Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Kardamomos kávé-granita fahéjas tejszínhabbal
  2014-08-01 23:47:15, péntek
 
  Kardamomos kávé-granita fahéjas tejszínhabbal

Hozzávalók:

6 dl lefőzött feketekávé
12 dkg kristály cukor
5 szem kardamom
1 rúd vanília kikapart magjai
A habhoz:
3 dl zsíros tejszín
1 evőkanál por cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

Készítsünk be a fagyasztóba egy kb. 1 liter kapacitású szélesebb fém- vagy üvegedényt (egy kisebb tepsi is megteszi). A cukrot keverjük el teljesen a meleg kávéban. Mozsárban törjük meg a kardamom hüvelyből kiszedett magjait, szórjuk a cukrozott kávéba, valamint kaparjuk bele a vaníliarúd magjait, és hagyjuk kihűlni.

Öntsük a kihűlt fűszeres kávét az előzőleg behűtött edénybe, és tegyük a fagyasztóba 40 percre. Ezután ellenőrizzük, ha már kristályosodik, egy villával gyengéden törjük át a szélek mentén, és a fagyott, kristályosodott darabokat tereljük a még folyékony részek felé. Tegyük vissza a fagyasztóba. Kb. 20 perc múlva érdemes újra ránézni, és megismételni a villás áttörést még kb. háromszor, vagy amíg az egész kikristályosodik, és már nincs benne folyadék. Ha ez megtörtént, öntsük át a granitát egy műanyag dobozba, és lefedve tároljuk tálalásig.

A tejszínt verjük habbá, majd édesítsük kevés porcukorral és fűszerezzük fahéjjal.

A granitát előzőleg behűtött poharakban tálaljuk, a fahéjas tejszínhabbal megkoronázva.





Megjegyzés:

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Diós zellerkrém
  2014-08-01 23:45:00, péntek
 
  Diós zellerkrém

Hozzávalók:

10 adaghoz:
35 dkg natúr krémsajt
1 dl kefír
10 dkg zeller
3 dkg dió

bors
szerecsendió

Elkészítés:

A diót durvára vágjuk, majd serpenyőben megpirítjuk. A krémsajtot és a kefírt összekeverjük, belereszeljük a zellert. Ízesítjük, majd végül hozzáadjuk a pirított diót.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Paradicsomsaláta III.
  2014-08-01 23:43:37, péntek
 
  Paradicsomsaláta III.

Hozzávalók:

1,5 kg érett, kemény paradicsom

bors
cukor
citromlé
Vénusz olaj
finomra vágott petrezselyem
apróra vágott hagyma

Elkészítés:

Az érett, de kemény paradicsomokat szűrőkanálba tesszük (egyszerre 3-4 db-ot ), és forrásba lévő vízbe mártjuk pár pillanatra, majd kiemelve lehúzzuk a héját. A lehámozott paradicsomokat kb. fél centis korongokra szeleteljük.

Egy jénai tálba lerakunk egy sor paradicsomot, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük egy kis cukorral, csepegtetünk rá egy kis citromlevet, megszórjuk az apróra vágott hagymával, a finomra vágott petrezselyemmel, majd pár csepp olajjal. Így rétegezzük és ízesítjük a salátát.

Ha elfogytak a hozzávalók, lefedjük és jól lehűtjük.





Megjegyzés:

Előző nap elkészítve az igazi, addigra jól összeérnek az ízek.

A receptet és a fotót Tünci25 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Berni virsli
  2014-08-01 23:40:41, péntek
 
  Berni virsli

Hozzávalók:

12 db virsli
1 csomag szeletelt bacon szalonna
1 csomag lapkasajt

Elkészítés:

A virslit bevágjuk. A lapkasajtokat félbehajtva kettétörjük, minden virslibe beleteszünk egy fél sajtot. A sajtos virsli köré egy szelet baconszalonnát tekerünk. Tepsibe tesszük, előmelegített sütőben közepes lángon kb. 12-18 perc alatt megsül. Külön zsiradék nem kell hozzá, sózni nem szabad, a bacon úgyis elég sós. Bármilyen körettel tálalható, de a legobb krumplipürével és paradicsomsalátával.

Megjegyzés:

A receptet Tóth Tamás küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Albán krémes
  2014-08-01 23:39:21, péntek
 
  Albán krémes

Hozzávalók:

A tésztához:
7 tojás sárgája
20 dkg cukor
12 kanál víz
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 kanál kakaópor
1 kávéskanál szódabikarbóna

A krémhez:
4 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás puding
7 tojásfehérje

A habhoz:
5 dl habtejszín
2 csomag habfixáló
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A tésztához a 7 tojássárgáját 20 dkg cukorral és 12 kanál vízzel elkeverem, majd hozzáadok 20 dkg lisztet, 1 csomag sütőport, 2 kanál kakaóport, 1 kávéskanál szódabikarbónát. 200 fokon kb. 15 percig sütöm.

Amíg sül a tészta, fél liter vízbne 4 evőkanál cukrot és 2 csomag vaníliás pudingot felfőzünk. A 7 tojásfehérjét külön felverjük, és még melegen belekeverjük a pudingot.

Ha a tészta megsült, a krémet rákenjük, majd még 5 percig visszatessszük a már lezárt sütőbe.

5 dl habtejszínt 2 csomag habfixálóval és 1 csomag vaníliás cukorral felverünk, és a kihűlt süteményre kenjük, végül megszórjuk kakaóporral, és a hűtőbe tesszük fogyasztásig.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Tanyi Heni küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Paprikás csirkével rakott palacsinta
  2014-08-01 23:37:25, péntek
 
  Paprikás csirkével rakott palacsinta

Hozzávalók:

1 kg csirkemell vagy csirkecomb
2-3 nagy fej hagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
4 dl tejföl
1 dl főzőtejszín
3-4 evőkanál libazsír
2-3 dl száraz fehérbor

bors
csípős piros arany
őrölt pirospaprika
zsemlemorzsa
12-15 db kész, enyhén sós palacsinta

Elkészítés:

A csirkét megmosom, a melleket félbevágom, a combokat szétszedem alsó és felső részére, besózom. (Én a húsdarabokat főzés előtt 1 órára be szoktam áztatni fokhagymás tejbe, de ez ízlés dolga.)

A hagymát megpucolom, vékonyan félfőre vágom, a paprikát és a paradicsomot felkockázom.

A hagymát a forró libazsírba dobom, sózom, így levet ereszt, lassú tűzön üvegesre párolom, szükség szerint pici vizet adok hozzá, hogy le ne kapjon. Amikor jó, mehet bele a paprika és a paradicsom, sózom, borsozom, kis piros arannyal is fűszerezem, felöntöm a borral. Ha a szaft már alakul, belerakom a húsdarabokat, megszórom jó adag őrölt pirospaprikával, összekeverem, addig főzöm, míg a hús leválik a csontról, ha kell, pici vízzel, de inkább borral pótolom az elfőtt levet.

Amikor elkészült, a húsdarabokat kiveszem, leválasztom a húst a csontokról, és kisebb darabokra aprítom, akár éles késsel, vagy inkább aprító géppel (de óvatosan, hogy darabos maradjon, ne legyen pépes!). Közben a szaftot felengedem a tejföl felével, csomómentesre keverem, majd visszahelyezem bele a húsdarabkákat, összeforralom.

Vajjal vagy más zsiradékkal nagyon vékonyan kikenek egy akkora kerek jénait, amibe beleillik a palacsinta. Beleteszek 1 darab palacsintát, ráhalmozok egy adagnyit a kész csirkepaprikásból, majd ismét egy palacsinta, megint csirke, és így tovább, míg elfogy a hozzávaló. A tetejére palacsinta kerüljön.

A rétegek közé és a tetejére is locsolok a maradék tejföllel összedolgozott tejszínből. Tetejét megszórom lehelet vékonyan zsemlemorzsával, előmelegített sütőben 170-180 fokon összesütöm (5-10 perc).

Tortaszelethez hasonló cikkekere vágva tálalom, paradicsom karikákkal, tépett petrezselyemzölddel díszítem, tejfölt kínálok még hozzá.

Megjegyzés:

Filézett, előre felaprított húsból is készíthető, de a csont íze akkor hiányzik belőle. Én vegyesen, mellből és combból szoktam főzni, sőt dobok bele egy félbevágott farhátat is, kutyusom legnagyobb örömére.

Próbáltam már úgy is, hogy a zsemlemorzsa helyett egy maréknyi parmezánnal szórtam meg a tetejét, és a sajt pirulásáig sütöttem a sütőben. Vigyázni kell azonban arra, hogy ne domináljon a sajt íze!

A receptet egy nagyon közeli barátomtól tanultam, aki már sajnos nincs közöttünk, mindig az ő emlékének adózva fogyasztjuk.

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Hideg zellerkrémleves
  2014-08-01 23:35:57, péntek
 
  Hideg zellerkrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg burgonya (ha lehet, lisztes fajta)
1 nagy zellergumó
10 dkg kecskesajt
5 dkg gépsonka
1 csokor snidling
1 babérlevél
1 evőkanál tejszín
1 csipet kakukkfű

Elkészítés:

A burgonyát, a zellert megtisztítjuk, megmossuk, és kb. fél cm-es karikákra vágjuk. A kecskesajtot összemorzsoljuk, a sonkát vékony csíkokra vágjuk. A snidlinget megmossuk, leszárítjuk, és felaprítjuk.

A burgonyát és a zellert 1 liter, forrásban lévő sós vízben, a babérlevéllel együtt kb. 20 percig főzzük. Leszűrjük a zöldségeket. A levet félretesszük. A zöldségeket robotgépbe tesszük, kevés főzőlével, csipet borssal, a kakukkfűvel megszórjuk, és simára turmixoljuk. Apránként hozzáadjuk a többi levet, az apróra tördelt kecskesajtot, a tejszínt, és még egyszer átkeverjük. Hagyjuk kihűlni, majd kb. 1 óra hosszára hűtőszekrénybe tesszük. A sonkát összekeverjük a snidlinggel, és a jól lehűtött levest ezzel megszórva tálaljuk.





Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 180 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Hamis körözött
  2014-08-01 23:34:21, péntek
 
  Hamis körözött

Hozzávalók:

250 g túró vagy cottage cheese
2 darab kockasajt (natúr vagy paprikás)
1 kis fej hagyma
pirospaprika
kis darab chili
2 gerezd fokhagyma

bors
ízlés szerint kömény

Elkészítés:

A túrót (cottage cheese-t) és a kockasajtot villával összetöröm, belerakom a kis kockára vágott hagymát, a chilit, a zúzott fokhagymát és a köményt. Pirospaprikával, sóval, borssal füszerezem, tálalás előtt hűtőben kicsit hagyom összeérni az ízeket.

Megjegyzés:

A fent leírt mennyiségek ízlés szerint értendőek, a kömény akár ki is maradhat, ha valaki nem szereti. Ha túl kemény a túró, tehetünk hozzá egy kis tejfölt, vajat vagy akár tejet is. Én frissen sült baguette-tel szoktam tálalni. Jó étvágyat!

A receptet Hbogi87 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Augusztusi ég alatt
  2014-08-01 18:48:54, péntek
 
  Tóth Árpád: Augusztusi ég alatt
(részlet)

Emlékszel még az augusztusi égbolt
Tüzeire? - a cirpelő mezőn
Álltunk, s szemednek mélyén elveszőn
Csillant egy csillagtestvér fény... be szép volt!
S úgy tetszett, hogy hozzánk hajol a félhold,
- Szelíd, ezüst kar - s átölelni jön,
Emelni lágyan, véle lengni fönn,
Hol égi súlyt az éther könnyedén hord...

Forrás:http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Napraforgó
  2014-08-01 18:38:17, péntek
 
  Ágh István: Napraforgó


Tán csak az én öregedő fejemnek
rémlik, micsoda szorongás szivárog
a napraforgók sárga magasába,
közben a fényözön tányéronként kimérve
gőzöl az út hosszában, völgyből a dombra,
jaj az ittas darázsnak, biztosan azért tombol,
csapong megátalkodva a mézes terítéken,
elveszik nemsokára exhumált deszkaszínben,
a reves szürkeségben, sóizű kórón,
bár akad némi ványadt zöld folt a levelesben,
nagy malomkőfejüket nem bírják már a szárak
mozdítani, csak állnak, úgy dőlnek meg keletnek,
elévült dicsőségben, rongyosan és sötéten.
 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2014.07 2014. Augusztus 2014.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 255 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3181
  • e Hét: 7762
  • e Hónap: 21667
  • e Év: 151374
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.