Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Dél - Tirol II.
  2014-06-05 19:30:07, csütörtök
 
 







DÉL - TIROL II. // MÁSODIK RÉSZ


Ha lemaradtál a blogbejegyzés első részéről, itt elolvashatod:

Link



A képek jobb klikkel képernyő méretben is láthatók!


Trauttmansdorff kastély - botanikus kert
















































STERZING

Sterzing Dél-Tirol legészakibb települése, az egyik legbájosabb Dél-Tiroli kisváros. Aki a Brenner-hágó felől érkezik, annak ez az első komolyabb település. Az óvárosa tulajdonképpen egy hosszú főutca, két oldalán bűbájos házakkal. Az utca végét a város jelképének számító kaputorony, a ,,Tizenkettes" torony zárja le.













































Puster-völgy

Link



Rainbach patak - Vízesések

A mindössze 45 km hosszú Taufer-völgyben haladva közelítettük meg a vizeséseket. A vízeséseket felülről és alulról is egy turistaösvényen lehet megközelíteni. Mi a felső részről indultunk, egyrészt a busz addig felvitt bennünket, másrészt pedig - figyelembe véve, hogy lényegében nyugdíjas csapatról lévén szó - ez az eléggé fárasztó és megerőltető túra, így felülről is komoly feladat volt mindenkinek. Ez Dél-Tirol legnagyobb, legjelentősebb vízesése. Három lépcsőben zúdul le a hegyoldalban, és mivel lényegében hóolvadás után voltunk, nagy volt a vízbőség. Óriási robajjal zúdult le a hegyről a roppant víztömeg. Csodálatos látvány volt, kár lett volna kihagyni.



















































Dél-Tiroli Tartományi Néprajzi Múzeum, Dietenheim

































Sand in Taufers - Taufer vár

A mindössze 45 km hosszú Taufer völgy központja Sand in Taufers. A falu fölött magasodó lovagvár (Burg Taufer) Dél- Tirol egyik legjelentősebb és legszebb vára. Utban a vár felé már messziről is megcsodálhattuk Taufer várát, háttérben a hófödte hegyekkel.






























St. Ulrich

St Ulrich a fafaragóiról híres ladinok lakta Grödner-völgy legszebb települése, ahonnan már szépen látszik a 3181 méter magas Langkofel. Ajándékboltjaikban a fafaragásokat a vevők előtt, a helyszínen készítik. Nagyon érdekes volt, de az árak sajnos elég borsosak voltak.

































Dolomitok

Az alábbi képek homályossága nem képhiba. Sajnos az aznapi programunkat megzavarták a nem várt időjárás viszonyok, a már St. Ulrichban eleredt eső, ráadásul a képek zöme a busz ablakán keresztül készült. A 2200 m magasa Pordoi hágónál így a felvonó sem működött, igy a tervezett 3000 méteres csúcsra sem juthattunk fel. Helyette a Karer-tó körül hosszabb sétára nyílt lehetőség.










































Talán kedvezőbb idő esetén csodálatos panoráma képek készülhettek volna a közel 3000 méteres magasságban. Csak összehasonlításképpen a 2008-as turánk képeiből néhány kép a Dolomitok másik oldaláról A képek mindennél jobban beszélnek!





















Bolzano

Bolzano a legélhetőbb olasz város, az alpessi Bolzanóban lehet a legjobban élni - állapította meg egy gazdasági napilapnak az olaszországi városok kínálta életminőségről végzett 2012 évi felmérése. A százhét megyeszékhelyen évről évre megismételt vizsgálat a városlakók életszínvonalát, a helyi munkapiacot, a közszolgáltatások minőségét, az egészségügyet, a környezetvédelmet, a közbiztonságot és a szabadidős lehetőségeket hasonlítja össze. A közel 150.000 lakosu Bolzane az előző évi első helyezett Bolognát váltotta le, mely egy év alatt a tizedik helyre esett vissza. Bolzanót csupa északolaszországi megyeszékhely követi az első tiz helyen. Bolzano 1995 óta harmadszorra nyerte el a legélhetőbb olasz város címét!

Sokak előtt ismert, hogy 1991-ben hegymászó házaspár talált rá - 3210 m magasságban - az Ötzi gleccser múmiára. Feltárása során nem gondolták, hogy ősi leletet találtak, nem voltak elég körültekintőek, még a kezét is eltörték. A lelet megtalálásának helyszíne sokáig vitatott volt a szomszédos országok között, mivel a "leletet" mindenki magának szerette volna tudni. Végül Olaszország területét jelölték ki a megtalálás helyéül a szakemberek, mindösszesen 92 méterre Ausztria határától! Konzerváltsága igen jó minőségű volt, Kr.e. 4000 évvel ezelőtt élhetett. Rézcsákány volt nála, kb. 42-45 éves lehetett, fogazata elhasználódott, ízületei elkoptak és ciszták voltak a gerincvelőjében. 11 bordája volt a 12 helyett. Ruháit bőrből és növényi rostokból készítette. Alpesi édesfűből készült 91 cm-es köpenye volt az eső ellen, cipői vastag bőrből készültek és szénával voltak kitömve. Elsőként az Innsbrucki Egyetemen állították ki, majd 1998-ban a Bolzanói régészeti múzeumba szállították. A múzeum négyszintes, Dél-Tirol történetét mutatja be. Ötzi - mert így nevezték el a múmiát is - hűtőkamrában van elhelyezve, ahol 100%-os a páratartalom, -6 oC a hőmérséklet, 15 Lux világítás mellett. Érdekesség, hogy havonta egyszer laborvizsgálat alá vetik.



















































Feldthurns - szálláshelyünk szőlősgazda pincészete



























Brixen

Dél-Tirol 3. legnagyobb városa. Már a rómaiak Brixina néven katonai tábort alapítanak itt az I. században, s aztán ebből alakult ki a 10. századra a mai városmag alapja egy erődítmény és egy katedrális, majd fejlődik a továbbiakban rangos középkori kereskedővárossá, egyházi központtá.
















































Pragser Wildsee

A hazautazás napján a hosszú hazaút előtt még túráztunk egyet. Körbesétáltuk az 1496 m tengerszint feletti magasságon található Pragser Wildsee-t, ami UNESCO világörökségi védelem alatt áll. Csodálatos a fekvése, festőien szép, különösen, mikor a mögötte magasodó dolomit hegy, a 2810 m magas Seekofel visszatükröződik a tó smaragdzöld vizében. Csodás látvány, a környezet elragadó. A tó vízszintje olvadás után, júniusban a legmagasabb, márciusban akár 3-4 méterrel is alacsonyabb lehet. Hivatalosan fürdőtó, hiszen nyáron akár 14-15 °C-ra is felmelegszik a vize, és már májusban elolvad róla a jég. Persze úszkálni senkit sem láttunk!








































Képgaléria /összes kép/

A képtár az első képre kattintva indul, utána egyesével váltható, vagy a jobb felső részben a Vetítés jellel automatikus

Link



Gulyás László: Az ismeretlen Dél-Tirol /Dél Tirolról még több érdekesség/

Link



Olaszország - Dolomitok

Link
















 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 23 db bejegyzés
e év: 308 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 898
  • e Hét: 11976
  • e Hónap: 34464
  • e Év: 212339
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.