Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
4 csodálatosan finom recept almával
  2014-05-06 15:23:18, kedd
 
  Napi egy alma, az orvost távol tartja - szól a mondás. Miért ne csempésznéd be az ételeidbe is?

Az alma hihetetlenül egészséges, olcsó, és rendkívül változatosan felhasználható gyümölcs. Flavonoidjának segítségével gátolja a szív- és érrendszeri betegségek, valamint több daganatos betegség kialakulásának esélyét.

Napi egy alma annyi vitamint és tápanyagot tartalmaz, amennyi kellő minimumot biztosít az egészséges táplálkozáshoz. Segíti az emésztést, tisztítja a fogakat, csökkenti a koleszterinszintet, természetes és finom kiegészítője a fogyókúrás étrendnek.

Felhasználhatod müzlik, saláták, sütemények, desszertek elkészítéséhez, de húsok mellé is kifejezetten finom. Próbáld ki úgy, ahogy eddig még sosem tetted! Receptjeink segítenek.

Mézes-mázos datolyás alma

Hozzávalók:

egy marék, apróra vágott datolya
2 és fél dl méz
2 kanál darált dió
1 citrom lereszelt héja
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 teáskanál fahéj
6 alma
2 evőkanál olvasztott vaj
Elkészítése: az almákat vágd félbe, és vájd ki a magházukat, helyezd őket tepsire, szorosan egymás mellé. Egy tálkában keverj el fél dl mézet a datolyával, a dióval és a citromhéjjal, majd add hozzá a zsemlemorzsát. A tölteléket kanalazd az almák üregébe, majd a többi mézet, az olvasztott vajat és a fahéjat keverd össze, és locsold meg vele az almákat. Forró sütőben süsd őket puhára.

Almachutney, sültekhez

Hozzávalók:

2 alma
fél vöröshagyma
fél marék mazsola
kis mokkáskanál őrölt gyömbér
csipet chilipor
2 dl almaecet
1 csipet só
1 evőkanál barna cukor
Elkészítése: az almákat pucold meg, vájd ki a magházukat, és negyedeld, szeleteld vékonyra. A hagymát vágd egészen apróra. Minden hozzávalót helyezz egy lábosba, és fedő nélkül főzz belőle sűrű mártást. Sült csirkéhez, főtt marhához, egyszerű sültekhez nagyon finom.

Almás amerikai palacsinta

Hozzávalók:

120 g liszt
3 tojás
fél csomag sütőpor
csipet só
1,5 dl tej
pár csepp étolaj
2-3 alma
Elkészítése: a tojásokat válaszd ketté. A sárgákat keverd el a liszttel, a sütőporral és a tejjel. A fehérjékbe csippents egy kis sót, majd verd kemény habbá őket. A habot óvatosan forgasd a lisztes masszába úgy, hogy ne törjön össze. Az almákat pucold meg, reszeld le, majd keverd a tésztához. Forróra hevített serpenyőben, merőkanalanként adagolva a tésztát süss palacsintákat, és tálald mézzel.

Különleges Waldorf-saláta

Hozzávalók:

1 közepes zellergumó
2 alma
1 kiskanál citrom
2 marék mazsola
durvára tört dió
Az öntethez:
2 evőkanál majonéz
2 evőkanál tejföl
1 kiskanál mustár
bors, kevés só
Elkészítése: a zellert pucold meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeld le. Az almával bánj ugyanígy, majd csöpögtesd meg a citromlével. A lereszelt zellert forrázd le, hagy állni pár percig, és hideg vízzel mosd át, csöpögtesd le. Az öntethez keverd el a majonézt, a tejfölt, a mustárt és a fűszereket. A zellert forgasd össze a mazsolával és az almával, majd az öntettel keverd alaposan össze. Szórd meg a durvára tört dióval. Behűtve tálald.
5-T
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
5 bombajó recept, ha fogyókúrába szeretnél kezdeni!
  2014-05-06 15:20:53, kedd
 
  Belefognál a szokásos tavaszi diétába, de ezúttal nem akarod kínozni magad?

A tavaszi diétázás szinte kötelező velejárója a női létnek. A téli kilók ilyenkor válnak láthatóvá és ijesztővé egyben, muszáj tenni valamit! Jobb, ha nem úgy vágsz bele, ahogy a kapkodók és pánikolók: hagyj időt magadnak és a testednek, hogy veszítsen kalóriaigényéből.

Fokozatosan cseréld le étkezéseid alapanyagait könnyebb, emészthetőbb alapanyagokra, a zsíros húst csirkére vagy pulykára, a krumplit és rizst zöldségre vagy salátára, a desszertet pedig gyümölcsre. Lassanként összeszűkül a gyomrod, az étvágyad kisebb lesz, és nem is fogod kívánni a nehéz, zsíros, hizlaló ételeket. Így idén megspórolhatod magadnak a fogyókúrákkal járó, szokásos szenvedést. Kezdd a fogyókúrát finom, de kalóriaszegény receptjeinkkel.

Currys pulyka pirított zellerrel

Hozzávalók 1 személyre:

1 tenyérnyi szelet pulykamell
egy kiskanál curry
1 + 1 evőkanál natúrjoghurt
1 centi apróra vágott gyömbér
só, bors
1 kis fej zeller
olívaolaj
Elkészítése: a pulykát klopfold ki laposra. A joghurtot keverd el a gyömbérrel és a curryvel, sózd, borsozd, és pácold be vele a pulykaszeletet. Míg áll, pucold meg a zellert, vágd egészen vékony szeletekre, és forró serpenyőben, pár csepp olívaolajon pirítsd meg a szeletek mindkét oldalát. Közben sózd, borsozd őket alaposan. A pulykát ugyanabban a serpenyőben hirtelen, nagy lángon süsd át, majd add hozzá a másik evőkanál joghurtot. A kész pulykát a zellerrel tálald.

Túróval töltött sütőtök

Hozzávalók 1 személyre:

1/4 kg sütőtök
15 dkg túró
kakukkfű, só, bors
egy evőkanál joghurt
Elkészítése: a sütőtököt mosd meg, és kapard ki a magját. A túrót fűszerezd, keverd össze a joghurttal, és a magok helyére kanalazd a sütőtökbe. Vond be alufóliával, és 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt süsd meg.

Sárgarépa-krémleves

Hozzávalók:

1/2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csepp méz
só, bors, őrölt gyömbér
1/2 kg sárgarépa
1/2 liter zöldségleves (akár kockából is)
Elkészítése: a hagymát vágd apróra, a fokhagymát törd át, és egy pöttynyi vajon párold meg őket. Csorgass rá mézet, majd add hozzá a megpucolt és felkarikázott répát. Öntsd fel a levessel, és főzd puhára. Botmixerrel pürésítsd, majd fűszerezd sóval, borssal, gyömbérrel.

A klasszikus görög saláta

Hozzávalók:

1/4 kígyó uborka
1/4 fej lila hagyma
2 paradicsom
egy fél marék fekete olívabogyó
két marék jégsaláta
5 dkg feta sajt
3 evőkanál natúrjoghurt
só, bors
Elkészítése: a lila hagymát vágd nagyon vékony karikákra, és sózd meg. Az uborkát és a paradicsomot kockázd fel, az olajbogyókat vágd félbe. A jégsalátát tépkedd apró darabokra. A zöldségeket keverd össze, majd szórd meg a felkockázott fetával. A joghurtot sózd, borsozd, és közvetlenül fogyasztás előtt locsold meg vele a salátát.

Zabkása reszelt almával

Hozzávalók:

egy pohár zabpehely
egy pohár zsírszegény tej
1 alma
kevés méz
Elkészítése: a zabpelyhet a tejjel és egy pici vízzel tedd fel főni. Kavargasd és figyeld, hogy mennyi folyadékot szív magába. Ha még nem puha, adj hozzá tejet vagy vizet. A megpuffadt zabkását ízesítsd mézzel, és keverj hozzá egy lereszelt almát. Reggelire vagy korai vacsorára isteni!
5-T
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
4 fogyasztó köretvariáció - krumpli és rizs helyett
  2014-05-06 15:18:59, kedd
 
  Ahelyett, hogy súlyos önsanyargatásba kezdenél, váltsd le a hizlaló köreteket!

Ha jön a tavasz, indul a fogyókúradömping: a kolléga- és barátnők között repkednek a tuti párnapos diéták, és mind csodákat ígérnek. A valóság azonban a leggyakrabban az, hogy ezek nem járnak hosszú távú eredménnyel, az egészséget viszont erősen károsítják. Olyan apró változtatásokkal, amelyeket hosszú távon is be lehet tartani, sokkal komolyabb hatásokra számíthatsz.

Ilyen például a kenyér, a krumpli és a rizs kiiktatása, illetve minimálisra csökkentése. Ettől a szabálytól esik azonban kétségbe a legtöbb magyar háziasszony. Mit adhatsz a hús mellé, ha mindezeket el kell hagynod? Rengeteg lehetőség létezik a köretek repertoárjának frissítésére, túl az ízetlen párolt zöldségen és az agyonecetezett salátákon. Válogass ötleteink közül!

Zöldséges hajdina

Hozzávalók 4 személyre:

1 bögre hajdina
1 szál sárgarépa
fél szál póréhagyma
menta, bazsalikom
egy evőkanál olívaolaj
1 evőkanál friss citromlé
só, bors
Elkészítése: a hajdinát 3 bögre sós, lobogó vízben főzd puhára körülbelül 20 perc alatt. Szűrőben mosd át hideg vízzel, majd hagyd lecsepegni. A répát és a hagymát vágd vékony karikákra, majd az olajon nagy lángon pirítsd át, pár perc alatt. Forgasd össze a hajdinával, tépkedd bele a bazsalikom- és mentaleveleket, és ízesítsd sóval, borssal, citromlével.

Zöld bulgur

Hozzávalók 4 személyre:

1 bögre bulgur
1 csokor petrezselyem
só, bors
1 kaliforniai paprika
1 paradicsom
pár csepp olívaolaj
2 evőkanál citromlé
Elkészítése: a bulgurt pár csepp olajon pirítsd meg, majd öntsd fel annyi forró vízzel, hogy egyujjnyira ellepje. Attól függően, hogy mennyire apróra tört a bulgur, főzd 6-10 percig. (Ha apróbb, kevesebb, ha nagyobb, hosszabb ideig. A lényeg, hogy félkemény maradjon.) Öblítsd át hideg vízzel, és csepegtesd le. A petrezselymet vágd egészen apróra, és helyezd egy tálba a citromlével elkeverve. Sózd, borsozd. A kaliforniai paprikát előbb csíkozd, majd kockázd a lehető legkisebb darabokra; tégy ugyanígy a paradicsommal. Keverd hozzá a lecsepegtetett bulgurt.

Karamellizált zöldségköret

Hozzávalók 4 személyre:

2 sárgarépa
3 zellerszár
fél póréhagyma
10 dkg gomba
1 kiskanál barna cukor
1 evőkanál olívaolaj
Elkészítése: egy nagy serpenyőben vagy wokban hevítsd fel az olajat. A zöldségeket pucold meg, és vágd karikákra úgy, hogy körülbelül egyforma nagyságúak legyenek. Az olajban olvaszd fel a cukrot, majd dobd rá a zöldségeket, és rázd össze alaposan, hogy mindenütt bevonja őket a cukor. Adj hozzá egy kevés vizet, és nagy lángon, kb. 5 perc alatt pirítsd-párold őket félig puhára.

Krémes-roppanós brokkoli

Hozzávalók 4 személyre:

fél kg brokkoli
5 dkg feta sajt
2 dl joghurt
curry, bors
szeletelt mandula
Elkészítése: a brokkolit 7-8 perc alatt sós, lobogó vízben főzd roppanósra. Szedd ki egy tálba. A fetát villával törd össze, majd keverd el a joghurttal, és ízesítsd a curryvel és a borssal. Az öntetet oszlasd el a brokkolirózsákon és pár perc alatt melegítsd össze a sütőben vagy a mikróban. Szórj a tetejére szeletelt mandulát.

5-T
 
 
0 komment , kategória:  tallózásból  
Mártogasd az újkrumplit!
  2014-05-06 14:57:28, kedd
 
  Pucolni sem kell, friss, zsenge, ha lehetne, a krumplit csak így ennénk szívesen.
Tálald mártogatósokkal!


Sült újkrumpli mártogatósokkal

Hozzávalók a krumplihoz:
újkrumpli
nagyszemű só
olívaolaj
zöld fűszer (petrezselyem, rozmaring, kakukkfű)

Elkészítése: A krumplikat dörzsöld át, a nagyobb szemeket vágd félbe, hogy körülbelül egyforma szemeket kapj. Szórd egy nagy tepsibe, sózd, locsold meg olívaolajjal, fedd le alufóliával és süsd puhára. Az utolsó tíz percben szórj rá friss zöldfűszert.

Mézes-mustáros mártogató

Hozzávalók:
2 evőkanál méz
3 evőkanál mustár
1 kiskanál dijoni mustár
1 dl tejszín
só, bors
A hozzávalókat keverd el egy kis tálkában.

Paradicsomos mártogató mazsolával

Hozzávalók:
kb. 3 dl passzírozott paradicsom
egy nagy marék mazsola
só, bors
egy csipet cayenne bors

A hozzávalókat tedd turmixgépbe, vagy botmixerrel dolgozd össze.

Csicseriborsós mártogató

Hozzávalók:
egy kis konzerv csicseriborsó
2 evőkanál tahini (szezámmagkrém)
1 gerezd fokhagyma
fél citrom leve
egy kiskanál őrölt római kömény
só, bors

Elkészítése: A csicseriborsót szűrd le, de hagyd meg a levét. Az áttört fokhagymával és a fűszerekkel turmixold össze, majd add hozzá a citromlevet is. Hígítsd a felfogott lével.
5-T

 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Adj erőt, Uram!
  2014-05-06 14:05:03, kedd
 
  Ki ne ismerne olyan idős embert, aki - mert megőrizte az életkedvét, nyitottságát és tettvágyát - a helyén tudja ,,kezelni" az öregedéssel járó úgynevezett ,,kapacitásbeszűküléseit" (látás-, hallásromlás, mozgásszervi panaszok stb.), azaz megtanult együtt élni ezekkel a testi problémáival? Az ilyen ember jóval fiatalabbnak látszik a koránál, mint az, aki tele van panasszal, és élettere is egyre inkább az orvosi rendelők és az otthona közé szűkül be.

Az időskori életminőségre vonatkozóan, az angol nyelvű szakirodalom alkotott meg egy vizsgálati módszert, amely az érintettek szubjektív egészségérzetére vonatkozóan tett fel kérdéseket, kiemelve, hogy az egyén életminősége szempontjából a személyes ,,hozzáállás", attitűd legalább olyan fontos, mint az ,,objektív" képet mutató orvosi vizsgálatok leletei. Ezek a vizsgálatok azt bizonyítják: az öregedés ütemét, milyenségét nagy mértéken befolyásolja, hogy az adott idős ember mennyire érzi magát egészségesnek, és mekkora örömöt talál tevékenységeiben és életvezetésében.

Az idősgondozással, idősorvoslással (geriátriával) foglalkozó szakemberek az utóbbi években egyre gyakrabban hangoztatják: korosodó embereknél az orvosi, egészségügyi ellátásnak az érintettek életminőségének javítására is gondot kell fordítania, a kor- és kórspecifikus betegségek gyógyítása mellett.

,,Nem a halál az, amitől az embernek félnie kellene, hanem az, hogy soha nem kezd el élni." (Marcus Aurelius)
Adj bölcsességet, Uram!

Az öregség felé való menetelést a legtöbb ember negatív folyamatként éli meg. Leginkább az a nyugtalanító és lehangoló, hogy addig ismeretlen ,,élményekkel" (a testkép és az énkép megváltozása, a fizikai erőnlét romlása, esetleg bizonyos szervi megbetegedések) kell szembesülnünk. Az önbecsapás, a változással való szembenézés megtagadása, elutasítása a menekülés egyik gyakori módja. Aki például nem vállalja megváltozott küllemét, fokozatosan egyre békétlenebbé, elégedetlenebbé, környezete számára terhessé vagy szánalmassá válhat. Az sem ritka, hogy a hibát, rossz közérzetének az okát a körülményekben, a környezetben élőkben keresi az idős ember, s ezzel tovább rontja helyzetét (megjelenhetnek a lelki, majd testi tünetek, megbetegedések, bekövetkezhet az elmagányosodás, a depresszió).

Az időskori külső és belső változások miatti krízis elutasításának másik, egyre gyakoribb változata - amelyet a társadalom is sugall azzal, hogy a fiatalosságot és lendületességet tartja a legfőbb értéknek -, amikor az idős ember nem akar szembesülni jelenkori énjével, hanem visszamenekül a fiatal felnőttkor életstruktúrájába. Közülük kerülnek ki a hatvanon felüli - elsősorban férfi - új családot alapítók, és az olyan meglett korú nők, akik egy fiatalabb korosztály divatja szerint öltözködnek, vagy olyan szabadidős elfoglaltságokat (például aerobicot) űznek, amelyeket csak náluk jóval fiatalabbak bírnak erővel, energiával.

Merj tehát megöregedni testben - és megfiatalodni ,,lélekben". Akarj derűs és optimista lenni, minden napban keresd meg a ,,jót", értékeld pozitívan az addigi és jelenlegi életedet, ne sajnáld az időt az önfejlesztésre, az önképzésre és a társas kapcsolataid építgetésére, ápolására.

Aki ezzel élni tud, annak nem kell félnie az ismeretlentől. Végül azt se feledd: olyan öregségben lesz részük a gyerekeinknek, unokáinknak, amilyen mintát mi adunk nekik.

Te melyik típusba tartozol?
Az idős emberek személyiségvizsgálata során integrált (érett, én-azonos személyiség), dezintegrált (zárkózott, nehezen alkalmazkodó), konfúzus (szétesett, szétszórt), magányos, egyedül élő személyiségtípusokat különítettek el a pszichológusok.

Az időskori aktivitás alapján jól elkülönülnek a go-go (örökmozgó), a no-go (passzív) és a slow-go (nyugis) típusba tartozók. Ez utóbbi attitűddel ,,megáldott" emberek öregszenek a legsikeresebben. Az úgynevezett ,,túlélők", azaz a hosszú életűek - többségükben - a kissé agresszív, önző személyiségtípusú idősek közül kerülnek ki. Ezzel szemben a szeretetet adók és várók, ,,szeretet- és társfüggők" erős pszichés frusztrációknak vannak kitéve, ezért sérülékenyebbek. Ők nehezen élik meg az érzelmi veszteségeket, többet szoronganak, olykor védekező-elhárító magatartást vesznek fel, hogy érzelmi csalódásaikat, megrázkódtatásaikat ,,kivédjék".
5-T
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
Te hogyan éled meg az öregedést?
  2014-05-06 14:03:18, kedd
 
  Ki ne érezte volna nyugtalanítónak a gondolatot, amikor egyszer csak szembesült vele: élete homokórája lassan lepereg?

Ki lehet-e békülni ezzel a nyugtalanító gondolattal? Mit tehetnél azért, hogy életed hátralévő hányadát ne teherként, hanem a sors adományaként éld meg?

Aki úgy gondol az életére, hogy hagy majd ,,valamit" maga után, ,,nem élt hiába", úgy élt, ahogy szeretett volna, nyugodtan szembesül az idősödéssel járó kisebb-nagyobb testi, lelki problémákkal. Aki azonban úgy véli, hogy elhibázta az életét, nincs megelégedve önmagával, ,,hiábavalónak" érzi a maga mögött hagyott évtizedeket, megkeseredhet, inaktívvá válhat, így hamar felemésztheti életenergiáit is. Több országban az életkor meghosszabbodásával párhuzamosan egyre több gerontológiai kutatás foglalkozik azzal, hogy miképp is tehető ,,értelmessé", élhetővé az öregkor.

Magyarországon a Magatartástudományi Intézet (Kopp Mária professzor és Skrabsky Árpád demográfus, a szociológiai tudományok doktora) folytatott kutatásokat ezzel kapcsolatban.

Az említett hazai vizsgálat szerint a 60 év feletti magyar népesség körében - az életévek előrehaladtával - csökkennek az életcélok, vagyis egyre több ember pergeti rutinszerűen a napjait. A megkérdezettek 43 százaléka állította, hogy élete hátralévő időszakára vannak ,,célkitűzései", van életprogramja. A válaszadók 38 százaléka egész addigi életét, életpályáját sikertelennek tartja, sokuk kínlódik testi-lelki bajokkal, magánnyal, ráadásul úgy érzi, élettapasztalataira nem formál igényt a környezete, vagyis azok feleslegesek.

Az említett kutatás mellett számos nemzetközi gerontológiai és kultúrantropológiai felmérés, vizsgálat is azt támasztja alá, hogy az aktív idősek pozitív ,,beállítódása", világ iránti nyitottsága, valamint a szeretetteljes környezet (barátok, családtagok, sőt maga a társadalmi környezet) sokat segíthetnek a testi, lelki, szellemi egészség megőrzésében, illetve ,,karbantartásában".

Tudtad?
Középkorúaknak nevezik a statisztikusok és a demográfusok a 40-60, idősödőknek a 60-75, időseknek a 75-90 éveseket, aggkorúaknak a 90 év fölöttieket, matuzsálemi korúaknak pedig azokat, akik átlépték a 100. életévüket.
Egészséges öregedésről akkor beszélünk, ha a testi-lelki ,,eltérések" egyensúlyban vannak, vagyis a fizikai, szellemi aktivitás megmarad.

A kóros öregedés a testi-lelki egyensúly felbomlását, a fiziológiás történések diszharmonikussá válását, a lelki folyamatok eltorzulását, a szellemi hanyatlást jelenti.
Aki motivált, aktív, céltudatos idős korában (is), annak úgy tűnik föl, gyorsabban szaladnak az órák, a napok, a hónapok, az évek. Azok érzik, hogy cammog velük az idő, akik - valamilyen okból - például mert fizikailag, szellemileg lelassultak, önszántukból vagy kényszerűségből inaktív életet élnek.
5-T
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
A fiatalság pirulája
  2014-05-06 13:59:54, kedd
 
  A DHEA nevű hormon állítólag képes arra, amire oly sokan vágynak: csökkenti az öregedés látható jeleit és késlelteti kialakulásukat.

A DHEA - teljes nevén dehydroepiandoszterin - egy hormon, amely a tengerentúlon igen nagy népszerűségnek örvend, de hatékonyságáról eltérnek a vélemények. Lássuk, mit tud- és mit nem!

Miközben az Egyesült Államokban étrend-kiegészítőként recept nélkül is beszerezhető, addig a vén Európában nem egyértelműen pozitív a megítélése. Például abban sincs egyetértés, hogy hogy szabad-e naponta szedni, és egyáltalán: vannak-e veszélyes mellékhatásai. Míg nem áll rendelkezésre elegendő tudományos vizsgálati eredmény a hormon hatásáról és lehetséges mellékhatásairól, addig ajánlatos körültekintőnek lenni.

Csodapirula középkorúaknak

Az először állatokon, majd önkéntes jelentkezőkön végzett, rövid ideig tartó kísérlet nyomán rögtön szárnyra kapott a hír, hogy meglelték az ifjúság piruláját. Észrevették, hogy hatására nő az izomtömeg, fiatalodik a bőrt, csökkennek a ráncok, javul az emlékezetet és felélénkül a szexuális étvágy, valamint segít megelőzni a keringési betegségeket. Túl szép, hogy igaz legyen? Emellett megszólaltak kritikus hangok is.

Mi is az a DHEA?

A hormont természetes úton a vese felett elhelyezkedő belső elválasztású mirigy, a mellékvese választja ki. Legnagyobb mennyiségben 25-30 éves korban található a szervezetben, majd koncentrációja a felnőttkor során folyamatosan, 50 éves kor után pedig rohamosan csökken. 75 éves kor környékén az eredeti mennyiségnek mindössze a 10 százaléka található meg a szervezetben. Ezt az alacsony szintet igyekeznek emelni a DHEA napi adagolásával.
A hormon laboratóriumban is előállítható, ám meglehetősen költséges, ezért nem versenyképes az ipari mennyiségben, növényi alapanyagból - Indiában, Mexikóban, Dél-Amerikában évszázadok óta ismert és fogyasztott egyfajta édesburgonyából - előállított hormonnal.

Hogyan hat a DHEA?

A fiatalság hormonja a férfiszervezetben tesztoszteronná, a nők szervezetében pedig főleg ösztrogénné és progeszteronná alakul át. Aki szedi, leggyakrabban jelentős közérzetjavulásról számol be. Fittebbnek, dinamikusabbnak érzi magát, nyugodtabb, jobban alszik, kevésbé fáradékony és javult a hangulata, valamint a memóriája, kreativitása. Ha elolvasod a DHEA-hormonnal kapcsolats vizsgálok eredményét, elcsábulsz a pozitív hatások hosszú listája láttán. Ezek között szerepel, hogy a DHEA hatására:

újra egészséges, sugárzó lett az időskorra jellemző sárgás bőrszín
nő a bőr nedvességmegkötő képessége, hidratáltsága
leáll az öregedéssel járó bőrvékonyodás
csökkennek az időskori pigmentfoltok
javul a csontsűrűség és a körmök állapota
vastagodnak a hajszálak
ráadásul mindkét nem libidója is megnő.

Kik szedhetik?

Az orvosok szerint nem a kor a döntő, hanem hogy a szervezetben mennyire csökkent le a DHEA koncentrációja. A legtöbben 50 éves koruk után kezdik szedni, bár Amerikában már évek óta több millióan szedik, sokan 35 éves koruktól.Mivel mesterséges hormon egyes esetekben még daganat kifejlődését is elősegítheti, egyértelműen ellenjavallt prosztata-, here-, méh- és mellrák esetén. Továbbá nem ajánlott akkor sem, ha a menopauza alatt mesterséges hormonkezelés alatt állsz. A DHEÁ-t nem szedhetik a 35 évnél fiatalabbaknak, a terhes vagy szoptató anyáknak sem.

Milyen mellékhatásokkal jár?

Néhány esetben a DHEA jelentős mennyiségű tesztoszteronná - vagyis férfihormonná - alakult át, amely olyan problémákat okozott, mint példáula a hajhullás, pattanások megjelenése, szőrnövekedés az arcon és a testen, illetve 50 év alatti nők esetében a menstruáció elmaradása.

Másodlagos - esetenként nemkívánatos - hatással csak a mesterségesen előállított hormonnál kell számolni. Szedése mellett fontos a szakszerű felügyelet! Ha egy évnél tovább szeded a szintetikus szert, vérkeringési problémák alakulhatnak ki.

Milyen a kezelés?

A kezelés alapja, hogy az életkor előrehaladtával csökken a szervezet által előállított DHEA mennyisége. A megfelelő dózis beállításához tudni kell a hormoncsökkenés mértékét: ez vérvételle és alapos anamnézissel megállapítható. A szokásos kezdőadag naponta egy 25 mg-os kapszula nők esetében, 50 mg férfiaknál, kortól függetlenül. A DHEA szedésének megkezdése után egy-két hónappal tanácsos ellenőrizni kell a hormonszint emelkedését.

A DHEA jó a stresszre

A DHEA ellensúlyozza a stressz hatásait a szervezetben. A DHEA bizonyítottan hatékony autoimmun-betegségekben, például: lupus, szklerózis multiplex vagy sokízületi gyulladás (PCP) esetén. Tünetcsökkenést eredményezhet bizonyos allergiás vagy asztmás betegeknél is.

5-T
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
„Csiripiszli”
  2014-05-06 12:33:45, kedd
 
  ,,Csiripiszli" más néven csíramálé
Ezt a nagyon régi ételt a böjti időszakban készítették, B-, D- és E-vitamintartalma kiemelkedően magas. Hatékonyan erősíti a tél végére legyengült immunrendszert. Legyengült betegek feltáplálásában néha életet mentett.
Nálunk Anyukám szokta sütni, idén elmaradt, most eszébe jutott, és megcsinálta!

Elkészítés:
kb. 1 kg búzát kiválogatunk, több vízben átmossuk, 1 éjszakára beáztatjuk, annyi vizet öntünk rá, hogy el lepje . Másnap egy deszkára ráterítünk egy ritka szövésű vizezett ruhát és a búzát el egyengetjük rajt, ne legyen ujjnyinál vastagabb, a tetejét szintén vizezett ritka ruhával befedjük és napi 2x meglocsoljuk langyos vízzel. 2-3 napig locsoljuk és ha a búza csírája kb. 1 -2 cm ( a csíra akkor jó ha lila, ne legyen zöld, mert a zöld keserű) húsdarálón 2x átdaráljuk a csírás búzát és tiszta vízzel átmossuk. Ez a lé tejszerű és édes, ehhez annyi lisztet adunk, hogy sűrű palacsinta tésztát kapjunk, semmi más nem kell hozzá csak liszt!!! Magas falu edénybe öntjük, 1-2 nád darabot szúrunk bele, ez azért szükséges, hogy ne fusson ki, a gőz a nádon kijön. Sütjük 2-2,5 órát, attól függ mekkora és milyen magas az edény.
T-K
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Hókocka
  2014-05-06 12:32:14, kedd
 
 
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
7 dkg margarin
3 kanál porcukor
1 tojás
3 kanál tejben feloldott 1 cs. szalakáli
Jól összegyúrjuk és 3 lapot sütünk.
Krém:
0,5 l. tej
7-8 kanál búzadara
20 dkg kristálycukor
2 v. cukor
ezeket állandó keverés mellett sűrűre főzzük, ha kihűlt hozzákeverünk 20 dkg. vajat. Megtöltjük a lapokat, másnapra bepuhul, téglalap vagy négyzet alakúra vágjuk fel, tálaláskor porcukorral megszórjuk.
T-R
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Rántott cukkini ecetben
  2014-05-06 12:30:45, kedd
 
 

A cukkinit megmossuk, hámozzuk, vékonyra szeleteljük, sózzuk- ha sok a cukkini javaslom ne sózd egyenként, rakd bele egy nagyobb nejlon zacskóba, szórjál rá sót és rázogasd össze, kicsit össze esik és már lehet is panírozni. Ha kisültek és lecsepegtettük róla az olajat, rakjuk bele egy nagyobb tálba úgy, hogy kb. félig legyen a tál. Ezután forraljunk vizet, szórjunk bele babérlevelet, egész borsot, mustármagot, sót, ízlés szerint cukrot és ecetet. Majd ha felforrt dobjuk bele a vékony karikákra vágott hagymát, és egy kicsit fonnyasszuk meg, annyi elég neki amíg újra felforr. Melegen merőkanállal merjük a levet a cukkinire, annyit, hogy tele legyen a tál a tetejére kerül a hagyma, ha kihűlt hűtőszekrénybe tároljuk és hidegen fogyasztjuk!
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 174 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 245
  • e Hét: 1729
  • e Hónap: 8101
  • e Év: 58892
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.