Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Jó éjszakát!
  2014-06-10 23:58:15, kedd
 
  Most nagyon kívánnék egy kis frissítő esőt,
de arra még várni kell!

Vihart jósolnak holnap délutánra - amire nincs szükségünk.
Helyette egy jó, csendes eső kellene.




 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Hőség!
  2014-06-10 22:33:55, kedd
 
  Ma megint jól befűtöttek!

Az Időkép hőmérséklete csalóka, mert nem egészen 35 fokot mutatott -
ezt az értéket egy vendégháznál mérték a Jakab-hegyen.
Mondanom sem kell, lent a városban sokkal több a hőmérséklet.
Ma, amikor kimentem a kertbe, valósággal égetett a nap,
árnyékban a hőmérő 37 fokot mutatott - be is jöttem azonnal.

Most aztán lehetne fohászkodni, hogy "Add már Uram az esőt!"

Videó:
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Házi fagylaltozó
  2014-06-10 22:32:27, kedd
 
  Házi fagylaltozó

Van, akinek van fagyigépe, de ritkán veszi elő, mert nincs hozzá receptje. Sokaknak nincs gépük, de tudják, hogy kell lennie valami módszernek a gépesített idők előtti korból. A legtöbben pedig azért próbálkoznak a házi módszerrel, mert cukor- és zsírszegény étrend mellett is megkívánhat az ember valami jeges finomságot... Fórumozóink tapasztalataiból válogattunk.

Fagylalt készítésére a legegyszerűbb egy fagyigép beszerzése, bár célszerű elgondolkodni rajta, nem csak egy újabb porosodó konyhai ketyere lesz-e a kamrapolcon. Gép nélkül is elkészíthető minden recept, ilyenkor a masina helyett nekünk kell kavargatni hűtés közben a masszát 10-20 percenként. Így nem biztos, hogy cukrászművészeti végeredményt kapunk (megjelenhetnek jégkristályok), de vegyük figyelembe, a krémfagylalt állagát a tejszín adja meg. Minél több, annál krémesebb - és persze annál hizlalóbb is. És bár - lássuk be - a jó kis főzött fagyi nem diétás eledel, válogatásunkban mutatunk néhány fogyókúrabarát receptet is.





Friss gyümölcsökkel tálalva is isteni a házi fagyi!

Fagyi géppel

Mascarponés gyümölcsfagyi

Hozzávalók: 50 dkg gyümölcs (földieper, málna, őszibarack), 10 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál citromlé, 50 dkg mascarpone sajt, 2 dl tejszín

A gondosan megmosott, megtisztított gyümölcsökből botmixer segítségével pürét készítünk. A tejszínt habbá verjük, és a simára elkevert mascarponéhoz adjuk, jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a gyümölcspürét, majd a citromlét, a cukrot és a vaníliás cukrot is. Jól elkeverve fagylaltgépben fagyasztjuk.

Eperhabfagyi

Hozzávalók: 50 dkg eper, 20 dkg porcukor, 2 tojásfehérje, csipet só

Az epret megmossuk, csumázzuk, majd összetörjük. A fehérjét habbá verjük, felváltva adjuk hozzá a gyümölcspépet, a porcukrot, majd a sót is. Addig verjük, míg fényes, egynemű massza nem lesz. Fagyigépbe töltjük és fagyasztjuk.

Csokoládé- vagy vaníliafagylalt

Hozzávalók: 20 dkg cukor, 4 tojás, 1 liter tej, fél rúd vanília. A csokifagyihoz 2 dkg csokoládé vagy kakaópor

A cukrot az egész tojásokkal habosra keverjük, felengedjük a vaníliával felfőzött forró tejjel. Kevergetjük, amíg besűrűsödik, azután egészen kihűtjük és fagyasztjuk. A csokoládés és kakaós fagylaltot is úgy készítjük, mint a vaníliásat, csak vanília helyett 2 dkg csokoládét vagy kakaót keverünk a krémhez, és azzal főzzük.





Bármikor lesz otthon vendégváró desszert, ha néhány féle fagyit készítünk

Fagyi gép nélkül

Több út is kínálkozik a fent nevezett helyzet megoldásásra. Az általános módszer a tíz-húszperecenénti keverés fagyasztás közben. Fórumozóink ismernek azonban két egyszerűbb módszert is: a darálót és a turmixgépet.

Bonyolultnak tűnik a tízpercenkénti kevergetés? Mihez képest...

"Fagylaltgép hiányában a következőképpen készítünk fagylaltot: a jeget felhasználásig jégszekrényben vagy hideg pincében tartjuk. A fagyasztáshoz szükséges egy nagyobb edény, lehet vizesveder vagy fazék (ebbe rakjuk a jeget) és egy kisebb, vélony falú edény, amibe a fagyasztani való anyagot öntjük. Ez lehet tejeskanna, zárható pudingforma, bádogdoboz stb.

Egy liter anyag fagyasztásához 1/2 tábla jég és 3/4 kg konyhasó szükséges. A darabokra tört jég felét sóval meghintett edénybe rakjuk, középre helyezzük a fagylaltos edényt, ezt jól körülrakjuk jéggel, amit rétegenként erősen megsózunk, és az edényt tetejénék fogva forgatjuk. 15-20 percnyi forgatás után az edényt gondosan megtörölve kinyitjuk, és kanállal az oldaláról a megfagyott anyagot leválasztjuk.

Nagyon vigyázva dolgozzunk vele, nehogy só kerüljön a fagylaltba. Időnként a jeget és a sót pótoljuk, és a vizet kiöntjük az edényből. Ha már megfagyott az egész fagylalt, az edény tetejére is jeget rakunk, és tálalásig jég között tartjuk. Hűvös helyen dolgozzunk vele. Tálaláskor lehűtött poharakba vagy tányérokba adagoljuk."

Forrás: Horváth Ilona: Szakácskönyv




Egy gombóc fagylalt mesésen illik a csokis süteményhez, gyümölcssalátához...

Hozzávalók az alaphoz: 3 egész tojás, 20 dkg cukor, 5 dl tej

A cukrot az egész tojásokkal kikeverjük. A tejet felforraljuk, majd állandó kevergetés mellett beleöntjük a tojásos masszát. Sűrűre főzzük, levesszük a tűzről és ízesítjük.

Vanília: vaníliás cukorral
Puncs: 1 mokkáskanálnyi puncsaroma, mazsola
Csokoládé: csokoládé vagy kakaó
Dió: darált dió, pici rum
Gesztenye: gesztenyemassza
Kókuszos: kókuszreszelék, kókuszlikőr
Kávé: instant vagy főzőtt kávé
Karamell: 3 kanál cukrot karamellizálunk, erre öntjük rá az 5 dl tejet és a tojásos cukros masszát

Lefagyasztjuk (például régi típusú jégkockatartóban, amiből kivesszük az elválasztót), majd a robotgép habverőjével habosra keverjük.

Ha egyszerűbb megoldásra vágyunk, és nem szeretnénk a kevergetéssel bajlódni, tökéletes megoldás lehet a tejszínes-tojásos alapú parfé. Készítéséről itt olvashattok bővebben >>>


Gyümölcsfagyi:

Hozzávalók: vegyes gyümölcsök (lehet fagyasztott is, cseresznye, szilva, málna, szőlő, eper, egres, őszibarack, sárgabarack), 1 banán, méz, őrölt fahéj vagy vaníliadarabkák, szegfűszeg

Az apróra vágott gyümölcsöt összekeverjük a fűszerekkel és a mézzel, összeturmixoljuk, majd berakjuk a fagyasztóba. Fagyasztás után is ledarálhatjuk gépi darálóval. Külsőre olyan masszát kapunk, mint az igazi fagyi.





A bogyós gyümölcsöket érdemes átpasszírozni, hogy magok ne legyenek a fagylaltban


Túrófagylalt:

Hozzávalók: 3 dl tej, 1,5 dl tejszín, 20 dkg kristálycukor, 1 dkg vaníliás cukor, 20 dkg tehéntúró, 4 cl vanílialikőr, 5 dkg mazsola

A tejhez hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük benne a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és felforraljuk. Lehűtjük és belekeverjük az áttört tűrót, a vanílialikőrt és az áztatott mazsolát. Az edényt váltott hideg vízbe állítjuk és gyakori keveréssel lehűtjük. Ezután mélyhűtőbe tesszük és megdermesztjük.


Házi parfé:

Hozzávalók: 50 g vaníliás pudingpor (főzős), 20 dkg cukor, 5 dl tej, 1 l tejszín, tetszés szerinti ízesítő

A pudingport és a cukrot egy dl hideg tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a többi, forrásban lévő (4 dl) tejet. Alaposan összekeverjük, pár percre feltesszük a tűzre, hogy alaposan kiforrjon, majd levesszük és kihűtjük. A kihűlt krémhez hozzáadjuk a jelleget adó anyagot (ez lehet olvasztott csokoládé, fahéj, egy kevés cukorral citromlével pépesre turmixolt gyümölcs stb.), majd jól összekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a krémhez adjuk. Az így elkészített habos krémet őzgerincformába töltjük, és mélyhűtőben fagyasztjuk. A megfagyott parfét szeleteljük, és tányéron, egy kis gyümölccsel, tejszínhabbal tálaljuk.





A díszítés és tálalás is fontos, a csokival nem hibázhatunk!


Fogyókúrás fagylaltok:

A hagyományos fagylalt majd' minden összetevője tiltólistás lehet annak, aki figyel a vonalaira. A háziasszonyi találékonyság azonban ezen a téren is megmutatkozik...




Diétázók is megengedhetnek 1-2 gombóc könnyű fagyit gyümölcssalátával


Tejes alapfagyi ,,light":

Hozzávalók: 1 liter tej, 2-3 teáskanál édesítő, 4 tojássárgája, negyed vaníliarúd, 1 csapott kávéskanál vaníliás pudingpor

1 dl tejet a többi hozzávalóval simára keverünk. 9 dl tejet felforralunk, majd a tojásos tejre öntjük. Tovább hevítjük. Többféleképpen ízesíthetjük (ld. fentebb). Ha kihűlt, átkeverjük, és fagyasztóba tesszük.


Piros gyümölcsfagylalt:

Hozzávalók: 20 dkg eper, 20 dkg málna, 10 dkg ribizli, 6 evőkanál édesítőszer, 4 pohár natúr joghurt, 1 késhegynyi őrölt fahéj

A joghurtot az édesítővel és a fahéjjal alaposan elkeverjük. A gyümölcsöket gondosan megmossuk, a fele mennyiséget turmixoljuk és a joghurthoz keverjük. Az eper másik felét apró darabokra vágva, a málna és a ribizli másik felét egészben adjuk a gyümölcsös joghurthoz. A masszát műanyag tálkába töltjük és lefagyasztjuk.


Almás-citromos fagyi:

Hozzávalók: 1 kg alma, 1 frissen facsart citrom leve és lereszelt héja, 10 dkg édesítőszer

A félbevágott, meghámozott, magházuktól megtisztított almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük és ráöntjük a citromlevet valamint a lereszelt héjat. Hozzáadjuk az édesítőszert és villával addig keverjük, míg pürés állagúvá nem válik. Műanyag tálban lefagyasztjuk, tálaláskor gombócokat szedünk belőle. Fagylaltoskehelyben almakockákkal díszítjük.


Málna-joghurt parfé:

Hozzávalók: 5 natúr 2 dl-es joghurt, 40 dkg málna, édesítő, pici likőr (elhagyható)

Vízbe mártunk és kifacsarunk egy konyharuhát, egy tésztaszűrőt kibélelünk vele. Ebbe tesszük a jól elkevert joghurtokat és egy órát hagyjuk lecsepegni. A málna felét édesítővel összeturmixoljuk, esetleg a likőrrel is. Belerakjuk a joghurtot és a maradék málnát. Elkeverjük, műanyag poharakban fagyasztjuk, zsírszegény tejszínhabbal díszítjük.

Forrás:Mindmegette,hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Spárgás gerslisaláta
  2014-06-10 22:11:26, kedd
 
  Spárgás gerslisaláta

Hozzávalók:

fél bögre gersli (hántolt árpa)
1 evőkanál olívaolaj

25 dkg spárga
4-5 szál újhagyma
negyed fej jégsaláta
5 evőkanál magos mustár
5 evőkanál olívaolaj
5 evőkanál víz
bors

Elkészítés:

A gerslit az olajon megfuttatjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntve megpároljuk.

A spárgát előkészítjük, és 2-3 cm-es darabokra vágva roppanósra gőzöljük.

Közben a mustárt kikeverjük az olajjal, a borssal és a vízzel. A hagymát felkarikázzuk, a salátát darabokra tépkedjük.

Mikor minden kihűlt, az egészet összeforgatjuk.





Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Esztiklock küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Milánói sertésborda
  2014-06-10 22:08:56, kedd
 
  Milánói sertésborda

Hozzávalók:

4 szelet rövidkaraj (csont nélkül)
1 tojás + 2 evőkanál tej - felverve
zsemlemorzsa
liszt

őrölt bors
olaj a sütéshez
4 szelet citromkarika

Valamint:
30-35 dkg makaróni vagy spagetti
1 doboz (150 g) sűrített paradicsom
1 közepes vöröshagyma - finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma - zúzva, aprítva
25 dkg csiperke gomba - vékonyan szeletelve
10 dkg sonka - csíkozva
kb. 2-3 evőkanál olívaolaj
kb. 1 bő teáskanál bazsalikom
kb. 1 szűk teáskanál oreganó
kb. 1 szűk teáskanál őrölt feketebors
kb. 2 teáskanál cukor
kb. 2 dl víz

A tészta tetejére:
olasz jellegű reszelt sajt

Elkészítés:

A forró zsiradékban üvegesre dinsztelem a vöröshagymát, majd benne a fokhagymát. Átpirítom benne a sonkát is, majd ráteszem a gombát. Sózom, borsozom, várok, ameddig saját levében összeesik, majd hozzáadom a sűrített paradicsomot, felöntöm vízzel és a többi fűszerrel ízesítem. Lassan, takarékon főzöm kb. 15 percig, addig az ízek összefőnek a mártásban.

A karajszeleteket klopfolom, széleit pár helyen bemetszem, sózom, enyhén borsozom, és a szokásos módon panírozva, forró olajban kisütöm, melegen tartom.

Amíg a húst sütöm, a tésztát bő, sós vízben a javasolt idő szerint kifőzöm, leszűröm, és a mártással összeforgatom.

Tálalásnál a tészta mellé teszem a rántott bordaszeletet, a tésztát meghintem sajttal, a húshoz citromot kínálok.





Megjegyzés:

Finom étel, jó étvágyat kívánok hozzá!

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Fehérspárga-krémleves könnyedén
  2014-06-10 22:06:39, kedd
 
  Fehérspárga-krémleves könnyedén

Hozzávalók:

50 dkg zsenge fehér spárga
4 szál újhagyma
20 dkg újkrumpli
1 szűk evőkanál olívaolaj
1 liter zöldségalaplé
kb. 1 mokkáskanál cukor
1/2 dl tej
néhány csepp frissen facsart citromlé
frissen őrölt bors
szerecsendió

Elkészítés:

A spárgák végeit letöröm - ahol törik, ott ér véget a fás, erősen rostos rész -, vékonyan meghámozom, nagyjából 3-4 cm-es darabokra vágom.





Az újhagymát tisztítást követően felkarikázom, az újkrumplit megsikálom, nagyjából 1,5 cm-esre kockázom.

A hagymakarikákat a krumplival kevés olajon kissé megfuttatom, majd felöntöm annyi alaplével, amennyi ellepi, borsozom. Nagyjából 6-8 perc elteltével hozzáadom a cukrot, majd a spárgákat.

Kb. 12-15 perc alatt a maradék zöldséglevessel felöntve, fedő alatt puhára főzöm. Az utolsó néhány percben hozzáöntöm a tejet, forralás után leveszem a tűzről. Ekkor adom hozzá a citromlevet, belereszelek kb. 1/4 szerecsendiót - ha szükséges sózom, borsozom, botmixerrel pürésítem.

A sós, édes és enyhén savanykás, kissé borsos ízek tökéletes egyensúlya érvényesül a meleg levesben!





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Bírjátok még?
  2014-06-10 18:29:51, kedd
 
  Nálunk 35 fok van, 29 %-os páratartalommal.

Kértek egy kis hűsítőt?








 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pünkösd után
  2014-06-10 15:34:47, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Egészségben eltöltendő hetet!
  2014-06-10 11:41:04, kedd
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó napot!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 423 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 400
  • e Hét: 1208
  • e Hónap: 15113
  • e Év: 144820
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.