Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Kipakol a sebész
  2014-07-29 20:30:26, kedd
 
  Kipakol a sebész: íme a modern orvostudomány legfőbb bűnei




Ma már nem a betegek gyógyulása a német orvosok fő célja, hanem a pénz és a minél jobb üzlet - állítja könyvében Michael Imhof német sebész. Az emberi tényezőket és a gyógyítást felváltották a gazdasági tényezők és a haszonszerzés - véli. Kemény kritikát kaptak az orvosok.
Ma már nem a betegek jóléte van a középpontban, sajnos úgy tűnik, hogy az egészség üzleti modellé fajult. A modern orvostudomány téves irányba halad - írja könyvében Michael Imhof sebész, aki úgy látja, az orvosoknak van még egy ennél szörnyűbb bűnük is, ami nem más, mint a kapzsiság.

A sebész úgy véli, hogy a hét főbűn közül a lustaság, a torkosság és a bujaság ma már nem időszerű: a gőgösség, az irigység és a harag is elavulttá vált, ami ma is aktuális, és ami az egészségügyi ellátásra is igaz, az a kapzsiság. A sebész szerint a szakmában a profit előbbre való a páciens jóléténél. Ráadásul az orvosok és a gyógyszeripari cégek új betegségeket találnak ki, hogy még több pénzt keressenek az egészségeseken, valamint korrupt szerződések hálóját agyalják ki - véli Imhof.

A kapzsiság az egészségügyi rendszerben halálos bűn Michael Imhof, a Würzburgi Klinika sebészének meglátása szerint. Az orvos Az esküszegés - üzletelő orvosok és méltóságukat vesztett páciensek című könyvében definiálta a modern orvostudomány legfőbb bűneit.

A betegségek elüzletiesedése

Ma már az egészségügyi ellátásban a gazdasági tényezők kerültek előtérbe, míg a betegség és a fájdalom a háttérbe szorult - emelte ki könyvében Michael Imhof. Bár az orvosok szívesen hangsúlyozzák egy-egy beavatkozás előtt, hogy ,,azért vagyunk, hogy segítsünk", a valóságban azonban nem választják a különböző lehetőségek közül azt, ami valójában a legjobb a páciensnek - véli. Németországban 2004-ben bevezették az úgynevezett DRG-katalógust. Az újítás óta a kórházak nem a páciens kórházban töltött napjai után kapnak pénzt, hanem az egyes diagnózisok után. A változás az adatokon is meglátszik: évente átlagosan 2,2 százalékkal, 2010-re egészen pontosan 6,82 napra csökkent a kórházban töltött idő. Azokat a betegeket is hazaküldik, akik még nem gyógyultak meg.

A csípőműtétek nyereségesek

Megfigyelhető továbbá, hogy a nagyobb anyagköltséggel bíró műtétek (csípő, porckorong, térdízület) száma is megnövekedett Németországban. Imhof szerint ennek oka nemcsak az öregedő társadalomban keresendő, hanem az anyagiakban is. Átlagosan csaknem 7000 eurót számláz ugyanis a DRG-katalógus a csípőműtétek után a kórházaknak. A porckorongműtétekért átlagosan 6600 eurót kapnak a német orvosok. 200 ezer csípőprotézist ültetnek be évente Németországban, az összes többi európai országban összesen ültetnek be 300 ezret - olvasható Imhof könyvében.





A gyógyszeripari vállalatok

A könyv szerzője szerint a gyógyszeripari vállalatok kétszer annyit költenek reklámra és marketingre, mint kutatásra. A magas marketingköltségek miatt jóval drágábbak a gyógyszerek Németországban, mint másutt. A németeknél az egy főre jutó éves fájdalomcsillapító-fogyasztás 50 tabletta, Franciaországban és Svájcban ez a szám háromszor annyi, 150.

Az orvosok kapzsisága

Már a váróterembe érve különböző plakátok hirdetik a jobbnál jobb, nagyon speciális kiegészítő egészségügyi szolgáltatásokat. A növekvő költségvetési nyomással és a csökkenő díjakkal szembesülve új bevételi források után kezdtek nézni az orvosok, így született meg az úgynevezett egyéni egészségügyi szolgáltatás, amit a betegeknek saját zsebből kell fizetniük, így nagyszerűen virágzott ez a szürke piaci terület - írja Imhof. Az egyéni egészségügyi szolgáltatások közé tartozik többek között a szemnyomásmérés, a különböző - utazással, sporttal és stresszel - kapcsolatos vizsgálatok, vagy a dohányzásról való leszokást segítő terápiák. Fontos megemlíteni, hogy korábban 26 egyedi egészségügyi szolgáltatást vettek Németországban górcső alá, 12-ről állapították meg, hogy nemcsak hogy nem használnak, de még károsak is.

Az etikai problémák

Minden évben több ezer kísérletet és vizsgálatot publikálnak. A kritikusok arról panaszkodnak, hogy sokszor embereken tesztelnek olyan gyógyszereket, amelyekről korábban, állatokon végzett kísérletek során kiderült, hogy nem nyújtanak védelmet. A vizsgálatok nemcsak hogy sokszor feleslegesek, hanem még hamisak is - állítja Imhof, ,,Szinte minden harmadik, rákkal kapcsolatos kísérletet a gyógyszeripar finanszíroz" - hangsúlyozta a sebész.

Az orvosok együttérzésének hiánya

A halálfélelmet csak a gondoskodás és a beszélgetések enyhíthetik valamelyest. Sok daganatos beteg hal meg anélkül, hogy ezeket megkapná, azért, mert hiányzik a megfelelő ellátás és a kórházi személyzet - véli Imhof. Ehelyett az orvosok gyakran radikális terápiákhoz folyamodnak, amelyek még meghosszabbítják valamennyivel a beteg életét. ,,Ami igazán perverz" - mondja az orvos, az az, hogy a páciens életének utolsó napjai is az agresszív terápiáról szólnak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Wass Albert
  2014-07-29 20:04:44, kedd
 
  Utasok vagyunk...

Jó, ha gondolkodás nélkül bele tudunk nyugodni abba,
hogy minden, ami szép, érettünk van, s velünk talán véget is ér.
Sem a hajnalnak, sem az alkonyatnak nem ártunk vele,
ha színét s hangulatát magunkénak tudjuk.
Utasok vagyunk, de ez csak akkor jusson az eszünkbe,
ha nehéz percek s fekete órák szakadnak reánk.
Ha szelíd tájaink színeit viharok borzolják, ködök takarják,
szelek temetik. Ha csúnya és nehéz helyekre jutunk,
hol a tulajdonérzés ezer terhével átvergődni nem is lehetséges.
Ilyenkor jó a halálra gondolni, úgy messziről, mint egy kicsit furcsa,
kicsit szomorú, de kényelmes és megnyugtató útitervre.
S nézni a világot, ahogy az állatok nézik.
Az őzek, a szarvasok, meg a medvék.
Mint valami szép idegen holmit, amelyik mellett elmegy az ember,
s miközben átvált egyik sűrűből a másikba, elgyönyörködik abban,
ami gyönyörködni való.

Wass Albert


 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert   
Képek
  2014-07-29 19:01:20, kedd
 
 










 
 
0 komment , kategória:  Képek  
Jónás Tamás
  2014-07-29 18:53:58, kedd
 
  Jónás Tamás:
Csak várlak

várlak csak várlak és azt remélem
nem áll az idő csak minden héten
meg-megpihen úgy öt-hat napra
hogy magamra hagyjon és ne magadra
várlak csak várlak a terek unnak
nyitva a szemem bár minden szunnyad
nézlek és várlak és nem beszélek
nem adlak ki a pletykás reménynek
várlak és várlak és nem kérdezlek
mikor kellene már megérkezned
mikor indultál és nem mert fájna
felém indultál vagy más irányba
várlak csak várlak már neved sincsen
hagyom a koldust hogy megérintsen
hagyom a szagát hogy belémszálljon
nincs ruha rajtam te vagy a ruhámon
várlak csak várlak még hit sem kell ehhez
kitartásom is sikert feltételez
várlak és nem tudom mihez kezdek
ha megszépül arcom a tenyerednek


 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Lelkesedés nélkül nem lehet élni
  2014-07-29 18:33:37, kedd
 
  Lelkesedés nélkül nem lehet élni. Ez nem jelent perpetuum mobile hatást, nem jelent örök vidámságot, heves gesztusokat, drámajátékot, meghökkentést, kedélyborzolgatást. Azt sem jelenti, hogy örökké tűzben kell élni, lángolni és félni az esőt.
Lélekkel kell élni, figyelni a hangjára, gondoskodni róla, táplálni, simogatni. Megadni neki, amit kíván. És örülni neki.
Lelkesedni a lelkedért.
Egyedi. A Tied.
Örök társad.
Mindenhová elkísér.
Bánj vele méltón


 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
A szeretet velünk kezdődik
  2014-07-29 18:31:05, kedd
 
  A szeretet velünk kezdődik, és nem elsősorban azzal, amit mondunk vagy érzünk, hanem a tetteinkkel. A szeretet cselekvést jelent.
Gary Chapman

 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Képek
  2014-07-29 18:24:12, kedd
 
 










































 
 
0 komment , kategória:  Képek  
Szép napot mindenkinek!
  2014-07-29 18:07:24, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képes idézetek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 304 db bejegyzés
e év: 3482 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2064
  • e Hét: 5100
  • e Hónap: 14283
  • e Év: 66991
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.