Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Ratkó József: Egy ágyon, egy kenyéren
  2014-08-10 23:13:05, vasárnap
 
  /Buktáné, Zsókától kaptam/

Egy ágyon, egy kenyéren,
szemünkbe hulló fényben,
tétovázó sötétben,
szerelem fenyvesében,

egy földön, egy hazában,
égve egyforma lázban,
hidegben, nyári lángban,
egyforma szó a szánkban,

torkot fájdító perben
tanúként egymás ellen,
homlokod melegében,
homlokom melegében,

zárva eleven kőbe,
lélekben összenőve,
gyönyörű csecsemőnkre,
ráhajlunk az időre.
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Fradi-Chelsea: a stadionavató élőben az NSO-n!
  2014-08-10 21:23:14, vasárnap
 
  FERENCVÁROS: Dibusz - Nalepa, Mateos, Pavlovic, Bönig - Nagy D., Gyömbér, Csukics, Busai - Gera, Böde. Vezetőedző: Thomas Doll
Fradi Himnusz videó Link
CHELSEA: Cech - Azpilicueta, Christensen, Zouma, Filipe Luís - Mikel, Ramires - Schürrle, Willian, Torres - Drogba (Oscar, 28.). Menedzser: José Mourinho

- A a találkozó, az ünnepélyes kezdőrúgást a legidősebb és a legfiatalabb Fradi-drukker együtt végezték el. Rudas László 93 éves és pár éves kisfiú.
A kezdőrúgást a 93 éves Rudas Ferenc végzi el, ő 1949-ben bajnok volt a csapattal, és három kupagyőzelmet is ünnepelt. 23-szor játszott a nemzeti csapatban, ő a legidősebb élő válogatott labdarúgó Magyarországon.
Rudas László.kép linkje. Link
- Mourinho és korábbi madridi védője, Mateos egymásra találtak, VIDEÓ a nagy összeborulásról
Átkarolta egymást David Mateos és José Mourinho a Fradi stadionavatóján. Ők ketten a Real Madridból eltöltött időszakból ismerik egymás. videó Link
- Csak Böde rúgott labdát a B-középnek videó Link
- Sas nélkül nincs Fradi.



- 17. perc: VEZET A FRAAAADI! Zouma mellett lépett ki gyönyörűen az ötösnél Gera Zoltán, és Nagy Dániel jobbról betekert passzát a kapu közepébe belsőzte. 1-0!!!
Videó Link YouTube Link
Gera góljával megszerezte a vezetést a Fradi (Fotó: Szabó Miklós)
...... ........... .......


Fradi játékosok öröme
...... ...........



- 47. perc: Öt csere a szünetben a ,,kékeknél", Fabregas, Salah, Diego Costa, Ivanovics és Schwartzer be, Fernando Torres, Cech, Willian, Christensen és Filípe Luis le. A Fradinál Jova, Bosnjak, Batik, Kukuruzovic, Ugrai és Havojic állt be, Gera, Busai, Böde, Gyömbér és Dibusz ment le.

- 50. perc: Nagy Dániel maradt megint üresen középen, a lövés mégis elmaradt, csak a levegőt találta el.

- 51. perc: OTT AZ EGYENLÍTÉS! Nalepa fejelte le a labdát Ramires elé, aki egyet még állított, majd tökéletesen kilőtte a kapu közepét 17 méterről. 1-1

- 61. perc: Újabb cserék, Ramires és Mikel le, Hazard és Matics be.

Ugrai fehér mezben
.........



- 81. perc: VEZET A CHELSEA! Fabregas indult meg a sarokból, majd miután négy ferencvárosi védőn is átcselezte magát, az elfekvő Jova mellett a kapuba passzolt jobbal, 14 méterről. 1:2

Összefoglaló videók Link

...... ......



- Dale - Aki Fradista videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyar foci  
71 éves Harangozó Teri
  2014-08-10 20:43:42, vasárnap
 
  ...... .....


Díjak
Táncdalfesztivál - Előadói-díj (1968)
Táncdalfesztivál - Nemzetközi Dalfesztivál - II. díj (1968)
Táncdalfesztivál - Arany Mikrofon-díj (1969)
Záray-Vámosi Emlékdíj (2003)
Magyar Tolerancia Díj (2011)
- A Magyar Televízió kulturális tehetségkutató sorozatának, az 1965-ös Ki mit tud?-nak felfedezettje ma 71 éves. Előadásaival köszöntjük.
Mindenkinek van egy álma Videó Link
- Minden nap videó Link
 
 
0 komment , kategória:  kedvenc videóm  
Fényűző gálával adták át a Fradi-stadiont
  2014-08-10 20:31:43, vasárnap
 
  Forrás: Hír24
Kubatov Gábort és Orbán Viktor kifütyülték a Groupama Aréna megnyitóján, majd látványos dob és zászló show zárta a ceremóniát.
Ezzel véget is ért a Groupama Aréna megnyitója. A ceremónia után a Ferencváros és a Chelsea játékosai vették birtokba a gyepet, elkezdtek melegíteni, hiszen 20:45 órától a két együttes összeméri erejét az új stadionban.
- 20:02: A gyepen külön elemekből élőképként kirajzolódott az FTC feliratot, miközben szabadon engedték a fehér galambokat is.
...... ......


19:57: Dob és zászló show zajlik a gyepen. Az előzetes információk szerint "20 dobos és 20 óriás zászló forgató felvonul a pályára, a dobolás ütemére forgatják a zászlókat a koreográfia szerint. Közben 20-30 gyerek zöld és fehér zászló csíkokokat (szalagok) feszítenek ki kétoldalt a pályán, melyet ütemre mozgatnak."
- 19:47: "Az új stadiont ezennel átadom. Erkölcs, Erő, Egyetértés. Hajrá Fradi, Hajrá magyarok!" - zárta beszédét Orbán Viktor.
- 19:43: Orbán Viktor beszédét is fújolás fogadta. A miniszterelnök szerint a sport megmutatja, ki vagy, és kivé lehet, ha megdolgozol érte, ezt kell megértetni a gyermekekkel.
"Nagyrabecsülésünk a fradistáknak, a Fradi-szívért. A Fradi-szív mindig piros-fehér-zöld szív is volt. Köszönöm, hogy Önök a magyar nemzet függetlenségének hívei voltak a legnehezebb időkben is. Hála Magyarország minden polgárának, hogy négy évvel azután, hzogy hazánk a csőd szélén táncolt, képesek voltak a stadion építéséhez szükséges forrást előteremteni. A magyarok megmutatták, hogy sosem adják fel, és velünk mindig számolni kell."
- 19:54: Három Grippen vadászgép repült el a stadion fölött, ahogy az Amerikában is szokás a nagyobb meccsek előtt.
- 19:40: A stadion építéséről vetítettek egy filmet a szurkolóknak.
- 19:37: Kubatov Gábor lépett a mikrofonhoz, a közönség előbb kifütyülte a klubelnökök, majd csendben hallgatták a folytatást. A közönség ismét nemtetszését fejezte ki, amikor Kubatov köszönetet mondott Orbán Viktornak.
Mindegy ki honnan jött, milyen a bőrszíne, a pályán mindenki egyenlő" - mondta Kubatov.
...... ......


- 19:34: "Hivatásunk a győzelem. Mondjuk ki együtt, győzni jó. Mondjuk bátran, győztünk. Mi magyarok, mi budapestiek... győztünk mert készek voltunk megdolgozni érte.... A Fradi csodacspat, mely végigverte a fél világot. nem lehetett elvenni a nevét és a színeit sem. Mostantól az új stadiont sem lehet elvenni a tőlünk, a miénk" - mondta Fürjes Balázs, az építési projektet irányító kormánybiztos.
- 19:32: Rúzsa Magdolna énekelte el a Himnuszt, ezzel hivatalosan is elkezdődött a ceremónia.
...... ...........


- 19:27: Felcsendült a Fradi-induló, a tömeg állva énekelte. A kezdőkörbe kihúztak egy óriási FTC címert.
- 19:25: Jelenleg az Albert-stadionról vetítenek filmet az arénában.
- 19:21: Az arénában már készülődnek a megnyitóra, szól a "Hajrá Fradi".
- 19:13: Alig negyedórával a kezdés előtt a székek kétharmada már foglalt. Jelenleg így fest az aréna.
.........


- 19:08: Kollégánk metróval közelítette meg a stadiont, ahol már rengeteg szurkoló volt. Majd a Groupama Aréna előtt hatalmas tömegbe botlott, rengeteg zöldmezest lehetett látni a stadion körül, készültek a csoportképek és a selfiek a Sas-szobor előtt. A regisztrációnál hatalmas sor állt.
- 19:06: Hivatalosan 19:30 perckor kezdődik az ünnepség, mely majd a Himnusszal és fehér galambok reptetésével indul.


- Videó: Fradi-himnusz zászlóval, békegalambokat engedtek ki
Békegalamb videó Link
Fradi-himnusz zászlóval videó Link
Fél órával a kezdés előtt messze nincs még telt ház a stadionban.
...... ......


Jöttek a Grippenek is.
........

 
 
0 komment , kategória:  Magyar foci  
A cél előtt vízbe borult, bukta a vb-aranyatI
  2014-08-10 13:56:23, vasárnap
 
  A kajak-kenu világbajnokságon a kenu egyesek ezerméteres döntőjében az olimpiai bajnok Vajda Attila is érdekelt volt, de a befutó nem róla szólt, hanem a brazil Queiroz Dos Santosról.
A dél-amerikai szinte végig vezetett, a hajrában pedig óriásit versenyzett a német Sebastian Brendellel, már csak méterekre volt a cél, de még mindig volt egy minimális előnye. De mégsem lett meg az aranyérem, mert nagyjából három méterrel a cél előtt, túl korán akarta berúgni a hajóját, ennek az lett a vége, hogy beborult a vízbe, Brendel pedig megszerezte a világbajnoki aranyat.
Videó Link
A brazilt kimentették, később a parton dühöngött. A versenyből kizárták, így a negyedikként célba ért Vajda Attila eggyel előrébb lépett, és bronzérmes lett.
 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Svábhegyi tüdőszanatórium
  2014-08-10 12:50:19, vasárnap
 
  Majd elkérdezte még sokszor - egy kicsit hitetlenkedve - és minden válaszomra még erősebben zokogott. "Meggyógyulok most már, itt az igazi orvosom.
1930-as években
........


Filmhíradó videó Link
Bezárás előtt
...... ......


.......


A Budai hegyek rengeteg izgalmas dolgot tartogatnak az arra kóborló kíváncsi turistának. Lenyűgöző látvány, a természet megújulása évszakról évszakra és hangulatos építészeti megoldások eleinktől. A levegő érezhetően más, tisztább. Így volt ez a 19. században is, sőt, akkor biztosan még jobb volt a levegő.
Az akkoriak is szerettek kimenekülni a zöldbe a város bűzei elől, ahogyan én is. Ha csak tehetem, arra megyek, a szép környezet és a jó levegő miatt. A 19. század eleje- közepén még messze nem volt beépítve a Svábhegy és környéke. Valódi kikapcsolódás lehetett ide kijönni. Épp ezért a különleges klímájú helyet a légúti betegségek kúrálására alkalmasnak ítélték, a század vége fele egyre több gyógyászati célú létesítmény bukkant fel a lankás hegyoldalban.
A Svábhegyi Szanatórium épülete ma is látható a fogaskerekű Svábhegy megállójánál leszállva, fent, az Eötvös úton. Bár az épület a története során több funkciót is betöltött, mégis, a leggyakrabban a Svábhegyi Szanatórium néven lehet megtalálni. A pompás épület ma elhagyatott, üresen áll. Ha jól tudom, már évek óta üres, nem csinálnak vele semmit, noha egy pazar és hatalmas épület. Bár az OPNI is üresen várja az enyészetet, évről évre egyre rosszabb állapotban, és az is egy igen masszív épület, biztosan lehetne valamire használni, a kétes híre ellenére is. A Szanatórium pedigréje viszont hibátlan: semmi sem indokolja, hogy a pusztulás legyen a sorsa.
Az épület- ami ma már nem látható- eredetileg Eötvös József báró tulajdona volt, akinek az 1871-ben bekövetkezett halála után az épület a fogaskerekű vasutat üzemeltető társaság tulajdonába kerül. A nyári lakot vendéglővé alakították át, majd nem sokkal később, 1883- ban a Vaskovits- féle vízgyógyintézet az épület szomszédságában nyitja meg az új fürdőjét. A Városmajorban már üzemelt egy ilyen vízgyógyintézet, szintén Vaskovits tulajdonlásában, de a nagy érdeklődére való tekintettel a Svábhegyen is megnyitotta a fürdőjét. A fürdőtulajdonos jól gondolta: a beruházás hatalmas sikernek örvendett, a fürdő épületét hamarosan kibővítették, fedett csarnokkal látták el, és a szomszédságában lévő fogadóval egybeépítették. A terveket Gester Kálmán készítette, az ő álmai valósultak meg. A néhai fogadó szállóvá alakult át, hogy az ide érkező gyógyulni vágyó közönség ne csak a víz jótékony hatásait élvezhesse, hanem a fogadó vendégszeretetét is.
Az idők során rengeteg tulajdonosváltás volt, de a fürdő töretlen sikerrel üzemelt. 1903- ban már Budapesti Svábhegyi Szanatóriumi Egyesületként találkozunk vele. Aztán 1927- ben József királyi herceg és családja jelenlétében ünnepélyes keretek között megnyitja kapuit az immár 140 ágyas, 100 betegszobás felújított intézmény, abban a formában, amiben ma is láthatjuk. Főként diétás, klimatikus és fizioterápiás magángyógyintézményként működött, a kor legújabb technikai és orvosi vívmányaival felszerelve. Az épületet Jakab Dezső és Sós Aladár tervezte 1923- ban, de a kivitelezés csak 1926- 27- ben valósult meg. A földszinten konyhaüzem, étterem, társalgó, zeneterem és olvasóterem várta a pihenő és gyógyuló vendégeket.
Az 1932 -es gazdasági válság a Szanatóriumot sem kerülte el: az intézmény csődbe ment. Újabb tulajdonosváltások kalandos sora következett, a Szanatórium üdülőszállóként fogadta a friss levegőre éhes közönséget. 1934-ben szabadtéri uszodát és strandot építettek, aminek a medencéje ma is látható, bár ez is erősen leromlott állapotban.
1944-ben rendőrlaktanyát rendeztek be, majd Budapest ostroma alatt német hadikórházként működött. 1946-ban visszakerült a MABI (Magánalkalmazottak Biztosító Intézete) tulajdonába, az épület tüdőszanatóriumként működött. 1950-től Szabadsághegyi Állami Tüdőgyógyintézet néven szolgálja a köz és a nép érdekeit, az államosítást ez az épület sem kerülte el.
1979-ben a lll.sz. Belgyógyászati klinika próbált szerencsét a falai között, de közel húsz év után ők is tovább álltak. Aztán semmi. A nagy üresség. Azóta üresen és kihasználatlanul áll ez a kalandos sorsú épület. Túlélt egy ostromot, a viharos huszadik századot, és most a penész és az időjárás viszontagságai adják meg a kegyelemdöfést ennek a hatalmas és szépséges épületnek, ami még a németeknek is ellenállt. Szomorú.
Néhány kisebb felújítást, átalakítást elvégeztek rajta az idők során, ettől megváltozott némiképp az arculata. Érdemes a részleteket megfigyelve összevetni a képeket a Szanatórium fénykorából a mostaniakkal. Egy épület a Budai hegyekből, aminek van miről mesélnie! A legszebb rálátás szerintem a Széchenyi- emlékútról nyílik, ahonnan az egész épület megtekinthető, ahogyan illeszkedik a környezetébe és mégis megkapó látványt nyújt az arányaival, harmonikusságával. A maga korában a méretei is tekintélyt parancsolóak lehettek, persze ma már a plázákhoz városnyi boltokhoz szokott szemünknek nem tűnik nagynak, de mégis, van benne valami fenséges. Ősszel, télen látható a legjobban, talán a természet színei is ekkor emelik ki a legjobban a Szanatórium szépségét.
Az eredeti főbejárat az Eötvös útról nyílik, ma is látható a Szanatórium felirat a bal oldali táblán!
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Budapest Anno
  2014-08-10 12:41:27, vasárnap
 
  Nézd meg a linkre kattintva Link  
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Üresen álló villa épületek
  2014-08-10 12:38:43, vasárnap
 
  A Szilassy út 6.-ban a tündérhegyi pszichoterápiás és pszichoszomatikus-rehabilitációs osztály működött. 2009-es bezárásáig a depressziósokat, pánikbetegeket, szorongásos zavarral, illetve fóbiával küzdőket kezeltek.
......


A svábhegyi Határőr utca 35. alatt álló ingatlant jelenleg a XXI. Század Intézet használja. Ez alatt a szám alatt nincs másik épület.
......

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Karczag villa
  2014-08-10 12:34:28, vasárnap
 
  1844-ben épült a Budakeszi út 38. szám alatti Karczag-villa. Az épületet Hild József neves magyar építész tervezte, magánszemélyek laktak itt, cégek is működtek benne, de már hosszú évek óta üresen áll
........

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Az egykori OPNI 150 éves épülete mára csak a hiány szimbólu
  2014-08-10 12:26:29, vasárnap
 
  Négyszázezer négyzetméternyi csend - ez maradt a Lipótból.
Csupasz falak, jövőtlenség, űr a falakon belül és az orvoslásban. Az egykori OPNI 150 éves épülete mára csak a hiány szimbóluma.
A Lipót - csak így emlegette mindenki. Másfél évszázadon át fogalom volt, ma a semmi otthona, az utcán szélnek eresztett problémák jelképe. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet falai már nem nyújtanak esélyt a gyógyulásra és menedéket az egészségesek közül kiszorultaknak. Olyan kongó üresség tátong szobáiban, mint helyén az orvoslásban.
Megszűnése előtt
....


AZ ORSZÁGOS PSZICHIÁTRIAI ÉS NEUROLÓGIAI INTÉZET TÖRTÉNETE ÉS MÚZEUMA Link
Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet a Hűvösvölgyi úton 1868-ban épült. A hatalmas parkban lévő, több épületből álló komplexumban 849 ágyon gyógyítottak betegeket egészen 2007-ig, amikor is bezárták.
.......

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2014.07 2014. Augusztus 2014.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 195 db bejegyzés
e év: 3406 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1715
  • e Hét: 5305
  • e Hónap: 25988
  • e Év: 228901
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.