyre több redőt látni a homlokon. Nem értik, hogyan is értenék, miként lehet meghatározni a szervenkénti műtétek számát. Sőt, ha egyes műtétek nem érik el az éves előírtat, akkor bezárhatják az osztályt. Hova vezet egy ilyen agyament szabályozás. Remélik, nem jutnak el odáig, hogy öt amputálást írnak elő, és tíz mellműtétet. Képzeljük el mi lesz, ha elfogy a mellműtét kerete, és marad egy felesleges amputáció... Azt mégsem kérhetik a betegtől, hogy engedje meg az idén a lábát levágni, hogy jövőre a mellét megoperálhassák. Észbontó, etikátlan, kritikátlan. Nagy teher nehezedik az esküjüket komolyan vevő orvosokra. Világhírű szaktekintélyek hagyták el a pályát, nem tudtak azonosulni a rájuk kényszerített embertelen szabályokkal.

Az osztályon mindenki a másnapi műtétről beszélt. Egyre jobban érezhető feszültség, féltik a főnököt. Mi lesz, ha nem sikerül, hogyan fogja feldolgozni a kudarcot, az asszony halálát? A három nagy tekintélyű szakember kijelentette, nem ajánlott az operáció, a krízisek már kikezdték az életfontosságú szerveket, funkciójukat nem tudják tökéletesen ellátni, nem bírják a műtéti terheket, kimondták, kontraindikált. A másik három, ha keveset, de mégis esélyt adott, ajánlotta a daganat, illetve szükség esetén a teljes szerv eltávolítását.

A hosszú idő alatt megszerették a beteget, ki méltósággal, türelemmel és alázattal viselte sorsát. Állandóan olvasott, sokat beszélgetett a személyzettel, sőt segített nekik, hiszen szakmabeli volt. Ha beteget kellett átkísérni egy közeli osztályra, szívesen vállalkozott, így nem esett ki senki a halaszthatatlan feladatából. Délután, a szokásától eltérően, a professzor korán elindult haza. Otthon asszonyával a másnapi operáció tervéről beszélgettek. Épp, hogy alkonyodott, vacsorához ültek. Könnyű étel került a tányérra, és citromfű tea a csészékbe. Nem sokkal később lefeküdt, hamar elaludt, a tea hatott.Reggel kipihenten, korán ébredt. Más volt ez a nap, mint a többi, sorsfordító. A megszokott zenehallgatás elmaradt, helyét aggodalom váltotta fel. Műtét előtti fohásza, kicsit tovább tartott.Gondterhelten lépett a fertőtlenítőbe. Az altatóorvos nyugtalanságát látva, alig hallhatóan szólt a műtősnőnek.

- Ma más zenét kérek. Három óra, talán elég lesz, - suttogta maga elé merengve.

Átnyújtotta a kezében lévő Gregoriánt tartalmazó lemezt a műtősfiúnak, aki a lejátszóba helyezte, és elindította. Betolták a beteget. Alig csendült fel a halk zene, megkezdődött a harc az életért. Minden simán indult, túl simán. Az altató orvos egy pillanatra sem vette le a szemét a monitorról. A mellékvese velőállományának feltárásakor elmaradt a szokásos vérnyomás kiugrásos krízis. Szemük előtt megjelent a cseresznyemag nagyságú daganat, az alig nagyobb babhoz hasonló velőben. A mellékvesét leválasztani készültek, amikor a gép eddig egyenletes ritmusát felváltotta a rohanó csipogás, majd egy hosszú sípolás következett

- Szívmegállás! - kiáltott az altatóorvos, sápadtra vált arccal.

A lélek zuhanni kezdett, a végtelennek tűnő sötétbe. Egyre lejjebb merült a semmibe, majd minden átmenet nélkül a műtő plafonja alatt lebegett. Látta, amint lent a testtel bajlódtak, megpróbálták életre kelteni. Műszerek csattogtak, nagy volt az izgalom. A monitoron egyenes csík futott, a görbék megtagadták élet táncukat. Egy oxigénballon hevert az asztalon, mindenki a test körül tevékenykedett. Az egyik sarokban a műtőlámpától jobbra fekete lyuk tátongott, mögötte csodálatos fénykijárattal. Ment volna fénybe boldogan, de nem tehette, egy ezüst zsinór az anyaggal összekötötte. Azt sem értette, mit akarnak ott lenn, egy elektromos vasaló félével, mitől a mellkas megugrott, majd élettelenül visszazuhant a műtőasztalra. Hallotta, amint a professzor a harmadik próbálkozás után az asszisztenséhez így szólt:

- Meglesz, nem veszíthetjük el, próbáljuk meg újra!

Két kezét a mellkasra helyezte, és ütemesen nyomkodni kezdte, hallani lehetett a bordák reccsenését.

- Hagyják már abba a macerát, szólna le a lélek, Ő már látja a fényt, hová szívesen menne, de a zsinór nem enged! Bármennyire szeretne szólni képtelen, mert a léleknek nincs hangja. Később egy hangra a fény felől felfigyel, neki szól tudja."Vissza kell térned, rád még sok feladat vár lent!" Nem akar maradni, még sem tehet semmit. A zsinór egyre zsugorodik, a lélek közelít a testhez, és visszapréseli magát az anyag börtönébe.

- Sikerült! - kiáltják örömmámorban, szinte szinkronban.

A professzor homlokán verejtékcseppek gyöngyöztek, az altató orvos arcszíne lassan élénkülni kezd, miközben a monitoron valcert jártak az életgörbék halál feletti győzelmükben. A professzor felnézett és hálát rebegett, majd megköszönte a műtét minden részvevőjének a közreműködést, mielőtt diktálni kezdett.

- Az újraélesztés sikerrel járt, három perc, tizenhét másodpercet követően. - Sóhajtott egy nagyot, keresztet vetett s folytatta:

- Az Úr, és a lélek akarata szerint...

Lélek Sándorné
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A teázás művészete
  2014-05-28 19:37:51, szerda
 
  A teázás a mai napig nagy népszerűségnek örvend, szinte mindenki fogyaszt valamilyen élvezeti szert. Közismert teafajták a fekete tea, zöld tea, rooibos és gyümölcsteák.

Egyes népeknél a teaivás valóságos hagyományos szertartás. A teának számos olyan tulajdonsága van, amiért érdemes szorgalmazni fogyasztását. A tea koffeintartalma 2% körül van, a kávéban csupán 1,5% található. A fekete és zöldteában is található antioxidáns, a fekete tea hatóanyagai a tein, a csersavak, az illóolajok és a vitaminok.

A tea baktériumölő hatású, gátolja a baktériumok szaporodását és a plakk kialakulását, nem engedi elterjedni a szájban a baktériumokat, így fogyasztása hatásos a szájszag ellen is. Atea késlelteti a fáradtságérzetet, egyéb hatóanyagai közül a teobromin, teofillin értágító, vizelethajtó, de emellett szívműködésre is kedvezően hat.

A csersav eredményesen befolyásolja az anyagcserét, viszont lassítja a koffein hatását.Az ásványi sóknak pedig egészségvédő szerepük van. Az italkészítés legegyszerűbb módja a filteres tea, amelyet forró vízbe kell helyezni. Általában citrommal, néhol tejjel, cukorralvagy mézzel ízesítik. Vannak fogyasztók, akik önmagában, keserűen fogyasztják, élvezve a tea jellegzetes finom ízét, illatát.

A hagyományos tea titka
A hagyományos teakészítéshez mindig két edényt használunk. Az egyikben vizet forralunk, a másikban a teát forrázzuk le, erre legalkalmasabba kerámiaedény használata. Ezeket az edényeket mindig csak teakészítésre használjuk és használat után csak öblítsükki hideg vízzel. A teafőzéshez lehetőleg lágy vizet használjunk, amit első forralásig kell hevíteni.

A víz egy részét a másik edénybe töltjük, hogy kicsit átmelegedjen. Ezután kiöntjük a vizet, teát teszünk bele, majd ráöntjük a forró vizet. A forrázott teát vagy tea filtert 3 percig hagyjuk állni. Ha nem filtert használunk, csészénként egy teáskanálnyi teával számoljunk. Ha a megadott időnél tovább hagyjuk állni, akkor a főzetnem csak sötétté válik, hanem keserű is lesz.
A teát mindig frissen és forrón tálaljuk.

A nyári hőségben, ha forró teát iszunk, gyors izzadás után lehűl a test.Ebben leginkább a japán zöld teák lehetnek segítségünkre, hiszen kiváló méregtelenítő hatással bírnak.A teák fogyasztását fogyókúrához kifejezetten ajánlják, ám fogyás helyett törekedjünk inkább az egyensúlyra. Az egyensúly elérésének lényege a fokozatosan megnövelt anyagcsere. Értelmesen csökkentett, önmegtartóztató táplálékbevitellel, gyakori mozgással, stressz levezetésével pár hónap alatt a test és a lélekbámulatos változáson megy keresztül.

I-M
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Cukorbetegség és diéta
  2014-05-28 19:27:28, szerda
 
  A cukorbetegség mára kialakult járványszerű terjedése nem kis aggodalomra ad okot. Ennek hátterében a generációra jellemző megváltozott táplálkozási szokások, rengeteg cukor, só, kalória fogyasztása áll. Sajnos a tendencia csak romlik, egyre nagyobb probléma az elhízás és ezáltal az idős korban kialakuló cukorbetegség is.Ráadásul az elszomorító statisztikák sem pontosak, hiszen a cukorbetegek közel fele nincs diagnosztizálva, mert előfordul, hogy a betegségnek nincsenek kifejezett tünetei.

Az inzulinrezisztencia
Az inzulinrezisztencia a szénhidrát-anyagcsere zavara, amely bár nem konkrét betegség, könnyen cukorbetegséggé alakulhat, ha a szervezet inzulinmennyisége a kelleténél kisebb biológiai választ vált ki, főleg magas inzulinszint esetén. Ez az állapot tünetmentes, de kerülni kell az olyan táplálkozást, amely drasztikusan megnöveli a vércukorszintet, hiszen a szervezet ebben az állapotban egy idő után nem termel kellő inzulint. A 2-es típusú diabétesz tehát megelőzhető, ha az inzulinrezisztenciát időben felismerjük, és megfelelően kezeljük.
Mit tehetünk?

A 2-es típusú cukorbetegség megfelelő életmóddal, testsúllyal megelőzhető, azonban a már kialakult betegség fogyással is megfelelően panaszmentessé válhat. Ügyelni kell a helyes étrendre és lehetőleg iktassunk be testmozgást mindennapjainkba.

Diéta
Cukorbetegség esetén nincs egy úgymond speciális diéta, tehát nem egyszerűen arról van szó, hogy kiiktatjuk a cukorfogyasztást és a fehér liszt fogyasztását ügyelve a kalória bevitelre. A helyes étrendbe beletartozik a változatos táplálkozás, természetesen nagyon minimális cukor, édesség fogyasztása, zöldségek, főzelékek, barna kenyér fogyasztása. Negyven éves kor felett a bevitt zsiradék mennyiségére is fontos figyelni, mert magas koleszterinszintet, később érelmeszesedést okozhat.

Hogyan csináljuk?
Étrendünket alakítsuk ki úgy, hogy csak annyit energiát vigyünk be, amennyit valóban el is használunk. Reggelire válasszunk olyan ételt, amelytől nem ugrik meg gyorsan a vércukorszint, pl. zöldségek, korpás zsömle stb. Tízóraira a megfelelő kalcium bevitel biztosítására ehetünk natúr joghurtot vagy kefirt. Ebéd gyanánt fogyaszthatunk főzeléket, grillezett húst, zöldséges egytálételt, akár zöldséglevest, gombát, halat és párolt zöldséget. Uzsonnára tanácsos gyümölcsöt fogyasztani, vacsorára pedig ebédhez hasonlóan sovány húsok, zöldségek közül választhatunk.

Testmozgással a cukorbetegség ellen
A sportnak legalább olyan fontos szerepe van a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében, mint a megfelelő étrendnek. Igyekezzünk akár séta, akár aktívabb sport formájában valamilyen testmozgást végezni. Amennyiben a testmozgás fizikai állapotból fakadóan nem megoldható, segítségül hívhatjuk a pulzáló mágnesterápiát is, amely a sejtek szintjén fejti ki hatását és serkenti a vérkeringést. A vér oxigénellátása javulhat, ezáltal a mozgáshoz hasonló hatást érhetünk el a használatával.
I-m
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 174 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 196
  • e Hét: 3706
  • e Hónap: 5601
  • e Év: 56392
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.