Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
házi rétes
  2014-06-06 23:07:38, péntek
 
 



Gyerek koromban természetes volt, hogy a rétes tésztája otthon készült. Igaz, hogy nem az anyukám csinálta, de hát abban a szerencsés helyzetben nőhettem föl, amikor a Nagymamám már nyugdíjas volt, amikor én kisiskolás. Tehát a nyári szünidőt ott töltöttük a húgommal. Rétes töltelék pedig sokféle finomságból készülhet. Az Anyukám is tudott ilyet, mégsem tőle tanultam meg. Egy lakótelepi pici konyhában ilyesmit a legnagyobb jóindulattal sem lehetett csinálni. Ebédnél az asztal mellett ülve, a hajunk a konyha szekrényre lógott. Házi rétes nélkül azért fel lehetett nőni. Sajnos a Nagymamám sem tanította meg!
Talán ezért is akartam annyira én is rétestésztát nyújtani.
Nem csinálom gyakran, mert a munka mellett kevés az időm, bár az én konyhaasztalom elég nagy.
Ez a recept egy újságból származik, ezen gyakoroltam, azóta is ezt készítem, tehát, amikor nem sikerült, akkor nem a recept volt rossz, most már tudom.
35 dkg liszt / lehet rétes és lehet sima is /én simából csináltam
2 ek puha zsír
1 db tojás
2 dl langyos vízben elkeverünk 1/2 kk sót és 1/2 kk. 10 %-os ecetet
A víz mennyisége a liszt víz felvevő képességétől függ!
Robot gép dagasztó spiráljával jól ki kell keverni a tésztát. Azt írja a recept, hogy hólyagosra. Néha látok hólyagot, néha nem. Amikor már nagyon elfáradt a kezem, abbahagyom.
Amikor először csináltam, kinyújtottam a tésztát akkorára, mint az asztal. Mert így láttam, és vékony tésztát akartam én is. Egyedül elég nehéz, ezért kezdtem elveszíteni a lelkesedésemet, azután kidolgoztam a tészta nyújtására az én variációmat.
Ebből a mennyiségből akár három rétes is készülhet. Olajos kézzel szétadagoltam a tésztát, és olajos tálkákba tettem. Így pihentettem, amíg összeállítottam a töltelékeket.




A pihenés végére szépen kisimult a tészta. A tésztalabdacs elég puha még így is, de kezelhető. A textilterítő / erre van szánva / közepére elég sok lisztet tettem, erre a tésztát és ismét liszt a tetejére. Először nyújtófával szépen kilapítottam a tésztát, amennyire csak lehet. Ezután jött a húzgálás. Mivel kicsi a tészta, az egyik kezem a tészta közepére tettem és ezzel egy kicsit ellentartottam a másik kezemnek, miközben húztam a tésztát.
Ezután jött a tésztára az olaj és tejföl pöttyözés, erre pedig a töltelék jól szétszórva. Kb. a tészta 2/3 részére tettem belőle. A széleket én nem téptem le. A terítő segítségével föltekertem, a tészta végeit összenyomtam és letéptem. Sütőpapíros tepsibe tettem és a tetejét megkentem olajos tejföllel. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütöttem.



Itt a meggyes és a mákos rétes a feltekerés előtt. Sűrítő anyagként egy kis főtt grízt is tettem hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
gombás búbos karaj
  2014-06-06 23:01:52, péntek
 
 



Hozzávalók:
4 szelet karaj csont nélkül
25 dkg gomba
10 dkg bacon
2 paradicsom
1 hegyes erős paprika
1 fej vöröshagyma
4 vékony szelet sonka
4 szelet trappista sajt

őrölt fehér bors
grill fűszerkeverék
5 dkg vaj
5 dkg liszt
Elkészítése:
A karajszeleteket kiklopfoljuk,sózzuk,borsozzuk,grillfűszerrel megszórjuk. A hússzeleteket lisztbe forgatjuk és serpenyőben, kevés vajon elősütjük majd a maradék zsiradékkal együtt egy tepsibe tesszük.
A vöröshagymát apróra a gombát szeletekre a bacont apró kockákra vágjuk. A paprikát és a paradicsomot felszeleteljük.
A bacont kipirítjuk, rádobjuk az apróra vágott hagymát és megdinszteljük. Hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk és addig pároljuk amíg a levét elfövi.
Az elősütött karajszeletekre halmozzuk a pirított gombát, majd csípős paprika és paradicsom szeleteket teszünk rá. Betakarjuk egy-egy szelet gépsonkával és trappista sajt szeletekkel. Az egészet grillsütőben vagy előmelegített sütőben megsütjük.



 
 
0 komment , kategória:  főételek  
sült hagyma
  2014-06-06 22:58:32, péntek
 
 



A következő a recept túl szép, hogy igaz legyen! Azoknak, akik szeretik a hagymakarikákat a Virágzó-hagyma recept a kedvence lesz! Inkább egy előétel, mint egy főfogás, mennyei íze van és vegetáriánusok is fogyaszthatják! Virágzó hagymának miért is hívják? Mert úgy néz ki, mint egy kinyílott virág!
A következőkre lesz szükséged hozzá:
 1 tojás
 1 csésze tej
 1 csésze liszt
 1,5 teáskanál só
 1,5 teáskanál cayenne bors
 fél teáskanál fekete bors
 fél teáskanál fokhagyma (por)
 negyed teáskanál gyógynövény
 2 nagy vöröshagyma
 olaj
Elkészítése:
Fogjunk egy hagymát és hámozzuk meg! Vágjuk le az alját közvetlenül a gyökérnél és a tetejét az ábra szerinti magasságban! Majd mossuk meg! Szárítsuk meg papírtörlővel és vágjuk 16 vágással keresztbe az ábra szerint, de óvatosan, hogy a hagyma egyben maradjon! Most, hogy elérjük a kívánt virág formát, óvatosan hajtsuk kifelé a hagyma leveleket! Tegyük hűtőbe 1-2 órára, jobban ki fog nyílni a hagyma tőle. Egy tálban keverjük össze a lisztet a sóval, paprikával és ízlés szerinti fűszerkeverékkel! Szórjuk rá a hagymára úgy, hogy biztosan jusson a hagyma levelek közé is!
Keverjük össze a tejet és a tojást öntsük le vele a hagymát, majd ismét szórjuk meg liszttel, mintha rántanánk, hogy bunda legyen rajta! Tegyünk olajat egy edénybe, és a forró olajban süssük meg a hagymát! Az olajnak sütés közben el kell lepnie a hagymát, tehát egy kisebb de magas falú edényt használjunk! A tetején és az alján is süssük 2-3 percig, míg aranybarna lesz! A kisült, lecsöpögtetett hagymának szedjük ki a közepét egy keskeny késsel! A remekmű már kész is! Bolondíthatjuk az egészet mártással, amit kis tálkában a hagyma közepére helyezünk. A mártással együtt mennyei előétel lesz, ami után mind a 10 ujjad megnyalod! Jó étvágyat!



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
gyümölcsös túrókocka
  2014-06-06 22:36:25, péntek
 
 



Hozzávalók

25 dkg túró,
2 dl tej,
2 dl tejszín,
1 csomag vaníliás cukor,
10 dkg cukor,
10 dkg vaj,
3 kivi,
40 dkg magozott meggybefőtt,
20 dkg babapiskóta,
tejszínhab és gyümölcs a díszítéshez
5 db lapzselatin, melegvízben vagy tejben feloldva

Elkészítés

A túrót alaposan kikeverjük 1 dl tejjel meg a vaníliás cukorral.A langyos vajat a cukorral ugyancsak kikeverjük,majd a túrót a cukros vajjal és a felvert tejszínnel óvatosan összedolgozzuk.A maradék tejben felfőzzük a zselatint,vigyázva,hogy ne forrjon fel.Amikor langyosra hűlt hozzákeverjük a túrókrémhez.Az édesség hozzávalóit szögletes formába rétegesen lerakjuk.Először egy réteg túrókrémet simítunk formába,rá egy sor lecsepegtetett meggybefőttet teszünk.Ismét krém következik amit meghámozott,vékonyra szeletelt kivivel rakunk ki.Az utólsó sor túrókrém legyen.Babapiskótával beborítjuk a tetejét azután hűtőszekrénybe dermesztjük.Egy óra múlva kivesszük és óvatosan tálra borítjuk.Tejszínhabbal és gyümölccsel díszítjük.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
piskótacsigás túrós meggytorta
  2014-06-06 22:34:19, péntek
 
 



A sütés nélküli túrótorta már régóta a családi kedvencek közé tartozik. Sokféle módon szoktam készíteni, ez egy barokkosan cifrázott változat.
Hozzávalók:
tészta:
6 tojás
6 ek.cukor
6 ek.liszt
2 ek.rum
3 evőkanál olaj
kenéshez meggylekvár
Az egész tojásokat a cukorral nagyon habosra keverem a robotgéppel, beleöntöm az olajat, rumot, majd fakanállal belekeverem a lisztet is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe (29 X 40 cm) simítom és előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt megsütöm. Kiveszem, egy konyharuhára fordítom, lehúzom a sütőpapírt róla, és még melegen megkenem meggylekvárral, feltekerem és félreteszem hűlni.
meggy:
60-70 dkg meggyet kis cukorral, citromhéjjal, őrölt fahéjjal 1,5 dl vízben felteszek főni. 2 ek. étkezési keményítőt elkeverek fél dl hideg vízben, ezt a meggyhez öntöm, besűrítem. Ezt is félreteszem hűlni.
túrókrém:
25 dkg mascarpone
25 dkg túró
250 ml tejszín habbá verve
1 nagy doboz 20 %-os tejföl (450 gr.)
reszelt citromhéj
1 tk.vaníliakivonat
cukor ízlés szerint
1 zacskó zselatin (25 gr.)

A mascarponét, túrót, tejfölt az ízesítőkkel és cukorral összekeverem,utoljára megy bele óvatosan a tejszínhab. A zselatint egy kislábosban 4 ek. vízben feloldom,óvatosan melegítve, majd levéve a tűzről hozzákeverek kanalanként 5 evőkanálnyit a túrókrémből.
A többi krémhez adom,gyorsan összekeverve a robotgép habverőjével.
Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kibélelek egy sütőpapírkoronggal (ezzel könnyen ki lehet csúsztatni majd a tálra a kész tortát), a piskótatekercsből 1 cm-es szeleteket vágok, ezekkel kirakom a forma oldalát és alját.
A krém felét beleöntöm, erre a meggy fele ide-oda csurgatva, majd a krém másik fele,tetejére pedig a maradék meggy. Egy éjszakára hűtőbe teszem, másnap a karima levétele után ügyesen tálra csúsztatom.
A mascarpone helyett olcsóbb, és ebben az esetben ízben sem zavaró megoldás, ha egy 450 gr-os 20%-os tejfölt egy vékony szövésű vászonkendőbe kötve felakasztok,és kicsurgatok. Ez pár óra alatt megtörténik a konyhaasztalon egy jó mély fazék fölött, a visszamaradó sűrű krém kb. 25 dkg lesz. Ahol a savanykás íz nem zavaró,én ezzel váltom ki a mascarponét.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
túrós palacsinta
  2014-06-06 22:22:45, péntek
 
 



Hozzávalók:
2 db tojás
pici só
1 ek cukor
2 dl tej
7 dl szódavíz
1 dl étolaj
65 dkg liszt
1 ek kakaópor
A töltelékhez:
60 dkg túró
2 dl tejföl
1 vaníliás cukor
cukor ízlés szerinti mennyiségben
magozott meggy

A palacsinták sütéséhez, a serpenyő kikenéséhez:
olaj
Elkészítése: A kakaó kivételével a többi hozzávalókból palacsinta tésztát keverünk,ha sűrűnek találjuk,akkor tegyünk hozzá még szódavizet. 4 db nagy fehér palacsintát sütünk ki először. Utána a megmaradt masszához keverünk 1 ek kakaóport és ebből 8 db kisebb palacsintát sütünk ki.
A fehér nagy palacsintákat megkenjük túrós krémmel,a kakaós palacsintákat is megtöltjük, közepére egy sor magozott meggyet teszünk. A kiterített fehér palacsintára két megtöltött kakaósat teszünk és így tekerjük fel az egészet szorosan. Majd felszeleteljük
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
méteres kalács
  2014-06-06 22:19:26, péntek
 
 



Hozzávalók:
Piskótához:
3 tojás
3 ek cukor
4 ek liszt
fél cs sütőpor
2 ek olaj
2 ek víz
Csokis piskótához:
2 ek holland kakaópor
3 ek cukor
3 tojás
2 ek liszt
fél cs sütőpor
2 ek olaj
2 ek víz
Krémhez:
15 dkg margarin
10 dkg porcukor
4 dl tej
1 cs vaníliás pudingpor
Bevonáshoz:
10 dkg étcsoki
3 ek olaj olaj

Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral keményre felverjük, a sárgákat alaposan kikeverjük a vízzel, olajjal. A liszthez hozzáadjuk a sütőport. A sárgákhoz hozzáadjuk a habot és a lisztes keveréket majd óvatosan összeforgatjuk. Egy őzgerincformát kivajazunk és lisztezünk, a masszát belesimítjuk és 170 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük (tűpróbát végezzünk!), majd rácsra téve kihűtjük.
A csokis piskótát ugyanígy sütjük ki, csak kakaóport is teszünk a masszába. A kihűlt lapokat hosszában 5 egyforma szeletre vágjuk.
A pudingport a tejjel felfőzzük, majd ha kihűlt alaposan kihabosítjuk a porcukorral és a margarinnal.
A lapokat felváltva, egy sima és egy csokis, a krémmel összeragasztjuk és kb 1 órára hideg helyre tesszük.
A csokit az olajjal felolvasztjuk és a hideg süteményt bevonjuk vele. Dermedés után szeleteljük.
Ebből az adagból két rúd süteményünk lesz.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
lusta asszony túrós sütije
  2014-06-06 22:16:12, péntek
 
 



Hozzávalók:
10 dkg vaj
25 dkg rétesliszt
15 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
50 dkg félzsíros tehéntúró
1 citrom reszelt héja
1 üveg magozott meggybefőtt
2 evőkanál kakaópor
Tetejéhez:
2,5 dl tej
1 evőkanál vanília aroma
3 tojás

Díszítéshez:
15 dkg keserű csokoládé
1,5 ek étolaj
egy kis tej
díszítéshez kevés habtejszín,amit előzőleg felvertünk,tetszés szerint meggy / de ez elhagyható.

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, egy körülbelül 20 x 30 cm-es tepsit kenjünk ki vastagon a vaj felével. Keverjük össze a lisztet, a porcukrot, a sütőport, és a csipetnyi sót, majd a felét szórjuk a vajjal kikent tepsibe. Kicsit rázzuk meg, hogy egyenletesen elosztódjon az alján. A túróba keverjük bele a citromhéjat, ezt követően morzsoljuk rá a lisztre, erre halmozzuk a meggybefőttet.
A maradék lisztes keverékhez adjuk hozzá a kakaóport, utána szórjuk rá a tetejére. A tejet, a vanília aromát valamint a tojásokat habverővel keverjük össze, egyenletesen öntsük rá a sütire. Morzsoljuk a tetejére a maradék vajat és tegyük a sütőbe, végül nagyjából 40 perc alatt süssük meg./A csokit a tejjel és az étolajjal gőz fölött közepes sűrűre felolvasszuk és a kész sütire öntjük,majd a már kicsit dermedt mázat kidíszítjük a tejszínhabbal./
http://receptneked.hu/edes-sutemenyek/turos-sutik/meggyes-turos-lusta-asszonyok-r eceptje/
 
 
1 komment , kategória:  édes sütik  
majonézes hideg saláta őzgerincben
  2014-06-06 22:01:15, péntek
 
 



Hozzávalók:
20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
20 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
35 dkg krumpli (tisztítva mérve)
10 dkg alma (hámozva mérve)
citromlé, só, bors
6 evőkanál majonéz
3 evőkanál tejföl
2,5 dl zöldségleves /húsleves/ víz
20 gr zselatin (nem tortazselé!)
5 tojás
díszítés: 1 piros kaliforniai paprika, 1 csokor petrezselyemzöld
1 őzgerinc forma
folpack
1. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Az apró kockákra vágott sárgarépát, krumplit és a zöldborsót külön-külön kevés sós vízben puhára főzzük. Rögtön leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk egy citrom levével.
A zöldségeket és az almát egy nagy tálba tesszük. A majonézt a tejföllel, sóval, borssal elkeverjük, bátran ízesítsünk, nehogy a végeredmény sótlan legyen!
A mártást összekeverjük a zöldségekkel.
2,5 dl zöldséglevesben elkeverjük a zselatint és folytonos keveréssel kis lángon feloldjuk benne. Félretesszük hűlni.
Az őzgerinc formát kibéleljük folpackkal úgy, hogy túlnyúljon a formán minden irányban. A zselatinos levet hozzákeverjük a majonézes salátához.
2. A saláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban beletesszük a kemény tojásokat.
3. Befedjük a saláta másik felével és ráhajtjuk a fólia széleket minden irányból. A formát az asztalhoz ütögetjük, hogy egyenletesen kitöltse a saláta. Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni.
4. Másnap a tálalótálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és tetszés szerint díszítjük piros paprikából kivágott virágszirmokkal, petrezselyem levelekkel.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
hidegtál
  2014-06-06 21:57:25, péntek
 
 



Hozzávalók:
8 személynek:
A fasírthoz:
40 dkg darált hús
4 szelet kenyér
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
pirospaprika
bors

ételízesítő
petrezselyem
A tojás tekercshez:
8 tojás
1 púpozott evőkanál liszt
kevés tejföl
petrezselyemzöld
bors

12 szelet sonka
30 dkg reszelt sajt
A fűszeres krumplihoz:
1 kg krumpli
20 dkg vaj
pici olaj
sült krumpli fűszerkeverék
A csirkemell tekercshez:
20 dkg vaj
1 kg csirkemell
25 dkg csirkemellsonka
25 dkg bacon
30 dkg sajt
bors
A rántott gombához:
50 dkg gomba
liszt
zsemlemorzsa
tojás a panírozáshoz
Elkészítése:
A fasírthoz a kenyeret vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, a darált húshoz adjuk, majd ehhez a tojást, az összenyomott fokhagymát, ízlés szerint fűszerezzük (pirospaprika, bors, só, ételízesítő, petrezselyem). Összegyúrjuk, kis golyókat formázunk belőle, kisütjük.
A tojás tekercshez a hozzávalókat habverővel összekeverjük, és beleöntjük egy kivajazott, zsírpapírral kibélelt tepsibe. 10 perc alatt kisütjük 180 fokra előmelegített sütőben. Közben előkészítjük a tölteléket. A sütőből forrón kivett tésztára helyezzük a sonkát és a reszelt sajtot, majd gyorsan feltekerjük. Ha kihűlt, szeleteljük.
A fűszeres krumplihoz megpucoljuk és 4 felé vágjuk a krumplit, nagyjából egyforma méretre. Jénai edénybe vajat rakunk és egy pici olajat, belehelyezzük a krumplit, ízlés szerint megszórjuk fűszerkeverékkel. Lefedjük, 200 fokon pároljuk kb. 45 percig.
A csirkemell tekercshez kettévágjuk a csirkemellet úgy, hogy szét tudjuk hajtani anélkül, hogy szétmenjen. Kiklopfoljuk, majd bedörzsöljük elöl-hátul ízlés szerint borssal, ételízesítővel. Ráhelyezzük a sonkát és a sajtot az egyik felére, begöngyöljük, baconbe tekerjük. Vajban pároljuk lefedve kb 1 órán keresztül 200 fokon. Ha puha, a tetejét egy picit megpirítjuk.
A rántott gombához a gombát meghámozzuk, megsózzuk, bepanírozzuk és kisütjük.
Az előkészített finomságokat tálra rendezzük, így kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 97 db bejegyzés
e év: 909 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 234
  • e Hét: 2939
  • e Hónap: 3931
  • e Év: 35660
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.