Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Burek és börek – sósan és édesen
  2014-07-09 21:59:24, szerda
 
  Burek és börek - sósan és édesen

A burek, született börek a török konyha találmánya, sokan mégis az egykori Jugoszláviából ismerik és szeretik. Még az igazi burekrajongók sem mindig tudják, hogy ennek a töltött vagy töltetlen ropogós pitének rengeteg variációját készítik a Földközi-tenger keleti partvidékének országaiban, sőt még azon is túl. Otthon is érdemes néhány egyszerűbb variációját elkészíteni!

Ropogós sütemény kétféle tésztából

A rendszerint vékony rétestésztarétegekből álló apróbb vagy nagyobb formában is süthető sós vagy édes töltelékkel gazdagított sütemény sokféle néven kedvelt gyorsétel, nem is csoda, hogy számtalan variációban találkozhat vele, aki a Balkánon, a Közel-Keleten vagy épp a Kelet-Mediterráneumban jár.





A háromszög alakúra hajtogatott börek egyik legkedveltebb tölteléke a sós feta

Már abban tetten érhetők a különbségek, hogy milyen tésztából készül a börek vagy burek. Alapvetően ugyanis kétféle változat létezik. Az egyik az élesztő nélküli vékony tészta, a másik élesztővel készül, de szintén vékony. Törökország nagy részén hagyományosan vékony rétestészta, az általunk ismertnél leheletnyivel vastagabb, úgynevezett yufka az alapja, amit Görögországban már philo tésztának hívnak. A másik tésztavariáció pedig leginkább az élesztős vajas tésztához hasonlít, gondos és pontos előkészítést igényel - a balkáni háziasszonyok és pékek kiváló mesterei. Ezt egyébként Törökországban nemse börekként ismerik.

Ez a két tésztatípus - számos apróbb változtatásokkal - képezi minden burek alapját, de senki ne lepődjön meg, ha déli szomszédainknál vagy épp Boszniában járva pita néven találkozik a csigaszerűen feltekert burekkal, merthogy ez a név is elterjedt arrafelé.

A burek vagy börek lehet kicsi kerek, félkör vagy félhold alakú, akár szivarszerűen is feltekerhetik, vagy épp háromszögeket formáznak belőle. Süthetik olajban, süthetik tepsiben, lehetnek kicsik, de készülhet nagy kerek formában szorosan feltekerve, miként egymásra fektetett kerek tésztalapok is rejthetnek sokféle tölteléket.





Az élesztős, vékony tésztarétegekből álló bureket nagy tepsiben sütik, majd szeletelik

A pizzához hasonlóan valószínűleg a börek is a szegények konyhájában születhetett az egykori Oszmán Birodalomban - azzal töltötték meg, ami épp akadt a háznál, vagy ha nem akadt semmi, bőségesen locsolgatták a tésztarétegeket olajjal, esetleg megszórták a tetejét különféle magvakkal (jobbára szezámmaggal), és úgy sütötték tartalmas lepénnyé.

Mára az utcai étkezdék, pékségek egyik legnépszerűbb fogása lett nem csupán Törökország területén, de az egész Balkánon, sőt Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is.
Török börek - mindig jöhet!

Aki járt már Törökországban, tudja, hogy a frissen sült börek illata valósággal odavonzza a helyieket és turistákat a kisebb vagy nagyobb étkezdékbe. Az egyik legelterjedtebb török böreket nagy, kerek sütőedényben készítik, feta sajt és finomra vágott petrezselyemzöld képezi a töltelék alapját, és akkor az igazi, ha kemencében sül ropogósra - su böreği a neve. Szeletekben, frissen tálalják. Tartalmas, de nagyon finom - az egyes tésztaréteget igencsak bőségesen locsolgatják zsiradékkal.

A szivar alakúra feltekert egyszemélyes gyorsételek sigara böreği néven kelendőek. Nagyon változatos töltelékkel készülnek, olajban sütik ki őket. A feta-petrezselyemzöld párosítás mellett a burgonyával vagy spenóttal, különböző zöldségfélékkel és darált hússal töltött variációi is igen kedveltek.





A szivar alakú vékony börek gyakori kísérője a joghurtos mártogató

Az isztambuli szefárd zsidó konyha egyik specialitása a hajszálvékonyra szeletelt, fűszeres, füstölt marhahússal, pasztirmával (ezt a török hódoltság kori magyar nyelvben pasztrományként, sőt pásztormányként emlegették) vagy egyfajta kaskaval típusú sajttal és julienne-re vágott zöldpaprikával töltött börek, amely paçanga böreği névre hallgat, és bő olívaolajban sütik ropogósra.

Nem mellesleg a nevezetes kínáló tálaknak, a mezzéknek is gyakran része lehet a börek.

Ezek mellett persze sokféle húsos, zöldséges és sajtos, régiónként más és más nevet viselő böreket találunk nem csupán Törökország-szerte, de a bevándorlóknak köszönhetően a világ számos pontján a török étkezdékben, pékségekben.
Bureket édesen és sósan a Balkánról!

Görögországban, Cipruson a boureki vagy bourekáki rendszerint a kis - kerek vagy félhold alakú, philo tésztából készült - lepénykéket jelenti. A legelterjedtebb itt is a sós fetával, zöldségekkel, fűszernövényekkel, no meg a darált, fűszeres bárányhússal töltött változat, de szinte minden szigetnek megvan a maga specialitása.

Édes és nagyon ízletes desszert a galaktoboureko, ami szó szerint tejes bureket jelent (török változata a sütlü börek). A filo tésztát gyakorlatilag naranccsal vagy citrommal, esetleg kevés rózsavízzel fűszerezett egyfajta grízpudinggal töltik, nagy tepsiben sütik ropogósra, végül édes sziruppal locsolják. Házilag bátran elkészíthető, és rétestésztával is nagyon finom desszert.





A galaktoboureko közkedvelt édesség Görögország-szerte

Galaktoboureko rétestésztával

Hozzávalók:
2 csomag rétestészta (2 X 6 lap)
3 db közepes méretű tojás
25 dkg porcukor
1 l tej
10 dkg búzadara
2 csomag vaníliás cukor
1 db citrom leve és reszelt héja
1 dl víz
1 csipet só
15 dkg olvasztott vaj

Elkészítés: A tojásokat 15 dkg porcukorral fehéredésig keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a búzadarát. A tejet a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával felforraljuk, félrehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a tojásos masszát.
Egy nagy tepsit sütőpapírral bélelünk, majd beleterítünk egy réteslapot úgy, hogy a tepsi peremére is kerüljön tészta. Megkenjük olvasztatott vajjal, majd addig folytatjuk a rétegezést, amíg az első csomagból minden réteslapot fel nem használtunk. Erre simítjuk a grízes tölteléket, majd az előbbihez hasonlóan rétegenként vajjal megkenve ráillesztjük a másik 6 réteslapot. Éles késsel négyzet alakú szeletekre vágjuk a desszertet, ügyelve arra, hogy az alsó tésztarétegeket ne vágjuk át.
180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz, a töltelék pedig megszilárdul. Amíg sül, elkészítjük a szirupot. 1 dl vizet 10 dkg cukorral sziruppá fűzünk, a végén a citrom kifacsart levével ízesítjük.
A még meleg galaktobourekót meglocsoljuk a sziruppal, szobahőmérsékleten a tepsiben hagyjuk kihűlni, csak ezt követően tálaljuk.

Ha valaki túl édesnek találná, a szirupot elhagyhatja a tetejéről, fátyolnyi vaníliával kevert porcukorral meghintve is rendkívül ízletes, költségkímélő desszert.

A volt Jugoszlávia országaiban a hagyományos burek általában nagy kerek tepsiben sül ropogósra - régen nem is tartalmazott tölteléket, csak gondosan készített, élesztővel lazított vajas-leveles tésztarétegekből állt - üresen. Vélhetően erre utal a prazan (üres) név is, de ma már gyakrabban találkozni a húsos, hagymás vagy a feledhetetlen sós túróval töltött változattal is, amit hol prazanként, hol pitaként kínálnak. Persze közkedveltek az édes töltelékkel, pl. almával, édes túróval készülők is.





Almás burek - akár kiadós reggeli is lehet

Az újítások iránt nyitott pékségek és háztartások pedig egyre gyakrabban készítik olyan töltelékkel, amelyet a pizzákon is kedvelnek - paradicsommal, sonkával, olasz fűszerekkel - de sok más is kerülhet bele.

Az egykori Jugoszlávia szinte minden országában jellemző, hogy a burek tésztáját előbb hajszálvékonyra kinyújtják, majd megtöltik, réteshez hasonlóan feltekerik, és az egészet egy kerek tepsibe fektetik, méghozzá csigavonalban felcsavarva a töltött tésztát, majd úgy sütik ropogósra. Boszniában pl. a hússal töltött burek tetejére már nem is kerül semmi. Szerbiában, Szlovéniában azonban (elsősorban a burgonyával vagy sós túróval töltött és tekert változatok) tetejét tojással is megkenik. A csiga egy nagy kerek lepénnyé sül, amit pizzaszerűen szeletelnek.





A csigavonalban feltekert burek is lehet édes vagy sós

Szerbiában egyszerűen csak zeljanica vagy pita zeljanica a neve annak a sós túróval és spenóttal (ez utóbbi színéről kapta a nevét) töltött pitének, ami szintén egyfajta burek, és kihagyhatatlan a helyi pékségekben. Fogyasztják reggelire, tízóraira, de ebéd gyanánt is tökéletes. Ha valaki Szabadkán jár, feltétlenül kóstolja meg az ottani változatot! Horvátországban a rolani burekként lehet találkozni a töltött, feltekert burekkel.

Szerbiában közkedvelt a hatalmas kerek burek, amely szintén nagy tepsiben, de feltekerés nélkül készül, valószínűleg a 15. század végéről Niš városából származik. A hagyomány szerint egy igazi isztambuli pékmester, bizonyos Mehmed Oğlu készítette először, innen terjedt el aztán a térség több mai országába. Ebben a típusban a vékony tésztarétegek közé kerül a különböző töltelék, a megsült nagy bureket pedig tortaszerűen szeletelik.

A modern pékségek persze ma már kisebb adagokban is sütik a sokféle bureket feltekerve vagy kerek formában, itthon is egyre több helyen lehet délvidéki receptúra szerint készített burekkel találkozni, és érdemes is megkóstolnia annak, aki ezt még nem tette.

Nem is meglepő, hogy a Balkán-félsziget zöldségeiről is nevezetes országában, Bulgáriában is sütik ezt a pitét, igaz, bjurek néven. Leggyakrabban a nálunk is kedvelt sós, fetához hasonló sirene sajttal és tojással töltött burek-változatot készítik.

Albániában a hagymás, paradicsomos változat is elterjedt, sőt gyakran háromszög alakban sütik a byrek vagy lakror névre hallgató sós pitét.





A sós sajttal töltött burek kísérője nem ritkán méz

Bourekas Izraelből

Jórészt a Balkánról és Anatóliából bevándorolt szefárd zsidó lakosság honosította meg az Izraelben is rendkívül közkedvelt bureket, amit ott bourekasnak hívnak. Ma már leginkább leveles tésztából sütik, vagy ennek a kóser étkezési szokásoknak is megfelelő növényi zsiradékkal készült változatával. Sokféle alakra hajtogatva kínálják. Az 1970-es években kezdett elterjedni, mára pedig egyike lett a legnépszerűbb utcai vagy gyorsételeknek. A török és balkáni konyha kedvelt töltelékei mellé itt felsorakoznak a padlizsános, gombás variációk is.

A háromszög alakúra hajtogatott gombás bourekas tetejét általában mákszemekkel, a burgonyás, téglalap alakút szezámmaggal, a henger alakra formált padlizsántöltelékest fekete köménnyel szórják meg, míg a hasonló alakú, fűszeres babbal töltött tetejét csupaszon hagyják. Persze azért akadnak ettől eltérő jelzések is, hisz ahány ház és pékség, annyiféle szokás terjedt el az ízesítésben éppúgy, mint a díszítésben.
Vendégváró gyors falat - bourekas és buricche házilag

A készen kapható leveles tésztából nagyon egyszerű házilag is bourekast készíteni.
Padlizsános bourekas egyszerűen

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta (50 dkg)
1 evőkanál rétesliszt a tészta nyújtásához
1 db közepes méretű padlizsán (25-30 dkg)
1 kis fej vöröshagyma
1 kis gerezd fokhagyma
2 db kisebb paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
1,5 dl zöldség- vagy húsleves (kockából is készülhet)
1 egész tojás
1 teáskanál szezámmag vagy fekete kömény
tengeri só, bors, rozmaring - ízlés szerint

Elkészítés: A töltelékhez a padlizsánt egészen apróra kockázzuk. A hagymát finomra reszeljük, a fokhagymát fokhagymanyomón átpréseljük. A paradicsomokat fél percre forró vízbe mártjuk, héjukat könnyedén lehúzzuk, felaprítjuk.
Egy közepes méretű serpenyőben felhevítjük az olajat, a hagymát kissé megfuttatjuk benne, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a padlizsánkockákat. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Folyamatos keverés mellett pirítani kezdjük, 1-2 perc elteltével hozzáadjuk a paradicsomot, majd felöntjük a levessel, és puhára pároljuk. Ha szükséges, a végén a fűszerezésen igazítunk. Hűlni hagyjuk.
Ha mélyhűtött leveles tésztával dolgozunk, előzetesen felengedjük, ha frissel, csak néhány perccel a készítés előtt vesszük ki a hűtőszekrényből.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojást 1 teáskanál vízzel kissé felverjük.
A tésztát enyhén lisztezett felületen 2 mm vékonyra nyújtjuk. 10 X 10 cm-es négyzetekre daraboljuk. A négyzetek peremét vékonyan megkenjük tojással. Minden négyzet hozzánk közelebb eső szélére nagyjából 2 teáskanálnyi padlizsántölteléket helyezünk, majd feltekerjük. Sütőpapírral borított tepsire, 2 cm távolságra helyezzük a kis bourekasokat. A maradék tojással megkenjük a tetejét, szezám vagy köménymaggal meghintjük. 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Frissen tálaljuk.

A töltelék kedvünk szerint variálható. Kerülhet bele olaszos fűszerezésű paradicsommártás kevés pirított gombával vagy fűszeres darált hús, de ricotta, sonka, sajt - amit csak kívánunk.

Talán nem meglepő, hogy az egykori oszmán uralom emlékét őrzi a számos országban félhold alakúra formált burek, amit természetesen éppúgy lehet almával, meggyel vagy bármilyen gyümölccsel tölteni, mint a rétest.





Az édes, félhold alakú töltött burriche otthon is egyszerűen elkészíthető

Észak-Olaszországban, elsősorban Emilia-Romagnában, Modena és Ferrara környékén is ismerik ezt a pitét, ott burriche vagy burricche névre hallgat, és gyakran narancslekvárral töltik. Érdemes persze sűrű házi lekvárral, dióval, csokoládéval, marcipánnal vagy akár vaníliapudinggal, édesített ricottával is kipróbálni. Az édes, egyszerűsített burrichéhez fánkszaggatóval kiszúrt leveles tésztalapok közepére egy kevés tölteléket halmozunk, a tészta széleit tojással megkenjük, összenyomjuk, félhold alakúra formázzuk, 180 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt aranyszínűre sütjük, porcukorral meghintve, frissen kínáljuk.

HL

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
A színes-ízes török konyha
  2014-07-09 21:47:51, szerda
 
  A színes-ízes török konyha

A török konyha népszerűsége egyszerűségében és hihetetlen változatosságában rejlik. A török gasztronómia égisze alá tartozik a Távol-Kelettől a Földközi-tenger vidékéig elő népek konyhája, a török hódoltságnak köszönhetően a közép-ázsiai konyha nyomai még az európai gasztronómiában is utolérhetőek.

A hatalmas földrajzi kiterjedésnek köszönhetően nem igazán beszélhetünk egyféle török konyháról, hiszen a földrajzi adottságok és a helyi lakosok konyhához való viszonya térségenként változik, de bizonyos csoportosítással egész jól körüljárhatjuk a török konyhát.

A török konyha egyik legfontosabb és legfinomabb fogása a kenyér. A kenyérből sokféle változattal találkozhatunk. Az ekmek a klasszikus, élesztős fehér kenyér, amely mellett fontos szerepe jut még a pide nevén ismert lapos kenyérnek, igazán népszerű csemege az étkezések között vagy helyett fogyasztható, kitűnő simit, a szezámmaggal meghintett gyűrű, az élesztős kerek manti vagy a lapon sült bazlama. Ugyancsak a kenyerek közé sorolható az önálló étkezésnek számító, reggelire, ebédre vagy vacsorára is ideális börek.





A böreknek rengeteg változata létezik. A - döner befogadására is alkalmas - yufka tésztába sokféle töltelék kerülhet. Leggyakrabban feta sajt, darált, fűszerezett hús és/vagy zöldség (padlizsán, cukkini, póréhagyma, spenót, krumpli, borsó) kerül a különféle módokon feltekert, összehajtogatott, megsodort tésztába.

A magyarok számára a török konyha legismertebb fogásai a különféle grillezett húsok. A grillhúsok eredete a nomád törökökig nyúlik vissza, akik az aznapi zsákmányt forgatták meg a tűz felett. A kebabnak rengeteg változata ismert, de nyugaton főleg két kategóriával találkozhatunk, ez a döner kebab és a sis kebab. A sis kebab kis nyársakra tűzött, kockára vágott hús, amit többféle zöldséggel szokás ,,lazítani". A dönernél egy nagy nyáron sül a szeletbe vágott - leggyakrabban bárány - hús, amelyet sokszor rétegeznek darált hússal is. A megsült széleket ezután késsel lemetszik, és az kerül a vendég tányérjára.





A kebab és döner rengeteg formában létezik a török konyhában

A sis kebab és a döner kebab mellett nagyon kedvelt az adana, ami fűszerezett darált húsból készül és lapos, széle nyársra lapítva sütik a faszén felett. A darált húsos kebabok egy részét a sütés után tésztába tekerik, s afféle wrapként kínálják különféle szószok társaságában. A kebabok világába tartozik még a sokféle módon elkészíthető darált húsos fasírt, a köfte vagy kofta is, amelynek rengeteg változata ismert. Ezt a sokféleséget nem csak az alapanyagok okozzák, hanem a rengeteg forma, amelyben a köfte visszaköszön a török gasztronómiában. A sokféle sült, főtt változat mellett a köftéből létezik nyers is, ami leginkább a miáltalunk kedvelt tatárbifsztekre emlékeztet. A törökök azonban nem csak a színhúst szeretik: a különféle belsőségekből rendkívül finom ételeket készítenek, leggyakrabban ragu formájában dolgozzák fel.





Színes zöldséges-húsos nyársak grillezve - egyszerű és nagyszerű

A zöldségek is nagyon fontos alapanyagai a török konyhának, a Földközi-tenger vidékéhez közelebb eső részeken könnyedén megvalósítható a mediterrán diéta, minden adott hozzá. Az alapvető zöldségek közé tartozik a paradicsom, a padlizsán, a paprika, a cukkini, az articsóka, a bab és a hagyma. A zöldségeket általában nyersen vagy olívaolajon megdinsztelve, párolva vagy sütve fogyasztják. A párolt zöldségeket sokféle fogáshoz kínálják, a sült zöldségekhez pedig különféle szószok közül választhatunk.

A zöldségek egy külön kategóriájába tartoznak a dolmák, azaz a töltött zöldségek, amelyekbe leggyakrabban rizses vagy darált húsos töltelék kerül. Dolma lehet cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika, káposzta, articsóka és a nálunk is ismert töltike, a szőlőlevél.





Dolma és börek - apró étvágygerjesztő falatok

A padlizsán egészen különleges helyet foglal el a török gasztronómiában. A török padlizsán gazdag ízű alapanyag, amiből készülhet többek között töltött padlizsán (Imam bayildi - ájult imám padlizsánja, recept lent) vagy padlizsánkrém, amelynek egy speciális változata a legenda szerint annak idején teljesen rabul ejtette III. Napóleon felségét, aki még a birodalmi szakácsból is megpróbálta kicsikarni a receptet, mindhiába.

A padlizsánkrémmel már át is eveztünk a török konyha másik meghatározó kategóriájába, azaz a mezék vagy mezzék világába. A spanyol tapasra emlékeztető kis fogások, krémek, falatkák gazdag világa előételként és önálló étkezésként is szolgál. A meze lehet egy darabka dinnye, némi fetával és friss kenyérrel, de ebbe a kategóriába tartozhat a pácolt makréla, a rántott kagyló, egy jóféle saláta, különféle lapos kenyerek némi joghurtos, olívaolajos mártogatóssal vagy humusszal. A joghurtalapú krémek közül érdemes kipróbálni a fűszeres, uborkás cacikot. Meze lehet a nyers köfte, az apróbb grillezett halak, tengeri herkentyűk, de annak számít a törökök töltött tésztája, a manti is.





Előétel, de akár teljes étkezés is lehet a színes, gazdag meze vagy mezze

Ha halakról és tengeri herkentyűkről van szó, a török konyha kivételezett helyzetben van. A Fekete-tenger, a Márvány-tenger, az Égei-tenger és a Földközi-tenger halai és egyéb élőlényei mind-mind a pultra kerülhetnek. A bonitó tonhal nagyon kedvelt és elterjedt, a makréla, a rombuszhal is gyakran megtalálható az étlapokon ezernyi más halfajta és tengeri finomság mellett. A halakat leggyakrabban grillezve készítik, mint például a Törökország-szerte igen kedvelt hamsit is, ami nem más, mint a szardella. Ennek a halnak rengeteg elkészítési módja ismert, a hamsiból készülhet börek, pilaf, de még akár desszert (Hamsi Tatlısı) is.

A desszertek közül számunkra a legismertebb a baklava, de emellett a török gasztronómia számtalan rendkívül finom édességgel büszkélkedhet. Mindennapi étkezések zárását a legtöbb esetben nem valamilyen édesség adja, hanem az éppen szezonális gyümölcsökből álló tál.





Baklava is sokféle létezik, az biztos, hogy édes, édes, édes...

Ha azonban nem gyümölcsöt szeretnénk enni, akkor érdemes megkóstolni a muhallebit a krémes tejpudingot, amelynek rengeteg változata ismert. Ezeknek a tejdesszerteknek a klasszikus változata rózsavízzel ízesített, de szinte bármilyen változatban megtalálhatóak. A muhallebi mellett a másik kedvelt tejes desszert a sütlac, azaz a tejberizs, aminek szintén többféle változata ismert, talán az egyik legkedveltebb a sült variáció (recept lent). A török édességek között előkelő helyet foglal még el a lokma, azaz a török fánk, melyet mézben vagy cukorszirupban megfogatva kínálnak.

A török édességek között megtalálni az Ázsia-szerte kedvelt halvát vagy helvát is, amely tipikusan beszélgetések mellé való, családi ünnepekkor megjelenő édes falatka. A helvából a legkedveltebb török változat a fenyőmagos, de sokfelé készítenek diós illetve mandulás halvát is.





A halvát gyakran gazdagítják magokkal - mandulával, pisztáciával

A törököknél megtalálható még a lokum, amely egyfajta zselés cukorka. Sokféle ízben állítják elő, a legkedveltebb a rózsavízzel, citrommal ízesített. Az elkészült édességet porcukorba, kókuszreszelékbe, darált csonthéjasokba forgatják, de különböző magokkal a cukorka belsejében is találkozhatunk.





Lokum, a jellegzetes keleti desszert

A török gasztronómia elengedhetetlen része a fekete leves, azaz a török kávé, bár a törökök hétköznapokban inkább teát fogyasztanak. Nagyon kedvelik a rózsateát, illetve az almateát. A török kávé inkább a beszélgetésekhez, családi eseményekhez kötődik, sőt az esküvőhöz is köthető egy érdekes, kávéhoz kapcsolható szokás, ugyanis a ceremónián egy erősen sós kávéval tesztelik, hogy az ifjú férj igazi férfi-e, megissza-e a feleség rokonai által felkínált fekete levest. A török kávéhoz a nagyon finomra darált kávét rézibrikben, cukorral együtt főzik, a cukor mennyiségét meghatározhatja a vendég, az elkészült kávé zaccal és kis habbal a tetején érkezik majd.

A török gasztronómia ital szekciójába tartozik még a sokak által kedvelt és az ételek mellé gyakran fogyasztott joghurtital, az ayran, illetve a boza, ami egy búzából erjesztett alkoholos ital, és a téli szezonban kapható, orchideagyökérből készített sahlep, amit utca árusoknál és a desszerteket árusító boltokban lehet kapni. Az alkoholos italok terén még meg kell említeni a rakit is, ami a környező országokban is ismert és kedvelt ánizsos ital.

A törökök napi étkezése egy könnyű reggelivel indul, amelynek fő alkotóelemei a paradicsom, a sajt, olajbogyó, friss kenyér, tojás, méz és adott esetben egy kis édesség. Az ebéd sok esetben valamilyen pilaf, azaz búzatöret, rizs vagy cérnametélt (şehriye) alapú étel, amelyek legtöbb esetben zöldségeket és falatnyi húsokat tartalmaz. Ezen kívül klasszikus ebédnek számítanak a különféle grillezett húsok, de meglepő módon a levesek is igen népszerűek, s ha nagyobb ebédről van szó, akkor a törököknél is levessel kezdődik a menü. Vacsorára leggyakrabban a különféle mezekből válogatnak, majd gyümölccsel és desszerttel zárják az estét.





A török pizzának is hívott húsos vagy zöldséges lepények is nagyon népszerűek

Ájult imám, avagy fahéjas töltött padlizsán

Hozzávalók:
3 méretes padlizsán
6 nagyobb paradicsom
2 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 zsályalevél
2 teáskanál cukor
2 teáskanál só
frissen őrölt feketebors
1 teáskanál majoránna
3 evőkanál olívaolaj
2 dl paradicsompüré
2 db fahéj
1 marék mazsola
2 teáskanál kapribogyó

Elkészítés: A padlizsánokat félbevágom, majd mélyen bekockázom, besózom, és az üres csöpögtetőn hagyom és hagyom, hogy a felesleges nedvesség távozzon belőlük.
Eközben egy nagyobb, mély serpenyőben kis olajon üvegesre párolom a karikára vágott újhagymát és a kinyomkodott fokhagymagerezdeket. Miután megdinsztelődött, az apróra kockázott paradicsomokat is hozzáadom, majd majoránnát, zsályát, cukrot, sót, borsot, fahéjat, a fél csokor petrezselymet, a mazsolát és kapribogyót is hozzáadom. Paradicsompürével felengedem, és kis lángon, fedő alatt főzöm.
Amíg készül a ragu, addig a padlizsánokból kiöblítem a sót, sütőpapíros tepsire fektetem őket, és 180 fokon negyed órát sütöm. Ezután a belüket finoman kikanalazom, és a raguhoz adom. A raguból ezután kiszedem a fahéjat, majd belekanalazom az előkészített csónakokba, és 180 fokon 20 percig alufólia alatt, majd újabb 20 percig fólia nélkül sütöm.





Fűszeres és illatos az imám kedvenc padlizsánja

Török sült tejberizs

Hozzávalók:
1 bögre rizs
1,2 l tej
1 evőkanál finomliszt
1 rúd vanília belseje
1/2 rúd fahéj
cukor
4 tojás sárgája
csipet só

Elkészítés: A rizst a tejben felteszem főni, mellérakom a felhasított vaníliarudat és a darabka fahéjat is. Amikor már teljesen megfőtt a rizs, akkor a fűszereket kiszedem, s a tejberizst még egy kis tejjel felöntöm, mert ennek a fogásnak a szaftja, a szemek között megbúvó fűszeres sűrűség lényegesebb, mint a rizs.
Ezután a tejberizshez hozzáadok annyi cukrot vagy mézet, ami az ízlésemnek megfelel. Hagyom egy picit hűlni, elkeverem benne a tojások sárgáját és a kanálnyi lisztet. Pici szuflétálakba szedem, amiket egy vízzel félig felöntött tepsibe állítok, s az egészet így tolom be a sütőbe.
Addig sütöm, amíg színesre sült a teteje. Ezután kiszedem, majd amikor már szobahőmérsékletűre hűlt, beteszem a hűtőbe, és 2 órát hűtöm.





Sült tejberizs vagy rizspuding - igazán ellenállhatatlan desszert

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Sárgabarackos-narancsos hűsítő ital
  2014-07-09 21:31:41, szerda
 
  Sárgabarackos-narancsos hűsítő ital

Hozzávalók:

1 kg érett sárgabarack
1 db narancs
mentalevél
citromfűlevél
30-40 dkg cukor (vagy 2/3 rész cukor és 1/3 rész méz)
2-3 dl víz
1 mokkákanál aszkorbinsav vagy citromsav
málnaszörp vagy színes jégrúd

Elkészítés:

A megmosott sárgabarackot lehéjazzuk, kimagvaljuk, folyamatosan rakjuk az aszkorbinsavval elkevert cukorhoz. Ez a folyamat megakadályozza a gyümölcs barnulását.

A narancsot vékony karikákra vágjuk, a barackhoz adjuk, és jól összekeverjük, hagyjuk állni, amíg a barack levet ereszt, majd lassú tűzön, gyakran kevergetve felforraljuk. Ha túl sűrű lenne, kevés víz hozzáadásával hígítjuk. Amikor bugyogni kezd, tovább már nem főzzük. Hagyjuk kihülni, majd átszűrjük.

Rostos állagú az üdítő, melyet teával, ásványvízzel hígítunk.
Vizespohárban kínáljuk narancs- és barackszelettel, citromfű- és mentalevéllel. Málnaszörppel vagy lefagyasztott málnaszörprúddal réteges üdítőitalt kapunk.





Megjegyzés:

Aszkorbinsav gyógyszertárban is kapható.

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Tiroli túrós és meggyes-mákos rétes
  2014-07-09 21:27:14, szerda
 
  Tiroli túrós és meggyes-mákos rétes

Hozzávalók:

4 rúdhoz:
A tésztához:
20 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
3 dkg zsír
1 dl tejföl
1 db tojás
1 dl víz
1 mokkáskanál ecet
csipet só

A lekenéshez:
12 dkg zsír (olvasztott)
10 dkg finom liszt

A túrós töltelékhez:
50 dkg túró
por cukor (ízlés szerint)
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
3-4 evőkanál édes morzsa

A meggyes-mákos töltelékhez:
50 dkg cukrozott meggy (vagy meggybefőtt)
10 dkg darált mák
por cukor (ízlés szerint)
2 csomag vaníliás cukor
3-4 evőkanál édes morzsa

Elkészítés:

A vizet langyosítsuk meg, majd keverjük össze az ecettel. A kétféle lisztet és a csipet sót keverjük össze, majd adjuk hozzá a zsírt, a tejfölt, a tojást és egy kevés ecetes vizet. Ezután gyúrjuk össze úgy, hogy könnyen nyújtható, lágyabb tésztát kapjunk, a maradék ecetes vizet apránként adagoljuk hozzá, mert lehetséges hogy nem kell bele az összes.

A lekenéshez olvasszuk fel a zsírt, majd adjuk hozzá a lisztet, és keverjük simára. Ezután hűtsük ki, hogy éppen csak langyos maradjon, és könnyen kenhető legyen.

Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, majd kenjük rá a zsíros-lisztes keveréket. Ezután tekerjük fel mint a bejglit, majd tegyük be a hűtőbe legalább 1 órára, hogy kellően lehűljön, és könnyen nyújtható legyen.

A túrós töltelékhez a túrót keverjük össze ízlés szerint porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával, majd osszuk el kétfelé.

A meggyes-mákos töltelékhez én a meggyet előző nap kimagoztam, lecukroztam, majd alaposan lecsepegtettem, mielőtt a tésztába tettem. A mákot daráljuk meg, majd keverjük össze ízlés szerint porcukorral.

A hűtőből kivett tésztát vágjuk 4 egyenlő részre, majd nyújtsuk ki olyan vékonyra, amennyire csak lehetséges, kenjük le olvasztott zsírral, majd az egyik felét egy szélesebb csíkban szórjuk meg az édes morzsával (az édes morzsához babapiskótát vagy kekszet daráljunk le). Ezután az édes morzsára kanalazzuk rá a túrót, és a tészta két szélét hajtsuk rá, majd tekerjük fel. A másik tésztával is így járjunk el, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kicsit távolabb a 2 megtöltött rudat.

A másik 2 tésztalapot szórjuk meg a cukros mákkal, majd a meggyel, ezt pedig a vaníliás cukorral, majd a tészta két szélét hajtsuk rá, és tekerjük fel. Helyezzük szintén a tepsire egymástól kicsit távolabb a megtöltött rudakat, majd olvasztott zsírral kenjük le mindegyiket.

Tegyük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük szép pirosra (én légkeverésnél 160 fokon 25 percig sütöttem). A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Fetával töltött csirkemell kapros uborkasalátával
  2014-07-09 21:23:54, szerda
 
  Fetával töltött csirkemell kapros uborkasalátával

Hozzávalók:

8 szelet csirkemell
8 szelet fekete-erdei sonka
20 dkg feta sajt 8 részre vágva
1 kg uborka
1 kis csokor kapor
3 gerezd fokhagyma
1 kis pohár tejföl

bors
olaj

Elkészítés:

Kicsit kiklopfolom a csirkemellszeleteket, sózom, borsozom, belecsomagolom a feta sajtot, fogpiszkálóval megtűzöm, beletekerem a sonkába, és egy öntöttvas serpenyőben - némi zsiradékon - készre sütöm.

Az uborkasalátát jó előre el szoktam készíteni, mert hidegen szeretem. Ehhez megpucolom és szeletekre vágom az uborkát, megsózom, ráteszem a reszelt fokhagymát, a felaprított kaprot, leöntöm a tejföllel, és hűtőbe teszem.

A fetás csirkemellet a behűtött uborkasalátával tálalom.





Jó étvágyat! :)

Megjegyzés:

A receptet és a fotót GastroHobbi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tejszínes cukkinifőzelék friss petrezselyemzölddel
  2014-07-09 21:21:17, szerda
 
  Tejszínes cukkinifőzelék friss petrezselyemzölddel

Hozzávalók:

80 dkg cukkini
4 dkg "Vénusz sütőmargarin
2 evőkanál finomliszt
friss petrezselyemzöld

bors
cukor
4 dl tej
1 dl tejszín

Elkészítés:

A megmosott és végeitől megfosztott cukkini magjait kávéskanállal kikaparjuk, és a húsát a héjával együtt egyforma hasábokra daraboljuk. Lábasban megolvasztjuk a margarint, és a cukkinihasábokat saját levében lassan pároljuk. Néhány perc után megszórjuk a liszttel és a frissen vágott petrezselyemzölddel. Ízesítjük sóval, fűszerezzük kevés borssal és ízlés szerint cukorral. Végül felöntjük a tejjel és a tejszínnel, összeforraljuk. Forrón, de másnap akár hidegen is fogyaszthatjuk.

Megjegyzés:

Akik a pikánsabb főzelékeket szeretik, készítsék el tejszín helyett joghurttal, petrezselyemzöld helyett pedig kaporral.

A receptet Heli77 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Görögdinnyefalatok fetával
  2014-07-09 21:19:55, szerda
 
  Görögdinnyefalatok fetával

Hozzávalók:

1 kisebb görögdinnye
20 deka fetasajt
frissen őrölt feketebors
4 evőkanál jó minőségű olívaolaj

Elkészítés:

Megküzdök a görögdinnyével, azaz kivágom belőle az édes, piros gyümölcshúst, és amennyi magot csak ki tudok belőle piszkálni, azt mind ki is szedegetem belőle. Utána 2 centis kockákra felkockázom a lédús gyümölcsöt, és jöhet a feta.

Lecsepegtetem a sós lében eltett sajtot, akkora kockákra vágom, mint amekkorák a dinnyedarabok, és fogpiszkálóval összeillesztem a piros-fehér katonákat. A nagy tálnyi gyümölcsös sajtot megszórom frissen őrölt borssal, megöntözöm az olívaolajjal, és kész is van ez a könnyű, nyári előétel.





Megjegyzés:

A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Cukkinifőzelék
  2014-07-09 21:16:50, szerda
 
  Cukkinifőzelék

Hozzávalók:

1 kg cukkini (kígyóuborka vastagságú)
1 közepes fej hagyma
olívaolaj
1 csokor kapor
2-3 gerezd fokhagyma

bors
liszt
cukor
1 pohár tejföl

Elkészítés:

A cukkiniket hosszában kettévágjuk, majd uborkagyalun felszeleteljük. A hagymát finomra vágjuk, és olívaolajon megdinszteljük.
Hozzáadjuk a cukkinit, a finomra vágott kaprot, a zúzott fokhagymát, és közepes lángon fedő alatt pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk 1 teáskanál cukorral és 1 evőkanál liszttel, összekeverjük, majd felöntjük kevés vízzel. Ha már majdnem kész, hozzáadjuk a tejfölt, és kicsit összeforraljuk.

Megjegyzés:

Nagyon gyorsan, egyszerűen elkészíthető étel. Vegák, fogyizók is fogyaszthatják. Melegen is tálalhatjuk, de nagyon finom hidegen is.
Tejföllel és kaporlevéllel díszíthetjük! Jó étvágyat kívánok!

A receptet Ginger küldte. Köszönjük!
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Tejszínes málnaleves
  2014-07-09 21:15:03, szerda
 
  Tejszínes málnaleves

Hozzávalók:

70 dkg málna
3 dl tejszín
1 db citrom
1 db narancs
4 dkg vaníliás cukor
15 dkg kristály cukor
őrölt fahéj

Elkészítés:

A megmosott málnából a legszebb szemeket kiválogatjuk, és félretesszük. A többit meghintjük őrölt fahéjjal, vaníliás cukorral és kristálycukorral. Hozzáreszeljük a narancs és a citrom héját, majd a gyümölcsök levével meglocsoljuk. Az egészet felöntjük 5 dl vízzel, hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, majd felforraljuk. Ezután az egészet leturmixoljuk, és átszűrjük.
A levest a kiválogatott málnaszemekkel tálaljuk.

[kep]http://mindmegette.hu/lapokkepek/receptgaleriak/21000/21136_gyumolcsleves_n. jpg
[/kep]

Megjegyzés:

Jó hideg és finom!

A receptet Juju11, a fotót Mimi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu



 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Ma sem úsztuk meg
  2014-07-09 19:08:44, szerda
 
  Ma sem úsztuk meg - szerencsére nem jött olyan nagy villámtevékenységgel,
mint a korábbiak.

Ez a kép fél-kettőkor készült:






Utca szélességben folyik a víz.

Egy videó a zivatar érkezéséről:


Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 371 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3446
  • e Hét: 8027
  • e Hónap: 21932
  • e Év: 151639
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.