Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Csillogás közepette
  2014-07-24 21:08:04, csütörtök
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Animációs kép  
Gömb a kézben
  2014-07-24 21:06:38, csütörtök
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Animációs kép  
Misztérium világában
  2014-07-24 21:05:42, csütörtök
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Animációs kép  
Éjtündér világában
  2014-07-24 21:04:48, csütörtök
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Animációs kép  
Az Alcsúti Arborétumról
  2014-07-24 20:55:08, csütörtök
 
  Az Alcsúti Arborétumról szóló posztunkon belelkesedve kedves olvasónk, Ninimimi felajánlotta, hogy megosztja velünk ismereteit és fotóit a Jeli Arborétumról. Ma az ő írását, annak is az első részét olvashatjátok.




Link

Hazánk földrajzilag, talajában és mikroklímáját tekintve talán legkülönlegesebb fekvésű arborétuma az Alpoktól szinte látótávolságban, a Vasi-Hegyháton fekszik. Amilyen érdekes és változatos a táj felszíne, olyan a növényzete is. A görög hitrege szerint aszfodéloszok világították meg Hadész birodalmát, az ,,alvilági mezőket": s ennek a tipikus mediterrán növénynek, a királyné gyertyájának (Asphodelus albus L.) a Hegyhát a legészakibb spontán előfordulása. Az atlanti csarabnak (Calluna vulgaris L.) a legdélibb, a tavaszi héricsnek (Adonis vernalis L.) az egyik legnyugatibb lelőhelye. De találni itt még szubborealis flóraelemeket is, mint az ernyős körtike [Chimaphila umbellata (L.) Barton] és a rovarfogó kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia L.) Észak és dél, kelet és nyugat, alföld és fennsík, földközi-tengeri, atlanti és kontinentális klíma ölelkezik ezen a helyen. Növényföldrajzilag a terület egészen pontosan a magyar flóratartomány (Pannonicum) átmeneti (alpokalji) flórajárásához (Castiferreicum) tartozik.




Link

Ezek a különleges adottságok a kerítésen kívüli környezet - belülről nézve - viszonylagos szegénységéhez képest a Jeli Arborétumba lépve testesülnek meg igazán. A gyönyörködtetően sokszínű növényvilág képében egy európai mértékkel is páratlan gazdagságú havasszépe-gyűjtemény (Rhododendron) látványa, kontinensek növényvilága tárul elénk, amelynek itteni létrejöttéhez hozzáértők felismerésére és kitartására volt szükség. Ambrózy-Migazzi István gróf 1922-ben ismerte fel a ,,hely szellemét", a ,,genius loci"-t, majd élete hátralévő, rövid szakaszában, 1933-ban bekövetkezett haláláig fejlesztette az akkor még csupán pár hektárnyi, bekerítetlen ültetvényt.




Link

Ezután több mint két évtizedes pusztulás és teljes elhagyatottság következett. A terület háború utáni gazdája, az Állami Erdőgazdaság gazdálkodási terveiben ekkor még erdősítésre kijelölt területként szerepelt, amit részben meg is valósítottak a későbbi arborétum helyén. Az ötvenes évek második felében azonban dr. Nagy László erdőmérnök - főmunkája közben - nyomára lelt Ambrózy egykori telepítéseinek az akkor már főleg legelőnek használt területeken.




Link

Rájött felismerésének lényegére és egyedülállóságára anélkül, hogy Ambrózynak írásos tervei maradtak volna fenn. A Jeli Arborétum következő évtizedeit felölelő, hosszú távú fejlesztési tervet készített, melyet sikerült elfogadtatnia az ötvenes-hatvanas években általában egyéb kiadásokat sokkal fontosabbnak tartó pártállami vezetéssel. A területet a sokszorosára növelték, bekerítették, és megindult terveinek megvalósítása, valamint a kapcsolatfelvétel a világ tudományos intézeteivel a szaporítóanyag beszerzése és tapasztalatcsere céljából. Elfogadta Ambrózy nézetét, mely szerint nem a természet, hanem mi magunk, felfogásunk, elfogultságunk tehet arról, hogy ősztől tavaszig ,,halott évszak" van kertjeinkben.




Link

A több mint 300 változatban virágzó növénytömeg mellett a terület különleges adottságait hasznosító, kontinensek növényvilágát reprezentáló növényegyütteseket alakított ki. Amerika, Japán, Szecsuán, Jünnan, a Himalája, Kaukázus, Kis-Ázsia, a Balkán, Olaszország lombos örökzöldjei varázsolnak szüntelen tavaszt az arborétumba.




Link

A legcsodálatosabb, szinte elképzelhetetlenül változatos szín- és illatgazdagság azonban májusban várja a látogatót, a havasszépe (Rhododendron) virágzásakor. Róla, valamint talaj és klíma iránti igényeiről, az arborétum további érdekességeiről a következő részben olvashatnak.
 
 
0 komment , kategória:  Szép tájakon  
Néhány érdekesség a répákról
  2014-07-24 20:45:10, csütörtök
 
  Több kertészeti szakkönyvben olvashatjuk, hogy a sárgarépa eredetileg nem narancssárga volt. Az első termesztett sárgarépák színe lila, citromsárga vagy fehér volt, a narancssárga csak később jelent meg. De hogyan, és miért? Erre a kérdésre egyik könyv sem adott választ. Végre Jamie és Adam (Az Állítólag c. műsor vezetői a Discovery csatornán) megválaszolták a blogjukban Link:




Link
,,A sárgarépa azért narancssárga, mert a narancs is narancssárga."

Nos, ettől nem lettünk sokkal okosabbak, de a történet annál érdekesebb.
A rómaiak által Kr. e. 35-ben alapított dél-francia kisváros, Arausio nevét eredetileg 'Aurenja'-nak ejtették. Valószínűleg ebből lett az orange, mikor a franciák a perzsa 'narang'-ot határozatlan névelővel 'un naranj' -nak mondták, majd a névelőt egyszerűen lecserélték az 'or'= arany szóra. Így ismerősebben is hangzott, meg értelmes is lett. Amikor hallgatag herceg, Nassau-Dilneburgi Vilmos 1544-ben megörökölte az Orániai hercegséget, felvette az Orániai Vilmos (William of Orange) nevet. Ő lett a németalföldi szabadságharc vezetője.
Ebben az időben a hollandokat tartották Európa legnagyobb répatermesztőinek. A répa színe akkor még lila, citromsárga vagy fehér volt. A 17. században aztán egy nagyobb béta-karotin-tartalmú fajtát nemesítettek ki, ez volt az első narancssárga sárgarépa. A holland farmerek Orániai Vilmos tiszteletére elkezdték nagyban termeszteni az új narancssárga színű fajtát, így a hagyományos fajták visszaszorultak. Politika és divat - ki gondolta volna?
Ma már az eredeti színű répák számítanak ritkaságnak. Sajnos, pedig ezek a színes répák remekül feldobják a salátákat. A következőkben 5 fajtát mutatunk be, amelyeket érdemes elvetni a kertünkben:
1. 'Cosmic Purple' A sárgarépa héja élénk lila, a belseje pedig narancssárga. Zamatos, édes fajta. Egy másik lila színű fajtát a 'Purple Dragon'-t is beszerezhetjük internetes áruházakban.




Link

2. 'Atomic Red' Ezek az élénk piros sárgarépák akár 20 cm-esre is megnőnek, és nagyon ízletesek. Megfőzve édesebbek, de nyersen is nagyon finomak.




Link

3. 'Snow White' A forgalmazók szerint ez a fajta volt a legnépszerűbb a középkorban, és ma is egyre több helyen termesztik. Krémfehér színű, ropogós húsú fajta. Megfőzve és nyersen egyaránt nagyon finom.

4. 'Lunar White' Ennek a fajtának krémfehér színe és enyhe íze van, igazi csemege.




Link

5. 'Amarillo' Ha citromsárga színű fajtát szeretnénk, akkor az 'Amarillo' a legjobb választás. A gyökér akár 20 cm hosszú is lehet, a húsa nagyon édes.




Link

A hagyományos fajták közül nálunk ezek a leggyakoribb konyhakertben termeszthetők:
Nantesi: narancssárga színű, jó terméshozamú, édeskés ízű.
Ibiza: vörös színű, kiváló ízű fajta.
Párizsi vásár: narancssárga színű, rövid, gömbölyded formájú, finom ízű, korai fajta.
Duwicki: narancssárga színű, apró, gömbölyded fajta.
Amsterdami: narancssárga színű, hengeres gyökerű fajta.
Kerti (Marktgärtner): Narancssárga színű, hengeres testű fajta.
Chantenay: Hosszú tenyészidejű, jól tárolható, narancssárga színű fajta, széles vállal. Hosszúsága 22-30 cm. A kötött talajokon is bőven terem.
Vörös óriás: Narancssárga színű, a nevéből is kitűnik, hogy hatalmas fajta.
Flakker: Narancssárga színű, széles vállú fajta.
Aki mégis szeretné kipróbálni a különleges színű fajtákat, rendelhet vetőmagot itt Link.




Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Akbert Einstein: Tanulj a tegnapból
  2014-07-24 05:26:24, csütörtök
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
Nem tudom, mit rejt a sorsod
  2014-07-24 05:25:18, csütörtök
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
Nincs mitől félned
  2014-07-24 05:24:27, csütörtök
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
Stephanie Powers: Soha nem vagyunk annyira elveszve
  2014-07-24 05:23:41, csütörtök
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 510 db bejegyzés
e év: 5810 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2495
  • e Hét: 5931
  • e Hónap: 16945
  • e Év: 123089
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.