Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjt!
  2014-07-20 23:47:11, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Bársonyos és illatos: az őszibarack
  2014-07-20 23:24:35, vasárnap
 
  Bársonyos és illatos: az őszibarack

Már június végén érni kezdenek az első hazai fajták, és egészen szeptember végig találkozni lehet a sárga- és fehérhúsú, lédús és rostos őszibarackok sokaságával - kevés olyan vitamindús és közkedvelt gyümölcs van, amely versenyre kelhetne jótékony hatásaival és ízeinek gazdagságával.

Miért épp őszibarack?

A rózsafélék családjába tartozó barack, tudományos nevén: Prunus persica nagy kultúrtörténeti múltra tekint vissza. Rokonságban áll a mandulával, de távolról a szilvával és a sárgabarackkal is.





Illatos, bársonyos, lédús a napérlelte őszibarack

Bár botanikai neve a mai Iránt, az egykori Perzsiát sejtetné őshazájának, ide azonban már a ,,selyemúton" érkezett Kínából. Minden bizonnyal itt volt az őshazája, és a kínaiak ma is a halhatatlanság szimbólumaként tekintenek rá. Vélhetően itt már Kr. e. 2000 környékén fogyasztották gyümölcsét. Az ókorban eljutott Nyugat-Ázsiába, Perzsiából a legendák szerint Nagy Sándor vitte Görögországba, ahol mélon Perszikón lett a neve. Majd elterjedt az egész Mediterráneumban. A középkori kolostorkertekben számos fajtát neveltek és nemesítettek a szerzetesek. Franciaország és Olaszország nem egyszerűen a termesztésben, de kedvező éghajlati adottságaik következtében a nemesítésben is élen jártak - volt idő, mikor az őszibarackot francia barackként ismerték idehaza, feltételezve, hogy onnan került hozzánk.

Valójában Magyarországon a 16. században ültették az első magyarországi barackfákat. Bár őszibaracknak hívjuk, az őszhöz valójában csupán annyiban kötődik, mint bármely sok fajtával rendelkező nyári gyümölcs. Kezdetben egyszerűen barackként emlegették, megkülönbözetve a sárgabaracktól, és csak később, mikor a nyár végi, ősz eleji, rostos, magvaváló barackfákat mind több helyen meghonosították, ragadt rá az őszibarack elnevezés. Az 1-8 méter magasra megnövő fák meleg- és talajigénye a szőlőéhez hasonló, ezért is fordulhatott elő, hogy a filoxéra által elpusztult egykori szőlőtermő vidékekre telepítették nagy számban - tulajdonképp elterjedését is ennek a betegségnek köszönheti, a járvány idején parlagon maradt területekre sok helyen őszibarackfákat ültettek. Ma pedig már szinte igazi hazai gyümölcsként tartja számon mindenki.
Igazi vitaminbomba az őszibarack!

Nyáron, amikor nem csupán sok folyadékra van szükség, de a folyadékveszteség következtében számos ásványi anyag pótlását is igényli a szervezet, az őszibarack fogyasztása tökéletes megoldás. 85-90 %-os víz- és alacsony kalóriatartalma (40 Kcal/100 gr) mellett az emberi szervezet számára ideális arányban tartalmaz magnéziumot (9 mg/100 gr) és kalciumot (8 mg/100 gr), ami igen kevés gyümölcsről vagy zöldségről mondható el. Kifejezetten sok kálium (200 mg/100 gr) és foszfor (19 mg/100 gr) található benne, de számottevő a C-vitamin (7 mg/100 gr) és B-vitaminok mennyisége is.

A belőle hasznosuló biotinok felelősek a haj és a bőr szépségéért, antioxidáns-tartalma akadályozza a rákos sejtek kialakulását, a niacinok pedig óvják a szívet és az érrendszert. A pektin és a rostok pedig nemcsak teltségérzetet biztosítanak, de igen jótékonyak az emésztőszervrendszerre.

Mindezen tudományosan megalapozott tulajdonságai mellett hihetetlenül aromás is.

A nyári, sárga húsú fajták (talán még mindig a Napsugár a legkedveltebb) különösen értékesek, a fehér húsúakból pedig kitűnő dzsemek, befőttek készíthetők.

Bár fajtáit összeszámolni is nehéz lenne, a hazai kertekben és piacokon nemrég megjelent lapos, japán- vagy pogácsabarackként is ismert típus mindenkép figyelmet érdemel.





Még újdonságnak számít a lapos őszibarack, amit japánbaracknak, pogácsabaracknak is hívnak

Botanikai elnevezése Prunus persica var. Platycarpa. Már megjelenésében is eltér a hagyományostól, olyan, mintha két oldalról ellapították volna. A magja rendkívül kisméretű, húsa rendszerint halványszínű, és kétségkívül sokkal aromásabb, mint a kerek típusok. Az ára ugyan gyakran duplája a hagyományosénak, de mindenképp érdemes megkóstolni!

A nektarin vagy sima héjú, úgynevezett kopaszbarack szintén nemesítéseknek köszönhetően született, és ma már ennek is igen sok fajtája ismert, némelyiket akár balkonládában is lehet nevelni.





Saláta is készülhet őszibarackból

Az őszibarack és a nektarin egyaránt a szezonban, frissen a legfinomabb, de leves éppúgy készülhet belőle, mint gyümölcssaláta, köret - és természetesen számtalan édesség. Fagylalt és sorbet a legforróbb napokra, túróval, tejszínnel társítva, üdítő pohárkrém, de pite, lepény, torta és süteményalkotó is lehet.

A legismertebb őszibarackkal készült desszert a Péche melba - amelyet 1892-ben vagy '93-ban talált fel a zseniális cukrász, Auguste Escoffier, az ausztrál operaénekesnő, Nellie Melba iránti hódolata jeléül. 1900-ban, a Carlton Hotel megnyitójára a mester tovább tökéletesítette a receptet, ekkor került a vaníliafagylalt és az őszibarack mellé a málna, pontosabban málnapüré - ez a változat terjedt el aztán világszerte.





Elegáns és egyszerűen elkészíthető desszert a Péche Melba

Sokak kedvence a szintén igen népszerű olasz italkülönlegesség, a Bellini-koktél, amelyet a velencei Harris Bárban készítettek először pezsgő, őszibarack és málna felhasználásával, ez utóbbi sokszor el is marad. Házilag is könnyű elkészíteni. 2 dl pezsgőhöz vagy habzóborhoz 1 1,5 dl frissen préselt őszibaracklé, és annak cukortartalmától függően kevés cukor szükséges hozzá - ez utóbbi el is maradhat. Az őszibarackot kimagozva, héjastól pürésítjük, majd átszűrjük. A koktél frissen, pezsgőspohárban is elkészíthető, érdemes jól behűteni hozzá a poharakat! A poharat félig töltjük pezsgővel, majd erre jön egy kevés őszibaracklé, majd ismét pezsgő, végül megint baracklé. Ha rózsaszínes árnyalatot és további ízeket szeretnénk az italba vinni, poharanként 1 evőkanál málnalével is gazdagíthatjuk. Óvatosan elkeverjük, hogy a buborékok ne szökjenek el a pohárból. Azonnal kínáljuk!




Bellini-koktél, pezsgő őszibarackkal

Akár szabadtéri, akár konyhai grillezésre kerül sor, érdemes megkóstolni a grillezett őszibarackot!





Grillezve, fahéjjal fűszerezve egyszerű és látványos desszert

Grillezett őszibarack - mézzel és ricottával

Hozzávalók 4 személyre:
4 db nagyméretű, sárga húsú őszibarack
25 dkg krémes ricotta
1 csapott evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál narancslikőr
fél citrom leve és a héja
4 evőkanál akácméz
3 dkg vaj

Elkészítés: A citrom héját alapos mosás és szárítás után finomra reszeljük ½ citrom levét, a porcukrot és a vaníliás cukrot 1 evőkanál mézzel a ricottába keverjük.
Az őszibarackokat hámozás nélkül félbevágjuk, a magjukat eltávolítjuk.
A forró grillre kevés vajat helyezünk, majd rárakjuk a barackokat úgy, hogy a magház felőli oldaluk legyen a rácson. 4-5 perc alatt megsül. Tálalásnál a barackokat visszafordítjuk, a ricottát elosztjuk a gyümölcsökön, mézzel meglocsoljuk, azonnal tálaljuk.

Aki tovább gazdagítaná, 20 dkg zsiradék nélküli serpenyőben pirított mandulaszeleteket is eloszthat a töltött, grillezett gyümölcsök tetején.

Sütés nélkül is készülhet az őszibarackkal akár ünnepi desszert is:

Őszibarackos túrótorta

Hozzávalók (24 cm átmérőjű tortaformához):
50 dkg őszibarack
50 dkg krémes tehéntúró (ha ilyet nem kapunk, szitán törjük át a túrót)
4 dl natúr joghurt
2 dl habtejszín
2 csomag expressz zselatinpor
12,5 dkg zabkeksz
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg porcukor

Elkészítés: A tortaformát frissen tartó fóliával kibéleljük - a peremére is kerüljön! A zabkekszet nejlonzacskóban egy nyújtófa segítségével összetörjük, majd az olvasztott vajjal elkeverjük. A masszát egyenletesen elosztjuk az előkészített tortaforma alján. Alaposan lenyomkodjuk, és hűtőszekrényben pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket.
Az őszibarackokat forró vízbe mártva meghámozzuk, félbevágjuk és eltávolítjuk a magházukat.
A tejszínt félkemény habbá verjük 1-2 perc alatt, majd hozzáadjuk a zselatinport (ha hagyományos zselatinnal vagy zselatinlappal dolgozunk, a csomagoláson előírtak szerint járunk el), és keményre verjük. A túrót a cukorral és a joghurttal alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt.
A már kihűlt kekszes alapon elosztjuk a tejszínes túrókrém felét, erre rakosgatjuk az őszibarackokat, majd a maradék krémmel befedjük őket.
A tetejét vizes késsel simára egyengetjük.
A kész tortát 5-6 órára hűtőszekrénybe helyezzük.





Túrótortákba is mennyeien illik az őszibarack

HL

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Rakott karalábé másképp
  2014-07-20 23:13:04, vasárnap
 
  Rakott karalábé másképp

Hozzávalók:

4 db zsenge karalábé zöldjével együtt (60-70 dkg)
4 db csirkemellfilé
5 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
2 dl tejszín
4 szál zöldhagyma
1 nagy sárga kaliforniai paprika

darált bors

Elkészítés:

Megtisztítjuk, megmossuk a zöldségeket. A csirkemellféléket lapjában félbevágjuk. A karalábé egészséges zöldjét vastagabb metéltre összevágjuk, a vastag erek nélkül. A karalábék zsengéjéből 12 korongot vágunk. A visszamaradt karalábét metéltre vágjuk.

Sós vízben a korongokat megfőzzük, majd félretesszük. A főzőlevet is félretesszük.

Vajon megfuttatjuk a metéltre vágott karalábét, rátesszük a gorombára vágott hagymát. Sózzuk, borsozzuk, és kevés főzőlé hozzáadásával pároljuk. Amikor félig puha, rátesszük a leveleket és a metéltre vágott paprikát. Ha szükséges, teszünk rá még főzőlevet is. Amikor roppanósan puha, ráöntjük a tejszínt, összeforraljuk és félretesszük.

A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, és olajon megsütjük.

Tálaláskor a tányérra teszünk a tejszínes karalábéból, ráhelyezünk 1-1 korong főtt karalábét, arra sült húst rakunk, majd ismét karalábé és hús következik. A tetejére szép karalábészeletet tehetünk.





Megjegyzés:

Vomberg Frigyes receptje, fotó: Komáromi Zoltán

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Burgonyafelfújt
  2014-07-20 23:10:27, vasárnap
 
  Burgonyafelfújt

Hozzávalók:

60 dkg burgonya

10 dkg vaj
6 tojás
1 dl tejföl
8 dkg reszelt sajt
őrölt bors
A forma kikenéséhez vaj

Elkészítés:

A burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, még melegen meghámozzuk és áttörjük. A vajat habosra keverjük, majd a tojások sárgáját egyenként beledolgozzuk. A tejfölt, a kihűlt burgonyát meg a sajtot hozzáadjuk, utánasózzuk, megborsozzuk, és a kemény habbá vert tojásfehérjét lazán beleforgatjuk. Egy gyűrű- vagy kuglófformát kivajazunk, a burgonyás masszával megtöltjük, majd vízzel félig telt tepsibe állítjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal kb. 50 percig sütjük, gőzőljük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük. Tálaláskor a formát egy pillanatra hideg vízbe állítjuk, és tartalmát tálra borítjuk. Aki szereti, reszelt parmezánsajttal is megszórhatja.





Elkészítési idő: 2 óra

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Burgonyafelfújt tejföllel
  2014-07-20 23:08:20, vasárnap
 
  Burgonyafelfújt tejföllel

Hozzávalók:

50 dkg burgonya
1 fej lila hagyma
1-2 zöldpaprika
40 dkg darált hús
4 tojássárgája
zsemlemorzsa
3 keményre főzött tojás
1 teáskanál majoránna
petrezselyemzöld
4 dl tejföl

bors
zsír vagy vaj
zsemlemorzsa a formához

Elkészítés:

A burgonyát héjában megfőzzük, hűtjük, majd szeletekre vágjuk. A hagymát kockára vágjuk, a zöldpaprikát csíkokra. A darált húst 2 tojássárgájával, sóval, borssal, petrezselyemmel és majoránnával jól összekeverjük, majd zsemlemorzsát dolgozzuk bele hogy ne legyen túl lágy. A kemény tojásokat karikára vágjuk. 2 dl tejföllel és a 2 tojássárgájával jól összekeverjük és sózzuk. A tepsit kizsírozzuk vagy vajazzuk, zsemlemorzsával beszórjuk. A sütőt előmelegítjük. A burgonyát lerakjuk sorba, erre a darált húst, tojásos tejföl, burgonya, tojáskarika, tojásos tejföl, burgonya, darált hús, paprika csíkok, burgonya és tojásos tejföl kerül. Megszórjuk lila hagymával, majd ráöntjük a maradék 2 dl tejfölt, és kb. 50 percig sütjük.

Megjegyzés:

Nagyon finom és bőséges!!

A receptet Csillag1010 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Egyszerű nyári gombaleves
  2014-07-20 23:05:20, vasárnap
 
  Hozzávalók:

kb. 1,2 literhez:
20 dkg gomba
10 dkg sárgarépa és fehérrépa vegyesen
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 közepes burgonya
3 dkg zsír
1 evőkanál liszt
1 teáskanál kakukkfű
őrölt bors
1 közepes kemény paradicsom
3-4 karika zöldpaprika
aprított petrezselyemzöld
kis maréknyi apró száraztészta


Elkészítés:

Tisztítás után a gombát szeletelem, a zöldségeket karikázom, a hagymákat finomra, a burgonyát és a paradicsomot kis kockákra aprítom.

Felhevített zsiradékon a zöldségeket a hagymákkal megdinsztelem, majd rajta a gombát is. Meghintem liszttel, kevés pirospaprikával, megkeverem, felöntöm kb. 7-8 dl vízzel. Sózom, borsozom, kakukkfűvel ízesítem. Amikor újra forr, beledobom a burgonyát, a zöldpaprikát és a száraztésztát is, együtt néhány perc alatt készre főzöm. A legvégén adom hozzá a paradicsomot és a petrezselyem zöldjét, de már nem forralom.





Megjegyzés:

Furán hangzik paradicsommal, de jó kis üde lesz tőle!

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti menü ajánlat – 2014. július 21 - 27.
  2014-07-20 23:03:05, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2014. július 21 - 27.

Hétfő:

Előétel: Gombaleves
Főétel: Burgonyafelfújt tejföllel
Desszert: Őszibarack
Vegetáriánus ajánlat: Burgonyafelfújt

Kedd - nézzünk szét az Alföldön:

Előétel: Alföldi csülökleves
Főétel: Alföldi vegyes pörkölt
Desszert: Alföldi vargabéles meggymártással
Vegetáriánus ajánlat: Zöldborsós-paprikás galuska (Alföldi galuska)

Szerda:

Előétel: Egyszerű gyümölcsleves
Főétel: Lecsó bogyiszlói paprikával
Desszert: Gyors sajtos rúd
Vegetáriánus ajánlat: Cukkini-lecsó petrezselymes rizzsel

Csütörtök:

Előétel: Viharsarki húsgombócleves
Főétel: Finomfőzelék sült virslivel
Desszert: Sárgadinnye
Vegetáriánus ajánlat: Finomfőzelék (liszt és tej nélkül)

Péntek:

Előétel: Nyári bableves
Főétel: Sonkás-ricottás cannelloni
Desszert: Főtt kukorica
Vegetáriánus ajánlat: Kéksajtos-brokkolis cannelloni

Szombat:

Reggeli: Padlizsánkrém pirítóson, jeges tea
Előétel: Fűszeres kelkáposztaleves
Főétel: Harcsapaprikás túróscsuszával
Desszert: Görögdinnye vaníliafagyival
Vacsora: Színes fejtettbab-saláta, olívás-fokhagymás baguette, száraz fehérborral kísérve
Vegetáriánus ajánlat: Gombapaprikás vörösboros muffinnal

Vasárnap:

Reggeli: Kolbászkrém friss kenyérrel, zöldpaprika, paradicsom
Előétel: Erőleves palacsintatekerccsel
Főétel: Dinsztelt marhafelsál burgonyagombóccal
Desszert: Barackos-túrós rétes
Vacsora: Húsos-sajtos roló pohár sörrel
Vegetáriánus ajánlat: Tejfölös rántott tök

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 371 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1323
  • e Hét: 3537
  • e Hónap: 17442
  • e Év: 147149
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.