|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 27
|
|
|
|
2014-06-02 22:51:16, hétfő
|
|
|
Kenyérlángos (töki pompos)
Hozzávalók:
5-6 személynek:
50 dkg liszt
2 dl tej
2 teáskanál kristálycukor
2,5 dkg élesztő
3 db főtt burgonya
2 dl a burgonya főzőlevéből
1 evőkanál zsír
só
bors
5 dl tejföl
3 db nagy lilahagyma
25 dkg húsos szalonna (pl. kolozsvári szalonna)
4 gerezd fokhagyma
20 dkg trappista sajt
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk.
Sós vízben megfőzzük az apróra vágott burgonyát, leszűrjük, áttörjük, még langyosan hozzáadjuk a liszthez, sózzuk, hozzátesszük az élesztős tejet és a zsírt. A burgonya langyos főzőlevét apránként beleöntve összeállítjuk a tésztát. Kb. 1 órán át kelesztjük.
Kizsírozott tepsibe nyomkodjuk a tésztát, majd kevés zsírral még átkenjük. Villával megszurkáljuk a tetejét. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10 percig elősütjük, hogy a teteje szilárd legyen.
Kivesszük a sütőből, majd a tejfölbe nyomkodjuk a fokhagymákat, sózzuk, borsozzuk, és a tészta tetejét megkenjük vele. Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, kb. még 15-20 percig sütjük.
Megjegyzés:
Vásárok hangulatát idézi a kemencében sűlt kenyérlángos! Nagyon szeretjük, és szívesen készítem főleg télen ezt a laktató, nem éppen diétás ételt, igaz, én sütőben sütöm! A recept oldala: http://sylvia-gasztro-angyal.blogspot.hu/2014/04/toki-pompos-kenyerlangos.html
A receptet és a fotót Szilviamalmos küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2014-06-02 22:48:25, hétfő
|
|
|
Bodzás palacsinta eperrel
Hozzávalók:
A palacsintatésztához:
4 dl tej
3 db tojás
finomliszt szükség szerint
4-5 db tenyérnyi nagyságú bodzavirág
1 teáskanál bodzaszörp vagy cukor
csipet só
1/2 citrom reszelt héja
A tálaláshoz:
friss eper
vaniliafagylalt
Elkészítés:
A bodzavirágtányérokat megmossuk, majd az apró virágokat lecsipegetjük vagy ollóval levagdossuk.
A tojásokat feltörjük, különválasztjuk a sárgáját és fehérjét. A tejet mélyebb tálba öntjük, hozzáadjuk a 3 tojássárgát és a 2-3 evőkanál lisztet, csipet sót, és a masszát simára, csomómentesre keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, rászórjuk a virágokat, és a reszelt citromhéjat, majd a lisztes masszába keverjük. Hozzáadjuk a bodzaszörpöt vagy a cukrot. Amennyiben szükséges, adunk még hozzá lisztet. A szokásosnál kissé sűrűbb palacsintatésztát kell kapnunk. Pihentetni nem kell, azonnal süthető.
Kis lángon kisebb vagy nagyobb méretű palacsintákat sütünk, melyek vaskosabbak mint a hagyományos palacsinta. A szörptől vagy cukortól hamarabb barnul, ezért ügyeljünk a sütésre. Amikor a széle már színesedik, körbe-körbe fellazítjuk a szélét, kissé alányúlunk és meglebegtetjük, így a közepe sem ég oda.
Tálalhatjuk feltekerve,
háromszögre vagy párnaformára hajtva.
Tölthetjük vagy díszíthetjük az eperrel és a fagylaltal, megszórhatjuk apró bodzavirágokkal.
Megjegyzés:
A virágokat száríthatjuk, így az év bármely szakában teát, szörpöt is készíthetünk.
A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2014-06-02 22:42:33, hétfő
|
|
|
Almás-mozzarellás saláta
Hozzávalók:
(négy személyre):
25 dkg mozzarella
fél csokor újhagyma
20 dkg zöld, mag nélküli szőlő
2 alma
1 avokádó
1 zöld citrom
2 evőkanál fehér balzsamecet
4 evőkanál Vénusz olaj
1 csokor bazsalikom
só, bors, cukor
Elkészítés:
A lecsepegtetett mozzarellát felkockázzuk. A zöldségeket, gyümölcsöket megtisztítjuk. Az újhagymát karikákra, a szőlőszemeket pedig félbevágjuk. Az almákat kimagozzuk, és hasábokra vágjuk. Az avokádót félbevágjuk, kimagozzuk, meghámozzuk és felkockázzuk. A zöld citrom levét és lereszelt héját összekeverjük az ecettel, az olajjal és a lecsipkedett bazsalikomlevelekkel, majd az egészet összeturmixoljuk. A szószt sóval, borssal és cukorral ízesítve az előkészített hozzávalókra öntjük.
Megjegyzés:
Elkészítési idő: kb. 35 perc
Adagonként kb. 460 kilokalória, 14 g fehérje, 35 g zsír, 21 g szénhidrát
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2014-06-02 22:40:54, hétfő
|
|
|
Sajtos-zöldfűszeres holdak
Hozzávalók:
45 dkg fagyasztott leveles tészta
5 dkg fenyőmag vagy mandula
5 dkg dió
10 dkg kemény sajt
12 dkg mozarella sajt
bors
kevés liszt
fél csokor bazsalikom
fél csokor petrezselyem
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A leveles tésztát felengedjük. Közben mindkét sajtot apró kockákra vágjuk. A fenyőmagot és a diót durvára vágjuk, és serpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk. A fűszernövényeket megmossuk, és finomra aprítjuk. Összekeverjük a dióval, a fenyőmaggal és a sajtokkal, megborsozzuk.
A tésztát kevés liszten vékonyra nyújtjuk, és 12 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle. Mindegyik közepére 1 evőkanálnyi sajtos keveréket halmozunk. A tészta széleit kissé megnedvesítjük, összehajtjuk, a széleit villával jól lenyomkodjuk. Az olajat felforrósítjuk. A tésztaholdakat adagonként 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük benne. Konyhai törlőkendőn lecsepegtetjük.
Megjegyzés:
Kiváló sör- vagy borkorcsolya!
A receptet Liliane küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2014-06-02 22:39:29, hétfő
|
|
|
Mozzarellás szűzérmék fokhagymás-petrezselymes újburgonyával
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg paradicsom
1-1 nagy, piros, zöld és sárga húsú paprika
1 kisebb csípős paprika
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb hagyma
25 dkg apró szemű sampinyon gomba
1 ágacska rozmaring (10 cm-es)
2-3 szál kakukkfű
2 szál bazsalikom
1 gombóc mozzarella (125 g)
60 dkg szűzpecsenye (sertés vagy borjú)
1 evőkanál margarin
1 evőkanál+ 1 kávéskanál olaj
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk és elnegyedeljük. A színes paprikákat kicsumázzuk, húsukat vékony csíkokra metéljük. A csípős paprikát kettészeljük, és a fokhagymával együtt apróra felkockázzuk. A hagymát vékonyan felkarikázzuk, a gombát félbe-negyedbe vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, a levélkéket lecsipkedjük a szárakról, és 4-8 bazsalikomlevél kivételével finomra vágjuk. A mozzarellát 1 cm vastagon felszeleteljük. A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, és a húsdarab nagyságától függően 2,5-3 cm vastag, 4-8 szeletre vágjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat).
A hússzeleteket tenyérrel kissé ellapítjuk, meghintjük sóval és durvára őrölt borssal. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint és 1 evőkanál olajat, majd erős tűzön, mindkét oldalukon 2-2 percig sütjük benne a húsérméket, azután tányérra szedjük őket. A zsiradékban 2-3 percig fonnyasztjuk a hagymát, fokhagymát és a csípős paprikát, majd hozzáadjuk a gombát, és fedő nélkül, erős tűzön 3 percig pirítjuk. Rádobjuk a színes paprikákat, paradicsomot, valamint a zöldfűszereket, és erős tűzön további 3-4 percig pirítjuk. A gombás paprikaragut közepes méretű, csinos tűzálló tálba terítjük, a tetejére fektetjük a hússzeleteket, mindegyikre 1-2 bazsalikomlevélkét teszünk, betakarjuk mozzarellával, és megkenjük a maradék 1 kávéskanál olajjal. A forró sütőben csak addig sütjük-forrósítjuk, amíg a sajt a tetejükre nem olvad (8-10 perc), és azonnal tálaljuk. További köretként főtt orsótésztát, rövid makarónit, sok-petrezselymes burgonyát vagy friss-ropogós kenyeret kínálhatunk hozzá.
Megjegyzés:
1 adag: 1938 kJ/464 kcal
A fotót Horváth Betti küldte. Köszönjük!
Fokhagymás-petrezselymes újburgonya
Hozzávalók:
1 kg újburgonya
2-3 evőkanál liszt
1 mokkáskanál pirospaprika
só
fokhagyma
petrezselyemzöld
1/2 dl Vénusz olaj
Elkészítés:
A megmosott újburgonyát hájastul sós vízben megfőzöm, majd megtisztítom. A lisztet összekeverem pirospaprikával, megforgatom benne a burgonyát. Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat forrósítok, beleszórom a lisztes burgonyát, amit rázogatva megpirítok. Amikor megpirult, lezárom a tüzet, rányomom a fokhagymát, és apróra vágott petrezselymet szórok rá. Alaposan átforgatom, és szükség esetén még sózom.
Megjegyzés:
A receptet Nagyi50 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-06-02 22:35:33, hétfő
|
|
|
Mozzarella alla pizzaiola
Hozzávalók:
75 dkg mozzarella
30 dkg paradicsom (ha lehet konzerv)
2 gerezd fokhagyma
csipetnyi só, bors, oregano
2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A fokhagymát az olajon megpirítjuk, ezután hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, oregánóval megszórjuk, s szépen összefőzzük. A végén hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott mozzarellát, egy-két percig hagyjuk, hogy megolvadjon. Majd tálaljuk! Jó étvágyat mindenkinek!
Megjegyzés:
A receptet Astarita Gabriella küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2014-06-02 22:26:03, hétfő
|
|
|
Cherry L Costello- Forshey: A legszebb virág
Egyedül ültem le, olvasni a parkban,
Szomorú fűzfának védő árnyékában.
A csalódottságra volt elég, jó okom.
Megbántott a világ, s ezt vettem én zokon...
Ha ettől nem lett volna még, elég rossz a napom,
Elém állt egy kisfiú, s izgatott volt nagyon.
Kipirult, s kifulladt a játék hevében;
Felhevülten így szólt: " Néni ide nézzen !"
Kezében elhervadt virág kornyadozott,
Lankadt szirmai tán, nem látták a napot.
Halott virágával, küldtem volna tova,
Mosolyt színleltem hát, s bámultam máshova.
Nem ment el, sőt inkább mellém ült a padra,
Virágját szaglászta, s mondta kisvártatva:
" Az illata csodás, s bizony szép is nagyon,
Itt szedtem magának, s bizony tiszta szívvel adom!"
Haldokló virág volt, mit átadott,
Ragyogó színe, már rég megkopott.
Tudtam azonban, el kell fogadnom,
A fiú különben tán, sosem hagy nyugton.
Nyúltam a növényért, hogy elvegyem tőle,
De ő csak tartotta....fel a levegőbe.
Eladdig nem tűnt fel....ekkor vettem észre,
A fiúcska nem lát, merthogy vak szegényke.
Hangom megremegett, szememben könny égett,
Megköszöntem neki, hogy talált ilyen szépet.
" Szívesen " - mondta, s vidáman elfutott,
Nem tudta, hogy bennem milyen mély nyomott hagyott.
Eltűnődtem rajta, vajon mint láthatta,
Hogy egy nő a fűzfa alatt, önmagát siratta.
Honnan vette észre borús keservemet?
Talán a szívével lát jól ez a gyerek?
A vak gyermek szemével, végre megértettem,
A világgal nincs baj, itt a hiba bennem.
Nem láttam meg eddig, milyen szép az élet,
Megfogadtam, hogy ezután élvezem a szépet.
A hervatag kórót orromhoz emeltem,
Gyönyörű rózsának illatát éreztem.
Közben a fiúcska új gazzal kezében,
Egy gyanútlan öregembert, készült felvidítani éppen.
|
|
|
0 komment
, kategória: Virágos versek, idézetek |
|
|
|
|
|
2014-06-02 22:12:33, hétfő
|
|
|
Váci Mihály: Tiszta és jó
Csak megmutatták és most jobban fáj, hogy
egy pillanatra láttam a világot,
csak annyira, hogy pontosan lemérjem,
- mi az, amit nehéz lesz már elérnem:
mindent, miről a kitárt messze hírt ad,
barátokat, kik asztalukhoz hívtak,
s közös beszédünk egy dologról áradt:
a bort dicsértük és az éjszakákat,
zenét imádtunk lámpák fény körében,
lelket a más nyelven írt költeményben,
a szót ízleltük, - ki-ki a magáét,
dúdolva csak, kavargattuk a kávét,
néztük - a cigaretta hogy virágzik,
és morzsolgattuk a csend bóbitáit.
Beszéltünk, hogyha tudtunk, és ha nem, hát
bolyongva, szótlan is értettük egymást.
A boltívek alatt, a századok hajói
mélyén be jó volt egymásba karolni.
Ó, ezeken a néma, hosszú, csendes
perceken hányan nőttek a szívemhez!
Bocsássatok meg - de túl a határon
mennyi megértő, szerető barátom
került, s habár csak csúfoltam a nyelvet,
milyen hamar megérezték a lelket!
A lobogás a fontos ott, a láz szép
áramai, a szemben égő szándék,
a sugárzó öröm, mely leplezetlen
kérezkedik szívükhöz a szemedben:
az idegen szomja, a hívó vágy, hogy
mindenki külön öleljen magához!
És érezzék egy kéz fogásról rólad,
hogy jót akarsz, és te is tiszta, jó vagy;
s egy tekintetük elhitesse véled:
- szép dologért élsz - és érdemes élned!
|
|
|
0 komment
, kategória: Versek |
|
|
|
|
|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 27
|
|
|
|
2014. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
423 db bejegyzés |
e év: |
4790 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1574
- e Hét: 3788
- e Hónap: 17693
- e Év: 147400
|
|
|