|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2014-06-04 22:33:53, szerda
|
|
|
A kora nyár csodája: a zöldborsó
Hazánk borsótermesztő nagyhatalom, a megtermelt borsó csupán néhány százalékát fogyasztjuk frissen, a többi pár órán belül lefagyasztásra kerül. Azon kevés zöldségfélék egyike, amit a gyerekek többsége is megeszik!
Borsótörténelem
6000 éves története van, valószínűleg Afganisztán, illetve a mai Etiópia területéről származott el a Földközi-tenger környékére. Az ókori Egyiptomban, Rómában és Görögországban is fontos táplálék volt. A középkorban nagy mennyiségben termesztették, de inkább állati takarmányként használták, a tehén teje nagyon jó ízű lesz, ha zöldborsót fogyaszt.
A zöldborsó frissen fejtve az igazi
Borsófajták
Több zöldborsófajtát is lehet kapni a piacokon. Az édes borsószemek a gyerekek kedvencei. Az úgynevezett fejtő vagy kifejtőborsót kerek, nagy borsószemek jellemzik, egyik fajtáját Petiborsónak hívjuk a szintén francia Petit Provencal (rajnai törpe) kifejezésből.
A cukorborsó márciustól vethető, és ennek hüvelyét meg lehet enni, Tulajdonképpen nagyon hasonlatos a mangetout borsóhoz (ejtsd: manzstu, jelentése: edd meg az egészet, de szerényen nevezhetjük Mindmegette-borsónak is), mely lapos cukorborsó fajta, a szemek még éretlenek a hüvelyben. Wok-ételekben gyakori, de salátában is finom, hiszen csak a két végét kell lecsípni, és már lehet is enni. Egyre inkább terjed zöldségköretekben is. A velőborsót ráncos, nagy cukortartalmú borsószemek jellemzik.
Mindmegette-borsó, azaz pois mangetout
A felesborsó szárított zöldborsó, nem azonos a sárgaborsóval. A sárgaborsó nem a megsárgult, kiszáradt zöldborsó, hanem egy szárazborsó fajta.
A borsó a kezdő kertészek álma, jól tolerálja a hideget, és mindenféle talajon jól termeszthető.
Feles borsó
Borsókázzunk
Ha piacon vesszük a fejteni való borsót, figyeljük, hogy zsenge, zöld, ropogós, ép hüvelyű, sérülésmentes példányok kerüljenek a kosarunkba. A borsó nagyon értékes táplálék, kalóriaértéke megegyezik a burgonyáéval, fehérjetartalma viszont háromszorosa annak.
A zöldborsó nagyon jól viseli a mélyhűtést, az élelmiszeripar kifinomult technológiájának köszönhetőn a leszedés után néhány órával már elkészül a mélyhűtött borsó. Ha lehet választani, érdemes a konzerv zöldborsó helyett a fagyasztottat előnyben részesíteni, persze a frissnél nincs jobb.
Érdemes dupla mennyiséget venni a friss borsóból, a felét már pucolás közben nyersen bekapdossa az ember :)
Mit készítsünk a zöldborsóból?
A zöldborsót fejtés után minél hamarabb érdemes elkészíteni, mert gyorsan veszít víz- és cukortartalmából. Hagyományosan zöldborsóleves és főzelék készül belőle, de szinte bármilyen ragulevesbe tehetünk belőle, párolva is nagyon kellemes köret. A franciasaláta kihagyhatatlan alapanyaga, a Budapest módra készített ételek kötelező eleme, és mindenféle rizottóhoz jól illik.
Ha otthon fejtjük a zöldborsót, és nem használjuk fel azonnal, tegyünk rá egy nedves konyharuhát, kevésbé szárad ki és veszti el zamatát. A friss zöldborsót nemigen kell főzni, néhány perc alatt megpuhulnak az amúgy is zsenge szemek, viszont ha túlfőzzük őket, megkeményedhetnek. Van, aki a zöldborsó főzővízébe egy szál mentát tesz, hogy ezt megakadályozza. A zöldborsót sokan egy kanál cukorral vagy csipetnyi szódabijarbónával együtt párolják, hogy harsogó zöld színét megőrizzék.
Borsópürét is készíthetünk szendvicskrémnek: a párolt borsót kis krémsajttal pépesítjük, pl. mentával ízesítve nagyon finom
Gyerekek nagy kedvence a rizibizi, mely az olasz risi e bisi magyaros változata. Észak-Olaszországban egy zöldborsós, szalonnás, szaftos rizottót kapunk, ha ezt rendeljük. Mi inkább rántott húsok, halak köreteként fogyasztjuk.
Mikor kitör a tavasz, kevésbé kívánjuk a tartalmas húsleveseket, viszont egy finom, friss zöldborsólevesre valószínűleg bárkit rá lehet venni. A friss borsó hüvelyéből is érdemes egy maréknyit a levesbe főzni, hogy még markánsabb ízt kapjunk.
A frissen fejtett zsenge borsónak párja nincs!
Borsószemű békák :)
Hagyományos zöldborsóleves
Hozzávalók:
1 kg friss zöldborsó (kb. 50 dkg tisztított vagy mélyhűtött)
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 kis fej hagyma
1 csokor petrezselyem
1 l zöldség alaplé
2 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
1 kávéskanál édesnemes pirospaprika
4 dkg száraztészta
Elkészítés: A zöldborsót kifejtjük. A répát, a zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, kisebb darabokra (kockákra, karikákra) vágjuk, a hagymát egyben hagyjuk, a petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk.
A borsót, a répát, a zöldséget, a hagymát az alaplében feltesszük főni lefedve, lassú tűzön az egészet puhára főzzük.
Az olajat felforrósítjuk, világosra pirítjuk benne a lisztet, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát. Felengedjük kb. 3 dl vízzel, csomómentesre elkeverjük, és a levesbe öntjük, azaz berántjuk vele a levest. Sóval, borssal ízesítjük.
A levesbe szórjuk a tésztát, és kb. 5 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a petrezselyemmel, 10 percig állni hagyjuk, és utána tálaljuk.
Zöldborsó francia módra
Hozzávalók:
40 dkg zöldborsó
fél fejes saláta
1 fej hagyma
1,5 dl zöldségerőleves
5 dkg vaj
fél csokor petrezselyem
fél csokor turbolya (el is maradhat)
só
fehérbors
Elkészítés: 2 dkg megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a zöldborsót, és 2 percig pároljuk. Felöntjük a levessel, és néhány percig főzzük. A fedőt levéve a lé nagy részét elpárologtatjuk. Hozzáadjuk a darabokra tépdesett fejes salátát. Sóval, fehérborssal, frissen vágott petrezselyemmel és turbolyával ízesítjük. A tányéron rámorzsoljuk a maradék hideg vajat. Párolt rizzsel körítjük.
Borsósült
Hozzávalók:
25 dkg zöldborsó
10 dkg sárgaborsóliszt
csipetnyi sütőpor
só
őrölt római kömény
menta
olaj
Elkészítés: A zöldborsót sós vízben néhány percig főzzük. A sárgaborsólisztet csipetnyi sütőporral, sóval, őrölt római köménnyel ízesítjük, majd annyi vizet öntünk hozzá a borsó főzővizéből, hogy palacsintasűrűségű tésztát kapjunk. A tésztát jól kidolgozzuk, majd belekeverjük a leszűrt zöldborsót.
A masszából bő, forró olajba kanálnyi adagokat szaggatunk, és mindkét oldalon aranysárgára sütjük. Itatósra szedjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Ha van, összevágott mentalevéllel megszórjuk. Csípős paradicsommártással kínáljuk.
Színes zöldségcsomagok
Hozzávalók:
20 dkg cukkini
3 újhagyma
1 sárga húsú paprika
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
10 dkg cukorborsó
20 dkg feta sajt
Elkészítés: A cukkinit megmossuk, szárazra töröljük, végeit levágjuk, és a húsát felszeleteljük. Az újhagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk. A paprikát negyedeljük, kimagozzuk, megmossuk és feldaraboljuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és kockákra szeljük. A cukorborsót megtisztítjuk és megmossuk. A sajtot felkockázzuk.
A hozzávalókat összekeverjük, sóval, borssal és pirospaprikával ízesítjük. A zöldségeket két megfelelő nagyságú alufóliába szétosztjuk, a fóliát összezárjuk, és az egészet negyedóráig sütjük.
A wasabis borsó jó kis ropogtatnivaló, de vigyázat: csíííp!
SB
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
2014-06-04 21:55:35, szerda
|
|
|
Tonhalsaláta tartárral
Hozzávalók:
20 dkg vegyes salátakeverék
3 db retek
3 db paradicsom
1 kisebb kígyóuborka
1 db lilahagyma
2 db főtt tojás
20 dkg tonhalkonzerv
só
bors
fél citrom leve
4 szelet toast kenyér
A tartármártáshoz:
2 tojássárgája
2 dl Vénusz olaj
kb. 1 teáskanál mustár
só
bors
kevés porcukor
pici citromlé
1-2 evőkanál tejföl
Elkészítés:
A tartármártáshoz a tojássárgákat jól elkeverjük a mustárral, majd az olajat elkezdjük hozzá adagolni cseppenként, nagyon lassan, kézi vagy gépi habverővel folyamatosan keverve. A végén ízesítjük csipet sóval, porcukorral, borssal és pici citromlével. Ehhez a majonézhez adunk 1-2 dl tejfölt a végén.
A zöldségeket megmossuk és tetszőlegesen feldaraboljuk. Tálba tesszük a salátát, erre kerül a paradicsom, az uborka, a retek és az apró kockára vágott lilahagyma. A főtt tojást cikkekre vágjuk, és a zöldségek tetején szépen elrendezzük, majd a tonhaldarabokkal megszórjuk. Az egészet ízesítjük sóval, borssal, kevés citromlével. A végén tartármártással meglocsoljuk.
Tálaláshoz pirítós toast kenyeret készítünk hozzá.
Megjegyzés:
Én nem vagyok halrajongó, de a tonhalat imádom! A salátát szintén! Ez a kettő együtt egy gyors, friss, finom vacsora is lehet akár.
A receptet és a fotót Szilviamalmos küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-halas |
|
|
|
|
|
2014-06-04 21:50:14, szerda
|
|
|
Zsenge karalábéfőzelék
Hozzávalók kb. 3-4 személyre:
3 fej karalábé (70 dkg volt)
1 kis fej vöröshagyma - finomra aprítva
kb. 2,5-3 dl tej
5-6 dkg liszt
1/2 dl Vénusz olaj
1 csokor petrezselyem zöldje
kevés őrölt fehérbors
cukor - ízlés szerint
só
Elkészítés:
A karalábékat megtisztítom, ügyelve, hogy fás rész ne maradjon rajta, és kb. egyforma kis kockákra aprítom. Annyi vizet engedek rá, hogy kb még egy ujjnyira ellepje, sózom, kicsit roppanósra vagy puhára főzzük ízlés szerint.
Közben igen gyorsan, mert a zsenge karalábé hamar megpuhul, az olajból és lisztből világos rántást készítek, belefonnyasztom a vöröshagymát, felengedem hideg tejjel, elkeverem, és a főzelékhez adom. Kevergetem az újraforrásig, majd takarékon rövid ideig még főzöm, közben cukorral, további sóval, borssal, aprított petrezselyem zöldjével ízesítem.
A tálaláshoz tükörtojásokat sütök feltétnek.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-főzelékek, lecsók, |
|
|
|
|
|
2014-06-04 21:48:27, szerda
|
|
|
Kivis almasaláta dióval
Hozzávalók:
2 db kivi
2 db alma
1 marék pucolt dió
2 dl natúr joghurt
pici méz
fahéj
Elkészítés:
A kivit és az almát megpucolom, felkockázom. A diót apróra vágom, az almához és a kivihez keverem, ráöntöm a joghurtot, mézzel, fahéjjal ízesítem, alaposan összedolgozom.
Könnyű desszertként tálalom, aki szereti, megszórhatja gabonapelyhekkel is.
Megjegyzés:
A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2014-06-04 21:47:15, szerda
|
|
|
Darált hússal töltött karalábé
Hozzávalók:
8 közepes karalábé
40 dkg darált sertéshús
1 csokor petrezselyem
só
1 zsemle
bors
6 dkg vaj
5 dkg vöröshagyma
4 dkg liszt
1 tojás
2 dl tejszín
kevés csontlé
Elkészítés:
Meghámozzuk a karalábét, a leveleit metéltre, a tetejét, alját pedig egyenesre vágjuk, s karalábéfúróval üregesre fúrjuk.
A töltelékhez a beáztatott zsemlét kicsavarjuk, eldolgozzuk a darált hússal, a tojással, sóval, borssal, a kevés vajon üvegesre párolt vöröshagymával és a finomra vágott petrezselyemzölddel. Ezt a masszát betöltjük a karalábékba, majd tűzálló tálba tesszük. Mellérakjuk a metéltre vágott leveleket, a többi karalábédarabot, s kevés csontlé aláöntésével készre pároljuk.
Ha a karalábé megpuhult, kiemeljük őket, és a levet vajas-petrezselymes világos rántással besűrítjük. Ízlés szerint tejszínt, sót, cukrot adunk még hozzá. Ebbe visszarakjuk a karalábékat, és tálaljuk.
Megjegyzés:
A receptet Bodorné Kiss Éva küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-06-04 21:45:20, szerda
|
|
|
Olasz burgonyaleves
Hozzávalók:
50 dkg újburgonya
2 szál zsenge sárgarépa
1 kis zellergumó
1 l paradicsom ivólé
3 dkg parmezán sajt
1 gerezd fokhagyma
néhány szál zellerzöld
vaj
frissen őrölt bors
só
Elkészítés:
Megforrósított vajon megpároljuk a megtisztított, lereszelt zellergumót és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk az alaposan lesikált, vékonyan felkarikázott újburgonyát. 1 percig pirítjuk, majd felöntjük a paradicsom ivólével . Fedő alatt megfőzzük. Beletesszük az alaposan megmosott, lereszelt sárgarépát és az apróra vágott zellerzöldet. Összemelegítjük, a tányérban meghintjük a reszelt sajttal.
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2014. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
423 db bejegyzés |
e év: |
4790 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 933
- e Hét: 1741
- e Hónap: 15646
- e Év: 145353
|
|
|