Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Világbajnok turmixok
  2014-07-01 23:52:01, kedd
 
  Világbajnok turmixok

Szinte már a könyökünkön jön ki, annyit halljuk: táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk sok rostot, vitamint, gyümölcsöt. Igen, igen, de hát jobban szeretjük a krémes-habos édességeket, a fűszeres finomságokat... Itt most mégis valami egészségesről lesz szó. Lássuk csak, mi is az a smoothie!

Nem szeretnénk prédikálni. Mindenkinek magánügye, mit szeret, mit eszik, mennyire él egészségtudatos életet. Nem meggyőzni szeretnénk a kedves olvasót, hanem megosztani egy trükköt. Egy egyszerű, gyors, praktikus kis turpisságot. Egy reggelire való vitaminbombát, telis teli rosttal. Ami finom. Amit a gyerekek is szeretnek. Amit még a férfiak is hajlandók fogyasztani.





A málnás turmix nagy klasszikus, akár tejjel, akár joghurttal

A gyümölcsöket nem mindig kívánjuk, bár tény, hogy olykor igen jólesnek. De persze messze nem fogyasztunk belőlük annyit, amennyinek a szervezetünk örülne. A frissen facsart gyümölcslevek nagyon finomak, de préselésük elég macerás, főleg a centrifuga tisztítása és pakolása... Nem mellesleg az értékes rostok mennek a kukába, pedig igen jó hatással bírhatnának anyagcserénkre. Mert hiszen tény, hogy rengeteg finomított dolgot fogyasztunk, és élelmi rostok a szükségesnél jóval kisebb mennyiségben jutnak szervezetünkbe.

Nos, eme felvezetés és titokzatoskodás után következzen hát a legfinomabb napindító, a gyümölcspép. Smoothie (szmúszi) névre hallgat Amerikában, és egyre elterjedtebb Európában, sőt több nagy üzletben már nálunk is készen kapható. Költhetünk rá, de frissen a legjobb, és elkészítése kb. 3 percet vesz csupán igénybe. Vagyis a gyümölcsöt megtisztítjuk, turmixgépbe dobjuk, kevés vizet adunk hozzá, 1 percig mixeljük, pohárba öntjük és fogyasztjuk.





Csak egy turmix kell hozzá, és akár a gyerekek is meg tudják csinálni

Ahogy minden finomságnál, itt is fontos a kreativitás, hiszen a gyümölcsöket érdemes kombinálni, lehet fűszerezni. Adhatunk hozzá joghurtot, tejet, 100%-os gyümölcslevet, de ha komplett étkezést szeretnénk kiváltani koktélunkkal, akkor akár müzlit, gabonapelyhet, magvakat is szórhatunk bele - turmixolás előtt. Érdemes kipróbálni, mert a gabonától krémes, selymes lesz a pürénk.

Gyümölcspépünk alapja lehet alma vagy narancs, ezek egész évben beszerezhetőek jó áron. Az ízesítéshez viszont érdemes mindig idénygyümölcsöket választani. Fűszerezhetünk fahéjjal, gyömbérrel, friss mentával, citrommal, akár kis borsot vagy chilit is adhatunk az italunkhoz. Minden a kombináción múlik!




Friss és fagyasztott gyümölcsöket is használhatunk a turmixokhoz

Variációk

Eper-narancs
Ananász-kókusz (a kókuszreszeléket érdemes pár percre forró vízbe áztatni)
Banán-alma-fahéj
Körte-kivi
Mangó-narancs chilivel
Citrom-alma borssal
Görögdinnye-eper
Mangó-gyömbér-vaníliás joghurt
Őszibarack-vaníliás joghurt
Alma-aszalt szilva
Banán-áfonya-joghurt vagy tej
Málna-banán

Tippek

A bátrabbak kipróbálhatják zöldségekkel is. A répa a naranccsal igen jól harmonizál, a cékla az almával, a paradicsom pedig a naranccsal alkotnak jó párost.

Reggelire 1 pohár smoothie vajas pirítóssal vagy péksüteménnyel tökéletes. Tízóraira vagy uzsonnára dúsíthatjuk natúr joghurttal is, így krémesebb is lesz. Ha önálló, gyors reggelire vágyunk, akkor kis beáztatott gabonapehellyel, mandulával és joghurttal mixeljük a gyümölcsöket.

Forró nyári délutánokon jéggel is összeturmixolhatjuk a gyümölcsöket, így a jégkásához hasonló frissítő, üde italt kapunk.





A bátrabbak zöldséggel is megpróbálhatják, de gyümölcsökkel is végtelen a variáció

Dúsíthatjuk az italunkat joghurt mellett tejjel, szójatejjel, rizstejjel is, de kísérletezhetünk kókusztejjel is.

Ha édesebb ízre vágyunk, tehetünk bele mézet, juharszirupot, de akár mazsolát is szórhatunk hozzá.

Ha kanalazni szeretnénk, hagyjuk sűrűbbre, ha inkább innánk, adjunk több vizet (tejet, joghurtot) hozzá.

Fagyasztott gyümölcsöket is tehetünk bele, télen és tavasszal ez jó kis változatosságot jelent majd.





Egzotikus gyümölcsökkel is isteni!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Omlós meggyes pite
  2014-07-01 23:43:16, kedd
 
  Omlós meggyes pite

Hozzávalók:

egy 20x20cm-es tepsihez:
A tésztához:
20 dkg liszt
12 dkg vaj
csipet só
1 tojás sárgája
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál cukor
kb. 2 evőkanál tejföl

Valamint:
1 evőkanál zsemlemorzsa

A töltelékhez:
30 dkg meggy
rumaroma ízlés szerint
fahéj ízlés szerint
2 evőkanál cukor
1 púpozott evőkanál étkezési keményítő

A tetejére:
1 tojásfehérje

Elkészítés:

1. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a tészta többi hozzávalójával összegyúrjuk. Annyi tejfölt adjunk hozzá, amennyit felvesz, és lágy, könnyű, de nyújtható tésztát kapunk.

2. A töltelékhez a meggyet kimagozzuk, fahéjjal, cukorral, rummal és annyi vízzel, amennyi ellepi pár percig főzzük. 2 evőkanálnyit kiveszünk a levéből, csomómentesre keverjük a keményítővel, és visszaöntjük a többihez. Pár perc alatt sűrű, kocsonyás állagúra főzzük, félretesszük.

3. A tésztát kettévesszük, téglalap alakúra nyújtjuk őket. Letesszük a tepsibe az első réteg tésztát, megszurkáljuk villával, megszórjuk zsemlemorzsával, és beterítjük a meggyes töltelékkel. Pici fahájas cukrot még szórhatunk rá.

4. Beborítjuk a másik tésztával, villával alaposan megszurkáljuk, lekenjük a tojásfehérjével, és 175 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

5. Kihűlés után szépen szeletelhető.





Megjegyzés:

Életem első meggyes pitéje, puha, omlós (még másnap is), fahéjas-rumos, kissé kocsonyás meggytöltelékkel. Nekem ilyen az igazi meggyes pite! :)

A receptet és a fotót Giuditta25 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Zöldségpörkölt II.
  2014-07-01 23:39:56, kedd
 
  Zöldségpörkölt II.

Hozzávalók:

2 személynek:
fél fej vöröshagyma
fél cukkini
2 sárgarépa
kb. 15 dkg zöldborsó
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál pirospaprika

bors
ételízesítő
étolaj

Elkészítés:

1. Pörköltalapot készítünk: olajon üvegesre pirítjuk a hagymát. Félrehúzzuk a tűzről, rátesszük a pirospaprikát. Kevés vízzel felöntjük, és visszatesszük a tűzre. Sózzuk, borsozzuk, ételízesítővel ízesítjük.

2. Először a vékony karikákra vágott sárgarépát tesszük bele, mert ennek kell a legtöbb idő, hogy megfőjön.

3. Pár perc múlva hozzáadjuk a kockákra vágott cukkinit, legvégül pedig a zöldborsót.

4. Belereszelünk 2 gerezd fokhagymát, és addig főzzük, míg az összes zöldség megpuhul (kb. 10 perc).





Megjegyzés:

A 90 napos fogyókúra keményítőnapjára ideális krumplipürével vagy rizzsel. Nem fogyókúrázóknak tésztával ajánlom.

A receptet ésa fotót Giuditta25 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Sasadi szelet
  2014-07-01 23:37:27, kedd
 
  Sasadi szelet

Hozzávalók:

8 szelet kicsontozott sertéskaraj
8 db felezett őszibarackbefőtt
4 db szegfűszeg
4 db szegfűbors

őrölt fehérbors
vaj a sütéshez

Elkészítés:

A hússzeleteket kiklopfolom, széleit pár helyen kicsit bevágom, sózom, borsozom. Felhevítem a vajat, beledobom a szegfűszeget és a szegfűborsot, átsütöm benne a hússzeletek mindkét oldalát, ha elég puha, kiveszem a szeleteket a serpenyőből.

A visszamaradt zsiradékban átsütöm a felezett barackokat, közben a konzerv levéből adok hozzá 2-3 evőkanálnyit. A barackokat kiveszem, a szaftot hagyom besűrűsödni.

Tejszínes krumplipürével tálalom úgy, hogy minden szelet hús tetejére egy darab barackot helyezek, és meglocsolom egy pici szafttal.

Megjegyzés:

Gyorsan elkészíthető, ízletes fogás, nagyon jól harmonizál a hús és a gyümölcs kompozíciója. Csirke- vagy pulykamellfiléből is készítheti, akinek a szárnyas húsok szimpatikusabbak.

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Aszaltszilvás-boros almaleves tejszínnel
  2014-07-01 23:36:01, kedd
 
  Aszaltszilvás-boros almaleves tejszínnel

Hozzávalók:

4 db alma
2 dl fehérbor
8 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
2 evőkanál méz
4 dkg cukor
2 dl tejszín
10 dkg magozott aszalt szilva
1 citrom reszelt héja


Elkészítés:

Az almákat megmossuk, megtisztítjuk, kimagozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Lábosba tesszük, ráöntjük a bort és annyi vizet, hogy félujjnyira ellepje. Beletesszük a cukrot, a mézet, csipetnyi sót és a gézbe kötött szegfűszeget, fahéjat. Kíméletesen, lassan főzzük.

Amikor az alma megpuhult, kivesszük a gézt, és a fűszerekkel együtt kidobjuk.

Az almát a levével együtt összeturmixoljuk. Beleöntjük a tejszínt, beleszórjuk a citrom reszelt héját, és kíméletesen összeforraljuk.

A tűzről levéve beleszórjuk az összevágott aszalt szilvát. 2-3 percen át pihentetjük, és amikor megpuhult a szilva, tálaljuk. A tetejére tehetünk tejszínhabot.





Megjegyzés:

A receptet Molnár Ilona Mária küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Július
  2014-07-01 14:14:10, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Július
  2014-07-01 14:10:09, kedd
 
  Július

Július az év hetedik hónapja a Gergely-naptárban, és 31 napos.
A római naptárban kezdetben ez az ötödik hónap volt.
Ennek megfelelően latinul eredetileg Quintilis (,,ötös") volt a hónap neve,
csak később Julius Caesarról nevezték át júliusra.






A 18. századi nyelvújítók szerint a július: kalászonos.
Az Arvisurák szerint Áldás hava.
A népi kalendárium Szent Jakab havának nevezi.

Egészen a 18. századig a nagyon hasonló női keresztnévből,
a Júliából származtatták.

Forrás: A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 371 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1586
  • e Hét: 6100
  • e Hónap: 11138
  • e Év: 140845
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.