Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Sajtos perecek
  2014-05-08 14:43:28, csütörtök
 
  Mini perecek
Hozzávalók
60 dkg liszt
2 dkg élesztő belemorzsolva
30 dkg margarin
3 tojás sárgája+1 a kenéshez
3 kanál tejföl
2 tk só
20 dkg reszelt sajt
A tészta hozzávalóit összegyúrom és vékonyra kinyújtom. 2X szimplán hajtogatom
és 2X duplán .Majd egy órát hidegre teszem. Vékonyra kinyújtom . Tojással lekenem
Kb 5 mm-es csíkokat vágok és pereceket formálok belőle , Amikor a pereceket elkészítem beleforgatom a reszelt sajtba a tojás által ráragad és mehet a sütőpapiros sütőlapra 180-190 fokos sütőbe szép pirosra megsütöm.
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Csirkesaslik ördögmártással
  2014-05-08 14:28:56, csütörtök
 
 
Hozzávalók: a család igénye szerint, vagy: 40 dkg csirkemell, 15 dkg bacon szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma negyedelve, és leveleire szedve, só, bors, őrölt paprika, étolaj és bambusznyárs.
Aki szereti gazdagíthatja zöldpaprikával és gombával is. a kicsi falatokra vágott csirkemellet megszórjuk sóval, őrölt borssal és őrölt paprikával.
Hozzáadunk 1-2 evőkanál étolajat és jól összekeverjük. Ezután a hozzávalókat felváltva nyársra fűzzük és kiolajozott tepsiben, vagy grill sütőben szép pirosra sütjük.

Ördögmártás: ketchupba reszelt vöröshagymát és zúzott fokhagymát
teszünk,sózzuk, borsozzuk és Worcester mártással ízesítjük.
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Kapros túrógombócleves
  2014-05-08 14:02:50, csütörtök
 
  Hozzávalók (4 személyre):

20 dkg túró
5 dkg liszt
3-4 karfiol rózsa
1 sárgarépa
1 vöröshagyma
1 tojás
házi ételízesítő
friss kapor
olaj vagy szárnyaszsír


Elkészítése:
A vöröshagymát apróra vágva kevés zsiradékon megdinszteljük. Rászórjuk a vékony karikára vágott sárgarépát, 1-2 percig lassú tűzön, kavargatva sütjük, megszórjuk ételízesítővel, elkavarjuk, felengedjük vízzel. Beleadjuk a kis darabokra szedett karfiolrózsákat, és lefedve készre főzzük. Közben a túrót a tojással villa segítségével simára törjük. Belekavarjuk a lisztet, sózzuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott kaprot. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle. Amikor a zöldségleves megfőtt, belerakjuk a túrógombócokat, majd lassan forralva körülbelül 10
perc alatt készre főzzük (ellenőrizzük, hogy a gombócok átfőttek-e). Forrón kínáljuk.

Jó tudni! A túrógombóc fokozza a leves telítőértékét, energia- és tápanyagtartalmát, valamint növeli élvezeti értékét. A gombócmasszát kavarjuk össze, majd 10-15 percig hagyjuk állni, hogy a massza jól formázható legyen. A levest lassú lángon főzzük, mikor beletesszük a gombócokat, hogy ne essenek szét.
Aleda
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Nincs Cím
  2014-05-08 13:31:03, csütörtök
 
  A tyúkhúr turmix egy egyszerűen elkészíthető ital, ami felfrissít egy fárasztó nap után és még egészséges is. Azoknak is akik salátába nem szeretik beletenni a tyúkhúrt az íze miatt.

Hozzávalók:
-annyi tyúkhúr amennyi elfér a tenyerünk közepén, vagy kevesebb
-1 db érett kiwi
-1 db érett banán
- 2 dl víz
- Ízesítés ízlés szerint mézzel vagy friss citromlével

tyúkhúrt jól megmossuk, a banán és a kiwit pedig megpucoljuk. Bele rakjuk egy olyan pohárba amelyben összeturmixoljuk és már kész is az egészséges frissítő ital.
forrás: szeretetrehangoltan.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
A konyha elengedhetetlen növényei
  2014-05-08 09:08:31, csütörtök
 
  Az étel és a háziasszony nincs meg nélkülük. Összegyűjtöttünk néhányat a legfontosabb fűszernövények közül.
Babérlevél: Nálunk is előforduló, örökzöld fácska levele, amelyet egész évben lehet - mértékletesen - szedegetni. A növényt fagymentes, világos helyen kell teleltetni. A levél íze, aromája jellegzetesen kesernyés. Vadhúsok, pácok, mártások, kolbászfélék készítéséhez, uborka és káposzta savanyításához használják.

Bazsalikom: 40-50 cm magasra növő bokor zöld vagy bíborpiros levelekkel. A magról nevelt palántákat a fagyok elmúltával lehet kiültetni, és a hajtásokat a virágzás kezdetén vágni. A megszárított leveleket fénytől védve kell tárolni. Paradicsomból készült ételek, mártások ízesítésére, ecetes és vizes uborka eltevésére használják.

Édeskömény: A magja zöldes-barna, illata az ánizsra emlékeztető, íze édeskés. Főzelékek, saláták, halételek, mártások és likőrök ízesítésére használják. A magból főzött tea étvágyat javító, szélhajtó, görcsoldó, tejszaporító hatású.

Kakukkfű: Száraz réteken vadon is előforduló, lilás virágú, 20-30 cm magasra növő gyógyfű. Illata kellemes, kámforos, nagyon illékony, ezért jól záródó edényben kell tárolni. Jótékony hatása van a nehezen emészthető ételek (hurka, kolbász, vadas ételek, töltött káposzta stb.) fogyasztásánál. Teája étvágygerjesztő, görcsoldó, szélhajtó. Fürdővízben illatos és frissítő hatású.

Kapor: Magját elszóró, egy méter magasra is megnövő, igen erős illatú növény. Mártások, saláták, gombaételek, körözött készítésére használják. A kovászos uborka, a tökfőzelék el se képzelhető kapor nélkül. Magját a tavaszi fagyok elmúltával kell elvetni. A kaportea vizelethajtó hatású, és javítja az emésztést.

Majoránna: A legnagyobb mennyiségben termesztett fűszernövény Magyarországon. Levesek, mártások, különféle húskészítmények ízesítésére használják, de remek ízt ad a vele bedörzsölt húsoknak, különösen a grillcsirkének. Virágzó hajtásai egy nyáron háromszor is vághatók.

Rozmaring: Évelő, fagyérzékeny bokor, amelynek leveles hajtásait használják. Főleg a zsíros húsételek (rostonsültek, töltelékek, vadhúsok) ízesítésére kiváló, áthatóan aromás fűszernövény; dugványozással szaporítható. Fürdővízbe téve illatosít és frissít, a teáját görcsök és a kellemetlen, klimaxos érzetek csillapítása céljából fogyasztják.

Tárkony: Tőosztással, ősszel szaporítható, évelő növény, amelynek a leveles hajtásait virágzás előtt vágják le. Levesek, zöldbab, burgonya és egyéb, savanyított ételek ízesítésére kiváló fűszer. Finom zamatú ecet is készül belőle.
forrás: Családi Lap
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Ehető abolti ketchup és majonéz?
  2014-05-08 08:15:04, csütörtök
 
 
A legtöbb bolti szósznak vajmi kevés köze van az ehető ételekhez.


Sajnos az összetevők listáján feltüntetett riasztó neveket kezdjük megszokni és elfogadni. Ilyen például a monoszódium glutamát, amit gyakran név szerint kiírnak, máskor pedig csak a természetes ízfokozók, maláta kivonat (malt extract) vagy szója fehérje (soy protein) megnevezéssel illetnek. A monoszódium glutamát egy különösen veszélyes izgató méreg, mely súlygyarapodást, depressziót, fejfájást, fáradtságot, szemkárosodást, gyors szívverést, különböző fokú agykárosodásokat, bizsergést és végtagbeli érzéketlenséget okozhat. Ehhez még hozzájönnek olyan újabb technológiával előállított összetevők, amik “természetes aromák vagy ízesítők" -ként kerülnek a csomagolásokra. Teljesen szabályosan, mert a szabályok lassabban alakulnak, mint a pénzéhes emberek leleményessége. Biotechnológiával rettentő olcsón, olyan ízeket illetve ízhatást tudnak produkálni, hogy észre se vesszük a valódi földben nőtt alapanyagok hiányát. Sőt megnyaljuk a 10 ujjunkat, ha lenyeltük őket. Csakhogy ezzel a betegségek felé vezető utat is kikövezzük magunknak.

Nézzünk most meg néhány boltban kapható öntetet részletesebben.

MAJONÉZ
A legtöbb iparilag előállított majonézt szója olajból készítik, ami az egyik legártalmasabb olajfajta az összes fogyasztható olajok és zsírok közül, függetlenül attól, hogy részlegesen vagy teljesenen hirdogénezett, organikus/bio vagy újabban módsodított szója fajta (genetikusan módósított), ami nem kíván hidrogénezést. A szójaolaj olyan betegségeknek kövezi ki az utat, mint a kóros elhízás, szív és érrendszeri betegségek vagy utódnemzési problémák.

BLUE CHEESE DRESSZINGEK
A blue cheese öntetek előállítása során egy olyan kémiai főzet keletkezik, amit elnézve nem könnyen jutna eszünkbe, hogy étel készül. Gyakran szója olaj az alapjuk, mely önmagában is káros (lásd majonéz), mesterséges színezőkkel adják nekik az elvárt fehér színt és elmaradhatatlan belőlük a monoszódium glutamát.

KETCHUP
Legtöbb üvegezett ketchup agyonfőzött paradicsomból, vízből és nagy mennyiségű édesítőből készül, általában kukorica szirupból. Sok tartalmaz úgynevezett “természetes ízesítőket", amik leginkább kémiai anyagok, így MSG, azaz monosódium glutamát (lásd Blue Cheese dresszingek). Sajnos jelen szabályozások szerint világszerte megengedett, hogy a biotechnológiával előállított kémiai ízek és ízfokozók, természetes aromák- és ízesítőkként kerülhetnek a csomagolásra.Egy kanál ketchup, még a bio variációk is, legalább 4 gram cukrot tartalmaz, és a legtöbb ember jóval több, mint egy kanalat fogyaszt egy étkezésnél.

BARBEQUE SZÓSZOK ÉS PECSENYE ÖNTETEK
A közkedvelt steak és barbeque szószok kevés igazi étel- adalékot tartalmaznak. Kémiai töltőanyagokból készülnek, tartósítószerekből, mint a kálium-szorbát, karamell szín, mely utóbbi általában MSG-vel dúsított (monoszódium glutamát), túlzott mennyiségű nátriumból, színezőkből, stabilizátorokból, szerkezet- és íz fokozókból és genetikailag módosított alapanyagokból állnak. Ráadásul magas fruktóz tartalmú kukorica sziruppal édesítik őket, mely önmagában is nagyon káros.

Legjobb, ha saját magunk készítjük el önteteinket.

A ketchup-hoz itt van egy jól bevált házi recept:

Hozzávalók:
· 1,5 kg érett paradicsom
· 250 gr vöröshagyma
· 1 rúd fehérített zeller
· 4 gerezd fokhagyma
· 2 darab vastag húsú piros paprika, pl paradicsompaprika vagy 1 drb piros keliforniai paprika
· 80 - 100gr finomítatlan, barna nádcukor
· 10 db bors golyócska
· 1 db szegfűszeg
· 10db mustármagocska
· 25 gr só
· 1 babérlevél
· 1 csipet cayenne bors
· őrölt paprika por
· 1 szép szál tárkony
· 80 ml piros ecet - én ehelyett citromlevet javaslok

Elkészítés:
Paradicsomot és a paprikát pucolva kell felszeletelni (leforrázva könnyebb pucolni), vágjuk fel a hagymát, a zellert mossuk meg és a lehető legnagyobb darabokra vágjuk, hogy még beférjen a lábosba, de könnyen kivehessük később. Tegyük a paradicsomot a lábas aljára, a paprikát, hagymát, fokhagymát, zellert rá, és főzzük őket lassú tűzön egy órán át.
Vegyük ki a fehérített zellert, és a többit zúzzuk pürévé egy kézi mixerrel. Tegyük újra a túzre a mixet, és adjuk hozzá a borsot, szegfúszeget, mustármaokt, sót, babárlevelet, cazenne borsot, paprikaport, a tárkonyt.
Főzzük őket ismét 1 órán át, majd vegyük ki a szegfűszeget, és adjuk hozzá a cukrot. Főzzük most még 30 percen át. Ekkor már kevergetni kell acukor miatt. Vegyük ki a babérlevelet, borsot és a tárkonyt is. Végül adjuk hozzá a citromlevel ízlés szerint. (Ecet használata esetén az ecetet a cukorral együtt bele kell fözni)
Ha nem elég sűrű a ketchup, kukoricaliszttel lehet sűríteni.
Ha el akrjuk tenni hosszabb időre, kifőzött üvegekbe öntsük az újra felforralt és még forrásban lévő ketchupünket, zárjuk le, és meleg helyen lassan hagyjuk lehűlni.
...... ........... ........... ........... ........... ........... .......
A majonéz: házi receptje:

Egy egyszerű és egészséges házi majonéz recept olíva-és napraforgó olajjal.

Előkészítési idő: 5 perc / Elkészítési idő: 5 perc

Összetevők:

500 ml napraforgó olaj
200 ml olíva olaj
2 nagy tojás
2 nagy tojássárgája
1 teáskanál méz
1 teáskanál tengeri só
1 teáskanál Dijon mustár
1 teáskanál tormakrém
1 frissen facsart citrom leve
15 ml almaecet vagy vörösbor

Elkészítés:

Az eceten kívül minden hozzávalót beleöntünk egy keverőtálba.
2o másodpercig állni hagyjuk. Hozzáadjuk az ecetet.
A botmixert a keverőtál aljára helyezzük.
Alacsony fokozaton tartsuk ott egy helyben a mixert 10 másodpercig. Másik 10 másodpercig lassú körkörös mozdulatokkal keverjük az összetevőket a tál alján. Kezdjük el felemelni a botmixert a keverék fél magasságáig, addig, amíg az láthatóan besűrűsödik. Most fel-le mozgatva a mixerrel összekeverjük a masszát, úgy hogy a maradék olaj is jól bedolgozódjon. És kész is a saját készítésű, egészséges majonézünk! Jó étvágyat kívánunk hozzá


Forrás: naturahirek.hu
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 174 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2552
  • e Hét: 5419
  • e Hónap: 11791
  • e Év: 62582
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.