Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Mi Atyánk (párbeszéd Istennel)
  2014-08-21 23:58:50, csütörtök
 
  Mi Atyánk (párbeszéd Istennel)


Mi Atyánk, aki vagy a mennyekben...

- Igen?

- Kérlek, ne zavarj, imádkozom.

- De te megszólítottál!

- Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom: Mi Atyánk, aki vagy a mennyekben....

- Ezt újra megtetted.

- Mit csináltam?

- Megszólítottál. Azt mondtad: Mi atyánk, aki vagy a mennyekben. És itt vagyok. Mit akarsz?

- Ezt nem gondoltam komolyan. Csak elkezdtem elmondani a reggeli imádságomat.

Minden reggel elmondom a "miatyánk"-ot. Végül mindig jól érzem magam.

Úgy érzem, letudtam a kötelességemet.

- Jó, akkor mondd tovább!


Szenteltessék meg a Te neved.

- Egy pillanat. Mire gondolsz?

- Ez azt jelenti, azt jelenti... Óh édes Istenem, nem tudom, mit jelent. Honnan is tudnám?

Ez egyszerűen az imához tartozik. Különben is mit jelent?

- Tisztelt, szent, mindenek felett dicséretre méltó és csodálatos.

Jól hangzik. Eddig sohasem gondoltam erre.


Jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, mint a mennyben úgy itt a földön!

- Komolyan gondoltad?

- Hát persze, miért ne?

- És mit tettél ennek érdekében?

- Ennek érdekében? Semmit. Sokszor gondolkozom azon, milyen szép lenne,

ha Te itt lent mindent a kezedbe vehetnél úgy, ahogy azt ott fent teszed.

- Talán nem vagy a kezemben?

- Na, ja, járok a gyülekezetbe.

- Nem ezt kérdeztem. Mi a helyzet a temperamentumoddal, heveskedéseddel, türelmeddel?

Ezekkel mindig gondod van, nem?

És hogyan jössz ki a pénzeddel - mindig minden csak neked kell? És milyen könyveket olvasol?

Mit nézel a TV-ben?

- Ne vágd ezt is a fejemhez! Vagyok olyan jó, mint mások a gyülekezetben.

- Bocsánat, azt hittem, hogy azt kéred, legyen meg az akaratom. Ha ezt tényleg így gondolod,

akkor csiszolnom kell rajtad és e szerint cselekednem.

- Igen, természetesen. Tudom, vannak problémáim. Miután emlékeztetsz, eszembe jut egy pár dolog.

- Nekem is.

- Eddig ezeken nem sokat gondolkoztam, de azért szívesen megszabadulnék tőlük.

Őszintén szólva, szívesen lennék szabad.

- Jó. Most, hogy előbbre jutottunk, dolgozzunk együtt! Biztosan lesznek győzelmeink: Büszke vagyok rád.

- Igen Uram, de nekem még be kell fejeznem ezt az imádságot. Ma ez sokkal több időt vesz igénybe, mint általában szokott.


Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma.

A kenyérért nem kell imádkoznod. Csak segítene, ha fogynál.

Ez már mindig így lesz? Kritizálsz? Csak teljesítem vallásos kötelességemet, és egyszer csak

úgy hirtelen megjelensz, és a gyengeségeimre emlékeztetsz!

- Az imádság veszélyes dolog. Kihívást intéz. Kérdéseket tesz fel. Ezáltal teljesen más ember

lehetsz. Inkább szeretném nyomatékosabbá tenni: Tarts ki az imádságban! És hogyan folytatódik?

- (Szünet) Merjem továbbmondani?

- Mit nem mersz elmondani? Mitől félsz?

- Már most tudom, mit fogsz nekem mondani.

- Előbb azért csak folytasd.


Bocsásd meg a bűneinket, mint ahogy mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek.

Mi van a szomszédoddal?

- Na látod, sejtettem. Tudtam, hogy ezzel fogsz jönni! De hát ő hazugságokat mondott rólam,

és mások az én családomról beszélnek. És még a pénzt sem adta meg, amivel tartozik.

Megesküdtem, hogy ezt visszafizetem.

- Akkor mit jelent a te imádságod?

- Ezt nem gondolom komolyan.

- Legalább őszinte vagy. De szépnek találod azt, hogy másokra haragszol?

- Nem, de talán akkor jobban leszek, ha a bosszúm betelt. Azt fogja legalább kívánni, hogy sohase legyen a közelünkben.

- Számodra ez nem lesz jobb, hanem rosszabb. A bosszú ugyanis nem tesz boldoggá.

Gondold meg, mennyire boldogtalan vagy most. De én mindent megváltoztathatok.

- Meg tudnád tenni? De hogyan?

- Bocsáss meg a szomszédodnak, és én neked is megbocsátok.

Neki is le kell rendeznie a gyűlöletét és a bűneit. De te szabad leszel, és a szívedben békesség lesz.

- Óh, igazad van. Neked mindig igazad van. És fontosabb, hogy rendben legyen a Veled való kapcsolatom, mint a bosszúvágyam a szomszédommal szemben.

- De... (szünet) ... (sóhaj) ... Na jó. Megbocsátok neki. Segíts neki, hogy megtalálja a helyes utat, Uram. Ha most így arra gondolok, nyomorúságosan érezheti magát, mint mindenki, aki állandóan rosszat tesz más embereknek. Kérlek, mutasd meg neki valamilyen módon a helyes utat.

- Na látod! És így talán nem sokkal jobb? És hogy vagy most?

- Na ja, egész jól. Olyan jó érzésem van. Azt hiszem, ha ma este lefekszem, ez lesz az első alkalom, amikor nem leszek olyan rettenetesen túlfeszítve, mint eddig. Talán még jobban is fogok aludni.

- Még nem fejezted be az imádságodat.

- Igen, igazad van.


És ne vígy minket kísértésbe, szabadíts meg a gonosztól.

Jó, akkor ezt is megteszem. De kerülj minden olyan dolgot, ami kísértésbe vihet.

- Mire gondolsz?

- Ne kapcsold be a TV-t, mielőtt át nem gondolod, mit akarsz megnézni. Gondold át, hogyan osztod be az idődet, milyen barátnőkkel barátkozol, és miről beszélgettek. Gondolkozz el azon, mi a számodra becses és értékes az életedben. Mindenekelőtt arra kérlek, ne csak szükség idején fordulj hozzám.

- Az utolsó mondatot nem értettem.

- De hát ezt olyan sokszor megteszed! Valahogy belekerülsz a nehézségekbe vagy egy rossz helyzetbe, és akkor hozzám szaladsz, és ezt mondod: Uram, kérlek, segíts ki ebből, soha többé nem csinálok ilyet. Emlékszel ezekre?

- Igen, Uram. Szégyellem magam, sajnálom.

- Mindig megőriztelek. De te megtartottad az ígéreteidet?

- Nem, legtöbb esetben nem. Eddig mindig azt hittem, meg tudom tenni azt, amit akarok, ha a "miatyánk"-ot elmondom. Például ezt a mai beszélgetést Veled nem terveztem.

- És hogyan folytatódik az ima?


Tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség, mindörökké. Ámen.

- Tudod, milyen dicsőség lehetne? Minek örülnék igazán?

- Nem, de szívesen megtudnám. Örömet szeretnék szerezni Neked. Egyre inkább kezdem érteni,

milyen dicsőség lenne, ha valóban követnélek.

- Ezzel már a kérdésedet meg is válaszoltad.

- Valóban?

- Igen, a dicsőség azt jelenti számomra, hogy a hozzád hasonló emberek valóban szeretnek.Örülnék, ha látnák, hogy a kapcsolatunk feléled. Miután egyes bűneiddel végeztünk, és ezek már nem zavarnak bennünket, csodálkozni fogsz, hogy mit tehetünk közösen.

- Uram, engedd meg, hogy megláthassam, mit tudunk együtt belőlem kihozni!

- Majd meglátod, ezt át fogod élni!

Németből fordította: Komoróczy Gábor

Forrás:http://havannacsoport.hu
 
 
0 komment , kategória:  Tanítások-Üzenetek-Írások   
Sárgák
  2014-08-21 23:45:46, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Feta, a görög mítosz
  2014-08-21 23:35:52, csütörtök
 
  Feta, a görög mítosz

A feta sajt nélkülözhetetlen alapanyaga a görög konyhának. Mi, magyarok, leggyakrabban a görög salátaként aposztrofált horiatiki salátához vásárolunk fetát vagy hozzá hasonló sajtokat, de Görögoszágban és a környező vidékeken igen sokféle ételt készítenek fetával és annak rokonaival.

A feta sajt eredete a múlt ködébe vész. Egyes legendák szerint az olümposzi istenek korából származik. A rege szerint Apollo és Cyrene fia, Arisztéosz volt az első, aki sajtot készített. Annyi bizonyos, hogy Arisztotelés, Pithagorasz és Homérosz írásaiban már felbukkan a sajt. Sőt az Odüsszeában egészen pontosan juhtejből készített sajt, azaz feta szerepel.





A görög konyha emblémája a feta sajt

A feta szó azonban később keletkezett, nagyjából a 17. században. Az olasz fette, azaz szeletelt szóból született a feta, ami jelzi, hogy a sajtot nagyobb szeletre vágva tárolták a hordókban.

Épp ezért nem meglepő, hogy a feta első szakácskönyvi debütálása is egy 14. századi velencei recepttárhoz köthető. A Libro per Cuoco két olyan receptet is tartalmaz, amelynek összetevői között szerepel a formazo di Candia, avagy a krétai sajt.

Az eredeti feta sajt - amit 2005 óta már eredetvédelem is megillet - juh- vagy kecsketejből készített kemény sajt, amit sós lében (néha savóban) tárolnak. Az igazi feta pasztörizálatlan tejből készül, és különleges ízét az állatok által lelegelt fűszernövények adják. A kecske- és juhtej aránya szabott, a fetában maximum 30 %-nyi kecsketej lehet.





Előételnek is kínálhatjuk magában vagy zöldségekkel, olívabogyóval

A Görögországon kívül készített, javarészt tehéntejből készült sajtok esetében, csak feta-típusú sajtokról beszélhetünk. Ez nem von le az élvezeti értékükből, csupán jelzi, hogy másutt, máshogyan készült a sajt.

A feta sajtot sózott vízben vagy tejsavóban tárolják, épp ezért a sajt sótartalma igen magas, közel 5%, míg a legtöbb általunk ismert sajtok 1-2%-os sótartalommal bírnak. A feta zsírtartalma 30 és 60 % között mozog, attól függően, milyen tejből készült. Nagyon magas a fehérjetartalma, 10 dkg feta sajt egy felnőtt napi fehérjeadagját fedezi. Emellett kalóriában is igen gazdag, 10 dkg közel 300 kalóriát tartalmaz és található benne A és B2 vitamin, valamint nagyobb mennyiségű kálcium is.

A klíma, a görög flóra és a pasztörizálatlan tej által meghatározott fetán kívül még igen sokféle más fehér sajt is megtalálható a boltok polcain. A környező népek (bolgárok, románok, albánok és törökök) által készített hasonló sajtok mellett sok feta jellegű sajt készül a Németországban és Dániában is. Az utóbbi kettő általában sokkal krémesebb, puhább és sótlanabb, mint az eredeti, épp ezért, ha nem csak egy salátára szeretnénk rámorzsolni, hanem főznénk vele, akkor vegyük figyelembe, hogy az eredeti recept a valódi feta tulajdonságaira van szabva.





Bármilyen sós lepény vagy quiche gazdagítható fetával

A fetával készíthetünk tiropitát vagy spenóttal gazdagított spanakopitát, amik tulajdonképpen a burek görög megtestesülései. A görögök gyakorta fogyasztják ezt a sajtot egyfajta mezzeként, azaz előételként egy kis olajbogyóval körítve, szűz olívaolajat rácsorgatva, némi friss kenyér társaságában. De süthetjük is, cserépedénybe téve olívaolajjal meglocsolva, paradicsomkarikával fedve. Ilyenkor a sajtot csak addig sütjük, amíg a paradicsom megpuhul és a sajt egy kis színt kap. Ez az előétel a környező országokban is megtalálható.





Töltött zöldségeket is gazdagíthatunk feta sajttal

A feta ugyan nem nagyon olvad, de jól kombinálható sok mediterrán összetevővel, így előfordul pizzákon, olykor focaccia típusú kenyereken, sőt rántottához, quiche töltelékhez is nyugodtan adható. Egytálételekbe is remek, sőt tölteni is lehet vele húst vagy szőlőlevelet. A legegyszerűbb sült steak krumpli is egyedi fogássá válhat, ha kevés szűz olívaolajjal meglocsoljuk, és némi sajtot morzsolunk rá. A fetához kínálhatunk fehér- illetve vörösborokat. A Pinot gris mellett a Beaujolais is bontható ehhez a sajthoz.

A feta jó bírja a fűszerezést is. Kifejezetten jól állnak neki a zöldfűszerek. Leggyakoribb társa az oregánó és a bazsalikom, de kakukkfűvel és rozmaringgal is jól párosítható. A borsok közül nem csak a fekete borssal fűszerezhetjük, hanem zöld- és rózsaborssal is. Ha túl sósnak érezzük a fetát, akkor a felhasználás előtt néhány órával érdemes vízbe vagy tejbe beleáztatni.





Be is pácolhatjuk a felkockázott fetát chilivel, zöldfűszerekkel vagy színes borssal gazdagított olívaolajba... Borozáshoz remek kísérő falatok!

A vízfürdőjéből kivett feta hamar romlik. Ha nagyobb mennyiséget veszünk, akkor érdemes visszazárható fedelű verziót választani, vagy otthon áttenni a sajtot, a levével együtt egy jól zárható edénybe. A feta hűtőben 3 hónapig tárolható, de ez is fajtától és minőségtől függ.

A fetát fogyasztás előtt legalább fél órát hagyjuk, hogy szobahőmérsékletre melegedjen, így tudja a legjobbat kihozni önmagából. Fagyasztani lehetőleg nem fagyasszuk, mert akkor megváltozik a sajt íze.

Sáfrányos sajtmousse

Hozzávalók:
10 dkg érett avokádó
5 dkg feta sajt
0,25 dl olívaolaj
½ citrom leve
1-2 db szárított paradicsom
pár szál sáfrány
frissen őrölt fekete bors

Elkészítés: Az avokádót megpucolom, és kisebb kockákra vágom. Egy tálba teszem a kockákat és fél citrom levét rácsavarom. Hozzáadom az összetört sajtot, az apróra vágott szárított paradicsomot, a sáfrányt majd botmixerrel elsimítom, miközben hozzáadom az olíva olajat. A homogén masszát kicsit borsozom, majd átkeverem és pirított kenyérrel kínálom.

Tiropita

Hozzávalók:
1 csomag (8 lapos) réteslap
50 dkg feta
3 fehérje
1 tojás
némi olívaolaj
fenyőmag

Elkészítés: A pitetálat olajjal vékonyan kikenem. Ebbe belefektetek egy réteslapot, megkenem, teszem rá a következőt, olajjal ezt is megkenem, jön rá a harmadik lap, majd az olajos masszázs, újabb lap. Erre viszont nem kenem az olívát, hanem a villával szétnyomott, tojásfehérjékkel és tojással alaposan elkevert fetát halmozom rá. Újabb réteslappal fedem a krémet, ezt már újra olajozom, jön a hatodik lap. Olajozom, ráfektetem a következő lapot, kenem, majd az utolsó lappal befedem. Összesodrom a széleit, hogy megtartsa a tölteléket, majd némi fenyőmaggal megszórom és 190 fokon úgy 30-35 percig sütöm.





A görög saláta kihagyhatatlan eleme a feta

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Padlizsános paradicsomlepény
  2014-08-21 23:19:40, csütörtök
 
  Padlizsános paradicsomlepény

Van, hogy az ember sokat töri a fejét, milyen fogás is kerüljön a tányérra, és van, amikor szinte magától adódik, milyen alapanyagokból, hogyan is készüljön gyorsan, egyszerűen valami finomság.

Belátom, számtalan esetben jelent szórakoztató kihívást megszokott összetevőket kicsit átformálni, újrakomponálni, és ezáltal valami ínycsiklandó fogással előrukkolni, most azonban a sok grillezésnek, frissen sült zöldségeknek van itt az ideje. Nem mindig nyílik azonban lehetőség arra, hogy az ember szabadtűzön, kerti grillen készítse el az ebédet vagy vacsorát, olyankor érdemes azért rövid időre igénybe venni a sütő szolgálatait.





A karikázott padlizsán sütőben, kevés zsiradékkal is megsüthető

A sült padlizsán - készüljön szabad ég alatt vagy a konyhában, megunhatatlan nyári zöldség. Valósággal magához vonzza az ízeket, fűszereket, és ha az ilyenkor már mindenütt fellelhető szabadföldi paradicsom is társul hozzá, szinte el is készült a mediterrán jellegű vacsora. Majdnem csupán ebből a két újvilági alapanyagból teljes menüsort lehetne összeállítani - persze néhány fűszer, sajt vagy más kiegészítő nem árt hozzá!





Padlizsán, paradicsom, sajt, fűszerek - ez a nyári lepény gazdag rakománya

Nyár van, a könnyű fogások ideje. Egy olyan egyszerű, de mégis különösen ízletes lepény készült hát a konyhában ezúttal, amiben a tésztának mindössze annyi szerep jutott, hogy kissé összefogja a zöldségféléket, a lényeg a gazdag, zamatos rakományban rejlik.

Padlizsán-paradicsomlepény egyszerűen





Tökéletesre sütve, azon melegében az igazi!

Hozzávalók egy közepes méretű tepsihez:
1 csomag leveles tészta (275 gr)
1 db közepes méretű padlizsán (kb. 30-35 dkg)
3-4 db zamatos paradicsom (kb. 40 dkg)
1 db mozzarella golyó
1 evőkanál reszelt parmezán sajt (vagy más hasonló típusú)
1 szűk maréknyi friss bazsalikomlevél
1 teáskanál szárított oregánó
1 evőkanál olívaolaj
vegyes, színes bors
só - ízlés szerint

Elkészítés: A tepsit sütőpapírral béleltem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A padlizsánt nagyjából 1 cm vastagra szeleteltem. Az olaj felével megkentem a sütőpapírt, rárakosgattam a padlizsánkarikákat, a maradék olajjal megkentem a tetejüket, kissé sóztam, és nagyjából 10 perc alatt megsütöttem. Hűlni hagytam.
A paradicsomokat forró vízbe mártva meghámoztam, ½ cm vékonyra karikáztam. A mozzarellát kis darabokra tépkedtem.

A leveles tésztát egy tiszta sütőpapírral borított tepsire terítettem úgy, hogy kis pereme is maradjon. Villával kissé megszurkáltam, majd tetőcserépszerűen megpakoltam padlizsánnal és paradicsommal - szabályosan váltakoztatva a két zöldségfélét. Megszórtam a mozzarelladarabokkal, sóztam, oregánóval, borssal fűszereztem, meghintettem a reszelt parmezánnal, valamint az apróra tépkedett bazsalikomlevelekkel.
A 175 fokra mérsékelt sütőben 35-40 perc alatt ropogósra sütöttem. Azonnal tálaltam.





A sajt ropogós, a zöldségek puhák - gazdag, mégsem kalóriadús nyári fogás

A tészta vékony és ropogós, a zöldségek puhák, a sajt kissé megpirult, az egyszerű fűszerezés ellenére is pompás lakoma lett, amiben dominálnak a zöldségek. Bikiniszezonra legalább annyira tökéletes, mint hétvégi nagyobb társasági összejövetelre!

Habliliom

Forrás:Mindmegette.hu - Habliliom Könnyed Konyhája
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Túrós tésztarakottas
  2014-08-21 23:06:58, csütörtök
 
  Túrós tésztarakottas

Hozzávalók:

25 dkg tollhegy tészta
1 evőkanál vaj + a formához
20 dkg zöldbab
20 dkg sárgarépa
1 padlizsán
1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 csipet szerecsendió
10 dkg reszelt parmezán sajt
25 dkg túró
5 tojás
néhány bazsalikomlevél

Elkészítés:

Vizet forralunk a tésztafőzéshez, és a tésztát al dente megfőzzük benne. Leszűrjük, és összekeverjük a vajjal.

Közben a babot kisebb darabokra vágjuk. A répát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony karikákra vágjuk. A babot forró, sós vízben 10 percig főzzük, majd hozzákeverjük a répát, és még 6 percig főzzük, leszűrjük.

A padlizsánt megmossuk, hosszában 3 mm vastag szeletekre vágjuk, majd ezeket vékony csíkokra. Felforrósítjuk az olajat, és a padlizsánt megpirítjuk benne. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük, a padlizsánhoz adjuk, és megkapatjuk.

Kivajazunk egy 1,5 literes tűzálló tálat. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük.

A zöldségeket összekeverjük a tésztával, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, összeforgatjuk, és a tűzálló tálba terítjük.

A túrót összedolgozzuk a tojásokkal és a rszelt parmezán felével, sózzuk, és a tésztára öntjük egyenletesen elosztva. Megszórjuk a maradék parmezánnal, és a sütőben kb. 40 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, 20 perc után takarjuk le alufóliával.

Bazsalikomlevelekkel díszítve kínáljuk.





Megjegyzés:

Fotó: Springerpics

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Túrós csusza pirított szalonnapörccel
  2014-08-21 23:05:16, csütörtök
 
  Túrós csusza pirított szalonnapörccel

Hozzávalók:

50 dkg csuszatészta
30 dkg húsos kolozsári szalonna
50 dkg zsíros tehéntúró
2 nagy pohár tejföl


Elkészítés:

A tésztát sós vízben felteszem főni, al dente (haraphatóra) készítem.

A szalonnát megszabadítom a bőrétől, 6-8 milliméteres kockákra vágom, lassú tűzön ropogósra sütöm, fémszitán leszűröm, zsírját félreteszem, 1-2 evőkanálnyit hozzáadok a tészta főzőlevéhez.

Szalonnazsírral kikenek egy tűzálló tálat, belehelyezek egy réteg tésztát, rá a túró harmadát, megint egy sor tésztát, újra egyharmad rész túró, végűl ismét tészta következik. Az egészre rákanalazom az egyik pohár tejfölt, előmelegített sütőben, közvetlenül tálalás előtt felforrósítom, átsütöm.

Azon melegében tálalom, a megmardt túróból, a másik doboz tejfölből és a kisütött szalonnapörcből mindenki igénye szerint adagol magának.

Megjegyzés:

Én magamnak még utána sózom és bőven meglocsolom tejföllel, a szalonnát sem sajnálom róla. Van, aki só helyett inkább cukrot szór rá, de egy barátom cukrosan sült szalonnával kedveli! Ízlések és pofonok története, már megint!

Vegások a szalonna mellőzésével természetesen akár a sós, akár a cukros verziót is fogyaszthatják, de a tészta főzőlevébe akkor csurgassank kevés olajat, ne ragadjon össze.

Halászlé után szerintem kötelező fogás! Jó étvágyat hozzá!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Vörösboros fejtett bableves csülökkel
  2014-08-21 23:03:52, csütörtök
 
  Vörösboros fejtett bableves csülökkel

Hozzávalók:

1 db kisebb füstölt csülök
25 dkg fejteni való bab
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db kisebb zellergumó
1 db paradicsom
1 db hegyes csípős paprika
chilipaprika
zellerlevél
petrezselyem
olaj
vörösbor
őrölt feketebors
őrölt pirospaprika
őrölt kömény
liszt
tejföl

Elkészítés:

A csülköt előző este beáztatom. Másnap felteszem főni. Közben kifejtem a babot, megmosom. A hagymákat apróra vágom. A répát, a petrezselyemgyökeret és a zellergumót megpucolom. A répákat hosszában kettévágom, s darabolom, a zellergumót négybe vágom. A paradicsomot cikkekre, a paprikát karikákra, a petrezselyem és zeller leveleket nagyobb darabokra vágom.

Amikor a csülök majdnem megfőtt, kiveszem a léből és kicsontozom, s kisebb darabokra vágom. A levet félreteszem (az esetleges habot leszedem róla).

Egy másik edényben kevés olajon megdinsztelem a hagymát, ráteszem a zöldségeket, s együtt tovább dinsztelem. Felöntöm a csülök levével, belehelyezem a csülökdarabokat, fűszerezem, készre főzöm. A végén öntök bele vörösbort, s keverek bele egy kevés lisztet. (Aki akarja, készíthet rántást.)

Tálaláskor tányérba merem a levest, teszek rá tejfölt, s díszítem chilipaprikával, petrezselyemlevéllel.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2014.07 2014. Augusztus 2014.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 255 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 355
  • e Hét: 7156
  • e Hónap: 12194
  • e Év: 141901
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.