Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Eperdzsemes-fahéjas bukta
  2014-07-12 22:40:03, szombat
 
  Eperdzsemes-fahéjas bukta

Hozzávalók:

10 darab buktához:
50 dkg liszt
3 evőkanál por cukor
1 teáskanál só
2 db tojássárgája
2,5 dl tej
5 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
1 kisebb üveg eperdzsem

A lekenéshez, szóráshoz:
4-5 evőkanál kristály cukor
1 evőkanál őrölt fahéj
3 dkg vaj

Elkészítés:

Az élesztőt futtassuk fel egy kevés langyos, cukros tejben. A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk langyosra hűlni.

A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat és a maradék tejet. Ezután öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt is, végül kanalazzuk hozzá a sóval összekevert lisztet. Indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát.)

A megdagasztott tésztát tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük 45-50 percig.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk lisztezett felületre, majd felezzük el, mindkét tésztadarabot osszuk 5-5 egyenlő részre. A feldarabolt tésztákat ezután formázzuk gombóccá.

A megformázott gombócokból egyesével nyújtsunk ki hosszú csíkokat, majd a tészta 1/3 részét vágjuk be több helyen derelyevágóval (vagy éles késsel). A másik felére vékony csíkban kanalazzuk rá az eperdzsemet, majd a két szélét hajtsuk be, végül pedig tekerjük fel (a két szélét azért kell behajtani, hogy a dzsem sütés közben ne folyjon ki).

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük rá egymástól kicsit távolabb a megformázott rudakat. Takarjuk le egy konyharuhával, majd kelesszük újra 45-50 percig.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 perc alatt szép pirosra. A sütőből kivéve a forró tésztát kenjük le olvasztott vajjal, és szórjuk meg a cukros-fahéjas keverékkel. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki.

Az eperdzsemes-fahéjas rudakat langyosra hűtve tálaljuk, mert úgy a legfinomabb.





Megjegyzés:

Ízlés szerint lekvár helyett pudingos töltelékkel is megtölthetjük.

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Cukkinis-zöldborsós tészta
  2014-07-12 22:36:15, szombat
 
  Cukkinis-zöldborsós tészta

Hozzávalók:

2 személynek:
1 db zsenge cukkini
30 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott is)
1 csokor újhagyma
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
5 dkg vaj
1 dl zöldségalaplé
1-1,5 dl főzőtejszín

őrölt bors
20 dkg metélt tészta

Elkészítés:

A cukkinit ízlés szerint daraboljuk fel. Az újhagymát kicsit vastagabban karikázzuk fel. A borsót fejtsük ki, ha fagyasztottat használunk, akkor vegyük ki a hűtőből, hogy felengedjen. A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.

Egy wokban vagy serpenyőben hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát, és pároljuk üvegesre. Amikor már kellően megpárolódott, először adjuk hozzá a zöldborsót, majd a cukkinit is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és pároljuk tovább még pár percig, majd öntsük fel a zöldségalaplével. Félig lefedve addig pároljuk, míg a leve majdnem teljesen elfő, és a zöldségek roppanósra puhulnak. Ekkor öntsük fel a tejszínnel, óvatosan keverjük össze, majd addig főzzük, míg kissé besűrűsödik, közben többször keverjük meg.

Közben enyhén sós vízben főzzük ki a tésztát, szűrjük le, a lecsepegtetett tésztát halmozzuk a tányérra, majd kanalazzuk rá a tejszínes-cukkinis zöldborsót, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint még reszelt sajttal is megszórhatjuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Füstölthal-saláta
  2014-07-12 22:32:04, szombat
 
  Füstölthal-saláta

Hozzávalók 8 személyre:

90 dkg füstölt halfilé (lehet kétféle is, pl. pisztráng és lazac)
1 sárgadinnye
1 csokor kapor
1 dl majonéz
2 dl tejföl
2 evőkanál tejszínes torma
2 evőkanál tokaji aszú
1 citrom szeletelve

Elkészítés:

A halat falatnyi darabokra tördeljük/vágjuk. A dinnyét kettévágjuk, magjait kikaparjuk, húsából gombócokat vájunk ki. A kaprot leöblítjük, szárazra rázzuk, és felaprítjuk.

A majonézt simára keverjük a tejföllel, a tejszínes tormával, az aszúval és a kaporral. Sóval, borssal ízesítjük. A halat összeforgatjuk a dinnyével, ráöntjük az öntetet, és citromszeletekkel körítve tálaljuk. Bagettet kínáljunk hozzá.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 334 kcal

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Barackos-rizses torta
  2014-07-12 22:30:34, szombat
 
  Barackos-rizses torta

Hozzávalók:

A tésztához:
3 tojás
6 dkg liszt
5 dkg cukor
2 evőkanál olvasztott vaj
1 csomag vaníliás cukor
A tejszínes rizshez:
5 dl tej
10 dkg rizs
3-4 evőkanál cukor
1 csomag vanilíás cukor
csipet só
3 dl tejszín
1 csomag zselatin fix
A tetejére:
1 csomag tortazselé
1 barack befőtt

Elkészítés:

A tésztához a tojássárgáját a cukor felével és az olvasztott vajjal habosra keverjük, a fehérjét a maradék cukorral és vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A habot hozzáadjuk a tojássárgájához, hozzászitáljuk a lisztet, és óvatosan elkeverjük. Kivajazott formába tesszük, és 170 fokon 20-25 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).

A tejszínes rizshez az alapanyagokból tejberizst főzünk. A tejszínt a zselatinnal kemény habbá verjük, és ha rizs kihűlt, hozzákeverjük. Az elkészült krémet a piskótára öntjük, és kb. 1-1,5 órára a hűtőbe rakjuk.
Ha kihűlt, kirakjuk a barackkal, végül ráöntjük a tortazselét.





Megjegyzés:

Nagyon finom, lágy ízű. Nem az a tömény, édes torta. A családom pont ezért szereti.

A receptet és a fotót Sylvi306 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Borjú piccata bazsalikomos zöldséggel töltött kagylótésztáva
  2014-07-12 22:28:38, szombat
 
  Borjú piccata bazsalikomos zöldséggel töltött kagylótésztával

Hozzávalók:

60 dkg borjúhús (lehet hátszínből is)
1-2 szár bazsalikom
4 db tojás
15 dkg parmezán sajt
liszt
Vénusz olaj a sütéshez
25 dkg zacskó óriás kagyló tészta
3 db kaliforniai paprika (1-1 mindhárom színből)
2 db paradicsom
2 szál újhagyma
1 szál zellerszár
1 db cukkini
4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A borjúhúst leszeljük, picit megnyomkodjuk és megsózzuk, megborsozzuk. A parmezánt lereszeljük. A zöldségeket (kaliforniai paprikák, paradicsom, hagyma, zeller, cukkini) megmossuk és apró kockákra vágjuk.

1. A borjúszeletekre 1-1 levél bazsalikomot teszünk.

2. A tojásokat habosra verjük, beletesszük a reszelt parmezánt.

3. A húsokat a lisztbe forgatjuk, majd a parmezános tojásba, és kevés forró olajon 2-2 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.

4. A tésztát kifőzzük.

5. Amíg a tészta fő, az apró kockára vágott zöldségeket 4 evőkanál olívaolajon kicsit átforgatjuk 1-2 perc alatt, finomra vágott bazsalikomlevelet adunk hozzá.

6. A zöldségraguval megtöltjük a kifőtt kagylótésztákat, és köretként a hús mellé tálaljuk.

7. A maradék zöldséget a húsokra és a tésztára kanalazzuk.





Megjegyzés:

Őszi Balázs receptje, további fotókat, elkészítési útmutatót és érdekességeket itt találsz! >>>

Fotó: Győrfi Viki

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Hideg rumos-tejszínes gyümölcsleves
  2014-07-12 22:26:21, szombat
 
  Hideg rumos-tejszínes gyümölcsleves

Hozzávalók:

6 dl tej
2 evőkanál cukor
menta
fél csomag vaníliás pudingpor
1 körte
1 őszibarack
2 ringlószilva
1 alma
10 dkg szeder
0,5 dl rum
1 dl tejszín
2 dl tejszínhab

Elkészítés:

Egy edényben felforraljuk a cukros tejet, amit besűrítünk a kevés hideg tejjel simára kikevert pudinggal.

A gyümölcsöket apró kockákra vágjuk, és a szederrel együtt hozzáadjuk a leveshez, felforraljuk, és rummal ízesítjük. Belefőzzük a tejszínt, de már nem forraljuk tovább.

Ezután jól lehűtjük, s ha tányérba szedtük, tejszínhabbal és mentával díszítjük.





Megjegyzés:

A receptet Schettrer Jánosné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Egészségben eltöltendő hétvégét!
  2014-07-12 21:54:41, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

Jó estét!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 371 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 654
  • e Hét: 1429
  • e Hónap: 6467
  • e Év: 136174
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.