|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2014-09-11 23:31:33, csütörtök
|
|
|
A káposztafélék családja, beleértve a brokkolit is, fontos szerepet játszik abban, hogy a bélrendszer és ezáltal az egész szervezet egészséges legyen. Ezek a zöldségek a belek falának immunrendszeréhez szükségesek - írja egy nemzetközi kutatócsoport a Cell című szaklap legújabb számában. (MTI)
Marc Veldhoen és munkatársai a szervezet védekező rendszerének, az immunrendszernek kutatásával foglalkoznak. Reklámokban az immunerősítésre sok gyógyászati készítményt, táplálékkiegészítőt ajánlanak, de a nemzetközi kutatócsoport legújabb vizsgálatának eredményei azt bizonyítják, hogy legfontosabb a rendszeres zöldségevés.
A káposzta vagy a brokkoli a benne lévő tápérték, a rostok és vitaminok mellett olyan anyagokat is tartalmaz, melyek szükségesek ahhoz, hogy bőrünk és bélrendszerünk egészséges legyen. Biztosítják, hogy megfelelő baktériumok legyenek megfelelő arányban testünknek ezeken a felszínein.
A szaknyelv ezt a védősejtek sorompójaként emlegeti, a beleken belül ezek óvnak a kedvezőtlen anyagok felszívódása ellen, ugyanakkor pedig segítik az emésztést. Ha ezek egyensúlya megbomlik, gyulladásos bélbetegségek alakulhatnak ki. Az első védősorompó alatt immunsejtek sorakoznak, amelyek speciális fehérvérsejtek.
A kutatók azt találták, hogy a káposztafélék olyan kémiai jelet tartalmaznak, amely szükséges az immunrendszer zavartalan működéséhez. Amikor a kísérleti egereket három hétig olyan étrenden tartották, amely nem tartalmazta ezeket a tápanyagokat, a védő immunsejtek 70-80 százaléka eltűnt.
Veldhoen professzor és munkatársai kimutatták, hogy a védősejtek jelenléte az angol nevének betűszavával jelölt, AhR sejtfelszini fehérjétől függ. Ha ez a receptor nincs ott, az egereknek ez a létfontosságú védőrendszere hiányzik. Még a sebgyógyulás is késik. Mindennek a rendszernek az épségéhez a nyers zöldségek rendszeres fogyasztása kell.
"Vonzó gondolat, hogy az állatkísérletes adatokat közvetlenül átvigyük emberre is" - mondotta a kutatás vezetője - "de még sok egyéb tényező is szerepet játszhat ezekben a megfigyelésekben". A tanulmány végén hangsúlyozzák, a bőséges zöldségevés nem csak a táplálkozási tapasztalatok, hanem az eddigi tudományos eredmények szerint is igen fontos. |
|
|
0 komment
, kategória: egészség |
|
|
|
|
|
2014-09-11 23:07:26, csütörtök
|
|
|
hozzávalók / 4 adag
35 dkg burgonya
35 dkg cukkini
35 dkg sárgarépa
3 evőkanál rozsliszt
4 evőkanál kukoricaliszt
3 db tojás
1 kk só
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
1 kk bors (őrölt)
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
elkészítés
A burgonyát és a répát meghámozzuk, a cukkini két végét levágjuk. Mindhármat finomra lereszeljük (a cukkinit héjastul).
A lisztekkel és a tojásokkal összekeverjük a zöldségeket.
Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel ízesítjük.
Belekeverjük az apróra vágott petrezselymet és a zúzott fokhagymát is.
Egy serpenyűben kisujjnyi olajat melegítünk. Egy evőkanálnyi masszát teszünk az olajba és jól ellapítjuk. Mellérakjuk a következőt. A serpenyő méretétől függően, egyszerre kb 4-5 lepény süthető.
Mindkét oladalát aranybarnára sütjük (kb 3-3 perc alatt)
Az olajat leitatjuk róla és melegen tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2014-09-11 23:00:27, csütörtök
|
|
|
hozzávalók / 3 adag
3 kis db cukkini (kb. 50 dkg)
3 közepes db burgonya (kb. 40 dkg)
4 kis db paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1 dl tejföl
3 ek tej
kakukkfű ízlés szerint
őrölt fekete bors ízlés szerint
só ízlés szerint
3 teáskanál napraforgó olaj
elkészítés
A burgonyákat hámozás után 2 mm vastag karikákra vágjuk. (Erre a célra én egy éles, univerzális reszelőt használok, ami hullámosra vágja az uborkát, krumplit.) A cukkinikat héjastól kb. 3-4 mm széles karikákra szeleteljük, a paradicsomot pedig kb. 5 mm-esre.
Egy tűzálló tál aljába beleteszünk egy kanálka olajat, és megszórjuk a felszeletelt fokhagymával.
A cukkini-, a burgonya- meg a paradicsomkarikákat váltakozva sorban, félig egymásra fektetve-állítva a tálba rakjuk. Utána sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk kakukkfűvel.
A tejfölt a tejjel és a többi olajjal simára keverjük, majd a lerakott zöldségekre locsoljuk.
Forró sütőben szép pirosra sütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2014. Szeptember
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
80 db bejegyzés |
e év: |
909 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 124
- e Hét: 1799
- e Hónap: 2791
- e Év: 34520
|
|
|