Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Kisőzike és kiscicus gif
  2014-09-27 21:17:58, szombat
 
 




 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Tamási Áron idézet
  2014-09-27 21:00:43, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Teknős és a ló :-) gif
  2014-09-27 20:51:30, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Fehér párduc gif
  2014-09-27 20:50:13, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Daganat rizikócsökkentése
  2014-09-27 19:55:15, szombat
 
 



Csökkentsük a daganat rizikóját természetes növényi táplálkozással!

Fitotápanyagokat tartalmazó zöldségek: sárgarépa, cékla, retek.
Legyünk aktívak, és vegyük kezünkbe saját egészségünket! Ragadjuk meg a kezdeményezést, és változtassunk táplálkozási szokásainkon! Főleg a növényi eredetű ételeinkben található anyagok játszhatnak rákmegelőző szerepet. Részesítsük ezeket előnyben étrendünkben. Egyes ételek viszont kerülendők.

A kezeletlen élelmiszereknek daganatgátló hatásuk van

A természetes élelmiszerek speciális gyógyászati tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek gátolják a rák kialakulását, és különböző módokon leküzdhetik a betegséget. Minél jobb a megfelelő élelmiszer minősége, és minél gyakrabban fogyasztjuk, annál üdvösebbek lehetnek csodálatos tulajdonságaik a szervezet számára.

Az állati élelmiszerek növelhetik a daganat kockázatát

Az állati élelmiszerek specifikus kockázatokkal járnak együtt a daganatos betegségek vonatkozásában. Főleg a húsban, a kolbászfélékben és a tejtermékekben lévő telített zsírok gondoskodnak arról, hogy nagyobb mennyiségű nemi hormonok, pl. tesztoszteron és ösztrogén keringjen a szervezetünkben, ami megint csak hozzájárulhat a rákos megbetegedésekhez, pl. a mellrákhoz. Az állati élelmiszerek növelik ezen kívül az IGF-1 szintjét, tehát az inzulinhoz hasonló növekedési faktor előfordulását, melyet a daganat kialakulásának megnövekedett rizikójával hoznak összefüggésbe. A vegetáriánusok akár 40%-kal alacsonyabb kockázattal számolhatnak.

A cukor a rákos sejtek tápláléka
A daganatsejtek szeretik a cukrot, és mivel nagyon gyorsan osztódnak, rengetegre van belőle szükségük. Ha rendszeresen sok cukrot fogyasztunk, ez elkerülhetetlenül krónikusan emelkedett inzulinszinthez vezet. A legújabb kutatások bizonyították, hogy a legtöbb daganatos betegség nemcsak önmagában a cukorral kapcsolatban keletkezik, hanem a rákos sejtek a cukorfogyasztás miatt megnövekedett mennyiségben jelen lévő inzulint és az IGF-1-et is felhasználják növekedésükhöz, és így mindhárom anyag szerepet játszik szaporodásukban.

Ballasztanyagok mellrák ellen
A növényi élelmiszerek ellenben nagy mennyiségű fitotápanyagokat, antioxidánsokat és ballasztanyagokat tartalmaznak, amelyek a daganat rizikójának csökkentéséhez járulnak hozzá, és az állati termékekben és iparilag feldolgozott élelmiszerekben nem találhatók meg. A ballasztanyagok többek között szabályozzák a vér ösztrogénszintjét, és ezért szükség esetén csökkenteni képesek azt. A magas ösztrogénszint köztudottan a daganat magasabb kockázatával áll kapcsolatban, így a rostanyagok kielégítő fogyasztása különösen pozitív hatású. Ezen felül a ballasztanyagok a béldaganat rizikóját is csökkentik, és támogatják az immunrendszert rendkívül fontos feladatának teljesítésében, a rendellenes sejtek elpusztításában.

Az antioxidánsok aktiválják az immunrendszert
A fitotápanyagok és antioxidánsok olyan bioaktív anyagok, melyek a növényi táplálékainkban találhatók. Képesek elfogni és ártalmatlanná tenni a veszélyes szabad gyököket, amelyek sokféle módon kerülhetnek szervezetünkbe. Mivel a szabad gyökök a rákos sejtek szaporodásában is közreműködnek, ezek az antioxidatív hatású anyagok redukálhatják a daganatos betegségek kialakulását. Egyúttal immunaktiváló tulajdonsággal is bírnak, mely hozzájárul a szervezet saját védekező erőinek aktiválásához.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Petrezselyem (húgyutakra,tüdőrákra )
  2014-09-27 19:39:26, szombat
 
 



A petrezselyem megelőzi a vese- és hólyagkövet

A növénygyógyászatban a petrezselymet hagyományosan úgynevezett akvaretikumként (vízhajtó) alkalmazzák a vesék, a hólyag és a húgyutak támogatására. A növény - sok víz vagy gyógynövénytea ivása mellett - elősegíti a vizelet kiválasztását. Ugyanakkor a kórokozókat is kimossa a szervezetből, és gátolja a vese- és húgykövek növekedését.

A szintetikus gyógyszerek, amelyeket normál esetben a vese és a hólyag területére alkalmaznak, akkor is elvonják a vizet a szervezettől, ha alig iszunk folyadékot. A vizelettel fontos ásványi anyagok (pl. kálium) is kimosódnak a szervezetből, így a víz- és ásványianyag-háztartás szélsőséges diszharmóniába kerülhet.

A petrezselyem ellenben a közismert élelmiszerek között a legmagasabb káliumtartalommal rendelkezik. A petrezselyem tehát megszabadítja a szervezetet a salakanyagoktól és azoktól a fölösleges anyagoktól, amelyek különben a szervekben raktározódnának, és előbb vagy utóbb panaszokat okoznának, ugyanakkor ellátja a szervezetet értékes ásványi anyagokkal. Súlyos vesefunkció-zavaroknál azonban gyakran káliumszegény diétára van szükség. Ilyen extrém esetekben sajnos mellőzni kell a petrezselymet.

A petrezselyem védi a tüdőt a rákkeltő anyagoktól

A petrezselyem illóolajok nélkül közel sem lenne olyan aromás, mint amilyennek ismerjük. Ezek az illóolajok azonban nemcsak a jellemző aromát kölcsönzik a növénynek, hanem egy egész különleges képességet is. Ha ugyanis a levegőből rákkeltő anyagok kerülnek a tüdőbe (pl. a cigarettafüstből), akkor a petrezselyem illóolajai semlegesítik azokat. Ez a hatás az oka annak, hogy a petrezselymet ajánlják a tüdőrák megelőzésére is.

A petrezselymet bármikor fogyaszthatjuk - reggelire, ebédre és vacsorára

Még ha normál esetben nem is esszük meg a dekorációt, a petrezselyemmel feltétlenül kivételt kell tennünk. Ha ugyanis valóban profitálni szeretnénk az erősítő, méregtelenítő, élénkítő tulajdonságaiból és tápanyagaiból, lényegesen többet kell ennünk belőle a szokásosnál.

A petrezselymet rágcsálhatjuk is, például rágógumi helyett. A lé kipréselése is jó ötlet. Ebben az esetben keverjük más zöldség- és gyümölcslevekkel, pl. sárgarépa, cékla, alma vagy ananász. Még jobb azonban a petrezselyemből gyümölcsökkel együtt turmixot varázsolni, melyekkel helyettesíthetünk egy-egy étkezést. Alapjában véve ezek sokkal értékesebbek, mivel jóval több tápanyagot tartalmaznak, mint egy szokásos étkezés.
Forrás:gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Petrezselyemről
  2014-09-27 19:26:35, szombat
 
 



Petrezselyem - az étrend-kiegészítők komoly konkurense:

A petrezselyem sokkal több egy zöld dekorációnál a tányér szélén. Olyan gazdag tápanyagokban, mint egy multivitamin-készítmény, és az egészség számára általában hasznosabb, mint az étel, melyet díszített.

Természetes és olcsó
A petrezselyem a tápanyagok és nyomelemek olyan szokatlan bőségével tűnik ki, hogy könnyedén felveszi a versenyt egy étrend-kiegészítővel. Ráadásul két meghatározó előnye is van: egyrészt tényleg teljesen természetes, másrészt pedig töredékébe kerül a vitaminkészítményeknek.

Tisztítja a vért és eltünteti a szájszagot

A petrezselyem gazdag klorofillban. Képes a vérünket tisztítani, új vért képezni, valamint a májat és vesét támogatni a méregtelenítésben. Ezen kívül a klorofill a petrezselyem illóolajaival együtt a kis fűszernövény szagmegkötő tulajdonságaiért is felelős. Aki ugyanis rendszeresen rágcsál petrezselymet, embertársait friss test- és szájszaggal örvendezteti meg.

Tele tápanyaggal
A petrezselyemben szinte az összes vitamin megtalálható: A-, B1-, B6-, B12-, C-, K-vitamin, béta-karotin, folsav. Ezen kívül fantasztikus forrása az ásványi anyagoknak és vitaminoknak. Tartalmaz kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, mangánt, káliumot és ként - és mindezt szerves, tehát könnyen hasznosítható minőségben.

Élelmiszer, fűszernövény vagy talán inkább orvosság?
Ilyen sok jó minőségű tápanyaggal könnyű dolga van a petrezselyemnek, hogy a szervezetünkben különböző problémákat megoldjon. Segít gyomorégésnél és böfögésnél, növeli a teljesítőképességet, leküzdi a kimerültségi állapotokat, erősíti a szívet, feloldja a vénákban a koleszterint, támogatja a mellékvesét, keményíti a fogakat, csontot épít, megelőzi a születési rendellenességeket, javítja a tápanyagfelvételt, megszünteti a teltségérzetet a gyomorban, csökkenti a gyulladásokat, serkenti a szervezet védekező erőit, és szabályozza a hormonrendszert.

Petrezselymes italok

Reggeli turmix:
Turmixoljunk össze másfél csésze görögdinnyét (magokkal), negyed csésze petrezselymet, fél csésze vizet és egy kis sztíviát. Ez egy finom és tápláló ital, melyet a gyerekek is szeretni fognak. Nem kell nekik elárulni, hogy petrezselyem is van benne...

Déli turmix:
Turmixoljunk össze egy csésze bogyós gyümölcsöt (áfonyát vagy epret), egy banánt, negyed csésze petrezselymet, fél csésze vizet és egy kevés sztíviát.

Esti turmix:
Gyümölcscentrifugában készítsünk el 3 almát és fél csésze petrezselymet, vagy 4 sárgarépát, fél almát és fél csésze petrezselymet. Ha még némi citromlevet is hozzáadunk, az ital még vérpezsdítőbb lesz.

Természetesen sok más gyümölcsöt is összeturmixolhatunk petrezselyemmel, és sztívia helyett más egészséges édesítőszert is használhatunk.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A természet patikájából
  2014-09-27 19:12:07, szombat
 
 



Erdő és mező évezredek óta orvosságok forrása nekünk, embereknek. A növényi szerek különösen jók az emésztőtraktus, a húgyhólyag és a bőr panaszaira. Akár gyomor- és bélpanaszok, akár bőrproblémák, pl. viszketés és ekcéma vagy húgyúti fertőzések: a növényi alkotórészek sokféle panaszt enyhíthetnek.

Gyomor
Zsíros étkezések után
Az epe fontos szerepet játszik a zsírok emésztésében, mert a zsírokat kis cseppekre bontja szét. Ezt a folyamatot támogatja az articsókalevél és a kurkumagyökér. Összetevőik arra ösztönzik a májat, hogy több epét termeljen.

Gyomorirritáció, gyomorégés és evés utáni teltségérzet
Sok gyógynövény létezik, ami serkenti a gyomrot több gyomorsav termelésére. Ez elősegíti az emésztést és az étvágyat. Ilyen kedvező hatásuk van a keserűanyagoknak. Ezekre a problémákra javasolt növények többek között a borsmenta, a kömény, a keserű tatárvirág, a citromfű és a sárga tárnics.

A belek aktiválására
Akut székrekedésre is segítségül hívhatjuk a gyógyító növényeket. A lenmag és az útifűmag enyhe hashajtó hatásúak. Olyan anyagokat tartalmaznak, melyek megkötik a vizet, és így puhítják a székletet. Ennek mindenesetre előfeltétele, hogy megfelelő folyadékmennyiséget vegyünk magunkhoz. A szenna levelének és termésének hatóanyagai a bélfalhoz kötődnek, és így megváltoztatják a vastagbél vízháztartását.

Bőr
Viszketés és ekcéma ellen
Ha viszket a bőrünk, ne vakarjuk, az csak rosszabbítja a panaszokat. Gyakran a bőr egyszerűen túl száraz. Számos krém és kenőcs tartalmaz gyulladáscsökkentő növényi anyagokat. Ide tartozik a kamilla, a varázsdió és a körömvirág. Hatóanyagaik megállítják a viszketést, és ekcéma ellen is hatnak. A körömvirágkenőcs ezen kívül a sebek gyógyulását is segíti.

Húgyhólyag
Akut húgyúti fertőzésnél bizonyos növényekből álló készítmények támogatják a helyreállítási folyamatot. Sok növény tartalmaz úgynevezett akvaretikus (vizelethajtó) anyagokat. Ilyenek például az aranyvessző, a mezei zsurló és a nyírfa levelének összetevői. Ha ezekkel öblítjük át a hólyagot, az hozzájárul ahhoz, hogy megszabaduljunk a baktériumoktól. Ehhez természetesen kielégítő mennyiséget kell inni: szükség szerint 2-3 liter folyadékot naponta.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A fekete tea kitűnő helyettesítője a földiszeder-tea
  2014-09-27 19:00:49, szombat
 
 



Ha az erdőben sétálunk és elhagyjuk az utakat, előbb vagy utóbb sűrű vadszederrel teli bozóttal találkozunk. Különösen az irtásokon terjed el a földi szeder gyorsan és dominánsan. Leveleiből pompásan illatozó fekete teát pótló italt készíthetünk.

Az élénkzöld fiatal hajtások és a levelek erős tüskékkel rendelkeznek, a levelek alsó oldala zöld - a málnalevéllel ellentétben, amely ezüstös alsó oldallal, finomabb, érzékenyebb hajtásokkal és puhább tüskékkel rendelkezik. A földi szeder levelének székletfogó, összehúzó, vértisztító, gyulladáscsökkentő hatása van. A bogyók erősítő, frissítő, élénkítő hatásúak.

A csúcshajtások és a fiatal hajtások leveleinek gyűjtési ideje májustól szeptemberig tart, a bogyóké augusztus végétől kezdődik. A levelek tartósítása történhet fermentálással vagy szárítással, a földi szederből készíthetünk likőrt, szirupot, lekvárt. A friss, fermentált vagy szárított levélből készült teát ihatjuk hasmenésre, gyomor- és bélhurutra, bélgyulladásokra, gyomorégésre, vakbélirritációra. Torok-, fogíny- és mandulagyulladásnál, fogínyvérzéseknél gargalizálhatunk.

Tea fermentált vadszederlevélből
Alkalmazása: fekete tea helyett, reggeli teaként, szomjoltóként jeges teának. Úgy készítjük el, mint a fekete teát, kevés cukorral és tej nélkül.

Hozzávalók: frissen szedett földi szeder levelei. A szedéssel lehetőleg várjuk meg a szép időt, mert a fermentáláshoz meleg szükséges. Ollóval vágjuk le a csúcshajtásokat és a leveleket, gyűjtsük azokat egy kosárba. A hajtások mindig újranőnek, őszig gyűjthetjük a zsenge leveleket.

Elkészítése: a frissen szedett leveleket kiterítve egy napig szárítjuk egy kendőn, majd egy ollóval csíkokra vágjuk. Finoman meghintjük vízzel, és a sodrófával átgörgetjük, hogy nedvesek legyenek. A benedvesített leveleket néhány kezeletlen citromhéjdarabkával egy kendőre kiterítjük, a kendőt minden oldalról felhajtjuk, és szorosan feltekerjük. Egy reklámszatyorba fektetjük, és jól lezárjuk. 3-4 napig meleg, napos helyen hagyjuk, ahol a levelek sötétre színeződnek és enyhén erjednek (fermentálódnak). A csodásan illatozó csomagot kinyitjuk, a leveleket szétszedjük, és árnyékban kímélve megszárítjuk, majd üvegekben tároljuk.

Gargalizáló folyadék
Hozzávalók: egy maréknyi friss vagy félmaréknyi szárított földiszeder-levél.

Elkészítése: reggel a friss vagy szárított vadszederlevelet felöntjük 1 csésze forró vízzel, 10 percig állni hagyjuk és leszűrjük. Egy lefedett üvegben tároljuk, és a nap folyamán lehetőleg gyakran gargalizálunk vagy öblögetünk vele.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A vörös ginzeng
  2014-09-27 18:50:31, szombat
 
 



Ginzeng piros virága.
A ginszeng már évezredek óta csodaszernek számít. És tényleg: alig létezik olyan anyag, mely jobban rászolgált volna erre az elnevezésre, mint ez a gyógynövény. Jótékony hatásainak listája hosszú. A ginzeng például a daganat és mindenféle gyulladás ellen is bevethető. Újabb tanulmányokból az is kiderül, hogy a ginzeng az influenza terápiájában is alkalmazható. De sok más tulajdonsága is van. Talán olyan is, amire most éppen Önnek van szüksége?

Általános erősítő évezredek óta
A ginzeng eredetileg Koreából és Oroszországból származik. A legalább 4 éves növény gyökerét már sok száz éve használják a hagyományos ázsiai gyógyászatban - többnyire általános erősítőszerként mindenféle legyengült állapotra, de potenciaszerként és természetes vérhígítóként is. Az utóbbi években egyre több tanulmány látott napvilágot a ginzeng kiemelkedő hatásáról. A következőkben a legérdekesebb eredményeket mutatjuk be.

Influenza ellen
A tudósok kimutatták például, hogy a vörös ginzeng hosszú távú napi szedése konkrétan képes védelmet nyújtani az influenza és a megfázásos betegségek (köhögés, nátha) ellen. A vörös ginzeng hatóanyagai javítják a tüdőben a fertőzött sejtek túlélési esélyeit, és ezzel csökkentik a gyulladást. A tudósok feltételezése szerint ezért a hatásért a vörös ginzeng immunmoduláló tulajdonsága felelős. Az erős immunrendszer pedig az influenzát vagy már a kezdetén leküzdi, vagy legalább a tüneteit jelentősen enyhíti, és a gyógyulási időt felgyorsítja.

Asztmára és szénanáthára
Az egyik tanulmány szerint a ginszeng asztmás egereknél egyértelműen enyhítette a krónikus tüdőkárosodás tüneteit. Egy 2011-ben végzett placebokontrollos dupla vakkísérletben a légúti panaszokban szenvedő embereknél is megmutatkoztak a vörös ginzeng előnyös hatásai. Négy hét után a ginzenget alkalmazó csoport jelentősen szabadabb légutakról és összességében jobb életminőségről számolt be.

Túlsúly ellen
A ginzeng képes a súlycsökkentést elősegíteni, illetve a súlynövekedést megakadályozni, mivel a vörös ginzengben lévő egyik anyag a sejteket gátolja abban, hogy zsírt tároljanak. Legalábbis ez volt az eredménye a 2014 áprilisában publikált tanulmánynak. Nagyon jól alkalmazhatjuk tehát a ginzenget salaktalanító kúrák vagy diéták kísérőjeként.

Fáradtság ellen
A ginzeng kedvcsinálóként is ismert. Ha valaki krónikus fáradtságban szenved, és egyszerűen nem érzi magát teljesítőképesnek (holott testileg minden rendjénvalónak tűnik), érdemes egy próbát tenni ezzel a növénnyel. A ginzeng egy természetes energiabomba, és nagyon jó energiaforrás a súlyos betegségben (daganat, szklerózis multiplex) szenvedők számára is.

Cukorbetegségnél
A ginzeng számos hatásaiból - melyek a tradicionális gyógyászatban már régóta elismertek - tudományos oldalról sokat sajnos még mindig kétségbe vonnak. A ginzeng két tulajdonságáról azonban még itt is meg vannak győződve - mégpedig arról, hogy meglehetősen erősíti az immunrendszert, és hogy képes szabályozni a vércukorszintet. Utóbbi a ginzenget természetesen kitűnő étrend-kiegészítővé teszi a cukorbetegek és a vércukor-ingadozásokban szenvedők számára.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 285 db bejegyzés
e év: 5813 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3717
  • e Hét: 13831
  • e Hónap: 27580
  • e Év: 232281
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.