Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Cseresznyés-meggyes és túrós-epres rétes
  2014-06-23 22:23:16, hétfő
 
  Cseresznyés-meggyes és túrós-epres rétes

Hozzávalók:

1 csomag réteslap
Vénusz olaj a lapok kenéséhez
1 db felvert tojás a tészta tetejének kenéséhez
A cseresznyés-meggyes töltelékhez rudanként:
20 dkg magozott cseresznye
10 dkg magozott meggy
3-4 db amaretti keksz (mandulás) vagy babapiskóta morzsolva
porcukor
fahéj ízlés szerint
A túrós-epres töltelékhez 2 rúdhoz:
45 dkg félzsíros tehéntúró
12,5 dkg ricotta
2 db tojás
2 csomag vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
porcukor
eper
morzsolt babapiskóta vagy 1-2 evőkanál búzadara

Elkészítés:

A cseresznyés-meggyes töltelékhez a kimagozott gyümölcsöt megszórjuk porcukorral és fahéjjal, 20-30 percig állni hagyjuk, majd a levét lecsepegtetjük.

A túrós-epres töltelékhez a 2 db tojássárgáját habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a túrót és a ricottát, krémesre dolgozzuk, ízesítjük a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, hozzáadjuk a túrós tölteléhez, 1-2 evőkanál búzadarát is belekeverünk. A megtisztított és feldarabolt epret lazán beleforgatjuk a túrókrémbe.

A réteshez rudanként 3 lapot számítunk, melyeket egyenként megkenünk olajjal, rászórjuk a piskótamorzsát, majd elegyengetjük a tölteléket. A réteslapok mindegyik oldalát kb. 2 cm-rel visszahajtjuk, majd feltekerjük. A rudak tetejét felvert tojással megkenjük.

Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180-190 fokra előmelegített sütőben megsütjük.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Duplán cukkinis mediterrán egytálétel
  2014-06-23 22:19:41, hétfő
 
  Duplán cukkinis mediterrán egytálétel

Hozzávalók:

1 nagyobbacska sárga cukkini (kb. 35 dkg)
1 kb. ugyanekkora zöld cukkini
2 szál sárgarépa
3 nagyobb paradicsom
1 kisebb fej hagyma
1 dundi gerezd összenyomott fokhagyma
kb. 1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál méz

bors
oregánó
rozmaring
pár csepp balzsamecet a főzés végén

Elkészítés:

A cukkiniket és a sárgarépákat uborkareszelőn vékony karikákra szeletelem, a hagymát apró kockákra vágom. A paradicsomokat pár percre forró vízbe dobom, meghámozom, nagyobbacska kockákra vágom. Serpenyőben az olajon megdinsztelem a kétféle hagymát, rádobom előbb a répakarikákat, hozzáadom a mézet, majd a paradicsomkockákat, végül a cukkinikarikákat. Sózom, borsozom, fűszerezem. Kb. 10 perc alatt roppanósra főzöm.





Megjegyzés:

Nagyon gyors, könnyű, látványos és rendkívül ízletes egytálétel!

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Mediterrán citromos túrótorta
  2014-06-23 22:17:32, hétfő
 
  Mediterrán citromos túrótorta

Hozzávalók:

15 dkg darált keksz
4 dkg puha vaj
2 citrom
8 dkg cukor
25 dkg túró
1,5 dl habtejszín
2 tojás
1 csomag színtelen tortazselé
fél csomag étkezési zselatin

Elkészítés:

A darált kekszet a puha vajjal összedolgozom, és csatos tortaforma aljára nyomkodom, majd a hűtőbe teszem. 1 dl langyos vízbe belekeverem az étkezési zselatint és félrerakom. A tojássárgáját a cukorral, a túróval, 1 citrom reszelt héjával és levével, a habtejszínnel és a zselatinos vízzel összedolgozom, majd belekeverem a tojások fehérjéből vert kemény habot. A kapott masszát a keksz tetejére öntöm, elsimítom, majd dermedésig hűtöm. A másik citromot vékonyan lehámozom, majd gyufaszálnyi csíkokat vágok belöle. A színtelen tortazselét elkészítem előírás szerint, belefőzöm a felcsíkozott citromhéjat, és belecsavarom a citrom levét is. Ha már kezd dermedni a zselé, a túróra öntöm, és egyenletesen elsimítom. Jól lehűtöm.

Megjegyzés:

Ez a torta a család kedvence, és nagyon mutatós is. Mindenkinek jó étvágyat, aki elkészíti.

A receptet Majita23 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Sertéskaraj milánói módra tagliatelle al pestóval
  2014-06-23 22:16:07, hétfő
 
  Sertéskaraj milánói módra tagliatelle al pestóval

Hozzávalók:

sertéskaraj
gomba
sűrített paradicsom
vöröshagyma
sok fokhagyma

bors
olívaolaj
bazsalikom

Elkészítés:

A karajszeleteket sózom, borsozom, forró serpenyőben hirtelen mindkét oldalát megsütöm, majd folyamatosan kevés vizet hozzáadva puhára párolom.

A hagymát kockára vágom, megpirítom, ráteszem a gombát, a bazsalikomot, a paradicsompürét, sót, borsot és fokhagymát, és összefőzöm. Ha a hússzeletek puhára párolódtak, ráöntöm a paradicsomos mártást, és összeforralom a hússal.





Megjegyzés:

A sertéshús miatt időigényesebb az elkészítése, mivel nehezebben puhul, mint pl. a csirkehús, viszont megéri kivárni. :)

A receptet és a fotót Cintyo küldte. Köszönjük!


Tagliatelle al pesto

Hozzávalók 2 személyre:

25 dkg friss tagliatelle tészta
3 dkg friss bazsalikomlevél
1 gerezd fokhagyma
60 ml (kb. 5 evőkanál) extraszűz olívaolaj
3 evőkanál reszelt parmezán (ha van, fele arányban pecorino romano sajt)
2-3 evőkanál fenyőmag


Elkészítés:

A tésztát sós vízben kifőzzük. A többi hozzávalót (a sajt kivételével) turmix ill. aprítógépbe tesszük, és krémes állagúvá aprítjuk. Utána belekeverjük (nem turmixoljuk) a reszelt parmezánt és 2 evőkanál forró vizet. Belekeverjük a tésztát, jól átforgatjuk és találjuk.

Megjegyzés:

Eredeti genovai specialitás. Csak frissen tálaljuk!

A receptet Edina küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Marokkói zöldségleves
  2014-06-23 22:12:23, hétfő
 
  Marokkói zöldségleves

Hozzávalók:

4 főre:
1 evőkanál olívaolaj vagy napraforgóolaj
1 evőkanál vaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
25 dkg sárgarépa
1 zellergyökér
20 dkg kockázott tök
kakukkfű
tyúkhúsleves vagy zöldségleves alaplé
1/2 citrom leve

frissen őrölt feketebors
paprika és petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítés:

A zöldségeket és a hagymát felkockázzuk. Az olajban megpároljuk (5 perc), majd hozzáadjuk a kozkázott tököt, kakukkfüvet és az alaplevet. Letakarjuk, és lassú tűzön pároljuk 25-30 percig. Amikor a zöldségek megpuhultak, összeturmixoljuk, visszatesszük a tűzre, és tovább főzzük. Ha túl sűrű, vízzel higítjuk, aztán sóval, borssal fűszerezzük. Az elkészült levest forrón tálaljuk, díszítésként vágott petrezselyemzölddel és pirospaprikával hintjük meg.





Megjegyzés:

ChefLaszlo receptje.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
A zöld tea hatásai: Fogyás és érvédelem
  2014-06-23 21:33:08, hétfő
 
  A zöld tea hatásai: Fogyás és érvédelem

A zöld tea pozitív egészségügyi hatásait számos kutatás és vizsgálat igazolta. A teában lévő hatóanyagok segítenek a fogyásban, rákmegelőző, koleszterinszintet csökkentő, érvédő szerepük is régóta ismert tény az orvoslásban.
Zöld tea vagy fekete tea?

A fekete teával ellentétben a zöld teát nem erjesztik. Kevéssel a teaszüret után gőzölés, melegítés útján bontják le a tealevelekben megtalálható polifenol-oxidáz enzimet. Az eljárási folyamat miatt az erjedés leáll. A későbbiekben a leveleket formázzák és minőségüknek megfelelően válogatják és szárítják. A minőségi teák feldolgozását kézzel végzik.

A tea leginkább említésre méltó pozítv egészségügyi hatása összetevőiben rejlik. Antioxidáns hatású vegyületei közül legfontosabbak a polifenol szerkezetű, flavonoid vegyületek, melyek nagy koncentrációban fordulnak elő a teában.
Példaként említve egy liter tea megközelítőleg 1 gramm polifenolt tartalmaz. A fekete teával szemben a zöld tea a fent említett előnyös hatású anyagokból valamivel többet tartalmaz, illetve a zöld teában kevesebb koffein található.

A zöld tea évezredek óta használatos szere a kínai tradicionális orvostudománynak. Számos jótékony hatása ismert. Segíti a vércukor regulációját, antidiabetikus hatással rendelkezik, cukorbetegeknek javallott a fogyasztása. A daganatos betegségek megelőzésében is nagy jelentőséget tulajdonítanak, a benne lévő epigallocatechin-gallátnak (EGCG), mely a polifenolok családjába tartozik.






Zöld tea és anyagcsere - A fogyásban is segíthet

A zöld teában lévő epigallocatechin-gallát állatkísérletekben már bebizonyította jótékony hatását az elhízás kialakulásának megelőzésében is, hiszen az epigallocatechin-gallátot fogyasztó csoportban a kontrollcsoporthoz képest egyértelmű összefüggés volt kimutatható a zöld tea hatóanyagának fogyasztása és a kisebb testtömeg, az alacsonyabb koleszterinszint és a kisebb mértékű inzulinrezisztencia között. Az összefüggést a tradicionális kínai orvoslás emberek esetében is igazolta tapasztalati úton. Ezen, a kísérletek során tapasztalt jótékony hatás miatt ideális szer a fogyókúra kiegészítőjeként, bátran javasoljuk mi is pácienseinknek. Azt minden esetben kiemeljük, hogy a zöld teát natúran, lehetőleg cukor és édesítőszer használata nélkül kell fogyasztani.

A TEA HATÁSAI AZ ORVOS SZEMÉVEL

A teafogyasztás mind állatkísérletekben, mind betegek bevonásával végzett kutatásokban gátolta a rákmegelőző állapotok valódi rosszindulatú daganattá való kialakulásának folyamatát. Egy vizsgálat szerint azon személyek között, akik napi 3,75 dl teánál többet fogyasztottak, alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris betegségek előfordulása. Számos egyéb vizsgálat hozott hasonló eredményeket. Ezek alapján megállapítható, hogy a teafogyasztás csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek, a magas vérnyomás kialakulását. Átfogó, összegző, több kutatás eredményeit magában foglaló elemzések szerint a szívinfarktus előfordulása 11 százalékkal alacsonyabb azon személyek körében, akik naponta legalább 3-szor fogyasztanak teát.

Forrás: webbeteg.hu és http://tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Csodákra képes a csípős csalán
  2014-06-23 21:30:02, hétfő
 
  Csodákra képes a csípős csalán

A tavaszi növények, köztük a csalán virágzásának időszakában vagyunk. A csípős növénynek számos jótékony hatása van az egészségre. A hajhullás megállításán, a húgyúti fertőzések gyógyításán át a premestruációs szindróma kezeléséig széles spektrumot ölel fel alkalmazhatósága.

A csalán számos ásványi anyagot tartalmaz: kalciumot, magnéziumot, káliumot, ként, szilíciumot és jelentős mennyiségű vasat. Vitaminokat, - B2, B5, B9, K, C és A provitamin - nyomelemeket és klorofillt is jelentős mértékben. A csalán az egyik legerősebbvértisztító növény, a belőle készült tea eltávolítja a szervezetből a salakanyagokat, a méreganyagokat, és fokozza a veseműködést.






Lássuk mi mindenre használható még:

Zsíros bőrre: összehúzó hatású leveleit az arcgőzölésnél használja a szépségipar, a levelekből készült krém kiváló bőrtisztító, és jó hatással van a zsíros bőrre. Házilag is kipróbálhatjuk áldásos hatását. Tegyük forró vízbe a frissen leszedett csalánleveleket, majd vágjuk apró darabokra, keverjük péppé és vigyük fel az arcunkra. Hetente kétszer ismételjük meg a kezelést.

Csontritkulás: az ásványi anyagainak, főleg a szilíciumnak és a bórnak köszönhetően a csalán kiváló gyógyír a csontritkulásra. Szórjunk 3 kanál száraz csalánt fél literforrásban lévő vízbe, majd hagyjuk tíz percig állni, majd igyuk meg. Napi egy liter csalántea elfogyasztása javasolt.

Reumás fájdalmak: a népi gyógyászatban régóta alkalmazzák a csalánt az ízületi gyulladással járó fájdalom leküzdésére. Köszvényre különösen hatásos, de vénás fájdalmak, sérülés okozta duzzanatok esetén is javasolt a használata. A friss csalánlevelet helyezzük a fájdalmas felületre, és hagyjuk rajta fél percig. Az érzés nem kellemes, de csillapítja a fájdalmat.

Fáradtság ellen: ha általános fáradtságérzet vesz erőt rajtunk, fogyasszunk csalánt, gazdag C-vitaminban és vasban, így fizikai és szellemi fáradtság ellen is használ. Naponta 4-6 csésze csalánteát is megihatunk. Ha kellemetlennek találjuk az ízét, ízesítsük citrommal.


Pollenallergia ellen: a tavasszal jelentkező pollenallergia megelőzésére, vagy az allergia hatásainak mérséklésére fogyasszunk csalánteát, napi 3-4 csészével. A kúrát három hétig ajánlatos folytatni.

Hasmenés: a csalán magjai kiválóan használnak hasmenés ellen, mivel fehérjét, zsír- és nyálkaolajt tartalmaznak. Szükség esetén szintén tea formájában fogyasztandó.

Forrás: filantropikum.com és http://tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A papsajt rendkívül jó gyulladáscsökkentő!
  2014-06-23 21:26:12, hétfő
 
  A papsajt rendkívül jó gyulladáscsökkentő!

Ma reggel eszembe jutott a papsajt, nagymamám pázsitos kertjének finom csemegéje. Gyerekkorom nyarához hozzátartozott ez a finom rágcsálnivaló növény, amit ma már nem is látok sehol.

De szerintem nem véletlenül ettem annyira gyerekkoromban, a gyerekek még ösztönösen tudják mi a jó nekik, még összhangban vannak a természet rezgéseivel, rendjével.






Utána néztem a papsajtnak, vajon miért is szerethettem annak idején annyira nagyon:

Az egyik középkori füvészkönyv szerint Plinius a következőket mondta: “Aki minden nap iszik a papsajt levéből, az arra a napra megóvta magát a betegségektől."

Az alábbi leírás alapján kiderül mire alkalmazhatjuk e növényt:

Utak, kerítések mentén, öreg falak tövében, törmelékhalmokon terem, de csak lakott területeken fordul elő. Ha településtől távol akadunk rá valahol, biztosak lehetünk abban, hogy ott valaha ház állt.

A talajon elterülő szára van, mely a gyökértörzsnél némileg fás. Hosszúnyelű, kerek, csipkés szélű levelei vannak, virága kicsi, rózsásfehér.
Korong alakú termése kerek sajthoz hasonlít, innen ered a neve: papsajt.
Virágját, levelét és szárát gyűjtjük júniustól szeptemberig.
Mivel szárításnál a nyálkaanyag elvész, a mályvát lehetőség szerint frissen használjuk fel.

A papsajt mindenekelőtt a gyulladt nyálkahártyák gyógyítására alkalmas tea formájában, gyomorhurut, hólyaghurut, a gyomor és a bélutak, a szájüreg gyulladásos megbetegedéseinél, valamint gyomor- és bélfekély gyógyítására alkalmazzuk.

Elhúzódó hörghurut és bronchitis, köhögés és erős rekedtség esetén különösen ajánlott, de heveny gége- és mandulagyulladás, valamint szájszárazság ellen is alkalmazható.
Hogy a nyálkaanyag ne menjen tönkre, áztassuk éjszakára hideg vízbe.

A papsajt meggyógyítja a tüdőtágulatot. Naponta legalább három csészével igyunk meg a teából, éjszakára rakjuk borogatásként a mellkasra a leszűrt és jól felmelegített folyadékot, amit a papsajt leveleiből és virágaiból nyertünk.

Könnyfolyás ritka beszáradása esetén langyos papsajtteával mossuk és borogassuk a szemet. Külsőleg a papsajtot sebek, fekélyek, vénagyulladásból származó és törések helyén fellépő kéz- és lábdagadás kezelésére használjuk. Ilyen esetekben kéz- illetve lábfürdőt veszünk.

Ha lábunk dagadt, segít a papsajtfürdő és lándzsás útifű keveréke. A lándzsás útifűt megmossuk, majd még nedvesen a nyílt sebre tesszük A seb hamarosan begyógyul.

A papsajt nemcsak gégegyulladás, hanem rosszindulatú gégebetegségek esetében is használ. Ilyenkor két és fél liter (negyedliterenként egy púpozott teáskanál növényt) áztatunk be éjszakára. Reggel kicsit felmelegítjük és az adagot forró vízzel kiöblített termoszban tároljuk Napközben négy csészényit iszunk meg belőle kortyonként, a maradékkal gargalizálunk.

Teakészítés: csak hidegen áztatjuk be! 1 púpozott teáskanál füvet adunk 1/4 liter vízhez, éjszakára állni hagyjuk, reggel kicsit felmelegítjük.

Láb-és kézfürdő: jó két maréknyi papsajtot éjszakára hideg vízben beáztatunk egy 5 literes edényben. Másnap csak annyira melegítjük fel, hogy a kéz és a láb elbírja a hőfokát. Fürdési idő: 20 perc. A fürdőt még kétszer lehet használni, újbóli felmelegítéssel.

Borogatás: a teakészítés során visszamaradt ázalékot kevés vízben felmelegítjük, gersli lisztjével összekeverjük, az így nyert pépet lenvászon kendőre kenjük és melegen felpakoljuk.

Forrás: mindenegybenblog.hu, Nagyutazas.hu, tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Elfeledett táplálékunk a gyékény
  2014-06-23 21:19:59, hétfő
 
  Elfeledett táplálékunk a gyékény

Igen, soha nem gondoltam volna, hogy az a barna végű bot, amit kirándulásaink alkalmával hazaviszünk, és vázába pakolunk, majd törölgetjük róla a port, táplálékként is szolgálhat. Egyetlen percig sem fordult meg a fejemben, hogy megkóstoljam. Pedig számos jó hatása van, ha tehetjük, próbáljuk ki.

Ez a növény régen szinte mindennapi eledelnek számított. A pásztorok a lisztes tövét tűzben sütötték, de készítettek belőle pogácsát is.
A gyékény patakok, tavak, folyók mentén szinte mindenhol előfordul. Könnyű észrevenni hatalmas hosszú éles leveleiről és a rá oly jellemző terméséről. Egyik legcsodálatosabb tulajdonsága, hogy egész évben fogyasztható.





A gyékény az egyik legolcsóbb élelmiszer forrás. Minden évszakban gyűjthetjük. Tavasszal a friss hajtásokat ássuk ki, és használhatjuk megpucolva salátákba, nyersen de megfőzve is.

Nyáron megízlelhetjük, hogy a gyékény kihúzva a földből a szár alsó része fehér és zsenge, aromája pedig akár az uborkáé. Virága, míg zöldes és nem bomlott ki, úgy fogyaszthatjuk akár a főtt kukoricát. Majd mikor megjelent rajta a virágpor, ütögessük le róla, gyűjtsük egy dobozkába, és használhatjuk fűszerezéshez, vagy akár levesek, mártások besűrítéséhez.

Az ősz a gyékény gyökereinek begyűjtésének ideje: sütve és főve is fogyaszthatjuk. Ha enyhébb telünk van, akkor könnyen hozzájuthatunk egy-két friss gyékényhajtáshoz is.

A gyékény bármikor kiváló túlélőeszköz, jó tudni, hogy nyugodtan fogyaszthatjuk, hiszen ehető. Ha viszont tüzet szeretnénk gyújtani, erre is felhasználhatjuk: a fejében levő szösszel könnyedén csiholhatunk tüzet.

Vigyázzunk viszont arra, hogy kizárólag olyan helyen gyűjtsük, ahol nem szennyezett a víz, mivel képes a szennyező anyagokat magába gyűjteni.

Forrás: tudnodkell.info, twice.hu
 
 
0 komment , kategória:  Táncok története  
A világon az egyik legegészségesebb gyümölcs az eper!
  2014-06-23 19:09:10, hétfő
 
  A világon az egyik legegészségesebb gyümölcs az eper!

A világ egyik legegészségesebb gyümölcse az eper.
Hogy miért?






A földieper egy ízletes, rendkívül vitamin-gazdag gyümölcs.
Az eper több száz évvel ezelőtt nem ínyencségként, hanem gyógynövényként kezdte a pályafutását, később dísznövénnyé avanzsált. Gyümölcsét csak a 14. századtól fogyasztják

Kevesen tudják, hogy külsőleg is hatékonyan használható!
A bőrbe dörzsölve bőrápoló hatású, eltávolítja az elhalt hámsejteket, napozás után hűsíti a bőrt, és véd az ultraibolya sugárzástól is, de kedvező hatással van a bőrzúzódásokra is.
Fogfehérítés esetén is alkalmazható, fényesek és fehérek lesznek a fogak tőle.
(Pépesített földieperrel kell átdörzsölni a fogakat hetente egyszer)

A földieper az étkezésben nagyon sokrétűen használható a levestől kezdve a tortáig. Szörp, dzsem, lekvár, befőtt formájában is mennyei. Alacsony kalóriatartalma miatt nagyobb mennyiségben is ehetünk belőle (természetesen nem cukorral fogyasztva).

Gazdag vitaminokban A-, B1-, B2- illetve C-vitamint tartalmaz, utóbbit nagyobb mennyiségben, mint a citrom!
(10 dkg eperben 50 mg C-vitamin található) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink).
A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak.

Az eperlé (amit érdemes sűrűsége miatt almalével hígítani) C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban gazdag és természetes fájdalomcsillapító is szalicilsav tartalma miatt, ami az aszpirin egyik hatóanyaga.

Epe- és vesebántalmak, reuma, cukorbaj, magas vérnyomás, székrekedés és köszvény kezelésére is hatékony. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is. Oldja a máj zsírlerakódását, jó hatást fejt ki a májgyulladásban szenvedő betegek szervezetében.

Az eperben található magocskáknak magas a cinktartalma, mely befolyásolja a tesztoszteron jelenlétét a testben, afrodiziákum, fokozza a vérbőséget nőknél és férfiaknál egyaránt.

Kutatások igazolták daganat megelőző hatását is!



Hathónapos eperkúra daganat ellen
A nyelőcsőrák kialakulása szempontjából veszélyeztetett betegek eperrel védekezhetnek a daganat ellen - derül ki egy amerikai-kínai összefogásban végzett kutatásból.

“A hathónapos eperkúra biztonságos, kivitelezése igazán egyszerű. És megéri, hiszen első eredményeink szerint az eper mérsékelte a nyelőcső-elváltozások súlyosságát, és csökkentette a rákra jellemző molekuláris eltérések előfordulásának gyakoriságát" - foglalta össze Tong Chen, az Ohioi Állami Egyetem belgyógyásza.

Chen és munkatársai korábban leírták, hogy a fagyasztva szárított eper jelentős mértékben gátolta a nyelőcsőrák kifejlődését kísérleti állatokban (patkányokban). E korábbi sikerre alapozva indították meg fagyasztva szárított eperrel végzett, I-es fázisú (vagyis kis létszámú, a módszer biztonságosságát tesztelő) klinikai vizsgálatukat Kínában. A kísérletbe olyan pácienseket vontak be, akiknek a nyelőcsövében rosszindulatú elfajulásra hajlamos, úgynevezett rákmegelőző elváltozást mutattak ki.

Az Ohioi Állami Egyetem története során először szervezett olyan kollaborációs kutatást, amelynek klinikai vizsgálatait Kínában végeztek. Az eredményekről Chen az Amerikai Rákkutató Társaság Orlandóban megrendezett éves kongresszusán számolt be.

Napi 60 gramm szárított eper fél éven keresztül

A vizsgálat 36 résztvevője naponta 60 gramm fagyasztva szárított epret fogyasztott el hat hónapon át. A kutatók mind a kúra előtt, mind utána szövetmintát vettek a nyelőcső kóros területéről. A 36 résztvevőből 29-nél sikerült kimutatni a rákmegelőző elváltozás szövettani súlyosságának csökkenését. Az eper napi rendszerességű fogyasztása csökkentette a sejtosztódás mértékét, a gyulladást, és bizonyos gének átíródását - vagyis a daganat keletkezésével ellentétes irányban befolyásolta ezeket a folyamatokat.

Akinek a nyelőcsövében rákmegelőző elváltozást mutatnak ki, annál a rosszindulatú daganat várhatólag néhány évtizeden belül kialakul. A tanulmány legfontosabb tanulsága az, hogy az eper képes lelassítani a rákos elfajulás folyamatát, ezért felválthatja, vagy legalábbis kiegészítheti a többi, úgynevezett kemopreventív szert, amelyek kémiai úton gátolják a daganat kifejlődését. A kutatók feltevéseiket széleskörű, kontrollos kísérletekben szeretnék a későbbiekben ellenőrizni.

Összefoglalva:
aki teheti fogyasszon minél több epret mivel vastartalma segíti a vér oxigén szállítását, folsav tartalma segíti a vérképződést, és a boldogsághormonokat is.
Ne feledjük 10 szem eperben több C-vitamin van, mint egy narancsban.
Ráadásul akár a balkonon is megterem, így nem vész el belőle szállítás közben a vitamin, és a szénhidrát tartalma is jóval barátságosabb.

Forrás:http://tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 423 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 947
  • e Hét: 2692
  • e Hónap: 10958
  • e Év: 127611
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.