Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Kovászos uborka - krumplival érlelt alternatíva
  2014-06-14 23:41:27, szombat
 
  Kovászos uborka - krumplival érlelt alternatíva

Hozzávalók:

apró uborka

fokhagyma
krumpli
kapor
Valamint:
nagy, szélesszájú üveg, lehetőleg a hozzá való zárókupakkal

Elkészítés:

1 darab hámozott idősebb vagy alaposan mosott újkrumplit felszeletelünk, az üveg aljára mehet pár szelet krumpli, 1/2 marék pucolt fokhagyma, kapor, majd az alaposan megmosott uborkák, lehetőleg jó tömören (különben felúsznak később, és ami kilóg, az megpuhulhat). A tetején ismételjük a kaprot és a fokhagymát, és pár szelet krumplival zárjuk a sort.

Szobahőmérsékletű sós vízzel felöntjük az üveget úgy, hogy ellepje a legfelső szelet krumplikat is. Érdemes a biztonság kedvéért valamivel lenyomatni, hogy semmi se kerüljön a felszínre, és letakarni egy kendővel, hogy ne szálljon bele semmi.

Innentől a dolog egyszerű: meleg, félárnyékos helyre állítjuk az üveget. Időjárástól függően akár 1 nap is elég lehet neki. A lényeg, hogy ha az uborkák eredeti levélzöld színe eltűnik, akkor zárjuk le az üveget, és tegyük az egészet a hűtőszekrénybe. Előfordulhat, hogy a felső krumpliszeletek oxidálódnak, ebben az esetben dobjuk ki őket, és úgy zárjuk le az üveget. Ebben az állatpotban sokáig eláll. Ha jól csináltuk, a végeredmény a hűtőszekrényben hamarosan teljesen letisztul, a lé zavarosságtól mentes, az uborkák finom savanykásak, ámde ropogósak maradnak.





Megjegyzés:

Mennyiségeket azért nem írok, mert kinek milyen nagy üveg jut, abba vásároljon annyi uborkát, amennyi belefér. A kenyér teljesen fölösleges dolog a kovászos uborkához, mivel a kenyérben levő keményítőt és cukrokat fogják felhasználni a tejsaverjesztő baktériumok, ugyanakkor élesztőgombák is az oldatba kerülnek, amivel kockáztatjuk, hogy az uborka puha és lottyadt lesz, esetleg túlérik. Az is közkeletű tévedés, hogy a kenyérben levő gombák szükségesek az erjedés beindulásához, ami nekünk igazán kell, az a kapor szárán él, ezért inkább alkalmazzunk friss kaprot. Valamint, a legtöbb recept nagy, kovászolni való uborkákra épít, de sokkal finomabb, esztétikusabb és ropogósabb uborka lesz a végeredmény, ha csemege uborkának való apróságokat használunk fel. Felbontás után még a hűtőben is újra életre kel, tehát utána nem érdemes hosszú ideig tartogatni.

Néhány csepp érett lével *beoltva* gyorsíthatjuk az érési folyamatot.

A receptet Botondkemeny küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - savanyúság eltevése  
Fokhagymás sült camembert
  2014-06-14 23:35:14, szombat
 
  Fokhagymás sült camembert

Hozzávalók:

1 db 12 dkg-os camembert fejenként
néhány gerezd fokhagyma

bors
rozmaring
1 dl száraz vörösbor
olívaolaj
koktélparadicsom

Egyéb javaslatok:
dió
alma- vagy körteszeletkék
kakukkfű

Elkészítés:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A sajtot bevagdossuk, és a bevágásokba tesszük a fokhagymát, a diót, az almát vagy a körtét. Jénaiba tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, rá/aláöntjük a bort és fűszerezzük. A koktélparadicsomot a sajt köré szórjuk. Az előmelegített sütőben 20 percig sütjük.





Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzés:

Tökéletes vacsorára. Néhány perc alatt összeállítható, és 20 perc múlva már tálalhatunk is. Friss zöldségfélével, salátával, pékáruval kínálhatjuk. Bármit tehetünk bele, amit szeretünk.

A receptet és a fotót Mivanitthon küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Bolognai-melegszendvics
  2014-06-14 23:32:34, szombat
 
  Bolognai-melegszendvics

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
30 dkg darált hús
ketchup
reszelt sajt
4 fél zsömle
pirospaprika

bors
ételízesítő

Elkészítés:

A darált húst összekeverem az apróra vágott hagymával, fokhagymával és az ételízesítőkkel. A zsömléket félbevágom, és jó vastagon megkenem a húsmasszával. Tetejére ketchupot teszek, és reszelt sajttal szórom. Előmelegített sütőben addig sütöm, míg a sajtpirul.

Megjegyzés:

Jó étvágyat!

A receptet J. Major küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Részeges mákosguba
  2014-06-14 23:31:10, szombat
 
  Részeges mákosguba

Hozzávalók:

10 db másnapos kifli
9 dl tej
1 dl tojáslikőr
20 dkg darált mák
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:

A kifliket felkarikázzuk, és egy tálba tesszük. A tejet a tojáslikőrrel összekeverjük, a kiflire öntjük. A mákot a porcukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük. Ebben megforgatjuk a tejjel és tojáslikőrrel meglocsolt kifliket. Egy közepes méretű tepsit kivajazunk, beletesszük a gubát. Forró sütőben (240 fokon) 15 percig sütjük.





Megjegyzés:

Ez egy igazán egyszerű és finom recept.

A receptet és a fotót Bányai Andrea küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Marhasült római tálban
  2014-06-14 23:28:51, szombat
 
  Marhasült római tálban

Hozzávalók:

70 dkg marhahátszín
2 szelet bacon
1 fej vöröshagyma
1,5 dl tejföl
1,5 dl húsleves
1 evőkanál paradicsompüré
mustár
vaj

bors

Elkészítés:

A római tálat hideg vízbe beáztatjuk.

A marhahátszínt sóval, borssal bedörzsöljük, mustárral bekenjük. A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A paradicsompürét elkeverjük a húslevessel.

A római tál aljára vajat teszünk, ráfektetjük a húst, azután vajat morzsolunk rá. Mellé helyezzük a hagymát, beborítjuk a szalonnaszeletekkel, majd leöntjük a paradicsomos húslevessel.

A tálat lefedjük, hideg sütőbe toljuk, majd a sütési fokozatot mérsékeltre beállítjuk, kb. 2 óráig sütjük.

Ha a hús jól átsült, kivesszük a tálból, és a lét átpaszírozzuk. Tejföllel gazdagítjuk és összeforraljuk.

A húst felszeleteljük, és a mártással leöntve, sós burgonyával tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Nagy Istvánné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Egyszerű karalábéleves grízgaluskával
  2014-06-14 23:27:03, szombat
 
  Egyszerű karalábéleves grízgaluskával

Hozzávalók:

25 dkg karalábé
25 dkg sárgarépa
1 közepes vöröshagyma - finomra aprítva
1/2 dl Vénusz olaj
1 evőkanál liszt
1 csokor aprított petrezselyem
kevés ételízesítő
őrölt bors


A grízgaluskához:
1 közepes tojás
kb. 5 dkg búzadara
kevés őrölt bors


Elkészítés:

A répát és a karalábét közel azonos kockákra aprítom. Felhevített olajban a hagymával folytonosan kevergetve kb. 5 percig dinsztelem. Meghintem a liszttel, felengedem kb. 1,3 l. vízzel. Sózom, borsozom, kevés ételízesítővel puhulásig csendesen főzöm.

Közben a tojást villával habosra verem, belekeverem a darát, sózom, borsozom (hasonló az állaga, mint a kikevert tejfölé), kb. 5 perc pihentetés után a forró levesbe melegített kanállal közel egyforma kis galuskákat szaggatok, lassú forralással kb. 10 perc alatt a zöldségekkel együtt készre főzöm.





A főzés végén petrezselyemmel ízesítem, majd tálalom.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Eperlekvár II.
  2014-06-14 23:23:29, szombat
 
  Eperlekvár II.

Hozzávalók:

kb. 10 db 3-3,5 dl-es csavaros tetejű üveghez:
4 kg eper
kg-ként 30-50 dkg cukor (ízlés szerint)
2-3 nagy citrom leve - ízlés szerint

Elkészítés:

Az epret bő vízben pár percig áztatom, hogy a földmaradványok leoldódjanak, majd váltott vízben - ameddig a víz tiszta nem marad - megmosom. A kis csutkáját eltávolítom, a cukorral összekeverem, közben két kézzel jól összenyomkodom. Lefedve 1 éjszakára hűvös helyre teszem, hogy a cukor teljesen feloldódjon.





Másnap felforralom, amikor forr, kb. 1 liter levet fémszűrőbe lemerek róla, kicsit kinyomkodom, majd a sűrűjét visszaöntöm. 30 percig közepes hőfokon forralom, közben szükség szerint kevergetem.

Előkészített kis üvegekbe töltöm, a tetőt rácsavarom, 5 percre fejtetőre állítom, majd szárazdunsztba (hűtőtáskát használok) teszem, és abban hagyom 24 órát dunsztolódni, mielőtt végleges helyére kerül.





Megjegyzés:

Felbontás után a hűtőben célszerű tárolni, mert tartósító nélkül normál hőmérsékleten hamarabb megromlik.

A megmarad levét üvegben a hűtőben tárolom, nagyon finom szörp van belőle, tartósító nélkül is több hétig eláll.

Ha vastagabb aljzatú edényt használunk, és megfelelően kiválasztjuk a főzési hőfokot, nem kell folyamatosan kevergetni, nem kap oda könnyen.

Májusban érő első eperfajta hazánkban a Lambada fajta, melynek magas a cukortartalma, aromás íz jellemzi és közepes a savtartalma. Általában ebből a fajtából szoktam a lekvárt befőzni.

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Vajas kifli
  2014-06-14 23:17:59, szombat
 
  Vajas kifli

Hozzávalók:

60 dkg liszt
1 evőkanál só
4 dl (langyos) tej
5 dkg élesztő
10 dkg olvasztott vaj
1 db tojás sárgája

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, rámorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és a langyos tejet, majd az egészet jól összedolgozzuk. Kézi mixer dagasztójának segítségével jól kidagasztjuk. (Akkor lesz jó, ha már szépen elválik az edény falától). A tésztát tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát kétfelé vágjuk, majd lisztezett deszkán 0,5 cm vastag körré nyújtjuk, és 8 egyforma cikkre vágjuk.





A cikkek hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, és a két végét kissé meghajlítjuk.





A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd tetejüket tojássárgájával megkenjük.

Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Huszanke küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Boldog hétvégét!
  2014-06-14 19:34:12, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

Jó estét!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 423 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 249
  • e Hét: 4830
  • e Hónap: 18735
  • e Év: 148442
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.