Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Visszér és kezelése
  2014-06-11 13:46:02, szerda
 
  Egyre többen fordulnak visszeres problémákkal orvoshoz, a lakosság 30%-a érintett ebben a betegségben. A panaszok az egyre fiatalabb korosztályt sem kímélik, de az előfordulás az életkor előrehaladtával drasztikusan nő. A visszér akkor alakul ki, amikor a vénák kitágulnak és kanyargóssá válnak. Főként tartós terhelés esetén az alsó végtagokon jelentkezik.

Míg a verőerek feladata az oxigéndús vér szállítása a szív felől a szövetekhez, addig a vénák és visszerek pumpálják vissza a vért a szív felé. Túlterhelés esetén kialakul a visszérprobléma. Ennek hátterében öröklött tényezők is állhatnak, ilyenkor a billentyűműködés zavarainak hajlamáról is beszélünk. Egyes gyógyszerek is hajlamosíthatnak a visszerek kialakulására, ahogy okozhatja vérrög is.

Kezelése
A visszér nem szép látvány és minden esetben kezelés tanácsos. Előfordulhat, hogy visszérgyulladás alakul ki, vagy a láb feldagad, ha nem foglalkozunk a problémával. Többféle kezelés is létezik, ezek közül leggyakoribb a kompressziós kezelés, gyógyszeres kezelés, lézeres kezelés, injekciós kezelés és lehetőség van érsebészeti műtéttel való kezelésre is.

Kompressziós kezelés
A betegség minden fázisában használható. Lényege a tágult erek falának támogatása, a lábszár összenyomásával az izompumpa segítsége. Ennek hatására a billentyűk záródása javul, tehát fokozódik a szövetek oxigénnel való ellátása és csökken a pangó vér a szövetek között. Recept nélkül kapható enyhébb panaszok esetén az 1. fokozató rugalmas harisnya, a betegség komolyabb fázisában pedig belgyógyász, sebész vagy bőrgyógyász szakorvos előírhatja a rugalmas pólya viselését.

Lézeres kezelés
A kezeléssel a kiserek elzáródnak, a keringés megszűnik bennük. Ezt követően még látszódnak egy ideig, majd nyom nélkül felszívódnak. A beavatkozást ún. vaszkuláris lézerrel végzik. Átmenetileg jelentkezhet bőrpír a kezelés helyén, de ezek elmúlnak.
Injekciós kezelés

Hasonlóan a lézeres kezeléshez, itt is a kiserek felszívódása a cél, azonban ha az ér 2 mm-nél vastagabb, akkor a lézeres kezelés már nem hatékony. Ezért injekcióval a kiserek falán gyulladást keltenek, s a közben viselt kompressziós harisnya összenyomó hatására az erek fala összetapad, a keringés megszűnik, és az ér felszívódik. Általában a kezelés többszöri ismétlés után hoz eredményt.

Érsebészeti műtét
Ezt a módszert akkor alkalmazzák, ha a nagyobb tágult vénák eltávolítása igényelt, amelyek további szövődményeket okozhatnak. A fejlett orvostechnikának köszönhetően ma már mikrotechnikával távolítják el a nagyobb ereket a bőr minimális vágásával.

Fontos, hogy a megelőzésre is ügyeljünk, ezért megfelelő táplálkozással és testsúllyal, rendszeres mozgással sokat tehetünk egészségünk megóvása érdekében. Ülőmunkát folytatók is időnként mozgassák át lábaikat.
I-M
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
Díszmagyar kosztümöm története
  2014-06-11 13:08:14, szerda
 
  Díszmagyar kosztümöm története 1942-ben kezdődött
A minden porcikájában magyar orvos úgy döntött, esküvőjére finom gyapjúból készítteti el alkalmi ruháját. A gondos szabó pontos munkájának meg is lett az eredménye, Gyönyörű öltöny született a kezei nyomán.Az évek múlásával, a kor előre haladásával a doktor kihízta szép ünneplőjét. Az is igaz, akkoriban Csáktornyán, - ahol hívatását teljesítette, nem nézték jó szemmel, a gazdag zsinór díszítésű magyar ruhát.Nem sokkal később, vagonban találták magukat, mivel nem tettek esküt a nemzetüket megtagadva, Jugoszlávia mellett. Kevés holmit vihettek magukkal, de az esküvői öltöny ott lapult a dunnahuzatban.Egy dunántúli kisvárosban fogadták be őket. Féltve őrzött kincsüket minden évben kikefélték, megszellőztették, és egy új csokor levendula kíséretében a védőhuzatba visszatették. Titkon néha egy-egy barátnak elővették, megmutatták.Egy szép tavaszi napsütésben a szellőztetés után kint maradt a finom kelme. Pedagógus anyósom, amikor nyugdíjba ment, gondolt egyet és elvitte a szabóhoz. Egyik kirakatnézéskor megakadt a szeme egy gyapjúszöveten, ami szinte teljesen megegyezett az esküvői öltöny anyagával. Vásárolt belőle egy aljnak valót, és az ügyes szabó, zsinór-igazítással a zakóból női kosztümkabátot varázsolt. A frissen varrott szoknyával igényes kosztüm lett belőle.Először csak vasárnapi misére vette fel, később kedvelt ünneplőjévé vált. Vegyes érzelmekkel fogadták az ismerősök, ismeretlenek. Volt, ki csodálta, mások megvetették, szóvá is tették, magyarkodásnak titulálták.Anyósom halála után megörököltem. Tisztítás-, és a szoknya átszabása után én is magamra ölthettem. Nagyon megszerettem. Nemzeti-, és családi ünnepeinken ebben jelentem meg. Jó pár éve volt utoljára rajtam, akkor már alig tudtam a cipzárt felhúzni. Eljárt az idő felettem, a karcsúságom is tovaszállt.Egyik húgom lányának ajándékoztam a féltve őrzött kincsemet. A szoknya nem az ő mérete, de a kabátkát párszor felvette. Valami gond lehetett, mert hamarosan visszakerült hozzám. Ismét levendula csokor van a zsebében. Hamarosan elajándékozom valakinek, aki szívesen hordja majd és méret azonos alakkal rendelkezik.Titokban már tervezgetem, nézegetem, lehet, hogy nem is oly sokára meglepem magam egy új Bocskai kosztümmel. Még gyűjtenem kell rá egy kicsit, de ha megélem, meglesz.
Lélek Sándorné
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kúrákkal az egészségünkért
  2014-06-11 10:16:35, szerda
 
  Az egészséges szervezet zavartalan működését a helyesen összeállított vegyes étrend biztosítja, amelyben a tápanyagok megfelelő arányban és mennyiségben mind megvannak. Bizonyos betegségek miatt azonban módosított étrenddel könnyíthetünk szervezetünk teherviselésén.

Tejkúra
Egyes betegségeknél több napig tartó soványító étrendre van szükség. Ez az úgynevezett tejkúra, amit adhatunk forrón, melegen, langyosan hidegen, aludttej, tejleves vagy joghurt formájában. A tejet ízesíthetjük, adhatjuk édesen, de csak édesítőszerrel vagy gyengén sózva.

Aki hajlamos a hasmenésre, annak nem javasolt, bár éppen ez a módszer egyik lényege.
Megfelelő mennyiségben tartalmaz A, B, D, E vitaminokat (ezek ugyebár a zsírban oldódó vitaminok) A tejben literenként 35 g fehérje és 45 g tejcukor van, viszont hiányzik belőle a vas és a C-vitamin. A tej az egyedüli folyadék, amely a gyomorban szilárd halmazállapotúvá, sajttá alakul át, ezáltal hosszabb ideig csillapítva az éhséget.

A tejzsír az egyetlen zsírfajta, amely már a gyomorban megemésztődik és innen is felszívódhat. Ha nem fogyás miatt folytatunk tejkúrát, akkor a kalóriaértéket is növelnünk kell. A tejkúra alatt fellépő éhségérzetet kiküszöbölhetjük a tej különböző hőfokon történő fogyasztásával és változatos ízesítésével. Még egy kiváló tanács: mindig lassan fogyasszuk, a tejet nem inni, hanem enni kell.

Almakúra
Fogyókúránál, gyomor- és bélhurut vagy székrekedés esetén jó hatású. Ez utóbbinál az alma héjastól fogyasztandó nyersen, reszelve, párolva, sütve vagy püréként elkészítve. 1 kg alma 300 kalória, naponta 2-3 kg almát is fogyaszthatunk, 5 étkezésre elosztva. Fogyókúra esetén tartsunk heti egy almanapot.

Szőlőkúra
Túltápláltság, szív- és vesepanaszok esetén jó hatású, ugyanis 1 kg szőlő 760 kalória. Naponta legfeljebb 1,5 kg szőlő fogyasztható. A szőlőszem héjának cellulóztartalma és a magok serkentik a bélműködést. A kellemetlen hatást mérsékelhetjük, ha csak a szőlő kipréselt levét fogyasztjuk.

Zöldségkúra
A zöldségkúra alapja a főétkezést kiváltó kb.30 dkg nyers zöldségféle. Ezeken kívül gyümölcsleveket, citromos teát, ásványvizet és feketekávét is lehet fogyasztani, a kúra mellé pedig szénhidrátszegény kenyér fogyasztása ajánlott. A cukor helyett édesítőszert használjunk.
Az ajánlott zöldségek: a fejes és kelkáposzta, tök, paradicsom, sárgarépa, karalábé, zöldbab, zöldborsó, paraj, spárga, kelvirág, fejes saláta, uborka, hagymafélék, retekfélék, sóska, zeller, gomba, cékla, zöldpaprika és a torma.

I-M
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
A papsajt rendkívűl jó gyulladáscsökkentő!
  2014-06-11 09:28:29, szerda
 
 
Ma reggel eszembe jutott a papsajt, nagymamám pázsitos kertjének finom csemegéje. Gyerekkorom nyarához hozzátartozott ez a finom rágcsálnivaló növény, amit ma már nem is látok sehol.

De szerintem nem véletlenül ettem annyira gyerekkoromban, a gyerekek még ösztönösen tudják mi a jó nekik, még összhangban vannak a természet rezgéseivel, rendjével.

Utána néztem a papsajtnak, vajon miért is szerethettem annak idején annyira nagyon:

Az egyik középkori füvészkönyv szerint Plinius a következőket mondta: “Aki minden nap iszik a papsajt levéből, az arra a napra megóvta magát a betegségektől."

Az alábbi leírás alapján kiderül mire alkalmazhatjuk e növényt:

Utak, kerítések mentén, öreg falak tövében, törmelékhalmokon terem, de csak lakott területeken fordul elő. Ha településtől távol akadunk rá valahol, biztosak lehetünk abban, hogy ott valaha ház állt.

A talajon elterülő szára van, mely a gyökértörzsnél némileg fás. Hosszúnyelű, kerek, csipkés szélű levelei vannak, virága kicsi, rózsásfehér.
Korong alakú termése kerek sajthoz hasonlít, innen ered a neve: papsajt.
Virágját, levelét és szárát gyűjtjük júniustól szeptemberig.
Mivel szárításnál a nyálkaanyag elvész, a mályvát lehetőség szerint frissen használjuk fel.

A papsajt mindenekelőtt a gyulladt nyálkahártyák gyógyítására alkalmas tea formájában, gyomorhurut, hólyaghurut, a gyomor és a bélutak, a szájüreg gyulladásos megbetegedéseinél, valamint gyomor- és bélfekély gyógyítására alkalmazzuk.

Elhúzódó hörghurut és bronchitis, köhögés és erős rekedtség esetén különösen ajánlott, de heveny gége- és mandulagyulladás, valamint szájszárazság ellen is alkalmazható.
Hogy a nyálkaanyag ne menjen tönkre, áztassuk éjszakára hideg vízbe.

A papsajt meggyógyítja a tüdőtágulatot. Naponta legalább három csészével igyunk meg a teából, éjszakára rakjuk borogatásként a mellkasra a leszűrt és jól felmelegített folyadékot, amit a papsajt leveleiből és virágaiból nyertünk.

Könnyfolyás ritka beszáradása esetén langyos papsajtteával mossuk és borogassuk a szemet. Külsőleg a papsajtot sebek, fekélyek, vénagyulladásból származó és törések helyén fellépő kéz- és lábdagadás kezelésére használjuk. Ilyen esetekben kéz- illetve lábfürdőt veszünk.

Ha lábunk dagadt, segít a papsajtfürdő és lándzsás útifű keveréke. A lándzsás útifűt megmossuk, majd még nedvesen a nyílt sebre tesszük A seb hamarosan begyógyul.

A papsajt nemcsak gégegyulladás, hanem rosszindulatú gégebetegségek esetében is használ. Ilyenkor két és fél liter (negyedliterenként egy púpozott teáskanál növényt) áztatunk be éjszakára. Reggel kicsit felmelegítjük és az adagot forró vízzel kiöblített termoszban tároljuk Napközben négy csészényit iszunk meg belőle kortyonként, a maradékkal gargalizálunk.

Teakészítés: csak hidegen áztatjuk be! 1 púpozott teáskanál füvet adunk 1/4 liter vízhez, éjszakára állni hagyjuk, reggel kicsit felmelegítjük.

Láb-és kézfürdő: jó két maréknyi papsajtot éjszakára hideg vízben beáztatunk egy 5 literes edényben. Másnap csak annyira melegítjük fel, hogy a kéz és a láb elbírja a hőfokát. Fürdési idő: 20 perc. A fürdőt még kétszer lehet használni, újbóli felmelegítéssel.

Borogatás: a teakészítés során visszamaradt ázalékot kevés vízben felmelegítjük, gersli lisztjével összekeverjük, az így nyert pépet lenvászon kendőre kenjük és melegen felpakoljuk.

Forrás: mindenegybenblog.hu, Nagyutazas.hu, tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez a növény természetesen fehéríti a fogakat?
  2014-06-11 09:20:04, szerda
 
  AZ EGYIK LEGJOBB TERMÉSZETES FOGFEHÉRÍTŐ

Igen, ez teljesen igaz. Létezik egy növény, amiről már nagyon sokat írtunk más aspektusból.

A sárga por, amely sárgára színez mindent ami és aki hozzáér...már biztos kitaláltátok- a kurkumáról van szó.
Ez a hihetetlen gyógynövény a titkos összetevő abban, hogy a legfényesebb, legfehérebb fogakat kölcsönözze használójának.

Azt már tudjuk, hogy a kurkuma nagyszerű gyulladásra és védi az agyat az öregedés ellen... valamint, hogy egy erős fertőtlenítő, antibakteriális és rákölő növény- ennyi jó tulajdonság már szinte csodával határos jelenség, ily módon nagyon kivételessé téve ezt a növényt.

Mellékesen jegyzem meg, hogy a kurkuma még más szépítő tulajdonságokkal is rendelkezik. Arcpakolásként alkalmazva csökkenti az arc pórusait. Az indiai menyasszonyok esküvőjük napja előtt használják, csak emiatt.

Körülbelül fél evőkanál szárított szerves kurkuma port és egy kis vizet összekeverve krémet készítettem, és úgy gondoltam kipróbálom mi lesz a várt hatás.

Nagyon óvatosnak kell lennünk viszont a krém felvitelénél, mert bármi ami a kurkumaporral érintkezik- kivéve a száj belsejét, élénk sárgára fog színeződni- beleértve a fogkefét is. De, ahogy sejteni lehet, csodásan fehéríti a fogakat!

A kurkuma jót tesz szájhigiéniánknak is és nem csupán fogfehérítésre használhatjuk. Erős gyulladásgátló hatása miatt jó az ínynek is- a magyar 30 év feletti emberek nagy része ínybetegségekben szenved- úgyhogy különösen ajánlott e miatt is a használata. Ezenkívül erősen antimikrobiális is, vagyis megöli a fogszuvasodást és ínybetegségeket okozó baktériumokat!

HASZNÁLATA
Használj 1/2 evőkanál szárított szerves kurkuma gyökeret és adj hozzá egy kis vizet- és kész is. Moss fogat úgy, mint eddig...
Egyszerű, de nagyszerű!

Forrás: naturahirek.com
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 188 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8745 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 289
  • e Hét: 727
  • e Hónap: 7099
  • e Év: 57890
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.