Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
káposzta
  2014-09-11 23:31:33, csütörtök
 
 



A káposztafélék családja, beleértve a brokkolit is, fontos szerepet játszik abban, hogy a bélrendszer és ezáltal az egész szervezet egészséges legyen. Ezek a zöldségek a belek falának immunrendszeréhez szükségesek - írja egy nemzetközi kutatócsoport a Cell című szaklap legújabb számában. (MTI)

Marc Veldhoen és munkatársai a szervezet védekező rendszerének, az immunrendszernek kutatásával foglalkoznak. Reklámokban az immunerősítésre sok gyógyászati készítményt, táplálékkiegészítőt ajánlanak, de a nemzetközi kutatócsoport legújabb vizsgálatának eredményei azt bizonyítják, hogy legfontosabb a rendszeres zöldségevés.
A káposzta vagy a brokkoli a benne lévő tápérték, a rostok és vitaminok mellett olyan anyagokat is tartalmaz, melyek szükségesek ahhoz, hogy bőrünk és bélrendszerünk egészséges legyen. Biztosítják, hogy megfelelő baktériumok legyenek megfelelő arányban testünknek ezeken a felszínein.
A szaknyelv ezt a védősejtek sorompójaként emlegeti, a beleken belül ezek óvnak a kedvezőtlen anyagok felszívódása ellen, ugyanakkor pedig segítik az emésztést. Ha ezek egyensúlya megbomlik, gyulladásos bélbetegségek alakulhatnak ki. Az első védősorompó alatt immunsejtek sorakoznak, amelyek speciális fehérvérsejtek.
A kutatók azt találták, hogy a káposztafélék olyan kémiai jelet tartalmaznak, amely szükséges az immunrendszer zavartalan működéséhez. Amikor a kísérleti egereket három hétig olyan étrenden tartották, amely nem tartalmazta ezeket a tápanyagokat, a védő immunsejtek 70-80 százaléka eltűnt.
Veldhoen professzor és munkatársai kimutatták, hogy a védősejtek jelenléte az angol nevének betűszavával jelölt, AhR sejtfelszini fehérjétől függ. Ha ez a receptor nincs ott, az egereknek ez a létfontosságú védőrendszere hiányzik. Még a sebgyógyulás is késik. Mindennek a rendszernek az épségéhez a nyers zöldségek rendszeres fogyasztása kell.
"Vonzó gondolat, hogy az állatkísérletes adatokat közvetlenül átvigyük emberre is" - mondotta a kutatás vezetője - "de még sok egyéb tényező is szerepet játszhat ezekben a megfigyelésekben". A tanulmány végén hangsúlyozzák, a bőséges zöldségevés nem csak a táplálkozási tapasztalatok, hanem az eddigi tudományos eredmények szerint is igen fontos.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
cukkini fasírt
  2014-09-11 23:07:26, csütörtök
 
 



hozzávalók / 4 adag

35 dkg burgonya
35 dkg cukkini
35 dkg sárgarépa
3 evőkanál rozsliszt
4 evőkanál kukoricaliszt
3 db tojás
1 kk só
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
1 kk bors (őrölt)
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

elkészítés

A burgonyát és a répát meghámozzuk, a cukkini két végét levágjuk. Mindhármat finomra lereszeljük (a cukkinit héjastul).
A lisztekkel és a tojásokkal összekeverjük a zöldségeket.
Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel ízesítjük.
Belekeverjük az apróra vágott petrezselymet és a zúzott fokhagymát is.
Egy serpenyűben kisujjnyi olajat melegítünk. Egy evőkanálnyi masszát teszünk az olajba és jól ellapítjuk. Mellérakjuk a következőt. A serpenyő méretétől függően, egyszerre kb 4-5 lepény süthető.
Mindkét oladalát aranybarnára sütjük (kb 3-3 perc alatt)
Az olajat leitatjuk róla és melegen tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
burgonyával rakott cukkini
  2014-09-11 23:00:27, csütörtök
 
 



hozzávalók / 3 adag

3 kis db cukkini (kb. 50 dkg)
3 közepes db burgonya (kb. 40 dkg)
4 kis db paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1 dl tejföl
3 ek tej
kakukkfű ízlés szerint
őrölt fekete bors ízlés szerint
só ízlés szerint
3 teáskanál napraforgó olaj

elkészítés

A burgonyákat hámozás után 2 mm vastag karikákra vágjuk. (Erre a célra én egy éles, univerzális reszelőt használok, ami hullámosra vágja az uborkát, krumplit.) A cukkinikat héjastól kb. 3-4 mm széles karikákra szeleteljük, a paradicsomot pedig kb. 5 mm-esre.
Egy tűzálló tál aljába beleteszünk egy kanálka olajat, és megszórjuk a felszeletelt fokhagymával.
A cukkini-, a burgonya- meg a paradicsomkarikákat váltakozva sorban, félig egymásra fektetve-állítva a tálba rakjuk. Utána sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk kakukkfűvel.
A tejfölt a tejjel és a többi olajjal simára keverjük, majd a lerakott zöldségekre locsoljuk.
Forró sütőben szép pirosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
ezoteria
  2014-09-11 22:43:33, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  ezotéria  
bohókás
  2014-09-11 22:02:15, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 909 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 124
  • e Hét: 1799
  • e Hónap: 2791
  • e Év: 34520
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.