Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Jó éjszakát!
  2014-06-02 23:08:01, hétfő
 
  Kedves Mindannyiotoknak!



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Kenyérlángos (töki pompos)
  2014-06-02 22:51:16, hétfő
 
  Kenyérlángos (töki pompos)

Hozzávalók:

5-6 személynek:
50 dkg liszt
2 dl tej
2 teáskanál kristálycukor
2,5 dkg élesztő
3 db főtt burgonya
2 dl a burgonya főzőlevéből
1 evőkanál zsír

bors
5 dl tejföl
3 db nagy lilahagyma
25 dkg húsos szalonna (pl. kolozsvári szalonna)
4 gerezd fokhagyma
20 dkg trappista sajt

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk.

Sós vízben megfőzzük az apróra vágott burgonyát, leszűrjük, áttörjük, még langyosan hozzáadjuk a liszthez, sózzuk, hozzátesszük az élesztős tejet és a zsírt. A burgonya langyos főzőlevét apránként beleöntve összeállítjuk a tésztát. Kb. 1 órán át kelesztjük.

Kizsírozott tepsibe nyomkodjuk a tésztát, majd kevés zsírral még átkenjük. Villával megszurkáljuk a tetejét. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10 percig elősütjük, hogy a teteje szilárd legyen.

Kivesszük a sütőből, majd a tejfölbe nyomkodjuk a fokhagymákat, sózzuk, borsozzuk, és a tészta tetejét megkenjük vele. Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, kb. még 15-20 percig sütjük.





Megjegyzés:

Vásárok hangulatát idézi a kemencében sűlt kenyérlángos! Nagyon szeretjük, és szívesen készítem főleg télen ezt a laktató, nem éppen diétás ételt, igaz, én sütőben sütöm! A recept oldala: http://sylvia-gasztro-angyal.blogspot.hu/2014/04/toki-pompos-kenyerlangos.html

A receptet és a fotót Szilviamalmos küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Bodzás palacsinta eperrel
  2014-06-02 22:48:25, hétfő
 
  Bodzás palacsinta eperrel

Hozzávalók:

A palacsintatésztához:
4 dl tej
3 db tojás
finomliszt szükség szerint
4-5 db tenyérnyi nagyságú bodzavirág
1 teáskanál bodzaszörp vagy cukor
csipet só
1/2 citrom reszelt héja

A tálaláshoz:
friss eper
vaniliafagylalt

Elkészítés:

A bodzavirágtányérokat megmossuk, majd az apró virágokat lecsipegetjük vagy ollóval levagdossuk.

A tojásokat feltörjük, különválasztjuk a sárgáját és fehérjét. A tejet mélyebb tálba öntjük, hozzáadjuk a 3 tojássárgát és a 2-3 evőkanál lisztet, csipet sót, és a masszát simára, csomómentesre keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, rászórjuk a virágokat, és a reszelt citromhéjat, majd a lisztes masszába keverjük. Hozzáadjuk a bodzaszörpöt vagy a cukrot. Amennyiben szükséges, adunk még hozzá lisztet. A szokásosnál kissé sűrűbb palacsintatésztát kell kapnunk. Pihentetni nem kell, azonnal süthető.

Kis lángon kisebb vagy nagyobb méretű palacsintákat sütünk, melyek vaskosabbak mint a hagyományos palacsinta. A szörptől vagy cukortól hamarabb barnul, ezért ügyeljünk a sütésre. Amikor a széle már színesedik, körbe-körbe fellazítjuk a szélét, kissé alányúlunk és meglebegtetjük, így a közepe sem ég oda.

Tálalhatjuk feltekerve,





háromszögre vagy párnaformára hajtva.






Tölthetjük vagy díszíthetjük az eperrel és a fagylaltal, megszórhatjuk apró bodzavirágokkal.

Megjegyzés:

A virágokat száríthatjuk, így az év bármely szakában teát, szörpöt is készíthetünk.

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Almás-mozzarellás saláta
  2014-06-02 22:42:33, hétfő
 
  Almás-mozzarellás saláta

Hozzávalók:

(négy személyre):
25 dkg mozzarella
fél csokor újhagyma
20 dkg zöld, mag nélküli szőlő
2 alma
1 avokádó
1 zöld citrom
2 evőkanál fehér balzsamecet
4 evőkanál Vénusz olaj
1 csokor bazsalikom
só, bors, cukor

Elkészítés:

A lecsepegtetett mozzarellát felkockázzuk. A zöldségeket, gyümölcsöket megtisztítjuk. Az újhagymát karikákra, a szőlőszemeket pedig félbevágjuk. Az almákat kimagozzuk, és hasábokra vágjuk. Az avokádót félbevágjuk, kimagozzuk, meghámozzuk és felkockázzuk. A zöld citrom levét és lereszelt héját összekeverjük az ecettel, az olajjal és a lecsipkedett bazsalikomlevelekkel, majd az egészet összeturmixoljuk. A szószt sóval, borssal és cukorral ízesítve az előkészített hozzávalókra öntjük.

Megjegyzés:

Elkészítési idő: kb. 35 perc
Adagonként kb. 460 kilokalória, 14 g fehérje, 35 g zsír, 21 g szénhidrát

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Sajtos-zöldfűszeres holdak
  2014-06-02 22:40:54, hétfő
 
  Sajtos-zöldfűszeres holdak

Hozzávalók:

45 dkg fagyasztott leveles tészta
5 dkg fenyőmag vagy mandula
5 dkg dió
10 dkg kemény sajt
12 dkg mozarella sajt
bors
kevés liszt
fél csokor bazsalikom
fél csokor petrezselyem
olaj a sütéshez

Elkészítés:

A leveles tésztát felengedjük. Közben mindkét sajtot apró kockákra vágjuk. A fenyőmagot és a diót durvára vágjuk, és serpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk. A fűszernövényeket megmossuk, és finomra aprítjuk. Összekeverjük a dióval, a fenyőmaggal és a sajtokkal, megborsozzuk.

A tésztát kevés liszten vékonyra nyújtjuk, és 12 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle. Mindegyik közepére 1 evőkanálnyi sajtos keveréket halmozunk. A tészta széleit kissé megnedvesítjük, összehajtjuk, a széleit villával jól lenyomkodjuk. Az olajat felforrósítjuk. A tésztaholdakat adagonként 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük benne. Konyhai törlőkendőn lecsepegtetjük.

Megjegyzés:

Kiváló sör- vagy borkorcsolya!

A receptet Liliane küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Mozzarellás szűzérmék fokhagymás-petrezselymes újburgonyával
  2014-06-02 22:39:29, hétfő
 
  Mozzarellás szűzérmék fokhagymás-petrezselymes újburgonyával

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg paradicsom
1-1 nagy, piros, zöld és sárga húsú paprika
1 kisebb csípős paprika
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb hagyma
25 dkg apró szemű sampinyon gomba
1 ágacska rozmaring (10 cm-es)
2-3 szál kakukkfű
2 szál bazsalikom
1 gombóc mozzarella (125 g)
60 dkg szűzpecsenye (sertés vagy borjú)
1 evőkanál margarin
1 evőkanál+ 1 kávéskanál olaj

Elkészítés:

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk és elnegyedeljük. A színes paprikákat kicsumázzuk, húsukat vékony csíkokra metéljük. A csípős paprikát kettészeljük, és a fokhagymával együtt apróra felkockázzuk. A hagymát vékonyan felkarikázzuk, a gombát félbe-negyedbe vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, a levélkéket lecsipkedjük a szárakról, és 4-8 bazsalikomlevél kivételével finomra vágjuk. A mozzarellát 1 cm vastagon felszeleteljük. A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, és a húsdarab nagyságától függően 2,5-3 cm vastag, 4-8 szeletre vágjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat).
A hússzeleteket tenyérrel kissé ellapítjuk, meghintjük sóval és durvára őrölt borssal. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint és 1 evőkanál olajat, majd erős tűzön, mindkét oldalukon 2-2 percig sütjük benne a húsérméket, azután tányérra szedjük őket. A zsiradékban 2-3 percig fonnyasztjuk a hagymát, fokhagymát és a csípős paprikát, majd hozzáadjuk a gombát, és fedő nélkül, erős tűzön 3 percig pirítjuk. Rádobjuk a színes paprikákat, paradicsomot, valamint a zöldfűszereket, és erős tűzön további 3-4 percig pirítjuk. A gombás paprikaragut közepes méretű, csinos tűzálló tálba terítjük, a tetejére fektetjük a hússzeleteket, mindegyikre 1-2 bazsalikomlevélkét teszünk, betakarjuk mozzarellával, és megkenjük a maradék 1 kávéskanál olajjal. A forró sütőben csak addig sütjük-forrósítjuk, amíg a sajt a tetejükre nem olvad (8-10 perc), és azonnal tálaljuk. További köretként főtt orsótésztát, rövid makarónit, sok-petrezselymes burgonyát vagy friss-ropogós kenyeret kínálhatunk hozzá.

Megjegyzés:

1 adag: 1938 kJ/464 kcal

A fotót Horváth Betti küldte. Köszönjük!






Fokhagymás-petrezselymes újburgonya

Hozzávalók:

1 kg újburgonya
2-3 evőkanál liszt
1 mokkáskanál pirospaprika

fokhagyma
petrezselyemzöld
1/2 dl Vénusz olaj

Elkészítés:

A megmosott újburgonyát hájastul sós vízben megfőzöm, majd megtisztítom. A lisztet összekeverem pirospaprikával, megforgatom benne a burgonyát. Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat forrósítok, beleszórom a lisztes burgonyát, amit rázogatva megpirítok. Amikor megpirult, lezárom a tüzet, rányomom a fokhagymát, és apróra vágott petrezselymet szórok rá. Alaposan átforgatom, és szükség esetén még sózom.

Megjegyzés:

A receptet Nagyi50 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Mozzarella alla pizzaiola
  2014-06-02 22:35:33, hétfő
 
  Mozzarella alla pizzaiola

Hozzávalók:

75 dkg mozzarella
30 dkg paradicsom (ha lehet konzerv)
2 gerezd fokhagyma
csipetnyi só, bors, oregano
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A fokhagymát az olajon megpirítjuk, ezután hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, oregánóval megszórjuk, s szépen összefőzzük. A végén hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott mozzarellát, egy-két percig hagyjuk, hogy megolvadjon. Majd tálaljuk! Jó étvágyat mindenkinek!

Megjegyzés:

A receptet Astarita Gabriella küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Rózsabimbó
  2014-06-02 22:32:25, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
A legszebb virág
  2014-06-02 22:26:03, hétfő
 
  Cherry L Costello- Forshey: A legszebb virág



Egyedül ültem le, olvasni a parkban,
Szomorú fűzfának védő árnyékában.
A csalódottságra volt elég, jó okom.


Megbántott a világ, s ezt vettem én zokon...


Ha ettől nem lett volna még, elég rossz a napom,
Elém állt egy kisfiú, s izgatott volt nagyon.
Kipirult, s kifulladt a játék hevében;
Felhevülten így szólt: " Néni ide nézzen !"


Kezében elhervadt virág kornyadozott,
Lankadt szirmai tán, nem látták a napot.
Halott virágával, küldtem volna tova,
Mosolyt színleltem hát, s bámultam máshova.


Nem ment el, sőt inkább mellém ült a padra,
Virágját szaglászta, s mondta kisvártatva:
" Az illata csodás, s bizony szép is nagyon,
Itt szedtem magának, s bizony tiszta szívvel adom!"


Haldokló virág volt, mit átadott,
Ragyogó színe, már rég megkopott.
Tudtam azonban, el kell fogadnom,
A fiú különben tán, sosem hagy nyugton.





Nyúltam a növényért, hogy elvegyem tőle,
De ő csak tartotta....fel a levegőbe.
Eladdig nem tűnt fel....ekkor vettem észre,
A fiúcska nem lát, merthogy vak szegényke.


Hangom megremegett, szememben könny égett,
Megköszöntem neki, hogy talált ilyen szépet.
" Szívesen " - mondta, s vidáman elfutott,
Nem tudta, hogy bennem milyen mély nyomott hagyott.


Eltűnődtem rajta, vajon mint láthatta,
Hogy egy nő a fűzfa alatt, önmagát siratta.
Honnan vette észre borús keservemet?
Talán a szívével lát jól ez a gyerek?


A vak gyermek szemével, végre megértettem,
A világgal nincs baj, itt a hiba bennem.
Nem láttam meg eddig, milyen szép az élet,
Megfogadtam, hogy ezután élvezem a szépet.


A hervatag kórót orromhoz emeltem,
Gyönyörű rózsának illatát éreztem.
Közben a fiúcska új gazzal kezében,
Egy gyanútlan öregembert, készült felvidítani éppen.



 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Tiszta és jó
  2014-06-02 22:12:33, hétfő
 
  Váci Mihály: Tiszta és jó





Csak megmutatták és most jobban fáj, hogy
egy pillanatra láttam a világot,
csak annyira, hogy pontosan lemérjem,
- mi az, amit nehéz lesz már elérnem:

mindent, miről a kitárt messze hírt ad,
barátokat, kik asztalukhoz hívtak,
s közös beszédünk egy dologról áradt:
a bort dicsértük és az éjszakákat,
zenét imádtunk lámpák fény körében,
lelket a más nyelven írt költeményben,
a szót ízleltük, - ki-ki a magáét,
dúdolva csak, kavargattuk a kávét,
néztük - a cigaretta hogy virágzik,
és morzsolgattuk a csend bóbitáit.
Beszéltünk, hogyha tudtunk, és ha nem, hát
bolyongva, szótlan is értettük egymást.
A boltívek alatt, a századok hajói
mélyén be jó volt egymásba karolni.
Ó, ezeken a néma, hosszú, csendes
perceken hányan nőttek a szívemhez!
Bocsássatok meg - de túl a határon
mennyi megértő, szerető barátom
került, s habár csak csúfoltam a nyelvet,
milyen hamar megérezték a lelket!
A lobogás a fontos ott, a láz szép
áramai, a szemben égő szándék,
a sugárzó öröm, mely leplezetlen
kérezkedik szívükhöz a szemedben:
az idegen szomja, a hívó vágy, hogy
mindenki külön öleljen magához!

És érezzék egy kéz fogásról rólad,
hogy jót akarsz, és te is tiszta, jó vagy;
s egy tekintetük elhitesse véled:

- szép dologért élsz - és érdemes élned!


 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 423 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1574
  • e Hét: 3788
  • e Hónap: 17693
  • e Év: 147400
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.