Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Egy pohár bor
  2014-09-17 17:34:42, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szüret  
Virslis vendégváró
  2014-09-17 16:59:15, szerda
 
 

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

1 csomag (40 dkg) élesztős leveles tészta (Tante Fanny)
30 db mini pulykavirsli
pizzakrém, sajtkrém
1 tojás
szezámmag





A tésztát kicsomagoltam, széthajtottam, kb. 25 x 37 centis, téglalap alakú tésztalapot kaptam.
A rövidebbik oldala mentén kettévágtam (így lett két darab 12,5 x 37 centis lapom).
Az így kapott két tésztacsíkból 5 cm széles alapú háromszögeket vágtam, 15-15 darabot, így lett összesen 30 háromszögem.
A tészta-háromszögekre nyomtam pöttyintésnyi pizza- és sajtkrémet, a szélesebbik végükre helyeztem egy-egy kis virslit és feltekertem (a tészta két kis kiálló végét behajtottam).
A kis kifliket/batyukat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, tetejüket megkentem enyhén felvert tojással, megszórtam szezámmaggal és előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütöttem.

-----------------------------------------------------------------



Virslis tekert kifli

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dl tej
1 dl Vénusz olaj
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál só
1 kávéskanál cukor
1 tojássárgája
1 evőkanál tejföl
szezámmag
4 pár (juhbeles vagy frankfurti) virsli

Elkészítés:

A meglangyosított tejbe belerakjuk a cukrot és az élesztőt, kb. 5 perc alatt felfuttatjuk. A langyos lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a felfuttatott élesztős tejet. Összegyúrjuk, és végül az olajat hozzádolgozzuk. A tésztát fél órán át kelesztjük meleg helyen.

A virsliket 3 részre, majd félbe vágjuk.

A megkelt tésztát újra átdolgozzuk, majd kb. fél cm vastagra nyújtjuk, . 1,5-2 cm-es csíkokra vágjuk fel. Minden virslidarabkát tésztacsíkba tekerünk,





megkenjük a tejfölös tojássárgájával, és végül megszórjuk szezámmaggal.





Előmelegített sütőben 180 fokon pirosra sütjük (10-15 perc).


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Pár voltunk,férfi és nő,de aztán...
  2014-09-17 16:21:29, szerda
 
 

Pár voltunk, férfi és nő, de aztán édesapává és édesanyává lettünk.
Azelőtt sokat néztünk egymásra. Lestük a másik gondolatait, kitaláltuk a másik vágyait.
Most egy irányba nézünk.
Tanulgatjuk, hogyan kell lemondani magunkról egy másikért.
Tanulgatjuk, hogyan lehet egymás legrosszabb formáját is szeretni.

Már nem ketten vagyunk.
Vendég van a háznál.
Itt lesz velünk néhány évig, aztán elszalad.
Mi adunk neki gyökereket és szárnyakat.
És úgy kell együtt lennünk ezekben az években, hogy aztán ne maradjon a helyén űr, amikor újra kettesben leszünk.
forrás: Kismama blog

 
 
0 komment , kategória:  ANYÁKNAPJA  
Somlói revolúció avagy "Az ország tortája" 2014-ben
  2014-09-17 15:33:30, szerda
 
 

Somlói revolúció. (avagy Magyarország tortája 2014-ben)




Mint tudjuk már több éves hagyománnyá vált, hogy minden év augusztusában megtudhatjuk melyik torta nyerte el a kitüntető címet, és lett Magyarország tortája. Vagyis tortái, mivel a cukorral készült változat mellett idén is megismerkedhettünk a cukormentes tortával, sőt ebben az évben elkészült a honvédség tortája is. 2014-ben az ország tortája pedig nem más mint a Somlói revolúci lett, melyet Damniczki Balázs székesfehérvári cukrászmester készített. A tortákról készült fotókat nézegetve, rögtön eldöntöttem, hogy én is elfogom készíteni mindhárom tortát. Elsőként a cukormentes tortát alakítottam át a mi ízlésünkre, és édesítő helyett, cukorral sütöttem meg. ("Csokis kaland" recept itt megtalálható) Mivel a hétvégére szerettem volna egy finom, krémes-habos tortát sütni, így hozzáláttam a "Somlói revolúció" elkészítéséhez. A tortaalap megsütése, és a további csokoládés, és narancsos réteg elkészítése egyáltalán nem bonyolult, szerintem még kezdő háziasszonyok is bátran hozzáfoghatnak. Csakis az egyes rétegek dermedése vesz elég sok időt igénybe, így érdemes már előző nap összeállítani, majd a másnapi tálalásig a hűtőben pihentetni a tortát. A tortáról pedig csak annyit tudok elmondani, hogy a puha grillázs tészta a ropogós dióval, és a kétféle habos-csokoládékrém, melyek szinte szétolvadnak a szájban, valamint a narancszselé, ízben nagyon jól harmonizálnak egymással. Egy biztos, mi imádtuk ezt a finom tortát, és biztos hogy még számtalanszor elkészítem majd.








Dió grillázs készítése:


Kb 20 dkg durvára vágott dióhoz keverjünk 2-3 ek kristálycukrot, majd állandó kevergetés mellett, karamellizáljuk aranybarnára. Ezután öntsük ki egy olajjal vékonyan lekent fém tálcára, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, diódarálón daráljuk le a grillázst.



Grillázs tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

6 db tojásfehérje (145 g)
4 db tojássárgája (60 g)
5 dkg porcukor
2 dkg liszt
8 dkg dió grillázs (ledarálva)
3 dkg dió (apróra vágva)



A ledarált dió grillázst keverjük össze a liszttel. A diót éles késsel, vágjuk kisebb darabokra.

A tojássárgáját keverjük habosra a porcukorral, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a dió grillázsos-lisztes keveréket.

A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd keverőkanállal, apránként keverjük hozzá a masszához.

A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd öntsük bele a masszát. Ezután egyenletesen simítsuk el, majd szórjuk meg az apróra vágott dióval.

Helyezzük be előmelegített, gőzös sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30 perc alatt készre. (én a sütő aljába tettem egy kisebb edénybe vizet, majd légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a tésztát a formában pár percig, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Ezután béleljük ki a tortaformát sütőpapírral, majd helyezzük vissza a teljesen kihűlt tortalapot.








Étcsokoládés mousse hozzávalói:

17 dkg étcsokoládé (70%-os)
3 tojássárgája (kb. 50 g)
50 cl rum (v. 1 ek rumaroma)
1 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
5 g zselatin (por)
3,5 dl habtejszín (30%-os v. Hulala)



A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük langyosra.

A tojássárgáját keverjük ki alaposan a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a rummal (v. rumaromával), majd keverjük hozzá a langyosra hűlt csokoládét.

Egy deciliter tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és alaposan keverjük össze. Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tojásos-csokoládés keveréket, és szintén keverjük alaposan össze, majd hagyjuk kihűlni.

A maradék habtejszínt (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a csokoládékrémhez.(én kézi habverővel kevertem össze, hogy egy sima, krémes masszát kapjak)

A tortaformában lévő tésztára öntsük rá az elkészült csokoládékrémet, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét.
Ezután helyezzük be a hűtőbe legalább 2 órára, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen.



Narancszselé hozzávalói:

2 dl frissen facsart narancslé (v. 100%-os narancslé)
1 narancs reszelt héja
5 dkg porcukor
10 g zselatin (por)


A frissen facsart narancslevet keverjük össze a porcukorral, a reszelt narancshéjjal, és főzzük 2-3 percig. Ezután szűrjük át egy szűrőn, majd tegyük vissza a tűzre, és melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről.

Ezután adjuk hozzá a zselatint, majd addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik. Végül kevergetve hűtsük ki.

Vegyük ki a tortát a hűtőből, majd öntsük a csokoládékrém tetejére a narancslét. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a narancszselé teljesen megdermedjen.








Fehér csokoládés mousse hozzávalói:

17 dkg fehér csokoládé
3 db tojássárgája (50-55 g)
1 ek porcukor
2 tk vaníliaaroma
3,5 dl habtejszín (30 %-os v. Hulala)
5 g zselatin (por)



A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük langyosra.

A tojássárgáját keverjük ki alaposan a porcukorral, és a vaníliaaromával, majd keverjük hozzá a langyosra hűtött fehér csokoládét.

Egy deciliter tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és alaposan keverjük össze. Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tojásos-csokoládés keveréket, és szintén keverjük alaposan össze, majd hagyjuk kihűlni.

A maradék habtejszínt (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a csokoládékrémhez.(én kézi habverővel kevertem össze, hogy egy sima, krémes masszát kapjak)

Vegyük ki a tortát a hűtőből, és a megdermedt narancszselé tetejére öntsük rá a csokoládékrémet, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét. Ezután tegyük vissza a hűtőbe legalább 2 órára, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen.



Csokoládé ganache hozzávalói:

10 dkg étcsokoládé (70 %-os)
1 dl habtejszín


A csokoládét tördeljük bele egy fémtálba, majd gőzfürdő fölött olvasszuk fel. Ezután vegyük le és állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tejszínt, majd keverjük simára. Egy sűrűbb csokoládékrémet fogunk kapni.

Vegyük ki a hűtőből a tortát, és kanalazzuk a tetejére a csokoládét, majd egy spatula segítségével simítsuk el egyenletesen. Ezután tegyük vissza a hűtőbe kb. fél órára, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen a torta tetején.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd csatoljuk le a tortaformát. Helyezzük tortatálra, majd ízlés szerint szórjuk körbe a maradék darált dió grillázzsal. Tetejét díszítsük fehér csokoládé korongokra helyezett dióval. (A fehér csokoládét felolvasztottam, majd sütőpapírra kisebb korongokat formáztam. Ezután betettem a fagyasztóba, hogy teljesen megdermedjen. Díszítés előtt kivettem, majd ráhelyeztem a diót, és olvasztott étcsokoládéval megcsorgattam)

Az elkészült tortát éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd felszeletelés után hagyjuk kb. 30 percig szobahőmérsékleten. (én azért hagytam tálalás előtt szobahőmérsékleten állni a tortát, mert így a csokoládés rétegek könnyű habosak lettek)

Tálalás előtt helyezzük a tortaszeletet tányérra, majd úgy kínáljuk.


Megjegyzés:
A grillázs tésztát én 26 cm-es tortaformában sütöttem meg, mert sütés közben kisebb, vagyis 24 cm-re zsugorodik össze a tészta.

Étcsokoládéból jó minőségűt választottam, viszont a fehér csokoládé egyszerű Milka volt amit felhasználtam.
Az étcsokoládés krémhez én az eredeti recepttel ellentétben, kevertem egy evőkanál porcukrot, mert nem szerettem volna, hogy keserű legyen ez a réteg.

Habtejszínből lehetőleg 30% zsírtartalmút válasszunk, de a Hulala is tökéletesen megteszi.

A narancszseléhez frissen facsart narancslevet használtam, de legközelebb 100%-os narancslével fogom elkészíteni. Egy narancs reszelt héját elegendőnek találtam, mert nem szerettem volna, hogy keserű legyen a zselé.

A torta tetejét bevonhatjuk tortabevonó csokoládéval is, de én a nálam jól bevált csokoládékrémet használtam. Igaz nem lett szép fényes a torta teteje, viszont könnyen szeletelhető, és nagyon finom.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Legyen neked szép napod, mert ma van a névnapod!
  2014-09-17 15:15:29, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Névnap  
Mária, ha nem születtél volna
  2014-09-17 15:11:52, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  HIT- Vallás  
Amit az életben keresel, az nem a könyvekben van
  2014-09-17 15:05:38, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Hinni kell
  2014-09-17 15:03:07, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Csak olyan emberekre van szükséged
  2014-09-17 15:01:08, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
Szabad nap
  2014-09-17 09:31:29, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc állatkák  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 377 db bejegyzés
e év: 5415 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1116
  • e Hét: 3836
  • e Hónap: 22809
  • e Év: 251746
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.