Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
házi rétes
  2014-09-15 22:35:35, hétfő
 
  HÁZI RÉTES (3 RÚD)

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg rétesliszt
25 dkg simaliszt
2 evőkanál langyos zsír (általában kacsazsír)
1 tojás
2 dl melegvíz
1 teáskanál só
1 teáskanál 10%-os ecet

Elkészítés:
A liszteket egy tálba szitálom. A meleg vízben feloldom a sót és hozzákeverem az ecetet. A liszthez hozzáadom a zsírt, összemorzsolom vele, hozzáadom a tojást, és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk több vizet vesz fel, ha rosszabb akkor kevesebbet. Összegyúrom és jól kidolgozom kb. 10-15 perc alatt. Akkor jó, mikor, fényes, hólyagos a tészta és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát. Háromfelé vágom, kevés olajjal kikent kis tálkákba teszem a gombócokat és a tetejüket is vékonyan megkenem olajjal és 30 percig folpack-al letakarva, langyos helyen pihentetem. A pihentetés után, a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz, az asztalra teszek egy tiszta abroszt, belisztezem és a tenyeremmel kilapítgatom a tésztát, majd elkezdem kihúzni. Meglisztezem a kezem, a tészta tetejét kissé bezsírozom, és alulról a kézfejemmel, belülről kifelé haladva óvatosan húzom, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó mikor átlátszik az abrosz mintája. Miután egyenletesen kihúztam, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetem, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyom kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Mielőtt megtölteném, vékonyan megkenem olvasztott zsírral. A töltelék változó lehet. Ez alkalommal almás-mákos töltelékkel töltöttem. Miután a tölteléket kis kupacokban elterítem, a tészta teljes felületén, az abrosz segítségével lazán feltekerem. A tetejét lehet olvasztott zsírral elkevert tejföllel, vagy tojássárgájával is kenni. Mindkettőt kipróbáltam, a tojássárgájánál maradtam. Van aki a töltés előtt zsírt és tejfölt csepegtet a tésztára és úgy teszi rá a tölteléket. Az, hogy milyen töltelékkel töltjük, csak az ízlésünkre és a fantáziánkra van bízva.

1. Almás-mákos töltelék

Hozzávalók egy rúdhoz:
25 dkg darált mák
10 dkg barna nádcukor
3 db közepes alma
5 dkg mazsola
1,5 dl tej
1 evőkanál búzadara
1/2 bio citrom reszelt héja

A mákot a cukorral összekeverem, beleteszem egy edénybe és annyi tejet öntök hozzá, amennyivel sűrű masszát kapok, belereszelem a citromhéjat, hozzáadom a mazsolát és kissé megfőzöm. Az almákat megmosom, meghámozom és nagy lyukú reszelőn lereszelem, kinyomom a levét, és hozzáadom a mákhoz, a búzadarával együtt. Megtöltöm a rétest, feltekerem, a tetejét tojássárgájával megkenem és szilikon lappal bélelt tepsire teszem. Előmelegített sütőben 200 fokon, 15-20 perc alatt pirosra sütöm. Mikor megsült felszeletelem, a tetejét porcukorral meghintem. A töltelékeknél arra kell figyelni, hogy ha lédúsabb a töltelék, tegyünk egy kevés búzadarát vagy finom morzsát a tésztára, vagy magába a töltelékbe, hogy ne áztassa el a tésztánkat.






2.Meggyes töltelék
50 dkg magozott meggy, vagy két normál üveg meggy befőtt
15 dkg barna nádcukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
1-2 evőkanál búzadara vagy morzsa

Elkészítése:
A meggy levét gyengéden kinyomkodom, de arra vigyázok, hogy ne fosszam meg teljesen tőle. A cukorhoz hozzáadom a búzadarát, vagy morzsát, a fahéjat és a szegfűszeget, majd az egészet elkeverem a meggyel. Ha sok levet ereszt még a meggy, akkor azt az edény alján hagyom. Az a jó töltelék, (legyen az bármilyen ízesítésű) amelyik egy kissé “tocsogós" tehát van nedvesség tartalma. Ezt pontosan nem is lehet leírni, inkább tapasztalni kell. Ha úgy érezzük, hogy a rétesünk egy kissé szárazabbra sikerült, akkor megjegyezzük, hogy legközelebb kevesebb búzadarát teszünk bele, vagy több levet hagyunk a gyümölcsben, vagy több tejfölt adunk a túróhoz, több tejet adunk a mákhoz, mandulához stb.





3. Almás-diós töltelék

40 dkg alma
15 dkg őrölt dió
10 dkg barna nádcukor
kb.3-4 dl tej
5 dkg vaj
1 evőkanál búzadara

Elkészítése:
A diót száraz serpenyőben megszárítom, de nem pirítom, majd megőrölöm. Egy magasabb falú edénybe teszem, hozzáadom a cukrot, a vajat, hozzá öntök annyi tejet, hogy sűrű, krémes masszává álljon össze és így főzöm pár percig, folyamatosan kevergetve. Ha szükséges adok még hozzá tejet, hogy ne legyen száraz. Az almát meghámozom, nagy lyukú reszelőn lereszelem. Ha nagyon lédús akkor nagyjából kinyomkodom a levét, de hagyjunk benne levet. Majd hozzákeverem az almát a dióhoz és ezzel a töltelékkel töltöm a kihúzott tésztát.





4. Túrós töltelék

50 dkg félzsíros túró
15 dkg barna nádcukor
1 tojás sárgája
3-4 evőkanál tejföl, a túró szárazságához mérten
5 dkg mazsola
1/5 bio citrom reszelt héja
5 dkg vaj
1 csipet őrölt bio vanília őrlemény, vagy 1 cs vaníliás cukor
1 evőkanál búzadara

Elkészítése:
A túrót a vajjal, a tojás sárgájával, villával összetöröm, hozzáadom a cukrot, annyi tejfölt, amitől krémes lesz, mazsolát, és a citromhéjat és a búzadarát. Az egész masszát jól elkeverem, majd hagyom pihenni legalább 20 percig.
Mindegyik rúdnál ugyan úgy járok el. Megtöltöm a rétest, a két hosszabbik szélét kétoldalt behajtom, majd a terítő segítségével lazán feltekerem, a tetejét tojássárgájával megkenem és szilikon lappal bélelt tepsire teszem. Előmelegített sütőben 200 fokon, 15-20 perc alatt pirosra sütöm. Mikor megsült felszeletelem, a tetejét porcukorral meghintem.



 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
mogyorós csoki szelet
  2014-09-15 22:31:10, hétfő
 
 



Hozzávalók a tésztához:

6 tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 teáskanálnyi sütőpor

A krémhez:
12 dkg étcsokoládé
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 evőkanál porcukor
4 dl habtejszín
12 dkg apróra tört mogyoró

A bevonathoz:
10 dkg étcsokoládé
1 teáskanálnyi vaj
5 dkg apróra tört mogyoró

Elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, a kakaóporral, és hozzáadjuk a lisztet is. Összedolgozzuk a habbal és hozzáadjuk a sütőport is, majd kivajazott tepsibe kanalazzuk és 40 percen át sütjük 180 fokon. Közben a csokoládét felolvasszuk, hozzáadjuk a kakaóport is és 2-3 evőkanál tejszínt (nem felvertet) ezzel lazítjuk. A habot felverjük, hozzákeverjük a mogyorót és a cukrot, mikor a csokoládé kihűlt összedolgozzuk vele. A megsült piskótát kettévágjuk és megkenjük a krémmel. Felolvasszuk a csokoládét, hozzáadjuk a vajat és bevonjuk vele a sütit, majd megszórjuk a mogyoróval és lehűtjük.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
nagyon csokis süti
  2014-09-15 22:28:04, hétfő
 
 



Hozzávalók (kb. 16 nagyobb kockához):
200 g vaj + egy kevés a forma kikenéséhez
200 g étcsokoládé (min. 60 %-os kakaótartalmú legyen)
150 g liszt
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál kakaópor
csipet só
80 g gyümölcscukor
1 evőkanál házi vaníliáscukor (vagy zacskós Bourbon)
3 tojás
kb. 3-4 evőkanál tejföl
A tetejére:
100 g étcsokoládé
50 g vaj
kb. 3 evőkanál tejföl
2 evőkanál kakaópor
kb. 1 evőkanál gyümölcscukor (el is maradhat)
Egy közepes méretű, magasabb falú tepsit (én kb. 35x28 cm-est használtam) kivajazok. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A vajat és a csokoládét összeolvasztom, majd félreteszem hűlni. A száraz hozzávalókat egy tálba szitálom. A tojást hozzákeverem a kissé kihűlt vajas olvasztott csokihoz, majd összekeverem a lisztes keverékkel, és az egészet lágyítom pár kanál tejföllel. A tepsibe simítom, majd kb. 25-30 perc alatt megsütöm. Ekkor még úgy tűnhet nem sült meg teljesen, de ahogy hűl, úgy fog megdermedni.
A tetejére a csokis krémhez megolvasztom a csokit a vajjal, és a kakaóporral (nem kell teljesen folyósra), majd lágyítom a tejföllel, és egyenletesen elkenem a kihűlt süti tetején. Rövid időre hűvös helyre tettem, hogy a tetején a krém meg tudjon dermedni.
Tippek az ízesítéshez:
Még mielőtt megdermedne a krém a tetején, megszórhatjuk (mint nálam is a képen) pl. kókuszchips-szel, vagy valamilyen durvára darabolt olajos maggal (dió, mogyoró, pisztácia, kesudió stb.). Ezeket meg is piríthatjuk száraz serpenyőben kissé. Vagy nagyon finom lehet még pl. ha késes aprítóban összedarabolt banánchipset szórunk rá. Arról már nem is beszélve, hogy a liofilizált gyümölcsök (pl. a málna vagy az eper) milyen zseniálisan jól illenek a tetejére, vagy milyen jó lehet, ha a sima liszt helyett pl. mandulalisztet használunk a tésztához. Hmmm...
Az elérhetetlennek tűnő liofilizált gyümölcsök helyett, persze friss eper is mehet rá. Az legalább könnyebben megszerezhető.
A tésztába kerülhet pl. narancshéj vagy citromhéj és ezek ugyanúgy a krémbe is mehetnek, ill. még több vanília, vagy esetleg pár (1-2 ) evőkanál erős, főzött kávé (ekkor kevesebb tejföl kell!!).
Kínálhatunk mellé tejszínhabot is, úgy is nagyon finom lesz. A cukor arányát pedig ízlésünk szerint növeljük, vagy csökkentsük (hagyományos cukorból ugye több kell bele, de így sokkal jobb).
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
bagoly
  2014-09-15 21:28:04, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
menyasszony
  2014-09-15 21:24:04, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
őszi eső
  2014-09-15 21:14:50, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Müller Péter
  2014-09-15 21:09:21, hétfő
 
  Azt mondod, látod és azt mondod, érted.
De azt, hogy miért van, mégis újra kérded.
Kerestél, kutattál, s feltártál sok csodát,
De nem találtál többet, mint lábnyomaid porát.
Mert szemeddel mindig a távolt kutattad,
És a célokat mindig másoknak mutattad.
Nem vetted észre, hogy a véletlen csodája
Benned van elrejtve, s nem a nagyvilágban.
Nem. Nincs az útnak vége, csak a tükrön át kell lépni,
Meg kell tanulnod most önmagadra nézni.
Te magad változz, hogy a Titok Örök Fénye
Felragyogjon Benned és felébredjél végre.
Légy a csend mestere, bírd Tudatod szóra,
És a legmerészebb álmaid válnak valóra.

/Müller Péter/
 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
idézet
  2014-09-15 11:51:48, hétfő
 
  Meryl Streep hitvallása

"Bizonyos dolgokhoz nincs már türelmem. Nem azért, mert arrogáns vagyok, hanem egyszerűen azért, mert az életem elért egy pontra, ahol már nem
akarom az időmet olyan dolgokra pazarolni, amelyek elszomorítanak vagy fájdalmat okoznak. Nincs türelmem a cinizmushoz, a szélsőséges kritikához
és bármiféle elváráshoz.
Már nem akarok olyanoknak megfelelni, akik nem kedvelnek engem, olyanokat szeretni, akik nem szeretnek viszont, olyanokra mosolyogni, akik nem mosolyognak vissza rám. Többé egyetlen percet sem pocsékolok azokra, akik hazudnak, vagy manipulálnak.
Úgy döntöttem, nem tűröm meg a tettetést, a képmutatást, az őszintétlenséget és az üres gazsulálást. Nem érdekelnek a pletykák. Gyűlölöm a konfliktust és a hasonlítgatást. Egy olyan világban hiszek, ahol az ellentétek megférnek egymás mellett, ezért elkerülöm a konok és rugalmatlan embereket.
A barátságban nem állhatom a lojalitás hiányát és az árulást. Nem jövök ki azokkal, akik képtelenek bátorítani. Untatnak a túlzások és nem
viselem azokat, akik nem szeretik az állatokat. És mindezek felett, nincs többé türelmem azokhoz, akik nem érdemlik meg a türelmemet." -



 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 909 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 383
  • e Hét: 1315
  • e Hónap: 2307
  • e Év: 34036
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.