Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Cseresznye
  2014-06-04 22:40:50, szerda
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
A kora nyár csodája: a zöldborsó
  2014-06-04 22:33:53, szerda
 
  A kora nyár csodája: a zöldborsó

Hazánk borsótermesztő nagyhatalom, a megtermelt borsó csupán néhány százalékát fogyasztjuk frissen, a többi pár órán belül lefagyasztásra kerül. Azon kevés zöldségfélék egyike, amit a gyerekek többsége is megeszik!

Borsótörténelem

6000 éves története van, valószínűleg Afganisztán, illetve a mai Etiópia területéről származott el a Földközi-tenger környékére. Az ókori Egyiptomban, Rómában és Görögországban is fontos táplálék volt. A középkorban nagy mennyiségben termesztették, de inkább állati takarmányként használták, a tehén teje nagyon jó ízű lesz, ha zöldborsót fogyaszt.





A zöldborsó frissen fejtve az igazi

Borsófajták

Több zöldborsófajtát is lehet kapni a piacokon. Az édes borsószemek a gyerekek kedvencei. Az úgynevezett fejtő vagy kifejtőborsót kerek, nagy borsószemek jellemzik, egyik fajtáját Petiborsónak hívjuk a szintén francia Petit Provencal (rajnai törpe) kifejezésből.

A cukorborsó márciustól vethető, és ennek hüvelyét meg lehet enni, Tulajdonképpen nagyon hasonlatos a mangetout borsóhoz (ejtsd: manzstu, jelentése: edd meg az egészet, de szerényen nevezhetjük Mindmegette-borsónak is), mely lapos cukorborsó fajta, a szemek még éretlenek a hüvelyben. Wok-ételekben gyakori, de salátában is finom, hiszen csak a két végét kell lecsípni, és már lehet is enni. Egyre inkább terjed zöldségköretekben is. A velőborsót ráncos, nagy cukortartalmú borsószemek jellemzik.





Mindmegette-borsó, azaz pois mangetout

A felesborsó szárított zöldborsó, nem azonos a sárgaborsóval. A sárgaborsó nem a megsárgult, kiszáradt zöldborsó, hanem egy szárazborsó fajta.

A borsó a kezdő kertészek álma, jól tolerálja a hideget, és mindenféle talajon jól termeszthető.





Feles borsó

Borsókázzunk

Ha piacon vesszük a fejteni való borsót, figyeljük, hogy zsenge, zöld, ropogós, ép hüvelyű, sérülésmentes példányok kerüljenek a kosarunkba. A borsó nagyon értékes táplálék, kalóriaértéke megegyezik a burgonyáéval, fehérjetartalma viszont háromszorosa annak.

A zöldborsó nagyon jól viseli a mélyhűtést, az élelmiszeripar kifinomult technológiájának köszönhetőn a leszedés után néhány órával már elkészül a mélyhűtött borsó. Ha lehet választani, érdemes a konzerv zöldborsó helyett a fagyasztottat előnyben részesíteni, persze a frissnél nincs jobb.





Érdemes dupla mennyiséget venni a friss borsóból, a felét már pucolás közben nyersen bekapdossa az ember :)

Mit készítsünk a zöldborsóból?

A zöldborsót fejtés után minél hamarabb érdemes elkészíteni, mert gyorsan veszít víz- és cukortartalmából. Hagyományosan zöldborsóleves és főzelék készül belőle, de szinte bármilyen ragulevesbe tehetünk belőle, párolva is nagyon kellemes köret. A franciasaláta kihagyhatatlan alapanyaga, a Budapest módra készített ételek kötelező eleme, és mindenféle rizottóhoz jól illik.

Ha otthon fejtjük a zöldborsót, és nem használjuk fel azonnal, tegyünk rá egy nedves konyharuhát, kevésbé szárad ki és veszti el zamatát. A friss zöldborsót nemigen kell főzni, néhány perc alatt megpuhulnak az amúgy is zsenge szemek, viszont ha túlfőzzük őket, megkeményedhetnek. Van, aki a zöldborsó főzővízébe egy szál mentát tesz, hogy ezt megakadályozza. A zöldborsót sokan egy kanál cukorral vagy csipetnyi szódabijarbónával együtt párolják, hogy harsogó zöld színét megőrizzék.





Borsópürét is készíthetünk szendvicskrémnek: a párolt borsót kis krémsajttal pépesítjük, pl. mentával ízesítve nagyon finom

Gyerekek nagy kedvence a rizibizi, mely az olasz risi e bisi magyaros változata. Észak-Olaszországban egy zöldborsós, szalonnás, szaftos rizottót kapunk, ha ezt rendeljük. Mi inkább rántott húsok, halak köreteként fogyasztjuk.

Mikor kitör a tavasz, kevésbé kívánjuk a tartalmas húsleveseket, viszont egy finom, friss zöldborsólevesre valószínűleg bárkit rá lehet venni. A friss borsó hüvelyéből is érdemes egy maréknyit a levesbe főzni, hogy még markánsabb ízt kapjunk.





A frissen fejtett zsenge borsónak párja nincs!




Borsószemű békák :)

Hagyományos zöldborsóleves

Hozzávalók:
1 kg friss zöldborsó (kb. 50 dkg tisztított vagy mélyhűtött)
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 kis fej hagyma
1 csokor petrezselyem
1 l zöldség alaplé
2 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
1 kávéskanál édesnemes pirospaprika
4 dkg száraztészta

Elkészítés: A zöldborsót kifejtjük. A répát, a zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, kisebb darabokra (kockákra, karikákra) vágjuk, a hagymát egyben hagyjuk, a petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk.
A borsót, a répát, a zöldséget, a hagymát az alaplében feltesszük főni lefedve, lassú tűzön az egészet puhára főzzük.
Az olajat felforrósítjuk, világosra pirítjuk benne a lisztet, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát. Felengedjük kb. 3 dl vízzel, csomómentesre elkeverjük, és a levesbe öntjük, azaz berántjuk vele a levest. Sóval, borssal ízesítjük.
A levesbe szórjuk a tésztát, és kb. 5 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a petrezselyemmel, 10 percig állni hagyjuk, és utána tálaljuk.

Zöldborsó francia módra

Hozzávalók:
40 dkg zöldborsó
fél fejes saláta
1 fej hagyma
1,5 dl zöldségerőleves
5 dkg vaj
fél csokor petrezselyem
fél csokor turbolya (el is maradhat)

fehérbors

Elkészítés: 2 dkg megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a zöldborsót, és 2 percig pároljuk. Felöntjük a levessel, és néhány percig főzzük. A fedőt levéve a lé nagy részét elpárologtatjuk. Hozzáadjuk a darabokra tépdesett fejes salátát. Sóval, fehérborssal, frissen vágott petrezselyemmel és turbolyával ízesítjük. A tányéron rámorzsoljuk a maradék hideg vajat. Párolt rizzsel körítjük.

Borsósült

Hozzávalók:
25 dkg zöldborsó
10 dkg sárgaborsóliszt
csipetnyi sütőpor

őrölt római kömény
menta
olaj

Elkészítés: A zöldborsót sós vízben néhány percig főzzük. A sárgaborsólisztet csipetnyi sütőporral, sóval, őrölt római köménnyel ízesítjük, majd annyi vizet öntünk hozzá a borsó főzővizéből, hogy palacsintasűrűségű tésztát kapjunk. A tésztát jól kidolgozzuk, majd belekeverjük a leszűrt zöldborsót.
A masszából bő, forró olajba kanálnyi adagokat szaggatunk, és mindkét oldalon aranysárgára sütjük. Itatósra szedjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Ha van, összevágott mentalevéllel megszórjuk. Csípős paradicsommártással kínáljuk.

Színes zöldségcsomagok

Hozzávalók:
20 dkg cukkini
3 újhagyma
1 sárga húsú paprika
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
10 dkg cukorborsó
20 dkg feta sajt

Elkészítés: A cukkinit megmossuk, szárazra töröljük, végeit levágjuk, és a húsát felszeleteljük. Az újhagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk. A paprikát negyedeljük, kimagozzuk, megmossuk és feldaraboljuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és kockákra szeljük. A cukorborsót megtisztítjuk és megmossuk. A sajtot felkockázzuk.
A hozzávalókat összekeverjük, sóval, borssal és pirospaprikával ízesítjük. A zöldségeket két megfelelő nagyságú alufóliába szétosztjuk, a fóliát összezárjuk, és az egészet negyedóráig sütjük.





A wasabis borsó jó kis ropogtatnivaló, de vigyázat: csíííp!

SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Tonhalsaláta tartárral
  2014-06-04 21:55:35, szerda
 
  Tonhalsaláta tartárral

Hozzávalók:

20 dkg vegyes salátakeverék
3 db retek
3 db paradicsom
1 kisebb kígyóuborka
1 db lilahagyma
2 db főtt tojás
20 dkg tonhalkonzerv

bors
fél citrom leve
4 szelet toast kenyér
A tartármártáshoz:
2 tojássárgája
2 dl Vénusz olaj
kb. 1 teáskanál mustár

bors
kevés porcukor
pici citromlé
1-2 evőkanál tejföl

Elkészítés:

A tartármártáshoz a tojássárgákat jól elkeverjük a mustárral, majd az olajat elkezdjük hozzá adagolni cseppenként, nagyon lassan, kézi vagy gépi habverővel folyamatosan keverve. A végén ízesítjük csipet sóval, porcukorral, borssal és pici citromlével. Ehhez a majonézhez adunk 1-2 dl tejfölt a végén.

A zöldségeket megmossuk és tetszőlegesen feldaraboljuk. Tálba tesszük a salátát, erre kerül a paradicsom, az uborka, a retek és az apró kockára vágott lilahagyma. A főtt tojást cikkekre vágjuk, és a zöldségek tetején szépen elrendezzük, majd a tonhaldarabokkal megszórjuk. Az egészet ízesítjük sóval, borssal, kevés citromlével. A végén tartármártással meglocsoljuk.

Tálaláshoz pirítós toast kenyeret készítünk hozzá.





Megjegyzés:

Én nem vagyok halrajongó, de a tonhalat imádom! A salátát szintén! Ez a kettő együtt egy gyors, friss, finom vacsora is lehet akár.

A receptet és a fotót Szilviamalmos küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Zsenge karalábéfőzelék
  2014-06-04 21:50:14, szerda
 
  Zsenge karalábéfőzelék

Hozzávalók kb. 3-4 személyre:

3 fej karalábé (70 dkg volt)
1 kis fej vöröshagyma - finomra aprítva
kb. 2,5-3 dl tej
5-6 dkg liszt
1/2 dl Vénusz olaj
1 csokor petrezselyem zöldje
kevés őrölt fehérbors
cukor - ízlés szerint


Elkészítés:

A karalábékat megtisztítom, ügyelve, hogy fás rész ne maradjon rajta, és kb. egyforma kis kockákra aprítom. Annyi vizet engedek rá, hogy kb még egy ujjnyira ellepje, sózom, kicsit roppanósra vagy puhára főzzük ízlés szerint.

Közben igen gyorsan, mert a zsenge karalábé hamar megpuhul, az olajból és lisztből világos rántást készítek, belefonnyasztom a vöröshagymát, felengedem hideg tejjel, elkeverem, és a főzelékhez adom. Kevergetem az újraforrásig, majd takarékon rövid ideig még főzöm, közben cukorral, további sóval, borssal, aprított petrezselyem zöldjével ízesítem.

A tálaláshoz tükörtojásokat sütök feltétnek.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Kivis almasaláta dióval
  2014-06-04 21:48:27, szerda
 
  Kivis almasaláta dióval

Hozzávalók:

2 db kivi
2 db alma
1 marék pucolt dió
2 dl natúr joghurt
pici méz
fahéj

Elkészítés:

A kivit és az almát megpucolom, felkockázom. A diót apróra vágom, az almához és a kivihez keverem, ráöntöm a joghurtot, mézzel, fahéjjal ízesítem, alaposan összedolgozom.

Könnyű desszertként tálalom, aki szereti, megszórhatja gabonapelyhekkel is.

Megjegyzés:

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Darált hússal töltött karalábé
  2014-06-04 21:47:15, szerda
 
  Darált hússal töltött karalábé

Hozzávalók:

8 közepes karalábé
40 dkg darált sertéshús
1 csokor petrezselyem

1 zsemle
bors
6 dkg vaj
5 dkg vöröshagyma
4 dkg liszt
1 tojás
2 dl tejszín
kevés csontlé

Elkészítés:

Meghámozzuk a karalábét, a leveleit metéltre, a tetejét, alját pedig egyenesre vágjuk, s karalábéfúróval üregesre fúrjuk.

A töltelékhez a beáztatott zsemlét kicsavarjuk, eldolgozzuk a darált hússal, a tojással, sóval, borssal, a kevés vajon üvegesre párolt vöröshagymával és a finomra vágott petrezselyemzölddel. Ezt a masszát betöltjük a karalábékba, majd tűzálló tálba tesszük. Mellérakjuk a metéltre vágott leveleket, a többi karalábédarabot, s kevés csontlé aláöntésével készre pároljuk.

Ha a karalábé megpuhult, kiemeljük őket, és a levet vajas-petrezselymes világos rántással besűrítjük. Ízlés szerint tejszínt, sót, cukrot adunk még hozzá. Ebbe visszarakjuk a karalábékat, és tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Bodorné Kiss Éva küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Olasz burgonyaleves
  2014-06-04 21:45:20, szerda
 
  Olasz burgonyaleves

Hozzávalók:

50 dkg újburgonya
2 szál zsenge sárgarépa
1 kis zellergumó
1 l paradicsom ivólé
3 dkg parmezán sajt
1 gerezd fokhagyma
néhány szál zellerzöld
vaj
frissen őrölt bors


Elkészítés:

Megforrósított vajon megpároljuk a megtisztított, lereszelt zellergumót és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk az alaposan lesikált, vékonyan felkarikázott újburgonyát. 1 percig pirítjuk, majd felöntjük a paradicsom ivólével . Fedő alatt megfőzzük. Beletesszük az alaposan megmosott, lereszelt sárgarépát és az apróra vágott zellerzöldet. Összemelegítjük, a tányérban meghintjük a reszelt sajttal.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 423 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 933
  • e Hét: 1741
  • e Hónap: 15646
  • e Év: 145353
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.