|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2014-07-11 23:22:53, péntek
|
|
|
Lekvárfőzés, avagy az üveghegyeken túl
Gyorsan elillannak a nyár csodái, érdemes belőlük a későbbi időre is eltenni. A fagyasztó feltalálása előtt a háziasszonyoknak egyetlen módszerük volt a téli hónapra is átmenteni a nyári gyümölcsök ízeit. Lekvárokban.
A szezon kezdődik az eperrel, cseresznyével, meggyel, majd jön a sláger: a sárgabarack, a málna, majd a szilva. A téli hónapokban is lehet főzőcskézni, ilyenkor a déligyümölcsökből készíthető lekvár.
A baracklekvár a dzsemek királynője
Kis lekvárhistória
A mézzel vagy cukorral édesített, tartósított gyümölcs nagy múltra tekint vissza. A perzsák a naspolyát tartósították, a görögök birsalmát tettek el mézzel. Az ókori Róma egyik mesterszakácsának, Marcus Apicius Gaviusnak a munkásságát feldolgozó ókori receptkönyv (Re Culinaria ) is tartalmaz olyan leírásokat, amik a gyümölcsök konzerválásával kapcsolatosak. Ebben az időben főleg a birsalmából nyertek gyümölcszselét. S ezzel a birsalma szerepe nem ért véget, hiszen a keresztanyaságot is magára vállalta. Az angol, mára világhírűvé vált marmalade ugyanis a portugál marmelada szóból származik, ami birsalmasajtot jelent.
A lekvárok aztán a középkori orvostudományban is nagy szerepet kaptak. A rossz ízű gyógyszereket ezzel az anyaggal tették elviselhetővé a betegek számára.
Ám ezek a csodás, édes gyümölcssűrítmények a gazdagok asztalain is megjelentek. Állítólag XIV. Lajos is nagy híve volt a lekvároknak és a különböző gyümölcszseléknek. Az Újvilágot a XVII. századdban a New England-i telepesek jóvoltából hódította meg a jam és a jelly.
Akár darabos, akár pépes, rengeteg módon használhatjuk majd a nyár ízeit
Miből készíthetünk lekvárt?
Alapvetően a szezonális gyümölcsök legjavát szoktuk üvegbe zárni, de mostanában kezdenek divatba jönni a zöldséglekvárok is. A gyümölcsök közül leggyakrabban a sárgabarackból, szilvából és eperből szoktak lekvárt főzni.
Angliában a narancslekvár az igazi, de szeretik a vajjal, tojással kikevert curdot is, ami a skótoknál is nagy sikernek örvend. A csehek az áfonyalekvárra esküsznek, a németek almapürét készítenek.
Hogyan készíthetünk lekvárt?
A lekvárkészítés lényege, hogy hosszabb távon képesek legyünk hűtés nélkül tárolni a gyümölcsöt. A cukorral való felfőzés erre megoldást jelent. Ebben az esetben a cukor segít a tartósításban, a hő meg a felesleges víz elpárologtatásában, így sűrítve be a gyümölcsöt.
Lekvárfőzés: családi program
Mitől függ a főzési idő? Általában attól, hogy mennyi idő alatt válik homogénné a lekvár, tűnik el a gyümölcs héja.
A lekvárfőzésben is több iskola vetekszik egymással. Sokan előre lecukrozott gyümölcsöt főznek fel, mások a már önmagában pépessé főtt gyümölcsökhöz mérik hozzá a cukrot. Vannak, aki héjastul főznek fel bizonyos gyümölcsöket, míg a másik tábor a hirtelen leforrázott gyümölcsről ügyesen lehántja a héjat, és úgy kezd bele a lekvárfőzésbe.
A lekvárfőzés egyik alapanyaga természetesen a gyümölcs, a másik meg a cukor. Be kell valljam, én a régi iskola híve vagyok, nem szeretem az édesítőszerekkel, egyéb pótlékokkal feljavított lekvárokat, de ez nem jelenti azt, hogy ne értenék egyet a létjogosultságukkal, hiszen a cukorbetegek számára is kell, hogy legyen alternatíva. Ennek ellenére azt hiszem, az igazi békebeli lekvár elkészítéséhez cukorra van szükség.
Egyik nagy kedvencünk a málna
Manapság már kaphatóak úgynevezett befőzőcukrok, amik némi zselésítőanyagot is tartalmaznak, így biztosítva jobb állagot, rövidebb főzési időt, de nagyobb pektintartalmú gyümölcsökkel is keverhetjük a lekvárnak szánt gyümölcsünket, ami szintén állagjavuláshoz vezet. A befőzőcukrokban még citromsav is található, ez a lekvár ízét hivatott javítani.
Ám vannak kifejezetten olyan gyümölcsök, amik cukor nélkül is elkészíthetőek. Igaz, itt hosszabb az elkészítés folyamata, de megéri. Ilyen gyümölcs a szilva, a cseresznye és - bármilyen meglepő - a szőlő is. A szilvából készített lekvárnál egy méretes tepsire, egy jól befűtött sütőre és esetlegesen némi fűszerre van szükségünk.
A lekvároskenyér minden gyerek kedvence
Lekvárfőzés-kisokos
Figyelni kell a gyümölcs minőségére. Csak hibátlan, szép gyümölcsből készítsünk lekvárt, a hibás szemek az egész fazéknyi gyümölcsöt tönkretehetik, nem érdemes ezen spórolni. Azokat a gyümölcsöket, amik héjastul kerülnek megfőzésre, nagyon alaposan meg kell mosni. Az apróbbakat akár három-négy vízben is.
Be kell tartani a főzés fázisait, illetve az ahhoz rendelt időtartamokat.
Mindig liszt, morzsa-, illetve ételmaradékoktól mentes, tiszta konyhában dolgozzunk. Nem szerencsés, ha morzsa kerül a lekvárba vagy az üvegekbe, mert erjedést idézhet elő, így téve tönkre vagy csak egy üvegnyi lekvárt, vagy esetleg az egész fazéknyit.
A lekvár tárolására szánt üvegeket, a főzéshez használt lábost és a lekvár keveréséhez használatos lukas közepű fakanalat alaposan mossuk el.
A lekvárt FOLYAMATOSAN keverni kell, amíg készítjük. Némi gyakorlattal és kellő karizommal nem túl megerőltető, de arra minden esetben figyelni kell, hogy a főzőlapon lévő ,,lángok" nagyságrendileg hova esnek. Ezeket a pontokat érdemes fokozottan átkeverni, hogy a lekvár nehogy leégjen.
A lekvárhoz létezik a már emlegetett lukas közepű kanál, ami némileg megkönnyíti az egyre sűrűbbé váló gyümölcs folyamatos keverését.
A régi üvegeket a lekvárok betöltése előtt meleg vízzel át kell öblíteni, illetve meleg vizes tepsibe kell állítani. Először egy kevés lekvárt kell beleönteni, majd hagyni, hogy a hőt átvegye az edény, a többit csak ezután szabad beleönteni. A modern üvegek már nem kívánják ezt a fajta odafigyelést, de itt is érdemes óvatosan tölteni, hogy az üveg szája lehetőleg ne legyen lekváros.
A megtöltött üvegeket, kicsit át kell rázni, hogy a felesleges levegő kijöjjön. Ilyenkor elképzelhető, hogy egy kevés lekvár még rátölthető, majd jó le kell zárni. A jól felfőzött lekvárra semmilyen tartósítószer nem kell. Aki mégis szükségét érzi, azt használjon egy késhegynyi szalicilt, amit a lekvár tetejére kell hinteni, közvetlenül az üveg lezárása előtt.
Az üveg lezárható celofánnal vagy fémtetővel, esetleg ezek kombinációjával. A celofán valamilyen szinten átereszt, így aki higiénikusabbnak érzi, az használjon fémfedőt.
A dunsztolás
A szárazdunszt régi és jól bevált módszer a lekvárokban esetlegesen még előforduló mikroorganizmusok elpusztítására. Az üvegekbe töltött forró lekvárokat alaposan lezárjuk. Sűrűn egymás mellé tesszük és alaposan bebugyoláljuk. Erre a célra a legalkalmasabb néhány jó vastag takaró, esetleg egy tolldunyha.
A folyamat - ha nagyon alaposak voltunk a csomagolással és jó néhány réteg próbálja benntartani a hőt - akár 2 napig is eltarthat. Érdemes türelmesen kivárni, amíg a dunsztban teljesen kihűlnek a lekvárok.
Akinek kertje van, folyamatosan elteheti a beérő gyümölcsöket, de *szedd magad* akciókban jó áron vásárolhatunk is
Eperlekvár
Hozzávalók:
1 kg eper
1/2 kg cukor
Elkészítés: Az epret alaposan megtisztítom, lábasba teszem, kicsit krumplinyomóval megtöröm, folytonos kavargatás mellett felforralom, 20 percig főzöm. Ezután hozzáadom a cukrot, és megvárom, amíg felforr, és újabb 20 percig kavarom állhatatosan, hogy le ne égjen. Üvegbe töltöm, alaposan lezárom (legjobb erre a celofán), majd dunsztba teszem, és teljes kihűlésig benne is hagyom.
Szilvalekvár tepsiben
Zsiradékkal kikenem a tepsit, majd belefektetem az 5-6 kilónyi kimagozott szilvát. A tetejét megszórom úgy fél kiló cukorral (opcionális), kis fahéjjal ízesítem. Esetleg meglocsolom egy kevés citromlével. 160 fokon 5-6 órát sütöm.
A kész lekvárt vagy botmixerrel elsimítom, vagy darabosra hagyom. Üvegekbe töltöm, celofánnal, fémtetővel lezárom, és 3 percre fejre állítom az üvegeket, majd késznek ítélem.
A szilvalekvárt szabadtűzön vagy sütőben is készíthetjük
WM
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2014-07-11 23:05:03, péntek
|
|
|
Piszke, piszke, ribiszke
Jókai Mórról az a hír járta, hogy csak a kimagozott ribizlidzsemet volt hajlandó elfogyasztani. De tudunk ennél érdekessebbet is a ribizliről. Összefoglaló...
Ribizli
Júniusban hozza gyümölcsét a másfél méter magasságú ribizlicserje, mely Nyugat-Európában őshonos, a Kárpát-medencétől keletre nem terjedt el. Belgiumban és Franciaországban az 1600-as évektől nagy mennyiségben termesztették. Nálunk főleg a Duna-kanyar környékén és a Nyugat-Dunántúlon vannak nagy ribizli-termőhelyek, de a Fertő-tó környékén vadon is megterem. Rokona a piszke, vagy ahogy nevezik még büszke, egres.
Van ribizli tüske nélkül
Fehér, piros, fekete
Fehér és fekete ribizli is létezik, de leggyakrabban a piros ribizlivel találkozhatunk a piacokon. A fehér ribizli nálunk viszonylag ritka, holland ribizlinek is nevezik.
Feketeribizli
Hogy a legjobbat vegyük, figyeljük a ribizli szárának frissességét, és ellenőrizzük, hogy a szemek nincsenek-e összenyomódva. A hűtőszekrényben 1-3 napig áll el. Jól fagyasztható, és a többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan gurulósr ribizlit fogyaszthatunk télvíz idején, ha tálcán előfagyasztjuk, és csak ezután dobozoljuk, zacskózzuk.
A ribizli tisztítása egy villa segítségével egyszerű, így könnyen le lehet fésülni a szemeket a szárakról. Az apró darabokat, levélmaradványokat letisztíthatjuk, ha a ribizliszemeket egy nedves konyharuhával leterített tálcán görgetjük a tálba.
Ribizlis ételek és italok
Frissen magában, esetleg egy kis cukorral nagyon finom, a leggyakrabban ribizlilekvárt, dzsemet készítünk belőle. Alfred Hitchcock és Victor Hugo szívesen fogyasztotta a híres francia Bar-le-duc zselét, mely albínó (fehér) vagy piros ribizliből készül, és Lorraine zseléként is lehet vele találkozni magasabb színvonalú éttermekben libamáj kiegészítőjeként.
Ribizlidzsem
Finom a ribizliből készült leves is, és fanyarsága miatt kiváló salátákba. Nagyon jól lehet vele díszíteni, egy-egy fürt ribizli bármilyen koktélt feldob. Mini pavlovákon savanyúsága miatt is kiváló.
A ribizlibor nagyon finom ital, télen vitaminokban gazdag védőital.
A hagyományos angol vasárnapi báránysült gyakran készül ribizlizselével.
Skandináviában gyümölcslevesek készülnek belőle, és a híres Rote Grütze (piros kása, észak-európai gyümölcsös édesség) is tartalmaz ribizlit.
Díszítésre is kiváló a ribizli
Miért együnk sok ribizlit?
A ribizlinél csak a csipkebogyó gazdagabb C-vitaminban, de A-, B-, E-vitaminok is vannak benne, emellett vas- és magnéziumtartalma is kiemelkedő. Tartalmaz nátriumot, kalciumot, foszfort, mangánt is. Erősíti a csontokat és az immunrendszert, gyulladásgátló, fokozza az anyagcserét, sőt még torokfájás esetén is jó, hiszen serkenti a nyálképződést.
A feketeribizlit - a fentieken kívül - ízületi bántalmak és sárgaság kezelésére is ajánlják.
Ribizlileves
Hozzávalók:
40 dkg piros ribizli
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
1.) A ribizlit leszemezzük, megmossuk, és hozzáadjuk a cukrot, majd annyi vízben, amennyi bőven ellepi, felforraljuk.
2.) A pudingporral és a vaníliás cukorral simára kevert tejjel besűrítjük, és még egyszer felfőzzük. Lefedve behűtjük. Tejszínhabbal, citromfűlevelekkel, ribizliszemekkel díszítve tálaljuk.
Mandulás sült sajt ribizlipürével
Hozzávalók:
4 doboz camembert sajt (á 12,5 dkg)
1 tojás
3 evőkanál tej
1 evőkanál liszt
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg mandulaforgács
A sütéshez:
bőven olaj
A ribizlipüréhez:
40 dkg ribizli
1 dl rozé bor
4 dkg cukor
3 levél bazsalikom
Elkészítés: A ribizlit megmossuk, és a szemeket egy villa segítségével lehúzzuk a szárakról (tál felett dolgozzunk!). A sajtokat kettévágjuk.
SB
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2014-07-11 22:55:10, péntek
|
|
|
Rákkal töltött padlizsán gombás hercegnőburgonyával
Hozzávalók:
2 padlizsán
1 fej vöröshagyma
3 paradicsom
1 teáskanál liszt
2 evőkanál Vénusz olaj
10 dkg reszelt sajt
20 dkg mélyhűtött aprórák
2 evőkanál tejföl
A körethez:
20 dkg gomba
2 evőkanál Vénusz olaj
1 fej hagyma
1 teáskanál pirospaprika
50 dkg krumpli
2 evőkanál vaj
2 tojássárgája
3 evőkanál tej
Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk, hosszában félbevágjuk, húsukat keresztben bevágjuk, és kis lángon, az olajban 5-6 percig sütjük. A húsát kikanalazzuk.
A rákot hagyjuk kiengedni, a paradicsomot és a padlizsán húsát apróra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk, és 2 evőkanál olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a padlizsán húsát, beleszórjuk a lisztet, a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és 3 evőkanál vízzel meglocsoljuk. Lassú tűzön 3-4 percig főzzük, belekeverjük a tejfölt és a rákot, és még 2-3 percig főzzük.
A kivájt padlizsánhéjakat megtöltjük a rákos raguval, megszórjuk a sajttal, alufóliával letakarjuk, és 20 percre 160 fokos sütőbe tesszük.
A körethez a gombát és a hagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. Az olajon megpároljuk a hagymát, rátesszük a gombát, meghintjük sóval és pirospaprikával, és kis vizet hozzáadva 20 percig pároljuk, lehűtjük, turmixgéppel pépesre turmixoljuk.
A krumplit meghámozzuk, megfőzzük sós vízben, majd leszűrjük, burgonyanyomóval áttörjük. Beledolgozzuk a vajat, a tojássárgáját, a tejet és a gombapépet. Csillagcsöves nyomózsákba tesszük, kis halmokat nyomunk belőle egy tepsire, és 15 perc alatt megsütjük.
Megjegyzés:
Dunszt Zsolt receptje, fotó: Győrfi Viki, styling: Matis Edit Dodi
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-halas |
|
|
|
|
|
2014-07-11 22:53:09, péntek
|
|
|
Tzatziki pisztáciával és olajbogyóval
Hozzávalók:
3 db kígyóuborka
20 dkg sajtkrém
1 kis pohár tejföl
8-10 dkg pisztácia
5-6 gerezd fokhagyma
2-4 g morzsolt kapor (elhagyható)
10 dkg olívabogyó (elhagyható)
Elkészítés:
Meghámozom a megmosott uborkát úgy, hogy nagyon vékony csíkokban hagyok héját is rajta, a reszelő legnagyobb lyukán lereszelem. Amennyire tudom, kinyomkodom a levét (különben vízízű lesz). Megpucolom a pisztáciát, késheggyel összetöröm. A fokhagymát is megpucolom, apróra darabolom. A sajtkrémet a tejföllel külön elkeverem, hozzáadom a pisztáciát, a fokhagymát, a bogyókat, a kaprot, majd végül az uborkát. Ízlés szerint lehet sózni is. Jól elkeverem, és 1-2 órát hűtöm. Jó étvágyat!
Megjegyzés:
Az ubi levének kinyomására nagyon oda kell figyelni, mert egyszer elnagyoltam, és a kutyák ették meg a salátát! :-) Kicsit drága mulatság. Az olívabogyó mindegy, hogy töltött, töltetlen, zöld vagy fekete. Az ubin csak azért kell kicsi héjat hagyni, hogy szebb legyen a sali színe. Elhagyható, ha valakit zavar, meghámozhatja teljesen is. Szerintem finomabb, ha a fokhagymát nem zúzom, préselem. Ha előhűtöm a hozzávalókat (sajt, tejföl), és a reszelt uborkát is a hűtőbe teszem, amíg a többi hozzávalót összedarabolom, akár azonnal is fogyasztható. A húsimádók kis pirított csirkehússal is megbolondíthatják!
A receptet Anyuska25 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2014-07-11 22:50:39, péntek
|
|
|
Görög saláta egyszerűen
Hozzávalók:
1 db kígyóuborka
2 db paradicsom
1 db lilahagyma
17 dkg paprikával töltött olívabogyó
10 dkg feta sajt
4-5 levél friss bazsalikom
2 evőkanál szárított bazsalikom
olívaolaj
borecet
Elkészítés:
A zöldségeket megmosom, majd feldarabolom, a sajtot felkockázom, majd a zöldségekkel összekeverem. Hozzáadom az olívabogyót. Meglocsolom oíivaolajjal és 1-2 evőkanál borecettel. Fűszerezem szárított bazsalikommal, illetve friss apróra vágott bazsalikomlevéllel is.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Judithkaa küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2014-07-11 22:46:48, péntek
|
|
|
Fehércsokoládés cheesecake (sajttorta) áfonyaöntettel
Hozzávalók:
A kekszes alaphoz:
11 dkg keksz
5 dkg olvasztott vaj
A sajttortához:
15 dkg fehércsoki
10 dkg natúr (házi) krémsajt
1,2 dkg porcukor
2,5 dl zsíros tejszín
Az áfonyaöntethez:
12,5 dkg áfonya
3,5 dkg porcukor
2 evőkanál víz
Elkészítés:
Egy tálcára sütőpapírt teszünk és ráhelyezzük a tortagyűrűt.
A vajat megolvasztjuk. A kekszet ledaráljuk, az olvasztott vajjal összekeverjük, majd ezt az elegyet szépen egyenletesen belenyomkodjuk a karika aljába. Hűtőbe tesszük, míg elkészül a krém.
A fehércsokit megolvasztjuk gőz fölött, majd hagyjuk hűlni. A krémsajtot a porcukorral összekeverjük, majd hozzákeverjük a fehércsokit is. A tejszínt felverjük kemény habbá, és finom mozdulatokkal belekeverjük a sajtkrémbe.
A kekszes alapra kanalazzuk és elterítjük, tetejét egyenesre simítjuk, és hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára.
Az öntethez az áfonyát a cukorral és a vízzel feltesszük főni, amíg a cukor elolvad és az áfonya picit megpuhul. Ez elég gyorsan bekövetkezik. Amikor puha, kivesszük a gyümölcsöt egy külön tálkába, és a szirupot még 3-4 percig tovább főzzük, míg sűrűbb lesz. Aztán visszatesszük az áfonyát, és hagyjuk kihűlni.
Ha a sajtkrém megdermedt, akkor levehetjük a karikát óvatosan, majd óvatosan rákanalazzuk a már kihűlt öntetet.
Megjegyzés:
Nagyon gusztusos, finom, lágy, könnyű, de a tejszín és a csoki miatt kissé tömény is egyben. :)
A receptet és a fotót Suncika küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2014-07-11 22:38:25, péntek
|
|
|
Ananászos-tejszínes csirkemell
Hozzávalók:
1 egész csirkemellfilé
1 ananász konzerv
2 gerezd fokhagyma
20 dkg reszelt sajt
2 dl tejszín
1,5 dl száraz fehérbor
ételízesítő
bors
Elkészítés:
A csirkemellet felvágom féltenyérnyi darabokra, kiklopfolom és ételízesítővel bedörzsölöm.
A húsokat egy kivajazott hőálló üvegedénybe teszem és megborsozom. A 2 gerezd fokhagymát rányomom, egyenletesen eloszlatva. Az ananászdarabokat rászórom, ráöntök kb. 1,5 dl száraz fehérbort. A tejszínből először csak 1,5 dl-t locsolok szét rajta, majd megszórom a reszelt sajttal. A maradék tejszínt szétlocsolom a sajton, így nem tud hirtelen megégni a sajt.
Előmelegített 170 fokos sütőben készre sütöm kb. 35-40 perc alatt.
Rizzsel nagyon finom!
Megjegyzés:
Próbáltam már édes, 5 puttonyos tokaji aszúval is, na az aztán igen finom!!!
A receptet és a fotót Doommaker küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-07-11 22:28:07, péntek
|
|
|
Bakonyi betyárleves III.
Hozzávalók:
40 dkg borjúcomb
10 dkg füstölt szalonna
15 dkg erdei gomba
20 dkg leveszöldség
1 nagyfej vöröshagyma
3 dl tejföl
2 evőkanál liszt
1 csokor petrezselyem
1 db paprika
1 db paradicsom
1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
1 csapott evőkanál só
késhegynyi törött bors
Elkészítés:
Az apró kockákra vágott szalonnát zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, és kissé megpirítjuk. Azután beletesszük a kockára vágott húst, és kevergetve tovább sütjük. Sóval, borssal fűszerezzük, pici vizet öntünk alá, és lefedve csendes tűzön félpuhára pároljuk.
Ekkor hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott leveszöldséget, a szeletekre vágott gombát, megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük bőven vízzel.
Tovább főzzük, majd rövid idő után beletesszük a csíkokra vágott paprikát s a felkockázott paradicsomot, és készre főzzük.
Amikor elkészült, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, és behabarjuk a liszttel kikevert tejföllel. Felforraljuk, és máris tálaljuk.
Levesbetétként csipetkét is adhatunk hozzá.
Megjegyzés:
A receptet Keszericze Anna küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2014-07-11 22:23:34, péntek
|
|
|
Melegszendvicskenyér a sütőből
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
1,5 dl tej
1,5 dl víz
3 dkg vaj
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2,5 dkg élesztő
A töltelékhez:
szalámi, kolbász, sonka ízlés szerint
lapka sajt
reszelt sajt
Elkészítés:
A vajat olvasszuk fel, majd a langyos tejjel és a langyos vízzel együtt öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. A lisztet keverjük össze a sóval, majd kanalazzuk rá a folyékony hozzávalókra. Ezután morzsoljuk rá az élesztőt és szórjuk rá a cukrot. Indítsuk el a dagasztóprogramot, majd dagasszuk meg a tésztát (én kétszer elindítottam egymás után a dagasztóprogramot, hogy szépen kidolgozott tésztát kapjak). Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!
A megdagasztott tésztát tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük kb. 30 percig.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, majd nyújtsuk 2-3 mm vastagra. Vágjuk fel akkora darabokra, mit amekkora a sütéshez használt forma mérete.
Ezután a formát béleljük ki sütőpapírral, állítsuk fel az oldalára, majd kezdjük el rétegezni a hozzávalókat. Először tegyünk bele egy darab tésztát, majd arra egy szelet lapka sajtot, ezután ízlés szerint szalámit (kolbászt vagy sonkát), és szórjuk meg bőségesen reszelt sajttal. Addig rétegezzük a hozzávalókat, még teljesen megtelik a forma.
Végül a tetejét kenjük le olvasztott vajjal, majd langyos helyen kelesszük ismét 30 percig.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt készre
(én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem).
A sütőből kivéve hagyjuk a szendvicskenyeret kicsit hűlni, majd úgy kínáljuk.
Megjegyzés:
Reggelire vagy éppen vacsorára egy pohár teával nagyon finom.
A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2014. Július
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
371 db bejegyzés |
e év: |
4790 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 559
- e Hét: 3364
- e Hónap: 11630
- e Év: 128283
|
|
|