Belépés
dandej.blog.xfree.hu
Isten szeret! Jézus él! Jézus Krisztus, Isten Fia! Grád Károlyné
1952.12.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Ne engedd át a vezetést a büszkeségednek!
  2014-06-10 11:23:53, kedd
 
 


"Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál." (Pál levele a Filippiekhez, 2:3)

A kapcsolataidat érintő összes konfliktusnak van egy közös eleme: a büszkeség.
De nézzük meg kicsit közelebbről: mi is a közös a bűneimben és a büszkeségemben? Természetesen én. A probléma éppen velem van. ÉN akarom, amit akarok, ÉN azonnal akarom ezeket. És innen ered a gondjaink jelentős része. Soha ne engedd át ennek az érzésnek a kapcsolataid vezetését, hiszen ez minden bűn gyökere!

A Filippibeliekhez írott levél 2. fejezete ezt mondja: ,,Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál." Pál azt tanítja tehát, hogy a büszkeségünk két módon is képes konfliktusokat generálni. Az egyik az önzés, a másik pedig a hiú becsvágy. Az önzés azt mondja: ,,minden rólam szól", míg a becsvágy jelentése: ,,mindig igazam van".

Önző törekvéseink megszámlálhatatlan problémához vezetnek. Jakab levelének 3. fejezetében így ír: "Mert ahol irigység van és viszálykodás, ott zűrzavar van és mindenféle gonosz tett." Amikor zűrzavarba botlasz a munkahelyeden, a gyülekezetedben, az otthonodban, a házasságodban vagy éppenséggel a politikusaid körében, akkor biztosan tudhatod, hogy az önzés és a féltékenység okozza ezeket.

A hiú becsvágy az a magatartás, amikor úgy véled, mindenben igazad van. A Living Bible Fordítás szerint a mai igénk így hangzik: ,,Ne azért élj, hogy jó benyomást tégy másokra!". Pedig életünk szinte minden területén ezt tesszük, nem igaz? Főként a közösségi oldalakon. Óriási a kísértés, hogy jobb képet fess magadról az interneten, mint amilyen valóban vagy.

Pál a Galatákhoz írott levelében egy 17 pontos listát állít össze a büszkeségnek életünkre gyakorolt hatásairól. Azt állítja, hogy amikor saját magunkat helyezzük létünk középpontjába, akkor ez a döntésünk megszámlálhatatlan módon fogja befolyásolni boldogulásunkat. Olyan elemekkel indít, amelyek lényege saját testi vágyaink önző módon történő beteljesítése: vad bulizásokat, részegeskedést, szexuális eltévelyedéseket, erkölcstelenségeket sorol.

A lista többi eleme valójában ezekhez kapcsolódó bűn. A Galaták 5:19-21-ben ezt olvassuk: ,,A test cselekedetei azonban nyilvánvalóak:...ellenségeskedés, viszálykodás, féltékenység, harag, önzés, széthúzás, irigység... Ezekről előre megmondom nektek, amint már korábban is mondtam, akik ilyeneket cselekszenek, nem öröklik Isten országát."



Ha tehát boldogságra vágysz a kapcsolataid terén, harmóniára lesz szükséged. Ha pedig eléred ezt a harmóniát, alázatosságra kell törekedned.

Soha ne engedd, hogy a büszkeséged vezéreljen!

Beszéljetek róla:

Hogyan jellemeznéd kapcsolataid alapjait? Azért vagy-e a kapcsolataidban, hogy magadat szolgáld ki, vagy azért, hogy másokat szolgálhass?
Hogyan tudod gyakorolni az alázatot a kapcsolataidban? Láttad-e már megnyilvánulni a büszkeség pusztítását?
Mit tudsz tenni ma annak érdekében, hogy helyreállítsd ezeket a kapcsolatokat?


(Daily Hope by Rick Warren, 2014.06.03.) Napi remény
Link Link
 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 45 db bejegyzés
e év: 800 db bejegyzés
Összes: 10080 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 559
  • e Hét: 4263
  • e Hónap: 8064
  • e Év: 69365
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.