Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Gyermekkori -szilánkok- életképek
  2014-06-19 14:18:12, csütörtök
 
  Édesapám 43 éves volt, amikor megszülettem első gyermekként, második házasságából. Egész addigi életében rám várt. Talán az imáira és kedves hívó szavára figyeltem fel, a sok leszületésre váró kis lélek között. Egy júliusi hajnalon megérkeztem, betoppantam a család életébe. Nagy volt az öröm, pedig a képeket visszanézve, igen csak rút kis kacsára emlékeztetett a vézna külsőm. Apámban tombolt a szeretetvágy egész életében, különös gondot fordított rám, őrzött, vigyázta minden lépésemet, legszívesebben a hátán hordott volna.
A dolgos hétköznapok csak az esti együttlétet tették lehetővé, de a vasárnapok minden percét együtt tölthettük. Amióta vissza tudok emlékezni, minden vasárnap reggel elindultunk a Fogadalmi templomba. A keresztelő oltárnál álltunk és térdepeltünk a mise alatt, annál az oltárnál, ahol kereszteltek. Hazafelé menet a Hági étterem előtt vezetett az utunk, oda minden alkalommal betértünk. A vadászterem biliárdasztalánál vártak apámra a barátai. Megkaptam a málnaszörpömet, ő egy pikoló világos mellett, elbeszélgetett és biliárdozott egy keveset. Cserfes gyerekként be nem állt a szám, a heti élményeimről beszámoltam a felnőtteknek. Jól éreztem magam közöttük. Sokszor olyanokat is elmeséltem, amit egyáltalán nem kellett volna, ilyenkor jókat nevettek, aminek persze, hogy örültem, mert azt hittem, jót tettem vele. Soha nem kaptam ki, sőt még szóba sem hozták, hogy nem jókor és jó helyen produkáltam magam. Nyáron a Virág cukrászdában kaptam egy kisadag fagyit, tejszínhabbal. A főzött tejszínhab kissé mandulára emlékeztető ízét az óta is hiába keresem. Télen, a híres Z. Nagy cukrászdánál megszakítottuk utunkat, a villamos kitérőben leszálltunk, időztünk kicsit, be megettünk egy süteményt.
Na, erről nem volt szabad beszélni, mert édesanyám haragudott, az ebéd előtti nassolásért. Miután elfogyasztottuk az ebédet, következett a délutáni szieszta. Csak édesanyám maradt talpon, a konyhában szorgoskodott. Mire Ő végzett, mi is puccba vágtuk magunkat, ha otthon játszott a SZEAC, (SZEOL), így hívták akkortájt a focicsapatot. A stadion a Tisza parton volt. Fél Szeged oda járt akkor még a meccsre. Az emberek a villamos lépcsőjén lógtak, hömpölygött a tömeg a stadion felé. Aki nem vett jegyet, a kerítéshez támasztott biciklikre állva nézhette a derbit. A z egykori csapatból már csak pár névre emlékszem. Dezsőfi, Zallár, Hajós, Portörő...
Tudjátok-e, hogy Sándor (Csikar) az aranycsapat tagja is szegedről indult? Cserepes sori szegény gyermekeként, a Mátyás téri grundon bontogatta a szárnyait. Igazi bőrfocit a Cserepes sori pályán labdaszedő gyerekként fogott a kezébe először. Kicsit elkalandoztam.
Szóval délután ott kiabáltam, biztattam pici lányként édesapám mellett a csapatot. Mire hazaértünk, olykor be is rekedtem. Édesanyám nem szerette ezeket a programjainkat, de eltűrte. Azt hiszem minket ez legkevésbé sem zavart.
Így múltak az évek, miközben változott a világ. Áttették a bajnoki fordulókat szerdára. Iskolás éveink alatt felső tagozatban egyik héten délelőtt, másik héten délután jártunk. Szomorúan vettem tudomásul, hogy csak édesapám beszámolóiból ismerhettem meg a mérkőzés részleteit. Barátnőmmel, Arankával, akivel a két nagy bűnömet elkövettem, rájöttünk a megoldásra. Fejfájós gyerekként sokszor hazaküldtek, ő szokott elkísérni, egyfelé laktunk.
Elérkezett a nagyrangadó, a rivális Vasast fogadtuk. Talán a nagy izgalomtól, vagy attól, hogy nem lehetünk ott a derbin, rettenetesen megfájdult a fejem már az első órán, rutinosan ráhajoltam a padra. Nem sokára Aranka készülhetett a kísérethez. Valószínű a friss-levegő tette, de már az első utcasarkon elmúlt a fejfájásom. Ha már kapun kívül voltunk és jobban vagyok, elmegyünk a mérkőzésre, döntöttünk. Igen ám, de csak nem cipeljük a táskánkat magunkkal, még valakinek feltűnhet. Útba esett a Gyevi temető. Elrejtettük táskánkat és irány a Tisza parti stadion. Óvatosak voltunk, a körtöltés felüli kapun mentünk be, és elvegyültünk a tömegbe. Szent meggyőződésünk, hogy a mi biztatásunk is hozzájárult az akkori győzelmünkhöz. Óriási volt az öröm, az emberek nem mozdultak, a kőpadokra leterített napilapokat megsodorták, fáklyaként meggyújtották, miközben ezt skandálták: ,,Ég a Vasas, mint a rongy, füstöl, mint a trágyadomb". Balhéra nem emlékszem, de arra igen, ilyenkor több volt a rendőr, és a tribün (lelátó) mögött 2 lovas rendőr is galoppozott.
Szerencsésen megúsztuk ezt a kalandot. Este édesapám elmesélte a gólokat, kissé megszépítve, ahogyan onnan lehetett látni, ahol ő ült...
Nem sokára jött az év durranása a Fradi meccs. Erre már forgatókönyv készült, minden jól előkészítve. Szerepcsere. Aranka lett ,,beteg" én lettem a gardedámja. Az útvonal megegyezett, a temetőtől a Tisza partig. Hátsó ajtón be. Csodálatos meccs volt, nagyszerű játék, mesébe illő gólok, ismét győzelem. Örömmámor. Zengett a stadion ,,Egy forint a meleg lángos, kikapott a Ferencváros". Ünnepelt a szurkoló tábor, euforikus hangulat, senki nem akart indulni, ameddig a játékosokat látták. Ők meg csak álltak, hagyták magukat ünnepelni, és boldogan integettek. A Fradisokat a sípszó után rögtön elnyelte az öltöző homálya. Egyébként, édesapám után én is másodsorban, a SZEAC után, Fradi drukker is voltam, vagyok, de csak akkor, ha nem ellenünk, játszott a csapat. Amikor utolsó játékosunk is elhagyta a pályát, mi is elindultunk, az ember lavinával a kijárat felé. Ez lehetett az oka, hogy édesapámmal összetalálkoztunk az oldalkapunál.
Most is látom a csalódottságtól és meglepetéstől elpiruló arcát. Szinte kiabálta, ,,hát te hogy kerültél ide". Megfogta a karomat, és kivezetett a pályáról. Nem fogta erősen, még is úgy éreztem, leszakad a kezem, és elsüllyedek szégyenemben. Szegény Arankához nem is szólt, tudta, hogy nem Ő, a ludas én vagyok, barátnőm csak áldozatom lehet. Egész úton arról beszélt, milyen csalódott, soha nem lesz belőlem jó ember, nézzem meg a kistestvéreimet -akkora már hárman voltunk lányok-, azokkal soha nincs baj, ők nem szomorítják el a szüleiket. Az örökös temetőbe járás, meg kifejezetten rossz lélekre vall.
Nem jött be velünk a táskáért. A temetőkapuban Arankától elköszöntünk. Akkor ott talán véget is értek volna a temetői kalandjaink. ha nem tanultunk volna biológiából a csontokról, de erről majd később....
A hazavezető úton azért biztosított, hogy nem mondja el az édesanyámnak a történetet, de még gondolkodik a büntetésemen. Ekkor vált bűntársammá drága jó édesapám. Azt hiszem tényleg az kincse lehettem, mert soha nem jutott eszébe, mi lenne az a méltó büntetés, ami akkor kijárt volna.

Lélek Sándorné

Szeretettel ajánlom a focikedvelőknek :)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szépüljünk arcpakolással
  2014-06-19 13:44:08, csütörtök
 
  A boltok polcai roskadásig tele vannak különböző szépségápolási termékekkel, pedig otthon is könnyedén készíthetünk arcpakolásokat, amelyek emberöltők óta köztudottan hatásosak.

Pórusösszehúzó arcpakolás
Zsíros, mitesszeres bőrre ajánlott használni az alábbi arcpakolás, amelynek elkészítéséhez tojás, élesztő és mentolos fogkrém szükséges. A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadunk egy kevés élesztőt és a mentolos fogkrémből is. Összekeverjük és a kapott pépet az arcunkra kenjük.
Száradás után bő hideg vízzel mossuk le.
Csalánlevelet 70%-os alkoholba áztatunk egy hétig, majd a leszűrt alkoholhoz vizet öntünk fele-fele arányban. Arctisztítás után mossuk át vele arcunkat, fertőtlenít, összehúz és bőrünk feszes lesz.

Száraz bőrre salátapakolás
Ha száraz a bőrünk, jó szolgálatot tesz, ha leturmixolunk egy friss salátát, tejszínt és tojássárgáját adunk hozzá. Jól összekeverjük és felkenjük az arcunkra. Tápláló, ránctalanító és frissítő hatása van. Puhítja és regenerálja a bőrt az is, ha sárgarépát lereszelünk és kevés vajjal vagy margarinnal elkeverjük. Táplálja a bőrt, de vigyázzunk, mert ha sokáig bőrünkön hagyjuk a pakolást, a répa elszínezheti a bőrt.

Normál bőrre almapakolás
Minden bőrtípusra alkalmazható az almapakolás, mivel nyugtatja és táplálja a bőrt. Elkészítéséhez hámozzunk meg egy almát, reszeljük le a húsát és adjunk hozzá búzacsírát vagy főtt burgonyát sűrítőnek, illetve ha már nagyon sűrű, akkor tejszínnel hígíthatjuk.

Bőrradír házilag
Arctisztításhoz készítsünk bőrradírt egyszerűen és olcsón. Mindössze élesztő, búzakorpa és tej szükséges hozzá. Az alapanyagokat összekeverjük és a pépet az arcunkra kenjük. Hagyjuk megszáradni, majd puha ronggyal vagy szivaccsal dörzsöljük le.

Hidratáló arcpakolás
Banánból és joghurt vagy tejfölből hidratáló arcpakolást kapunk, ami normalizálja a faggyútermelést és táplálja, hidratálja a bőrt. Pofonegyszerű elkészíteni és hatása látványos.

Túrós arcpakolások
Tulajdonképpen bártan kísérletezhetünk, milyen gyümölccsel próbáljuk ki. Meggylé tehéntúróval nyugtatja a bőrt, hidratálja és táplálja. Elkészíthetjük sárgabarackból is, a gyümölcs húsát pépesítsük és tehéntúróval hasonló hatást érünk el vele, mint a meggyes arcpakolás során. Ribizli leszűrt levét fele-fele arányban felöntjük tejel, ami frissíti, összehúzza az arcbőrt.

Népszerű uborkapakolás
A meghámozott uborkát lereszeljük almareszelőn és joghurtba keverjük kevés élesztővel. Összehúzó, hámképző és regeneráló hatású pakolás. Sóskából is készíthetünk összehúzó, sebgyógyító pakolást. Ehhez leforrázzuk a sóskát, leturmixoljuk és búzacsírát (vagy búzakorpát) adunk hozzá kevés tejjel.
szerző Impulser Magazin
 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 188 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 582
  • e Hét: 3449
  • e Hónap: 9821
  • e Év: 60612
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.