Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Van, aki jól jár az orosz almastoppal,
  2014-09-19 22:46:01, péntek
 
  Ha már lecsúsztunk róla, legalább a magyar költségvetésből pótolják azt a pénzt, amellyel az unió segítette volna az orosz embargó sújtotta magyar gazdákat. A kormány 3,16 milliárd forinttal támogatja az almatermelőket, aminek kampányából máris jutott a Simicska Lajos cégbirodalmához tartozó köztéri reklámfelületekre. Az embargónak pedig a támogatás ellenére még súlyos következményei lehetnek.
Mindössze 226 magyar termelő pénzigénye került ki Brüsszelbe abból a hét és félezres körből, amely jogosan kért volna támogatást, mert az Oroszország által elrendelt beviteli tilalom az ő termékét is sújtotta. Ezt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mondta a VS.hu-nak. Ő ezt azzal magyarázza, hogy passzívak a magyarok. Bezzeg a lengyelek máris 8 ezer kérelmet továbbítottak az Európai Uniónak, amely 125 millió euróval, vagyis mintegy 38 milliárd forinttal támogatná az unió hoppon maradt zöldség- és gyümölcstermelőit.

Viszont a magyarok meg tudják venni a rajtunk maradt árut - tette hozzá a miniszter. Ezt támogatja az a bő 3 milliárd forint, amelyet a kormány kifejezetten az alma feldolgozására, tárolására és marketingjére ad a gazdáknak. Ez utóbbinak 45 millió forintos keretéből már meg is jelentek a plakátok a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt tulajdonában lévő Publimont Kft. felületein, a metróban és buszmegállókban is gyakori, úgynevezett city light posztereken.
hazai alma népszerűsítő hirdetés, plakát, metró
EGY HIVATALI JAVASLAT RIASZTOTTA EL A GAZDÁKAT
Nem volt azonban ilyen gyors a minisztérium akkor, amikor azt dolgozta ki, milyen feltételekkel pályázhatnak az almatermelők az uniós támogatásra. Az Európai Bizottság augusztus 29-ei szabályozása alapján a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szeptember 5-én adta ki közleményét, szeptember 10-én pedig Brüsszel már fel is függesztette az igények befogadását, miután azok többszörösen meghaladták az arra szánt pénzt. Ám az időszűkénél is nagyobb csapás volt a termelők számára a közleménynek az a mondata, miszerint a támogatási igényhez ,,javasolt mellékelni" a vevővel kötött szerződést.
A VS.hu-nak nyilatkozó agrárszakemberek azt mondták, hogy ez a ,,javaslat" nem életszerű a magyar mezőgazdaságban, mert a termelők jellemzően az utolsó pillanatban tudják meg, ki a vevőjük, miután nagy többségükben nem egy jól kiépített értékesítési lánccal rendelkező szövetkezet tagjai. A mezőgazdasági hivatal elnöke, Palkovics Péter szeptember 11-én le is mondott, bár cáfolták, hogy ez összefüggésben lett volna a támogatási fiaskóval.
A földművelésügyi miniszter a VS.hu-nak elismerte, hogy a baromfiágazatban és a sertéshúskészítmények területén is jelentős az orosz büntetőintézkedés hatása, ám szerinte az embargót meg lehet kerülni. Igaz, ő nem a sokak által hivatkozott megoldásra gondolt, hogy az oroszokkal jó kapcsolatokat ápoló szerbeket környékezzük meg beszállítóként. Szerinte ugyanis az oroszok is figyelik a termékutakat, vagyis ilyen egyszerűen nem lehet kijátszani az embargót.
hirdetés
embargó_2
Az orosz embargó kivédésére kinevezett miniszteri biztos, Budai Gyula a VS.hu-nak elmondta: Grúziában, Azerbajdzsánban, Kazahsztánban, Fehéroroszországban és Türkmenisztánban tárgyal a magyar áruk elhelyezéséről. Egyúttal fokozott minőségi ellenőrzés alá vetik az idegen eredetű árukat, amiről a hét elején egyeztetett az áruházláncok vezetőivel. Az orosz piacról kiszorult termékek közül jelenleg a Lengyelországból származó zöldség, gyümölcs, valamint a Nyugat-Európából, elsősorban Hollandiából származó tej és tejtermékek jelentek meg a magyar piacon - közölte a miniszteri biztos.
A földművelésügyi miniszter ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz beviteli tilalom nem vonatkozik a feldolgozott termékekre, vagyis az élelmiszeriparnak arra kell átállnia, hogy nyers hús helyett például fagyasztott árut kínáljon az oroszoknak. Arra a kérdésre, hogy erre megvan-e a kapacitása a magyar cégeknek, igennel válaszolt.
A vállalkozók persze inkább a kormánytól várják a megoldást. A húszmilliárdos éves forgalmú pulykafeldolgozó, a Gallicoop elnök-vezérigazgatója, Erdélyi István úgy nyilatkozott a VS.hu-nak, bízik abban, hogy az Európai Unió is segít majd az áru elhelyezésében, például afrikai országokban is megjelenhetnek a termékeikkel.
MEGINT ITT VAN A GAZDASÁGI VISSZAESÉS RÉMKÉPE
Súlyosabbnak látja azonban a helyzetet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László, aki az orosz-magyar tagozat vezetője is. Mint a VS.hu-nak elmondta, még a héten átadják javaslataikat a kormánynak, merthogy nem is az a legnagyobb baj, hogy mi történik az idei almával. Sokkal súlyosabb következményei vannak annak, hogy az unió többi országában is lassul a gazdaság, az oroszok által visszautasított termékek pedig egymás piacai között bolyonganak.
A kamara számításai szerint az exportban máris 20-30 százalékos visszaesés tapasztalható, ami mintegy 250 milliárd forint kiesést jelent. Ennek adótartalma nem folyik be a költségvetésbe, nő az államadósság, megint jönnek a megszorítások, és máris újból recesszióba zuhanunk - vázolta fel a lehetséges jövőképet Parragh László. Szerinte ilyen esetben az is járható út, ha a szerbek kiviszik a saját almájukat Oroszországba, miközben maguknak pedig megveszik a magyar gyümölcsöt. A szállítások egyébként már el is indultak.
A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke, Mártonffy Béla addig is arra számít, hogy az unió újból kiírja a pályázatot az embargó okozta károk ellensúlyozására. Értesülései szerint Brüsszelben napokon belül újabb forrásokat nyitnak meg erre a célra, és bízik benne, hogy a támogatást immár valóban a veszteségek arányában osztják ki.
Az orosz embargó kikerülésére azonban a jelek szerint más megoldás is kínálkozik. Míg számos magyar építő- és tervezőcég arra panaszkodik, hogy az oroszok sorra függesztik fel szerződéseiket, addig az ugyancsak az építőiparban tevékenykedő KÉSZ Zrt. úgy nyilatkozott a VS.hu-nak, hogy az ő beruházásaik rendben folynak, sőt többnek az előkészítésében is részt vesznek. Ők ugyanis nem exportőrnek számítanak, hanem oroszországi bejegyzésű cégükkel dolgoznak olyan multiknak, mint az élelmiszer-bolthálózatot üzemeltető orosz Magna vagy az Astra Zeneca gyógyszergyár.
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 310 db bejegyzés
Összes: 8995 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1240
  • e Hét: 4255
  • e Hónap: 7349
  • e Év: 75114
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.