Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
49. Házassági évfordulónk
  2014-06-12 23:38:31, csütörtök
 
  2009-ben készítettem ezt a videót, de ma is aktuális,
mert ma van a 49. házassági évfordulónk.

Szerényen, de megünnepeltük kettesben.
Kaptam egy gyönyörű vörös rózsacsokrot
és pezsgővel koccintottunk.






Videó:Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pezsgő
  2014-06-12 23:35:53, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az egyik leghasznosabb gaz a bolygón
  2014-06-12 23:11:18, csütörtök
 
  Az egyik leghasznosabb gaz a bolygón

Rálépsz, figyelmen kívül hagyod, vagy megpróbálod kiirtani a gyepedből...

Azonban ez az ártalmatlan kis fű az egyik leghasznosabb gyógyszer a Földön, ami csak azért könyörög, hogy betakarítsák.






Hazánkban ismertebb a lándzsás és a széles levelű.

Általánosságban az összes útifűfajta, amelynek több mint kétszáz típusa van, ugyanazt az eredményt adja. Különösen jól növekedik szegényes, sziklás talajon (mint például az utak) és gyakran található meg a pitypang társaságában. Többször látni kavicsbányákban vagy építési területeken, ami azt is mutatja, hogy a természet a talaj regenerációjára törekszik.
Az észak-amerikai őslakosok az 1600-as években nevezték el a ,,fehér ember lábnyoma"-nak, hiszen szemtanúi voltak, hogyan alakultak ki útifűvel teli területek azokon a helyeken, ahol az európaiak széttaposták, megzavarták a talajt.






Az útifű gyakran a túrázók orvossága, főleg a szúnyogok által sújtott területeken. Főként azért, mert vérzéscsillapító hatása semlegesíti a méreganyagokat, használható úgy is, hogy összezúzzuk (vagy szétrágjuk) és utána borogatásként ráhelyezzük közvetlenül a sérült területre, mint a méhcsípés, rovarcsípés, akné, seb, üveg általi vágás vagy bőrkiütés. Ajánlott a borogatást átkötni és hagyni az útifüvet hatni a maga mágikus 4-12 óráján keresztül. Az útifűből balzsam is készíthető a sürgősségi készlet alapdarabjaként, ami akár egy védőréteget képezhet, vagy használható általános tisztításra is. Emellett figyelemre méltó az aranyérre gyakorolt nyugtató hatása.

Az útifű híres az emésztőrendszerre gyakorolt gyógyító hatásáról. Minden olyan ember számára hasznos lehet, aki antibiotikumot, gyulladáscsökkentőt vagy fájdalomcsillapítót használ, illetve bármilyen élelmiszer- vagy lisztallergiája van. A levelek és a magvak is használhatóak az emésztőrendszeri betegségek gyógyítására. A leveleket teaként, leves-hozzávalóként vagy szárítva szószokba használható.

A magok - egyfajta psyllium - darálhatóak vagy áztathatóak, ami étkezés előtti fogyasztás esetén elősegítheti a fogyást.

Ismert az útifű enyhe köptető hatása és magas szilícium-dioxid tartalma, így hatásos lehet tüdő problémák, köhögés és megfázás esetén is.

Az útifű csodaszer számba mehet az emberi szervezet számára, hiszen alkalmas menstruációs nehézségek, emésztési problémák, bőrpanaszok és ízületi gyulladás kezelésére is. Adható salátához, rágható a szomjúság enyhítésére, vagy hirtelen sültek hozzávalójaként is élvezhető. Ez a sokoldalú vad zöldség jó egészségben tarthat az elkövetkező években!

(forrás: tudnodkell.info)

Figyelem! Várandósoknak és szoptatós kismamáknak a szedése CSAK MÉRTÉKKEL JAVASOLT!

Ezt a kiváló receptet Kaktusztól kaptuk, aki rendszeresen ezt használja a torokfájós és a megfázásos időszakokra.

Szirup Kaktusz módra:

két összmarék friss útifűlevelet ledarálok vagy összeturmixolok.
Ezt a pépet összefőzöm 30 dkg nádcukorral és 25 dkg valódi mézzel. Kevés vizet adok hozzá, hogy oda ne égjen.
Folyamatos kevergetés közben gyenge tűzön összefőzöm, amíg sűrű barna massza keletkezik belőle, amit még melegen üvegekbe töltök.
Hűtőszekrényben tárolandó.

A szárított formából ugyanígy készítettem, csak az elején a szárított útifüvet leöntöttem annyi vízzel, hogy épp ellepje, és ezt turmixoltam össze.
Mi azért szeretjük ezt a változatot, mert - ellentétben a boltban kapható összessel - nincsen benne alkohol és tartósítószer.

Szirup AntalVali módra:

2 marék nyers, friss útifüvet és 2-3 szál kakukkfüvet leforrázok annyi vízzel, hogy épp ellepje, majd hagyom kihűlni.
ha kihűlt, pépesítem vagy összeturmixolom
majd nagyon lassú tüzön visszamelegítem, és 15-20 dkg kakukkfű mézzel besűrítem
még melegen palackozom
Az első felbontás után dúsítom 2 csepp eukaliptusz illóolajjal, majd jól összerázom az üveget.

És íme a klasszikus gyógynövénykönyvi recept:

1 kis maréknyi (szárított) útifüvet forrázzunk le 3 dl vízzel,
hagyjuk kihűlni,
szűrjük le,
majd takaréklángon forraljuk fel,
adjunk hozzá 200 g mézet,
ismét hűtsük le.

Gyerekeknek napi 1-2 teáskanálnyi adag fogyasztása javasolt.

(forrás: antalvali.com)

Forrás:http://diabetika.info
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A tyúkhúr nem gyomnövény!
  2014-06-12 22:47:55, csütörtök
 
  A tyúkhúr nem gyomnövény!

A tyúkhúrt sokan csak gyomnövénynek vagy gaznak tartják, pedig ennek a növénynek figyelemre méltó gyógyító hatásai vannak, sok betegséget megelőzhetünk vagy kúrálhatunk vele hatékonyan.

A közönséges tyúkhúr (Stellaria media) áprilistól a fagyokig virágzik, nem nehéz megtalálni bármely veteményeskertben vagy beépítetlen telken, árokparton. A szegfűfélék családjának csillaghúr nemzetségbe tartozik, általánosan elterjedt, a nitrogénben gazdag talajokat kedvelő növényfaj.





Egyéves, hideg évszaki növény; ősszel vagy télen csírázik, majd áttelel. Vékony karógyökerével, heverő szárának csomóiból eredő bojtos gyökereivel szilárdan kapaszkodik a földben. Levelei átellenesen állnak. A szár alsó levelei nyélbe keskenyednek. Kora tavasztól késő őszig virágzik, gyakran enyhe téli napokon is. Virágai aprók, fehérek, a levelek hónaljában vékony kocsányokon fejlődnek, magányosak vagy álernyős virágzatot alkotnak. Egyedenként több ezer mag terem. A virágzás és a termés megjelenése időben nem különül el. A magvak 2 °C-on már csíráznak, csírázóképességüket 25 évig is megtarthatják a talajban.

Gyógyhatása

Sok betegség ellen hatásos gyógyír:

- epe és vese működését segíti a teája. Kőoldó hatása is van.

- egyike azon ritka gyógynövényeknek, amelyek a vérben levő koleszterint-szintet csökkentik.
Napi egy csésze tyúkhúr tea pár hét alatt az elfogadott értékre viszi le a koleszterinszintet. Reggel, éhgyomorra fogyasszuk.

segít a görcsök, aritmia, neurózis, gyomorfekély, golyva esetén. Segítségével gyorsabban elmúlnak a furunkulusok, a diatézis, az ekcéma súlyosbodása. A növényt használják hashajtóként és vízhajtóként, valamint arthritis, köszvény, reuma és különféle sérülések esetében. Ha álmatlanságtól, elhízástól, szemgyulladástól szenvednek, szintén jól jöhet ez a szerény kis növény.

Diabéteszes betegek számára nélkülözhetetlen ez a zöldféle. Rendszeresen használják, kisebb mennyiségben. Alacsonyan tarja a vércukorszintet és szabályozza az egész endokrin rendszer működését. A tyúkhúr javítja az általános anyagcserét. Szaponintartalma miatt fogyasztása nagyobb mennyiségben hasmenést, hányást okozhat , tehát egyszerre ne sokat fogyasszunk, inkább csak kiegészítésként, fűszerként használjuk. Tisztító hatása miatt azonban eltávolítja a mérgeket, normalizálja a máj - és a későbbiekben (láncreakcióként) minden belső szervünk - működését. Diabétesz esetén ez nagyon fontos, de egészséges szervezetre is jó hatással van.

Fogyasszuk fűszerként

Fogyasztása egyszerű: naponta gyűjtsük a tyúkhúrt, folyó víz alatt mossuk meg a leveleit, és adjuk hozzá a salátához.
Pároljuk, főzzük, szárítsuk, használjuk fűszerként.
Érdemes tavasszal összegyűjteni a fiatal hajtásait, ezeket mossuk le, itassuk le róla a nedvességet és szárítsuk meg. Ezután őröljük porrá, és tegyük el egy befőttes üvegbe. Adjuk bármilyen ételhez, szórjuk rá szendvicsekre.

Nyersen készül a tyúkhúr leves: a zsenge leveleket tegyük mixerbe olívaolajjal, sóval és nyers fokhagymával.
Víz és tej keverékét adjuk hozzá, hogy megfelelően híg legyen, majd turmixoljuk össze.
Főtt burgonyát keverjünk hozzá és máris fogyaszthatjuk!

Forrás:http://www.egeszsegtukor.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Járj mezítláb az egészségedért
  2014-06-12 22:21:05, csütörtök
 
  Járj mezítláb az egészségedért

Mikor volt az utoljára, hogy mezítláb érezte a Földet a talpa alatt? Rég volt már?
Nehéz elhinni, de ez az egyszerű gyakorlat nagyon szükséges lendületet adhat a gyógyulás terén.

Meztelen talppal a földön járni olyan, mintha elektromosan leföldelnénk magunkat.
Elektromos Lények vagyunk, a Föld felszínéne pedig elektromosan vezető.

A szervezet rendszeresen pozitív töltéseket termel, amelyek oxidálnak bennünkett, és ha ez túlzott mértékben történik, ártalmas lehet az egész szervezetre nézve. A Föld felszíne elektromosan vezető, negatív töltéssel, ami a szabad elektron kínálattal folyamatosan feltöltődik a globális légköri elektromos áramkörből.

Amint arról a “Journal of Environmental and Public Health" beszámol:

“Megállapított tény, hogy a Föld felszíne korlátlan és folyamatosan megújuló elektronokat szolgáltat. A Föld negatív potenciálja stabil belső bioelektromos környezetet nyújt az egész élő szervezet normális működéséhez. Továbbá, a Földrezgések intenzitásának oszcillálása potenciálisan fontos lehet az ember biológiai órájának beállitásához és a test napi ritmusához, mint például a kortizol kiválasztáshoz."






A Nobel-díjas Richard Feynman előadásaiban elmondta, hogy amikor a test potenciálja megegyezik a Föld elektromos potenciáljával (vagyis le van földelve), akkor része lesz a Föld hatalmas elektromos rendszerének.
A kutatók még ennél is tovább mennek...

“A történelem során az emberek többnyire mezítláb vagy állatbőrből készült lábbeliben jártak. Magán a földön, vagy állatbőrön aludtak. Az állatbőrökön keresztül a Földből származó bőséges szabad elektronmennyiség képes volt belépni a szervezetbe, ami maga is elektromosan vezető. Ezzel a mechanizmussal a test minden része egyensúlyba kerül a Föld elektromos potenciáljával, ezáltal stabilizálva a szervek, szövetek és sejtek elektromos környezetét."

A modern életforma elszakította az embereket a Föld elektronjainak vándorlásától. Például az 1960-as évektől már egyre többször hordtunk szigetelő gumi vagy műanyag talpú cipőket, a hagyományos bőr helyett ... Nyilvánvaló, hogy már nem alszunk a földön sem.

Egyre több kutatás mutatja azt, hogy ebben az összefüggésben a Föld felszíne létfontosságú szerepet játszik a betegségek megelőzésében.
Mi történik amikor szabad elektronokat kapunk a Földtől?

A tudományos elmélet a javuló egészség mögött az, hogy a Föld nagyobb negatív töltésű, mint a test, igy az elektronokat nyer belőle. Ez pedig az egyik leghatásosabb antioxidáns amiről tudásunk van a világon, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással van a szervezetre.

Egyszerűen fogalmazva, a Föld felszínéről beáramló szabad elektronok semlegesítik a szabadgyököket, és csökkentik az akut és krónikus gyulladást, amely sok egészségügyi gond gyökere és a felgyorsult öregedés oka.
Az ember leföldelésével kapcsolatos kutatás jelentős előnyöket mutat:

Azt találták, hogy a rendszeres gyakorlat a következő állapotokon javított:

Alvászavarok, beleértve az alvási apnoe-t
Krónikus izom-és ízületi fájdalom, és más típusú fájdalmak
Asztmás és légzőszervi betegségek
Rheumás izületi gyulladás
Gyulladás
PMS
Magas vérnyomás
Energiaszint javitása
Feszültség
Immunrendszer
Szívfrekvencia variabilitás
Csontritkulás
Éhgyomri vércukorszint cukorbetegeknél

A leföldeltség tulajdonképpen “ernyő"-ként véd a már mindenhol jelen lévő elektromágneses mezőktől is környezetünkben.
A földelés gyakorlatban:

Igen, amikor csak tudnak “mezítlábaskodjanak". Le kell rúgni cipőt, zoknit és mezítláb fűben, homokon, bármilyen földfelületen sétálni.

A fájdalom, stressz csökkentésére mindössze 30-80 perc mezítlábas idő egy nap elegendőnek bizonyul, egyéntől függően.

(Forrás: naturahirek.hu)

Forrás:http://tudnodkell.info/
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Bevált trükk bogyós gyümölcsök frissen tartására!
  2014-06-12 22:16:25, csütörtök
 
  Bevált trükk bogyós gyümölcsök frissen tartására!

Beindult az eperszezon, nyomában a cseresznye, készülődik az áfonya, málna, aztán majd a szeder, ribizli. Az év ezen kivételes részében mindenki megpróbálja degeszre enni magát ezekből a kék-piros gyönyörűségekből − és gondolom mindenki dobott már ki elfeledett, azaz bepenészedett, megposhadt epret, áfonyát, cseresznyét a hűtőből: pedig milyen szép, egészséges (drága) volt..., szívfájdalom. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie.






Ha meleg van, hiába a hűtő, netán az átválogatás, a mimóza-érzékenységű bogyós gyümölcsök elég hamar átadják magukat az enyészetnek. Az is köztudott, hogy ha vízzel átöblítjük, megmossuk őket, akkor sokkal sérülékenyebbek lesznek, és ha lehet, még hamarabb romlásnak indulnak, mint egyébként.

Az ecetről már írtunk, és bármilyen meglepőnek tűnik, az ecet a csodaszer ebben az esetben is.
Mi már több nyara így vészeljük át a bogyós szezont, és eperrel, málnával, áfonyával, cseresznyével is bevált, remekül működik.

Ha ugyanis ezeket a bogyós gyümölcsöket némi átöblítés után kb. 15 percre annyi vízben hagyjuk állni, amennyi épp ellepi őket, és ebbe a vízbe néhány evőkanálnyi ecetet is löttyintünk, az ecetkezelés után ezek a konyhakendőn, papírtörlőn megszárogatott gyönyörűségek 10-12 napig is kibírják, mindenféle erjedés, penészedés nélkül. Az ecet természetesen fertőtlenít ugyanis, és elébe megy az erjedésnek, romlásnak, penésznek: fő-nye-re-mény!

Senki ne aggódjon: az ecet íze nem marad meg a gyümölcsökben. Áztatás után egyszerűen csak öntsük le róluk az áztatóvizet, és kicsit öblítsük még át őket. Fontos, hogy alaposan száradjanak meg utána, és úgy kerüljenek be a hűtőbe. Érdemes nagyobb, szélesebb tárolóba rakni őket, hogy némiképp szellősen legyenek, így biztosabb, tartósabb a hatás.

Így bátran be lehet vállalni pl. akár 2-3 kiló epret is eszegetésre, ha sikerül jó áron kapni: több napig is frissen lehet tartani, és egyenesen a hűtőből elővarázsolni egy-egy kisebb adagot.

Szóval irány a kert, vagy a piac, és válogassunk ennek jegyében kedvünkre!

Forrás:tudnodkell.info, idotetrisz.cafeblog.hu
 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Zöld-dió: nagymamáink féltve őrzött kincse
  2014-06-12 22:10:44, csütörtök
 
  Zöld-dió: nagymamáink féltve őrzött kincse

Bár a zöld-diót a legmagasabb minőségű dióként tartják számon, mégis csak most indul hódító útjára. Az egyre népszerűbb ínyencség önmagában, és számos étel kiegészítőjeként is fogyasztható, ráadásul rendkívül egészséges is.






A diófa hazánkban őshonos növény, olyannyira, hogy már honfoglaló magyar őseink is gyűjtögették, fogyasztották a Kárpát-medencében. A dió hasznosítása több évezredes múlttal büszkélkedhet - szinte minden része értékes.

A zöld-diót csak az év pár hetében lehet leszedni, több népi hagyomány szerint, Szentivánéj előtt (június 24.), a túl korai és a túl késői szüret sem jó. Macerás gyümölcs, de mindenképpen megéri a belefektetett időt és munkát.

A zöld csoda

A csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió, amely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. A hibátlan darabok szedését és átválogatását az optimális hőmérsékleten való áztatás és hosszú érlelés, a fűszerek gondos kiválasztása, a mesterséges adalékanyagoktól mentes előállítás és a használt recept pontos betartása követi. Az eredmény: enyhén diós, fűszeres illatú és ízű, édes finomság. A zöld dióból különféle eszenciák, borok, likőrök, olajok, lekvárok is készülnek.
Köretként, desszertként egyaránt igazi ínyencség

A zöld dió azon kevés ételek egyike, amelyet nem kizárólag egyetlen fogáshoz lehet fogyasztani. A kulináris ínyencség adalékmentes, kiváló különböző húsokhoz, kacsához, libához és vadakhoz, de remek alkotóeleme lehet a sajttálaknak is, főleg a füstölt sajtok ízét egészíti ki, illetve kacsa- és libamájas készítményeknek. Ha desszertként szeretnénk fogyasztani, akár gyümölcstálakhoz, kelyhekhez, vagy fagylaltféleségekhez is kiválóan illeszkedik.
Nem csak finom, egészséges is

Noha elsősorban nem egészségügyi hatása miatt fogyasztjuk, a zöld dió szirup figyelemreméltó C-vitamin- és vastartalommal bír, és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is.






Zöld-dió befőtt tartósítószer nélkül ?

Amikor a szomszéd mami azzal dicsekedett, hogy eltette télire a zölddió-befőttet, csak néztem rá? Befőtt zölddióból? Itt a szezonja, kipróbálom.

A mama elmondta a receptet, a kíváncsiság pedig rávitt, hogy elkészítsem első zöld-dió- befőttemet. Ez néhány éve történt. Mondanom sem kell, hogy azóta nincs megállás. Június elején-közepén fő elfoglaltságom éléskamra-ügyben a ,,diózás".

Két darab ötliteres üvegbe való dió beszerzésével kezdődik a procedúra. A diókat villával szurkálom meg, majd hideg vízzel csordultig töltöm az üvegeket. Két héten keresztül minden nap egyszer kiöntöm a vizet belőlük, majd újratöltöm azokat, s hűvös helyen pihentetem.
A 15. napon a két darab ötliteres üvegben lévő diót nagy lábosba teszem és egy deciliter 10 százalékos ecetet, valamint annyi vizet öntök hozzá, hogy ellepje a gyümölcsöt. Felforralom, majd a levet leöntöm róla. A dióm megpuhul és fekete lesz.

Ezt követően újra annyi vizet öntök hozzá, hogy ellepje, hozzáadok 1 kg cukrot, 1 kis darab fahéj rudat, 8-10 darab szegfűszeget, 1 teáskanál citromsavat és - kevergetve - újra felforralom, majd 24 órán át pihenni hagyom. Másnap és harmadnap (!) forralást megismétlem. Ekkor kiszedem a diót, 720 ml-es üvegekbe rakom, üvegenként ráöntök egy stampedli - bármilyen - rumot, majd a forró lével csordultig töltöm.
Végezetül következik a palackozás. Tartósítószert nem teszek bele: úgy zárom le, hogy két réteg fólia közé késhegynyi nátrium-benzoátot teszek, majd ezt az üveg szájára húzom, s erre tekerem rá a fedelet. Így mehet a száraz dunsztba.

Ez a befőtt szerintem maga a csoda! Időigényes munka, de megéri!
A zölddió befőtt egyébként sok helyütt a karácsonyi ünnepi menü elhagyhatatlan része.

Gyorsabban elkészíthető zöld-dió befőtt:

Elkészítési idő: nettó 1 óra, bruttó 2 óra + 48 óra pihentetés

Alapanyagok:

1 kg zöld dió előkészítve
65 dkg cukor
2 pohár víz
fél rúd vanília
1 rúd fahéj
2 csillagánizs
1 szem szegfűszeg
1 narancs héja

A cukorból és a vízből szirupot főzök, hozzáadom a fűszereket és a diókat is. Fél órát forralom, majd 24 órát pihentetem. Másnap újra felforralom és még 24 órát pihentetem.

Végül a diókat steril üvegekbe teszem, a szirupot beforralom és a gyümölcsre öntöm. Lezárom, fejre fordítom és dunsztban hagyom kihűlni.

Forrás:http://tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Az egyik legjobb természetes fogfehérítő
  2014-06-12 22:05:16, csütörtök
 
  Az egyik legjobb természetes fogfehérítő

Ez a növény természetesen fehéríti a fogakat?






Igen, ez teljesen igaz. Létezik egy növény, amiről már nagyon sokat írtunk más aspektusból.

A sárga por, amely sárgára színez mindent ami és aki hozzáér...már biztos kitaláltátok- a kurkumáról van szó.
Ez a hihetetlen gyógynövény a titkos összetevő abban, hogy a legfényesebb, legfehérebb fogakat kölcsönözze használójának.

Azt már tudjuk, hogy a kurkuma nagyszerű gyulladásra és védi az agyat az öregedés ellen... valamint, hogy egy erős fertőtlenítő, antibakteriális és rákölő növény- ennyi jó tulajdonság már szinte csodával határos jelenség, ily módon nagyon kivételessé téve ezt a növényt.

Mellékesen jegyzem meg, hogy a kurkuma még más szépítő tulajdonságokkal is rendelkezik. Arcpakolásként alkalmazva csökkenti az arc pórusait. Az indiai menyasszonyok esküvőjük napja előtt használják, csak emiatt.

Körülbelül fél evőkanál szárított szerves kurkuma port és egy kis vizet összekeverve krémet készítettem, és úgy gondoltam kipróbálom mi lesz a várt hatás.

Nagyon óvatosnak kell lennünk viszont a krém felvitelénél, mert bármi ami a kurkumaporral érintkezik- kivéve a száj belsejét, élénk sárgára fog színeződni- beleértve a fogkefét is. De, ahogy sejteni lehet, csodásan fehéríti a fogakat!

A kurkuma jót tesz szájhigiéniánknak is és nem csupán fogfehérítésre használhatjuk. Erős gyulladásgátló hatása miatt jó az ínynek is- a magyar 30 év feletti emberek nagy része ínybetegségekben szenved- úgyhogy különösen ajánlott e miatt is a használata. Ezenkívül erősen antimikrobiális is, vagyis megöli a fogszuvasodást és ínybetegségeket okozó baktériumokat!
Használata

Használj 1/2 evőkanál szárított szerves kurkuma gyökeret és adj hozzá egy kis vizet- és kész is. Moss fogat úgy, mint eddig...
Egyszerű, de nagyszerű!

(Forrás: naturahirek.com)

Forrás:http://tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Hatékony energiaforrás a zab!
  2014-06-12 22:02:05, csütörtök
 
  Hatékony energiaforrás a zab!

Ha hinni lehet a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakembereknek, akkor az általuk végzett friss kutatás szerint az emberi szervezet a számára szükséges energiákat legjobban a zabban található tápanyagokból tudja hasznosítani.






A zabkásáról biztosan hallottál már, ami a középkorban egy eléggé elterjedt étel volt. Manapság főleg a müzlikeverékekben található meg a nagylevelű fajtája. A kislevelű fajtát hántolás előtt megtörik, ez többnyire sütemények, zöldségkrokettek készítésére alkalmas. A zabliszthez és instant zabpehelyhez a mag liszttestét használják fel. Ez az alkotóelemeknek csak töredékét tartalmazza, melyet elsősorban kötőanyagként és élelmiszer-koncentrátumként alkalmaznak.

A zab a leginkább fehérjedús gabonaféle, s mindemellett a lehető leghasznosabb formában tartalmazza a létfontosságú fehérjeépítő anyagokat is. Ha a zabot tejjel fogyasztod, minden esszenciális aminosavhoz hozzájutsz. Nagyon fontos a zsírtartalma is, különösképp a zabszem linolsavtartalma miatt.

Mi található a zabban?

Napi 10 dkg zab elfogyasztásával már lényegesen hozzájárulhatsz egészéged megőrzéséhez, hiszen ez a menniység elegendő a szív- és érrendszer védelméhez szükséges esszenciális zsírsavszükségletegyharmadának fedezésére. A zab megfelelő arányban tartamaz lassan beépülő energiát, komplex szénhidrátokat keményítő és ballasztanyagok formájában. Ezenkívül még nagyon sok másodlagos növényi anyagot rejt magában, például fitoösztrogént, amely bizonyítottan rákmegelőző hatású, sokféleB vitamint, kalciumot, amely a csontozat erősítését szolgálja, továbbá stresszhatásokat leküzdő ásványi anyagot, magnéziumot.

A zab tehát rendkívül sokoldalú és tápláló alapanyag. Széles tápanyag tartalma miatt igen jelentős egészségtani szerepet tölt be az élelmiszerek között. Könnyen emészthető, nagy mennyiségben van benne vízben oldódó ballasztanyag, amely nagymérékben segíti, hogy a kórokozók és káros anyagok minél könnyebben kiürüljenek a szervezetből. A zabnyákot például emésztési problémák kezelésére már régóta használják. A zab ballasztanyagainak további jótékony hatása, hogy csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockazatát, s ezt a hatást a másodlagos növényi anyagok csak tovább fokozzák. Az orvosok az inzulin feltalálása előtt a cukorbetegeknél a zab vércukorszint - csökkentő hatását használták ki és zabkúrát írtak ki a páciensek részére.

Ma már azt is tudni, hogy a zab oldódó ballasztanyagainak koleszterinszint csökkentő hatással is bír, ezzel is elősegíti a szív- és érrendszer védelmét. Ezenfelül a zab gyomorpanaszokra is alkalmas, továbbá vércukor- és vérnyomáscsökkentő hatása is van.

A zab tartalmaz egy antidepresszáns, tehát hangulatjavító hatású pszichotróp anyagot is. Emellett bőségesen jelen van a zabban a B1-vitamin, amit ,,jó hangulat vitaminnak“ is szoktak nevezni, ez ugyanis fokozza a boldogsághormon, vagyis a szerotonin termelését.

A zab igen speciális tápanyag összetétellel rendelkezik, s ennél fogva fokozza a sportolók koordinációképességét, gyorsaságát, kitartását, s jó hatással van a szellemi teljesítőképességre is!

A zab életteani hatásai tehát a következők:

gazdag B-vitaminban és E vitaminban
megtalálható benne a vas, kálium, kalcium, Foszfor és Magnézium is
igen nagy a fehérjetartalma
regenerálja az idegeket; élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, amely jó hatással van a gyomorra
lúgosító hatású
rákmegelőző hatású, oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak toxicitását; emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak
mivel testségérzetet okoz, ezért a reggelire zabpelyhet fogyasztók kevésbé hajlamosak a délelőtti nassolásra.

A zabpehely rendszeres fogyasztása igen jó hatással lehet az egészség megőrzésére, mivel javíthatja az emésztést és a csontok, továbbá az erek általános állapotát. Fogyasztása minden korosztály számára ajánlott!

Ez az igen sokoldalú növény tehát nem véletlenül került manapság az élelmiszerlista élére. Mindezek tudatában már érthető, ha rendszeresen fogyasztasz zabot, miért is érzed magad tele energiával, tettvággyal és nem utolsó sorban nagyon jó hangulatban, hiszen a zab a legkiválóbb energiaforrás mindenki számára!

Fontos, hogy a kereskedelemben kapható müzlikeverékek az egészséges alkotóelemek mellett sajnos nagyon sok cukrot, zsírt és egyéb mérgező anyagokat is tartalmazhatnak, ezért ilyen ételfélét inkább otthon készíts magadnak! Válaszd inkább a tiszta zabpelyhet, vagy állítsd össze magad a számodra legmegfelelőbb keveréket!

(Forrás: biotech)

Forrás:http://tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A tavasz legjobb immunerősítője a sóska
  2014-06-12 21:59:08, csütörtök
 
  A tavasz legjobb immunerősítője a sóska

A sóska az egyik legnépszerűbb tavaszi zöldségeink közé tartozik, de emellett számtalan olyan jótékony hatása van a szervezetünkre, amely miatt érdemes sűrűbben szerepelnie étrendünkben.






Kevés kalória

A sóska egyik nagy előnye, hogy kevés kalóriát tartalmaz, így bármilyen napszakban nyugodtan fogyaszthatjuk. Ebből adódóan bármilyen diétás étrendbe nyugodtan beépíthetjük, de akkor is remek választás, ha vacsorára nem szeretnénk túl nehéz ételt fogyasztani.

Fogyasztását azonban nem ajánlatos nagyon túlzásba vinni, ugyanis viszonylag nagy mennyiségben található oxálsav, ami gátolja a vas és a kálcium felszívódását és a kőképzésre hajlamos embereknél fokozhatja a vese-, és epekőképződést, viszont főtt ételként fogyasztva, az első főzőlevét öntsük le, ugyanis ebben a lében már kioldódik az oxálsav jelentős része!

Immunerősítő

A sóska az egyik legjobb immunerősítő zöldségünk, amelyet szerencsére nem csak tavasszal, hanem egész évben fogyaszthatunk, hiszen bármelyik nagyobb üzletben könnyedén beszerezhetjük. Főleg magas C-vitamin tartalma miatt érdemes sokat ennünk belőle, de emellett köztudottan sok vas is található benne. Emellett még flavonoidok és ásványi sók is találhatóak a sóskában.
Élénkítő hatás

A sóskában található gyümölcssav miatt nem csak a vérképző- és immunrendszerünkre van jótékony hatással, hanem ráadásként élénkítő hatása is van, így akár nagyobb szellemi tevékenység során is érdemes több sóskát fogyasztanunk azért, hogy minél jobban teljesítsünk.
Vizelethajtó

A sóska vizelethajtó hatással is rendelkezik, így segíti az anyagcserénket és a vesék tisztulását is. De ezenkívül a népi gyógyászat a vértisztító hatását is ismeri, ezt pedig főleg a kiválasztásunk gyorsításának köszönheti.

Vérnyomás szabályozása

Magas kálium tartalma miatt akkor is érdemes minél nagyobb mennyiségű sóskát ennünk, ha a vérnyomásunkat szeretnénk rendben tartani vagy csak a gyógyszerek mellett természetes úton is szeretnénk szabályozni a magas vérnyomást.

Ezek mellett a sóskának magas a folsav tartalma is, ezért állapotos nők étrendjébe is érdemes minél nagyobb mennyiségben beépíteni ezt a zöldséget, ráadásul a karotinoid és klorofill tartalma miatt akár a rákos betegségek kialakulását is megakadályozhatjuk a fogyasztásával. Sőt, egyes kutatások szerint az egyik leghatásosabb zöldségeink közé tartozik a rákos betegségek megelőzésének szempontjából.

(Forrás: www.femcafe.hu)

Forrás:http://tudnodkell.info/
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 423 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1479
  • e Hét: 6060
  • e Hónap: 19965
  • e Év: 149672
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.