Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Üzenet az Olvasónak:
  2014-07-29 23:52:48, kedd
 
  Üzenet az Olvasónak:


Azt kevesen tudják, hogy a mérleg nem a földön működik, ahogy azt is kevesen tudják, van-e különbség földi vélemény és ítélet között. Véleményünk mindenről és mindenkiről lehet -- sőt, kell is, hogy legyen, máskülönben sodródókká válunk, a vélemény nélküli embert a legkisebb hullám is maga alá veti, miközben az élet forog tovább a saját rendje szerint.
Ha pedig vannak sodródok, bizonyára létezniük kell olyanoknak is, akik megszabják a sodrás irányát és tempóját -- nevezzük őket irányítóknak. Aztán vannak, akik a túlságosan határozott, olykor durva irányítás elől kitérnek -- ők a menekülők; ám miközben menekülnek, egy kicsit megpróbálnak megfelelni a kihívásoknak.
A magam részéről szeretnék a negyedik csoporthoz, a Lélek emberéhez tartozni, akit a Lélek irányít zajtalanul, nagy figyelemmel mások és a világ minden teremtménye felé.
Nem ítélkezik, Isten nem ezzel bízta meg, hanem a megértés és a szeretet hatalmas munkájával. Ám ahhoz, hogy másokat megérthessünk, majd a szívünkbe fogadjunk, először meg kell érteni, és el kell fogadni mostani önmagunkat. Ehhez szükséges a belső derű. Hogyan is várhatnánk a többiektől, hogy előbb ők mosolyogjanak és szeressenek, mikor ezt magunkkal még nem tudtuk megtenni?
Hogy, kik vagyunk most, hol is állunk a valóság lépcsőjén, szükséges egy kis visszatekintés az életre, nehogy a képzelet foglyaként hamis képet alkossunk önmagunkról és a többiekről.
Tatiosz azt mondta erről: Megértettem, hogy egy vagyok az emberek közül, sem több, sem kevesebb...


Olvastad már életed könyvét?
A Lélek három feladata -- a derűs ön szemlélet; mások őszinte megértése; érdek nélküli, tiszta szeretete ... Tudatosan építettem fel így.
Aki nem szeret játszani, nem fogja megismerni sem önmagát, sem a többieket, már az első lépcsőfoknál elakad, mely mások megértése felé vezet.
Elfogadni magunkat olyannak, amilyenek vagyunk az első lépcsőn, hogy a következőre léphessünk, amely az emberi út, utunk az emberek között.

Ezen az úton többekkel találkozunk, szinte lánc szemként egymásba fonódunk, közeledünk, távolodunk, elszakadunk, majd újra kezdjük elölről ugyanazokkal, vagy másokkal, ha hiányzik belőlünk a megértés és a szeretet.

Aki képes a belső derűre, az hozzákezdhet a hatalmas munkához: mások megértéséhez.
Platónnál olvastam: Többet megtudhatunk egy emberről egy órás játék után, mintha éveken át beszélgetnénk vele.

A Szeret útjára csupán akkor léphetünk, ha már az előbbi két utat végigjártuk.

Mi a Szeretet?
A megértés olyan fajtája, amelyik más szemmel tekint a világra s a benne élő emberekre.

Milyen szemmel?
A figyelem szemével, amelyik nem ítélkezik, hiszen senki nem nagyobb, vagy kisebb a többieknél -- csupán más lépcsőfokon áll (bár a földi szerepek gyakran megtévesztik az embert irányító Lelket). Aki nem ítélkezik, nem ítéltetik meg; tudja, mit kell elfogadni és elengedni.

Az igazi Szeretet a Rend, a Harmónia világából hozott tudásával teremt Életet: ítéletek, elvárások nélkül, bizalommal és elfogadással szeret.

Képzeld azt, hogy magad kívülről látod.

Ha visszatekintesz a napra, és szemügyre veszed, ami ma történt veled, mindent ugyanúgy csinálnál? Minden szavaddal, minden gondolatoddal, minden cselekedeteddel egyetértesz? Semmit sem tennél másként?
A mai napot már nem kezdheted újra, de holnap egy másik nap kezdődik, s ha visszatekintettél a mára, most tudni fogod, mit kell tenned holnap másként.

Vágó Gy. Zsuzsanna

(engedéllyel közölve)
 
 
0 komment , kategória:  Athéna versei, gondolatai  
Nyereség és veszteség
  2014-07-29 23:45:30, kedd
 
  Anthony de Mello: Nyereség és veszteség


"Idézd fel magadban azt az érzést, amit akkor érzel, ha valaki megdicsér, ha elismernek, elfogadnak, megtapsolnak.
Aztán állítsd szembe azzal az érzéssel, ami akkor keletkezik benned, ha a napkeltét vagy a naplementét nézed, vagy csak a természetet úgy általában; ha olyan könyvet olvasol, vagy olyan filmet nézel, amit teljesen élvezel.
Ragadd meg ennek az érzésnek az ízét, és hasonlítsd össze az elsővel, azzal, ami akkor keletkezett benned, amikor megdicsértek. Lásd meg, hogy az első érzés öndicsőítésből, önreklámozásból született! Földi érzés ez. A második viszont egyfajta beteljesülés eredménye, lelki érzés.

Van egy másik ellentét is. Idézd fel azt az érzést, amit akkor érzel, ha sikeresen megoldasz valamit, ha elérsz valamit, ha feljutsz a "csúcsra", ha megnyersz egy játékot, fogadást vagy vitát. Állítsd szembe azzal az érzéssel, ami akkor ér, ha igazán örömmel végzed a munkád, ha teljesen elmerülsz abban, amit éppen csinálsz. S vedd észre ismét a földi és lelki érzés közti minőségi különbséget!

Más. Emlékezz vissza, milyen érzés volt az, amikor hatalmad volt, amikor te voltál a főnök, felnéztek rád, amikor az emberek tőled kaptak utasítást, vagy amikor népszerű voltál. Most állítsd szembe ezt a földi érzést a meghittség érzésével, az együttlét érzésével - azokkal a percekkel, amikor mindenestül jól érezted magad egy barátod vagy egy csoport társaságában, ahol vidámság és nevetés volt.

Miután elvégezted ezeket az összehasonlításokat, próbáld meg megérteni a földi érzések lényegét, ami nem más mint önreklámozás és öndicsőítés. Ezek az érzések nem természetesek, a társadalom és kultúra hozta létre őket, hogy termelővé és ellenőrizhetővé válj.
Ezek az érzések nem termik meg azt a táplálékot és boldogságot, melyeket akkor érez az ember, amikor a természetben gyönyörködik, vagy barátai társaságának, illetve a munkájának örül. Ezeket az érzéseket azért kreálták, hogy izgalmat, feszültséget, végül is ürességet keltsenek.

Figyeld meg ezután magadat a nap, illetve a hét folyamán, és vizsgáld meg, hogy cselekedeteid közül hány volt, ami nem volt átitatva az ilyen izgalmak iránti vággyal, melyek csak ürességet teremnek: a figyelem, elismertség, hírnév, népszerűség, siker és hatalom iránti vággyal!
Nézz a körülötted lévő emberekre is! Van-e egy is köztük, akit nem fertőzött még meg az ilyen földi érzések iránti vágyódás? Egy is, akit még nem irányítanak ezek az érzések, aki nem éhezi őket, aki még nem tölti ébrenlétének minden percét tudatosan vagy tudattalanul ezeknek a keresésével?
Ha rájössz erre, megérted azt is, hogyan próbálják az emberek megnyerni a világot, s hogyan veszítik el közben a lelküket. Mert így az életük üres és lelketlen lesz."
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Barátság - Avagy, nem minden az, aminek látszik.
  2014-07-29 22:07:51, kedd
 
  Barátság - Avagy, nem minden az, aminek látszik.

Él egy régi mondás: "Van barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél"

Talán első olvasatra furcsállhatnánk ezt a mondást, hisz a testvéri kapcsolat az egyik legszorosabb kapcsolati forma két ember között. Viszont van egy gyengéje, mégpedig, hogy nem önkéntességi alapon jött létre. Egész egyszerűen más valaki - nevezetesen a szüleink - döntött afelől, hogy legyen-e egy ilyen jellegű kapcsolatunk, vagy sem.



A barátság létrehozója az önkéntesség.

A testvéri kapcsolat nem választás kérdése, a testvér van. Senki nem kérdezte meg tőlünk, hogy akarunk-e egy öcsikét, vagy nővérkét.

Ezzel szemben a barátot választja az ember. A barátság csak úgy jöhet létre két ember között, hogyha mindkét fél akarja azt. Éppen ezért, sok esetben erősebb kötelék tud lenni, mint a rokoni szál. A barát - mivel önként van a kapcsolatban - alkalmasint hűségesebb, ragaszkodóbb lehet, mint akár egy testvér.

Tekintettel arra, hogy a barátság az önkéntesség alapján működik, többnyire nem kérik egymás segítségét, hanem önként ajánlják fel azt. Az igazi barát látja a másik szükségét, látja, ha valami nincs rendben, és azon van, hogy mielőbb segíthessen a barátjának. Az igaz barát, kezdeményező és nem várja meg, amíg kérnek tőle, magától cselekszik. Ezt láthatjuk egy másik mondásban is: "Az igaz barát a bajban ismerszik meg."

Az igazi barátra ez jellemző: mindig szeret, és ha baj van, elsőnek érkezik, hogy segítsen. Nagyon kevés az a barátság, amire ráfoghatnánk, hogy igaz barátság. Sajnos ez a fogalom is - akár csak a szeretet - az idők folyamán megkopott, veszített az értékéből, degradálódott. Manapság, nagyon könnyen dobálóznak ezzel a megtisztelő jelzővel. Főleg a fiatalok körében gyakori, de előfordul az idősebb korosztálynál is, hogy egy-két napos ismeretség után barátoknak nevezik egymást. Persze mit várhatunk tőlük, ha azt látják a filmeken, és a környezetükben is, hogy egy-két órás ismeretség után, párok képesek egymással akár ágyba is bújni. Ehhez képest nem nagy ügy, ha valaki az első találkozás után a barátjának nevezi a másikat.

A barátság egy olyan kapcsolat, melyben megmutatkozik az ember semmilyen más teremtménnyel össze nem hasonlítható egyedisége - a személyessége, és különleges helye a teremtésben. Olyan mély kapcsolat, amire csak az ember képes, ezért ilyen kapcsolata az emberen kívül, más élőlénynek nincs, és nem is lehet.

Nagyon kevés olyan kapcsolati forma létezik, amiről annyit írtak volna, mint a barátságról. Talán a szerelem az, ami vetekszik - mint örök írói téma - a barátsággal. Homérosztól, Shakespeare-ig sokan és sokféle módon írtak eme embert-gazdagító kapcsoltról.

Talán az egyik legfantasztikusabb barátság - amit publikáltak - Dávid és Jonathán között volt. Arról a Dávidról van szó, aki legyőzte Góliátot, és Izrael királyaként halt meg. Sokan vélekednek akképpen, hogy Hamlet és Horatio barátsága lehetne mintája ennek a kapcsolati formának. Ha megengedi, én mégis Dávid és Jonathán barátságára szavaznék. Ez egy igazi barátság volt. Az ő szoros kapcsolatuk, az egymás iránti tiszta őszinte szeretetük, példája annak, hogy milyennek kéne lenni egy igaz barátságnak. A barátságukat bemutató írásból tudhatjuk, hogy Jonathán és Dávid úgy szerették egymást, hogy összeforrt a lelkük.

Nem minden az, aminek látszik.

A feltételnélküli szeretet képes arra, hogy két személyt igaz baráttá, egy lélekké fonjon össze. A mély, őszinte barátság alapja, a feltételnélküli szeretet. Az emberi kapcsolatok legnagyobb ellensége, ha a szeretetünket valamilyen feltételhez kötjük. "Szeretlek, ha te is szeretsz engem, szeretlek, ha..." Az igaz barát szerepe, hogy mindig teljes elfogadást mutasson a másik iránt. A másik érdekeit helyezze előtérbe. Az nem barátság, ami saját érdekeire mutat; az csupán szentimentális érzelmi kötődés. Sajnos gyakran előfordul, hogy két ember egy érzelmi kötődésben él, és meg vannak győződve arról, hogy az egy jó barátság. Pedig minden olyan kapcsolat, ami nélkülözi a másik felé való szolgálatot, csak az önző érzelmek kielégítését szolgálja. Az igazi barát, minden helyzetben a másik érdekeit tekinti elsődlegesnek. Ez a fajta barátság nagyon ritka, és éppen ezért nagy-nagy kincs, amit meg kell becsülni.


A szívben dől el.

Amikor a szívedben érzed a barátság szívet bizsergető érzését, akkor az már kialakult, s visszavonhatatlanul a tiéd.
Lehetnek olyan helyzetek a barátok életében, hogy átmenetileg el kell, hogy váljanak egymástól, de ez egy igaz barátságot nem ingathat meg. Sokan úgy gondolják, hogy attól barátság a barátság, hogy folyton egymás szoknyáján vagy gatyáján ülnek. A barátságot nem korlátozza idő vagy tér. A barátság a szívben dől el, a szív szándékán múlik és nem azon, hogy minden nap együtt töltik az idejüket. Lehet, hogy évente egyszer tudnak csak találkozni, lehet, hogy több ezer kilométer választja el őket, de a szívükben megvan az a hely egymásnak, amit más nem tölthet be.

A barátság a legegyedibb kapcsolat, ami két személy között létezhet. Minden más kapcsolattal ellentétben, a barátságnak nincs alá, vagy fölérendeltje. Ez egy olyan kapcsolat, ahol a résztvevők egyenlő szinten vannak. Ha megnézünk más kapcsolatot, teszem azt, a főnök-beosztott, vagy férj-feleség, vagy szülő-gyermek kapcsolatát, láthatjuk, hogy ezeknek a kapcsolatoknak státusilag van egy fölé, és egy alárendeltje, hogy egészen pontos legyek: van vezetője és vezetettje. A barátságban ezzel szemben, a felek abszolút egyenrangúak.

Az igazi barátság létrejöttéhez tehát, feltételnélküli szeretet, a másik felé való szolgálat, építés és bátorítás szükségeltetik. Egy olyan hozzáállás, mely a másik érdekeit helyezi előtérbe, ami azt kommunikálja a másik felé, hogy mindig számíthat rá.
A barátság az égvilágon semmít nem követel, kivéve egyvalamít: őszinteséget. Csak ezt az egyet, de ez nem kevés, mondta Ingmar Bergman.

Ennek a hozzáállásnak a kialakításához elengedhetetlen, hogy egészséges módon gondolkodjunk a másikról, és a minket körbevevő valóságról. A helytelen életelvek használata, megfoszthat minket attól, hogy az életünket gazdagító kapcsolataink lehessenek. Ezért létkérdés mindnyájunk számára, hogy megtanuljunk helyesen, a valósággal összhangban gondolkodni.

Forrás:Megoldások-Duló Attila
 
 
0 komment , kategória:  Barátság  
A barátságról még egyszer
  2014-07-29 22:06:23, kedd
 
  A barátságról még egyszer

Van barátod? Nem felszínes barát nőre, haverra gondolok, nem arra, akivel néha összejössz fecsegni-hanem arra, aki meghallgat, És akit te is meghallgatsz. Arra akit éjjel háromkor föl lehet kelteni:- te, bajban vagyok, segíts! És ő negyed négykor ott van nálad. Barát az, aki előtt nincsenek titkaid.
Már az év elején többször írtam, s írtunk a barátságról ezen a lapon. Az alábbi cikket azért pötyögtem be ide ,mert úgy gondoltam, hogy ez is szorosan a témához tartozik és minél több emberrel meg kell azt osztani. Íme:

Müller Péter: Boldog lelkek tánca... A barátságról

Akitől nem kell tartani, akiben megbízol. Akivel ha együtt vagy, úgy érzed, hogy nem vagy egyedül. És repül az idő. Észre sem veszed, mert ha együtt vagytok, valami időtlen jó érzés tölt el - mintha melegebb lenne a levegő s otthonosabb a hely, ahol ültök.

Barát az, akire figyelsz, mert fontos számodra a sorsa. És figyel rád, mert fontos számára a te sorsod. Barát az, aki megért - s akit mélységesen megértesz. Nem tudtok egymásnak hazudni. Túl közel van. Mintha magaddal beszélnél.

Nekem ilyen barátom volt az anyám. Fura, de így van. Ha valaki hallotta volna beszélgetéseinket, bizonyára megdöbbent volna. Olyasmiket mondtunk ki egymásnak, amiket anya és fia sohasem beszélnek meg egymással.
Elmesélte apámmal való sorsát, válásának és különféle kalandjainak történetét. Nem a "fia" szemével néztem az ő társ kereső próbálkozásait, hanem a barát szemével. Én is elmondtam neki mindent. "Túlléptünk azokon a szerepeken, amiket az élet ránk osztott!" - mondta.

Amikor elvesztettem, az első érzés, ami belém nyilallt, nem az volt, hogy "meghalt az anyám", hanem, hogy kivel fogom megbeszélni ezután lelkem mélyebb gondjait?! A barátomtól búcsúztam. Ez meghatározta életemet. Azóta mondom a feleségemnek, gyerekeimnek: "Beszélgessünk"...

Ez a korai tapasztalat döbbentett rá, hogy a barátság a lelkek közötti legközelebbi kapcsolat. Barátom nemcsak a "barátom" - de az anyám, az anyám, a gyerekem és a férjem is. Ha ők nem a barátaim, hanem "csak" az anyám, az apám, a gyermekem és a férjem, akkor kapcsolatunkból hiányozni fog valami, valami nagyon lényeges.
Mert a barátsága legmagasabb szeretet-forma.

Ne hidd, hogy túlzok!
A Bibliában Isten azt mondja Mózesnak: "Úgy szóltam hozzád, mint barátomhoz."

És Jézus azt mondja tanítványainak: "Nem úgy szóltam hozzátok, mint a szolgákhoz, hanem mint barátaimhoz."
Vagyis hogyan? A lehető legközelebbről.

Olyanokhoz szól így valaki, akikkel lelkileg rokon. Apám, anyám, gyerekeim gondolkozhatnak, érezhetnek másképp, mint én. Attól még jó szüleim és gyerekeim lehetnek. De barátom nem.

Barátom csak az lehet, aki a legmélyebb szinten együtt rezeg velem. Mert ez több mint a vérségi vagy bármiféle érzelmi kapcsolat. Ez valami olyan sejtelem, mintha egy helyről jöttünk volna, s ezért a barátom számomra világon a legismerősebb ember. A családomat nem én választom. De a barátomat igen.

És még valakit: a férjemet vagy feleségemet. Őket is választjuk. De tudnod kell: ha csupán a szerelem vagy bármiféle vonzalom választ ilyenkor társat, s nem látod meg párodban a barátodat is - nem lesz jó házasság.
Egy barátság születése mindig együtt jár azzal az érzéssel, hogy találkozhatunk már valahol. Azért választjuk éppen őt, mert közel van hozzánk és ismerős. És a másik ki nem mondott gondolat: ezért az emberért én mindenre képes vagyok.

"A szeretet igazán, aki életét adja a barátaiért."

Ez a jézusi mondás manapság sajnos ritka, rendszerint csak a hollywoodi filmekben fordul elő. Mégis ez a barátság mértéke. A valódi költészet, és az ősi mítosz éppúgy tud erről. Mint az olcsó westernfilmek, hogy az áldozat elválaszthatatlan a barátságtól. Jól tudják ezt a gyerekek, hogy a barátjuknál nincs fontosabb ember a világon. Mérhetetlen sok időt tudnak barátaikkal eltölteni, anélkül, hogy az idő múlását észre vennék. Mert otthon vannak egymásban, s érzik, hogy nincs boldogítóbb, mintha ők együtt vannak. "Megint a barátoddal csavarogtál!" Az ilyen szülői korholás mögött mindig egy igaz barátság sejthető. És ha ezt a barátságot próbára tesz a szülői szigor, és dönteni kell a gyerekeknek, kihez legyen Őszintébb, apjához vagy a barátjához, biztos, hogy a barátját választja.

Tudod miért?
Mert közelebb áll a lelkéhez. Vagyis jobban szereti.

Akinek megnyílunk, azt szeretjük. S ez kölcsönös. Lehet, ha apám megnyílna előttem, őt is jobban szeretném. Sokféle vonzalom, egymásba kapaszkodás van a világon. Sokféle összetartás és szeretet érzés. De az ember által átélhető legmélyebb szeretett: a barátság.

Azért idéztem az Ó- és Újtestamentumot, hogy lásd. Az egész hit világunknak ez a szó az alapja. Ma már csak kevesen tudják. Ha imádkozunk, a barátunkkal beszélünk! Azért hallgat meg, mert a barátunk. Szó nincs áhítatról, térdre borulásról, égre fordult szemekről - ezek mind baráttalan állapotok.

A barátom ott van mellettem. Egészen közel. Érzem. Ismerem. Szeretem. Neki mondom el először titkaimat-s csakis rá hallgatok, mert tudom, hogy ismer. És szeret engem. Egész életemben arra törekedtem, hogy a feleségemnek és a gyerekeimnek a barátja legyek.

"Lépjünk túl a szerepeinken, gyerekek, és mondjátok meg őszintén mi van veletek? Tekintsetek engem barátnak, és hallgassátok meg, mi van énvelem!"

***

"A CSALÁDOMAT NEM VÁLASZTOM. DE A BARÁTOMAT IGEN. ÉS MÉG VALAKIT: A FÉRJEMET VAGY FELESÉGEMET. DE AZT TUDNOD KELL. HA CSUPÁN A SZERELEM VAGY BÁRMIFÉLE VONZALOM VÁLASZT ILYENKOR TÁRSAT, S NEM LÁTOD A BARÁTODAT IS, NEM LESZ J� HÁZASSÁG."

(Forrás: Ahogy érzed - írta:Szalai Krisztina)

 
 
0 komment , kategória:  Barátság  
A barátságról
  2014-07-29 22:04:32, kedd
 
  A barátságról

Márai Sándor - A barátságról.

Nincs emberi kapcsolat, mely megrendítőbb, mélyebb lenne, mint a barátság.
A szerelmesek, igen, még a szülők és gyermekek kapcsolatában is mennyi az önzés és a hiúság! Csak a barát nem önző; máskülönben nem barát.
Csak a barát nem hiú, mert minden jót és szépet barátjának akar, nem önmagának.
A szerelmes mindig akar valamit; a barát nem akar önmagának semmit.
A gyermek mindig kapni akar szüleitől, túl akarja szárnyalni atyját;
a barát nem akar kapni, sem túlszárnyalni.

Nincs titkosabb és nemesebb ajándék az életben, mint a szűkszavú, megértő,
türelmes és áldozatkész barátság.
S nincs ritkább.
(Márai Sándor: Füveskönyv részlet)




 
 
0 komment , kategória:  Barátság  
Barátság
  2014-07-29 22:02:58, kedd
 
  Barátság.


S ha egy barát megbukik, mert nem igazi barát, vádolhatjuk-e őt, jellemét, gyengeségét?
Mit ér az olyan barátság, ahol erényeket, hűséget, kitartást szeretünk a másikban?
Mit ér mindenféle szeretet, amely jutalmat akar?
Nem kötelességünk-e, hogy éppen úgy vállaljuk a hűtlen barátot, mint az önfeláldozót és hűségeset?
Nem ez igazi tartalma minden emberi kapcsolatnak, ez az önzetlenség, mely semmit,
de semmit nem akar és nem vár a másiktól?
S mentől többet ad, annál kevésbé vár viszonzást?
S ha odaadja egy ifjúkor minden bizalmát, egy férfikor minden áldozatkézségét, s végül megajándékozza a másikat a legtöbbel, amit ember adhat embernek, a vak, a föltétlen, a szenvedélyes bizalommal, s aztán látnia kell, hogy a másik hűtlen és aljas, van-e joga megsértődni, bosszút követelni?
S ha megsértődik, ha bosszúért kiált, barát volt-e Ő, a megcsalt és elhagyott?

(Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek)



 
 
0 komment , kategória:  Barátság  
Barát az...
  2014-07-29 22:01:04, kedd
 
  Barát az...





Barát az, aki előtt nincsenek titkaid.
Akitől nem kell tartani, akiben megbízol - akivel ha együtt vagy,
úgy érzed, hogy nem vagy egyedül..
És repül az idő .
Észre sem veszed, mert ha együtt vagytok,
valami időtlen jóérzés tölt el -
mintha melegebb volna a levegő,
s otthonosabb a hely, ahol ültök...


Barát az, akire figyelsz, mert fontos számodra a sorsa.
És aki figyel rád, mert fontos számára a te sorsod...


Barát az, aki megért - s akit mélységesen megértesz.
Nem tudtok egymásnak hazudni.
Túl közel van.
Mintha magaddal beszélnél ...


Ez a korai tapasztalat döbbentett rá,
hogy a barátság a lelkek közötti legközelebbi kapcsolat.
Barátom lehet nemcsak a "barátom", - de az
anyám, - az apám, - a gyerekem és a férjem /feleségem is.
Ha ők nem a barátaim, hanem "csak" az anyám, az apám, a gyerekem
és a férjem /feleségem, akkor kapcsolatunkból hiányozni fog valami.


Valami nagyon lényeges.
Mert a barátság a legmagasabb szeretet-forma.
Ne hidd, hogy túlzok.


Sokféle vonzalom, egymásba kapaszkodás van a világon.
Sokféle összetartás és szeretet érzés.


De az ember által átélhető legmélyebb szeretet: a barátság.
A barátom ott van mellettem.
Egészen közel.
Érzem.
Ismerem.
Szeretem.
Neki mondom el először a titkaimat - s csakis rá hallgatok,
mert tudom, hogy ismer.
És szeret engem...

(Müller Péter)

 
 
0 komment , kategória:  Barátság  
A barátok
  2014-07-29 21:55:58, kedd
 
  A barátok

A barátok nagyon ritka drágakövek.
Mosolyt varázsolnak az arcodra,
és bátorságot adnak a sikereidhez.
Meghallgatnak, megdicsérnek,
és mindig nyitva tartják a szívüket neked.
A barátság olyan, mint a jéghegy: abból ami kilátszik,
nem tudni milyen mély odalent.





Az igazi barátok nem azok,
akikkel leülsz egy órácskára dumálni és iszogatni.
Az igazi barátokkal nem kell mindennap találkozni,

az ember egyszerűen tudja,
hogy ott vannak, ha szükség van rájuk.

(Shirley Conran)

Szemem tavában magadat látod:
mint tükröd, vagyok leghűbb barátod.
(Weöres Sándor)

 
 
0 komment , kategória:  Barátság  
Levezetés a barátságról
  2014-07-29 21:50:39, kedd
 
  Márai Sándor egy szép levezetése a barátságról:

"A barátság... az az emberi kapcsolat, melynél nemesebb nincsen anyától szült elevenek között. Érdekes, az állatok is ismerik. Van állati barátság is, önzetlenség, segítőkészség....
Az élőlények megszervezik a kölcsönös segítséget... néha nehezen küzdik le a segítség-nyújtás akadályait, de mindig akadnak erős, segítő hajlamú lények minden eleven közösségben. Száz és száz példát láttam az állatvilágban.
Emberek között ritkábban láttam példát erre. A rokonszenvek, melyek emberek között szemem láttára kialakultak, végül mindig belefulladtak az önzés és a hiúság mocsarába.
A pajtásság, a cimboraság néha olyannak látszik, mintha barátság lenne. A közös érdekek néha megteremtenek emberi helyzeteket, melyek hasonlítanak a barátságra.
Aztán a magány elől is szívesen menekülnek az emberek mindenféle bizalmasságba, melyet legtöbbször megbánnak ugyan, de ideig-óráig azt hihetik, ez a bizalmasság már a barátság egy válfaja.
Mindez persze nem az igazi. Az ember úgy képzeli, hogy a barátság szolgálat. Mint a szerelmes, úgy a barát sem vár jutalmat érzéséért. Nem akar ellen-szolgálatokat, nem látja valószínűtlen lénynek azt, akit barátjául választott: ismeri hibáit, s így vállalja, minden következménnyel...
Mit ér az olyan barátság, ahol erényeket, hűséget, kitartást szeretünk a másikban? Mit ér mindenféle szeretet, amely jutalmat akar? Nem kötelességünk-e, hogy éppen úgy vállaljuk a hűtlen barátot, mint az önfeláldozót és a hűségeset?
Nem ez az igazi tartalma minden emberi kapcsolatnak, ez az önzetlenség, mely semmit de semmit nem akar és nem vár a másiktól?"
 
 
0 komment , kategória:  Barátság  
Egy barátomhoz
  2014-07-29 21:48:10, kedd
 
  Sokan azt hiszik ilyen nincs,
pedig van.

Vannak tiszta érzések
és van tiszta, önzetlen szeretet.




 
 
0 komment , kategória:  Barátság  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 371 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 190
  • e Hét: 6991
  • e Hónap: 12029
  • e Év: 141736
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.