Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Lekvárfőzés, avagy az üveghegyeken túl
  2014-07-11 23:22:53, péntek
 
  Lekvárfőzés, avagy az üveghegyeken túl

Gyorsan elillannak a nyár csodái, érdemes belőlük a későbbi időre is eltenni. A fagyasztó feltalálása előtt a háziasszonyoknak egyetlen módszerük volt a téli hónapra is átmenteni a nyári gyümölcsök ízeit. Lekvárokban.

A szezon kezdődik az eperrel, cseresznyével, meggyel, majd jön a sláger: a sárgabarack, a málna, majd a szilva. A téli hónapokban is lehet főzőcskézni, ilyenkor a déligyümölcsökből készíthető lekvár.





A baracklekvár a dzsemek királynője

Kis lekvárhistória

A mézzel vagy cukorral édesített, tartósított gyümölcs nagy múltra tekint vissza. A perzsák a naspolyát tartósították, a görögök birsalmát tettek el mézzel. Az ókori Róma egyik mesterszakácsának, Marcus Apicius Gaviusnak a munkásságát feldolgozó ókori receptkönyv (Re Culinaria ) is tartalmaz olyan leírásokat, amik a gyümölcsök konzerválásával kapcsolatosak. Ebben az időben főleg a birsalmából nyertek gyümölcszselét. S ezzel a birsalma szerepe nem ért véget, hiszen a keresztanyaságot is magára vállalta. Az angol, mára világhírűvé vált marmalade ugyanis a portugál marmelada szóból származik, ami birsalmasajtot jelent.

A lekvárok aztán a középkori orvostudományban is nagy szerepet kaptak. A rossz ízű gyógyszereket ezzel az anyaggal tették elviselhetővé a betegek számára.

Ám ezek a csodás, édes gyümölcssűrítmények a gazdagok asztalain is megjelentek. Állítólag XIV. Lajos is nagy híve volt a lekvároknak és a különböző gyümölcszseléknek. Az Újvilágot a XVII. századdban a New England-i telepesek jóvoltából hódította meg a jam és a jelly.





Akár darabos, akár pépes, rengeteg módon használhatjuk majd a nyár ízeit

Miből készíthetünk lekvárt?

Alapvetően a szezonális gyümölcsök legjavát szoktuk üvegbe zárni, de mostanában kezdenek divatba jönni a zöldséglekvárok is. A gyümölcsök közül leggyakrabban a sárgabarackból, szilvából és eperből szoktak lekvárt főzni.

Angliában a narancslekvár az igazi, de szeretik a vajjal, tojással kikevert curdot is, ami a skótoknál is nagy sikernek örvend. A csehek az áfonyalekvárra esküsznek, a németek almapürét készítenek.
Hogyan készíthetünk lekvárt?

A lekvárkészítés lényege, hogy hosszabb távon képesek legyünk hűtés nélkül tárolni a gyümölcsöt. A cukorral való felfőzés erre megoldást jelent. Ebben az esetben a cukor segít a tartósításban, a hő meg a felesleges víz elpárologtatásában, így sűrítve be a gyümölcsöt.





Lekvárfőzés: családi program

Mitől függ a főzési idő? Általában attól, hogy mennyi idő alatt válik homogénné a lekvár, tűnik el a gyümölcs héja.

A lekvárfőzésben is több iskola vetekszik egymással. Sokan előre lecukrozott gyümölcsöt főznek fel, mások a már önmagában pépessé főtt gyümölcsökhöz mérik hozzá a cukrot. Vannak, aki héjastul főznek fel bizonyos gyümölcsöket, míg a másik tábor a hirtelen leforrázott gyümölcsről ügyesen lehántja a héjat, és úgy kezd bele a lekvárfőzésbe.

A lekvárfőzés egyik alapanyaga természetesen a gyümölcs, a másik meg a cukor. Be kell valljam, én a régi iskola híve vagyok, nem szeretem az édesítőszerekkel, egyéb pótlékokkal feljavított lekvárokat, de ez nem jelenti azt, hogy ne értenék egyet a létjogosultságukkal, hiszen a cukorbetegek számára is kell, hogy legyen alternatíva. Ennek ellenére azt hiszem, az igazi békebeli lekvár elkészítéséhez cukorra van szükség.





Egyik nagy kedvencünk a málna

Manapság már kaphatóak úgynevezett befőzőcukrok, amik némi zselésítőanyagot is tartalmaznak, így biztosítva jobb állagot, rövidebb főzési időt, de nagyobb pektintartalmú gyümölcsökkel is keverhetjük a lekvárnak szánt gyümölcsünket, ami szintén állagjavuláshoz vezet. A befőzőcukrokban még citromsav is található, ez a lekvár ízét hivatott javítani.

Ám vannak kifejezetten olyan gyümölcsök, amik cukor nélkül is elkészíthetőek. Igaz, itt hosszabb az elkészítés folyamata, de megéri. Ilyen gyümölcs a szilva, a cseresznye és - bármilyen meglepő - a szőlő is. A szilvából készített lekvárnál egy méretes tepsire, egy jól befűtött sütőre és esetlegesen némi fűszerre van szükségünk.





A lekvároskenyér minden gyerek kedvence

Lekvárfőzés-kisokos

Figyelni kell a gyümölcs minőségére. Csak hibátlan, szép gyümölcsből készítsünk lekvárt, a hibás szemek az egész fazéknyi gyümölcsöt tönkretehetik, nem érdemes ezen spórolni. Azokat a gyümölcsöket, amik héjastul kerülnek megfőzésre, nagyon alaposan meg kell mosni. Az apróbbakat akár három-négy vízben is.

Be kell tartani a főzés fázisait, illetve az ahhoz rendelt időtartamokat.

Mindig liszt, morzsa-, illetve ételmaradékoktól mentes, tiszta konyhában dolgozzunk. Nem szerencsés, ha morzsa kerül a lekvárba vagy az üvegekbe, mert erjedést idézhet elő, így téve tönkre vagy csak egy üvegnyi lekvárt, vagy esetleg az egész fazéknyit.

A lekvár tárolására szánt üvegeket, a főzéshez használt lábost és a lekvár keveréséhez használatos lukas közepű fakanalat alaposan mossuk el.

A lekvárt FOLYAMATOSAN keverni kell, amíg készítjük. Némi gyakorlattal és kellő karizommal nem túl megerőltető, de arra minden esetben figyelni kell, hogy a főzőlapon lévő ,,lángok" nagyságrendileg hova esnek. Ezeket a pontokat érdemes fokozottan átkeverni, hogy a lekvár nehogy leégjen.
A lekvárhoz létezik a már emlegetett lukas közepű kanál, ami némileg megkönnyíti az egyre sűrűbbé váló gyümölcs folyamatos keverését.

A régi üvegeket a lekvárok betöltése előtt meleg vízzel át kell öblíteni, illetve meleg vizes tepsibe kell állítani. Először egy kevés lekvárt kell beleönteni, majd hagyni, hogy a hőt átvegye az edény, a többit csak ezután szabad beleönteni. A modern üvegek már nem kívánják ezt a fajta odafigyelést, de itt is érdemes óvatosan tölteni, hogy az üveg szája lehetőleg ne legyen lekváros.

A megtöltött üvegeket, kicsit át kell rázni, hogy a felesleges levegő kijöjjön. Ilyenkor elképzelhető, hogy egy kevés lekvár még rátölthető, majd jó le kell zárni. A jól felfőzött lekvárra semmilyen tartósítószer nem kell. Aki mégis szükségét érzi, azt használjon egy késhegynyi szalicilt, amit a lekvár tetejére kell hinteni, közvetlenül az üveg lezárása előtt.

Az üveg lezárható celofánnal vagy fémtetővel, esetleg ezek kombinációjával. A celofán valamilyen szinten átereszt, így aki higiénikusabbnak érzi, az használjon fémfedőt.
A dunsztolás

A szárazdunszt régi és jól bevált módszer a lekvárokban esetlegesen még előforduló mikroorganizmusok elpusztítására. Az üvegekbe töltött forró lekvárokat alaposan lezárjuk. Sűrűn egymás mellé tesszük és alaposan bebugyoláljuk. Erre a célra a legalkalmasabb néhány jó vastag takaró, esetleg egy tolldunyha.

A folyamat - ha nagyon alaposak voltunk a csomagolással és jó néhány réteg próbálja benntartani a hőt - akár 2 napig is eltarthat. Érdemes türelmesen kivárni, amíg a dunsztban teljesen kihűlnek a lekvárok.





Akinek kertje van, folyamatosan elteheti a beérő gyümölcsöket, de *szedd magad* akciókban jó áron vásárolhatunk is

Eperlekvár

Hozzávalók:
1 kg eper
1/2 kg cukor

Elkészítés: Az epret alaposan megtisztítom, lábasba teszem, kicsit krumplinyomóval megtöröm, folytonos kavargatás mellett felforralom, 20 percig főzöm. Ezután hozzáadom a cukrot, és megvárom, amíg felforr, és újabb 20 percig kavarom állhatatosan, hogy le ne égjen. Üvegbe töltöm, alaposan lezárom (legjobb erre a celofán), majd dunsztba teszem, és teljes kihűlésig benne is hagyom.

Szilvalekvár tepsiben

Zsiradékkal kikenem a tepsit, majd belefektetem az 5-6 kilónyi kimagozott szilvát. A tetejét megszórom úgy fél kiló cukorral (opcionális), kis fahéjjal ízesítem. Esetleg meglocsolom egy kevés citromlével. 160 fokon 5-6 órát sütöm.
A kész lekvárt vagy botmixerrel elsimítom, vagy darabosra hagyom. Üvegekbe töltöm, celofánnal, fémtetővel lezárom, és 3 percre fejre állítom az üvegeket, majd késznek ítélem.





A szilvalekvárt szabadtűzön vagy sütőben is készíthetjük

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Piszke, piszke, ribiszke
  2014-07-11 23:05:03, péntek
 
  Piszke, piszke, ribiszke

Jókai Mórról az a hír járta, hogy csak a kimagozott ribizlidzsemet volt hajlandó elfogyasztani. De tudunk ennél érdekessebbet is a ribizliről. Összefoglaló...

Ribizli

Júniusban hozza gyümölcsét a másfél méter magasságú ribizlicserje, mely Nyugat-Európában őshonos, a Kárpát-medencétől keletre nem terjedt el. Belgiumban és Franciaországban az 1600-as évektől nagy mennyiségben termesztették. Nálunk főleg a Duna-kanyar környékén és a Nyugat-Dunántúlon vannak nagy ribizli-termőhelyek, de a Fertő-tó környékén vadon is megterem. Rokona a piszke, vagy ahogy nevezik még büszke, egres.





Van ribizli tüske nélkül

Fehér, piros, fekete

Fehér és fekete ribizli is létezik, de leggyakrabban a piros ribizlivel találkozhatunk a piacokon. A fehér ribizli nálunk viszonylag ritka, holland ribizlinek is nevezik.





Feketeribizli


Hogy a legjobbat vegyük, figyeljük a ribizli szárának frissességét, és ellenőrizzük, hogy a szemek nincsenek-e összenyomódva. A hűtőszekrényben 1-3 napig áll el. Jól fagyasztható, és a többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan gurulósr ribizlit fogyaszthatunk télvíz idején, ha tálcán előfagyasztjuk, és csak ezután dobozoljuk, zacskózzuk.

A ribizli tisztítása egy villa segítségével egyszerű, így könnyen le lehet fésülni a szemeket a szárakról. Az apró darabokat, levélmaradványokat letisztíthatjuk, ha a ribizliszemeket egy nedves konyharuhával leterített tálcán görgetjük a tálba.
Ribizlis ételek és italok

Frissen magában, esetleg egy kis cukorral nagyon finom, a leggyakrabban ribizlilekvárt, dzsemet készítünk belőle. Alfred Hitchcock és Victor Hugo szívesen fogyasztotta a híres francia Bar-le-duc zselét, mely albínó (fehér) vagy piros ribizliből készül, és Lorraine zseléként is lehet vele találkozni magasabb színvonalú éttermekben libamáj kiegészítőjeként.





Ribizlidzsem

Finom a ribizliből készült leves is, és fanyarsága miatt kiváló salátákba. Nagyon jól lehet vele díszíteni, egy-egy fürt ribizli bármilyen koktélt feldob. Mini pavlovákon savanyúsága miatt is kiváló.

A ribizlibor nagyon finom ital, télen vitaminokban gazdag védőital.
A hagyományos angol vasárnapi báránysült gyakran készül ribizlizselével.
Skandináviában gyümölcslevesek készülnek belőle, és a híres Rote Grütze (piros kása, észak-európai gyümölcsös édesség) is tartalmaz ribizlit.





Díszítésre is kiváló a ribizli

Miért együnk sok ribizlit?

A ribizlinél csak a csipkebogyó gazdagabb C-vitaminban, de A-, B-, E-vitaminok is vannak benne, emellett vas- és magnéziumtartalma is kiemelkedő. Tartalmaz nátriumot, kalciumot, foszfort, mangánt is. Erősíti a csontokat és az immunrendszert, gyulladásgátló, fokozza az anyagcserét, sőt még torokfájás esetén is jó, hiszen serkenti a nyálképződést.

A feketeribizlit - a fentieken kívül - ízületi bántalmak és sárgaság kezelésére is ajánlják.

Ribizlileves

Hozzávalók:
40 dkg piros ribizli
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
1.) A ribizlit leszemezzük, megmossuk, és hozzáadjuk a cukrot, majd annyi vízben, amennyi bőven ellepi, felforraljuk.
2.) A pudingporral és a vaníliás cukorral simára kevert tejjel besűrítjük, és még egyszer felfőzzük. Lefedve behűtjük. Tejszínhabbal, citromfűlevelekkel, ribizliszemekkel díszítve tálaljuk.

Mandulás sült sajt ribizlipürével

Hozzávalók:
4 doboz camembert sajt (á 12,5 dkg)
1 tojás
3 evőkanál tej
1 evőkanál liszt
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg mandulaforgács

A sütéshez:
bőven olaj

A ribizlipüréhez:
40 dkg ribizli
1 dl rozé bor
4 dkg cukor
3 levél bazsalikom

Elkészítés: A ribizlit megmossuk, és a szemeket egy villa segítségével lehúzzuk a szárakról (tál felett dolgozzunk!). A sajtokat kettévágjuk.

SB

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Rákkal töltött padlizsán gombás hercegnőburgonyával
  2014-07-11 22:55:10, péntek
 
  Rákkal töltött padlizsán gombás hercegnőburgonyával

Hozzávalók:

2 padlizsán
1 fej vöröshagyma
3 paradicsom
1 teáskanál liszt
2 evőkanál Vénusz olaj
10 dkg reszelt sajt
20 dkg mélyhűtött aprórák
2 evőkanál tejföl
A körethez:
20 dkg gomba
2 evőkanál Vénusz olaj
1 fej hagyma
1 teáskanál pirospaprika
50 dkg krumpli
2 evőkanál vaj
2 tojássárgája
3 evőkanál tej

Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk, hosszában félbevágjuk, húsukat keresztben bevágjuk, és kis lángon, az olajban 5-6 percig sütjük. A húsát kikanalazzuk.

A rákot hagyjuk kiengedni, a paradicsomot és a padlizsán húsát apróra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk, és 2 evőkanál olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a padlizsán húsát, beleszórjuk a lisztet, a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és 3 evőkanál vízzel meglocsoljuk. Lassú tűzön 3-4 percig főzzük, belekeverjük a tejfölt és a rákot, és még 2-3 percig főzzük.

A kivájt padlizsánhéjakat megtöltjük a rákos raguval, megszórjuk a sajttal, alufóliával letakarjuk, és 20 percre 160 fokos sütőbe tesszük.

A körethez a gombát és a hagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. Az olajon megpároljuk a hagymát, rátesszük a gombát, meghintjük sóval és pirospaprikával, és kis vizet hozzáadva 20 percig pároljuk, lehűtjük, turmixgéppel pépesre turmixoljuk.

A krumplit meghámozzuk, megfőzzük sós vízben, majd leszűrjük, burgonyanyomóval áttörjük. Beledolgozzuk a vajat, a tojássárgáját, a tejet és a gombapépet. Csillagcsöves nyomózsákba tesszük, kis halmokat nyomunk belőle egy tepsire, és 15 perc alatt megsütjük.





Megjegyzés:

Dunszt Zsolt receptje, fotó: Győrfi Viki, styling: Matis Edit Dodi

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Tzatziki pisztáciával és olajbogyóval
  2014-07-11 22:53:09, péntek
 
  Tzatziki pisztáciával és olajbogyóval

Hozzávalók:

3 db kígyóuborka
20 dkg sajtkrém
1 kis pohár tejföl
8-10 dkg pisztácia
5-6 gerezd fokhagyma
2-4 g morzsolt kapor (elhagyható)
10 dkg olívabogyó (elhagyható)

Elkészítés:

Meghámozom a megmosott uborkát úgy, hogy nagyon vékony csíkokban hagyok héját is rajta, a reszelő legnagyobb lyukán lereszelem. Amennyire tudom, kinyomkodom a levét (különben vízízű lesz). Megpucolom a pisztáciát, késheggyel összetöröm. A fokhagymát is megpucolom, apróra darabolom. A sajtkrémet a tejföllel külön elkeverem, hozzáadom a pisztáciát, a fokhagymát, a bogyókat, a kaprot, majd végül az uborkát. Ízlés szerint lehet sózni is. Jól elkeverem, és 1-2 órát hűtöm. Jó étvágyat!

Megjegyzés:

Az ubi levének kinyomására nagyon oda kell figyelni, mert egyszer elnagyoltam, és a kutyák ették meg a salátát! :-) Kicsit drága mulatság. Az olívabogyó mindegy, hogy töltött, töltetlen, zöld vagy fekete. Az ubin csak azért kell kicsi héjat hagyni, hogy szebb legyen a sali színe. Elhagyható, ha valakit zavar, meghámozhatja teljesen is. Szerintem finomabb, ha a fokhagymát nem zúzom, préselem. Ha előhűtöm a hozzávalókat (sajt, tejföl), és a reszelt uborkát is a hűtőbe teszem, amíg a többi hozzávalót összedarabolom, akár azonnal is fogyasztható. A húsimádók kis pirított csirkehússal is megbolondíthatják!

A receptet Anyuska25 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Görög saláta egyszerűen
  2014-07-11 22:50:39, péntek
 
  Görög saláta egyszerűen

Hozzávalók:

1 db kígyóuborka
2 db paradicsom
1 db lilahagyma
17 dkg paprikával töltött olívabogyó
10 dkg feta sajt
4-5 levél friss bazsalikom
2 evőkanál szárított bazsalikom
olívaolaj
borecet

Elkészítés:

A zöldségeket megmosom, majd feldarabolom, a sajtot felkockázom, majd a zöldségekkel összekeverem. Hozzáadom az olívabogyót. Meglocsolom oíivaolajjal és 1-2 evőkanál borecettel. Fűszerezem szárított bazsalikommal, illetve friss apróra vágott bazsalikomlevéllel is.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Judithkaa küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Fehércsokoládés cheesecake (sajttorta) áfonyaöntettel
  2014-07-11 22:46:48, péntek
 
  Fehércsokoládés cheesecake (sajttorta) áfonyaöntettel

Hozzávalók:

A kekszes alaphoz:
11 dkg keksz
5 dkg olvasztott vaj
A sajttortához:
15 dkg fehércsoki
10 dkg natúr (házi) krémsajt
1,2 dkg porcukor
2,5 dl zsíros tejszín
Az áfonyaöntethez:
12,5 dkg áfonya
3,5 dkg porcukor
2 evőkanál víz

Elkészítés:

Egy tálcára sütőpapírt teszünk és ráhelyezzük a tortagyűrűt.

A vajat megolvasztjuk. A kekszet ledaráljuk, az olvasztott vajjal összekeverjük, majd ezt az elegyet szépen egyenletesen belenyomkodjuk a karika aljába. Hűtőbe tesszük, míg elkészül a krém.

A fehércsokit megolvasztjuk gőz fölött, majd hagyjuk hűlni. A krémsajtot a porcukorral összekeverjük, majd hozzákeverjük a fehércsokit is. A tejszínt felverjük kemény habbá, és finom mozdulatokkal belekeverjük a sajtkrémbe.





A kekszes alapra kanalazzuk és elterítjük, tetejét egyenesre simítjuk, és hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára.

Az öntethez az áfonyát a cukorral és a vízzel feltesszük főni, amíg a cukor elolvad és az áfonya picit megpuhul. Ez elég gyorsan bekövetkezik. Amikor puha, kivesszük a gyümölcsöt egy külön tálkába, és a szirupot még 3-4 percig tovább főzzük, míg sűrűbb lesz. Aztán visszatesszük az áfonyát, és hagyjuk kihűlni.





Ha a sajtkrém megdermedt, akkor levehetjük a karikát óvatosan, majd óvatosan rákanalazzuk a már kihűlt öntetet.





Megjegyzés:

Nagyon gusztusos, finom, lágy, könnyű, de a tejszín és a csoki miatt kissé tömény is egyben. :)

A receptet és a fotót Suncika küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Ananászos-tejszínes csirkemell
  2014-07-11 22:38:25, péntek
 
  Ananászos-tejszínes csirkemell

Hozzávalók:

1 egész csirkemellfilé
1 ananász konzerv
2 gerezd fokhagyma
20 dkg reszelt sajt
2 dl tejszín
1,5 dl száraz fehérbor
ételízesítő
bors

Elkészítés:

A csirkemellet felvágom féltenyérnyi darabokra, kiklopfolom és ételízesítővel bedörzsölöm.

A húsokat egy kivajazott hőálló üvegedénybe teszem és megborsozom. A 2 gerezd fokhagymát rányomom, egyenletesen eloszlatva. Az ananászdarabokat rászórom, ráöntök kb. 1,5 dl száraz fehérbort. A tejszínből először csak 1,5 dl-t locsolok szét rajta, majd megszórom a reszelt sajttal. A maradék tejszínt szétlocsolom a sajton, így nem tud hirtelen megégni a sajt.

Előmelegített 170 fokos sütőben készre sütöm kb. 35-40 perc alatt.





Rizzsel nagyon finom!





Megjegyzés:

Próbáltam már édes, 5 puttonyos tokaji aszúval is, na az aztán igen finom!!!

A receptet és a fotót Doommaker küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Bakonyi betyárleves III.
  2014-07-11 22:28:07, péntek
 
  Bakonyi betyárleves III.

Hozzávalók:

40 dkg borjúcomb
10 dkg füstölt szalonna
15 dkg erdei gomba
20 dkg leveszöldség
1 nagyfej vöröshagyma
3 dl tejföl
2 evőkanál liszt
1 csokor petrezselyem
1 db paprika
1 db paradicsom
1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
1 csapott evőkanál só
késhegynyi törött bors

Elkészítés:

Az apró kockákra vágott szalonnát zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, és kissé megpirítjuk. Azután beletesszük a kockára vágott húst, és kevergetve tovább sütjük. Sóval, borssal fűszerezzük, pici vizet öntünk alá, és lefedve csendes tűzön félpuhára pároljuk.

Ekkor hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott leveszöldséget, a szeletekre vágott gombát, megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük bőven vízzel.

Tovább főzzük, majd rövid idő után beletesszük a csíkokra vágott paprikát s a felkockázott paradicsomot, és készre főzzük.

Amikor elkészült, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, és behabarjuk a liszttel kikevert tejföllel. Felforraljuk, és máris tálaljuk.

Levesbetétként csipetkét is adhatunk hozzá.





Megjegyzés:

A receptet Keszericze Anna küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Melegszendvicskenyér a sütőből
  2014-07-11 22:23:34, péntek
 
  Melegszendvicskenyér a sütőből

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
1,5 dl tej
1,5 dl víz
3 dkg vaj
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2,5 dkg élesztő

A töltelékhez:
szalámi, kolbász, sonka ízlés szerint
lapka sajt
reszelt sajt

Elkészítés:

A vajat olvasszuk fel, majd a langyos tejjel és a langyos vízzel együtt öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. A lisztet keverjük össze a sóval, majd kanalazzuk rá a folyékony hozzávalókra. Ezután morzsoljuk rá az élesztőt és szórjuk rá a cukrot. Indítsuk el a dagasztóprogramot, majd dagasszuk meg a tésztát (én kétszer elindítottam egymás után a dagasztóprogramot, hogy szépen kidolgozott tésztát kapjak). Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!

A megdagasztott tésztát tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük kb. 30 percig.

A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, majd nyújtsuk 2-3 mm vastagra. Vágjuk fel akkora darabokra, mit amekkora a sütéshez használt forma mérete.

Ezután a formát béleljük ki sütőpapírral, állítsuk fel az oldalára, majd kezdjük el rétegezni a hozzávalókat. Először tegyünk bele egy darab tésztát, majd arra egy szelet lapka sajtot, ezután ízlés szerint szalámit (kolbászt vagy sonkát), és szórjuk meg bőségesen reszelt sajttal. Addig rétegezzük a hozzávalókat, még teljesen megtelik a forma.

Végül a tetejét kenjük le olvasztott vajjal, majd langyos helyen kelesszük ismét 30 percig.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt készre





(én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem).

A sütőből kivéve hagyjuk a szendvicskenyeret kicsit hűlni, majd úgy kínáljuk.





Megjegyzés:

Reggelire vagy éppen vacsorára egy pohár teával nagyon finom.

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 371 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 559
  • e Hét: 3364
  • e Hónap: 11630
  • e Év: 128283
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.