Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
A japán konyha felfedezése
  2014-07-04 23:54:35, péntek
 
  A japán konyha felfedezése

Az utóbbi néhány évben sorra nyílnak a japán éttermek Budapesten. Nagyrészt a diplomáciai munka vagy egyéb elfoglaltságok miatt Magyarországon élő japánok számára kínálják az otthon ízeit, de nem titkoltan szeretnék becsábítani a kíváncsi, újra nyitott magyar vendégeket is.

Az ami a japán konyhából az éttermek étlapján megjelenik, egy nagyon hosszú, változásokkal teli folyamat eredménye.

A japán fogásoknál nagyon fontos a színek és a formák összhangja, valamint az, hogy minőségi alapanyagokból tápláló ételeket készítsenek. Mondhatjuk azt is, hogy a japán konyha legfőbb törekvése, hogy összhangba hozza az esztétikát és a tápértéket.
Az alapok

A japán konyha alapját a zöldségek és a halak képezik. A buddhizmus hatásának köszönhetően a húsfogyasztás csak a XVIII. században vált elfogadottá. A japánok az ételeket evőpálcika segítségével fogyasztják, ami a IX. században - Kínának köszönhetően - honosodott meg Japánban. Fontos eleme még konyhájuknak a Koreából átvett szójaszósz és a tengeri alga.





Színek és formák összhangja

A japán konyha az ételek csoportosításánál nem az általunk ismert módszert használja, azaz nem az étkezés időbeli elhelyezkedése szerint csoportosít, hanem az elkészítés módja szerint. Így aztán sok esetben célszerű a személyzet szakszerű segítségét kérni, ha elveszítenénk a fonalat a fogások között.

A japán konyha alapelemének számító zöldségek a sziget természeti adottságainak köszönhetően bőven teremnek, és igen sokféle megtalálható belőlük. A zöldségekből álló salátákat gyakran keverik a tengeri algák valamelyikével.
Saláták

Tipikus saláták: avokádósaláta, szezámaggal ízesített zöldsaláta, algasaláta, illetve a Gari, ami pácolt gyömbér. Ez az a rózsaszínes vagy fehér saláta, amit a sushik mellé minden esetben tálalnak. Remek íze mellett praktikus oka is van annak, hogy a nyers halas ételekhez kínálják: fertőtlenít, és segít elkerülni az esetleges ételmérgezést.
Levesek

A japán leveseket - eltérően az általunk megszokottól - sokszor az étkezés végén fogyasztják. Van, hogy két levest is esznek egy-egy étkezés során. Egyet az elején, egyet zárásként. Az általunk legismertebb leves a mizo leves, ami a halalapléből (dashi), valamint mizo-pasztából készül, de sokféle levest találunk még, aminek alapja a dashi, mint például a tenger gyümölcseivel gazdagított sumashijiru.
Sushi

Ha teljességgel őszinték akarunk lenni, akkor a japán konyháról az első dolog, ami eszünkbe jut, az a sushi. Erre a sztereotípiára építve sok japánnak mondott étterem hajlamos az ország gasztronómiáját az étlapján a sushira és annak válfajaira szűkíteni.





Gyönyörű sushik...

Igaz, a sushi tényleg alapfogás. Már csak azért is, mert a japán konyha két alapanyagából készül: rizsből és a sashimiből (nyers hal).

A sushi fajtái

Nigiri sushi: téglalap formájú rizságyra fektetett sashimiből és egy kevés wasabiból áll
Maki sushi: algalapba tekert rizs és sashimi
Umaki sushi: fordított maki, ebben az esetben a sashimit az algalap öleli körül, és kívülre kerül a rizs
Inari sushi: algalapból készített tölcsérbe töltött sushi

Néhány szó a wasabiról: az ún. japán torma rendkívül erős fűszer, általában paszta formájában fogyasztják. A nigirinél a rizspárna és a sashimi közé tesznek egy keveset, és a sushihoz kínált szójaszószba is bele szoktak keverni egy kisebb adag wasabit.

Sashimit általában ezekből készítenek: lazac, tonhal, hering, lepényhal, tigrisrák, illetve omlettet is szoktak helyezni a rizspárnákra.

Az igazán bátrak a sashimin belül kipróbálhatják a fugut, ami egy igen mérgező gömbhal, ehetősége a szakács mesterségbeli tudásán múlik. Ha rosszul van elkészítve, akkor a kedves vendég akár bele is halhat ebbe a fogásba (egy gömbhal mérgével akár 30 embert is meglehet ölni). De ehhez Japánba vagy Európán kívülre kell utaznunk, mert az EU-n belül nem engedélyezett a hal forgalomba hozatala.

Zöldséget általában a makikba szoktak beletekerni.
A sushin túl

A főzési metódus alapján osztályozott ételeik az alábbiak:

Yakimono: vaslapon vagy kőlapon grillezett húsok, zöldségek. Ebbe a kategóriába tartozik pl. a csirkenyárs (Yakitori), a japán sós palacsinta (Okonomiyami), a roston sültek (Teppanyaki) és a japán omlett, amivel a nigiriknél is találkozhatunk (Tamagoyaki).

Nabemono vagy nabe: ide tartoznak a japán egytálételek. Minden olyan, amit egy edényben készítenek el, általában az étkezőasztalra állított gázfőzőn. Ezt a főzési módot inkább a hidegebb hónapokban, ősszel és télen szokták alkalmazni.
Legismertebb nabemono a Yosinabe. Ebben a tenger gyümölcsei, tofu, tojás és zöldségek főnek össze a halalaplével. Vagy ott van az eredetileg sumo birkózok erőnlétét megalapozó, bő fehérjeforrásnak számító nabe, a Chankonabe, amibe csirke, hal, tofu és zöldség is kerül, de hogy kellően tápláló legyen, szoktak hozzá rizst és sört is kínálni.





Nem csak sushiból áll a japán konyha

Agemono: ebbe a kategóriába tartoznak az olajban sült ételek. Ezek lehetnek natúr sült zöldségek, húsok vagy bundázottak, ebben az esetben viszont tempurának nevezzük őket. A panírozás szintén nem őshonos Japánban. A portugálok hagyták örökül a XVI. században, akárcsak a kenyeret.

Szintén nem őshonos, viszonylag rövid múltra visszatekintő, de népszerű agemono a rántott sertésszelet, ami 1896-ban került fel először egy tokiói étterem étlapjára. Agemonót gyakran készítenek garnélarákból, csirkéből, és nem ismeretlen előttük a fasírt sem.

Nimono: kis lángon főzött vagy párolt ételek. A sashimihez felhasznált halakból hátramaradt fejet és gerincet szokták elkészíteni ezzel a módszerrel. Szójaszósszal, édes rizsborral (mirin), dashival gazdagítják. Persze más ételek is tartoznak ide, például a retekleves, vagy tonhal, esetleg tofu tésztával. Egészen modern fogás a marhahús burgonyával, ez is ezzel az eljárással készül. A burgonya már a XVI. században ismert volt a japánoknál, de egészen a XIX. századig nem nagyon terjedt el. Ekkor kezdték Hokkaido szigetén termeszteni, és azóta vonult be a japán konyha alapanyagai közé.
Édességek a japán konyhában

Japánban az édességnek illetve a desszertnek nincs akkora hagyománya, mint nálunk. Az étkezéseket általában rizzsel fejezik be. Ha mégis valami édesre vágynak, akkor a szezonnak megfelelő gyümölccsel zárják az étkezést.

A japán konyhában fellelhető desszertek:

Zöld teából készített fagylalt.
Azuki bab, amit édesen, cukrozott formában fogyasztanak. Pasztává krémesítik, ebben az állapotában leginkább a gesztenyére emlékeztet az íze.
Ha az azukit egy kis agar-agarral és cukorral összekeverik, akkor már kész is a Yokan nevű, zselé állagú desszert. Hasonló állagú a Kuzumochi, ami egy növény gyökeréből nyert keményítő egy kevés vízzel és cukorral összekeverve. Klasszikus nyári desszert.

Az azuki babnak olyan népszerű az íze, hogy tavaly még az egyik nagy üdítőital gyártó cég is készített azuki ízesítésű üdítőt.
Mit igyunk?

Szaké: 12-20%-os alkoholtartalmú rizsbor, ami alapvetően a sörhöz hasonló eljárással készül. Több mint 20 féle rizsbort készítenek. Eredetét homály fedi, de a XIV. században már konkrét leírás van a kínai árpaborról, ami szinte azonosan készül, mint a szaké.

Shochu: 25-35% közötti alkoholtartalommal bíró párlat, amit árpából, édesburgonyából vagy rizsből nyernek. Önmagában isszák vagy teával keverik, esetleg jégen kínálják. Az italról már Xavéri Szent Ferenc is megemlékezett a XVI. században.

Tea: a tea és a teaszertartás elmaradhatatlan része nem csak a japán gasztronómiai kultúrának, hanem a japán kultúrának is.

A tea, azon belül is a zöldtea a legkedveltebb ital Japánban. A zöld teát melegen cukor és tej hozzáadása nélkül, magában isszák. A japán éttermekben ingyen szervírozzák az étkezésekhez.





Egészséges, tiszta ízű zöld tea

A zöld teáról az utóbbi években a nyugati kultúrában élők számára is kiderült, hogy nagyon egészséges, megóv a szívproblémáktól, és a daganatos megbetegedések kockázatát is csökkenti, valamint a fogyókúrázók számára is hatékony segítség lehet. Használ a vérnyomásnak, kordában tartja a koleszterint.

A japán teaszertartás igen nagy múltra tekint vissza. A IX. században Eichu buddhista szerzetes Kínából visszatérve vitte magával a teaszertartást a szigetországba.

WM

Forrás:Mindmegette,hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Történetek Japánról és a japán konyháról
  2014-07-04 23:50:02, péntek
 
  Történetek Japánról és a japán konyháról

Foglalkozzunk ma a japán gasztronómiával kicsit behatóbban, persze a teljesség igénye nélkül. Szokásunkhoz híven ma ismét útilaput kötünk lábunkra, a messzi keletre, egy hagyományait nagyon őrző, de a modern technikában, átgondolt gazdaságban gondolkodó országba látogatunk.

Japán érdekes világ. Egy szigetország a Távol-Keleten, mely vesztesként szállt ki a második világháborúból, mára mégis a világ harmadik legnagyobb gazdasági hatalma az Amerikai Egyesült Államok és Kína után. Fővárosa és legnagyobb városa Tokió, a világ legnépesebb várostömörülése.

A régészeti kutatások alapján az első emberek az őskőkorban telepedtek le a japán szigetvilágban, i. e. 30 000 körül. De ne menjünk ennyire vissza az időkben: ha bárkit érdekel, mindezt megtekintheti az internet számos oldalán.

Japán államformája alkotmányos monarchia, a jelenlegi alkotmány a szövetséges megszállás idején, 1947-ben lépett érvénybe, felváltva a korábbi abszolút monarchiát egy liberális demokráciával. Elfogadása óta egyetlen alkotmánymódosítást sem fogadtak el, bár több kormány tett már erre irányuló próbálkozásokat. Japán jelenlegi uralkodója Akihito császár.





Színes és szép falatok, ilyen a sushi!

Pasis nézetek

Pasis szempontból Japánnak még van két számunkra érdekes oldala: a sport és a technika. Nézzük előbb a sportot, hisz az testmozgással jár, akár felesleges kilóinkból is leadhatunk.

Japán háromszor rendezett olimpiai játékokat, először nyári olimpiát 1964-ben Tokióban (mi magyarok, ott 10 arany, 7 ezüst és 5 bronzérmet szereztünk), majd 1972-ben Szapporóban téli olimpiát rendeztek (itt Almássy Zsuzsi műkorcsolyázó, egyedüli magyar indulóként ötödik helyezett lett), majd szintén téli olimpia volt 1998-ban Naganoban (17 magyar résztvevővel sajnos nem értünk el számottevő eredményt). A japánok nem igazán ismerték a focit, de a Bene Feri által vezérelt, ott aranyérmes válogatottunk kedvet csinált nekik, ma már elég jól űzik ezt a sportot is.

Jöjjön a technika: remek járgányokat gyártanak a ,,japcsik", de nekünk, egyikünknek (most kiderül a turpisság, ezt a cikket ketten hozzuk össze) nem igazán tetszenek, de ettől még remekek. Messze magasan a topon van a technológiájuk autógyártásban, és persze akkor még nem beszéltünk a többi technikai zsenialitásról, például az elektronikáról, számítástechnikáról, multimédiáról.
Egy kis gasztronómia

Először egy kis összefoglaló a japán konyha történetéről: a japán gasztronómiára két dolog volt nagy hatással: a rizs és a buddhizmus elterjedése, hisz manapság a japánok (csakúgy, mint a többi távol-keleti nép) egyik legfontosabb mindennapi tápláléka a rizs. A rizstermesztés azonban nem japánból származik, ezt olyan i.e. 300 körül ismerték meg a kínaiaktól ellesve. A XIX. sz. végéig azonban csak a gazdagok kiváltsága volt a rizsfogyasztás, a szegényebb rétegnek főleg az árpa és hajdina jelentette a mindennapi étkezést, valamint a halféleségek. Mindez annak köszönhető, hogy Japánban viszonylag kevés a rizs művelésére alkalmas termőföld.





A japán konyha igen kedveli a nyers halakat

Japánban a VIII. századig ettek húst, ha nem is gyakran és nagy mennyiségben, de egy kis darabot ízesítésképpen mindenképpen, és ittak tejet is. Azonban a buddhizmus elterjedésével előbb korlátozták a húsevést és tejivást, sőt egy időben teljesen tiltotta a vallás. A XI-XII. században érkezett a szójaszósz és a tofu, szintén Kínából. Ekkoriban alakult ki a központosított hatalom, így viszonylagosan kezdtek jobban élni, legalábbis a gazdagabbak. Ezidőtájt kezdett kialakulni az igazi japán konyha, elsősorban a főúri konyha. Igazi nagy, dőzsölős lakomákat csaptak, melyeknek fokozatosan alakult ki a stílusa, megalapozva ezzel a mai japán konyhaművészet alapjait.

Jelentős változást vitt a japán gasztronómiába a portugál és holland kereskedők megjelenése a XVI-XVII. században, sok új alapanyaggal, zöldséggel, gyümölccsel, fűszerrel ismerkedtek meg, csakúgy, mint új eljárásokkal, ilyen a bundában vagy az olajban sütés. Korábban olajat sohasem használtak a japánok.

A következő nagy változást a II. világháború utáni korszak hozta, ami együtt járt az ország gyors talpra állásával, gazdasági fellendülésével. Japán a háború előtt ugyanis nagyon szegény ország volt, nem sokan gondolhattak a kulináris élvezetekre.

Az 1950-es évektől számítható ismét a marha és csirke népszerűbbé válása, és megjelent a sertéshús is. Igaz, ezeket a húsokat a mai napig sokkal kisebb arányban fogyasztják, mint mi, európaiak. Érdekes, hogy tejet és tejterméket viszont azóta sem fogyasztanak. Egyes leírások szerint valami enzim hiányzik a szervezetükből, és nem tudják rendesen megemészteni, más források szerint ez nem igaz. Mindenesetre jól érzékelhető mindezek következménye: Japánban sok öreget láthatunk az utcán, akik a kalciumhiány következtében csak 90 fokban megdöntött derékkal és borzasztóan meggörbült lábakkal tudnak járni. Mostanában nagy kampány van, hogy rávegyék az embereket a tejfogyasztásra, a gyermekekkel már szinte mindenki itat tejet.





Wasabi és pácolt gyömbér, a japán konyha kedvelt fűszerezői

A külföldi ételek befogadásáért manapság is komoly reklámhadjáratokat folytatnak, egyre népszerűbbek az olasz, illetve az általuk annak nevezett ételek. Találkozhatunk halas pizzával, norival, azaz tengeri moszattal megszórva, de van vaníliakrémes is, sajttal meghintve, képzelhetitek, hát nem igazán olaszos ízek!

Hagyományosnak mondott hamburgert is ehetünk, bár sohasem azt az ízt kapjuk, mint Amerikában vagy akár Európában, még egy ,,Mekiben" sem.
Különlegesek az étkezési szokások

Az étkezési szokásokra is nagyban a buddhizmus nyomta rá a bélyegét. Fő szempont az egység és a harmónia megteremtése, mint minden más japán művészeti ágban. Rendkívül fontos szerepet kap a megjelenés, a tálalás, ugyanis az étkezés számukra a látvánnyal kezdődik. A feltálalt ételnek meg kell felelnie a napszaknak, az aktuális évszaknak, sőt néha még a hét napjaitól is függ, hogy mi kerül a tálkákba, és milyen szín- és formakompozícióban. Nem mindegy az sem, hogy az adott étel milyen anyagú, színű és formájú tálkában kerül az asztalra. Általában egy átlagember hétköznapokon nem néz ilyen részleteket, de tény, hogy a japánok mentalitásuknak köszönhetően odafigyelnek az apróságokra.

A legfontosabb evőeszközük az evőpálca, mely használatát szintén a kínaiaktól vették át. Manapság, főleg a nyugati ételekhez, gyakran használnak kanalat, kést, villát. Legjellegzetesebb alapanyagaik a hal, a rák, az algák, és gyakorlatilag szinte minden, amit a tengerből ki lehet fogni és ehető. Sokféle zöldséget fogyasztanak, csak párat említünk: szójacsíra, kínai kel, spenót, jégcsapretek, padlizsán, bojtorjángyökér, póréhagyma, édes burgonya, lótuszgyökér vagy fagomba. A rizsen kívül háromféle tésztát is gyakran esznek, ezek az udon, ami búzalisztből készül, a ramen, ez vékony, spagettiszerű tészta és a szoba, ami hajdinalisztből vagy más gabonából készül.

A hagyományos japán reggeli nélkülözhetetlen kellékei a miso leves, a savanyúság és a rizs. Ezen kívül még lehet sült vagy szárított hal, párolt zöldség, tojásrántotta is. Elég komoly macera mindezt elkészíteni kora reggelre a ház asszonyának. Nagy segítséget jelent manapság, hogy a rizsfőzőt be lehet programozni, reggel főzze meg a rizst frissen. Sokan manapság már szendvicset is esznek reggelire és kávát isznak. Felvágottból amúgy nincs nagy választék. Van sonka, sonka, és sonka is előfordul.





Megkomponált ebéd otthonról: ez a bento

A kenyér, hát azt inkább hagyjuk! Olyan amerikai vatta típusú (olyasmi, mint a pesti tartós kenyér, csak még sokkal vattaszerűbb), bár újabban egyre több a francia pékség, ahol igazi jó kenyereket is lehet kapni, persze borsos áron.

Egy átlagos japán családban a férj és a gyerekek reggel 7-8 óra között elindulnak munkába, iskolába, teszik a dolgukat. A feleség viszont általában az első gyerek születése után többé nem megy vissza dolgozni, vezeti a háztartást (magyar honban élő hölgyeink, irigylésre méltó társadalmi berendezkedés!). A férj és az iskolás gyerekek munkahelyükön és az iskolában ebédelnek, a ,,menzán" tálalt vagy az otthon csomagolt o-bentót fogyasztják.
Bento

Mi is az ,,o-bento"? Az o-bento egy otthon, praktikus dobozkába ebédre csomagolt ételsor, amivel gyakran találkozunk Japánban. A japán férfiak és a diákok napjuk nagy részét munkahelyükön illetve az iskolában töltik, kénytelenek vagy venni valami ennivalót a büfében, vagy vinni magukkal otthonról, ez az o-bento. Az o-bento egy műanyag dobozkába csomagolt sült vagy főtt ebéd. Lehet ilyet boltokban, éttermekben is vásárolni,de inkább otthon szokás elkészíteni. A készítőjének figyelnie kell nem csupán az ízekre, de az egészséges és ízléses összeállításra is. A mindennapi o-bentónak rizst, halat vagy húst, főtt, párolt zöldségeket, savanyúságot kell tartalmaznia, de bármit adnak hozzá, amit kedvelnek. Az o-bento nem olyan, mint egy hazai, megszokott felvágottas, tojásos, sajtos szendvics, de nem is két összeborított lekváros kenyér. Ezeknél sokkal kreatívabb, ízletesebb, változatosabb eledel.





Milyen mutatós és gazdag ez a bento doboz!

A családi főétkezés japánban este van, a feleség minden nap készít vacsorát. Ő maga és az aprónép ilyenkor mindig együtt vannak, a családfő viszont sokszor távol családjától költi el vacsiját, hisz ők mindig dolgoznak, magukért, a császárért és államukért. Szorgos népek, sokra is jutottak.

A vacsora sok apró fogásból áll, főként nyers ételekből. A japánok úgy vélik, ha az istenek úgy akarták volna, akkor sütve és főve teremtették volna az ételt. Tíz-tizenkét fogás dívik. Ilyenkor találkozhatunk nyers uborkával, nyers padlizsánnal, savanyított répával, gombával tojásos zselében, borsóval, rákkal, gyömbérrel, tonhallal (akár nyersen is), tofuval, tintahallal, heringfilével, és elengedetlen kellék a tea, és persze a sushi, amit, és aki még nem kóstolta, feltétlenül meg kell tennie, ha bátor és igazán érdekli a japán konyha egyik nagy titka.
Sushi

Az egyik legnépszerűbb és legismertebb japán étel a sushi (szusi), beszéljünk róla. A sushi különleges egzotikus ízvilággal rendelkező étel, ezért mindenképp érdemes megkóstolni. Először talán szokatlannak tűnhet íze, de aki egyszer megszereti, később is szívesen tér be egy sushi-bárba, vagy rendel sushi tálat vacsorára.





Sushi minden mennyiségben!

A sushi rendkívül értékes tápanyagforrás, rengeteg fehérje, valamin, jód található benne, viszont zsírtartalma igen alacsony, ezért nagyban hozzájárul az egészséges életmódhoz. Taurin tartalma miatt csökkenti a koleszterinszintet és az érfalakra is jó hatással van, emellett az olajos halak Omega 3 és Omega 6 zsírsavakat tartalmaznak, amik a szívbetegségekkel szemben nyújtanak védelmet. A tengeri alga rengeteg vitamint és hasznos ásványi anyagot tartalmaz (gazdag proteinben, kalciumban, karotinban, foszforban és vasban).
Egy sushi recept

Hozzávalók:
A savanyú rizshez: 20 dkg rizs, 2-3 evőkanál cukor, 3 evőkanál fehérborecet, só, víz
A sushi tekercshez: 8 lap nori (szárított tengeri alga), 30 dkg tengeri halfilé (lazac, tintahal, tonhal), 3 szál zöldhagyma, 2-3 db sárgarépa, 2 ek tahini (szezámpaszta), aki kedveli az erős ízeket némi wasabi
Elkészítése: A rizst megfőzöm, állni hagyom, majd leszűröm, hozzáadom a cukrot, a sót, a borecetet, és az egészet alaposan összekeverem, állni hagyom.
A sárgarépát megpárolom, majd az újhagymával együtt vékony csíkokra szelem. A halfilét ujjnyi csíkokra vágom, a norit alaposan megmosom, alufóliára vagy bambuszgyékényre teszem, ráadagolom a rizst, amit megkenek szezámpasztával. Az egyik oldalára halat és sárgarépát, másik felére halat és újhagymát helyezek (a csípős ízt kedvelők a halcsíkokat kenjék meg vékonyan a washabival).
A tekercseket összegöngyölöm, hűtőben 3-4 órát pihentetem. Tálaláskor a tekercseket kb. 2 cm-es darabokra szelem, és kínálom is.





Színes és szép falatok, ilyen a sushi!

Wasabi - a japán fűszerkülönlegesség

Japánban és Ázsia más vizes élőhelyein vadon nő a ,,wasabia japonica", többnyire patakok, folyók medrének szélén. Az egyre nagyobb kereslet miatt ma már több helyen termesztik is, amihez hegyi patakok tiszta vizét használják. A wasabi gyökér a torma, a mustár és a káposztafélék rokona. Japán tormának vagy vízitormának is hívják, mert csípőssége inkább az orrjáratban, semmint a nyelven érződik. A friss wasabi gyökér lágyabb aromájú a tormánál és az üzletekben kapható wasabi pornál és pasztánál, ez utóbbiakat ma már többnyire hamisítva, olcsóbb tormákkal és mustárporral keverve árulják. Igazi wasabi gyökeret Japánon kívül nehéz beszerezni, ha sikerül, általában rendkívül drága.

A reszelt wasabiból vagy porból készült paszta a sushi-, szasimitálak elengedhetetlen tartozéka. Egyesek a szójaszószba keverik, mások közvetlenül a halra kenik, azt mártják a szójába. A sushiban általában már eleve van kevés wasabi krém a hal és a rizs között is, hogy illatosítsa a halat, kis pikantériát adjon neki. A wasabi kellemesen frissíti a salátaöntet is, ilyen formán különösen jól illik tenger gyümölcseiből készült salátákhoz.
Wasabis majonéz

Hozzávalók: 3 tojás sárgája, 2 dl olívaolaj, csipetnyi wasabi por, gyömbér, 1 zöld citrom leve, száraz fehérbor, só
Elkészítése: A tojások sárgáját elkeverem a sóval, a zöld citrom kifacsart levével, folyamatosan kevergetve, ügyelve rá, nehogy összeugorjon, beleadagolom az olívaolajat (kezdetben cseppenként, majd bátrabban). A gyömbért sűrűlyukú szűrőbe lereszelem, levét a majonézbe passzírozom, beleadom a wasabi port, kevés száraz fehérborral hígítom, gyengén sózom, alaposan összedolgozom. Tálalásig hűtőben tartom.

A wasabis majonéz egy különleges dressing variáció, nagyon finom szendvicsekben maradék húsok mellé, partifalatok díszítéshez és természetesen ázsiai jellegű ételek kísérőjeként. Mártogatós ételek mellé is adhatjuk. Gyorsan, egyszerűen készíthető.





Wasabis majonézzel tálalva

Néhány héttel ezelőtt heti menüajánlómban japán ételeket ajánlottam, jó néhányat itt a honlapon is találhattok, érdemes nézelődni, ajánljuk, mi a Pasik!

Mai írásunk természetesen a teljesség igénye nélkül készült, hiszen a japán konyha, szokásaik, életfelfogásuk, életvitelük számunkra sokszor olyan, mintha egy misztikus távoli (és valóban távol-keleti) világba léptünk volna, ami azonban vonzó, érdekes, sokszor példamutató, tán irigylésre méltó is.

Sok mindenről nem írtunk ma, terjedelmi okokból, de tán egyszer visszatérünk még a Kamikázék, a Sógunok, a Szamurájok és a Roninok hazájába.

Kellemes böngészést Mindenkinek!
Nord (aki járt Japánban), Nani (aki összefércelte) és Dzsafi (aki mindig velünk van) - szóval

Forrásí:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Egyél sushit!
  2014-07-04 23:22:42, péntek
 
  Egyél sushit!

Japán híres a könnyű, egészséges konyhájáról. Egyik legismertebb étele a sushi (ejtsd: szusi), amelynek alapja a rizs. Erre vagy ebbe kerülnek a zöldségek, halak, rákok, húsok.

A legenda szerint a dél-ázsiai őslakosok rizsben tartósították a húsokat, ez a mai étel őse. Napjainkban már frissen kerülnek az asztalra a különböző sushi-változatok. Nem is lehet sokáig eltartani, hiszen a rizsre nyersen fektetik a tenger gyümölcseit és a húsokat. Van, amelyiket hajszálvékony nori (tengeri moszat) lapokba burkolják, de natúr is fogyasztható. Ismerkedjünk meg részletesen a sushi-változatokkal!





Színes, szemet gyönyörködtető sushi

Hozzávalók

A rizs

A rizst 3-4-szer megmossuk, amíg a víz tiszta marad. Lecsepegtetjük, és kevés vízben (6 személyre számítsunk 50 dkg kerek szemű rizst, ehhez adunk 6 dl vizet) 30 percig állni hagyjuk. Ezután letakarjuk az edényt, és lassú tűzön kb. 5 percig melegítjük. Erős tűzre kapcsolunk, és felforraljuk. Ismét lassú tűzre kapcsolunk, és a rizst 15 percig főzzük. Félrehúzzuk az edényt, a fedő alá egy összehajtott konyharuhát terítünk, és 10 percig pihentetjük. A rizst egy lapos tálba terítjük, összekeverjük rizsecetkeverékkel (Ázsia-boltokban beszerezhető), és 10 percig pihentetjük. Még egyszer átkeverjük, vigyázva, hogy a rizsszemek ne törjenek össze, és még 10 percig pihentetjük-hűtjük. 1 adag: 286 kcal.





Bambuszrolón nori-lap, ezen elegyengetjük a sushi-rizst




Mehet rá a töltelék, majd szorosan feltekerjük a bambuszroló segítségével




Éles késsel felvágjuk, és már tálalhatjuk is

Nori

Hajszálvékony szárított tengerimoszat-lap. A sötét zöldesfekete, fűszeres illatú tengeri növénybe tekerik a sushit. Gazdag proteinben, kalciumban, karotinban, foszforban és vasban.

Halak, rákok, húsok és zöldségek

Csak friss tengeri állatokat, marhahúst használnak a sushihoz, ezeknek is a legnemesebb részét. Például: lazac (friss és füstölt), vörös húsú tonhal, tigrisrák, édes rák, tintahal, polip, pácolt makréla, szívkagyló. Húsok közül a marhahús használható a sushihoz. Leggyakrabban uborkával, avokádóval, shiitake gombával készítik. Végül japán omlett, tamago is kerülhet a sushira. Ezt tojásból készítik, japán fűszerekkel.





Pácolt gyömbér, wasabi és szójaszósz - a sushi kötelező kellékei

Szójaszósz

Szójabab és búza keverékéből álló, élesztővel, vízzel és sóval összedolgozott, hónapokig erjesztett ízesítőszer a szójaszósz. Sushi-evéshez kis tálkába öntik, gyömbérrel ízesítik, és ebbe mártják a sushi-falatokat. Így még finomabb!

Wasabi

Japán torma vagy vízitorma, zöld színű, csípős fűszer, keveset kell használni belőle, hasonlóan az általunk ismert tormához.





Wasabi, a vízitorma

Gyömbér

A friss gyömbért megtisztítják, vékony szeletekre vágják, és ecetben érlelik - ez a gari, ami remek ízesítőszer.

Evőpálcikák

A világ legrégebbi evőeszköze, még ma is az emberiség egyharmada étkezik vele. Úgy gondolják, ezek a meghosszabbított ujjak. A pálcikával történő evés meghatározza az ételek elkészítésének módját is: falatokra vágva használják az alapanyagokat. Néhány alapszabály: a pálcikát tilos az ételbe szúrni, a rizsbe végképp nem szabad. Ha szünetet tartunk az evésben, a pálcikákat fektessük egymás mellé a tálunk szélére úgy, hogy hegyükkel balra mutassanak. Pálcikánkkal nem illik az ételt továbbadni asztaltársunknak, hadonászni, másokra vagy tárgyakra mutogatni.
Sushi-fajták

Nigri (klasszikus)

A főtt rizsből elveszünk kb. 2 evőkanálnyit, és tömör golyóvá formázzuk. Egy kb. fél cm vékony halszeletet a kézfejünkre fektetünk, ráteszünk egy csipetnyi wasabit vagy reszelt tormát, és rányomjuk a rizslabdát. Mutató- és hüvelykujjunk segítségével összenyomjuk, megfordítjuk, és tégla alakúvá formázzuk. Tálcára tesszük, vágott újhagymával, metélőhagymával díszíthetjük.





Nigri

Maki

Kiterítünk egy bambuszrolót - ezt nevezik Makisunak, innen a neve (ennek hiányában egy tiszta konyharuhát). Ráfektetjük a nori lapot, kb. 1 cm vastagon beborítjuk rizzsel. Közepére rakjuk a haldarabokat, hús- vagy zöldségcsíkot, pl. uborkát. A roló segítségével feltekerjük, a rudat kissé összenyomkodjuk, és kb. 6 darabra vágjuk.





Maki sushi

Temaki sushi

Sushi-tölcsérnek is nevezhetnénk. Kiterítünk egy kb. 15x10 cm nagyságú nori lapot, bal felét kb. 4 cm szélesen beborítjuk 3 dkg rizzsel, közepébe nyomkodjuk a tölteléket (halat, zöldséget), és tölcsérszerűen feltekerjük. A végét összenyomjuk.





Temaki sushi





Forrás:Mindmegette.hu
 
 
1 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Levendulás csokoládéfagylalt
  2014-07-04 23:04:16, péntek
 
  Levendulás csokoládéfagylalt

Hozzávalók:

10 dkg étcsokoládé
4 dl tejszín
2 dl tej
4 tojássárgája
1 teáskanál levendulavirág
2-3 evőkanál cukor

Elkészítés:

A tejet öntsük össze a tejszínnel, dobjuk bele az összetördelt csokoládét és a levendulavirágot, addig melegítsük, amíg össze nem olvad az egész. Szűrjük le, és a kiázott levendulát dobjuk ki.

A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tejes-csokis keveréket folyamatos keverés mellett. A krémalapot öntsük vissza egy forralóedénybe, és lassú tűzön sűrítsük be (vigyázzunk, nehogy rántottát készítsünk belőle!).

Hagyjuk teljesen kihűlni, majd öntsük fagylaltgépbe, és várjuk meg, míg elkészül a fagyi.





Megjegyzés:

Recept és fotó: Török-Bognár Renáta

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Karfiol krumplival (aloo ghobi - india recept alapján)
  2014-07-04 23:00:43, péntek
 
  Karfiol krumplival (aloo ghobi - india recept alapján)

Hozzávalók:

1 nagyobb vöröshagyma
1 kisebb fej karfiol
2-3 db közepes krumpli
1 dl paradicsomlé

mustármag
őrölt kömény
kurkuma
gyömbér
majoránna
chili
csipetnyi barna cukor

Elkészítés:

A fűszereket kevés olajon megpirítjuk (1/2 teáskanálnyi mennyiséget vegyünk minden fűszerből, a chiliből picit kevesebbet), majd hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, üvegesre pároljuk, és egy csipetnyi barnacukrot adunk hozzá. Ezután rádobjuk a felaprózott krumplit, és felöntjük kb. 1 dl paradicsomlével. Ha már egy kicsit főtt, hozzáadjuk az apró rózsákra szedett karfiolt, felöntjük vízzel, megsózzuk, és készre főzzük.

Megjegyzés:

Kicsit szokatlan, de nagyon finom ízű étel.

A receptet Süticsoki küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Fűszeres csirkefalatok III.
  2014-07-04 22:59:11, péntek
 
  Fűszeres csirkefalatok III.

Hozzávalók:

1 közepes nagyságú csirke
8 dkg liszt
1 púpozott teáskanál pirospaprika
1 mokkáskanál majoranna
1 mokkáskanál tört feketebors
1 teáskanál só
2 gerezd fokhagyma
10 dkg reszelt sajt
1 nagy fej vöröshagyma
2 dl tejföl
4 evőkanál Vénusz olaj
10 dkg vaj
késhegynyi őrölt köménymag

Elkészítés:

A megtisztított csirkét feldaraboljuk. A lisztet a fűszerekkel és a megtisztított apróra vágott fokhagymával összekeverjük.

A csirkedarabokat egyenként megmártjuk a fűszeres lisztben. Kivajazott tepsibe egymás mellé rendezzük a lisztes húsokat, a maradék fűszeres lisztet pedig egyenletesen a tetejére szórjuk. Rákarikázzuk a megtisztított vöröshagymát, rászórjuk a reszelt sajtot, és az olajjal elkevert tejföllel lelocsoljuk.

A tepsire alufóliát borítunk, és előmelegített forró sütőben közepes lángon 50 percig sütjük, majd a tetejét kicsit megpirítjuk.

Sült burgonya, párolt rizs és vajas zöldség egyformán illik mellé.





Jó étvágyat!

Megjegyzés:

Családunk egyik kedvenc étele. Baráti összejöveteleken külön kérik, hogy ezt készítsem el.

A receptet és a fotót Kriszta0817 küldte. Köszönjük!

Forrás:Minmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Málnás-krémsajtos brownie
  2014-07-04 22:56:48, péntek
 
  Málnás-krémsajtos brownie

Hozzávalók:

20 dkg étcsokoládé
15 dkg vaj
22 dkg cukor
15 dkg átszitált liszt
3 tojás
1 teáskanál sütőpor
1 marék málna
2 púpozott evőkanál krémsajt
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A krémsajtot összekeverem a vaníliás cukorral. Gőz fölött megolvasztom a csokoládét és a vajat, majd hozzáadom a cukrot, a tojásokat (egyesével), a lisztet és a sütőport. Utána óvatosan belekeverem a málnát, és sütőpapírral kibélelt formába öntöm. Végezetül rákanalazom a sajtot és finoman belekeverem a brownie tésztájába. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsül.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót AmiDJF küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Bazsalikomos húscsiga-nyársak burgonyakörettel és salátával
  2014-07-04 22:54:34, péntek
 
  Bazsalikomos húscsiga-nyársak burgonyakörettel és salátával

Hozzávalók:

4 db nyárshoz:
20 dkg sertéscomb
2 evőkanál mustár
4 gerezd zúzott fokhagyma

bors
bazsalikom
szerecsendió
fél dl olívaolaj vagy étolaj a sütéshez
4 db pálcika

A burgonyához:
3 db nagyobb burgonya
4 ág bazsalikom
4 ág kakukkfű
4 ág rozmaring
olaj a sütéshez

A salátához:
2 db nagy paradicsom
1 db kígyóuborka
1 nagy fej lilahagyma
5 dkg olívabogyó
2 teáskanál oregánó
1 kávéskanál só
1/2 dl olívaolaj
3-4 evőkanál fehérborecet (elhagyható)

Elkészítés:

A nyársak:

1. Négy szelet húst vágok, majd kiklopfolom nem túl vékonyra, és megsózom mindkét oldalán.

2. Csak az egyik felét kenem be a húsoknak mustárral, zúzott fokhagymával.

3. Meghintem borssal, szerecsendiót reszelek a darabokra, és a tépkedett/vagdosott bazsalikomot is rájuk szórom.

4. Feltekerem henger alakban, mint a képen is láthatjátok, egymás mellé helyezem a húsokat, és 4 egyenlő részen átszúrom. Egy éles késsel 4 részre vágom, hogy a nyárson maradjanak, egymás mellett felszúrva a kicsi húscsigák.





5. Olajat hevítek, és 3-3 perc alatt oldalanként, közepes lángon készre sütöm.

A burgonya köret:

1. A burgonyákat héjastól megfőzöm (nem túl puhára), majd megpucolom, és 4 egyenlő, vastagabb szeletre vágom.

2. Az fűszerágacskákat megmosom, majd a burgonya egyik oldalára helyezem, és kicsit rányomkodom.





3. Kevés olajon a fűszeres felével a serpenyőhöz (asztali grillhez) nyomom a burgonyát, és aranyszínűre sütöm mindkét oldalát nagy lángon.

A saláta:

1. A megmosott, megpucolt zöldségeket nagyobb kockákra vágom, az egész magozott olívabogyót hozzáadom.

2. Megsózom, oregánót szórok rá, a borecettel és az olívaolajjal nyakon öntöm a színes egyveleget. Jól összekeverem, és a hűtőbe teszem egy fél órára.

Megjegyzés:

Isteni, mutatós és gyors!





Fiúk, ez a fogás olyan könnyű, hogy még ti is elvarázsolhatjátok ezzel a finomsággal szerelmeteket!

A receptet és a fotót BoldogAgi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Klasszikus csontleves
  2014-07-04 22:48:55, péntek
 
  Klasszikus csontleves

Hozzávalók:

2 darab egész combcsont
4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1/4 zellergumó
1 csokor petrezselyem
1 babérlevél
6-7 szem egész bors
1 mokkáskanál őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

A csontokat az urammal kettéfűrészeltetem! :-)
Beleteszem egy fazékba, felengedem vízzel. Felteszem főni, jó nagy lángon. Mikor kezd habot engedni, azt szűrőkanállal szépen leszedegetem róla, ez eltarthat 10-20 percig is. Mikor már szép tiszta, akkor beleteszem a zöldségeket, takarékra teszem a lángot alatta, mifelénk úgy mondják, hogy akkora láng legyen alatta, hogy épp csak mozogjon a leves, de ne forrjon!

Így főzöm szépen legalább 3 óráig, addigra a csontot elhagyja a hús, ami rajra van.

Ekkor egy levesszűrőn átszűröm egy másik lábosba, felforralom, levestésztát dobok bele, fedőt teszek rá, és azonnal el is zárom a gázt.
A zöldségeket és a húsos csontot egy kis tálra teszem és a leves mellé tálalom.





Megjegyzés:

A receptet Nyanyoka küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 371 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 57
  • e Hét: 2862
  • e Hónap: 11128
  • e Év: 127781
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.