Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Hamvas Béla
  2014-07-13 12:33:53, vasárnap
 
  Próbálj meg őszinte lenni pszichológia nélkül. Szeretni ÉN nélkül, Istent látni vallás nélkül. Csak úgy, ahogy tényleg van. Valahogyan szívből és örömmel.
(Hamvas Béla)



 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
cukkini receptek
  2014-07-13 12:30:02, vasárnap
 
 



Cukkini stefánia

Hozzávalók:

70 dkg cukkini (reszelve)
15 dkg zsemlemorzsa
3-4 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
2 db tojás
15 dkg sajt
1 cs bacon (20 dkg-os)

ételízesítő
őrölt fehér bors
szerecsendió
4 db főtt tojás
2-3 ek olívaolaj


A cukkinit és a sajtot reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn. A cukkinit enyhén sózzuk be, majd hagyjuk kicsit állni, még levet enged. Ezután gyengéden nyomkodjuk ki belőle a vizet.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd egy evőkanál olívaolajon pároljuk üvegesre. Ezután hűtsük ki egészen mielőtt a töltelékbe tennénk.

Négy tojást főzzünk keményre, majd tegyük félre.

Tegyük bele egy tálba a gyengéden kinyomkodott cukkinit, majd adjuk hozzá a kihűlt, előpárolt vöröshagymát, és a reszelt sajtot. Nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket, és ízlés szerint fűszerezzük. Ezután dolgozzuk alaposan össze, majd adjuk hozzá először a zsemlemorzsát, majd az egész tojásokat is.

Terítsünk le egy nagyobb darab fóliát, majd helyezzük rá egymásmellé a bacon szeleteket. Ezután az alsó szélétől kicsit beljebb, halmozzuk rá a cukkinis massza felét, és egyenletesen lapogassuk el. A massza közepére helyezzük rá a főtt tojásokat, majd fedjük be a maradék masszával.
Végül a fólia segítségével csavarjuk fel úgy, hogy a bacon teljesen befedje.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg olívaolajjal.(bármilyen olajjal meglocsolhatjuk)
Ezután óvatosan helyezzük rá a baconös-cukkinitekercset.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel.

Tálaláskor ízlés szerint salátával kínáljuk.



ZÖLDSÉGES RAGU METÉLT TÉSZTÁVAL





Hozzávalók:

20 dkg házi metélt tészta
1 db zsenge cukkini
1 cső főznivaló kukorica
1 cs újhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3-4 db paradicsom

őrölt bors
ételízesítő
bazsalikom
2 ek olívaolaj
1 dl víz

Az újhagymát vágjuk fel kicsit vastagabb karikákra. A fokhagymát és a bazsalikomot vágjuk fel apróra. A cukkinit gyaluljuk le vékonyra. A kukoricaszemeket éles késsel, közvetlenül a cső mellett vágjuk végig. A paradicsomot ízlés szerint szeleteljük fel.

Egy wok-ba (v. serpenyőbe) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát, és kezdjük el párolni. Pár perc múlva adjuk hozzá a kukoricát, és az apróra vágott fokhagymát, majd ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel. Ezután keverjük alaposan össze, és pároljuk pár percig, majd adjuk hozzá a vékonyra gyalult cukkinit. Szintén keverjük össze, majd öntsük fel a vízzel, és félig lefedve pároljuk roppanósra.

Amikor már a zöldségek roppanósak, adjuk hozzá az ízlés szerint feldarabolt paradicsomot, majd óvatosan keverjük össze. Pár pillanat múlva vegyük le a tűzről, és fedjük le egészen, hogy a paradicsom is megpárolódjon egy kicsit. (így a paradicsomszeletek szépen egyben maradnak)

Közben a tésztát főzzük ki enyhén sós vízben, majd szűrjük le. A leszűrt tésztát ezután tegyük vissza a főzőedénybe, majd locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, szórjuk meg egy csipet sóval, és forgassuk alaposan össze.

Tálaláskor halmozzuk a tányérra a tésztát, majd kanalazzuk rá a zöldséges ragut.

CUKKINIS SAJTOS TÉSZTA CSŐBEN SÜTVE






Hozzávalók:

1 kisebb cukkini
10 dkg tészta (penne, kagyló...)
20 dkg sajt (reszelve)
3 db paradicsom
3 dkg vaj
2 ek liszt
1,5 dl tej

őrölt fehér bors
bazsalikom

A cukkinit vágjuk fel kisebb kockákra, majd enyhén sós vízbe főzzük félpuhára. Ezután szűrjük le, és alaposan csepegtessük le.

A tésztát főzzük ki enyhén sós vízbe, majd hideg vízzel öblítsük le, és csepegtessük le alaposan.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet és kevergetve pirítsuk világos zsemle színűre. Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a tejet. Ezután keverjük simára, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot.
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve főzzük pár percig, hogy kellően besűrűsödjön.

Egy tálba tegyük bele a lecsepegtetett tésztát és cukkinit, az apróra vágott bazsalikomot, majd keverjük össze. Ezután öntsük rá a sajtszószt, majd óvatosan, szintén keverjük össze.

Egy jénai tálat kenjünk ki vajjal, majd öntsük bele a sajtszószos-cukkinis tésztát. Ezután rakjuk rá a felszeletelt paradicsomot, majd ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig.

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd szedjük tányérokra és úgy kínáljuk.

KÖLESES PARADICSOMMAL, SAJTTAL TÖLTÖTT CUKKINI





Hozzávalók:

2 db zsenge cukkini
2 db paradicsom
3-4 db újhagyma
2 gerezd fokhagyma
friss bazsalikom (ízlés szerint)
10 dkg gouda sajt (v. ízlés szerinti)
1 dl köles
3 dl víz
2 ek olívaolaj

őrölt színes bors
szerecsendió

A cukkinit vágjuk félbe, majd a belsejét kanállal szedjük ki, hogy csónakokat kapjunk. Ezután a belsejét sózzuk be és hagyjuk állni, még elkészül a töltelék.

A hagymát vékonyan szeleteljük fel, a fokhagymát vágjuk fel apróra, a kivájt cukkinit és a paradicsomot vágjuk fel kisebb kockákra. 5 dkg sajtot szintén vágjunk fel apró kockákra.

A kölest tegyük bele egy edénybe, majd öntsük fel a vízzel. Ízlés szerint sózzuk, majd főzzük puhára. (én a mikroba, alacsony hőfokon addig főztem még az összes vizet felszívta)

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt újhagymát és kezdjük el üvegesre párolni. Amikor már kellően megpárolódott, először adjuk hozzá az apróra felvágott fokhagymát, majd pár pillanat után a kockára vágott cukkinit is. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy kevés szerecsendióval, majd néha megkeverve pároljuk pár percig. Végül adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, és az apróra vágott bazsalikomot. Óvatosan keverjük össze, majd pár pillanat után vegyük le a tűzről.

Az elkészült raguhoz ezután keverjük hozzá az előzőleg puhára főzött kölest, majd az apró kockákra felvágott sajtot.

Az előzőleg besózott cukkini csónakokból öntsük ki az összegyűlt vizet, majd egy papírtörlővel, töröljük szárazra.
Ezután béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és helyezzük egymásmellé a cukkini csónakokat, majd öntsünk alá kb. 1 dl vizet.

Végül töltsük meg mindegyiket a töltelékkel, és spricceljük meg egy kevés olívaolajjal, majd fóliával fedjük le a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 30 percig. Ezután vegyük le a fóliát, és szórjuk meg reszelt sajttal.
Tegyük vissza a sütőbe és addig süssük, még a sajt ráolvad a tetejére, és szép színt kap.

Tálalás előtt helyezzük a megtöltött cukkini csónakokat tányérra, és úgy kínáljuk.


KAKUKKFÜVES CSIRKECOMB TEPSIBEN SÜLT RATATOUILLE-VAL





Hozzávalók:

2 db csirkecomb
1 db padlizsán
1 db cukkini
3-4 db vöröshagyma
3-4 db fehér paprika
koktélparadicsom

őrölt fehérbors
kakukkfű
1,5 dl fehérbor
3-4 ek olívaolaj


A csirkecombokat ízlés szerint szórjuk meg sóval, és őrölt borssal.

A padlizsánt, a cukkinit, és a paprikát daraboljuk fel. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk négyfelé.

A zöldségeket tegyük bele egy tepsibe, majd ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal. Öntsük rá az olajat, majd keverjük alaposan össze. Ezután a zöldségeket húzzuk a tepsi széléhez, majd helyezzük középre a befűszerezett csirkecombokat. A tetejére tegyük rá a frissen szedett kakukkfű ágakat (v. szórjuk meg szárított kakukkfűvel) majd öntsük alá a bort.(v. vizet)

Fóliával fedjük le a tepsi tetejét, majd helyezzük be, előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten kb. 40 perc alatt pároljuk puhára.

Amikor már puhára párolódott a hús, és a zöldségek, vegyük le a fóliát, majd szórjuk bele a koktélparadicsomot. (v. nagyobb paradicsomot, feldarabolva)
Ezután tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.

Tálaláskor a sült csirkecombot a zöldségekkel együtt kínáljuk.


RAKOTT ZÖLDSÉGGEL





Hozzávalók:

1 nagyobb cukkini
3-4 db paradicsom
3-4 krumpli
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg sajt

őrölt bors
szerecsendió
kakukkfű
2-3 ek olívaolaj


A vöröshagymát vágjuk fel vékony csíkokra. A fokhagymát vágjuk nagyon apróra.
A zöldségeket kb. egyforma vastagságúra szeleteljük fel, és enyhén sózzuk be.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd kezdjük el párolni a vékonyra felszeletelt vöröshagymát. Amikor már kezd üveges lenni, adjuk hozzá az apróra vágott kakukkfüvet, és a fokhagymát, majd sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, és szerecsendióval. Pár perc alatt, kevergetve pároljuk félpuhára. (használhatunk szárított kakukkfüvet is, de frissel sokkal finomabb)

Egy jénaitálba (v. kisebb tepsibe) öntsük bele a megpárolt hagymát, és terítsük el egyenletesen.
Ezután a felszelelt zöldségeket szorosan rétegezzük egymásmellé. Ízlés szerint szórjuk meg sóval, és őrölt borssal, majd tegyünk a tetejére néhány szál kakukkfüvet. (v. szórjuk meg szárított kakukkfűvel)
Az előkészített zöldségek tetejére reszeljük rá a sajtot, és locsoljuk meg olívaolajjal, majd a fedjük le a jénaitál (v. tepsi) tetejét.

Tegyük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon pároljuk 35-40 percig. Ezután vegyük le a jénai tetejét, és kb. 20 perc alatt süssük szép pirosra.

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd fogyasszuk el jó étvággyal.


LEVENDULÁS FAHÉJAS CUKKINI LEKVÁR






Hozzávalók 2 db 700ml-es üveghez:

1,5 kg cukkini
30-40 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1-2 tk őrölt fahéj
3 tk szárított levendulavirág
3 db citrom
1 cs Knorr dzsemesítő

A cukkinit tisztítsuk meg, majd vágjuk félbe és kanállal távolítsuk el a magokat. Ezután egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.

A citromokat hámozzuk meg, és a fehér részét teljesen távolítsuk el. (Én olyan citromokat használtam fel, melyeknek a héját pár nappal ezelőtt már lereszeltem. Így a kissé már megszáradt fehér részt, szépen letudtam egyben húzni a gyümölcshúsról)
Ezután vágjuk fel kisebb kockákra, és adjuk hozzá a már lereszelt cukkinihez.

Tegyük fel a tűzre főni, és közeben adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahajat, és a levendulavirágot.
Kevergetve főzzük, 10-15 percig, majd vegyük le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük.

Ezután tegyük vissza a tűzre, és jól forraljuk ki. Amikor már forr, szintén vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, szórjuk bele a Knorr dzsemesítőt, és egy kézi habverővel, pár perc alatt keverjük simára.

Végül az elkészült, forró dzsemet merjük bele az üvegekbe, és légmentesen zárjuk le. Ezután pár percre állítsuk fejtetőre az üvegeket, majd fordítsuk vissza, és így hagyjuk teljesen kihűlni a lekvárt.(dunsztolni nem kel!!!!!)

Az elkészült lekvárt felhasználhatjuk sütemények, palacsinták ízesítésére, de reggelire is kitűnő pl. friss péksüteménnyel, vagy éppen kétszersülttel fogyasztva. (amennyiben marad ebből a mennyiségből, mert mi már lassan elkanalazgatjuk csak úgy magában, olyan finom)


TÖLTÖTT CUKKINI





Hozzávalók:

2 db közepes cukkini
2-3 db lila újhagyma
1 gerezd fokhagyma
6-8 paradicsom
1 csésze kukorica
1/2 csésze árpagyöngy (gersli)
10 dkg edami sajt

őrölt bors
bazsalikom
1 dl fehérbor
olívaolaj



A cukkiniket vágjuk félbe, majd kanállal vájjuk ki a magokat. Ezután sózzuk meg a belsejét, és hagyjuk kicsit állni. Mielőtt beletöltenénk a tölteléket, papírtörlővel itassuk fel a mélyedésben összegyűlt vizet.

Az árpagyöngyöt enyhén sós vízbe főzzük puhára, majd szűrjük le.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt lila újhagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az apróra felvágott fokhagymát, majd pár pillanat után a kukoricát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg apróra vágott friss bazsalikomlevéllel. Keverjük alaposan össze, majd öntsünk alá kb. 1 dl vizet, és főzzük puhára. (mire a kukorica megfől, addigra a víz teljesen elpárolog)

A puhára párolt hagymás-kukoricához először keverjük hozzá az alaposan lecsepegtetett árpagyöngyöt, majd az apró kockákra vágott sajtot, és a nagyobb darabokra vágott paradicsomot.
Ezután a cukkiniket töltsük meg az elkészült töltelékkel.

Egy tepsibe öntsünk egy kevés olajat, majd helyezzük egymás mellé a megtöltött cukkini-csónakokat. Ezután öntsük alá a bort, majd fóliával fedjük le a tepsit.

Tegyük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten kb. 40 perc alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát, és szórjuk meg a töltelék tetejét reszelt sajttal, majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd fogyasszuk jó étvággyal.
 
 
0 komment , kategória:  főételek  
őszibarackos finomság
  2014-07-13 12:02:26, vasárnap
 
 



Hozzávalók 4 db-hoz:

Tészta:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
1-2 ek tejföl
1 ek hideg víz
1 cs vaníliás cukor
csipet só


A lisztet keverjük össze a csipet sóval, majd a hideg vajjal morzsoljuk össze. Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt, és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (a tejfölt kanalanként adjuk hozzá, mert lehet nem kell mind)
Ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be a hűtőbe, legalább 30 percre.
Közben előlehet készíteni a tölteléket, és az őszibarackot.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 61 db bejegyzés
e év: 909 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1335
  • e Hét: 3234
  • e Hónap: 7638
  • e Év: 39367
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.